標題: 請問大家對新一年的財政預算案有何睇法﹖ [打印本頁]

作者: WP61    時間: 2010-2-24 06:32 PM     標題: 請問大家對新一年的財政預算案有何睇法﹖

請問大家對新一年的財政預算案有何睇法﹖
作者: 打狗棒    時間: 2010-2-25 12:22 AM

香港赤共政府將香港市民的儲備當成自己的私己, 回饋香港市民小恩小惠就當皇恩大赦? 反而捐幾百億給四川就好似潑水出去?
  P4 @8 ~- Z' h5 h) G仲話甚麼「官不聊生」? 呢d咁嘅官遲早俾天收!!!
作者: kuru    時間: 2010-2-25 12:30 AM

1. 好差 ,0 k3 u& O5 }. i& }' K
樓價不斷升, 都完全唔去控制下, 全部派糖有鬼用咩,+ O; A) y) N) |* h; l: R
比得1千幾百基層, 幫唔得太多
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-25 01:01 AM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-2-25 01:15 AM 編輯 . K! d- [2 z- N5 R: Q: }, \% ^# n
. i) u" A- E. s5 r5 M
香港赤共政府將香港市民的儲備當成自己的私己, 回饋香港市民小恩小惠就當皇恩大赦? 反而捐幾百億給四川就好似潑水出去?
) u8 C" w7 h6 m仲話甚麼「官不聊生」? 呢d咁嘅官遲早俾天收!!! ...
0 g6 {$ M9 B$ }5 H) K! Z, a- D打狗棒 發表於 2010-2-25 12:22 AM
對呀!我們香港都好多搵朝唔得晚的窮人呀!點解唔做多點福利給窮人呢﹖
  U, A# Q/ Y7 A- M( U" t「1. 好差 ,
( n- ]) D$ ^1 ?$ u" D- z" G樓價不斷升, 都完全唔去控制下, 全部派糖有鬼用咩,
( V2 O+ }( p( u* d5 d* I比得1千幾百基層, 幫唔得太多!kuru
$ z. Z' B) ^5 N' Z1 R/ x% ~
- o/ A7 N5 t0 F. C2 s對呀!比得1千幾百真係無用呢!除了要大大壓抑樓價,我認為印花稅再要提高,反正有錢人都付得起,而又可以增加庫房的收益,同時那些利得稅更要提高,可減少抄樓風氣!還有更需要搞好失業率,提供更多就業機會給中年人及失業人仕,讓他們不會自覺是廢人,又可自食其力!仲有而家實在置業好困難,應想辦法提供更多方法幫中及下階層可置業,如免利息及支助供樓等……!另外應提高免稅額,讓窮人真正解困,太富有的人應按比例加重稅,如富貴稅(我作的新名詞)等……!而香港人比大多數國家的交通費都貴,也應在此方面做些功夫呢!起碼擴大交通支助額及擴大受支助的人仕……7 k% ^/ N' B# `  G. r- G5 I% z+ Y
以上只是個人一些小小的提意,相信實行都要面對好多問題!但做得政府就一定要解決人民的各種困難及問題呢!否則要這個政府來做乜呀!﹖﹖﹖
作者: 中國心    時間: 2010-2-25 02:24 AM

請問大家對新一年的財政預算案有何睇法﹖! W% k' F9 ]9 Q1 s1 c/ o2 q& U
WP61 發表於 2010-2-24 06:32 PM
3.  好過無
作者: 魚佬    時間: 2010-2-25 10:12 AM

垃圾一份
作者: lamfung2009    時間: 2010-2-25 01:42 PM

扶貧措施「細眉細眼」,措施只是一次性質,不能長遠解決多項問題!預算案各項微薄的補貼,令市民覺是流水作業,尤如新春派利是,變作例行公事!「所謂『穩固復蘇、發展經濟,建立關愛社會』三大目標,同新春拜年賀辭無乜分別?」 令人失望!貧富懸殊愈來愈遠!官的所謂「官不聊生」!﹖那民的是甚麼﹖比「民不聊生」還不如!還淒涼!
作者: mingmingwong    時間: 2010-3-9 11:46 AM

垃圾% ?; j) o: P5 |! l& |

5 P0 n: M' u0 A2 X4 \完全幫唔到我地

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0