標題: [原創] 以後祝老人長壽要小心~~ [打印本頁]

作者: 中國心    時間: 2010-2-28 12:53 PM     標題: [原創] 以後祝老人長壽要小心~~

( }* q; P$ ~0 w
5 m1 l: U3 Q2 L: ]1 l6 T0 t~~小心唔好再隨便同老人家講: "祝你身體健康,  長命百歲"
+ _5 |& k8 g( K6 C8 g' r) m$ k因為有統計算出香港人平均壽命有增冇減,  高齡長者閒閒地超過一百歲仲活力充沛呀!/ Q7 U% u7 `$ _' m& f" T
祝老人家百歲即係咒佢地早d去...好唔妥.
' G% W& O8 R8 r- f  H, B+ T# Q% u
3 d3 U4 J: H, m3 [$ s咁又應該要如何祝壽才得體呢?

作者: selena127    時間: 2010-2-28 01:05 PM

壽比南山 , 年年有今日 咪 ok  !!
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 02:04 PM

~~小心唔好再隨便同老人家講: "祝你身體健康,  長命百歲"
( h3 D7 ?* G# z! _# T% ^0 i# d因為有統計算出香港人平均壽命有增冇減,  高齡長者閒閒地超過一百歲仲活力充沛呀!
7 [* }; l" E# h% f( d祝老人家百歲即係咒佢地早d去...好唔妥.4 \- q8 i" @5 l& [3 e8 e

0 ]: @* d! r+ i  `' b咁又應該要如何祝壽才得體呢?  ...
8 d6 X9 ^$ u$ J! X中國心 發表於 2010-2-28 12:53 PM
壽比南山、福如東海、老如松栢、壽與天齊、千歲千歲千千萬歲……得唔得呀﹖
作者: jojojojoj    時間: 2010-2-28 02:46 PM

好似未到"高齡長者閒閒地超過一百歲"哩個地步喎0 `( Q% h5 B6 A

作者: selena127    時間: 2010-2-28 02:55 PM

壽比南山、福如東海、老如松栢、壽與天齊、千歲千歲千千萬歲……得唔得呀﹖
) I$ B' W) O! S3 D4 ugoodnicelady 發表於 28/2/2010 14:04
' o( Q: ]9 u( i

$ k' u* X0 e- r1 ]4 M8 f, P科技進步 , 千歲遲 d 未必用得 , 哈哈 !!
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:03 PM

! A# _. z! S% \9 t
& q' ~+ r4 Y: M# T
科技進步 , 千歲遲 d 未必用得 , 哈哈 !!0 ?) d1 N) z6 ]1 ]! j
selena127 發表於 2010-2-28 02:55 PM
用唔著就改用「億歲」呢!
作者: selena127    時間: 2010-2-28 03:04 PM

good !!
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:05 PM

) |6 }  w. T; U' g: g' Vgoodnicelady 發表於 2010-2-28 02:04 PM
千萬歲係人魔啦,  唔得呀))))))))))
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:07 PM

好似未到"高齡長者閒閒地超過一百歲"哩個地步喎
! M( L* R6 D3 G2 V5 c0 T5 z2 s- P
. U4 U) h1 y3 tjojojojoj 發表於 2010-2-28 02:46 PM
香港閒閒地都有好多個邵爵士啦 講笑咋
作者: jojojojoj    時間: 2010-2-28 03:22 PM

香港閒閒地都有好多個邵爵士啦 講笑咋/ g$ N( s9 L" i! g! X& h
中國心 發表於 2010-2-28 03:07 PM
1 d( x: y4 N9 x/ p

7 F, I3 B& \- P: v& F
: @0 ?0 x' l0 z$ p. }) W6 t
) q% \3 h5 [" |" t咁下次真係要祝長命千歲....
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:27 PM

千萬歲係人魔啦,  唔得呀))))))))))  \/ r6 L3 V1 v. Q* x! C) w
中國心 發表於 2010-2-28 03:05 PM
怎樣唔得呢﹖人魔又何況呢﹖最緊要是有生命氣息呢!但個「魔」字又幾得人驚就真呢!!
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:27 PM

) @% j+ {. h8 ^# c. _$ {8 Q" e) O+ `7 ?4 q4 A" L' X' d/ Y
8 M; Y4 Q( q0 u+ U/ X
% |4 q; P* k# N8 L
咁下次真係要祝長命千歲...., V1 s  X4 {" p/ d3 n
jojojojoj 發表於 2010-2-28 03:22 PM
千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:29 PM

怎樣唔得呢﹖人魔又何況呢﹖最緊要是有生命氣息呢!但個「魔」字又幾得人驚就真呢!!" Q8 [$ r5 L) G+ G- t
goodnicelady 發表於 2010-2-28 03:27 PM
人魔吸血架
作者: selena127    時間: 2010-2-28 03:32 PM

皇帝 = 人魔 ??
作者: jojojojoj    時間: 2010-2-28 03:33 PM

千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀
* A$ u, _  e6 e) n$ e中國心 發表於 2010-2-28 03:27 PM
" j0 H# x# r! v1 i/ |1 b2 v
& G- e4 P; s' e9 ]2 O; E; L祝長命百五歲....*
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:41 PM

千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀; v; ?5 }( Z3 |
中國心 發表於 2010-2-28 03:27 PM
千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀!而家都無皇帝!咁叫無所謂啦!
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:43 PM

千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀!而家都無皇帝!咁叫無所謂啦!' r& R8 y( g. S' }$ _% ?) K
goodnicelady 發表於 2010-2-28 03:41 PM
係! 女皇.
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:47 PM

係! 女皇.
' w7 K$ f; f  I/ \4 `2 e4 u中國心 發表於 2010-2-28 03:43 PM
叫我女皇﹖即是話我霸道﹖有貶意的意思呢!﹖
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 04:03 PM

叫我女皇﹖即是話我霸道﹖有貶意的意思呢!﹖
& E6 O6 d/ i4 Jgoodnicelady 發表於 2010-2-28 03:47 PM
無貶意, 但有敬意, 尊敬女皇有1000歲
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 04:13 PM

無貶意, 但有敬意, 尊敬女皇有1000歲 5 q/ b/ u1 e- m5 r; _
中國心 發表於 2010-2-28 04:03 PM
我都係講下笑啫!唔使講D野咁令人感動呢!我會飄飄然架!
作者: e_e    時間: 2010-2-28 08:00 PM

叫我女皇﹖即是話我霸道﹖有貶意的意思呢!﹖: F5 i/ F5 |" d5 E4 _; P7 j
goodnicelady 發表於 2010-2-28 03:47 PM
, z2 F: X$ o+ Q5 I& c
E+宅男叫你女王好過叫你女神 , 叫你女王佢最多唔鐘意你 ,
  t- k. f0 s6 P, w1 f: f  V) _叫你女神就 ... 同AV女優一樣地位 , 你自己唸拉
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 08:05 PM

( r3 @2 o3 ?+ _' V+ m
E+宅男叫你女王好過叫你女神 , 叫你女王佢最多唔鐘意你 , / _/ O. ~% z. Z' {
叫你女神就 ... 同AV女優一樣地位 , 你自己唸拉' n4 X* j- q+ o. w- l: _& L, V
e_e 發表於 2010-2-28 08:00 PM
咁唔係宅男叫我女王或女神代表咩呢﹖﹖話時話你身處在台灣有無facebook架﹖
作者: e_e    時間: 2010-2-28 08:20 PM

咁唔係宅男叫我女王或女神代表咩呢﹖﹖話時話你身處在台灣有無facebook架﹖
1 J  U" `. l8 t0 y1 J( L; cgoodnicelady 發表於 2010-2-28 08:05 PM
/ @( O4 X" C" j/ N8 M3 d+ f傳統男人叫你呢兩樣都OK架 , 叫你女王既係願意比你奴役2 J9 b$ y, d+ e, p4 G! K' c% s4 d
叫你女神(其實傳統男人只會內心封你 , 唔會用口叫) , 即係佢好仰慕你
6 F: A0 X3 M/ s% l9 k(SHE的ELLA就是我女神了)
: I4 N$ K# {8 s" `( c) T. q( Q0 x( E. U" u( f' y; J: r3 @
無 ...
作者: e_e    時間: 2010-2-28 08:21 PM

4 {7 }% Q& T; I- X. n* W$ r% ?( Ggoodnicelady 發表於 2010-2-28 08:05 PM
- s% S. e; Y4 ?http://www.26fun.com/bbs/thread-221392-5-1.html
) h3 ^( A! F  o8 B2 v3 t% Q0 A* G#42 比D意見丫
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 09:04 PM

你有FB, 我add你吖: q5 X* a' b! l# c
中國心 發表於 2010-2-28 08:20 PM
由我add 你吧﹖
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 09:05 PM

/ i5 D- h8 N' F$ Z, t0 y& n1 Bhttp://www.26fun.com/bbs/thread-221392-5-1.html
/ p5 r: y" V% W; T* Z5 r* T#42 比D意見丫
6 h& J) @2 v9 |" F) A& A: n. Be_e 發表於 2010-2-28 08:21 PM
唔明你講乜﹖比咩意見呢﹖
作者: e_e    時間: 2010-2-28 10:01 PM

唔明你講乜﹖比咩意見呢﹖
: _6 i0 g6 S$ I4 Y1 T# Ngoodnicelady 發表於 2010-2-28 09:05 PM
; r& ^% Z1 q; x# N9 m9 I- G* {點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉
( w, t! P6 D  H' I係反而唔明點解咁多咁迷D排骨(指身形) 筷子(指很瘦的腿) 鏡(指胸部) 洗衫板(同上) ... (係咪嘴賤左DD??? )
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-1 12:13 PM

' L9 \, R: ?2 E9 G+ f* ?( @  K點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉
% q. J, D/ |& L& `1 G  S係反而唔明點解咁多咁迷D排骨(指身形) 筷子(指很瘦的腿) 鏡(指胸部) 洗衫板(同上) ... (係咪嘴賤左DD??? ) ...) p1 [- R- j' y
e_e 發表於 2010-2-28 10:01 PM
3 k# V: i. O8 x- Z點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉- ^9 |我覺得有點牛頭8 C# j8 \& P! `' c* s
有點牛頭唔撘馬咀的感覺!但或許了解你所言,你指的那個細威是黑人﹖事實都正如你所言是好立體,視覺效果是一流!但莫怪我講句,黑人的皮膚我不懂欣賞!但都讚賞你不浪費造物主所作呢!
& V$ ?. ]. I, t6 D7 T5 u' R& u0 m# X2 J8 D2 r& Q9 `& u1 g) U9 W2 j" K, Y
係反而唔明點解咁多咁迷D排骨(指身形) 筷子(指很瘦的腿) 鏡(指胸部) 洗衫板(同上) ... (係咪嘴賤左DD??? )欣賞一個人不一定是欣賞他的外表形態的,可以是內在美的!但我諗他們可能迷她們的樣貌、皮膚……或現今流行的纏瘦的……後話:你個咀我就唔知點樣﹖……但你所言就真係有點兒那個……hahaha……
作者: 艾官    時間: 2010-3-1 03:38 PM

祝佢可以臨老入花叢咪夠囉~!
作者: e_e    時間: 2010-3-1 09:13 PM

+ r7 C8 V3 ]+ G" q2 r點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉- ^9 |我覺得有點牛頭; K9 r( F; l9 F* \6 d
有點牛頭唔撘馬咀的感覺!但或許了解你所言,你指的那個細威是黑人﹖事實都正如你所言是好立體,視覺效果是 ...
+ _" T3 A# Y# V5 ?/ \3 h) lgoodnicelady 發表於 2010-3-1 12:13 PM
$ W" _/ p9 ~+ V/ v4 L我睇錯你拉 !!! 我以為你係有識見既熟女 , 但估唔到你滿口歧視 ...
9 Y5 k9 ?5 P% p9 X係呀 , 潮流興瘦呀 , 但係咪健康先??? 做女人要有智慧 , 姐姐妹妹 , 唔好理男人鐘意咩
3 r, M7 y' h7 i1 k7 g- ~: \更加唔好做廣告 名牌既奴才 , 唔好盲目於主流審美觀 , 咁先可以活出真自我架 !!!
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-2 03:34 AM

- E6 h7 ^2 T: R0 [我睇錯你拉 !!! 我以為你係有識見既熟女 , 但估唔到你滿口歧視 ...
8 t" y( N! ?0 G5 c係呀 , 潮流興瘦呀 , 但係咪健康先??? 做女人要有智慧 , 姐姐妹妹 , 唔好理男人鐘意咩$ E* {/ W/ a" n- s
更加唔好做廣告 名牌既奴才 , 唔好盲目於主流審美觀 ...; m2 m3 X% u& C9 g" L
e_e 發表於 2010-3-1 09:13 PM
2 }2 d" v3 M- U4 l/ x" r我睇錯你拉 !!! 嘩!睇錯我咩呀﹖原來你對我咁大期望架﹖我以為你係有識見既熟女 ,我只是有常識之人,不是見識! 但估唔到你滿口歧視 ... - o  J/ a我4 |$ N$ L7 m# }  z% z+ P1 j
你咁睇我架﹖我只是以事論事咋麻!何歧視之有呢﹖我有讚佢有立體感和一流的字眼架﹖咁都唔算數呀﹖咁都叫歧視呀﹖你未免對我要求太高了!﹖再講每人都各有自己的睇法,你無理由要人100%認同你架﹖係咪唔認同你叫做歧視呢﹖咁睇我架﹖! P8 L9 l- v: e6 q  P# \' v/ [
係呀 , 潮流興瘦呀 , 但係咪健康先???我怎知佢地健唔健康欣賞一個人唔係要幫佢地驗埋身先呀﹖ 做女人要有智慧 ,每個女人都想有智慧,但天生是否有真係要問上帝先得了!姐姐妹妹 , 唔好理男人鐘意咩﹖我地都不會理男人做咩﹖只做番我們女人要做的野啫!
+ K3 L  k# k( u1 I8 P
更加唔好做廣告 名牌既奴才 ,不會個個係,起碼我不會! 唔好盲目於主流審美觀 ,各人喜好,無法阻止! 咁先可以活出真自我架 !!!真我不是你 所局限的真我!而是有佢地自己的性格先係真我!1 I! O  N# U* y! j
頑皮小鬼!你都唔好太自我中心呀!太有自己所謂的真自我未必是好事呢﹖有些事情是要融和世界架!不要太自以為「眾人皆醉你獨醒」先得架!
作者: e_e    時間: 2010-3-2 07:14 PM

" [4 I1 E  V, h4 A
我睇錯你拉 !!! 嘩!睇錯我咩呀﹖原來你對我咁大期望架﹖我以為你係有識見既熟女 ,我只是有常識之人,不是見識! 但估唔到你滿口歧視 ... - o  J/ a我
" j2 g' N5 G2 N( Q你咁睇我架﹖我只是以事論事咋麻!何歧視之有呢﹖我有讚 ...
" @5 j. L( r3 O! {& \# D1 lgoodnicelady 發表於 2010-3-2 03:34 AM
: P! }2 [- ?" s1 ]! Y
(悄悄跟你 ... 我都係借你過橋 , 發表下D偉論姐  D網友好CHEAP , 真係打正旗講道理 , 就當你發UP瘋 ... 反而見人對罵 , 就鎓個頭埋去睇)

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0