標題: 會考生不滿試題太深 [打印本頁]

作者: selena127    時間: 2010-4-25 12:25 PM     標題: 會考生不滿試題太深

[url=]中學會考9 r+ {$ m' f5 P) r8 Q: Q
[/url]的主要科目陸續開考,過去兩日開考的中文科,有不少考生投訴其中的閱讀理解和寫作題目艱深,在facebook開設多個不滿今年會考的群組,部分群組有超過二萬人加入,有考生發動在周一下午到灣仔[url=]考評局
( a, Z9 p; b6 H2 A[/url]門外「溫習」兩小時,以示對考評局不滿
3 l9 W/ a5 s. W4 r3 G' e" E( F# ]* j
http://hk.news.yahoo.com/article/100424/3/ho59.html# P: Q2 B( z; `1 a3 x5 k! b

6 U- Y0 t- d9 @. C1 B  b, {  cd 考生玩 facebook 玩到痴晒缐 !!
作者: jojojojoj    時間: 2010-4-25 02:09 PM

咁得閒玩facebook, 不如溫下書, 自己冇料又話人出得深, 成班廢柴比d幼稚園題目考你好冇?
作者: mnbvc    時間: 2010-4-25 04:53 PM

而加讀d課程聽d亞sir講話近年40,50分刀可以羅e+ U0 L$ b2 |% M" z  k2 z
若上年早知既就自修一年報今年拉
& A9 C6 E9 x1 U7 O- w3 u估唔到差10凌年就差甘遠( B2 `2 y% G9 O0 A
難為以前我甘岩50幾分刀要u7 `8 s4 p6 Z8 G* K9 n# M+ Y! Y
可能而加d學生真係個個索k索到智障5 Z: K& L; u/ h$ I
真可惜唔知: {( x' W- B% H0 }# B7 ?" r
錯過左專蝦白癡既拉線制度
作者: HansChan    時間: 2010-4-25 06:58 PM

我之前試過一次响entfun度講過一句"真係一代不如一代"...之後有條友出黎鬧我....當時我冇乜回應!2 X1 a; ]4 x6 B  i0 e8 U1 G
但...我真係有講錯??! l  Z1 o+ v8 ]- U
投訴考試深過頭都得.....真係都唔知講乜好!
$ r- I7 r; C, t即使深到唔係你程度....但又如果??
1 I. r) B( I. r個個考生都係平等甘去考同一份o架啦....." b  p6 _5 C3 Y2 s0 \. a  v
自己條氣唔順死去投訴.....哩啲唔係啲死白癡所謂係乜??
/ B5 v: ~/ _) n+ b# f) O$ m我十幾年前會考...同輩既人真係冇甘多哩啲嘢...一心想考好罷了...
1 X1 k' J5 G. Y* U4 v" n. x+ |真係一代不如一代....香港好悲哀!!!!!!!
作者: 艾官    時間: 2010-4-26 01:13 AM

真係... 本人讀書時期既成績不堪入目~人懶唔肯溫書又唔夠人聰明~但點衰都無一次對住D試卷有"咁Q難既~?有無搞錯~?點做呀?"之類既諗法...* u# J; W5 M( `3 X
唔識~覺得難~又唔打算克服既咪衰衰躀一鋪囉~而家呢班學生連面對現實都學唔識~做佢地老豆老母真係心都潝埋~
作者: 自由神    時間: 2010-4-26 01:23 AM

大家用心發表意見啦!有分加
作者: 奇    時間: 2010-4-26 07:00 PM

都最後一年,唔知升唔到班既點?
作者: 155220    時間: 2010-4-26 08:04 PM

其實份卷難唔難唔係一個問題,但問題就係,份卷係咪真係可以分到勁人同廢人?
. K/ a! p; l1 D4 _4 A- B當一份卷出得太難,d人答中都係靠撞多既,就無意思啦。
作者: vv1668vv    時間: 2010-4-26 09:10 PM

一知道艱難,就懂得這麽樣組織集體溫習???   
* ^  Z3 ^- m" g9 w3 |& A9 I9 g + n7 u$ Z3 ^  T+ }6 r6 P' q
不過溫習兩小時就能回答那麽艱深的問題嗎?0 ^7 a) V  I1 ~" P4 F1 E% s

" d% l  E5 P8 q7 j& H/ N
4 K( |# b6 i" x  t, x. ]- `4 C妙品.........
作者: jojojojoj    時間: 2010-4-26 10:39 PM

其實份卷難唔難唔係一個問題,但問題就係,份卷係咪真係可以分到勁人同廢人?) O- i% p4 D) E7 q. M3 }2 J5 O) h' q
當一份卷出得太難,d人答中都係靠撞多既,就無意思啦。& X) J1 F& C+ z, ~1 r) Q% [
155220 發表於 2010-4-26 08:04 PM
% \# N$ v) R4 m2 u+ L

4 Y# z$ @, |7 S
( {2 w0 {! A7 O1 ^6 L4 a* a1 tmc就話可以撞, 閱讀理解都幾難靠撞而答中, : \) ~3 I2 U2 c: B( n; q# C
哩d題目通常有99%既分係係個解釋度,
2 T: e/ K" W1 M9 C8 @: h有時你解唔到就算你撞中都唔會有分
作者: 自由神    時間: 2010-4-27 12:25 AM

其實份卷難唔難唔係一個問題,但問題就係,份卷係咪真係可以分到勁人同廢人?
! z' S$ o  T8 O) n0 f  j1 O$ K. Y. w當一份卷出得太難,d人答中都係靠撞多既,就無意思啦。
3 Z" u. J* p/ }4 B9 N5 m3 l155220 發表於 2010-4-26 08:04 PM
若然淺到全界都九十幾分~又點分呀
作者: selena127    時間: 2010-4-27 04:39 AM

若然淺到全界都九十幾分~又點分呀
5 V$ e, M( n( k$ A自由神 發表於 27/4/2010 00:25
7 ~% x: A+ f4 @3 p# L
# {! L1 d- [/ j
深淺不是問題
. {( D) ]9 v& W/ }: M: P8 z* f
  \' p" L: n, Z+ j* V拉  curve  !!
作者: 155220    時間: 2010-4-27 11:46 AM

宜家中英文玩水平參照wor
作者: kuru    時間: 2010-4-27 11:50 PM

不如每條題目, 淨係1+1=幾算喇
作者: brother6    時間: 2010-4-28 01:05 AM

出係一定唔易不過其實唔熟型式轉既多
; K. Y$ ~3 @' I5 z1 c其實題目反映社會對人才需求都不斷轉型
' c8 @/ R- F1 @, S唔可以好似以前咁死
作者: 自由神    時間: 2010-4-28 01:37 AM

2 h; f( n8 z  C4 m9 [

: I% K) A$ ]( j7 v0 M" k深淺不是問題
. |1 o+ n( E. h- q
5 R  m; |5 ^6 O6 f& @拉  curve  !!
+ Z8 x$ m8 J* a- S/ q0 V' F) iselena127 發表於 2010-4-27 04:39 AM
若果深~拉CURVE不是問題
5 ]2 u. l) c" p" h3 f1 {若然淺~那便會出現問題啦  r) c+ {% g& R1 m% D$ X& D# q
一般拉curve都有一個好大既assumption就係考生既成績係Normal Distribution~
% E6 B) f; [% s; ]8 \6 o如果去曬分區~就唔Normal~無curve可拉~
作者: vv1668vv    時間: 2010-4-28 02:11 AM

淺的深不了.............懒的叻不了........
作者: selena127    時間: 2010-4-28 09:37 AM

宜家中英文玩水平參照wor4 |7 N% X4 r' H" C( ~# @/ ^. v
155220 發表於 27/4/2010 11:46
) r6 T9 B9 _. ]2 I' M
- M/ H4 j" }- G6 _$ e4 d
what is that ?
作者: kch123    時間: 2010-4-29 03:02 AM

淺到個個都識就冇意思la

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0