標題: 支持克雷格 , 打跨工黨 保守黨 !!! [打印本頁]

作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-3 09:46 PM     標題: 支持克雷格 , 打跨工黨 保守黨 !!!

http://www.youtube.com/watch?v=tQdpsCTghW4&feature=related
4 P" n! Q+ g$ X  V, t打死兩黨專政
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-3 10:09 PM

http://www.youtube.com/watch?v=yxw4HuyHlv0
作者: Winters    時間: 2010-5-4 04:36 PM

真係唔係幾明,點解係電視辯論之後,認為cameron講得好嘅竟然同clegg差唔多.
" d' r5 Q# v" R+ u) \! R5 Mcameron淨係一直係度兜圈,都無點直接答過問題相反clegg真係令人眼前一亮: Z' B7 J9 O5 M" T5 V  F; R, w
不過鑑於英國政治制度,clegg做到首相機會真係好微.
: W% ^3 l( H  s& \  H* v: \係而家hung parliament九成九出現嘅情況下,佢應該會變做造王者,但係之後佢究竟會同dem定lab組閣,就真係拭目以待
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-4 08:07 PM

真係唔係幾明,點解係電視辯論之後,認為cameron講得好嘅竟然同clegg差唔多.
, k; [& p3 `- q$ mcameron淨係一直係度兜圈,都無點直接答過問題相反clegg真係令人眼前一亮
) v$ r0 N- b  y2 s- P不過鑑於英國政治制度,clegg做到首相機會真係 ...
+ I: z: ^! |- i; R- QWinters 發表於 2010-5-4 04:36 PM
8 y( D& }- m' t. f0 @4 A  u5 a4 R
連 "造王者" E個名都UP得出 , 來兄台係英國史方面都唔係等閒輩喎
; J: Y& ]) m6 a. {$ `(不過NBA有個自認營銷天才既總褺仲勁 , 係個 "造神者" )
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-4 10:17 PM

原來菲律賓都係5月10日大選 ... 點解無人講???
作者: SCM    時間: 2010-5-4 10:47 PM

原來菲律賓都係5月10日大選 ... 點解無人講???
+ L8 W: L! T% P: U* D( U" s2 s+ i迦樓羅女王 發表於 2010-5-4 10:17 PM
討論性唔高
作者: Winters    時間: 2010-5-5 08:28 AM

' n5 O" K) ~" T7 S2 j$ A( t! T5 D
連 "造王者" E個名都UP得出 , 來兄台係英國史方面都唔係等閒輩喎 : R$ [) e4 h$ T
(不過NBA有個自認營銷天才既總褺仲勁 , 係個 "造神者" )) s; g7 Q7 O- R* {1 t
迦樓羅女王 發表於 2010-5-4 08:07 PM
2 c5 G4 w; m. ^8 H6 z4 e5 r/ A+ b5 C
尋日打打下short左,應該係:
9 T# A& e0 z  Z8 p) x"
但係之後佢究竟會同tory定lab組閣,就真係拭目以待"
- o3 U* [  f/ W7 o$ X, M* B4 \8 I; @7 ?% Y5 N: a2 n
雖然民調話而家多遊離票,不過我相信最後tory會成為最大黨,但控唔控制到國會又係另一會事.
) y% O  @9 k4 }0 L$ \始終因為英倫行議會制而非總統制,同埋國會選舉行嘅係單議制單票制., \( I0 W8 `4 P+ V( o
lab始終有老本係度,就算最後得票遠小於tory,但最後失去嘅議席都唔會及選票多.5 \2 K+ o0 l1 F8 B

- b' G5 B( f8 u7 k' ]本來我一直覺得如果係出現hung parliament嘅話,lib dem呢個king maker係應該同tory合組聯合政府,但兩黨個方向其實都相差好遠...& x- Q/ T/ _* h! }5 p  Z' [
lib dem同lab個理念較為相近,但若果揀lab唔揀tory,就係唔理選民意願...$ p2 Z  T  H, T. v; J+ z
不過尋日最新動向係,tory現時只差十幾票,唔駛靠lib dem,靠啲極小數黨一齊合組聯合政府就得啦.
( [5 K* l- |: u+ Y6 _
4 y# z% A- j- G" x- M( h題外話:而家份份大報都轉軚支持tory,尋日又有份ft,佢地先至係king maker
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-5 10:36 AM

7 {* g9 i5 o" ]" y" ~( D% h/ D7 ~
尋日打打下short左,應該係:
' r6 R. h( x- y# H- g"但係之後佢究竟會同tory定lab組閣,就真係拭目以待"
. S8 ~2 \8 a" L$ P6 O, z! M! Y5 ^$ t6 ?. i8 A8 J3 u
雖然民調話而家多遊離票,不過我相信最後tory會成為最大黨,但控唔控制到國會又係另一會事.# j, W( O$ X0 x6 x+ |  ~! x0 \
始終因為英倫行議會 ...( \+ j( f: R4 C- o
Winters 發表於 2010-5-5 08:28 AM
8 g- S% D& H- R5 U其實我都唸緊 , 係內閣制國家 , 尤其英國的 "勝者全勝制" ,' Y2 k* B$ s/ d/ l7 u0 Z
黨魁辯論有幾大義意???
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-11 11:06 AM

自民黨 ... 你地死得好慘呀
作者: Winters    時間: 2010-5-11 03:03 PM

自民黨 ... 你地死得好慘呀
* O; I# C- q& t" f" s8 ]迦樓羅女王 發表於 2010-5-11 11:06 AM
% O* `# k7 X* z有幾慘?; c1 E% f/ e' k7 w
係單議席單票制底下,我係上面都有講,無論LAB幾差都好,憑住多年黎嘅老本損失都唔會特別慘重.( F7 \8 Z5 u/ J, @+ h

0 O! E0 m1 P) b8 [- Z7 S7 C8 p反而而家LIB DEM嘅困境係,究竟係同TORY組閣,定係勉強支持LAB?
! h0 j/ U' {7 [; }$ D當然,仲有可能係LIB DEM兩邊都唔支持,不過我認為呢個情況簡直係微乎其微.6 p& X& a' L$ i* {9 V
$ Z6 l9 P5 O* ]7 ^0 @( F8 a# P
最新消息係GORDON BROWN決定辭職,謀求換取LIB DEM同佢地LAB合作.
* k1 y  Z$ `" ?0 g" O+ l& i而家新聞更加話LIB DEM立刻同LAB商談.
' W7 `1 A& ]/ u5 ^3 V' d  H
( L0 }; x& K! E% m1 o0 t: l. W不過,個人認為最大可能,都係TORY+LIB DEM呢個可能性.- p( ~) A. J3 C/ L7 F" n0 q
首先啱啱TORY再作出重大讓步,就係表示會將兩黨最大分岐嘅選舉制度,由公投決定.
! g! S( q0 Q3 I0 b9 \況且,TORY肯比LIB DEM四個內閣名額.俗語都有話,得些好意須回首,更何況TORY俾LIB DEM嘅都唔止係"一些"咁少啦.# A, S* u, c; @% Q" U
我諗LIB DEM都唔會咁ONX,為比例代表制而同選民意願背道而馳掛?
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-11 11:36 PM

, o8 }5 \) f: q% v
有幾慘?9 a1 f5 q1 G9 y. H
係單議席單票制底下,我係上面都有講,無論LAB幾差都好,憑住多年黎嘅老本損失都唔會特別慘重.
. [- x0 H" G1 H  @
6 p( G) Y+ q& K5 F: b4 v反而而家LIB DEM嘅困境係,究竟係同TORY組閣,定係勉強支持LAB?
. R; O. Q) A# Y0 w2 d5 c當然,仲有可能係LIB DEM兩邊都唔支持,不 ...
) N  F: s( L6 \5 W5 D& ]6 jWinters 發表於 2010-5-11 03:03 PM
# [  }1 K: r, o8 q% G
1,慘既係佢23% , 工黨26% , 差3% ; 但佢55席(仲跌左7席) , 工黨255席 , 差200席 ... $ U& g) G7 e9 A! @( ~' M
2,自民唔可能去工黨 , 因為克萊特之前口口聲聲話 , 現制度唔反映民意 , 而民意E+係向保守黨 ,
: ^, c' P! B2 B% G如果佢投向工黨就自打嘴巴 , 由追求理念變成投機主意 ...
作者: Winters    時間: 2010-5-12 01:47 PM

5 h& Y. ~) ?  j1 ~1,慘既係佢23% , 工黨26% , 差3% ; 但佢55席(仲跌左7席) , 工黨255席 , 差200席 ...
( i2 y0 B+ i( @$ d9 I2,自民唔可能去工黨 , 因為克萊特之前口口聲聲話 , 現制度唔反映民意 , 而民意E+係向保守黨 ,
( v( Z' ^# O% f+ [: f* Y, I如果佢投向工黨就自打嘴巴  ...
4 M2 T/ O- M8 m. e& w$ f: P0 S; j迦樓羅女王 發表於 2010-5-11 11:36 PM
: }- p) f# k) D4 R+ k  K1 k講得無錯,就係呢個結果, Y3 m. i9 N: u" B$ }, ?! b3 k

, h" l) o$ S9 e' K不過,究竟呢個政府可以維持幾耐呢?! |# ^! {* p' Q7 p
而TORY係咪會遵守承諾,等人民用公投決定選舉制度呢?
" a2 I/ \( n/ z" x如果係,結果又係點呢?
- Z- J: L, I) y: l8 U! @6 Y0 r真係拭目以待
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-12 06:23 PM

! k5 ^' e" }6 I' N. y; i" H
講得無錯,就係呢個結果3 m* {" Y7 X+ w3 j( V) Z7 C
% ?/ p. E1 u1 U6 l" n( w
不過,究竟呢個政府可以維持幾耐呢?
( V& }+ I9 _6 |: }而TORY係咪會遵守承諾,等人民用公投決定選舉制度呢?5 S: g9 _2 S3 e& P
如果係,結果又係點呢?
3 W% }+ ~7 F+ T- \真係拭目以待 ...0 d0 a2 z9 m9 Q# e$ I7 }$ t( }. f
Winters 發表於 2010-5-12 01:47 PM
) _$ f% F( c, c# q7 _3 |6 Y
不過又調轉講 , 英國呢種咁有特性既票制 , 作為一個多元主義者 , 我又唔係好想佢變 ...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0