標題: 唔做媒人三代好 [打印本頁]

作者: goodnicelady    時間: 2010-2-18 09:33 PM     標題: 唔做媒人三代好

我有個好姐妹,見佢條件各樣都幾好,對愛的人又好鍚,但總是遇不到好男人愛鍚,好想介紹男友佢識,但又怕到時佢地相處不好,所以好矛盾,都不知做唔做這個媒人好,萬一個男人對我個好姐妹不好又擔心,但又不想個好姐妹太悶!都不知如何是好呢﹖正所謂「唔做媒人三代好」!
2 K5 f; E5 I7 \/ x8 T9 i我有個堂哥,因為我認識 到我以前一個同事,但不是我刻意介紹的,只是二個都來探我順便介紹啫,是佢地一見相戀……但若干年後佢地已結婚並生了對子女,可惜佢個長子因癌逝世,佢居然賴我介紹個同事給佢識,如不是我佢不會識到我同事,又不會生個仔、又不會佢個仔死埋,為了想再生個仔,因此佢亂咁在大陸搞女人,同人有埋bb仲生左,搞到跟我同事離婚!你話啦:係咪唔做媒人三代好﹖
作者: £isa    時間: 2010-2-18 10:05 PM

咁都有得賴?7 D/ F9 q* u2 o/ z  c  Y' r# q
呢個世界好多人鍾意埋怨人既
作者: 自由神    時間: 2010-2-18 10:15 PM

1# goodnicelady Your堂哥is bad....really bad.
3 O) q3 E9 I3 t" u7 I) {( KDoing bad things and said not becoz of him.
8 m$ D+ z8 P. f! R- n2 h) ~7 `Wt a poor guy.
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-18 10:36 PM

1# goodnicelady  Your堂哥is bad....really bad.
5 m6 F$ M) ?$ p; ADoing bad things and said not becoz of him.
" f2 y: a. e* uWt a poor guy.3 y+ b& F3 u2 o& l: l/ a) p" @- G
自由神 發表於 2010-2-18 10:15 PM
當時佢無法接受死左個仔,那時他日日都同這三個詞語做朋友:「愁雲慘霧、愁眉不展、愁眉苦臉」,可能死左個仔後患了精神病!叫佢睇精神料又不肯去睇!但明白0既,有的人好難接受自己有這種精神抑鬱病!所以佢除了亂咁賴我介紹外,又話命中注定佢有第二個女人和有第三個孩子,但可惜再生這個孩子是女仔……未生時我都話:萬一你又生女咁點呀﹖你係咪再生了女兒又話命中定又有另一個女人,跟住又命中注定有第四個小朋友呢﹖佢話可能係喎!激死!無法!有病0既人係咁!
作者: kuru    時間: 2010-2-19 12:14 AM

感情事, 冇得幫人
作者: 艾官    時間: 2010-2-19 08:48 AM

到底係真精神病定係假精神病~?死左個仔就怨天怨地上去玩女人~?我並唔係睇唔起男人上去玩~但自己淫賤唔使搵藉口既~佢真係咁傷心又唔去結紥發誓終生不娶去悼念自己個仔~?黐得佢咁醒~??  n, d8 Z& a0 u; u* `
至於你個個好條件既朋友~咪睇下佢自己有無咁既想法囉~如果佢都真係想識返個好男仔而又自己搵唔到既~你識到都可以幫下佢~但之後點發展就真係睇佢地自己啦...正等如你幫朋友介紹份工~佢自己做得唔開心都唔可以怨你架嘛~佢自己有分析能力架嘛~係咪~?
作者: 自由神    時間: 2010-2-19 12:42 PM

當時佢無法接受死左個仔,那時他日日都同這三個詞語做朋友:「愁雲慘霧、愁眉不展、愁眉苦臉」,可能死左個仔後患了精神病!叫佢睇精神料又不肯去睇!但明白0既,有的人好難接受自己有這種精神抑鬱病!所以佢除了亂 ...* I+ w0 O* F. O/ P( e) a
goodnicelady 發表於 2010-2-18 10:36 PM
No..he just亂咁賴. Noone will 可憐他
作者: 自由神    時間: 2010-2-19 12:43 PM

到底係真精神病定係假精神病~?死左個仔就怨天怨地上去玩女人~?我並唔係睇唔起男人上去玩~但自己淫賤唔使搵藉口既~佢真係咁傷心又唔去結紥發誓終生不娶去悼念自己個仔~?黐得佢咁醒~??1 D$ h! [3 _# j1 i# ^* r/ C) y
至於你個個好條件既朋友~咪睇下 ...
! O$ z4 a. R6 ]- ]. E艾官 發表於 2010-2-19 08:48 AM
Can't agree more.~
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-19 01:09 PM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-2-19 02:39 PM 編輯   C, A% I0 D4 T; p& Q% y, v& l

0 E- S. t* E: k: ~
No..he just亂咁賴. Noone will 可憐他
7 e, q. b2 K$ [自由神 發表於 2010-2-19 12:42 PM
所以佢家人及我嫂家人都討厭佢,最慘我堂嫂和他離了婚還未放得下佢,除了分開住,依然二個還有夫妻實,最可憐我堂嫂還未知堂哥佢帶新的大陸女人來港見我,還結埋婚!今晚堂哥和前堂嫂佢二個來探我,我都不能話給我堂嫂知佢地結了婚!難為我這個姑仔有口難言,怕我前堂嫂無法接受事實!可憐堂嫂失去兒子又失去老公!
作者: 自由神    時間: 2010-2-19 02:27 PM

9# goodnicelady Wt a sad tragedy.
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-19 03:08 PM

9# goodnicelady  Wt a sad tragedy.$ w$ D5 N( W$ Y7 m
自由神 發表於 2010-2-19 02:27 PM
我認為真是一宗好慘的悲劇,但我堂哥始終是我堂哥,佢都被千夫所指,被所有家人及弟妹捨棄,我還可以點做!﹖我可以不怪佢,因明白人有時身不由己,尤其是我相信佢有病,佢做成前堂嫂的傷害是好無奈!但不怪佢並不表示鼓勵佢或支持佢的錯,只是放眼看世界,明白男人對女人的慾念是身不由己,明知錯仍是錯,那是好多人性的無奈罪孽!我前夫都是這種人,我都曾多次原諒佢,只是佢多了一種暴力是無法忍受!我今日的長期病都是我前夫所做作的!但我都不再怪佢……
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-19 03:32 PM

到底係真精神病定係假精神病~?死左個仔就怨天怨地上去玩女人~?我並唔係睇唔起男人上去玩~但自己淫賤唔使搵藉口既~佢真係咁傷心又唔去結紥發誓終生不娶去悼念自己個仔~?黐得佢咁醒~??
. I) c$ y: U7 m5 W) u至於你個個好條件既朋友~咪睇下 ...
- M% L* [. Z. p; g艾官 發表於 2010-2-19 08:48 AM
你提供的意見我會考慮,事實介紹怎能包生仔,好醜都是他們自己抉擇,有理性的人真是不應怨介紹者,無人搵支槍指住他們一起……無論所介紹的人幾好,都未必代表他們夾得來或有好收場,無人知道將來如何發展!就正如我堂哥,他真有點精神問題,佢生個癌病仔又關我的事!﹖﹖講起都是一個笑話!有問題的人所講的話可以不理,否則有排擔心,如佢還有野頼都可以頼我介紹前堂嫂,以致死了個仔先去滾,跟住認識了二奶都是我的錯!同二奶生埋個女都可以關我事!再去識三奶生番個仔先不會頼我!哈哈!
作者: wmcsll    時間: 2010-2-19 11:58 PM

有介紹女仔比我朋友識,後尾識左結左婚後生了個兔唇女,那個男的父母嘈到拆天,問我朋友點解介紹個有遺傳兔唇的人給佢兒子識﹖其實朋友的父母根本就不鐘意個女仔,因怕佢太「殘雞」,於是那個殘雞女仔居然獻身,我朋友是一個血氣方剛的正常男人,入到佢個房搞佢想唔投降都唔得,是被迫搞大個女仔個肚而焗住娶佢咯!無法我個朋友是一個負責任的人!惟有娶佢啦!所以唔做媒人三代好!
作者: 幸福男    時間: 2010-2-21 12:37 PM

雖然介紹異性給朋友不是一件壞事,也不包生仔,但好就好,唔好就被人怨一世!最好不要做埋呢d雞仔媒人啦!
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-23 03:28 PM

總結以上都係唔做媒人三代好咯!
作者: 中國心    時間: 2010-2-23 08:28 PM

介紹好姻緣好少會多謝介紹人
作者: 魚佬    時間: 2010-2-24 04:55 PM

呢 d 係個別事件
作者: e_e    時間: 2010-2-24 06:22 PM

所以佢家人及我嫂家人都討厭佢,最慘我堂嫂和他離了婚還未放得下佢,除了分開住,依然二個還有夫妻實,最可憐我堂嫂還未知堂哥佢帶新的大陸女人來港見我,還結埋婚!今晚堂哥和前堂嫂佢二個來探我,我都不能話給我堂 ...
% q" n7 M) p0 V# k" \- V) Z) ygoodnicelady 發表於 2010-2-19 01:09 PM
: V1 X+ L" J! L5 d, L基本同我既人生指導原則一樣 , 親戚D公司唔好做 ,
7 V6 q% {+ ~7 |6 C% h一來被監視 , 二來咩都好似奉旨咁~~
作者: WP61    時間: 2010-3-2 03:13 PM

唔做媒人十代好!費事有事搵你來煩!
作者: 奇    時間: 2010-3-2 10:36 PM

佢又唔諗下無左個長子,但有個女同老婆呀!佢似搵籍口搞女人囉!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0