標題: 調查指八成港人買不起樓 [打印本頁]

作者: selena127    時間: 2010-4-26 04:36 AM     標題: 調查指八成港人買不起樓

[url=]工聯會3 ?$ z7 h) s' F3 r8 h' x, O7 y; ]
[/url]訪問756人,8成人認為供樓開支已超出大部人所能負擔水平,該會呼籲政府恢復興建居屋和夾屋。
1 y8 H2 C9 [  C( z2 l" m工會聯合會在過去1個月訪問了756名18歲至50歲市民,80%受訪者表示,20%人每月住屋開支佔家庭總收入的40%以上;74%因住屋開支降低了生活品質;25%受訪者表示,因住屋開支而影響結
9 ?: b7 \; r. {- B8 p7 G% K婚及生兒育女的計劃;近30%人更延遲或放棄[url=]進修& S9 {4 i' ^2 S1 n) @. Z
[/url]及創業計劃。7 N- X2 p+ a' c" o! q
工聯會建議政府要恢復興建居屋和夾屋、放寬公屋申請資格等。2 P# _( q7 p* X6 w( E
! l& i! r0 E, O8 I* G9 W, s

9 B8 ^. E5 G3 |, N& n正常人係買唔起 , 祈求六合彩 !!
5 n/ Q! {* h: M" m* T6 ?5 i
: `7 H( J# p* R) Q# ~有錢買分分鐘仲慘 , 縮水不突止 , 仲可能係負資產 !!
! |9 c: u- o( F* v$ b
) |! G0 R: J6 R0 K+ N, J4 f另外 , 近來學左個新名詞   生養   !!
+ K( c9 ]; @- g; Y" ]/ l7 r
7 [, y* W* q0 ?4 e& W9 A生左無錢養 !!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-4-26 05:39 AM

工聯會# g3 R2 n" L2 o6 {3 l' L
訪問756人,8成人認為供樓開支已超出大部人所能負擔水平,該會呼籲政府恢復興建居屋和夾屋。3 G# o* V: O% I( I( \& E
工會聯合會在過去1個月訪問了756名18歲至50歲市民,80%受訪者表示,20%人每月住屋開支佔家庭總收入的40%以上;74% ...9 o( m1 V  F7 I# p' Y; |
selena127 發表於 2010-4-26 04:36 AM
咁又未必.............!
( b; f# X2 w5 ^: L' X$ A4 a我 + 老豆 都係打份牛工( M8 y% s( C( I$ _5 x! ~( Y
我老豆已經有1層百幾萬嘅樓,我都供緊1層3百幾萬! A' S. m5 j& D# S7 Y! b2 D2 f; L
只係睇你有冇心,有冇計畫姐
作者: 奇    時間: 2010-4-26 06:40 PM

咁又未必.............!
" n5 e" U- f. z: }% x6 I& [3 _我 + 老豆 都係打份牛工
: G0 ^+ k5 f4 g5 H5 H; z我老豆已經有1層百幾萬嘅樓,我都供緊1層3百幾萬
% u- ?( j' v4 ~% e6 I$ {只係睇你有冇心,有冇計畫姐5 `, L1 H9 y# P2 ~8 G9 d
mK頭ck@G點 發表於 2010-4-26 05:39 AM
  l, }" \: r( h$ ]" e你可能係果20%
作者: 角都    時間: 2010-4-26 11:25 PM

為將來打算, 練習下訓街就差不多
( J' b" j, X7 N  ~& g* J( a# N; d明知自己買唔到樓/ ?/ k" s0 \( q  g8 X0 X) _
訓過幾晚, 都唔係太差姐
作者: 奉命    時間: 2010-4-27 12:44 AM

為將來打算, 練習下訓街就差不多; e6 Q7 y6 }  b$ F" M, R5 d
明知自己買唔到樓: \6 T4 m- h) I6 V0 @
訓過幾晚, 都唔係太差姐; h4 ~" t( n4 l1 o2 u3 A; s7 |
角都 發表於 2010-4-26 11:25 PM
你做咩野無啦啦去玩訓街訓街都唔算差1 {7 B  h7 @: Z4 c
其實我10幾歲出嚟浦嘅時候都訓過2星期街+樓梯口,後尾有個黃紙兄弟收留我(不過都係訓地下),真係好慘好想死( n7 _3 @' R# H9 ^! Z3 ?" u% C) b, d
之後我就下定決心做個好人,比心機去做工,所以我宜家都係有樓之人
作者: 奇    時間: 2010-4-27 06:20 PM

, q& Z  T/ a6 y1 o+ f5 I* g3 `1 Z& z) d% o# f" u. a
你做咩野無啦啦去玩訓街訓街都唔算差
2 q. J" ~  e- D- @1 Q- j. l其實我10幾歲出嚟浦嘅時候都訓過2星期街+樓梯口,後尾有個黃紙兄弟收留我(不過都係訓地下),真係好慘好想死2 w/ g; \1 b: h) K% h: K( y1 T
之後我就下定決心做個好人,比心機去做工,所以我宜家 ...
! e8 o1 F! [+ R. o奉命 發表於 2010-4-27 12:44 AM
& Q2 |4 V" b, R3 j% @
黃紙兄弟有無收你租?無錢係咪肉償
作者: mnbvc    時間: 2010-4-27 08:19 PM

你做咩野無啦啦去玩訓
+ r5 d+ O" [7 Y# L) d  O# Z, q+ R2 S) ?7 i

" j! ~+ T2 P* e0 W; A- X* i奉命 發表於 2010-4-27 12:44 AM
, `: d  B' C! f' K6 ~4 _% [& @- i3 R: _/ i5 N' V' b; q
我幾歲就訓街拉
6 c8 D* `! n( s0 _& I, h# U樓梯到公園滑梯刀訓過) c! e1 E9 e6 W' x6 Y5 v
真係
作者: kuru    時間: 2010-4-27 11:48 PM

炒到離譜, 點可能會買得起香港樓
作者: nickylinex1    時間: 2010-4-30 01:45 AM

真係買唔起~
0 ^, a5 C6 ~% O) {& M$ w0 j+ L+ [, }1 z人工得少少~- U- A' a  Q6 U  W) v
老婆意外有左孖胎 !!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0