標題: 教育和醫療真係可以賺錢嗎??? [打印本頁]

作者: e_e    時間: 2010-3-24 06:37 PM     標題: 教育和醫療真係可以賺錢嗎???

見到政府成日講呢D野 , 真係覺得佢地唸壞腦 ...
作者: Winters    時間: 2010-3-24 09:57 PM

當然可以,不過唔知你想討論邊方面嘅野
作者: bobo21    時間: 2010-3-24 10:09 PM

見到政府成日講呢D野 , 真係覺得佢地唸壞腦 ...6 Q5 W' j" c/ b. ~) F3 r7 L
e_e 發表於 2010-3-24 06:37 PM
  J1 Y5 T' G7 u  b* c- s
" z/ y9 E  G5 \  |# e( e- \3 h唔明阿甘你想講啲乜, 記得港府一向支持教育及醫療兩大產業, 亦認同教育及醫療兩大產業是有利可圖, 但無聽過港府問[[教育和醫療真係可以賺錢嗎???]]喎, 唔通又 Change 咗. 唔明, 不明呢.
作者: e_e    時間: 2010-3-24 10:35 PM

6 \2 G, s$ ]& j7 p* g8 y7 t6 a
! F8 F1 {2 b/ B+ i& v8 B8 o9 D9 v
唔明阿甘你想講啲乜, 記得港府一向支持教育及醫療兩大產業, 亦認同教育及醫療兩大產業是有利可圖, 但無聽過港府問[[教育和醫療真係可以賺錢嗎???]]喎, 唔通又 Change 咗. 唔明, 不明呢. ...
& z8 ?/ }. |( a1 B% M/ Wbobo21 發表於 2010-3-24 10:09 PM
( \, \+ y. q: P0 m2 @% v
點有利可圖呀???
作者: Winters    時間: 2010-3-24 10:48 PM

' Y* w% s  K7 _& w9 h& }7 x# Q: G
點有利可圖呀???
, e9 t7 l. j# ze_e 發表於 2010-3-24 10:35 PM
$ _5 ]/ i: H. |3 o6 T9 j
都係唔明你想表達啲乜- x+ D4 n. Z+ m7 B* d
如果想講私人機構,就大把例子.
作者: e_e    時間: 2010-3-24 10:53 PM

2 G' r! G8 q# g3 a( x  g都係唔明你想表達啲乜
& {" F( e' f, _如果想講私人機構,就大把例子.
. R! A. y1 i, T6 J, m! D. Y, ]Winters 發表於 2010-3-24 10:48 PM
6 ]% D3 m+ q+ }  N
就講下拉~~
作者: bobo21    時間: 2010-3-24 11:05 PM

( e- s# j7 J/ K0 Y& E- r1 H點有利可圖呀???4 c! v$ M9 m, J7 K, f& ]1 G. t, k
e_e 發表於 2010-3-24 10:35 PM
: m. \( G' ]6 x' j, y
# M2 |3 T0 G( Q9 n% ]- e* N% G
有利可圖當然唔係講港府, 而係港府在政策上配合兩大產業發展, 以低地價提供土地給產業者發展, 教育和醫療業界有利潤, 政府亦有稅收, 社會又增加了就職, 大家嘟有利, 社會資源亦可被更好的運用, 是好事嚟喎.
作者: e_e    時間: 2010-3-24 11:10 PM

2 W0 s7 F% S. t1 e5 R! I/ M( b9 P' r6 T! k6 ?' F
有利可圖當然唔係講港府, 而係港府在政策上配合兩大產業發展, 以低地價提供土地給產業者發展, 教育和醫療業界有利潤, 政府亦有稅收, 社會又增加了就職, 大家嘟有利, 社會資源亦可被更好的運用, 是好事嚟喎. ...8 u; ?1 I( M$ }4 S* U' X6 K4 Y) n
bobo21 發表於 2010-3-24 11:05 PM
) B! Q9 t$ R: F我覺得點可以分香港人的教育和醫療 , 和外國人的先???+ ?1 Z1 n# K. u3 e# t" _' _! W- `
如果分 , 你可以點樣迫外國人唔可以用香港人的???
作者: Winters    時間: 2010-3-24 11:14 PM

$ v4 B% w# x# M, P, }" Z就講下拉~~
4 e- L7 e  m( i. ue_e 發表於 2010-3-24 10:53 PM
+ Q8 R: [2 t0 A; ~* D. {- d5 e2 S醫院就咁講養和浸會,都賺到笑;9 ~8 {: K. v9 |3 t5 D
學校仲多,國際學校如英基同李寶椿.
作者: Winters    時間: 2010-3-24 11:16 PM

其實你係咪想講近排政府批地比私人機構起大學同醫院單野?
作者: bobo21    時間: 2010-3-24 11:59 PM

# e: n* U( s; Z4 x( s  K' G, N
我覺得點可以分香港人的教育和醫療 , 和外國人的先???  \  O& U9 C$ m1 l6 |5 Z- h
如果分 , 你可以點樣迫外國人唔可以用香港人的???
1 {4 o& Q- R! h1 ]6 Fe_e 發表於 2010-3-24 11:10 PM
; M$ B: _& @; H8 X! {
( [1 V0 @8 x( v
一個國家或社會要發展上去, 要持續發展就需要教育, 醫療和社會福利等各種社會產業的配合, 香港始終是一個只有7百幾萬人口的小經濟體, 香港要發展上去, 需要對外開放一點, 引入外來投資者, 政策上也應有配合, 當個餅能做大咗, 大家都有野食時, 得益者都係香港人自己, 像歐洲的瑞士就是這樣.+ ]2 h0 G, V% n" u% F1 K. @8 f
; j& i# N) l, X# w
算吧, 這些社會問題是宏觀問題, 人人會有不同的睇法, 唔再討論落去囉, THZ_U啦.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0