標題: 今日見到大陸人搭車打尖,同佢理論結果俾人打 [打印本頁]

作者: littlepig    時間: 2010-5-6 08:05 PM     標題: 今日見到大陸人搭車打尖,同佢理論結果俾人打

本帖最後由 littlepig 於 2010-5-6 09:41 PM 編輯 $ H4 {( t5 d. @2 g. {$ r# H
+ s) z% I. T$ x! |) k, K
上車同佢講,反而俾佢話我手指指唔岩,同佢講香港係要排隊,跟住就俾佢開我拖,我還完手後報警,叫佢咪走,然後架車下站停左唔開等差人黎。
, i0 p9 Z, M3 z6 Y0 F0 c! T+ d& h6 D' F- L" T8 _7 ?' ?
成車人冇人幫手,我問旁邊個中坑可唔可以做人証,佢答你地兩個可以傾得掂啦.......! d7 f7 V: ^# p- W5 ], s) ~  I! M

; V2 M2 I. W/ |' n) v9 r. w我排隊時都只係排中間,唔係排頭位,成條隊俾人打尖都冇人出聲,香港人幾時變得咁懦弱?定係呢D叫禮讓?
: m5 m7 g% z5 S3 ]6 F0 {# }; X3 o! x+ P% Z9 `- d+ a- C+ f
下次再見到有人衝上車打尖,我繼續不平則鳴,定係隻眼開隻眼閉,符合番香港文化?
作者: 奇    時間: 2010-5-6 08:53 PM

你點知佢大陸人
作者: littlepig    時間: 2010-5-6 09:41 PM

你點知佢大陸人
9 D( U7 |* }% u! b8 P2 u: r* }/ m+ O奇 發表於 2010-5-6 08:53 PM
( M$ ?: z5 a- `7 w- }8 G

1 Q2 a, A- N" S4 \2 O! J& J平頭裝,衣著土氣,講國語,揸雙程証
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-5-6 11:01 PM

上車同佢講,反而俾佢話我手指指唔岩,同佢講香港係要排隊,跟住就俾佢開我拖,我還完手後報警,叫佢咪走,然後架車下站停左唔開等差人黎。9 e' {. S# X) h# |5 d' Y
7 R$ w" ^* Z7 K
成車人冇人幫手,我問旁邊個中坑可唔可以做人証,佢答你地兩個可以傾得掂啦...... ...& q4 V: }- b* `
littlepig 發表於 2010-5-6 08:05 PM
唔關強弱事,係因為打尖太過少事喇,冇咁嘅必要搞大佢啦6 V# h+ m2 a; ?+ q% r( c
如果係打劫就一定唔同
作者: littlepig    時間: 2010-5-6 11:44 PM

唔關強弱事,係因為打尖太過少事喇,冇咁嘅必要搞大佢啦% |5 K% n) Q( k. b: c6 z" c2 h8 _7 G
如果係打劫就一定唔同
6 ?' S8 ~3 w$ i7 m! ImK頭ck@G點 發表於 2010-5-6 11:01 PM
: D2 S8 ^* o7 K; J

8 }# G) m- Q5 J8 H  a* ^3 v9 o直到係車廂打交都一樣,一樣冇人理
作者: goodprice    時間: 2010-5-7 08:59 AM

support u, 打七條大陸狗la
作者: Orz1992    時間: 2010-5-7 10:57 AM

強國人民的質素真是....
作者: gt2686    時間: 2010-5-7 03:52 PM

算吧啦,現在d人表面好似很勁,但內裡簡直連老鼠都不如。% B& T6 p3 n, g0 b
又有幾何好似樓主咁會指正人家的錯誤。
作者: hamsubboy    時間: 2010-5-7 05:57 PM

樓主, 你有幾高大? 對方有幾高大? 你係斯文樣 定係 戰狼300樣?
- q. `  V* X( f1 J$ V你用普通話警告他 還是 廣東話?
$ p! T! Q7 V5 s; i" |佢點開你拖? 手?腳?
作者: littlepig    時間: 2010-5-7 11:59 PM

本帖最後由 littlepig 於 2010-5-8 12:11 AM 編輯 , U' D$ Q8 ]9 R" f
' Z9 q5 u. s: p
樓主, 你有幾高大? 對方有幾高大? 你係斯文樣 定係 戰狼300樣?& ]7 O/ ?% i2 l% {3 y" x; L
你用普通話警告他 還是 廣東話?" V/ G. ^2 s$ m; h3 ?! c
佢點開你拖? 手?腳?4 T) \" h2 g% S# \
hamsubboy 發表於 2010-5-7 05:57 PM
7 `/ J3 _$ F5 p
( b% P4 L/ y+ K4 P9 n
我打寫字樓工,放工果陣仲係恤衫西褲,戴著斯文眼鏡。對方係個大肚腩肥佬, 著條casual西褲,一副暴發戶既樣子。9 E1 X7 [9 u/ X% z1 L

% S: V5 W8 {2 g- M我係用普通話同佢理論,冇警告, 話佢知香港係要排隊,但一路講野一路有加手勢,佢就係話我手指指,跟住拎住份文件車埋我個頭度,俾佢打中我本能反應縮一縮便反手打番佢一巴,跟住佢就起埋飛腳,之後我就叫佢唔好走,便報警。始終打交係唔岩,無論咩原因,況且仲有機會傷及其他無辜搭客。( }4 ~6 Y/ h6 S2 g* C; i( t% d& \2 v

& D+ \4 F/ R5 S個司機仲奇怪,我話報警佢仲開車,好似若無其事咁。之後同佢再講,佢先下一站停等差佬黎。
作者: littlepig    時間: 2010-5-8 12:10 AM

" U: c; s# R0 }, \. m! H  s0 a& W
# _2 e' ?' G" N9 e' A0 h( H" H係等差佬黎途中,佢已經淆底道左歉。雖然中左一巴及一腳, 中招果陣自然反應側身卸左度力, 我其實亦冇乜損傷,本身亦唔係好勇鬥狠既人,所以同佢講唔再追究,但請佢下次記住要排隊同唔好動手打人。& J# w; K% |; `* k& I* m
& r7 J, T0 ]! D# s6 i% z1 |! H
差佬黎落車登記資料後走, 佢地都好好,用警車送我去另一地方,避免大家再有爭執。期間有一個差人話,家陣冇乜香港人好似我咁會出聲,講番佢話佢上次帶個仔去海洋公園玩,都有教佢見到唔岩就要出聲,唔好怕事......聽完呢句話後,慶幸仲有D父母識得教佢地既下一代。
作者: littlepig    時間: 2010-5-8 12:16 AM

算吧啦,現在d人表面好似很勁,但內裡簡直連老鼠都不如。
2 J* a+ F( m9 g. t( [' [又有幾何好似樓主咁會指正人家的錯誤。0 x% B$ Y+ _/ I- a
gt2686 發表於 2010-5-7 03:52 PM
' X, B! i1 t4 j2 U
3 y8 o: |) S0 t) }0 F: q! O多謝你,聽完你呢句我好warm! p: h: c! |' E8 f

7 S2 x9 U  K% f. X4 e% q/ O諗起過程中冇人出聲,我一度懷疑係咪我自己多事。
作者: 艾官    時間: 2010-5-8 01:26 AM

點會係多事呢~?難得有人肯挺身而出~等D打慣尖(唔止內地人~香港人都有)知道其他人唔係老奉唔出聲既~
作者: hamsubboy    時間: 2010-5-8 05:26 AM

係等差佬黎途中,佢已經淆底道左歉。雖然中左一巴及一腳, 中招果陣自然反應側身卸左度力, 我其實亦冇乜損傷,本身亦唔係好勇鬥狠既人,所以同佢講唔再追究,但請佢下次記住要排隊同唔好動手打人。
; s; n# }5 `' Y- T
" l* U( w. F  O" w: H. z差佬黎落車登記資料後 ...8 o' ^0 q/ u& T7 C; v9 E$ G
littlepig 發表於 2010-5-8 12:10 AM
6 Z0 h" J3 _- w7 ]4 @) T* `( i6 i. V
thanks! 了解! 樓主你咩星座? 你d行動與小弟有幾分相似?# @- ~7 c/ C0 O% d$ ]
小弟絕對支持你的角度!8 O( x8 Q% [/ G' |
小弟(5'10"高)兩星期前和太太在廣州搭地鐵轉火車回港, 有一四眼肥佬(5'6")明明有位行落車,8 ]" u+ \* @" p6 _# a
但固意行埋我太太後面想揩油, 在佢未掂到我老婆之前, 我一手推開佢,
3 H' _6 z# g- d1 e4 x7 E3 n8 d0 u7 Y佢好驚大叫"做咩推人呀!" 我即刻話"想博懵牙 定想死!"..... 佢拿拿聲落車.... w% Z: I6 S6 l

% [: p; L7 k% F1 V又有一次在香港, 有條肥佬(有6'高超過200磅)在巴士上層開大個手機聽歌 (唔用headset),
" x8 Y- R* y2 @仲愈來愈大聲, 好多人係禁望但無人出聲, 我擰轉頭大聲同佢講, "你知唔知道騷擾到人!"" a1 L0 V3 [. b! u
條友立刻off.& J3 X- C" W$ S0 w) ~: t0 ^
4 [* O! @1 G2 z, }/ e7 \: k% t
又有一次巴士上層雙坐位, 條友sleep, 對大脾坐了一張半, 我坐半張....都算數, 1 N9 D1 ~+ \' E3 m: e1 o
條友愈來愈過, 我話"喂", 佢即刻張開眼同好吋話 "咩呀!"
* R8 O. I7 z& T: q: v我即刻碌大對眼話, "扮訓覺, 以為我係女人, 想博懵呀!愈坐愈過!"4 v0 l$ v- }, Z  ^

" h3 a5 L; n2 a8 J3 a: n% V又有一次排隊上巴士, 條龍十幾人, 我第7、8個左右,( b+ A, v7 Y6 I# c( D& u2 V" O: i9 j
條廿幾三十歲男人就一野插正我前面上車,  `) M  S* F; l1 u! f. h  ], _
我左手捉住佢衣領一手拉佢落車,
$ X3 L" H( Q) [9 n& [( D! U+ h' Q自然地追用右手手指公向後一指並說, "排隊",5 g  X  z! Z' Y+ o4 M- w
佢傻左望住我.# g0 m, ?% ^+ E/ |6 u  C
' v! x9 I. U' V9 X: Q" s, ?
呢個世界好多人"詐詐帝帝"..... 但若然閣下並非類似在下, 屬面目憎懧....
8 O2 G4 Z. l0 B, t( N9 M0 w% t請不要......
作者: infjlam    時間: 2010-5-8 07:33 AM

7 W8 B) ~7 c- o6 j8 o+ t
; C: b4 m/ ?) \6 a: }: q4 s' P- b呢D情況,
: l, b) f% L4 ^唔出聲果D,講得好聽D叫息事寧人,
$ s. \0 Q  J" C- h$ ^* s講得難聽D直接D叫做自私、鵪鶉、是非不分,
0 c( w6 A/ j/ R3 D. H# W越來越少香港人肯為正義為公義站出來,0 g! d# g' @  U# I6 z1 ^
各家自掃門前雪,好唔要得!% f# x4 X! v3 O5 \+ y' u

! i6 z4 ]) p7 k0 j. W- B1 P樓主我撐你!正義必勝!# v0 B7 r8 H" v1 L
順便同個大陸人上課公民教育,絕對係好事o黎
作者: goodprice    時間: 2010-5-8 08:44 AM

good job, brother~~~
作者: andyho    時間: 2010-5-8 08:48 AM

樓主做得好正確,你動口,對方動手就call警察,但要預計好多香港人好冷漠,: ^+ x6 j( ^$ `8 W" L
唔關自己事,就覺得係你同大陸人之間的爭執,你call police仲阻住大家時間。
5 r* Y  g( ~, P- b( o: h如我係現場,一定挺身幫你做證人。
( c7 P. V% k) {! {% e& f
5 V: F- @& c* `6 U& Y* a; V香港人唔係懦弱,只係自私,如果那個大陸人不是搭車打尖,0 b/ A2 H* _# F. d! T2 F3 a. J
而係抽新股或買新樓盤打尖,阻住其他人搵錢,我保證所有人鬧得比你更兇狠。 # A+ y  t- @7 E+ Q% U9 G
3 x- D0 |7 h5 F+ N. g) ~: l
你以後可堅持自己做法,但唔可以奢侈其他香港人會幫手。
+ l$ s, ~6 _5 s# h. T0 Z我通常唔會直接鬧人,而係暗串,有次上小巴有件阿嬸打我尖,8 U$ |8 y; f3 F& p
我好大聲話:「香港人真係無家教,讀書少,成日爭先恐後要打尖。」
" ]  T& W" G& i$ N0 v& |4 X阿嬸想兇我,我反問:「咦?我都無話過係你,你點解要爭住認?」
2 P* d( K5 O6 k; M4 H  m結果佢成程車死死地氣無聲出,而我亦讓成車人知佢有幾cheap,
/ O, V9 Z; C& i1 B令佢打尖都要得到教訓。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0