標題: [時事] 張宇人、自由黨建議最低時薪最高24元 [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-4-21 01:01 AM     標題: 張宇人、自由黨建議最低時薪最高24元

人在做,天在看  
, r7 y0 r; Q* O7 i4 s1 V! u5 X" B- o: E: A
[youtube]gVF48lwZzPU[/youtube]
作者: slwong3    時間: 2010-4-21 01:34 AM

maximum 24 HK dollars... (and this is f*&^ing maximum...)
) [( I0 m6 w( b% A" A
: h* U+ M- |. r/ v+ Icomparing to Ontario that I am in right now ($10.25 CDN)
: M4 s6 ~5 r5 I  S& n( `8 M4 m/ U- \+ ]9 B3 U% `

7 u, D9 N3 R4 bThese people should really go to hell......
作者: selena127    時間: 2010-4-21 08:19 AM

maximum 24 HK dollars... (and this is f*&^ing maximum...)5 I5 e2 n  |$ N( o
: u0 L( I( }+ t, Q4 ^/ |
comparing to Ontario that I am in right now ($10.25 CDN)' Q* B; `" ?' B- [6 n- m4 ^) r9 Z, x
7 ]4 R. ~0 @( k) y7 d& ^; N
) x# e! N8 ^5 K: v9 V6 A" W( A
These people should really go to hell......
" e" A" w( H1 n" |( Wslwong3 發表於 21/4/2010 01:34
+ m: g6 w: t; F6 U" Q! y
& Y" y9 T, C; O, ^$ 24 真係食屎 !! 邊夠 !!
, U2 y0 m) d# Z  J) V% X4 q
+ n& d. v2 V9 B2 }" P" A但又唔可以同加國比 , 果邊消費很高 !!
作者: 小小種子    時間: 2010-4-21 12:23 PM

. O( X0 S2 `4 l

7 H. u  E+ m: w1 V8 w4 U9 z$ 24 真係食屎 !! 邊夠 !!5 s& T3 f) g* A9 N; L

7 `! K7 A" }7 B" t" T) v' D$ d但又唔可以同加國比 , 果邊消費很高 !!' s/ @0 j  t* A+ L' O0 H
selena127 發表於 2010-4-21 08:19 AM
( @, @- k8 x; b" e0 l
加埋福利又點睇?* o  L' J+ \6 ]& j5 G# D  ?
加拿大d福利好過香港多倍
作者: amigofans    時間: 2010-4-21 12:48 PM

6 |0 Y9 h+ \$ |8 t* W. B
加埋福利又點睇?' {) C! m$ I4 g: i8 X, n+ i; _
加拿大d福利好過香港多倍0 ^1 _: ^1 y/ {) n1 B8 K
小小種子 發表於 2010-4-21 12:23 PM
+ X" d& C) n4 V& T

9 u4 Z- u# F; t2 Q7 u公道d講, 加拿大或者歐洲, d租根本無咁貴....
( ?1 g6 ]/ q( ^1 p7 `% u8 o% R* P6 h
有時候都要同d中產諗下, 如果30幾蚊, 做飲食可能好多都要執...
0 S9 S( d4 j. d) H7 M. W) j. s% K5 T
根本係成個社會向大財伐同地產佬傾銷既結果,
2 H1 U/ i- y1 F. V3 @+ ~只不過係張宇人呢類友仔, 唔怕賤直接講個事實出黎o者...
作者: selena127    時間: 2010-4-21 02:20 PM

& N, c! _2 d; e7 r( ]* @. r4 ~2 U
加埋福利又點睇?
- s% a$ t* E0 F0 m. H加拿大d福利好過香港多倍
7 ~8 d8 n/ B3 M$ Z小小種子 發表於 21/4/2010 12:23
. K& J) U6 d, p9 t
4 e: W( s, n, Q: i7 u
tax !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: infjlam    時間: 2010-4-21 03:13 PM

! `' A9 n7 w( e" T( a1 }4 Q, Y" |+ w
公道d講, 加拿大或者歐洲, d租根本無咁貴....
2 ]6 X" T# ]0 K- ]+ p* X% W% R3 D1 r/ k# a% {9 Z1 Z
有時候都要同d中產諗下, 如果30幾蚊, 做飲食可能好多都要執...
' H2 b3 M- Y7 h$ A/ b, `
+ _% T! g7 d* \* D  c根本係成個社會向大財伐同地產佬傾銷既結果,
) q# c5 @5 c5 M0 h  V9 y3 B只不過係張宇人呢類友仔, 唔怕賤直接講個事實出黎o者.. ...
! M7 p3 T5 @* n3 _& Q8 Dfilter-052fans 發表於 2010-4-21 12:48 PM
  ]. r( h! B9 w- G8 q# ]) w. W
0 _4 j0 e3 ?# O& l+ B6 ?
一個基層長期被剝削、長期被遺棄o既社會,又點可能會和諧o丫...
* G6 [( E& m$ s, ?特區政府仲唔做野,睇下幾時爆煲大大鑊,咁就手尾長!
作者: amigofans    時間: 2010-4-21 03:24 PM

2 A4 E4 U0 t2 G. P; P! M
2 D: K3 O, c. R一個基層長期被剝削、長期被遺棄o既社會,又點可能會和諧o丫...) y# B- Q. `1 x/ C- K4 x" e5 F0 O' ?
特區政府仲唔做野,睇下幾時爆煲大大鑊,咁就手尾長!, m3 R0 ]/ v% m  Z
infjlam 發表於 2010-4-21 03:13 PM
6 _  f2 A/ ~/ Y9 f8 Q. |) |1 y# u& c6 L% z, t  O1 g5 Z
做緊架啦, 最近阿曾生咪批左d補貼比自己細佬間渡輪公司lor....
+ B7 t6 G( {' ^
- u) |  R& v6 {4 A而家係你地死, 人家個個幾廿萬一個月, 該嗎要理你死活?
作者: infjlam    時間: 2010-4-21 03:30 PM

( Z7 h2 q; Q4 \3 i  ?+ A- @' z( a' g" Z; d0 h) A. i9 Y
做緊架啦, 最近阿曾生咪批左d補貼比自己細佬間渡輪公司lor....
) {& P! [  L$ }) X4 a) I4 T& Z' m: b3 F; V8 n+ y: H; u
而家係你地死, 人家個個幾廿萬一個月, 該嗎要理你死活?& W; d' z( v6 {" L5 ^7 o) s/ o
filter-052fans 發表於 2010-4-21 03:24 PM
" |3 G' O  _+ W* j6 F- _3 z# }; |" d" x1 U) @
我諗起TVB劇一句台詞:反佢檯
; v5 W; T9 J+ P
: g' v, `+ ^1 M! h, g9 `& [班80後呀,社民連班友仔呀,實玩大佢
作者: Winters    時間: 2010-4-21 04:08 PM

乜Q唐英年,梁振英,個個為左搏上位日提夜提最低工資./ k/ J) `/ }/ p- Q! I

# ~1 o* M6 h% ^其實,香港係咪有設立最低工資嘅必要?
作者: Winters    時間: 2010-4-21 04:10 PM

9# infjlam
0 X4 X4 }5 V" W& O- B& k, w, H社民連?而家專注緊泛民內鬥,爭緊做泛民一哥,民主先鋒呀.
作者: lv123    時間: 2010-4-21 04:40 PM

叫曾蔭權,等高官時薪24元可以生活到,咁未大家24 元,無問題。
作者: amigofans    時間: 2010-4-21 05:12 PM

9# infjlam
. q5 M3 {! l/ U( T" w8 ^社民連?而家專注緊泛民內鬥,爭緊做泛民一哥,民主先鋒呀.
# S2 X- i0 ~+ P; VWinters 發表於 2010-4-21 04:10 PM
+ _/ k7 ~; h5 ^" b7 z
$ U; Y/ l6 H' |爭緊做泛民一哥? 佢地要爭都爭唔到啦, 以長毛同毓民班人既政治知慧,
1 n( v. K- U0 p; ]% Q0 [點會唔知最左最激永遠只係小數?
作者: infjlam    時間: 2010-4-21 05:50 PM

: e$ G0 w) ^7 U# L' H
# {; s$ w  \4 C/ h' V9 i" p* X% e- R. n
爭緊做泛民一哥? 佢地要爭都爭唔到啦, 以長毛同毓民班人既政治知慧,& J1 v# z1 h8 S, }1 P  {
點會唔知最左最激永遠只係小數?; h6 q- d, N/ N
filter-052fans 發表於 2010-4-21 05:12 PM
, c8 ]* \# J1 h+ G- u
8 @0 W% }' d0 N6 f正如兄台所講,毓民佢地爭條毛o羊,0 i$ E. F3 n- e' I( i: W) o7 ~
何況做左所謂泛民一哥,咁又點?
作者: Winters    時間: 2010-4-24 05:25 PM

0 O+ ~" a2 O% p6 w$ j2 G& _/ ]  \% a2 ^0 T8 \8 ^
爭緊做泛民一哥? 佢地要爭都爭唔到啦, 以長毛同毓民班人既政治知慧,
1 m$ p; u3 I, I: Q1 _4 c2 D4 `5 }點會唔知最左最激永遠只係小數?
# _# e: P5 x9 ^) ?/ wfilter-052fans 發表於 2010-4-21 05:12 PM
; l( ~# @( d% a! O" e, F0 [要爭都爭唔到?咁又未必.. ~8 m$ v* Y# ^
不過無錯最左最激好多時都係小數,不過你睇下08年個次立法會選舉.4 a' f8 y7 P& Q6 ?) U  _- H6 o
  S5 x9 q; j; c# _. S
社民連嘅得票係由04年117,198升到去153,390.4 X2 ]9 N3 G# x
全港投票人數係1,524,249,約略計社民連嘅支持度係一成有多...( L) d+ @1 \  t
睇落好似唔多,但係民建聯都係得大約兩成,公民黨都係得206,980,唔係多社民連好多...) s$ F6 z& @& ?7 N7 f0 _( l
咁已經證明,香港人係越黎越buy激進呢條路.
/ }, h; {; t8 O黃毓民當然有政治智慧,但更加重要係讀歷史出身7 y6 Y  j* m, [+ g+ ~4 B) F/ v
係近排香港人網,高 登都可以睇到,有幾多黃衛兵係度護主...
& V6 m6 f; F3 @2 Q9 I幫主熟讀歷史,深知當年毛澤東點樣愚弄班年青人,而家嘅情況同當年可以講係同出一轍
作者: 電梯男    時間: 2010-4-24 05:42 PM

& u- G8 `) n, ~1 d/ h4 |" U* D: g
要爭都爭唔到?咁又未必.
1 g  @+ t- d. o6 @0 `! G不過無錯最左最激好多時都係小數,不過你睇下08年個次立法會選舉.
/ G! A2 e/ Z2 Y( c& o
1 I+ E0 m( T! p社民連嘅得票係由04年117,198升到去153,390.' G8 \, w* Y# ^: X! g) {! J9 ~
全港投票人數係1,524,249,約略計社民連嘅支持度係一成有多 ...
- U+ n  {( A" e' f( G9 D; SWinters 發表於 2010-4-24 05:25 PM
6 T) o, |# t* q4 C7 p

. D( X# U, C; N! G( {* c: F支持社民三子解放香港牙  
作者: Winters    時間: 2010-4-24 05:46 PM

% G1 z& k  e2 H% I' E" E

! a! o% L9 s* Q7 Z. c& S) Z( N1 S9 x2 x正如兄台所講,毓民佢地爭條毛o羊,8 k. x. s7 M! j: a! u
何況做左所謂泛民一哥,咁又點?
4 @0 [( ~7 y2 w4 Iinfjlam 發表於 2010-4-21 05:50 PM
& i/ k4 x1 g2 K
睇黎黃幫主民主先鋒呢個形象已經深入民心...
9 h! a) F/ y5 M& \% \做泛民一哥有咩好?. @4 _. @" m5 Z# u& Q9 X
首先我想講,大家諗下一個有國民黨背景嘅人點解可以咁輕易就變做左仔?. h( t- O7 D( [' K6 n( l6 H$ x
另外,切記權力係男人嘅春藥但最重要嘅係,落實有普選之後嘅勢力分配同埋同阿爺嘅談判籌碼...
  o( c6 h. N1 Y, ~8 P2 t, I# m" o2 E/ K8 \; U# w& B0 Y* x
上次幫主係九西搞阿毛孟靜,置整體利益不顧,就應該知佢用心何在.0 \' f" o( z8 W" ~, J; ~/ K5 W
到今次五區公投,民主黨又差啲領野...
8 Q- Y2 q% k" k& f有唔少人話民主黨係12年會流失大量選票,我就唔係咁睇.
( ~' M0 O; @: d; g' J- L+ i我預計12年立法會選舉民主黨得票應該會少左,但唔會太多.
0 _* P9 a  ^3 @0 B! [9 y* \反而係公民黨,兩頭唔到岸,又有內訌,得票應該會大量流失...
4 V1 j3 _0 z' B) I0 R' R5 l當中大部份會去左邊個度,我諗都唔駛多講3 u$ k, r$ M4 m4 }
. n0 c5 @% C" ], U$ [! {( ^- C0 {
幫主佢地已經係唔少爭取民主嘅人當中,可以講係上左道德高地,變左做爭取真民主嘅寥寥少數人之一.
1 P' H# i- p6 X; V4 b6 [不過,係黃幫主上次租用黑幫物業一事獨行獨斷,可以睇得出佢有幾民主...
作者: Winters    時間: 2010-4-24 05:47 PM

2 _4 |8 j( T; i) \' j) F  Q* ^
' H) c7 i/ w: w  i4 A0 _; ^
支持社民三子解放香港牙  
$ h: C* q# I4 b: P- @) s電梯男 發表於 2010-4-24 05:42 PM
# b- v+ e9 [6 a# y& j2 i1 |9 c4 q係幫共慘黨解放香港
作者: infjlam    時間: 2010-4-24 07:38 PM

8 N& f7 z1 L) K) B睇黎黃幫主民主先鋒呢個形象已經深入民心...1 U. D; N; o. |6 X; k
做泛民一哥有咩好?9 r. u, D" m! P( [, z) F8 u
首先我想講,大家諗下一個有國民黨背景嘅人點解可以咁輕易就變做左仔?8 l; k) s" x' Y
另外,切記權力係男人嘅春藥但最重要嘅係,落實有普選之後嘅勢 ...+ N% @& K9 K8 K5 X
Winters 發表於 2010-4-24 05:46 PM
# b' S- m! G0 R- }" B* B# M6 Q- E6 X$ n$ t: G
我又唔認同咁講喎...
9 R, {+ O4 ~9 X# y最令我刮目相看的,不是社民連,而是公民黨,呢次真係有guts 2 N# K# Z5 N% v. d- b  e5 M
民主黨就真係食左屎,同阿爺又傾又砌,連創黨元老馬丁都冇眼睇
作者: amigofans    時間: 2010-4-26 09:43 AM

7 U5 N+ [/ ^6 u% Y& @# w
睇黎黃幫主民主先鋒呢個形象已經深入民心...! S$ X0 p) J; N( P
做泛民一哥有咩好?* p1 X3 H% Q( ^  W, d9 M3 q: i
首先我想講,大家諗下一個有國民黨背景嘅人點解可以咁輕易就變做左仔?
" h  h" V& H$ _! Y3 J4 p另外,切記權力係男人嘅春藥但最重要嘅係,落實有普選之後嘅勢 ..." K& b' G7 x+ S% q
Winters 發表於 2010-4-24 05:46 PM
/ Y4 {) I. i# N% n

! I. v% y$ r' n# h7 r國民黨都有左翼架, 社民連班友既路線係左, 但又唔係行filter_199果套, 8 o# `9 v  n: [% _6 d/ M1 D. a/ b
所以我真係睇唔到, 佢以前係國民黨, 而家點解唔可以係你口中既"左"....' r; q: Y: b  Z, d
( L/ x% p7 ^6 Q8 Q' p* O, O
點解對黃毓民呢d人就咁高要求, 要講成份?
! w$ I8 R# N% b3 W: g# N咁民建聯一班"左派"如程介南同譚耀宗等, 而家做晒大右派咪仲可笑?
8 z) Q3 }& y" W0 \7 w5 h/ k7 i. @
講得好o岩, 權力就如"魔戒"一樣, 就連無邪既哈比人穿上左一樣會利慾薰心,- H. E" ~0 h4 y* C% e
但我見黃毓民呢條友仔, 由20年前龍門陣開始, 真係 "言行一致, 講得出, 做得到"
# K( {3 P& o4 b- `4 k
8 w" y( _# M; ?2 y就如早講會做兩屆主席就退落黎, 結果承諾對現!!
6 G0 z. v* \% g- B9 z4 A雖然佢行事作風癲狗, 但權力會令佢腐化? 我看未必....
, _5 P) m1 O2 a3 Y
. b/ Y" u% E6 J3 f- m
: b9 a0 Y6 n. |1 ~* ]+ m! v2 n至於你講到社民連有日會壯大到成為民主一哥, 甚至執政黨,
" \: H* E/ ?4 ]! S再講只會顯出你對"政治"同"香港生態"既唔了解, 唔再作多反駁....
作者: amigofans    時間: 2010-4-26 09:52 AM

5 S, Q6 O% |( p/ o' B  ]" [# w* I5 G2 h9 @
我又唔認同咁講喎...
: v( b8 B, Z4 @4 f) d6 `8 {8 _最令我刮目相看的,不是社民連,而是公民黨,呢次真係有guts . T  x9 w; Q6 {# ^8 U5 q
民主黨就真係食左屎,同阿爺又傾又砌,連創黨元老馬丁都冇眼睇 ...) }* ]+ @6 Q- A" w1 S
infjlam 發表於 2010-4-24 07:38 PM
2 A* Z1 B) m$ M

/ S: q1 [7 C" X* y, C+ O* Z民主黨根本係垃圾!! 一班"民主公務員"根本不值一提, 欺騙港人廿年, 12年選民自會用選票教訓佢地....* m, n; k/ Z1 K

/ W! G- ?5 K3 _" u3 }/ |+ k' y2 k- @/ k& A- ]- H
公民黨也許只係乘勢而上, 因為做民主派唔參加"5區公投"根本係講唔通, 佢地為自己既前途, 相信係"局博"
/ C( D) j% T" ?1 y& s+ \3 K講真我覺得佢地本係"政治小學生", 但呢班友勝在學得快, 今次真係如你所講 "刮目相看"!!% ]: Y( y* Z% \2 D4 ~6 Q

7 d' z9 x3 m, E! N$ B/ v1 \
* m7 d+ H! e3 k# F3 H/ W+ o如果佢地無咩"行差踏錯", 12年佢地一定係大勝!!& o* Q0 j4 k! y  }4 w. n
3 s6 v6 n2 I- `* k
唔好再有人同我講社民連會係民主一哥, 我會笑死...
作者: Winters    時間: 2010-4-26 04:31 PM

0 ]* v) |' T) [! e% j7 Y% I' a

+ |# y, a# Q0 Q' L: k9 I國民黨都有左翼架, 社民連班友既路線係左, 但又唔係行filter_199果套, 4 F0 B0 d8 m8 ^6 l4 F
所以我真係睇唔到, 佢以前係國民黨, 而家點解唔可以係你口中既"左"....
% S# }, D4 k) {8 L* m' D6 L4 d/ N" `5 K$ ?/ g$ Z
點解對黃毓民呢d人就咁高要求, 要講成份?
9 R. U+ j" T' d5 [$ F咁民建聯一班"左派"如程介 ...
2 K& X8 P( A6 j2 d- t; k2 Y# p5 [% \" wfilter-052fans 發表於 2010-4-26 09:43 AM
. P2 e5 H$ z. t# x9 c* [
係最後一句再次睇得出閣下有幾自以為是,目中無人.
7 [- n+ U" y( V8 a  Q8 S& j( m對政治唔了解嘅,我就真係唔知係邊個啦.
0 v% E. U+ {# n) ?9 U國民黨一直都係偏右政黨,就算係左翼,都只係係右之間偏左小小,仍然係右派.7 K& e0 ?0 y5 W5 [7 z0 X/ f

P0 i8 |/ J. F5 |  E% G, Y5 `3 p另外我想請問閣下,做得政客就預左要頂住壓力接受批評,有咩唔妥?% k- k! I& R2 a0 x5 p* e2 J( h. `) G
好似美國咁,個班議員係攻打伊拉克上投左支持票,都比人講到而家.8 g; c; p% I" w8 v8 d
仲有,我淨係對黃毓民高要求?
' x. w3 J, n, f, p
% ?% J. U+ T* E) M- t( v7 Y! e7 B4 ]閣下都識講權力令人腐化,不過竟然對黃毓民咁有信心,睇黎佢係你心目中都唔只係人咁簡單...9 R# F2 R/ Q+ E; o5 s5 R. }' d! W3 T
權力令人腐化可以講係一個定律,古今中外都可印證.
# l. e: b1 f8 w; r- Y$ U# j! q可能閣下話黃毓民唔會受權力腐化,係想講佢已經一早爛到無得再腐.
- V3 u" b7 y- U5 u3 C7 n; I% }! @3 H1 M/ @# `6 v% A8 C: A0 w% d
黃毓民"言行一致, 講得出, 做得到"?可惜我只係記得黃生曾經係某個節目講過:"如果我去參選一個仲有功能組別嘅立法會,我仲算係民主派咩?"" @% {0 j; v- J5 _: x+ ?8 ]) `
不過,睇黎黃生都覺今是而昨非啦.. R! K/ D4 Z& @" A
* B$ V! @7 a# q- g* k+ G- \
"黃毓民做兩屆主席就退落黎,對現承諾",慌你仲話我對政治唔了解...
3 f9 H1 {  D' O( O遠嘅有大把例子費事講,近近地講共慘黨,毛鄧江三人就係好例子.4 j$ ?6 C# w$ S6 A3 }, C; e
退係退左落黎--不過係退落黎做太上皇,係後面指指點點.
2 K& G+ @% J" U4 `8 O# L3 N2 o前排社民連陳士齊班人集體退黨就係因為不滿黃毓民指定陶君行接棒.: C- j8 s. N, ?- h  S2 b# e
記得司徒華都講過:"只有共慘黨先有接班人".( X& @' R5 ]) S1 \5 q6 z( P2 Y
黃毓民口話中 共,不過自己無質其實同共慘黨無異.$ y- Y+ f) i: m4 ]# c) ~& Y4 A. S) t, [8 P

% s0 D9 {5 f6 H( D另外我想澄清一點,我係無講"社民連有日會壯大到成為民主一哥, 甚至執政黨".
- y2 M- ?' ?2 p: S0 d5 l我係想指出社民連嘅目的係想學共慘黨,借民主之名,搶盟友地盤為實.# v+ X# a8 b3 r$ b2 V

! x4 o/ O$ P& X0 z8 e最後,從閣下覺得竟然咁輕易相信別人,同埋相信有人唔會受權力腐化,
2 d% ^1 u4 I7 F7 M我發覺,閣下真係一個好理想化嘅人.
作者: infjlam    時間: 2010-4-26 05:16 PM

其實講咁多歷史做乜?
* M  _0 S7 q8 E: E政客就係政客,冚世界都係一狗樣," O& J0 A. P% w( ?4 T3 C. C( `
最重要,只係睇邊個相對而言比較好而已...
; l2 c, w7 j9 A9 a/ m5 Y兩害取其輕
* [0 r4 Q/ K* W+ H. K你要好似張廿蚊果D功能組別議員,或者又傾又砌o既民主黨,抑或保皇派?悉隨尊便
作者: Winters    時間: 2010-4-26 05:20 PM

# N/ J# {' G" W2 Q& h9 P' d8 X/ R
民主黨根本係垃圾!! 一班"民主公務員"根本不值一提, 欺騙港人廿年, 12年選民自會用選票教訓佢地....: d: U6 b3 Z8 G& Y1 `
' F1 r2 a  f4 ]1 A5 E. W# ?

# I, @# T7 q7 I  a: v公民黨也許只係乘勢而上, 因為做民主派唔參加"5區公投"根本係講唔通, 佢地為自己既前途, 相信係"局博"
% n, K. f8 C& j9 z  e講真我 ...
+ c( d6 W1 _5 c6 Zfilter-052fans 發表於 2010-4-26 09:52 AM
3 A' G6 l8 ]$ o/ t# R' w民主黨某啲人(李華明,張文光...)眷戀權位已經係人所共知,4 S  |: k! i4 K+ V3 k
不過咁樣就可以抹煞佢地整個黨係呢廿年黎為香港人爭取民主嘅貢獻?1 t# E) ^$ ?* b# V" q

% u+ b4 T6 Y7 l7 U先旨聲明,我係長毛提出"五區總辭"嘅時候已經大表支持.
* S1 O* ?" X9 d* X! \但好可惜,泛民竟因此事再次鬼打鬼,而唯黃毓民馬首是瞻嘅社民連嘅野心亦都係此事上昭然若揭...: c' E' f  ?, ?- d% {$ L
溫故知新,黃毓民係08年猛烈批評泛民盟友,搞到毛孟靜輸左比梁美芬;但係而家,黃毓民竟然話民主黨唔參加"五區總辭"係唔想泛民團結. 2 Z1 m) M' d- r; v) W9 t- P

9 \. n8 D4 z/ F5 T我唔肯定閭下指"12年佢地一定係大勝"嘅係公民黨定其他黨,我就當你講嘅係公民黨黎回答.- Q) ], l4 [. v% z
如果民主黨都參加五區公投嘅話,公民黨一齊參加對自己就無乜害.係民主黨否決參與五區公投之後都照去馬,無錯係"局博".- H' r. ^& J* P9 v# Z  b
不過唔駛到516,我夠膽講,公民黨係博輸左.而且代價好可能係成個黨衰落,甚至被吞併.
, k* k9 \; B; f+ {, }$ c5 Y0 y( p
" m# ?1 O. Z' t- H公民黨嘅形成源於03年71,歷史唔耐亦即代表根基唔堅固.而且佢地又無乜點理地方工作,區義會議席得個九個.
7 z2 c1 l1 H  T& }8 r3 M4 \( h佢地支持者係大多都係中產或以上個班,無乜草根階層.
& s  Q) _' G8 T3 X0 P今次群埋社民班人度,激又唔夠社民連激,溫和又唔夠民主黨,可謂兩頭唔到岸.可想而知下次會流失幾多選票.
. ~) K1 b" d; l6 |0 V* V3 i- E4 R' f3 h; a* a7 p
社民連就唔同,蔡子強有篇文講佢地得票嘅分佈,發覺佢地嘅支持者唔只跨階層,仲要係好平均.9 L+ p4 r- R$ f
所以可以講,無論今次五區公投成功與否,社民連都已經立於不敗之地.
. X. [& q9 ~% u) J) L1 F; J- X. _. i& Y" `4 Y7 R! X. P
另外民主黨真係精甩尾,知你社民連黃" X( o; [; r2 p( X
毓民野心,保住地盤唔同你癲.) \) X2 p9 k& q: }
如無意外今次年事對民主黨係12年選舉都無乜影響.
作者: Winters    時間: 2010-4-26 05:25 PM

其實講咁多歷史做乜?) o( h0 W0 K6 |# Z1 c9 ?. v
政客就係政客,冚世界都係一狗樣,
( p4 D4 s- V% _' L1 h2 d1 B最重要,只係睇邊個相對而言比較好而已.... i% I) K7 [- k2 k
兩害取其輕,
& s( B; L7 l- b' b' r' Q你要好似張廿蚊果D功能組別議員,或者又傾又砌o既民主黨,抑或保皇派?悉隨尊便 ...
5 x: q" I+ ?. tinfjlam 發表於 2010-4-26 05:16 PM
6 n  ~9 Y5 e2 G有一句野叫以史鑑今,唔讀歷史又點樣鑑今,點樣觀人,點樣睇清楚班政棍真面目?
! x4 m3 K& m- W  O唔睇返歷史又點知民建聯班友曾經"支持"0708雙普選?
% ~- L8 i/ h1 O; l/ P8 T3 ^又點知民主黨李華明班友係領匯上市一事點投票?4 N4 _% m5 C* }: H1 }
) F! O* b$ X* _  W7 `: B; E
516個日我會照去投票,不過對於香港嘅民主進程,我就極度悲觀啦
作者: infjlam    時間: 2010-4-26 05:38 PM

0 ]7 W7 O; m) F5 q( K4 H
有一句野叫以史鑑今,唔讀歷史又點樣鑑今,點樣觀人,點樣睇清楚班政棍真面目?+ V( L; Q! e7 {9 f' q) P
唔睇返歷史又點知民建聯班友曾經"支持"0708雙普選?, j- `2 m6 \, Z. X7 D* q8 H! M
又點知民主黨李華明班友係領匯上市一事點投票?
2 \, L( @% z. ?5 E0 w" v: R4 T
5 _, U) ~4 w, T6 e  J' L. ^516個日我會照去投票,不過對於香港嘅 ...- q& T2 |8 Q. C, `$ b* Y
Winters 發表於 2010-4-26 05:25 PM
4 t0 J  V% H( P6 G3 ~

6 Q9 F& L6 K9 p/ i' R; A  n好明顯,我意思唔係話歷史唔重要,9 `# @3 k* u9 p5 p
公道講,講歷史,冇乜邊個政客拍得住毓民,4 T  E  E6 n& H$ Z
毓民對我而言,絕唔係教主,
5 ]# P+ ?0 G3 N: ?" U9 _, g" S佢唔係聖人,某些事件中亦顯出佢並非完全大公無私,/ F8 M" F" X3 B, w8 {. `7 S3 t2 X
在我黎講,只要毓民表現好過班政府狗官,同埋班與民為敵o既垃圾政棍契弟,就已經好足夠
作者: Winters    時間: 2010-4-26 05:42 PM

7 z. J1 E6 h) [. O
" a% ~! _9 J' R% u# z
好明顯,我意思唔係話歷史唔重要,) @* O' ?. V* F; n. ?# Y6 I
公道講,講歷史,冇乜邊個政客拍得住毓民,! e% d8 v9 v% d5 G) k$ v8 W0 `
毓民對我而言,絕唔係教主,
0 r1 _. G  ?% `6 }佢唔係聖人,某些事件中亦顯出佢並非完全大公無私,
  u) i1 m& y4 v在我黎講,只要毓民表現好過班政府狗官,同埋班與民 ...
" b, y* i- l  |9 @infjlam 發表於 2010-4-26 05:38 PM
  O, w+ d6 s( `' L唔係幾明呢句.
4 a6 @+ a1 x$ I9 @, r% l8 T& t1 }, a
不過係香港咁多政客之中,我最欣賞都係長毛,一直貫切主張.
* e  A  x  X' `" z2 t' V5 P: n* I" B相比之下,陳偉業同黃毓民,只係投機主義者.
作者: infjlam    時間: 2010-4-26 05:55 PM

% S% T0 E+ ?: W5 S* B
唔係幾明呢句.
: K" K2 E3 K: J! ?) Q3 H; d( T
  i- ]& S5 B2 M, x$ G) ^不過係香港咁多政客之中,我最欣賞都係長毛,一直貫切主張.4 {7 i$ R2 G% b2 c* C! |2 _
相比之下,陳偉業同黃毓民,只係投機主義者.
. l# q$ u- b( R3 O7 v9 ^) }Winters 發表於 2010-4-26 05:42 PM
# v5 H$ B5 @. T& j& e

- S2 O# H' K/ W: K
! F3 e/ s. l) ?' w, [毓民精於歷史,也精於講歷史,不是嗎?; Q8 w0 w" N3 h) f
長毛份人的確最真,呢個亦係佢受群眾支持o既原因
作者: slwong3    時間: 2010-4-27 05:43 AM

) W! w. y$ k4 ~% p& `# }; W
5 F! M' s3 s9 i0 ^+ i- Q
tax !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5 E& l$ m; ~) u6 V9 c% I& T6 Oselena127 發表於 2010-4-21 02:20 PM
9 ?, }6 ^$ @# Z1 n1 g* p
: w1 X4 k, o- j- l: ]
even you pay the tax, you still get like 60 something HK dollars per hour....
作者: amigofans    時間: 2010-4-27 11:37 AM

/ p- `7 k* D. z
係最後一句再次睇得出閣下有幾自以為是,目中無人.
" |+ O1 h/ S1 v9 v3 Z對政治唔了解嘅,我就真係唔知係邊個啦.
9 H  t3 l, z# A7 t5 O5 O2 @國民黨一直都係偏右政黨,就算係左翼,都只係係右之間偏左小小,仍然係右派.
( i0 A; [3 Q# O  W9 \8 ^( M
* n8 @1 W' B" d" Y- g另外我想請問閣下,做得政客就預 ...2 d+ O0 V; H4 s' |% Q) |) V8 n
Winters 發表於 2010-4-26 04:31 PM
# H, P. V$ ?4 o0 C5 n- C/ ~9 q
5 v, R. j0 y) x2 A* y
佢一早交待過自己點解會退出國民黨, 再者, 而家黃毓民仲係咪國民黨?
% C; j% A# }) d$ B+ e% ]1 Y  S而社民連奉行既係北歐流行既"社會民主主義", 可有邊忽抵觸「民族」、「民權」、「民生」?
* I% |0 I; }6 A' J8 W. M
9 L4 G. J- p+ G( U" Z9 c3 S( i& n$ }

- v; V) i& K" R0 M' e無錯當然政客要接受批評, 但你批評之餘, 有否想過以你標準,2 J( C2 E, v. r
由"港同盟"轉投"民建聯"既劉江華, 工聯會出身而家專幫大商家既譚耀宗,9 Y. b. b1 W8 @$ D9 C
仲有以民主為名"搵食"為實, 係最重要關頭放棄"民主"既一眾民主黨員, 是否需要全體打靶?
/ \4 T# I% s' m5 O
6 t/ B, p5 I6 k* \' {' ^
1 m2 @, M* s" r: ^: b
最好笑係你成日講 "權力已令黃毓民腐化", 其實你知唔知咩先係 "權力"? 3 N, r: V5 U& V. H
我完全睇唔到一個由亞視比人封殺到商台, 發癲都無人理, 係立法會得3票, 有咩"權力"可言?
& ~7 b7 N+ d6 X! R& R9 e定你認為做一個幾千會員既主席, "權力"已大到足以令佢"腐化"?$ o5 ?# |+ |5 ^8 u$ y/ Q6 [

5 c( P5 B$ a  \, G& ]我唔係社民連會員, 唔知佢地內部扑攪咩事, 但我總有常識同判斷力,- s4 ^' F/ d) `2 ]; v
只覺佢地果班退會會員既指控同行為, 非常荒謬....
5 |" c0 P) _" p# @# S! m6 y: O# m# O) f# e3 N; M' k! ~
話陳偉業中飽私囊, 點解唔找證據報警拉人? 而要向傳媒做所謂"爆料"?
$ y* k$ _0 s* n佢地邊個做主席係投票出黎, 你話係有人幕後指指點點, 但由陶君行做主席係"唔尋常"?2 i/ X8 ]) ?9 j; S- G- p
+ F, I" I# e: D2 D* [( z( s
社民3子早已講明連行委都唔會做, 阿牛亦退居二線, 陶君行唔係大熱順理成章?
9 P2 P* s* m2 t7 ^: A仲有咩人選你認為係有力一爭, 但被黃毓民打壓而敗? 可有證據?. a( z3 M) Y6 l+ q0 Y$ i3 P

0 i3 }; G9 p! P1 b) W如果你係#11講既 "社民連爭緊做泛民一哥,民主先鋒呀", 真實意思係講"爭多d位"$ e* H0 }+ q+ N. e  ^# |* \
我就唔多反駁, 因為政治根本如此, 而且社民連, 民主黨, 公民黨根本就路線不同!!" h( N6 @. ?$ s1 M! U
  w4 V4 H' n7 y; n6 V1 O
: D0 u% q) e4 q. C( q
正如infjam所講, 民主政治就如此, 政客就係政客, 大家只係 "兩害取其輕"...
作者: amigofans    時間: 2010-4-27 11:51 AM

1 e& K' |, _0 A9 V6 \) i民主黨某啲人(李華明,張文光...)眷戀權位已經係人所共知,
5 y! y) W6 T8 j7 H不過咁樣就可以抹煞佢地整個黨係呢廿年黎為香港人爭取民主嘅貢獻?
$ `- q1 q( t: H9 Y
5 C8 ~6 X& a7 S5 r; M; b先旨聲明,我係長毛提出"五區總辭"嘅時候已經大表支持.
5 y+ X$ ^3 h" k+ `9 b0 Z0 a4 h但好可惜,泛民竟因此事再次 ...0 X3 `6 q+ E5 C6 T8 i
Winters 發表於 2010-4-26 05:20 PM
+ @( d/ H" i0 o$ K) q1 C, i# @" }' m- [) O  P( `  J
民主黨20年黎為民主爭過d咩? 試講出黎聽下? 5 I8 F. S; S9 {' ~6 u
4 L( S/ S0 T+ |/ L7 X# u/ S
你既分析大家已睇到咩理據, 唔認同但2012自有分曉...5 R! I; m+ z. U5 [, X
' r! G  h" U+ s; ]
btw, 尋日係樓下撞到長毛, 坐架開蓬車做緊宣傳, 同佢講左兩句仍狀態幾好," T! Z# i4 b2 s' o" l
記得516投票!!
作者: mnbvc    時間: 2010-4-27 11:57 AM

2 E) g  A; F" z4 h
+ I: E: P& {. f) O) S民主黨20年黎為民主爭過d咩?  |+ Y3 p# \6 C/ i! m; j# ?' N
試講出黎聽下? % y1 I' a( ]9 t  U5 K, v

, J5 C+ Q8 q- v. _2 ~* N( V# cfilter-052fans 發表於 2010-4-27 11:51 AM
8 E9 U7 @3 C' r. Q4 u: \3 A燭光晚會改燭光晚餐  M4 P% Z- }5 F+ X
改善集會質素算唔算呢
作者: Winters    時間: 2010-4-28 01:06 AM

本帖最後由 Winters 於 2010-4-28 01:08 AM 編輯 % S; {) a0 [. Q1 d7 F" `9 F

- n& r& |% @3 o8 b/ d0 ~4 T30# filter-052fans  
% W9 T9 U) [6 l. z0 u3 i% Y1 w# N. v
我就唔知阿癲狗佢退出國民黨所為何事,之不過我想係度一下社民連班友嘅政治立場.
" ?- \$ I4 M7 z7 W- F4 F+ {' n長毛咁多年黎都係托派,佢嘅左派立場;相反黃毓民,一個長期國民黨員,一個右派,點解會變成一個左派呢?固中因由真係好匪夷所思;
6 @' `$ Y9 \7 O: }. O+ e2 Q- u& ^
陳偉業就一直係投機主義者,選票大於一切,無堅定理念可言;至於陶君行,就容後再說.
% g" ^; c" N8 @至於閭下話乜野黃生無背棄三民主義,小弟真係慶幸再次見到閣下嘅回答技倆
" T3 }: p) e' R: D, C+ S& P' Y
- n* B9 M* S5 }一來我質疑緊黃生由右轉左嘅目的, 點知閣下就回答話佢無背棄三民主義/ C' f9 |% z6 P0 m
二來,三民主義,國民黨自身都老早拋諸腦後.
  _% B5 K; u0 B4 v# Y 2 \$ R# B& @. o) K* z, G1 n
又想再次轉移視線,我係呢個post講緊黃毓民,你就係度啫住我話我唔話其他人.
' s: ~3 r7 V# U2 s; L唔通我次次講親黃毓民,同時間就要小埋禮義廉班人?
6 q: U: T8 Q: M, D劉江華季霆剛政治180度轉軑固然無恥,但唔通佢地無恥,難道就代表黃毓民陳偉業,甚至乎陶君行正直不阿?
+ n8 ~/ ?. B2 o' @4 Q陶君行先後加入民主黨,前綫,再到而家社民連,簡直可以講係現代呂布.
9 H! ~9 q' }" L! ?5 x% H雖然遠不及劉季兩人般無恥,但看來其為人都幾有問題.# b7 [& G; G& j. u# i9 D, o* q0 B( F
三次轉會,政治立場雖無大轉變,但係政治以外嘅立埸,轉變之快當真令人刮目相看.
: X/ B/ Z! E- f8 D: ]0 G0 M1 S! }6 S7 b$ [' @* u* H; [; _. q
啱啱質疑完
"權力令人腐化",而家又黎質疑權力嘅定義.1 Z/ Z9 `+ h7 a* W1 p
我對閣下對於權力一詞嘅理解真感興趣.
& A) y) L4 R2 W0 ~6 Q& i9 u8 ~有大把例子,而家先講辦公室呢個社會縮影.
) V2 q0 t, d6 k. C如果有版友係寫字樓打過工,無論你做乜野職位,都一定見識過權力鬥爭,同埋啲人上左位之後有幾大轉變
- @2 _+ |! }- l+ M$ M. T上左位,即刻多左人阿奉承,又多左大把誘惑.就算你幾清醒,有左權力之後都必會有所轉變.
8 `1 q8 }2 P- s9 _& v+ E$ k( \只得幾個手下嘅人,係閣下眼中權力應該微不足道,都會受其影響而腐化.
* o7 H" }7 _) N. R- n可以講,權力無分大小,都必定令人腐化.
2 M2 |2 ^. Y+ ]! j/ S試問阿幫主旗下弟子近千,又點會咁超凡脫俗唔受影響?從其一言一行已可看清佢為人.
9 o9 x) z( n3 \4 [8 S: d  A; p 3 F7 s/ E+ ~. ?* L
陳士齊得高望重,一直幫社民連研究政策,佢出走真係一大損失;而另外幾位退黨之人,係社民連黨內選舉更加係得票甚高.- A: D- N/ E8 W9 C4 }5 X1 [/ c
以我所知,佢地退黨唔單上閣下所講個兩個原因,另外其一原因係幫主係Danny Summer事件上講一套做一套.8 t! o9 ]' L$ B' g: y; M( L! `
睇見閣下紅字個一段,我真係覺得好悲哀.
/ L, U3 J$ V$ k1 L+ y6 ]( g. x# }* ~  E. u當日港島補選,泛民為左幫四萬鋪路而要其他有意參選者該一讓路,
- r* q( }" Y) x( q黃毓民一開始話佢地假民主,之後睇清形勢之後,係勞永樂決定參加泛民初選之後又唔太幫勞永樂助選,補選結束後卻日小夜小黎智英民主黨逼人退選係假民主.: W7 o+ _( A9 l
變臉之快同四川班大師都差唔得幾遠.% t, ~1 X+ \- C5 B5 }! F
講返社民連黨內選舉,唔通無人有力同陶君行一爭就應該全部唔去選?咁同當日幫主口中假民主班人有咩分別?1 s! Y, A3 C9 i$ d3 u
黃幫主一直幫陶君行鋪路大家有眼見,同阿李登輝陳水扁雷同.
% v% q+ ^1 U$ J  K1 @根據幫主為人,同多位人仕嘅評論,我深信幫主一心想陶君行接班.% J$ f  n# K" I) N$ n3 x
( V" e% H" W9 u/ b7 Q6 E" T
政治根本如此,的確無錯,但大家身為盟友,係咪應該團結呢?, v! C7 r4 t# `- r
呢句話唔係我講,係黃毓民講.我諗下次黃毓民被泛民中人批評個陣,都應該同佢地講政治根本如此.
作者: brother6    時間: 2010-4-28 01:10 AM

4 r$ t8 N' L8 v9 t

& I* e9 Z; E. O9 R% W4 c7 D: H公道d講, 加拿大或者歐洲, d租根本無咁貴....
( M; I: D. v1 Z8 ~- M# B* ?$ \8 S% z
有時候都要同d中產諗下, 如果30幾蚊, 做飲食可能好多都要執...8 n/ @) V. u: q4 g+ w: G: X" M  U

3 K( U# ^: L* ^; r6 S根本係成個社會向大財伐同地產佬傾銷既結果, 1 f6 v" Q6 E3 u
只不過係張宇人呢類友仔, 唔怕賤直接講個事實出黎o者.. ...& Q# [$ Q- Q, N: ]
filter-052fans 發表於 2010-4-21 12:48 PM
! o7 S2 z& {& m( V# K8 c: ?; r5 s
絕對係呢個情況2 Z( G3 g- |0 S& l1 M
唔關幾多錢事+ Z( {5 f3 b$ ?2 N8 F' p9 q3 w; i4 P
定 $30 到時裁員物價高
( {9 ~, C/ k+ |7 h4 r低下階層一樣難生活
作者: Winters    時間: 2010-4-28 01:21 AM

31# filter-052fans : `' _3 b; b" t5 M4 N& [1 t2 O
民主黨一直堅持保住否決權,因此一直參與功能組別選舉,1 P$ A7 U* l# Y" b) A
但卻被黃毓民小話係假民主,仲話邊個接受一七普選特首就去民建聯
0 ^& K9 n+ Q3 v* v+ W, `$ |( h如果依照黃毓民提出,人大一否決一二年雙普選,民主派就全體總辭,香港人就真係多得佢唔少...
% B. C1 |. a- X* X
* k5 ]# m  C6 u: R另外,雖然我十分討厭黃毓民以及社民連中人(長毛除外),但我都係度呼籲各版友516講前往投票.! ]% [9 a4 M  U
今次投票唔係就你鍾意邊個人黎投票,而係就"2012雙普選同廢除功能組別"呢個議題表態.
9 r2 y1 i, _' ~( t8 E. v2 n& l難得泛民終於有人跳出一貫思想框架,我地應該珍惜呢個機會同阿爺反映我地嘅訴求.
作者: Winters    時間: 2010-4-28 01:24 AM

( r+ D* X* L5 V) n) y- g
絕對係呢個情況
2 e2 U8 {- ~) S. F" B: P6 Z唔關幾多錢事
; d; a- a9 D- g# V定 $30 到時裁員物價高% n7 N' w/ l5 C7 g  b
低下階層一樣難生活6 U: H; c) K1 {
brother6 發表於 2010-4-28 01:10 AM
) j- A( S$ o" q% A
無錯,其實仲有其他原因,所以我認為香港係唔應該設立最低工資.: o+ |. |* A. t4 t9 ^8 z# {
有時間再係http://www.26fun.com/bbs/thread-226184-1-1.html講下我自己睇法.
作者: amigofans    時間: 2010-4-28 10:11 AM

30# filter-052fans  2 |6 b  j) Z" N
, I. y6 l" o, k6 p% I) t4 A
我就唔知阿癲狗佢退出國民黨所為何事,之不過我想係度講一下社民連班友嘅政治立場.
! Y( }8 Q4 p: G% C8 S長毛咁多年黎都係托派,佢嘅左派立場;相反黃毓民,一個長期國民黨員,一個右派,點解會變成一個左派呢?固中 ...* e  m- W# ]* A/ f+ s; ]$ O2 f
Winters 發表於 2010-4-28 01:06 AM
# a. o0 d4 f7 p  B2 D' C) }% u6 v' {# m! c# {- P; J
我唔係咩"o者住你", 只係覺得政見可以唔同, 你可以唔鍾意黃毓民, 陳偉業同陶君行,
$ d# \6 [+ Y# z4 O但事實要攪清, 論點也要有說服力, 以建制派攻擊佢果種口敏, 我係覺得好笑,2 d' Q( l% e. Y; E/ \
  K9 E, w  V+ t) |  L/ b- K5 r; G
黃毓民比人話係國民黨臥底, 黑社會黃賭毒我就聽得多. 係投機主義者我真係第一次聽....
+ m9 p' q- `: E6 i! W% X7 {我想問佢係九幾年星期日朝早做既龍門陣第一日開始, 佢可有半點言論係大右派令佢唔可以信"社會民主主義"?
# y: ?& l% y; W% x! U  Z( I你質疑佢轉左目的, 係咪又係果d虛無飄渺既陰謀論? 抑或係佢貪戀為可以幫佢"腐化"既"權力"?6 T; R1 @7 _( }( g, _0 u7 i

/ Y( X) F, H  n. H- Y& a8 f"權力已令黃毓民腐化", 你已再補充左"獨有"睇法, 但依我認為佢真係有"權"果時係做電台電視既年代,- r' z8 m) h8 F
一支咪可以玩殘政府, 而唔係今時今日, 我大概認為, 佢最"腐化"都可算係電果時, 做電視拍戲講馬咩都齊,
0 U$ F; K" g2 J+ @% {6 l; g1 ^皆因癲狗high野欠巨債, 雖係咩都爛做, 但言論口徑辛辣程度可有改變?
1 p+ p& D$ P; v
+ I  S! ?" k3 Q3 F6 A, z  L佢要係投機既, 只要飾演大班果種角色已經足夠佢有名有利, 何需入去掟蕉咁肉酸?- h7 @6 |+ e( S1 P! i
; X2 K, C7 S$ m9 e9 x. O
當然你會解釋, 你講既投機係政治上, 就如你睇社民連係5區公投上, 係撈油水之作,
( h+ T, a/ q8 |仲引用所謂學者蔡子強既分析, 話佢地係誇階層得票好平均...$ b6 h+ f: G* T# A

7 B8 X! E6 h: V" u" G唔通中高產可以唔不滿政府, 唔可以有左傾思想? 唔可以有良知支持低下層?6 R: W' R! {. J7 v0 U
蔡生著眼應該係佢地於各階層佔多%, 而唔係有幾平均, 我都想見如你所講佢地12會大勝,
+ l3 p% s( S& f$ P6 E7 K6 f1 P* b4 ?但根本無此可能, 5席已經係佢地既上限....
, V  K0 W8 Q% ~5 s$ g- d& k2 d) b" D' {4 ~$ g* C$ p# R7 X5 i+ N
你講果d社民連既紛爭, 我唔會同你糾纏, 招攬後生仔, 又唔理咩人都入得就係如此, 有辣有唔辣...
; R0 ^" G' Y# Y; Z
5 s: f0 z& U/ t  [% ?. z( I"但大家身為盟友,係咪應該團結呢?" 就似"和諧"一樣, 呢d野係雙方面既,ok?
作者: amigofans    時間: 2010-4-28 10:22 AM

31# filter-052fans # T* V# I' ^- ~) Y, d' C7 w6 V
民主黨一直堅持保住否決權,因此一直參與功能組別選舉,0 M# |1 r! ~- G, J6 |
但卻被黃毓民小話係假民主,仲話邊個接受一七普選特首就去民建聯
8 k( K5 n" {1 e& ]3 f: T0 h如果依照黃毓民提出,人大一否決一二年雙普選,民主派就全體總辭,香港人 ...8 I+ R8 t& z5 x  m; `+ _6 C' E7 b
Winters 發表於 2010-4-28 01:21 AM
/ U) g$ }# S5 l  e" P7 i4 |) `
) Z7 Q( s" ~6 ]  U
保住否決權? 23條, 高鐵, 仲有好多好多不合理既議案, 你有咩否決權? : @! \5 g0 _+ v7 j
4 @2 w. ~: A  y/ O( ^

& S  F5 Y, Z" Y7 ?# C& p溤生, 梁生地果幾票, 你保得住有無?/ |' s& C" M9 n& V
' l8 M3 w% w3 y4 l
同你以為果23票真係咁巴閉, 大陸最想你地繼續否決個政改, 架車永遠唔開, 2 P& I& p: n4 p4 p
個罪名繼續質比你泛民, 睇清楚個局啦...
作者: Winters    時間: 2010-4-28 04:19 PM

本帖最後由 Winters 於 2010-4-28 04:29 PM 編輯 / R5 z, z" J8 w7 A! d

8 C  J; O6 i( f4 O( P  Q+ j 37# filter-052fans
8 l6 K) l8 J) N4 d5 Q同閣下討論真係無比辛苦,又無得著,但硬係忍唔住要回一回你.
7 r8 ?, m& f$ m+ m# L) p1 F點解呢
?因為閣下思辨方式都幾得意,我終於明白當Hanschan兄點解總係要回你
; g# P/ @% ], V* }9 V2 G: H# J* f# I" L7 o# b
講返正題
,哈哈,果然同香港人網同高 登班民主紅衛兵一樣,攻擊社民連嘅,就係建制派/共匪.
: x' ]2 `6 d! X9 }4 b話我用建制派果種口敏攻擊佢
?就如閣下所講,事實要攪清., `8 q% \9 u4 j  T$ A
我係上面已經講左
,黃毓民多次發癲周圍咬自己盟友,不過你一如概往,隻眼開隻眼閉,視若無睹.咁我唯有再講一次.
, w1 o2 w7 Y" J- k5 t1 r1 u& R1 D7 H  c+ I: O; |
黃毓民係
08選舉前,因為唔”gur”有人批評佢,吹雞叫啲手下炸人個壇.唔單止卑鄙,仲可以稱得上係刑事罪行.+ g' N, P/ N, m; J0 B
此外
,最重要嘅係,首先發難去攻擊其他泛民,係你社民連.: j9 z* s6 e  b# b
社民連不斷係度批鬥班盟友
,但人地有無話返你陶君行用領匯攻擊自己人,陳偉業當初參加小圈子選舉,仲因同李永達嘅私人恩怨而投曾蔭權一票呀?
! s' p' ^$ U/ [9 V: v5 I. n, w之後話和解又係你社民連
,而家仲係度小人又係你社民連.
$ V2 v: I1 d& M0 s/ e4 E/ H( _政治人物最重要係誠信
,黃幫主已經老早無哂啦!1 x; {. N/ v6 {; H5 A" Y
1 ?" D! f( T8 Y. Y& C0 |
黃幫主親國民黨同黑底都係事實
,無須多講.至於又話我陰謀論,,我知閣下嘅世界係好美好,唔駛再重覆.
+ G+ g# V5 V7 g6 c
幫主自小一直反 共親國民黨,理應係國民黨右派思想.但今日卻成為一個左派.
5 x) L( Y) K' L4 W仲有
,就算係而家佢都唔係極左,只係偏左,從佢好多極左政策都無提出,同埋仲攪緊生意就知.2 _7 x, _( Q/ P" v9 a9 a( U
閣下又再次捩橫折曲,我話佢腐化嘅唔係呢方面,而係講緊佢係社民連黨內嘅所作所為.
5 S- H8 i$ J; k我上面已經講左: “以我所知,……,一心想陶君行接班.但閣下又再次睇唔到”.% c5 B7 w2 {4 ]" g" d0 u' t/ O
9 ^2 Z7 z; g6 A$ b: c: Y0 ^1 T1 B) ^9 K' C
咁順便就講下自己所見所聞.' O! m+ F% s& H& V3 J9 Z
在下有幸參與社民連08年個個乜Q大會,見證到當黃幫主一上台講野,台下弟子即刻歡呼高叫”毓民! 毓民!”.
/ K5 ~' E! R, t) T$ }5 j情況可以講係幾廿年前納粹希特拉發言大會
,毛澤東文革個陣係天安門接見班紅衛兵嘅袖珍版.6 q7 e* B5 c1 L% T# M& H( k2 K
只不過台上嘅唔係希魔同老毛,而係黃幫主;台下嘅唔係黨衛軍同紅衛兵,而係黃衛兵.( t/ E" v: r8 n" V" Z* |: t, G# s
再加埋之前佢叫人上網狂炸左派留言段片
(youtube可搵到),就見識到佢係民主定係獨裁.6 C! A2 Q+ W* S; F5 K/ u

$ u, L! x& o7 d' X* {4 F* `
雙方面?...哈哈,上面已經講左,不過只係社民連咁多惡行嘅一小部份...
作者: Winters    時間: 2010-4-28 04:23 PM

38# filter-052fans
( d2 p/ d' i/ Z我一啲都唔覺得個23票有幾巴閉,不過,同時間請各版友唔好受到誤導,以為個23票同23張廢紙無異.4 h1 A6 Z& B0 m  s8 K
無錯
,23條呢類只須過半數讚成就可獲得通過嘅議案,泛民個23票的確難以影響最終結果;
0 ?& g0 c+ {( c. y不過係諸如政改
,以及大部份涉及民生嘅議題上,正正係民主黨多年來守住20票呢個關卡,政府先至唔能夠推行大量損害市民利益嘅議案.
  r9 c3 n. n! r( }% x! `9 k$ @5 y% R
23票嘅基礎,係泛民咁多年黎幾經辛苦一手一腳建立.
. R2 G3 Y$ ]* G' x; K2 X3 l5 B" ?黃幫主竟然講得出叫人地全部一齊總辭
,不成功便成仁,完全無視呢23票嘅效用.5 h  P3 {2 _" G  z; p6 D
人地唔陪佢癲
,就話佢地戀棧權位,偽民主派.爭取民主係一場持久戰,係一場馬拉松比賽,而唔係一場一百米跑.
, S  Y/ j# ^4 w: b* p$ q人地唔願放棄呢一切得來不易嘅基礎
,就係無膽唔夠”pot”?2 a9 L! ~8 |; b
睇黎
,黃幫主連衝動同勇敢兩個terms都仲未搞清.$ t9 o/ V0 h* C; ]6 d- x# J
唔怪得佢嘅支持者可以咁輕視呢
23...) r2 ^+ A, q: B  T1 y0 z: R* `
6 \; D/ D5 X% z/ G# m  L
仲有,話其他民主派廿年黎無做過有意義嘅野?" y6 B. S+ E  U: E$ Q
呢廿年黎佢地做過不之幾多地區工作
,幫過不之幾多市民.仲有歷經廿年嘅六四晚會,以及七一遊行同無數次嘅遊行8 h1 U/ o; o; g: Z% _8 U
以上全部事情
,就因民主黨唔被你牽住黎行參與五區公投,就消失得無影無蹤?
作者: Winters    時間: 2010-4-28 04:28 PM

講開社民連,黃民真係厲害,用哂老毛對付政敵嘅技倆,不過主要就唔係對付禮義廉班人,而係對付盟友.
% X  A5 H# ]+ W/ R$ h# R+ U而家社民連有幾唯我獨尊大家有眼見.
& G" _4 ?( O# s0 h# G' D- w) k民主黨就假民主戀棧權位
;陳方安生,蘋果同黎智英就民主惡勢力;司徒華就係老而不;明報就日月邪報1 f2 H- R6 s  m; l: D
不過呢
,對於幫自己嘅白粉集團,卻係正義傳媒”! 7 l0 ^( J% ?& u
總而言之
,呢個世界只係得黃毓民先係民主守護神,真正的民主派!
作者: amigofans    時間: 2010-4-28 05:37 PM

3 }) i8 ?: ^. x- l- H1 Z7 e
37# filter-052fans
5 s) W; y8 V# I0 e9 H6 p% H同閣下討論真係無比辛苦,又無得著,但硬係忍唔住要回一回你.0 g; h+ U# t% N* `/ W2 B
點解呢?因為閣下思辨方式都幾得意,我終於明白當Hanschan兄點解總係要回你& u$ C" P7 [4 ?2 S& D
& Y( y$ \& _0 u( S
講返正題,哈哈,果然同香港人網同高 登 ...# b) U$ u6 a. r* L4 T% E! l
Winters 發表於 2010-4-28 04:19 PM
7 b% m! F" b5 s, g% L' @0 V( w
  ?. j" O( k# [3 N% |
我得意定你地得意, 見人見智, 反正我唔覺得呢度有太多人, 會留心呢類字多又單打獨鬥既口水戰,
/ o2 @% k6 K/ f1 E3 v3 U
: Z1 A& F$ e! ?0 h首先, 我可有用過"共匪"黎話你? 你指責社民連等人既論點, 唔係同民建聯源出一徹?
9 \, ?4 z- ~) `1 F9 I; ?
. ?2 Z) }+ R) B) b) P5 b- ]你所講所謂事實, 有真有假, 一來不是當事人, 不過只要睇果班退黨之士如何不分青紅皂白已經足夠, 所以不作反駁, 2 B- C0 W$ k* _- x0 }) o
又或者因為你地口中"世界係好美好"既我, 早知政治是如此, 邊個係聖人君子, 邊個係牛鬼蛇神皆唔重要,
7 P2 |$ ]" O8 O# O最重要係佢係一個可以講出我所想既代議士, 之所以一直講政見可以不同, 但論點莫名其妙就會惹人質疑...  m! b- N# L" p& X6 F
' P3 N6 V" w, J0 O  n6 E

. u3 G( L: Y- a. N. `; L"權力令黃毓民腐化"一句, 無論你點再作解釋, 或話我捩橫折曲,
3 G1 I* L2 M/ g3 q  R+ O& ?) q我都係唔明白, 當日一支咪可以玩謝無數議員, 一支咪可以號令50萬人上街, 6 U' V, S# |& u5 k5 c  o
人氣爆燈縱橫各界月入數十萬, 歡呼聲, 擁護者, 錢都比今日多n倍, 果陣唔"腐"反而而家"化"?8 a* l: u. ]% S; g
& @0 l  T1 R% X/ |$ h, }
/ T0 h( k: N! C0 N- K: G
再講有否指定陶君行接班既問題, 咪問你, "社民連入面有邊個原本有力一戰, 最後被黃毓民打壓出局lor?"- |- u1 a- U. T, E9 u/ B6 S/ t
若果佢根本係大熱或者順理成章, 係咪唔存在你講既問題?
作者: amigofans    時間: 2010-4-28 05:52 PM

本帖最後由 amigofans 於 2010-4-28 05:56 PM 編輯 3 ?6 \; F8 X0 R4 d+ o3 j

. T8 P* H. E1 v
38# filter-052fans
: C. J1 C( F/ \3 G! o7 @我一啲都唔覺得個23票有幾巴閉,不過,同時間請各版友唔好受到誤導,以為個23票同23張廢紙無異.& r9 O- S5 K2 A+ [0 x/ J% F3 B
無錯,係23條呢類只須過半數讚成就可獲得通過嘅議案,泛民個23票的確難以影響最終結果;
! X) z4 k% ]' m# l5 m不過 ...
7 |* V) r2 ^' p2 A7 ]Winters 發表於 2010-4-28 04:23 PM
: b! w; {0 b# ~+ b+ M5 M
% m. j; e  @1 Z( n9 D: n
保住否決權? 23條, 高鐵, 仲有好多好多不合理既議案, 你有咩否決權? answer me pls!!
& h" }9 n4 }0 F# Z; {% S' R- g+ |) Y2 \, X' l1 y" {) U8 J

! P7 A. F: t8 R; V* Z5 @" D7 \( m定你認為共黨設計出黎既呢個"鳥籠民主制", 係會有機會被你地唔聽佢話?% }: E" k6 k1 K
3 B2 E6 ]9 \5 Z3 }; T& o9 P

5 S( o1 z3 F& c你講既"爭取民主係一場持久戰,係一場馬拉松比賽,而唔係一場一百米跑", ; ?" \* _9 y  U+ `
) r' @5 x' ]9 ^
, ]3 }! E' J5 u% h$ p
可能政見與耐性皆不同, 個人覺得已經走得太耐...4 _( O8 {7 c$ x$ R6 b" A
若果20年前中學時代既我, 無被教育何謂民主政制, 而係飲共黨奶水大既, 或者我今天會過得快樂一點...
  m' z) B+ r' r3 J! p: ^" a8 Q+ E( h6 B
. Z! c( ?% @; [6 T: U, U4 V
最可笑係大陸既"維權意式"跑得仲快過香港既"爭取民主", : x% {- R9 B4 `# o9 @) r, F
只要香港人有以上馬拉松思想, 共黨一日唔倒台, 相信到你我歸古之日, 仍在跑道中....
' h% w% e) ]! G$ g5 S4 @( T. P- V- p. I0 g& d1 F
* N, t: y7 O( ]: ]
但有否想過, 有盡言論資訊自由既香港人如此表現, 係國內受盡限制既同胞眼中, 是什麼地位?
作者: HansChan    時間: 2010-4-28 10:10 PM

哈哈哈!!
3 u& Q* M# D1 u* F+ b權力最緊要係自圓其說得把口!!!- M- E+ r' c+ c& \- y4 ]0 \4 |0 f
甘自然自以為講乜都岩啦!
作者: amigofans    時間: 2010-4-29 12:39 AM

哈哈哈!!; N  I- Q; X' {- L
權力最緊要係自圓其說得把口!!!
  s7 Q6 r+ z; ~/ }甘自然自以為講乜都岩啦!& h& l% D1 {: p/ ^, |/ K$ I. k7 k( x+ ~
HansChan 發表於 2010-4-28 10:10 PM
: r  _/ H* l! k: H

f3 t( s1 D# x" u" l嘩, 我見你版版都黎, 好行wor, 係咪不甘寂寞呢你?
) U, ]. s) E+ A要唔要摸下酒杯底, 又搵d野傾下等我可以招呼下你?
作者: HansChan    時間: 2010-4-29 02:31 AM

! w# j, D* a$ U7 v% B) T2 ~
, {7 Y# A7 w2 S' V
嘩, 我見你版版都黎, 好行wor, 係咪不甘寂寞呢你?
0 P' v8 b5 O" F) M要唔要摸下酒杯底, 又搵d野傾下等我可以招呼下你?
' C9 J4 }2 _" S2 ufilter-052fans 發表於 2010-4-29 12:39 AM
" D/ p2 }9 t, S& u( W8 {, L" A$ ~摸酒杯底??同你??????
& j  n% G1 }, y6 f" K$ I, T& F7 s建議你照一照自己乜嘢樣先!!
作者: amigofans    時間: 2010-4-29 09:33 AM

. [' y) w) H# N/ X! ^! c摸酒杯底??同你??????
2 C3 J" K5 G2 P& k3 R8 @) `建議你照一照自己乜嘢樣先!!/ A5 J: O( W* ?6 @1 U2 D5 ]
HansChan 發表於 2010-4-29 02:31 AM
3 G' P' j% G: ^" A. }2 y
3 @$ `; D+ b1 ~1 i
我係劉德華, 梁朝偉, 吳彥祖或者周潤發, 洗唔洗問你攞permit先? & X! r; C) x0 a" {# P

" X0 \& \9 [) w  v9 _9 obtw摸酒杯底應該同個樣無關係....
作者: HansChan    時間: 2010-4-29 02:34 PM

& W, b+ D( f5 |
5 I0 C% c8 S9 ^
我係劉德華, 梁朝偉, 吳彥祖或者周潤發, 洗唔洗問你攞permit先?
8 E  J% e. G6 }; ^
; I; e8 K$ H. f: q6 O- E& ?btw摸酒杯底應該同個樣無關係...., g7 K* o6 u2 ]8 p& V7 ?
filter-052fans 發表於 2010-4-29 09:33 AM
) x. G. E' d: M" e3 z6 o( J  e

( X* @( Z1 E0 Y; y' f你似乜唔關人事...更加冇人有興趣知!可能你唔知咩叫自以為事...不過唔緊要!都唔關我事!!
# g6 w/ g: X* b+ k# N摸杯底.....同你??????????: @) a, z# j0 W) c- C
哈!!
9 C# R+ y/ [) _4 M: b你自己慢慢飲啦!* x9 h  T/ P) ]% y
叫你照一照先只係想你叫人飲嘢時顧及一吓他人既感受!
& k1 |) B) B4 z3 ]$ j, O對住你邊有人飲得落嘢先得o架!
" }6 z2 H* q# U' u仲唔嘔晒出黎咩!
作者: amigofans    時間: 2010-4-29 03:04 PM

6 C) l. {# x. E; h; H5 C8 }

# m, [3 n) ^# @/ D  \你似乜唔關人事...更加冇人有興趣知!可能你唔知咩叫自以為事...不過唔緊要!都唔關我事!!$ s. l5 S. _8 J% z
摸杯底.....同你??????????1 d9 f5 L1 X2 [& Q+ q/ ~
哈!!1 I! S# a" |/ M7 z- m/ N: z, A; l
你自己慢慢飲啦!
9 b. P/ q; u0 ~4 v2 p1 C* @/ T+ o叫你照一照先只係想你叫人飲嘢時顧及一吓他人既感受!
& l/ c0 M0 R: B9 i) R4 ?對住你邊有人飲得落 ...
$ H9 A+ {2 w) ~  PHansChan 發表於 2010-4-29 02:34 PM
+ l: \$ {; M5 A6 p# P% @# q! Q
5 p+ ~! X+ o& r4 O3 V/ l+ V9 \/ o哦, 咁解...
# e) \/ b6 t( f) c' O& C& P( T# `  x+ i8 c7 d
我做錯事, 我要照鏡, 仲要顧你地感受...7 j" F# X! T5 L
7 k8 R  h6 K  U; E( l

4 W4 b1 F. y" F: |  n不過最威都係你, 個 mainpage 底長期打住 "強烈投訴Hanschan" . `! p7 J! D) l+ y9 n3 l1 k
; D$ ]' s7 F7 ]3 Q+ V9 p
4 Y" j. w6 w/ X# d( w8 Q
唔再回你啦, 你想搵交嗌, 串咀或者討論第2d野, 不如開個第個post傾, 或者你ok既我開都得, 3 R  @9 k3 {/ j" R' a3 {( a
我同winters都已經有點離題, 呢度留番比人講張宇人啦...
作者: HansChan    時間: 2010-4-29 04:14 PM

" N/ p8 l! b. \. |- W2 m5 C2 @
+ Z- l0 P/ p6 _哦, 咁解...2 R# ]* I3 \1 R

. f7 f, u4 w+ S# f. \+ [1 d; I我做錯事, 我要照鏡, 仲要顧你地感受...& z8 [, D0 s1 C7 N
2 E& R0 ]- f3 Q& x, t+ d

3 X4 ^5 V# [9 ~6 Q不過最威都係你, 個 mainpage 底長期打住 "強烈投訴Hanschan" ) v1 ^8 O3 i3 ~( Y: A0 D; k, O
5 E+ |8 c0 [2 f' f5 P
6 V3 J/ P: v9 j  G0 p7 l7 C
唔再回你啦, 你想搵交嗌, 串咀或者討論第2d野, 不如開個第個post傾, 或者你ok既我開 .../ r% M6 t) w' M! W9 }6 e
filter-052fans 發表於 2010-4-29 03:04 PM
% d" w5 d9 ]' \8 l我一入哩度只係打咗
! ?9 B% a9 w2 w. q+ |8 @( d+ o"哈哈哈!!! _  y) _" e" t
權力最緊要係自圓其說得把口!!!9 E. }6 ^* b+ E. b/ _+ V
甘自然自以為講乜都岩啦!"+ a5 |3 @1 K* ?' v- n- f4 z; s1 P
我唔明點解你會話"你想搵交嗌"....甘又係...你都唔知乜嘢叫自以為事!!! S- A# b1 ?; ^! e( x$ Y
投訴我哩吓嘢...
' R0 ?+ T! `+ E2 V2 W5 G我只會覺得嗰位人兄同你一樣..所以我根本唔會理會!
1 q5 K6 S: y& s! w$ h# {我一直都冇理會你格,因為你根本不值一提...6 Y# ]( [$ e# H  F1 j
只不過你又要話我"想搵交嗌"....實情我一開始都冇對住你講嘢....
/ [) Y' o# |' s你又話要摸酒杯喇...甘我都唔想反嘔,對住你飲到杯靚酒都變尿啫!
作者: slwong3    時間: 2010-4-30 10:53 PM

% M* @0 z3 c+ K/ M
我一入哩度只係打咗
; ]5 I, k3 ~* t1 i"哈哈哈!!0 ]* t* z3 ?% s
權力最緊要係自圓其說得把口!!!
7 ~: C  o9 Z5 [2 Q- w甘自然自以為講乜都岩啦!"
+ J3 x) Y" j+ C我唔明點解你會話"你想搵交嗌"....甘又係...你都唔知乜嘢叫自以為事!!
2 L. q8 a  N. I& P6 }. M3 t投訴我哩吓嘢...1 O# A% |- N' a' t8 {2 \/ l: t
我只會覺得嗰位人兄同你一樣..所以 ...7 I* W* Q* T/ d2 ]. z: H* j3 d
HansChan 發表於 2010-4-29 04:14 PM
5 ^' Q& [$ O* U
; j% D2 O3 A/ j$ F

4 H# _4 x& }7 w2 t2 Bthen you are not talking about 張宇人 or 最低時薪
作者: HansChan    時間: 2010-4-30 11:26 PM

r, u0 A1 l% b- ^' u! ]3 T+ R" Q; r' h& ^
: a' U# z/ r, y
then you are not talking about 張宇人 or 最低時薪
2 P  u+ ]7 I# n7 z8 u( i$ F7 }slwong3 發表於 2010-4-30 10:53 PM
( [1 p0 X( G" m
; G/ t/ q8 ^1 l
第一, 你理得我?
: \! X% {; k; q# Y* A# ]  D5 i第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
作者: infjlam    時間: 2010-5-1 12:59 AM

% a9 {  E' A+ v/ _2 E/ J3 R* Y1 w" i/ [+ _" F. h  w
第一, 你理得我?, B; M: l( ]% D# I- q
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
5 S: c5 \; [# SHansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM
6 P2 S% |% I) W& s, t  F
% N* M) g; L" D0 m+ y好明顯你在這post說的都是off topic,人家善意提醒,你卻如此無禮
作者: slwong3    時間: 2010-5-1 01:06 AM

$ E  I5 ?  E! a6 I" U! p4 ^+ e) z

; P& T/ l% K: C/ |4 s第一, 你理得我?
/ L" T; a. l& Z; a/ x2 l第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
1 Y% H; Q' ]  Z* h5 T7 yHansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM
, d  V2 c8 A. i7 Y

+ \! K- r3 g5 W$ o$ O3 O; a& |I used to be a CD-rom for so long.
) V' e9 n* z% k* L
+ `$ `* K+ m6 N9 f/ q' S- d6 W' {However, this is the best reply I have ever seen." u# j2 S; o( q' j2 T9 D
1 ?0 [  g1 b9 a* d& h5 E, V
I will keep it as my signature.
作者: 小明小強    時間: 2010-5-1 05:15 AM

人在做,天在看
作者: HansChan    時間: 2010-5-1 10:30 AM

# ]- }3 M4 g0 V+ ]
* E- U" _3 W/ q
. r0 [- }9 Q) p

+ K% j5 X: p4 J7 `6 X8 E6 p  `好明顯你在這post說的都是off topic,人家善意提醒,你卻如此無禮
$ U2 }7 W: p' }% Ninfjlam 發表於 2010-5-1 12:59 AM
0 {. X8 s" o  i3 w" M. s4 L- t( ]2 i0 u8 k! R0 r, Z
覺得我回得廢,咪當佢係廢話囉!!0 f, ?2 ?& ?9 z$ `" V
提乜醒??+ r, T7 Y, P! X# Q8 S% f, f
師兄你出既post,小弟好多時都覺得好有見地,但今次,你未免太多事同九唔搭八了!!
作者: HansChan    時間: 2010-5-1 10:30 AM

8 m6 C) }6 L, p- e2 }8 y! |. O  B& Q" I. K
I used to be a CD-rom for so long.5 |+ r  r2 W) T8 V7 m# L2 w7 ^! i

* |( x, @: [2 p0 Z5 K7 }' R" wHowever, this is the best reply I have ever seen.! o. q" p# F& y3 W! ?; n: O  S
! y- G6 B  j4 Y% |
I will keep it as my signature.! l6 ^* e" l' V
slwong3 發表於 2010-5-1 01:06 AM
3 j% w& V0 k0 H2 ?$ w: ]7 N% r! c6 {3 g/ R( H
識貨!!
" a+ P7 t$ h8 f" F有得救!
作者: 電梯男    時間: 2010-5-1 12:03 PM

人在做,天在看* A5 T* f! b8 P' O% V$ e: p, z, e$ l
小明小強 發表於 2010-5-1 05:15 AM
( g" J* l9 n9 E' U( w& c) b5 D' w" w- @7 ^: U
善有善報,惡有惡報  
作者: infjlam    時間: 2010-5-1 02:24 PM

3 i! \/ g) D& ]
, z3 ~# h8 d! @
識貨!!
! ]% @3 A, w9 ]5 F; A- C有得救!& s  U1 \# ]/ B) G
HansChan 發表於 2010-5-1 10:30 AM
* J0 u5 d; V7 B; k% }
7 x8 _2 }" j9 |你就真係冇得救
- p& Q1 E" F# H( _" {+ s5 Q5 Z人地擺明暗串你,你仲以為人地讚緊你
- c* d$ l- s* F% P  e. m# r1 n1 D2 w" w0 w
無知o既人,永遠係最開心最幸福
作者: HansChan    時間: 2010-5-1 03:01 PM

7 }4 Q  v5 a3 ?- u
1 y# a+ o+ r  V9 E5 @% i你就真係冇得救 9 v0 z- p, |2 H2 ~
人地擺明暗串你,你仲以為人地讚緊你 ( T2 K3 y! B8 s
) y! t0 R' E/ y) x) [. `
無知o既人,永遠係最開心最幸福) j# b) }+ S7 ~4 X
infjlam 發表於 2010-5-1 02:24 PM
- K: L0 I  s. A. Z0 S' g) l. c" B; U& L$ C) [* G+ X( {% }
師兄!
/ ]% m8 N& d- P- N  @我真高估咗你!7 v; c/ O) k, N. D
頭一句,我冇所謂!7 ^; B$ O2 r: ?
第二,三句居然係出自你口...
) S& k. z# q' i6 e. N6 h見你一直講嘢都有見地,但原來都係甘既層次而已........
作者: infjlam    時間: 2010-5-1 03:59 PM

太多Off Topic喇,若唔係討論張宇人或者最低時薪,唔該過主
作者: HansChan    時間: 2010-5-1 11:19 PM

太多Off Topic喇,若唔係討論張宇人或者最低時薪,唔該過主7 U5 n6 X# l3 T. Y
infjlam 發表於 2010-5-1 03:59 PM
0 X1 i; v9 `0 D% B# }; q% X你又學人攞尾彩訝!!/ @, f+ N# g/ u6 K) T
俾你囉!
作者: 奇    時間: 2010-5-2 12:02 AM

而家話33蚊,希望爭取到
作者: HansChan    時間: 2010-5-2 01:44 AM

而家話33蚊,希望爭取到8 ]% ?  p5 u! B' j
奇 發表於 2010-5-2 12:02 AM
/ @; t3 a+ R' V/ F. N9 Q
其實$33都唔叫高...若爭取唔到,香港好多人會繼續做廉價勞工!!
作者: Winters    時間: 2010-5-4 05:02 PM

42# filter-052fans
3 P  x& N& @8 `4 K9 G( g6 @  p首先, 我無記錯, 民建聯,文匯報,大公報等等嘅中 共打手,以前攻擊親社民連黃幫主,都會話佢係國民黨間諜,又會話黑社會入侵立法會./ M9 [0 |! u) q
試問我又有無咁樣講過
?就算我提及佢國民黨背景,亦都只係質疑佢由嘅目的.
* K! _1 i/ V; I* A+ w4 w4 i. I1 `. b$ A5 p% a+ \
再者
, 就算同民建聯攻擊幫主嘅手法同出一徹又代表啲咩?' v8 u5 g( Z: j2 J
星島係一份中
共打手報,不過我早排睇星島,入面某啲批評泛民嘅言論我都深表認同.& f/ I: `3 c( e
另外儘管我一直討厭阿黃幫主
,但佢有唔少言論我都好buy,就好似佢之前小膠政府個六大產業,都講得幾有point.
+ @9 S: o4 \) e0 F" x7 {我想問一問閣下
, 就算我用民建聯嘅口吻攻擊社民連又點?唔通民建聯講嘅野就等於垃圾?咁樣係咪因人廢言呢?
+ }# D7 Z. I. Y2 P# L
+ ?2 k6 Z  c* s. ]另外
,我係39樓度,由"$ U7 h/ b" E( n
我係上面..."去到"...成為一個左派."呢度,
, i% T3 y5 \: i; e除左"

3 B! q/ n" r) I# B& P2 R) [6 A6 q  ?理應係國民黨右派思想,
" i, B' x# o8 f2 k但今日卻
9 L2 p+ ?# b* q) {) p成為一個左派.”呢一句係我個人推論之外,請問有邊一句唔係事實?
/ G0 S8 ]  j# F; X" Q: I/ Q2 B& i: r2 j" |
至於
班退黨之士點樣不分青紅皂白,就真係願聞其詳." ]- u' R  {* g8 C( Z
政治本該如此
?雖則我都知我阿媽係女人,但同時我都知道世界上有一樣叫誠信.8 U  ~/ f3 H+ E: z: {: C
之所以一直講政見可以不同, 但論點莫名其妙就會惹人質疑...”唉,閣下切記,過於自信其實等於自大.
6 `5 n, V, i+ d,估唔到就連呢樣咁簡單嘅野都需要解釋.
$ Z  o& H7 J" ^' Q+ u! S' D你認為佢單憑一支咪可以號令50萬人上街,未免有點過譽,不過佢當時擁有強大嘅號照力的確無可否認.4 }% Q" c" i! ~
之不過
,比你揀,你會做一個無實權,而且唔係阿head,不過擁有龐大號照力嘅人,抑或係一個有實權,係一黨之首,擁有號照力嘅人?4 p* ?) P8 B8 X  n
6 ?- m, T# M2 G  h  \# h5 c- d
我肯定絕大部份人(其實應該可以講係全部人,不過見到閣下就好似唔係,真係令我折服) 會選擇後者,更何況係一個有政治野心嘅人?
) }6 u# L3 @% S- a' z- D# G

: e4 k, `* l1 v6 n+ j: f9 d2 k無錯,一支筆
,一支咪固然有龐大影響力,但講到權力,又點會及得上一個一黨之首?, X9 u: x( h8 U" |" y- g% U# E1 E
兩者最大分別在於,一有實權一無實權,一只有所謂嘅擁護者一卻有實在嘅擁護者.
0 ^4 v; [1 s2 E% A6 y我相信若幫主覺得論政著數過從政
,兩年後幫主應該會辭職去老友大班個新電台東山再起先至係.
+ T/ j" z8 L) e但佢會唔會?我敢肯定,除非輸左佢都唔會離開政壇./ U' A7 M, O, }9 `) }% y
仲有,如果唔係,點解幫主會一反當日嘅豪情壯語,去從政參選佢當日不以為然嘅立法會?
# g+ I4 ]8 i( ~, x+ [2 B7 b3 r唔通真係咁有理想幫班基層爭取利益
?你都識講政治本該如此啦,實際目的係點,大家心知肚明.
1 M! U% r1 b) A8 a6 R
+ N  U( q5 @5 _; Y0 o+ w你話佢個陣無論係錢定擁護者今日多n,,真係唔想再多講落去.
, p! {1 _. E$ e5 f- h睇下有錢如
彭博都去從政,就知係唔少男人心目中,權力不但同金錢處於同一地位,甚至可能重要過金錢.! z4 _4 d. {; I% g' d
唔係點解權力被人話係男人春藥?
, E; |. I% @9 X: B3 e( P$ m1 B" }此外,佢就算搵少左都唔會太多.而家日日見報,無形廣告收益都唔少啦.
. F- G- m8 J5 [至於
擁護者比今日多n倍?# ]; l% B; {5 j1 r; U8 w- ^
睇下而家幾多黃衛兵就睇到究竟係而家多啲家以前多啲.# g# H5 I4 N8 K: F" }  ~5 T6 R! x
以前個啲,頂多咪叫忠實聽眾.點及得而家,爹親娘親都不及黃幫主親,幫主說話先係硬道理
: z4 t+ y8 F8 r& l8 H( K& B5 I& _/ P. B9 v3 T% Q: i
" `1 ]/ J* a( L. R/ `+ l1 ?1 y
我第一次已經攞左陳方安生個次黎做例子. 而家講第三次:
1 m; \7 n+ P' t3 t3 {7 W
唔通大熱就應該順理成章當選?”
0 P: g+ c7 V1 |* z$ a咁請問閣下
,
今次幫主都係大熱,咁其他個6,7個參選人係咪應該因為咁,而識做去讓路呀?+ I; S: D! E& \1 g( W
如果係
,
你仲有咩資格講民主?
作者: Winters    時間: 2010-5-4 05:07 PM

43# filter-052fans 2 ?) y/ {* ?( X% j4 Y
閣下又施展一貫嘅技倆
.6 b4 @% t+ C% Z0 q) A* O4 A
一早答左你
:無錯,23條呢類只須過半數讚成就可獲得通過嘅議案,泛民個23票的確難以影響最終結果…”
6 w" A7 z, b6 E: m9 E0 O) V  S5 m" @跟住又"睇唔到"
: “不過係諸如政改,以及大部份涉及民生嘅議題上,正正係民主黨多年來守住20票呢個關卡,政府先至唔能夠推行大量損害市民利益嘅議案”呢一句.% O/ k" Q, B' L" O
# a. X3 j' O& D2 }
閣下顯然係輕視,甚至係無視呢23.我想講,就連閣下支持嘅長毛同大舊等,都十分重視呢23票., |6 l5 ?$ j* g& T, x& [  j/ f: S

8 x0 q" R# z( X* s# _
" v4 V8 X5 ], W無左呢23,政府而家就可以通過政改方案.到時,2012個選舉方法都成為事實,咁五區公投嘅主要目的都會化為灰燼.
1 v5 @; X  L) K+ x8 H! o9 l
6 |. T% W; \) @. D5 N7 W4 z% O, y3 v4 W, H# I
- Q) {9 V$ p+ ^. W
"爭取民主係一場持久戰,係一場馬拉松比賽,而唔係一場一百米跑",
8 C% q6 ]( |1 H4 f2 g0 o

0 F$ f8 W, q( ~6 a5 @6 c5 ~我都覺得走得太耐,如果唔係我又點會支持五區公投?不過我想講,五區公投都唔係一場一百米跑,而同樣地都係一場馬拉松賽./ ]+ Z8 @1 s2 L, j) L. P* a
爭取普選,唔係短短幾日,或俱俱一個運動就可以成功.% X% `) @/ Y6 V9 z/ j
" w* p1 q3 ~1 h1 d/ g+ O% B: \

作者: amigofans    時間: 2010-5-4 10:00 PM

42# filter-052fans
! S; G* E3 S7 e* C首先, 我無記錯, 民建聯,文匯報,大公報等等嘅中 共打手,以前攻擊親社民連黃幫主,都會話佢係國民黨間諜,又會話黑社會入侵立法會." M# g6 t! N9 K" P
試問我又有無咁樣講過?就算我提及佢國民黨背景,亦都只 ...2 j. ^. d+ M- p% ]' N' L/ R* s
Winters 發表於 2010-5-4 05:02 PM
0 x. s0 l: @8 b* d

/ K& X1 h+ ~+ {你有你對佢地人格既質疑, 我已經講在我唔太在意既原因, 唔再多講, 要補充既係我同你會演變成口水戰既原因,
) S3 N% |' V- J0 s7 d皆因我唔意對黃毓民係"政治投機者"同"腐化"既言論, 睇左佢廿年, 絕對清楚此人既短與長, " o% A2 n7 Q7 v8 m
' @$ D/ A  ~# S0 c4 Q5 X' J
你講佢所謂"腐化"唯我獨尊有佢講無人講, 見人就咬六親不認, 告訴你佢出道第一天已經係咁,
: f0 A* l' T+ a* W/ `/ x+ G$ iyoutube上面大把龍門陣同商台時既例子, 有人認睇得開心, 有人覺得佢霸道, 若你認為佢係因為而家有d小卒擁護先係咁, 就大錯特錯...8 U! ^0 T9 X6 G% G; O( G

9 ]+ m' I9 g% C# x5 S7 [: ^我唔認為話佢推50萬人上街係過譽, 相信睇民主黨民陣等人行得走得, 兩支咪就無得發聲, 阿爺已經比左個答案你...% d0 d! ]2 s* o/ l' l

) O$ S8 N2 X% r8 s% T: H3 u" Q個人認為佢係因為被打壓無得發聲, 失去佢真正戀棧既"權力", 先會去做立法會議員, 多過係為左撈政治油水同貞節牌坊," t" F  D" J3 f' W% Y( z
相信當日佢仲有得做電台, 世上絕對唔會有黃毓民議員...' E8 E8 F3 Q/ Y: z8 P
) c/ N* R7 T5 X- d, L5 @) j4 s0 D
講到社民連班退黨人士, 個人覺得不知所謂, 認為陳偉業有"落格"既, 第一時間應該係黨內作出投訴, 之後係去報警, 而唔係第一時間同傳媒講...% i5 c4 \8 ~) l# _
第二, 要因此追擊陳偉業, 絕對唔係呢個"5區公投"既時候, 一個成熟既政治人物, 要追擊或者復仇, 應該會等2012先政治正確...7 |9 ^5 k5 j( ^$ u

; n; e$ Y4 _  @& r" l' j最後陶君行做主席既問題, 唔係話順理成章就唔洗選, 而係因為"欽點"只屬陰謀論, 你要咁講, 搵點理據支持先得,
0 R7 [: N. B% h  F% r3 j% |2 j所以我先問你, 有邊位原來係有力一戰, 但被黃毓民打壓而敗既, 若然係無, 副主席陶君行頂上又有咩咁"可疑"?1 Q) x1 q' ?+ E- g" G- I* O

1 I# h6 v0 q, M加上社民連班友, 點樣難駕馭法, 你睇1月1日大遊行, 同班退黨攪局友都有板你睇啦, 如果唔係本身buy你既, 識你黃毓民係老鼠啦...7 u' {; W! J( p8 F  ]4 P
2 _: F& Y& W+ [- w; a+ o/ ~
回埋呢個post唔回啦, 一來你潛左水幾日過晒度氣, 二來大家都清楚對方論點, 再拗都係口水之爭, 之前某"君"已經玩左兩頁,$ c  B  a+ O# G4 ]% e6 h, b. x6 H+ }" v0 p
你話想講最低工資, 就係等你番黎講, 唔好side左你個post..." x' ?1 F4 W) Q( D# e3 |2 E

& X5 [/ L* ?# R- U1 x如果唔夠喉, 想繼續, 我開定個專區等你黎插...
作者: Winters    時間: 2010-5-5 08:09 AM

67# filter-052fans : g; ?. |0 F+ i3 J+ e% d" w
開個專區講幫主就免啦,要講嘅話再講十頁都未講得哂., p3 C, M; K; C/ G: b3 F
倒不如由兄台你開個專區,教導下版友咩叫"政治"同埋講述下"香港生態"仲好啦.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0