標題: 周澄(大專2012主席)老母係岸西 [打印本頁]

作者: e_e    時間: 2010-4-12 08:46 PM     標題: 周澄(大專2012主席)老母係岸西

代表「大專 2012」參加補選,出戰新東嘅學聯前秘書長周澄,係近年活躍社運界嘅新星,被視為少女版「民主女神」,佢讀愛國學校培僑中學,卻加入支聯會青年組,喺六四燭光集會上台講話,投身社運之路都幾傳奇;佢家庭背景仲令人意想不到,媽媽原來係金像編劇岸西!
$ C( Q1 y+ \# ]2 \4 c5 K9 z' l; R$ {
從來不干涉女兒搞學運5 s% ^& y( |  n" f: M+ w, n
音樂創作人林雨陽前晚主持網台節目,談到五區公投形勢時,忽然爆出岸西與周澄母女關係,指周澄幼受薰陶,所以平日睇嘅戲同書都幾冷門,因此思想獨立同好有批判性,大讚周澄「有家教」、「絕對唔係一般廿幾歲女仔,一定唔係港女!」由於周澄從無公開講自己家庭背景,因此呢個消息一出,即時引起網民哄動,連自言睇住周澄大、見住佢由中學生變大學生嘅長毛,知道周澄媽媽就係岸西後,都表現得好訝異。
# |/ [4 X% c- C) `; S& q岸西憑《甜蜜蜜》同《男人四十》兩奪金像獎最佳編劇,新作《月滿軒尼詩》搵埋老公做臨記扮茶客,早前宣傳新戲,只同負責繙譯英文字幕嘅大女 Eugenie亮相。
作者: e_e    時間: 2010-4-14 05:47 PM

http://www.youtube.com/watch?v=02zUQTdxuVA
作者: Winters    時間: 2010-4-14 06:29 PM

2# e_e + h0 u5 L+ Y) i" H
佢老母係唔係岸西我都無興趣知
0 h( K0 L% r+ S! {7 k! @% f7 h) f9 b* ?7 P+ T4 }. s9 k% r  n; r- ]
另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
作者: e_e    時間: 2010-4-14 06:38 PM

2# e_e ( m+ G; ~1 W6 W6 E/ z6 ?6 |
佢老母係唔係岸西我都無興趣知
7 r  _7 N  c* K) @' ?5 h+ P4 B/ N/ t/ a/ [5 M
另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
& U) c" ]2 X( {7 X/ Z$ A  DWinters 發表於 2010-4-14 06:29 PM
4 [6 R2 A. }3 j4 |" f4 d* h
如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
作者: Winters    時間: 2010-4-14 06:41 PM

/ V1 K4 ?3 A* H; X# `1 k8 x) p如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???( T: d& E  V5 k. p- d
e_e 發表於 2010-4-14 06:38 PM
/ e7 _: r0 i# ?- ^
佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
作者: e_e    時間: 2010-4-14 06:47 PM

8 g7 Y+ D4 O$ Y+ V; Y; `
佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦: T0 d+ D3 b) g* q* J: ^4 o
Winters 發表於 2010-4-14 06:41 PM
* @! l3 G& w" n' X點解咁講???
作者: Winters    時間: 2010-4-14 06:52 PM

) ^& o/ E$ I9 I2 q# r點解咁講???- J* i1 r& Z  Y2 P' D* j. I- F
e_e 發表於 2010-4-14 06:47 PM
( F5 R) d; w0 w" ]" t: `
我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
作者: e_e    時間: 2010-4-14 06:57 PM

3 B1 i& @) ]/ M9 o* Y- q我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
; \/ Q1 F! l: N8 n6 z$ U! B: X3 UWinters 發表於 2010-4-14 06:52 PM
: H& v( V- V5 G
係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,& n, N* F/ M1 S2 t. \" t  D$ i
可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~- V/ L3 {! k  S2 H
2012至少保障左先 !!!
作者: Winters    時間: 2010-4-14 07:20 PM

' f& C7 h$ Y3 {9 \4 D係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,/ [. _/ g6 W8 ~6 w8 [, j
可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~
6 X& x9 p7 w4 [# A% b( |1 x# d" i2012至少保障左先 !!!
/ A, ~1 J  ?: j& c8 f) K( c. z* xe_e 發表於 2010-4-14 06:57 PM
# y$ ?2 G; B. w. _1 ]: P( W: R2 d唔係太明你講乜
作者: e_e    時間: 2010-4-14 07:37 PM

& V; }; x) C4 g: k3 V$ V, K1 G
唔係太明你講乜
; P# y5 s+ ]& q( u9 M* XWinters 發表於 2010-4-14 07:20 PM
2 Y6 I$ r. t5 D5 ?! D
sorry,對緊LADY GAGA打JJ
* P" T  u2 T& b7 ~( Q( k% m+ h! r我係話如果D人係假選,臨尾一下全部退選,
  I4 S+ [0 i# z- q* ?公投咪啟動唔到羅~~
作者: benny1219    時間: 2010-4-14 07:46 PM

@_@同我同一母校 我都係培僑畢業
作者: gt2686    時間: 2010-4-17 08:35 AM

估都估唔到。
+ `8 f5 n3 J2 e- t7 S不過,出來競爭,但政綱差唔多同公社相同,表面有競爭,& N, i  ~, Q9 \% @( O. Y* b
實際,咪有係做show

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0