標題: 我的愛人離世了,我此刻無法承受,幫我好嗎﹖ [打印本頁]

作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:03 PM     標題: 我的愛人離世了,我此刻無法承受,幫我好嗎﹖

我的愛人今日離世了,我此刻無法承受,淚如雨下……版友們幫我好嗎﹖我現在除了頭痛、還有心痛及骨痛...我想一睡解千愁...我需要人支持我渡過這段日子....直至等他的遺體由美國回來安喪……
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 10:15 PM

我的愛人今日離世了,我此刻無法承受,淚如雨下……版友們幫我好嗎﹖我現在除了頭痛、還有心痛及骨痛...我想一睡解千愁...我需要人支持我渡過這段日子....直至等他的遺體由美國回來安喪…… ...
# I& [9 ]" M$ P% b; b  jgoodnicelady 發表於 2010-3-3 10:03 PM
我哋支持你,要堅強面對呀。
作者: Winters    時間: 2010-3-3 10:21 PM

因乜事
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:27 PM

我哋支持你,要堅強面對呀。. S" Y5 |+ a6 J7 N; g
vbvb 發表於 2010-3-3 10:15 PM
多謝你!但我無法收淚水.我個鍵盤都濕淋淋..我而家每個呼吸都好心痛....不能形容的切膚之痛...機乎無法打字...我遲些再回你們..
作者: e_e    時間: 2010-3-3 10:39 PM

我問一句先 ...
; x, z8 P+ T+ M, y! r6 D  y/ s0 s5 {* \; }
你係講真講假??? 因為你一星期內出POST既故事內容 , 已經是人家半世人的經歷了 ...
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:46 PM

因乜事
. f/ J2 Y2 I! ^* Z( |4 gWinters 發表於 2010-3-3 10:21 PM
癌病
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:51 PM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-3-3 10:56 PM 編輯 0 a7 w! |9 D) U5 j1 Z, z# P

; y1 F' h3 V6 j) U  G+ N
我問一句先 ...
- j% l' I0 _3 F+ N* P1 ~& O7 s, g7 \/ g
你係講真講假??? 因為你一星期內出POST既故事內容 , 已經是人家半世人的經歷了 ...% d3 `; i3 S( w# ^. {
e_e 發表於 2010-3-3 10:39 PM
當然真..我的經歷可以寫自傳...此刻痛得好辛苦,我弟弟先後二個老婆都是癌症過世,我理解是幾咁傷痛!而家到我啦!真的實在好痛,好難過……個心拿實那實咁……我以為我可以看得雲淡風輕,但原來如此心痛..想起從前的每一個段落都是如此的真實....是我想像唔到咁痛..哭到個頭好痛...我希望這件事是假的…
作者: Winters    時間: 2010-3-3 10:56 PM

只可以講,無痛苦根本就唔係人生.2 M% N. K5 M: X( H9 d
就算係你阿爸阿媽,都唔可以陪你一世,你愛人都一樣./ F& }+ D# q1 K2 d5 J
每次見到呢啲事我就諗起"只能陪你走一程"呢篇文,
0 u! r* |- A* z無論係朋友,伴侶,親人,都會有離去嘅一日.
0 ^- y: \! \5 l/ T+ q+ |睇開啲啦
作者: Winters    時間: 2010-3-3 10:58 PM

當然真..我的經歷可以寫自傳...此刻痛得好辛苦,我弟弟先後二個老婆都是癌症過世,我理解是幾咁傷痛!而家到我啦!真的實在好痛,好難過……個心拿實那實咁……我以為我可以看得雲淡風輕,但原來如此心痛..想起從前的 .../ l" t* C4 x! y& W5 j3 I  t: k  L
goodnicelady 發表於 2010-3-3 10:51 PM
) K% z6 q  ^( v# a+ j
"Life does not measure by minutes, but moment."
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 11:02 PM

只可以講,無痛苦根本就唔係人生.
6 c; R; e' `, q  y就算係你阿爸阿媽,都唔可以陪你一世,你愛人都一樣.4 @9 Y- q0 b; k* L, Z! |
每次見到呢啲事我就諗起"只能陪你走一程"呢篇文,2 y  v4 P) j, e$ Q+ k" x  s
無論係朋友,伴侶,親人,都會有離去嘅一日.
+ r) ?* k. T! D; c( N- q0 m9 H8 D睇開啲啦 ...
( c/ k+ ~$ B8 \5 Z. B+ j, @% GWinters 發表於 2010-3-3 10:56 PM
多謝你安慰!我明白我要睇開d,爸媽一早離開我.我都續一續一睇開d.但我不能陪他走人生最後的路,我感到好淒酸,這段日子我怕難於承受…
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 12:40 AM

5 k% ]* J: M1 F: ?% j. J"Life does not measure by minutes, but moment."0 z% v& P* ]# k: i: r( F
Winters 發表於 2010-3-3 10:58 PM
I agree with you..but...
作者: 自由神    時間: 2010-3-4 12:41 AM

Hey Baby~加油呀.....
, q" Y; H( E5 r5 }) z' `/ f我實支持你嫁!
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 12:59 AM

7 K" R/ ~; Y: W! M
. B7 i( }( Q" W3 [; I0 Y
Hey Baby~加油呀.....
/ B' b; c0 l# @: ^' I* M; j; }我實支持你嫁!4 H9 [+ G" G9 `% F
自由神 發表於 2010-3-4 12:41 AM
感激……有你地我似乎不孤單、不失落、不難行……其實在這之前我都刻意上來分解那種無力的痛、無力的煩、無力的累、無力的……似乎又想哭……哭不盡的淚……這證明我在這分擔悲傷……是可以盡快排解愁傷……希望早日振作……我相信他希望我好好生活下去……我會盡快康復過來……所以我要求助這裏的版友幫我一把,分散我的痛苦……但慢慢長夜……多少個無眠夜令我好辛苦……希望那種痛不欲生的感覺快點消失…!* t& A5 S9 D, }. ~! T0 F+ y
我想問我是否需要換了我個風騷的頭像,以示悼念他呢﹖
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:13 AM

作者: 自由神    時間: 2010-3-4 01:15 AM

/ s, M# B$ y% D+ Y6 b; agoodnicelady 發表於 2010-3-4 01:13 AM
做回自己想做的就可以了
作者: 艾官    時間: 2010-3-4 02:32 AM

節哀順變
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 02:34 AM

節哀順變
& [: A; f  S1 y$ l! w5 g艾官 發表於 2010-3-4 02:32 AM
多謝你!個心好拿實拿實咁辛苦!個頭又痛又瞓唔到,唔知點算﹖
作者: 艾官    時間: 2010-3-4 02:36 AM

多謝你!個心好拿實拿實咁辛苦!個頭又痛又瞓唔到,唔知點算﹖
/ B9 |' R5 K; Y( x4 Y2 xgoodnicelady 發表於 2010-3-4 02:34 AM
! h9 f8 k9 X4 @' t2 w, o& M% Y) d2 o, e5 P3 I1 a" F; r0 i  E
既成事實~惟有咬緊牙齦捱過去囉~你起碼可以從中知道自己的確係真心真意愛佢丫嘛~有好多人把口成日掛住愛愛愛~但有起咩事上黎咪變哂樣~加油啦~
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 02:48 AM

8 I) c8 H: L! F# ?# D" c. w
" ~5 X  }+ I. E$ E
既成事實~惟有咬緊牙齦捱過去囉~你起碼可以從中知道自己的確係真心真意愛佢丫嘛~有好多人把口成日掛住愛愛愛~但有起咩事上黎咪變哂樣~加油啦~) x7 `( f& z) Z0 X! b
艾官 發表於 2010-3-4 02:36 AM
知道!多謝…我覺得自己好似患了精神病一樣……個腦不停咁轉……一幕一幕的如電影片的在轉,不受控制的回想前塵往事……不想諗但不由己...我知在這個過度期是最難捱……惟有如你所言咬緊牙關的做人……
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 07:43 AM

雖然個心好實、頭痛又瞓唔到,但終於熬到天明!又是新的一天了,將會雨過天晴……一日之計在於晨…早晨啊!
作者: 中國心    時間: 2010-3-4 12:57 PM

3 K5 I5 x% J' t, G: v, \# ^' N7 ~3 G, d' O1 J
雖然個心好實、頭痛又瞓唔到,但終於熬到天明!又是新的一天了,將會雨過天晴……一日之計在於晨…早晨啊!
! V0 o! p" h( f- V- P$ _goodnicelady 發表於 2010-3-4 07:43 AM
好啦!女皇心情開始平復啦~~~
作者: e_e    時間: 2010-3-4 01:18 PM

好啦!女皇心情開始平復啦~~~
- q8 T+ Q5 P, x; c5 @# Q+ q2 c中國心 發表於 2010-3-4 12:57 PM
! k0 ^0 Q0 z& I5 B* S; E2 m- |我以下言論 , 可能引起大家不快 , 請見諒 ...
; i0 ^( o# l7 {* n' V" k
0 u5 f0 P. r( Q. Q4 f# |1,無論如何 , 此POST說的始終不喜慶事 , 故有點覺得用 " " 不太適合 ...) q: |# i; ]: \$ ]
2,我以前過一集 "律政可人兒" , 話個老公患有無危險性既腦瘤 , 結果開心左好多 ,6 e1 P  Q. J: \: H  t
有一日佢同律師講 , 佢想割左個瘤 , 律師不解開心有何不好 , 他說 :
( S0 [% m! c$ `; v我老婆死 , 但我哭不出來 , 我只是想為她哭 ...# H( m% E/ t* ]! c6 k* Q, d8 i; u) o
這故事沒任何大意義 , 我只是覺得樓主可能只想找人訴心 , 而是有反應那種 ,
0 Q8 @3 _: {& o0 g  g她的希望你安慰兩下 , 她自己可開開心心嗎??? 不說可不可能 ,% E$ ^+ Y5 @& P, y5 L
就是真的這樣 , 她都會覺得自己涼薄吧~~
  A  }: U% a; y+ m  s" Z) m2 a$ a. F) W% d/ [' {$ U2 N% d
我覺得這樣 , 有時傷心就要盡情傷心 , 只要肯和人講又有人理 , 最後始終會平伏  ,
; T# w& x  n7 n) C現在傷心到或反而是好~~
' l  c: l% `$ H) Y(我有次一個親人死了 , 我其中一個家人 , 這樣慨嘆 : 明天就要上班了 , 都沒時間去傷心~
& T# w* e/ L; w; F. E1 Q! `所以我覺得 , 可以有得去傷心 , 其實還好 , 有時自己電影 , 明明十年前自己一定會哭 ,+ ^8 s6 F7 b/ i. ]! s1 D
現在卻沒甚麼反應 , 就覺得自己涼薄了)
作者: 中國心    時間: 2010-3-4 01:33 PM

# L+ h: h8 [5 L: S5 |' ~' w$ R( t% U- n) o+ X
0 f( R! X, W2 h0 d1 @" K  H; e. C% A3 ~' K
$ _9 n) o' X4 ~0 `& {  ~2 b
1,無論如何 , 此POST說的始終不喜慶事 , 故有點覺得用 "已除掉 " 不太適合 ...3 H* z5 ?. z* q# f& M. a( s; U
6 E6 b" Y2 x* l* b. m
e_e 發表於 2010-3-4 01:18 PM
有point, 呢個post我連哇哈哈哈簽名都除掉~~~
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:46 PM

好啦!女皇心情開始平復啦~~~2 j9 Y( s2 u8 Z: j) u# K
中國心 發表於 2010-3-4 12:57 PM
其實未真正平靜下來,只是強打精神…個心真的好辛苦…
作者: 魚佬    時間: 2010-3-4 01:48 PM

我問一句先 ...$ R: h: j9 `; f  i* z% S% l

$ `7 G" _2 t$ O9 W- y/ g: a! @你係講真講假??? 因為你一星期內出POST既故事內容 , 已經是人家半世人的經歷了 ...
3 e. `3 |8 u/ Ke_e 發表於 2010-3-3 10:39 PM
3 m* m2 T- F8 V/ J/ E* T
6 @8 a( g. H6 }7 F% c0 U
聽古唔好駁古
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:49 PM

# T. r4 z7 q, P  s
我以下言論 , 可能引起大家不快 , 請見諒 ...  {" v8 ]$ u- V9 |1 X6 Y2 ^

0 m3 H! \/ X; T/ C! b1,無論如何 , 此POST說的始終不喜慶事 , 故有點覺得用 " " 不太適合 ...
* z9 B  W4 g5 z% W" [2,我以前過一集 "律政可人兒" , 話個老公患有無危險性既腦瘤 , 結果開心左好多 ,
$ q# y; b/ ^! x9 A有一 ...
: k8 p7 K: A' m( q) q/ w: Me_e 發表於 2010-3-4 01:18 PM
可能是……傷心既盡頭是……不再傷心..但未到……
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:50 PM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-3-4 01:52 PM 編輯 * i) [- x1 @! Q5 @6 W" C3 _2 X
3 i9 ]; N  n( Y" d, V  x
有point, 呢個post我連哇哈哈哈簽名都除掉~~~& v0 K' Y4 o/ b* T9 U
中國心 發表於 2010-3-4 01:33 PM
我可以點講呢﹖再謝謝…
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:51 PM

+ G% z& v2 k4 \: @, o7 u
. w5 j( G! g5 P. ]. r& {' r' ~! O聽古唔好駁古
) X" a) p) w9 v+ U! m魚佬 發表於 2010-3-4 01:48 PM
難怪他…事實我的人生好多經歷難以置信…我的故事還有好多未講……
作者: selena127    時間: 2010-3-4 02:03 PM

不要想太多 , 睇開 d , 唔好諗埋一邊 , 找人傾傾 !!3 d1 q+ k4 ^1 N7 {1 {$ m
' w4 r/ s. X5 i' V% x& P
支持你 !!
作者: cheery    時間: 2010-3-4 04:18 PM

繼白熊又一膠人。。。
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 05:34 PM

不要想太多 , 睇開 d , 唔好諗埋一邊 , 找人傾傾 !!, Q# i8 E# o1 F

( l; v& u! e) T; _支持你 !!
0 l. w) f  q+ oselena127 發表於 2010-3-4 02:03 PM
多謝多謝!
作者: 常在床    時間: 2010-3-4 06:28 PM

You'll Never Walk Alone
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 09:43 PM

You'll Never Walk Alone& K: o+ A/ {- b( C( f
常在床 發表於 2010-3-4 06:28 PM
永不獨行皆因有你﹖
作者: 中國心    時間: 2010-3-4 11:35 PM

永不獨行皆因有你﹖; B& }0 }$ E8 Z5 B% e
goodnicelady 發表於 2010-3-4 09:43 PM
有主
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 12:09 AM

有主
1 w) ]( R2 \0 c# ^5 {# [3 {中國心 發表於 2010-3-4 11:35 PM
你都係信主耶穌﹖
作者: 中國心    時間: 2010-3-5 12:14 AM

你都係信主耶穌﹖' B( r$ k9 L5 ?' p6 Y" l
goodnicelady 發表於 2010-3-5 12:09 AM
+ }  M& H5 I2 A! C7 Y  k8 r% }
我妹係教徒, 我未係.+ C- M( W# Y0 C
你係啦?
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 12:16 AM

$ p0 m8 Q* V, Z( Z
我妹係教徒, 我未係.
7 \/ T8 u: {7 _& T9 o: e! n你係啦?
: g4 l- B8 N/ V: `. y4 }4 n中國心 發表於 2010-3-5 12:14 AM
算是!但無返教會.如我能依靠神就好…
作者: 常在床    時間: 2010-3-5 12:35 AM

本帖最後由 常在床 於 2010-3-5 12:40 AM 編輯 1 u8 X& i+ `% j3 P" A4 |

# d& n2 G! E; ]: M
永不獨行皆因有你﹖! v, e: K3 O/ n1 H3 D
goodnicelady 發表於 2010-3-4 09:43 PM

作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 12:47 AM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-3-5 12:53 AM 編輯 ) |3 D9 {) X5 H" d9 K

, X' M2 u) @5 g3 b; G5 ~2 L3 g1 y. [
+ }# G2 x  F* T/ k3 ]
常在床 發表於 2010-3-5 12:35 AM
雨洗不盡的傷心,淚不洗不盡的悲愁!我真的想唔哭,但忍不住…每當賭物思人時!只覺心淒淒楚楚!
作者: 小小種子    時間: 2010-3-5 02:52 PM

佢只係回到耶穌身邊姐
+ c# F, |( o2 m1 |3 R* b, Erip
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 04:45 PM

佢只係回到耶穌身邊姐" U) h6 }1 G" h' o8 t5 t9 \
rip8 Z2 b8 ^7 z+ F; A+ g3 n
小小種子 發表於 2010-3-5 02:52 PM
係喎!點解我無諗這點呢﹖既然佢病得甘慘咁辛苦,病了5年之久,佢息勞歸主!唔使咁辛苦,我應該開心既!但我依然乏力心翳!
作者: 打狗棒    時間: 2010-3-5 05:17 PM

節哀順變, 人生不如意事十常八九, 時間會沖淡一切!!! 堅強呀!!!
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 08:16 PM

節哀順變, 人生不如意事十常八九, 時間會沖淡一切!!! 堅強呀!!!
/ b: Z, R3 F: a7 D7 U& C0 i5 G打狗棒 發表於 2010-3-5 05:17 PM
謝謝!知道人生不如意事十常八九,但在時間沖淡一切前的這段日子,有說不出的淒酸!我好想學米雪一樣,堅強專一!但世事的傳奇是多麼令人身不由己,不能陪他走餘生,是我的遺憾事!但他遠赴外國醫病及等死是想我沒有機會見他病容及那麼難過!
作者: e_e    時間: 2010-3-5 08:21 PM

謝謝!知道人生不如意事十常八九,但在時間沖淡一切前的這段日子,有說不出的淒酸!我好想學米雪一樣,堅強專一!但世事的傳奇是多麼令人身不由己,不能陪他走餘生,是我的遺憾事!但他遠赴外國醫病及等死是想我沒有 ...: B9 p/ q( F) B, }
goodnicelady 發表於 2010-3-5 08:16 PM
. r' \% ~( |; r  ^; m( l6 v/ x
仲有一個方法 ... 做多D其他野 , 如回下其他POST+ y2 J  V' Q+ G* n& B/ Z
如果日日都只係回呢過POST , 咁其實無咩可能忙記到
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 08:41 PM

' A& I* D: \, w' p! n- N5 p' D仲有一個方法 ... 做多D其他野 , 如回下其他POST6 [4 k; e2 D5 t/ u$ J/ V5 t
如果日日都只係回呢過POST , 咁其實無咩可能忙記到- A7 y6 k2 O3 _5 U! ~8 C
e_e 發表於 2010-3-5 08:21 PM
多謝你的意見!我對眼痛到無精神睇更多其他POST咯!而家都病埋…成日瞓床、食葯、跟住醒來個心拿實拿實般痛,閃過了往惜的片段就是哭……
作者: CK銘    時間: 2010-3-8 09:28 PM

撐住啊..............

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0