標題: 強烈要求張宇人用時薪20元生活比我地睇 [打印本頁]

作者: vbvb    時間: 2010-3-24 01:56 AM     標題: 強烈要求張宇人用時薪20元生活比我地睇

一齊加入facebook強烈要求張宇人用時薪20元生活比我地睇    3 `6 b0 T% r: ^( l: b
/
* x# `" x) J, M% I0 Uhttp://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=110546322293903
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-24 02:35 AM

; C) {1 A- s$ {* p$ Q; q# C% }7 `( Q
呢隻pk未衰過!低佢被facebook群組圍攻……佢富貴就不理窮人死活!﹖﹖問他知否天理何在﹖佢咁講即是話佢拿最低時薪$20元夠用啦!咁叫佢攞夠時薪$20元後餘下的薪金捐給慈! {6 z6 _" I3 ?/ J  c
善機構!等佢捱吓都好……強烈要求他第一個拿時薪$20元為佢的人工呀…
作者: 奇    時間: 2010-3-24 04:01 AM

佢$20食一餐都夠飽啦!大把人加料
作者: PKTung2    時間: 2010-3-24 09:18 AM

呢個 超級 2 世祖& m, X/ V7 r5 d2 ]* N4 m
' D+ s7 n2 n0 u! V9 b3 I
識佢就笑死啦,專長係 賭馬 同 食雪茄
+ |5 o' G! Q; v
4 z' W4 T- d# U, I; ~7 |* A# n佢伯爺 間大酒樓 被佢敗埋後
* m, {% l) H) W# O, ]+ X: ^7 ?, c5 _
餐館都無間,就話代表飲食業界做功能組別立法會議員 7 ^1 L. M3 p. S+ n$ m, E7 J
3 B; |+ f9 b3 K3 W/ {7 d* g7 H  [
$20 x 10小時 x 25日 =$5000 <===== 當 張議員 月入 5千,睇下佢點過活 ' h3 `' n7 G. D% M
2 F& i8 |+ b5 `0 @1 @/ S. [
司機都唔夠出糧   唔通叫 2 世祖 行返立法會
作者: 魚佬    時間: 2010-3-24 11:05 AM

佢有咩所謂喎, 私底下收埋唔少啦
作者: PKTung2    時間: 2010-3-24 07:27 PM     標題: 倡時薪 20元捱轟 張宇人終認衰

倡時薪 20元捱轟0 |; n5 K$ c0 |, E5 p5 c! \) U
張宇人終認衰2010年03月24日 (05:51 pm) - J; k: {8 n& o- e5 J& Y

m$ Q, r" {- z% H- n  I! O, }9 @
& Y- }! D! T( J+ Y4 e/ K' L9 F+ J' j8 _代表飲食界的自由黨立法會議員張宇人,日前談及最低工資水平時,認為實施的首階段,最低工資時薪不宜訂得太高,可訂在 20元的水平,結果掀起社會猛烈批評,早前更被市民怒擲 20元紙幣。: C; M/ ]$ _! I$ s) V

: s& P! L) O& P- Y% o8 j張宇人下午召開記者會時說:「我本人、自由黨及飲食業界,並無倡議將最低工資水平訂在時薪 20元,對於我的說話被誤解,我感到唔好意思,對唔住……抱歉。」" Y4 J. n8 K8 d+ x8 a- a# W
4 j+ {" x  i: U: N4 [% m
張宇人表示,直至完成飲食業調查報告前,他不會再就最低工資水平作出任何評論。
' B; S/ x0 n6 `" v; e& U( h% E
5 E, p( x: n  p5 d4 x  F! e' `6 [1 }3 `5 q! M, u. W
3 G! K8 @8 i$ r$ O8 m
二世祖 終於要 認衰
4 g  N3 _) A. K% v! f) {# ]' v( _0 W- l, j& r! j3 Z
為了保住個 功能組別議席、保住 商家佬黨
  g) ^2 S4 E5 [, i
" @2 Y3 ~6 B9 s( A0 p佢無議員做就真真正正要搵 $20 時薪
作者: 角都    時間: 2010-3-24 07:34 PM

佢條友禁cheap, 分分鐘覺得俾20蚊/小時俾工人已好多
作者: 奇    時間: 2010-3-24 07:52 PM

D  H$ N4 S6 `4 r% g( K. d4 l7 k  A
二世祖 終於要 認衰8 A% m6 D" M/ L8 i$ k

+ B. m! I- D' C# R為了保住個 功能組別議席、保住 商家佬黨3 O$ v1 ~) i. |) }! d9 R+ R. z2 O- w
! J. g( Y6 ^, e8 a" S+ |$ B; Z
佢無議員做就真真正正要搵 $20 時薪7 f5 c# {9 U0 y8 d) a8 Y. N
PKTung2 發表於 2010-3-24 07:27 PM
) @5 |' \1 `$ t) K$ n  k" O
早知今日何必當初
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-24 08:54 PM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-3-24 09:37 PM 編輯   j8 J" c9 \) @9 C. V

$ T* F0 `  [7 P: k, U一個殘民自肥的PK…既然佢認為$20元一個鐘夠生活,那就立法將所有高官都定為$20元一個鐘!無理由佢! B! o% g9 W3 N- }
認為我地$20元一個鐘夠生活!佢地唔得架﹖強烈要求所有高官$20元一個鐘!因佢認為
: r& e) p0 j- K+ @唔夠可以拿其他福利!佢認為咋!由佢第一個身先士卒先啦!但我地班低下階層無講過可以6 r1 |/ E3 I  ^. i  J# x
拿$20元一個鐘生活呀!我們應同班高官掉換薪金就最好啦…佢地咁偉大喎!居然$20 元一個鐘仿似大恩大惠咁!那留番D福利比
9 W, `* @8 l$ _- W" V. o7 a佢地D高官嘆個夠吧!若然唔夠可以拿多點福利!我地留番比佢地拿!讓佢地都得到政府福利!夠哂公平啦……
作者: Winters    時間: 2010-3-24 11:19 PM

終於係黨內外嘅壓力低下認契弟
9 g1 y- b* t4 D' F不過關於最低工資立法問題,駛乜咁急商討?
作者: yuhon4    時間: 2010-3-25 11:35 AM

正仆街
作者: hei3001    時間: 2010-3-27 04:00 PM

其實仲有好多高官要試下

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0