標題: 人如何自我肯定呢? [打印本頁]

作者: vbvb    時間: 2010-2-17 03:03 AM     標題: 人如何自我肯定呢?

自我肯定,必須要從因果的事實和因緣的現象來認識自我是什麼。如果否定自我的價值,將會覺得人生只是一場無聊又無奈的惡夢。/ |; f7 d2 S5 x9 U
因此,有許多人在遇到無法跨越的障礙、無能解決的困難、無從挽回的挫折時,便會慨歎為何要生存在這個世界上擔驚冒險、受苦受難、忙忙碌碌,到底是為了誰?
+ S! D& U; L- @: K從因果看來,人都是為了自己辛苦,為了自己忙碌。人生的意義,就在於對過去的所做所為負責,為將來的似錦前程努力。7 @$ g4 i% R: K
俗語說:「種瓜得瓜,種豆得豆。」事實上,有瓜有豆,必定由於種瓜種豆;同時也必須明白,種瓜未必得瓜,種豆也未必得豆;但若不種,則肯定是什麼都得不到的。* Y4 a/ _  ?+ h- P& c9 ~& Q
到現在我仍然在種瓜種豆,偶爾貼圖娛樂大眾,認識朋友,希望從某個空間找到自己。
作者: 中國心    時間: 2010-2-17 03:38 PM

順其自然會好好多吧~
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-17 04:02 PM

自我肯定,必須要從因果的事實和因緣的現象來認識自我是什麼。如果否定自我的價值,將會覺得人生只是一場無聊又無奈的惡夢。
3 W, E( ]) }( c  [% ~因此,有許多人在遇到無法跨越的障礙、無能解決的困難、無從挽回的挫折時,便會慨歎為何 ...
! l% }1 a* h. Z5 ]2 v! k1 `; d% |vbvb 發表於 2010-2-17 03:03 AM
6 [1 @) \% r# D- g/ _講得非常好!知足常樂!活出自己喜好的生活模式就能找到自我的價值!那莫問窮途潦倒!﹖莫問富貴榮華!﹖
作者: e_e    時間: 2010-2-17 04:20 PM

但我越來越不得承認 , 自我價值是由別人而來 ...
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-17 04:35 PM

但我越來越不得承認 , 自我價值是由別人而來 ...
$ X$ @# G' r0 v$ se_e 發表於 2010-2-17 04:20 PM
. J2 R5 t9 K# g$ Y: ?( g' j這是自我價值低才會靠人來肯定!事實有時是需要別人而來的肯定……這樣真的會好開心,自信心都會番來!可能我都是其中一人!甘仔你的價值好大架!因為你不會小氣!出post搞笑多多!心思盡露!時時娛己悅人呢!支持你呀!
作者: vbvb    時間: 2010-2-17 11:07 PM

) T1 B1 O( n9 o. }5 u9 X3 v活出自己喜好的生活模式就能找到自我的價值...
8 Z; A) C3 t0 ^. W  M9 d# q+ hgoodnicelady 發表於 2010-2-17 04:02 PM
非常值得參考的人生觀/價值觀,多謝哂!
作者: vbvb    時間: 2010-2-17 11:09 PM

但我越來越不得承認 , 自我價值是由別人而來 ...  ?! P: L2 b' x
e_e 發表於 2010-2-17 04:20 PM
你唔似係願意用他人的尺來量自己的
作者: vbvb    時間: 2010-2-17 11:12 PM

順其自然會好好多吧~; a# M1 Q" e. M) H
中國心 發表於 2010-2-17 03:38 PM
小弟尚未有佛家思維
作者: 幸福男    時間: 2010-2-18 11:31 PM

一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內心的位置……而我個人認為時常活在自以為幸福的生活,相信就是我所謂的自我肯定價值!7 T" K9 _3 B( w- Q2 Y! K
樓主!我諗你相信自己存在、活在,為自己想做而又合乎正義的事去做,那可能就是自己肯定自我的價值了!
作者: vbvb    時間: 2010-2-18 11:59 PM

一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...
( ^+ z/ \& _  x1 P  W1 A幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
太自我的人放自己在高位,難免目中無人......
作者: e_e    時間: 2010-2-19 12:07 AM

一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...
8 k! k$ v9 `" _幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
) T3 g& m: D6 c( x$ ]e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
作者: vbvb    時間: 2010-2-19 12:53 AM

. }8 H/ j9 f: Z5 n# m, |! N
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
+ k8 L% O  }9 B) {, @) h8 B, ^' te_e 發表於 2010-2-19 12:07 AM
( a2 M, e1 W5 u) z: P5 {- A  h! u強裝自大卻是自卑的私生子......
8 C) B. @) n# ?例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。
作者: e_e    時間: 2010-2-19 06:26 PM

; x& M. r( G7 j" h
強裝自大卻是自卑的私生子......3 x& s/ N0 e5 U4 h- @8 l
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。 ...
( J% I* M5 m) Y/ P0 m3 I, }" zvbvb 發表於 2010-2-19 12:53 AM
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
作者: 小小種子    時間: 2010-2-19 06:49 PM

自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
7 z/ y0 g" Z; a我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值' d: I: g0 A( E% A( P7 J" t9 f/ Z. ^
存在價值人人都有唔同既定義
* \+ e( V+ T$ h3 f$ l有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
- A0 G  U( }, b2 e! y" g有d人會認為幫到貧苦就有價值
. S- A" C; \  C仲有好多好多  X! |( D. v5 J; t' @: g
我曾經都諗過自己既存在價值係邊度 而且迷茫過一段時間. Z' q% X* r. \
不過要搵到存在價值  老土d講  真係要訂左個目標先囉
, Y8 R3 ^/ ^- x" j" a5 t2 }定左目標就真係要去實踐  唔好齋講  hk太多呢種人
: W7 b1 ^: t0 |+ w6 }: C& O* t  y+ b/ l* p8 ~4 e7 K- |) i) }' m
不過而家呢代90後既人大多數都冇乜目標
* t: Y& @, n! ~呢個亦係導致咁多年青人犯案既原因之一! R8 c' v/ ^/ R! B/ Y1 H
索k果d人大部分都冇乜目標  我敢講
作者: vbvb    時間: 2010-2-20 01:49 AM

3 t0 P9 I$ z7 I( w" }( Z. t
' V6 v8 ]/ u1 G/ p; W: Z小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
超級同意,感情回應。
作者: vbvb    時間: 2010-2-20 01:51 AM

我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
7 |" }3 p& ]7 Y9 r# _8 le_e 發表於 2010-2-19 06:26 PM
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。
作者: wmcsll    時間: 2010-2-20 02:24 PM

相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
作者: 中國心    時間: 2010-2-20 04:39 PM

相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
+ y, Y8 w- r: Y' }5 T9 Nwmcsll 發表於 2010-2-20 02:24 PM
有自己價值
作者: e_e    時間: 2010-2-20 06:27 PM

毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。
: `$ _2 c7 c0 Y( _; Ovbvb 發表於 2010-2-20 01:51 AM
3 m- L+ G' O2 x" Z: ESORRY ... 我打錯左 , 我係想講我懷疑得自大一定係出於自卑 ...
作者: e_e    時間: 2010-2-20 06:29 PM

自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
6 Z* K- T+ u) \9 w9 B; C我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值( a6 J- Z  ?* b. ~+ |, W( }
7 V) ]/ J, Q2 S, l( w有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
8 E6 {. c! T9 `, ]; W有d人會認為幫到貧苦就有價值, L+ M3 L' v0 z: s+ \- g
仲有 ...
4 D. Z) U' J. J7 ^8 }小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
$ n& G% J$ V4 Q. S其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...8 X/ c: E8 K$ A! {' w
問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-23 03:45 PM

9 T2 R) V* l& D2 K: J4 M
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...) S; ?4 H% }# H# Z. k, P
問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到6 y, s+ M# H: B0 [! M6 o# S! f
e_e 發表於 2010-2-20 06:29 PM
事實好多人生活都漫無目的,無計劃、無理想……莫說話如何籌措生活,能有日過日都已自覺是好事咯!!
作者: 小小種子    時間: 2010-2-24 04:03 AM

: }  m% l! _; n其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...
# u4 M' a8 q; X% v5 @問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
* |& U9 ?+ S3 _e_e 發表於 2010-2-20 06:29 PM
' H" P% s* W" h+ v: ]+ J

# N" D* Y. W& a+ h* L! b' J. O5 V新年果晚重播<<千杯不醉>>
6 h$ x" b* ]- }吳彥祖既目標係做一個出色既法國大廚
3 `: r/ T2 ]& S" u1 e但無奈香港冇人會欣賞佢
. o* Q  g" s/ E3 r4 U7 w而x子維就要環遊世界做浪子% C; Z* M3 V2 c
在港人眼中又似乎係不設實際
" Y7 |) Y  w% r/ ~
( [" X; g! y9 l, W' j3 _" y其實我唔認同以上睇法
' @& w# B  x# r, G! d要有固定物業有屋住呢個係中國人獨有既文化
0 L7 x- L' H7 x外國d人冇咩呢種文化
8 j" w( j" a4 r* u$ a4 U( N在中國人眼中 四處旅遊流浪係冇目標
2 d% C/ z& v$ ]0 Q- n但其他地方既人可能唔係咁睇
- c; Q0 g* j" D; H7 H3 E3 K$ J/ a$ _& q
目標 因人而異 只要唔係傷人利己 而又對自己有益 我認為都值得去追尋
# d! {  ]6 Y6 X但無奈,,,, 呢個諗法係理想化左   
. z% B7 q1 g* n+ K5 p, L係香港...冇錢就係失敗者...
; [$ I/ L) E( l) z: M4 ~3 l8 B香港...就係個失敗既地方
作者: vbvb    時間: 2010-2-24 02:22 PM

- V! {8 ^+ X# ?* P) w5 m$ Z. G0 E* P4 {' P) Y
新年果晚重播
) P+ T( |7 _, b* E# R吳彥祖既目標係做一個出色既法國大廚
# U4 z; @8 G2 v" m4 M5 `" x# z但無奈香港冇人會欣賞佢& k  |8 i: N% J  @* o6 e
而x子維就要環遊世界做浪子
7 m$ J7 }+ {: n0 Q/ g在港人眼中又似乎係不設實際0 ~  Z3 k: I0 }3 b  h, n" z% O5 {

1 E  k( ^' K  A# ], \其實我唔認同以上睇法
( `: i0 X7 E# R+ \- X5 O! F1 D要有固定物業有屋住呢個係中國人獨有既文化9 k. S5 w$ v* t
外國d人冇咩 ...9 b" J9 a7 M, T- L! K
小小種子 發表於 2010-2-24 04:03 AM
6 |; g9 i# t+ r+ s. m* z2 c7 C香港失敗在大多數人樂於接受已經被嚴重扭曲了的價值觀......唉!
作者: e_e    時間: 2010-2-24 06:18 PM

6 M) \1 V2 ^/ Z; `  m$ k# q
香港失敗在大多數人樂於接受已經被嚴重扭曲了的價值觀......唉!! t' Z0 _6 G3 K! W
vbvb 發表於 2010-2-24 02:22 PM
' y) G8 L0 w4 @
你這又有問題了 , 那甚麼是正統價值觀???
$ Y, C+ I* f% M+ e2 c強調正統 , 其實=否定多元
作者: 小小種子    時間: 2010-2-24 09:58 PM

% \7 Z5 K  G* Z9 S8 w1 Q1 |你這又有問題了 , 那甚麼是正統價值觀???
) Z% ]& n: o; R4 J3 ~! m強調正統 , 其實=否定多元
3 C2 [! F8 x* k: Ee_e 發表於 2010-2-24 06:18 PM
7 O$ Y; G9 g6 _$ y& l4 n我都想知什麼是正統價值觀
) Q- C' ?+ c7 e8 X如果連他自己也沒有明確定義
  t! T1 I$ R, q, x那只是紙上談兵
作者: vbvb    時間: 2010-2-24 11:19 PM

有專家話不同的價值觀會產生不同的行為模式,進而產生不同的社會文化喎!
作者: £isa    時間: 2010-2-26 02:24 PM

5 y$ X- q1 r9 S; H
你這又有問題了 , 那甚麼是正統價值觀???
; Z8 {& d7 d( x4 e) r* ?強調正統 , 其實=否定多元
3 c3 {+ O" U) t! k* [; [e_e 發表於 2010-2-24 06:18 PM
0 O" D1 H( H* n  W6 p3 F/ M) @$ s& s1 `
; O4 B1 N# O' @) T/ a8 W
我都想知什麼是正統價值觀
$ f6 {. ]: G, R( b. I如果連他自己也沒有明確定義
4 m* B! D; i$ \1 j6 a$ t6 e那只是紙上談兵
5 ?/ l; g- w0 v0 m0 ^' O: H& I小小種子 發表於 2010-2-24 09:58 PM
# W7 B3 ?2 W% T0 a
唔好行歪路揾錢  <--- 這觀念就係正統價值觀~
' K7 ?. m2 x% D) X" g你們會晤會又問: "那甚麼是歪路?" 9 _7 q7 `# V: s( j! Q5 Z" J7 l  w5 e

作者: vbvb    時間: 2010-2-26 07:52 PM

% p5 f4 H+ V# |, w5 Q1 ~) u5 P  h唔好行歪路揾錢  <--- 這觀念就係正統價值觀~# H- d0 @% \8 m. @( m" I6 l+ o0 ^% Y2 z
£isa 發表於 2010-2-26 02:24 PM
8 h/ n! \* N$ T/ ^
係呀!/ ?* v7 Z9 m. g# m- W. T( d
有少女認為賣肉賺錢買名牌袋係自力更生冇乜問題,  就係將既有的價值觀扭曲了.
作者: £isa    時間: 2010-2-28 10:22 PM

28# vbvb ( D0 @1 x4 s2 m+ V4 N% ?
就是啊~
作者: 艾官    時間: 2010-3-1 03:40 PM

可以做到一件自己鍾意做又能夠勝任既事~而且可以長期維持落去~就已經係一個好好既自我肯定啦
作者: 中國心    時間: 2010-3-1 08:52 PM

不馬虎, 盡量做好每件事 對自己有交待已經係啦
作者: e_e    時間: 2010-3-1 09:07 PM

+ J3 a* |: @  \) b4 k
係呀!
' M2 ^/ M1 r4 D+ {有少女認為賣肉賺錢買名牌袋係自力更生冇乜問題,  就係將既有的價值觀扭曲了.
- u  O, Y# d$ e8 A5 R' Z$ S7 F4 E& gvbvb 發表於 2010-2-26 07:52 PM
" e3 V; A: v! R5 I% s, r+ P* y
不過咁喎 , 我聽過節目 , 話有個熟女 , 本來做清潔工 , 一個月番30日 ,) C. T  T) K: Z
都係得3000大元 ... 後來朋友介紹做左一樓一 , 月入3 4萬 ...
- {$ E3 R6 h( g: Z. q" F, _& b1 e0 E: n- t
我地可唔可以怪佢??? 至少我認為我地ED未試過咁窮既人 , 無資格話佢地
9 a, E0 ]2 o% g而我個人又認為 , 做妓女有咩問題??? 如果你唔覺得性係羞恥的  r4 x" s- u/ @* c. h) D% h4 D
做妓女其實有咩問題??? 問題其實係咪因為佢地賺錢太易???
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 11:38 AM

* p0 S  v6 C% o& e; B
不過咁喎 , 我聽過節目 , 話有個熟女 , 本來做清潔工 , 一個月番30日 ,/ g( q- _! C* r. W- B; ?7 N
都係得3000大元 ... 後來朋友介紹做左一樓一 , 月入3 4萬 ...
( c6 f7 _6 n$ I( [1 h) S. ~* A- t6 F) Q: w& R; w
我地可唔可以怪佢??? 至少我認為我地ED未試過咁窮既人 , 無資格話佢地
( a) G" e' F6 g而我個 ...4 r( M- n: r; a# c/ D, o
e_e 發表於 2010-3-1 09:07 PM
8 Y7 a. z8 b# z2 L2 ~# L( ]7 r2 e6 {$ `$ c
出賣自尊謀生的確唔容易, 我哋要尊敬佢哋呀.
作者: e_e    時間: 2010-3-3 12:01 PM

Q: d8 n+ g) x6 k3 V
出賣自尊謀生的確唔容易, 我哋要尊敬佢哋呀. 9 V) R  L( M# ~, @! }( Q% @& K8 j
vbvb 發表於 2010-3-3 11:38 AM
' o! F) Z0 w5 g/ B+ |9 {. U你又笑???
5 e; |# v8 K$ E
" u$ A5 @1 U! G9 L( p+ G. Z+ n2 T8 T+ ~到底係咪因為香港社會太殘忍 , 定係 "無歧視" 呢個要求實在太高???
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 08:57 PM

q9 {' y0 Y+ I你又笑???
3 J8 n! u1 Y9 z6 n; e1 U' v$ w$ Y9 T% u
9 W' j$ |6 R4 j+ W1 h到底係咪因為香港社會太殘忍 , 定係 "無歧視" 呢個要求實在太高???
' P( {+ v( v6 l& ~0 je_e 發表於 2010-3-3 12:01 PM
: b- T8 u/ i: {5 J5 z5 [我冇歧視妓業, 我只歧視賣肉求錢玩樂的人.
作者: e_e    時間: 2010-3-3 10:40 PM

/ E. B! y; G- O% u4 Z5 L
我冇歧視妓業, 我只歧視賣肉求錢玩樂的人.
! [1 ?7 d9 n/ Q6 D. L6 M9 H# `: Bvbvb 發表於 2010-3-3 08:57 PM
4 E. n; B" a! g0 g
你無玩樂??? 點解你可以 , 佢唔可以???
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 11:29 PM

) U9 d! y* n6 W  ?  O你無玩樂??? 點解你可以 , 佢唔可以???9 j. [- k9 t8 F4 B! g. f5 ^
e_e 發表於 2010-3-3 10:40 PM
+ S+ E3 e8 i& K. Y2 k9 u- _
幾時有話唔可以???
( `6 d% G/ d. D; M* G有人選擇在甘仔頭頂放尿也絕對可以,我都唔會歧視佢。
作者: e_e    時間: 2010-3-3 11:46 PM

# a$ U2 Y! T% Z) T, k幾時有話唔可以???2 O  c' N, }/ Q% S8 Z+ W' `2 v# K
有人選擇在甘仔頭頂放尿也絕對可以,我都唔會歧視佢。
; T. v% d2 c- M  N4 ^vbvb 發表於 2010-3-3 11:29 PM
0 c* B1 K3 g# \' d- u: A
你唔好學板友LALA拉
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 11:47 PM

& D; @# i6 y- H' {; l6 P
你唔好學板友LALA拉+ M7 P: P% m8 }. ]) i9 M
e_e 發表於 2010-3-3 11:46 PM
乜誰?
作者: e_e    時間: 2010-3-3 11:59 PM

乜誰?7 k) M& I4 `0 O/ ]3 O/ z9 C
vbvb 發表於 2010-3-3 11:47 PM
! g) y2 ]; |9 l1 nlalawest
作者: ss880606    時間: 2010-3-4 12:08 AM

自我肯定...說可容易...
作者: vbvb    時間: 2010-3-4 12:13 AM

( J) \  Q* q/ ]$ n
lalawest
0 X$ H. V6 r% D7 R7 h' s; y2 Ee_e 發表於 2010-3-3 11:59 PM
/ F% h% A9 E; i) W& \- S- l4 X
算罷啦,嘈嚟冇意思嘅。
  x+ Q3 D* H; G, @5 x/ V8 q! L% ?你講1句佢回敬10句,邊有咁好氣陪佢癲呀。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0