標題: [時事] (好文共賞) 陶傑 - 所託非人 [打印本頁]

作者: Winters    時間: 2010-5-19 10:58 AM     標題: (好文共賞) 陶傑 - 所託非人

所託非人2 {( Z- l1 M: O2 H# A1 Q& k

4 P  D# D# ~' }& _! P2010年05月19日( Y  L; b+ g& b- u* s
「五區公投」投票率創新低紀錄,如果不自欺欺人,不可以說是勝利。一點也不奇怪,因為由一開始,「公投運動」就所託非人。7 `( p4 P+ {% }, U
首先,是「泛民」這個「大聯盟」。七年前,早已批死:「怎一個泛字了得」,以中華民族的基因,如果懂得何謂「聯盟」,像一海之隔的日本人之擅團結,其一百五十年來的命運,就不會如此自招的悲慘。
' k+ U" \. K; p「泛民」裏本來有一批讀過洋書,也自稱懂點中國歷史的人,有望可以飛越中國式的內鬥 DNA。但他們沒有,互殘相噬,與中國歷代的農民政權一樣的喧騰。8 U% m: ^7 w% u. D
民族大基因殘缺,尚有組織小人物禍亂。「泛民」遭到民主賭徒大明星騎劫。這位先生到處借錢,欠了許多債。這等品格的人,「混進革命隊伍」,民主大業,隨時可以為一個人殉葬。. a! q+ L+ H# C, U' N6 S( Z- v
法國大革命早期,有一位政治家彌拉波( Honore Mirabeau),街頭演說,也很有煽惑力,大道理說得一套套。但彌拉波不擅理財,欠債纍纍,後來被路易十六政府收買,叫他為革命降溫。彌拉波早死,巴黎人還為他立銅像。後來審訊國王,發現路易十六在王宮裏有一隻鐵櫃子,內藏彌拉波的告密通信。革命群眾發覺受騙,把彌拉波的銅像砸掉。
# o8 D) X, Y( f' x" S愛豪賭的人,個人慾望極為強烈,可六親不認,欠債更容易被勒索。英美的公務員,入職都要品格審查,何況政治領袖。/ X6 x8 J5 x+ P3 G% a7 t  L' z
但大明星還有一個致命的毛病,毛澤東說:「誰是我們的敵人?誰是我們的朋友?這個問題是革命的首要問題。」此君的作風,是為了一己一刻的明星效應,不惜把一切盟友,打成敵人。中國的農民暴動領袖,劉邦朱元璋,「可以共患難,不可以共安樂」。filter_199都懂得統戰:統戰就是為了「黨」的利益,先把敵人暫時化為朋友,到毛澤東鞏固權力了,再把知識份子之類的朋友,打成敵人。此君連「共患難」都不容,把資深的民主領袖司徒華稱為叛徒與「老狗」,這是趁老人家晚年癌症,欲速其死。司徒先生的信徒,還有許多他昔日的同志,既然都是他口中的王八蛋和軟骨頭,有點自卑,當然不敢叨光玷污跟這位大英雄站台了。: @8 K) o1 ^/ u1 Q! n
人家怕了他,他也開罵,說你不給他宣傳拉票,公投才輸。西諺有云:有這等人做朋友,誰還需要「filter_199」和曾特府做敵人?. S% y' G  c- i
「泛民」給這位性格中生整肅得四分五裂,哈哈,理應嘉獎,不是開玩笑,曾蔭權應該代表中國,給這位大英雄頒一個小小的銅紫荊。
/ r; Z7 @4 n1 Y
, d, r2 @4 R6 {$ N做人要有廉恥,要有誠信,啱唔啱?. ]4 Z9 z) X. B  R+ W0 m9 s2 O# L
不過,內文所指嘅賭徒,係已經無哂誠信,佢嘅事蹟我係上一個post都有提及.
7 o3 D$ \2 v! d9 c+ Lhttp://www.26fun.com/bbs/thread-225894-5-3.html
; d0 k& M# W/ |* C3 O另外,大家可以話陶傑19,又可以話佢正一抽水馬桶,但講勿因人廢言,唔該睇左篇野先俾評論.
作者: jojojojoj    時間: 2010-5-19 09:17 PM

民主民主公投公投, 其實都係唔清唔楚,. x, a$ G( F( |/ O* S0 E" S. g
講得最多既就係唔投票就冇民主同埋睇到呀癲狗係度嘈
: b* a  h4 t% d) l0 Y( N今次選舉根本不知所謂,5 @  _4 z2 }! i% a0 [; s9 b% j1 u
將個target越set越低, 最後仲做唔到,
8 d+ u7 ~3 X7 l" e/ s2 [呀癲狗應該反醒下, 唔係係度因為入番去而沾沾自喜,$ D6 B( x7 b; z  j
佢地個最終目的係好, 但個過程真係嚇死人
, i) Y  e& l; Z1 w9 X1 p今次班人真係冇一個選得落手, 佢入得番去好可能都係因為選無可選
作者: Winters    時間: 2010-5-19 10:08 PM

民主民主公投公投, 其實都係唔清唔楚,
0 j$ \* ?& `6 G6 W# Y8 d講得最多既就係唔投票就冇民主同埋睇到呀癲狗係度嘈
2 a- N# k- d: z- U* B) h  J5 n今次選舉根本不知所謂,4 w7 T. I! s# X, [- {
將個target越set越低, 最後仲做唔到,- X: W+ ~- I; i1 R5 f# \) v- W: h
呀癲狗應該反醒下, 唔係係度因為入番去而沾沾自喜,; y  S4 A/ U' X; u( N, f, m' ~
佢地個最終 ...; d8 }8 Q5 q" K1 ]# T# q( z' c; z
jojojojoj 發表於 2010-5-19 09:17 PM
3 S0 ]% s2 d$ h- G5 T2 t民主民主公投公投, 其實都係唔清唔楚
1 ]  J5 c$ b( j. D1 U# E
) r$ G# C0 G4 a" I) n佢地宣傳方面好明顯唔足夠,唔係你都唔會講最後個句.
5 Z  ^- h; k" j/ u今次補選嘅目的就係將選舉變做"公投",目的就係希望大家投議題,而唔係投人.
- _: f+ F& y- j  n4 u" m不過明顯好多人,包括公社兩黨入面某些人都唔係好清楚呢個意義,唔係都唔會出現點票當日得意忘形嘅事.
6 F7 s! F( O2 {6 u' E; }# s% \9 Y# }- X" v& `3 ]  u: \) G# U
將個target越set越低, 最後仲做唔到' j" _( \% v0 u+ P: n! Z' C
/ b# }1 e9 `7 p% x( o( d) [+ q
陶傑之前講得好啱,公社兩黨一開始應該set定一條界線,過左就贏少過就輸.5 z" i+ o0 K. X- z
不過佢地無做到,以致今日任得自己蹹,搞到有位比政府入嘅局面.4 {1 R. H- r. k$ c;
作者: jojojojoj    時間: 2010-5-19 11:47 PM

開頭目的就真係希望大家投議題,' I7 G$ B8 Q9 k
但去到尾差唔多所有人都唔係咁,: X( j4 C% x! g1 _( B: M
呀癲狗越玩好似越驚自己入唔番去, 根本玩玩下變左投人
3 [( y# K3 g$ f3 ?! ?7 @& h  r至於界線其實都叫有set過,& z2 M8 L- S2 ~2 G5 ^8 y) N
開頭以為嬴硬又話計得票數或者投票率,
" @4 ?/ @, h" M6 ]/ ~, O1 D! o由50變30, 再由30變20, 結果20都冇
3 j5 A. k4 |. Q4 e搞到而家比人咬住, 又嘈嘈嘈, 真係變左一場鬧劇
作者: Winters    時間: 2010-5-20 12:33 PM

(轉貼)/ A% J/ P4 }# }* s2 T0 `) _
              黃毓民先生會否履行承諾?) x; j  D, `9 u2 {. y% c! @5 Y
/ c- I: U8 `, N$ k1 y. x+ o
  2010年1月9日,黃毓民先生接受港台節目「對人對話張寶華」訪問,內容提到:0 [+ d' W5 {- s9 I5 |  B
" y! G3 I: \7 [, e
(1)黃毓民深信民建聯肯定會派員參加補選,寸土必爭,不參加的可能性是「0」,自己的估計不會有錯。(由40:50起開始聽)7 T! k: R& S- V1 c8 K0 G* C" {) H
" [; E6 u* K* a7 J4 ?+ ?* J
(2)如果五位議員均成功重返議會,但投票率不高,應如何判斷「公投」是否成功?黃毓民表示,公社二黨所擬的門檻有:(一)根據投票總數的「簡單多數」而定(案:指「得票率」,例如十萬人投票,公社得五萬以上,代表得勝),以及(二)由「投票率」定高下,公社希望「公投」會有五成或以上的投票率。只要「簡單多數」或「投票率」有其中一項達標,都算是「公社」的勝利。(由42:27起開始聽)$ P9 E, y" x7 V; g0 A' i& y
3 w8 F8 \* N/ }, h% u+ R
(3)不過,黃毓民表示,若「投票率」低得過份,都不能算「贏」。「投票率」縱不足五成,仍得看差距有多少,若連二、三成也欠奉,市民不出來投票,公社憑「簡單多數」而奪回五個議席,都不能算是勝利。(由43:20起開始聽)9 {# ]: {  Q: G! E5 e" p

. H- k) M' p- A3 t' i3 t(4)黃毓民又表示,「投票率」太低,代表選民不願投票,是最壞的結果;但也沒有所謂,畢竟這是市民的決定。如果投票率不足二、三成,即使補選後能返回議會,他也會為推行五區請辭失敗而引咎辭職。僅憑個人知名度而重奪議席,繼續留在議會,根本毫無意義,做人要有廉恥。(由43:39起開始聽)* T  ?9 z8 o5 k8 H3 h, E, X
( V* |( t5 J; ]* \
想重聽有關節目,可至以下網址:
2 |1 @1 Y' z* R- L3 Yhttp://programme.rthk.org.hk/channel/radio/programme.php?name=radio2%2FLetstalk&d=2010-01-09&p=4282&e=101241&m=episode
作者: Winters    時間: 2010-5-20 12:34 PM

補選結束,事實證明:
8 c( ^# q" I* X+ e7 d+ v% F; S: y" S& ?( t0 ~% p
(1)民建聯始終未有參選,黃毓民明顯錯判形勢,自信過盛。
# h4 |7 H6 U+ s: b- V! J
, B, h7 {$ m& s- R0 [(2)總投票率(已經無謂論公社14.9%的「得票率」)為17.1%,比黃毓民所謂的「最低門檻」──20、30%更低,明顯錯估民意。: }# @5 O# S; P. @3 f4 `2 d
' H/ }& S- a$ {% B. I
' @3 d) F' U6 A; q
  然後,我們有兩個疑問:
5 e7 L8 |  ]5 e, X' R  P2 o% P
- f% Z; V8 w% x+ v, B(1)黃毓民會否履行承諾──投票率若不達兩成,縱使能成功重返議會,亦會引咎辭職?9 B4 R' o# T& k0 z% k9 h$ P5 v
* K; P% v/ W9 A
(2)黃毓民如果繼續戀棧權位,堅持留任議會,是否即代表他自己口中所說的「不知廉恥」?還是,又會再有其他輸打贏要的解釋?
5 A+ i+ B2 e* @9 s
( s4 `/ j. ~, h) ?* ]; h) |& Z& h1 u0 g; g9 M9 j6 X6 M
  余若薇在點票中心的得勝宣言,已顯示了公民黨自欺欺人、輸打贏要、不負責任的態度。社民連又會如何?黃毓民會否履行承諾,做一個負責任、知廉恥的議員?我們拭目以待。
, ~8 g$ o1 r: X8 f/ V' J1 V' |& c9 g" [1 d0 F

$ v) d' c! U9 ^" E7 NP.S:
/ f1 p0 x* B+ @5 q, u5 F. {" I, M. z1 _; z
黃毓民當選後竟說:
% d; N# G, R8 ~/ k, [; y
, \4 c4 _: P- t「無論結果如何,都會把抗爭升級,發動市民包圍立法會,重返議會後必定會反對政改方案」(2010-05-17)0 Z: ^0 p" e& }! c: k4 y
http://hk.news.yahoo.com/article/100516/4/i1fh.html! Z$ g, H7 X3 R) R- D

" m3 q4 e' }5 C( g3 ^* @兩個字:無恥。
作者: Winters    時間: 2010-5-20 12:34 PM

毓民:補選倘投票率低 當選也請辭
' u; ?" v/ p" I$ q9 x                 2010-01-105 a9 G6 J; ~* [' O* U) x% K

: q3 e4 [5 D/ `3 w* {7 v' U! G5 e! u% m5 P1 z
(綜合報道)(星島日報報道) 社民連主席黃毓民昨早在港台節目中表示,如五區請辭的投票率只有兩至三成,即使補選後能返回議會,也會再次自行辭職。他又承認,五區請辭加速泛民重新整合,認為泛民陣營必然會因五區請辭而有重新「洗牌」的副作用。
+ e: [/ }3 k- K0 F$ u! H3 r9 T: T
1 ]2 s: s, H$ X( o黃毓民昨早在港台節目《對人對事》中表示,正與公民黨商討有關五區請辭的備忘錄中,訂下請辭的成敗門檻,分為投票率和得票率兩大部分,其中得票率以簡單多數計算。他表示,如補選的投票率只有兩至三成,即使補選後能返回議會,他也會為推行五區請辭失敗而引咎辭去立法會議員一職。& }* N8 u2 X6 C2 D1 a% C8 d
  \* G) ?4 d' Q
黃承認推行五區請辭的副作用,是加速泛民重新整合,令泛民陣營重新「洗牌」。他認為,各政黨在政治路綫上有分歧是正常的事,泛民沒有不分裂的一天,五區請辭只是加速這個過程。
0 U5 m4 ^7 Y3 F! B. Z- M( _
2 s7 ^3 B$ v7 E( j1 Z對於社民連三個立法會議員全部參與請辭,黃毓民坦言,是冒了很大風險,亦對社民連本身造成大傷害。他表示,參與五區請辭,三名社民連議員已失去每人五十萬元的約滿薪金;辭職的五個月期間,亦會失去每人每月七萬元酬金,以及十三萬元議員津貼。另外,如社民連三個議席全失,亦會失去本身任期餘下的兩年半共約一千八百萬元議員津貼。社民連的營運經費,只能由籌款維持,而在元旦大遊行中,社民連共籌得十五萬元。5 i3 i) D) t: b& d
, j  G9 U/ k& ^8 D
元旦大遊行發生衝突事件,黃毓民重申,社民連不鼓吹暴力。他認為相對六七十年代的社會運動,今次行動只是「小兒科」,並不暴力或激進。黃指,社民連估計到部分年輕遊行人士到達中聯辦後會不願散去,社民連黨員特意走在最後,希望能協助控制場面,以免「出事」。他笑說:「我都想年輕人長命啲。」但他承認,有時不能成功控制場面,更有年輕人表示不滿社民連的行動不夠激烈。" C0 x9 x, t- W, s

% h9 y+ x% }+ R. U4 o, {資料來源︰http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/1090/3/1/1389176 /1.html
( ~" Z. y" {/ U: E4 ?' G+ w; T1 P
* j. h: R. x: M( K0 f6 g8 v2 P6 Y7 L( Z% K1 A
: ?+ W! L. r9 |
個人網誌:& v6 g: p8 B6 m2 l/ {+ p6 Y9 i+ ~- N* A
http://hk.myblog.yahoo.com/rickytse0130/article?new=1&mid=739
作者: 打狗棒    時間: 2010-5-20 06:59 PM

誠信不適用於政敵或比自己更無誠信的人;1 Q2 s+ C' c1 D( L, x% l
如說沒有誠信要辭職? 排隊也未輪到黃毓民, 4 e7 p6 V/ ]- n7 w! I* t9 B
民建聯曾在黨綱上列明支持07,08雙普選, 白紙黑字都可以反口, 區區未達投票率便辭職的承諾算個屁?( O' ^9 r! ]2 F$ }# r+ X
曾鈺成曾說過如果當上選主法會主席後會放棄投票權和保持中立, 結果如何?
8 d9 h% N4 }1 h  d% u# f6 e詹培忠曾說如果黃毓民夠膽辭職, 他也辭職跟他在補選火拼, 如果如何?
' ^+ ~- D- f1 e6 k同呢d咁嘅人講誠信? 咪X玩啦...........
作者: amigofans    時間: 2010-5-20 10:21 PM

個人認為只有香港呢種畸形社會, 陶傑呢種文棍先會有市場,
  u7 h2 y1 \3 \/ |9 H3 `4 F, A% w& K, r, p. D, X1 j% _' c8 S
佢文章的確係有一手, 只可惜佢完全沒有立場, 一時一樣,
  B& {1 }; n+ @' B2 P7 ?) m所以d文再好, 亦完全無價值可言...
作者: amigofans    時間: 2010-5-20 10:26 PM

毓民:補選倘投票率低 當選也請辭
: d) q  i2 Y* y+ h- ~$ J5 g                 2010-01-10' D3 |& F' L& `- L' E
' a8 k* t5 D7 p% k" D, G
" Y+ o& n: T) }! D7 t$ U3 ]5 ^
(綜合報道)(星島日報報道) 社民連主席黃毓民昨早在港台節目中表示,如五區請辭的投票率只有兩至三成,即 ...
& h, h7 B, v7 v- X6 ^4 ^7 _Winters 發表於 2010-5-20 12:34 PM
% A/ b/ E$ D/ {

, I* }3 d- \, {0 Q% t" N2 @+ P你兩個post寫咁大堆野, 咪又係果一個目的....唉...5 g& T; ~+ _/ e8 @8 v

" j: O: g- }9 L5 E% b下次唔洗用咁多"民主"做引指啦, 直接開個post攻擊佢咪得lor,
: |6 t; R9 c5 ]$ l. \好似李世雄咁, 揸個大聲係陳偉業後面鬧咪得lor...
作者: Winters    時間: 2010-5-20 10:52 PM

8# 打狗棒   {1 }' K5 d, }  N/ ?+ r3 q
要數仲有好多,包括胡應湘呢個老屎忽話若果長毛當選就會移民.
9 N+ j& b/ v1 L1 E' l% Y* A7 m* I
- t/ j! [* G; T! z' F"誠信不適用於政敵或比自己更無誠信的人"
4 I9 w% u1 \# M5 _; S
0 R& j% D7 m$ ~+ G; f
呢句我好認同,尢其同中 共玩,手段更加要層出不窮,如果唔係我都唔會支持今次變相公投.
4 h0 u. P! Y4 l# m8 M不過好可惜,今次變相公投係失敗左(但係班搞手始終唔肯承認).
* G! M- X1 |: @3 g: a  p
! O: k0 u; O( U不過,對於一直身處道德高地,兼且講過"做人要有廉恥"嘅基督徒黃毓民,我就好登佢擔心.
1 V/ I( B8 m9 a4 S1 ~% H# p7 \" C一直以來都有嗌民建聯最無恥同禮義廉嘅黃幫主,日後究竟點算呢?會唔會為保社民連形象而犧牲高位辭職?8 m# b8 |% A8 L  B
照而家咁睇,口講為公義實質戀棧權位嘅幫主,都係唔會辭職啦.2 E; A& K  m0
作者: Winters    時間: 2010-5-20 11:01 PM

個人認為只有香港呢種畸形社會, 陶傑呢種文棍先會有市場,0 _4 l: I+ ~3 J7 T

3 v* z; E) \% D3 a( S佢文章的確係有一手, 只可惜佢完全沒有立場, 一時一樣,' A* ^7 k3 Q! E5 H4 Y( P6 [6 C! W; _
所以d文再好, 亦完全無價值可言... ...
1 R0 M$ @8 s0 N0 Y. vfilter-052fans 發表於 2010-5-20 10:21 PM
: z; h7 p& F0 k$ T文棍政棍冚世界都有,就以英國為例,大報過檔平常過唔平常.
7 \9 }  k" q2 z3 b5 ]' I/ f0 p* R0 H; T2 E! c- A3 b
我睇文章就唔理文章作者係黃毓民曾鈺成定係余若藢,只要有point我都會buy.
8 H/ |% b! u* K. c# t; G; @0 y& x! T6 C不過閣下選擇因人廢言,我都無計./ n8 B8 l* r9 ^3 j
. q! j3 R( b1 T3 t
陶傑嘅文有無價值就見仁見智,但此文批評幫主,我就覺得好到肉啦.
作者: Winters    時間: 2010-5-20 11:24 PM

5 D$ E, `  y4 E! ?& W" E* l. U8 o/ T# K7 i( N& |! y
你兩個post寫咁大堆野, 咪又係果一個目的....唉...# [$ `$ ^* }- f- m
6 J  D3 e: w4 w8 O
下次唔洗用咁多"民主"做引指啦, 直接開個post攻擊佢咪得lor,
! P& x8 F5 D! R( F1 g2 N- K- @好似李世雄咁, 揸個大聲係陳偉業後面鬧咪得lor... ...
5 f  u1 k* R/ r! H) [+ Cfilter-052fans 發表於 2010-5-20 10:26 PM
. T* N6 m. K- Y) m1 Z黃毓民自從做左一黨之首之後,一直致力搞分化,
3 e# O5 G+ Z1 o; ?將其他人一律標籤為假民主派,只有自己先係為市民爭取真民主.
" [# ?7 i3 O2 j; h
6 D$ o3 J8 r1 T5 w達到呢個目的好難,但熟悉歷史嘅黃幫主,運用當年毛澤東嘅權術技倆,成功將泛民越搞越亂.
( O: T1 N* e$ N" q+ {睇到而家社民連荼毒唔少年青人,當中有唔少都係雙失憤青,不過咁都唔係我最擔心;
: T) R8 Z" L4 {+ |  ?我最擔心嘅係,香港嘅政治文化會變成共 產黨嘅政治文化...
  v8 w8 d2 C4 X& ]! q; e0 \當日文革個陣嘅"右派""反革命""蘇修",變成今日宣傳"公投"嘅"五毛""土共""老狗".8 E* ?- z6 d3 }6 W- e+ |
宣傳,打壓技倆同當日毛澤東,陳水扁,有咩分別?% x+ Z8 r/ z: ]( x9 |
( J( @6 ?6 o+ H8 j
另外,請問閣下嘅"民主"係咪唔可以容納反對聲音?
作者: amigofans    時間: 2010-5-21 12:04 AM

) ]" I) G8 L2 R$ D
黃毓民自從做左一黨之首之後,一直致力搞分化,+ K- [' s9 V$ Q: n3 v, ]
將其他人一律標籤為假民主派,只有自己先係為市民爭取真民主.
1 \7 [6 w8 P$ o2 J1 o& Q2 g  {* E4 f
達到呢個目的好難,但熟悉歷史嘅黃幫主,運用當年毛澤東嘅權術技倆,成功將泛民越搞越亂.
* L. E6 z* z; S0 F  m- c: ~2 F7 m9 ^3 Z/ U睇到而家 ...9 G7 c4 x* @* A+ z
Winters 發表於 2010-5-20 11:24 PM
. S. |# s% ?2 E/ i
! X/ [; H2 T( T7 F7 u* k! b, j9 \我字裡行間, 有邊一句話唔比你鬧黃毓民??
" K0 r  k- a+ U6 v# i: j' R- L9 |  f真實討論仲有得聲大靠惡, 網上言論, 人人一對甚至幾對手, 可有"唔比"反對意見既存在?% Z- H% Y1 O6 `  C% }
9 L  R. {! i% {6 M& s+ g
我係話緊你, 無論咩POST, 掛個"民主""公投"羊頭出黎, 都係賣"指責黃毓民"既狗肉, 不如直接開POST小佢啦, ) v& V* r! G) ]. r4 z$ h+ y

" ]$ A6 @3 @9 |# Q" @4 M4 ^# \& O我開個POST講自己係公投上對香港人既感想, 最後又係講"黃毓民"要一辭謝罪....) u# ^/ b% l7 G% K% W
: b; M# [; n$ [8 a- h. N5 h; d( r
我意見係同"打狗棒"一樣, 仲覺得公投唔理想要清算黃毓民非常荒謬, 同一思維, 六四柴玲話人民廣場不可丟,
. c, [. J( A% U2 O) a% n7 d- J最後人地死佢就去左美國, 64爭取民主失敗, 佢洗唔洗一死以謝天下?, L5 H0 c# f2 z* K: V4 V& N+ R
  K  X6 R: [) {5 \/ |
最後講華叔有先見之明最好玩, 走頭唔同你一齊打場仗, 攪到你輸都叫有"先見之明",
- U9 Q+ j" F% L4 _  k
! \6 k! i. c" e7 g: g簡單講2個人抬個櫃, 我自己放手成個櫃趺散晒, 之後同你講, 都話我地唔夠力架啦!!
作者: Winters    時間: 2010-5-21 01:29 AM

+ v0 O5 e5 E: F& J7 \1 F. h# y. V( v8 A) E2 s1 h
我字裡行間, 有邊一句話唔比你鬧黃毓民??% ~' i/ r9 z* a7 L
真實討論仲有得聲大靠惡, 網上言論, 人人一對甚至幾對手, 可有"唔比"反對意見既存在?- H$ C8 b) K' O+ y
' g8 \) Q! P( g9 H  l0 g
我係話緊你, 無論咩POST, 掛個"民主""公投"羊頭出黎, 都係賣"指責黃毓民"既狗肉, 不 ...
; T$ `2 g3 X- Efilter-052fans 發表於 2010-5-21 12:04 AM
+ p1 x) w, b6 A+ J閣下上次就暗指我係建制派,唔知幾時我會被上綱上線為五毛呢?
9 K' S% J5 {) j9 T2 \; o
# j; K; E+ u: D; [- g. Y  N黃毓民佢地一直以來話人無恥,點知今次嘅言行竟然係自己一直批評政敵嘅話柄.
7 R6 c& I& |* ]  d" r; H. V$ R政客言出不行,係會被人講一世,更加會影響成個政黨嘅形象.
1 y0 f* j" Q% @( u8 D# C今次黃毓民唔為自己講過嘅野負責,係咪承認自己同中 共同建制派係一丘之貉?! y: T4 h" x* G8 P4 v1 m: C' `# E
咁你以後仲有咩資格小民建聯同中 共呀?6 j7 ], V  a& _) b
+ V! f: b0 t) |
可能我求先掛住聚焦係阿幫主上面.我想講,今次公投失敗,"所有"發起人都應該負起責任.' z: B; l& ~$ q, H& F* J$ }  R
英國大選失利,白高敦都要引咎辭職,唔通班搞手想做梁錦松,因為有高尚情操而留底?" J- X/ k5 K$ ?# y  R1 s! ?
% J( z. ]3 n1 M% j: O" M
你都識講64,而家泛民嘅局面就有如當日班學生領袖,掛住爭做大佬,最後被中 共一鋪鏟起.
1 g1 e0 v- b! M; V: f5 b% B/ r仲有,我講緊負責任,你就意圖扯到落去"一死以謝天下",真係好野!
, s; m8 D& s* }) N你覺得柴玲佢地班友唔駛為64嘅慘劇負上責任?
* w$ d4 U& Z" c8 j6 |7 ~6 ~& M- y& e$ N2 U
嘩,閣下爭在未叫"司徒老狗"3 ~6 @( D! `& L: [+ x2 W7 y
公投失敗,責任唔在建制派政府杯葛,唔在公社兩黨身上,唔在班乜Q2012身上,; t+ _! {7 E: h" x* V) c
而係單單在司徒華身上?!6 W" t; D0 V) ]* U: _
司徒華攪到今次公投失敗?真係好笑1 ^( E# v, H! \, I! }1 Z; M, }2 _

2 Y2 E3 S1 z1 {5 J# C+ G5 y當日司徒華反對公投嘅理據,其一係要保住23票,其二係顧慮到建制派有可能杯葛.5 }% b) m3 @+ I. ]
可惜當日有人得意忘形,以為就算無建制派參與,都至少有二,三十%) O9 t2 h2 D- i  D. U
2 T$ m# {" c, z/ U. z% p+ L
其三,亦係最緊要,係司徒華明眼睇出社民連嘅目的.6 k( c7 s6 Q2 X! i# g8 w( F: t3 |. i+ u
我一直講無論公投結果點樣,社民連都會立於道德高地同不敗之地.% U* W3 m* ^6 {* O
贏左就可以攞彩,輸左就可以好似閤下咁,賴民主黨攞!
7 N# h; y8 f$ c6 U$ d呢啲係乜,咪係賭仔邏輯--輸打贏要
- _$ u, \$ S; R1 w% Q$ A, \. }% I$ t, z% b4 t- x4 `. ^
根本,政改通過左,對社民連自身係利多於弊.
& s8 E9 {6 R& @' h% g* n地區加五席,只要大家睇返08年嘅選舉,就可以睇到," [/ v7 W) t# g5 R8 _
係加五席嘅正題下,社民連係港島同九東係好有機會攞多兩席.( y6 T7 d; m0 g& o" r
學譚志強話齋,社民連係行緊民進黨個套--抗議中通過9 s& k+ Y9 C! N

- I3 ?  ]! e# s最後,陶傑係呢篇文入面真係講得好啱,社民連及其支持者最叻就係將朋友變為敵人!
作者: darkensun    時間: 2010-5-21 10:59 AM

就算泛民團結, 都有好多人唔投票, 因為票站實在太唔方便LA

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0