標題: 會考生彈試題似被「嘲」 [打印本頁]

作者: selena127    時間: 2010-4-25 02:22 AM     標題: 會考生彈試題似被「嘲」

香港[url=]考試及評核局
7 e4 T( Q# T- _7 N6 @$ h) Y' |2 X[/url]今年要求考生在考試期間貼上電腦條碼,令末代會考生怨聲載道。昨天舉行的會考中文科卷一閱讀理解,其中一篇題為《自嘲》的文章,被指過分冗長,題式亦與以往會考不同,令考生無所適從,再次引起網上廣泛討論,有考生更「惡搞」政府宣傳廣告發泄不滿。不過,有中文科補習名師認為題式不應一成不變,否則只會令考生劃地為牢。/ T9 N% q8 e$ A  b% V3 w; W
7 ~5 [7 S* Z6 O; d( C  U& @
http://hk.news.yahoo.com/article/100423/3/hnsa.html! S0 K1 F# O; K, V
8 g- z$ \( c3 ^& ~% o* i) d6 M  m
考生自己差就賴題目 , 好嘢 !!
作者: jojojojoj    時間: 2010-4-25 02:15 PM

香港死得, 第時通街都係哩d垃圾, 咁得閒又facebook又整片, 唔怪得唔識啦, 仲要以為自己好威果下先好笑
作者: mnbvc    時間: 2010-4-25 04:46 PM

一睇就知77下
9 T5 ?6 M, l- J+ k1 e係醒既早係中4就自留一年拉 ; ?6 ]& D% v; c+ T
反正中5刀唔得
" U0 A+ d: f4 |" c8 H甘米唔洗做抹袋會考生
/ w4 ]. p! y7 k9 ]4 v! _$ j$ B有種係ifc咩落黎丫
作者: 我愛周澄    時間: 2010-4-25 04:51 PM

香港考試及評核局" }4 y" ~, R0 l0 Q3 f; l
今年要求考生在考試期間貼上電腦條碼,令末代會考生怨聲載道。昨天舉行的會考中文科卷一閱讀理解,其中一篇題為《自嘲》的文章,被指過分冗長,題式亦與以往會考不同,令考生無所適從,再次引起網 ...2 x: W/ {' D0 ]- D& h$ `
selena127 發表於 2010-4-25 02:22 AM
3 \3 w0 g5 e/ @* n4 [; [' |
你試下讀十年八股文 , 但佢考你作詩丫~~
作者: jojojojoj    時間: 2010-4-26 12:45 AM

2 y, @* d. s- }! j" O% l# R$ w  F* @你試下讀十年八股文 , 但佢考你作詩丫~~
1 @3 Z( Z' Z* d) p3 p我愛周澄 發表於 2010-4-25 04:51 PM
* ]$ h' R. n3 _
5 d/ }' S/ u/ H" j; [
事實係八股文只係考試範圍既一部分: i: _' N: B1 i. ^8 v- C8 z) n
你讀十年八股文去考# N/ B1 y% Y0 v% T
點知"貼"唔中題就係度話人好考你作詩) `8 Y" l6 e# O; T9 x
根本唔知自己乜都唔識衰左係度賴6 a4 s( p" I; [

8 M, L; X' |4 F* O' d  ^/ h其實d人廢就廢啦7 I  x, K/ h0 m* _0 o. J; x
投訴咩冗長咩題式唔同& b# C7 g; [$ E" [6 l
根本就係自己唔識變通2 I+ a6 s0 ?: C1 r' P, B, ]
以為死背爛背背熟晒以前d試題就過關" F7 `- C/ x- S( _' S3 Z- w5 h# i: W
點知d試題變一變就企左係度
5 H9 N4 I# p' ke家d學生真係幼稚到有d可憐
作者: 自由神    時間: 2010-4-26 01:25 AM

! x' W( j6 N' N# U2 C! r( @1 Q8 w7 }1 `
事實係八股文只係考試範圍既一部分
3 \  c: V8 r: w% q: D% S你讀十年八股文去考0 M2 W% \5 G) w5 \
點知"貼"唔中題就係度話人好考你作詩
2 O$ B+ V  i& \& f4 t& F根本唔知自己乜都唔識衰左係度賴) @- _. Q% q8 `$ O

9 H; y* x+ I: v- v其實d人廢就廢啦
1 P2 P# {) s+ s) t; A; n投訴咩冗長咩題式唔同
# ^, P+ J7 |/ _; t% B3 ?. W根本就係自己唔識變通
$ {" l# U: ~$ P3 c" N7 p3 ]以為死背爛背背熟晒以 ...
1 ]/ E, W9 D" wjojojojoj 發表於 2010-4-26 12:45 AM
邏輯清晰~ - |+ g/ Q( ?6 \7 B  c9 o

$ H- O8 v+ s$ A1 N有曬scope~只要考scope入面既野已經係考生既責任了
作者: brother6    時間: 2010-4-28 01:27 AM

其實學習模式真係要變邏
作者: vv1668vv    時間: 2010-4-28 02:13 AM

要“嘲”的彈不了......
作者: 小小種子    時間: 2010-4-28 03:12 PM

香港d學生好廢

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0