標題: [時事] 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖ [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-6-22 02:13 PM     標題: 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖

衣家乜刀得,過左河就係神仙
作者: yakyi    時間: 2010-6-23 02:35 PM

he will end his job soon, he will not care it
作者: chewlun3    時間: 2010-6-23 02:45 PM

逗多兩年人工........拍拍C彿走人歎世界 啦
作者: infjlam    時間: 2010-6-23 03:14 PM

Bullshit~
2 Y' c3 U3 O" u( P* j0 j佢幾時有幫過香港人爭取民主?
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 03:24 PM

Bullshit~" E* o) W% n5 A: C! ~' R
佢幾時有幫過香港人爭取民主?5 I; i! D  q) [: ]- ^( L/ |* _
infjlam 發表於 2010-6-23 03:14 PM
) O" Z' ~( @! N7 I* O
+ Z% P# l5 w$ Q% m
點解何俊仁甘撚天真牙  
作者: chewlun3    時間: 2010-6-23 05:34 PM

本帖最後由 chewlun3 於 2010-6-23 05:35 PM 編輯 - J; r% a9 _4 P" O
$ C) a* O) B5 y( A0 n( o% g, q' H
華叔總指揮.......
% U: C  l# r6 B9 x4 J時日無多..........# T1 A1 U. o4 e1 L: d$ R1 s
要留名於政改一役
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-23 05:56 PM

我都覺得功能組別係大有問題
' p' N8 X2 l5 |4 d但如果今次又唔向前走,就同前5年一樣不變$ Q/ f% ?- T- Q3 I8 d; T! u* \  l
不如大家賭一手,有問題到時再執執啦
作者: infjlam    時間: 2010-6-23 06:03 PM

不如大家賭一手,有問題到時再執執啦5 R( m0 [8 e; m- J/ N
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 05:56 PM
6 G$ P( R( c6 E
1 T4 |* }. q( D8 _
即係叫班功能組別議員自己取消自己?打爛自己飯碗?
作者: Winters    時間: 2010-6-23 06:11 PM

我都覺得功能組別係大有問題, H" b( Z% j" @) B
但如果今次又唔向前走,就同前5年一樣不變8 m; |" u& e3 K3 {
不如大家賭一手,有問題到時再執執啦6 l( B- b5 ]0 S
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 05:56 PM
2 c+ r% R$ v/ l1 `! _
直程係盡地一煲
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-23 06:12 PM

Bullshit~
% ]4 g6 Q& |7 Q) u) v佢幾時有幫過香港人爭取民主?
$ K* A. {1 \* `6 O+ }9 D; a. yinfjlam 發表於 2010-6-23 03:14 PM
其實大家究竟想......要民主?!要hk好?!要hk進步?!
$ f6 t/ X( t  S% o1 }" c有民主hk一定會變好??,冇民主hk就一定會差??- e/ B/ Y& E+ ?! e% v6 b; z( ~
宜家hk自由度噤高,已經好過好多有民主自由的國家!
1 \& e. ^  @% i3 D( ?8 {( J宜家hk哩個地區hk哩個社會真係噤差咩?大家都有書讀有飯食有屋住有工做!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-23 06:13 PM

7 o( h4 \; t1 B6 Z  l+ e( u
直程係盡地一煲
; x# N# l8 [/ e5 ]# E3 M) gWinters 發表於 2010-6-23 06:11 PM
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
作者: Winters    時間: 2010-6-23 06:20 PM

我明白,但真係好過咩野都唔做喎  K$ E, P3 z$ Z9 Q
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:13 PM
( M3 s4 i% [# m, p  @: J
作者: andyho    時間: 2010-6-24 04:24 PM

9 _- i2 a8 P: z4 @! z1 e: \& d3 u; F4 f! y$ O" i; i% t/ i4 D0 J
點解何俊仁甘撚天真牙  
( V( d3 M7 Y$ y2 T$ K電梯男 發表於 2010-6-23 03:24 PM
: z. z* C( g3 t; T( [
! o* y5 F* I; a7 ?4 [  S  k" w- U- a民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。: U5 V3 \, G" A  B) M
區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。
2 M0 N' K2 a# C& c; `% |, S反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那個係樓主你啊。
作者: HansChan    時間: 2010-6-24 06:00 PM

8 f1 J$ P8 j  H" n( `5 B- f/ t; O  P6 e0 D5 G, U! R# Z; A
其實大家究竟想......要民主?!要hk好?!要hk進步?!
" {# s; M  W9 @, Y) y. i有民主hk一定會變好??,冇民主hk就一定會差??. ?6 k, K) V' C. V; R) S+ e
宜家hk自由度噤高,已經好過好多有民主自由的國家!4 q$ L, u1 k! J/ B9 t1 I5 m2 r
宜家hk哩個地區hk哩個社會真係噤差咩?大家都有書讀有飯食有屋住有工 ...
" b  L# h; I  D( ?2 c) j: TmK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:12 PM
* a4 s$ p" ~* \" n, v1 X, x問題係:% u1 O. t8 v9 q  r
(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係有權攞返!!! I1 g" s( X5 ], S
(2)而家阿爺可以同白鴿黨做concession,不費一兵一卒就瓦解你班泛民!可以甘做一次响某某黨,亦可以做多唔知幾多次响第二啲黨...而最緊要係有人肯去傾(因生意一門,只係次次清甘解!)...甘既話,即係阿爺鍾意俾你就俾你,唔俾你既話傾傾生意就搞掂,甘你話今日香港好,甘聽日呢,下年呢??冇人知,但會有危機!/ m8 j: s& G' P0 I; D- ^8 ?
始終甘大個國家,權治方式都係"父權主義"!
1 s% d8 {' V  ?# v7 j$ r今日既政改通過係意料中事,但亦顯得悲哀!
6 W3 r- _9 P6 A* k1 M, `0 Z8 w悲哀不在於政改內容(是好是壞,歷史自然會話返我哋知),而在於通過手段..............
作者: HansChan    時間: 2010-6-24 06:02 PM

- m' {4 Y( B! l2 Q" U5 {
9 t4 e$ G+ d0 q
民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。/ P: }: f; q& u2 }: |
區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。) H1 v. y4 ~2 a; o" s
反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那 ...# g/ ]0 s+ O- A$ s2 A  K; x
andyho 發表於 2010-6-24 04:24 PM
( ^" |0 q/ d8 [8 P# D" U' N
"生意"黨派,何以天真吖!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-24 07:58 PM

! l" t0 R) u* o. u問題係:1 q, w$ x, R6 d, _5 g- A
(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係 ...
9 G, I* [5 a: U. E% K( V) dHansChan 發表於 2010-6-24 06:00 PM
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的/ |: H( m# x* `8 i
但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛
) d" X) _* i  o0 V如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖
作者: 費事高    時間: 2010-6-24 08:04 PM

當然信...信佢一成都死
作者: 費事高    時間: 2010-6-24 08:08 PM

逗多兩年人工........拍拍C彿走人歎世界 啦) W/ d: Q! x" O+ b$ ^* l
chewlun3 發表於 2010-6-23 02:45 PM
/ ~8 {) D4 m, L, P" j
  z5 Y. P3 ^/ k* l4 J, d非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...1 p4 t$ T' V, [  `
富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
  ~5 Y6 G$ f6 e4 _% ]0 P; w年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下
作者: HansChan    時間: 2010-6-24 08:17 PM

l. H  ^0 f0 t2 U3 t
6 b9 y. J" ~  T, k" k8 V1 e4 Z" B
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的
* R' z+ D$ K: M6 v3 B" I但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛; s" I- \% U2 W$ Y" ]5 q* ~
如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖 ...8 d. l. T& T' `. f/ r; a
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-24 07:58 PM
  z7 W9 H- P4 b, E; ^希望如此!/ u" h6 O3 u$ Y9 m1 b0 E
但..佢有冇甘既能力同意圖??
4 v0 ^4 l$ Z$ @# {; R何況,當其時為何會有"One Country, Two System"??/ \/ I" I% J/ c% e( Y
美其名叫政治獨立,高度自治....而家睇黎只係"權宜之計"!!!!!!; v& N! r' e# T7 O9 [* D
而家個十字路口係,人民鍾意用民選既有能之仕"帶領",定還是俾老豆"指住黎行"!
9 t& j$ n3 }8 G. ~, f9 f不過其實,有得簡咩??????
& m6 |" s$ C6 M* E1 ^! F阿爺唔行哩套,佢又點盡在手中甘"管"你!!由此至中,阿爺係要阿仔永遠都係阿仔,仲要聽教聽話..........
作者: HansChan    時間: 2010-6-24 08:18 PM

9 c  B2 j  j9 u$ h- f

8 o# `1 U5 h+ a6 F7 x9 t非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...
  d: K$ w+ L3 }, e  f富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...& j8 K" x* ^3 }0 ~( }- o: B5 D
年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下 ...
$ e' d5 W/ v' d! a% a% e" `. y費事高 發表於 2010-6-24 08:08 PM
/ a5 N/ B- f' g/ ^可能第時係某某大企業既"曾董事"......可能叫"曾倒屎"先岩........
作者: 費事高    時間: 2010-6-24 08:24 PM

* S. A+ g! O5 U. f2 r可能第時係某某大企業既"曾董事"......可能叫"曾倒屎"先岩........
$ d4 T8 ]+ i. E1 v! C- _. ]8 uHansChan 發表於 2010-6-24 08:18 PM
. x( p! k! h7 ~5 `0 [! [4 ]$ v# A( V1 D2 E
虛名一個,極其量都只係掛名董事,; [4 e8 H# c. b! z  a( K
邊個夠膽比實權佢?見到佢做特首既智慧簡直一絕,
( p  R# ^: y" H0 s8 J! z4 F5 D6 d4 f我諗唔會有人咁蠢...拎自己間公司比佢較飛...! c3 b' r  s" i6 ?: ?0 a
建設...曾狗絕無本事,! [- L; c2 l3 I' q9 g
但講到破壞.....佢應該受之無愧.....
作者: HansChan    時間: 2010-6-24 08:27 PM

- }4 a( I$ o' c3 \- r, R5 m, T" N: Y! U/ V# p. n
虛名一個,極其量都只係掛名董事,% k; {& S7 ?5 m' K" R$ S" _
邊個夠膽比實權佢?見到佢做特首既智慧簡直一絕,
9 b2 Y" S% s/ t/ k我諗唔會有人咁蠢...拎自己間公司比佢較飛...3 ~8 m9 S3 h: g1 x8 L  d
建設...曾狗絕無本事,
+ J# y) E. m4 j1 J: j但講到破壞.....佢應該受之無愧..... ...
+ G' }/ }$ L  |" H" _0 G費事高 發表於 2010-6-24 08:24 PM
) S; o/ @8 r1 j: o8 ^* b" ]# v
都唔可以甘講o架!!7 C5 k: D3 J0 T. N- J) K3 J) U
有邊個有錢佬唔係狗人??7 }; i2 v% H# z+ S: g
唔狗邊搵到大錢呀??
作者: 電梯男    時間: 2010-6-24 08:27 PM

% b2 K+ e# ~1 C8 N' m6 \3 \" n, P2 F: O) O  }' j: R
虛名一個,極其量都只係掛名董事,
9 {/ [5 }) g4 l* Q* l, \邊個夠膽比實權佢?見到佢做特首既智慧簡直一絕,# G+ D$ h: c! ?5 m0 h
我諗唔會有人咁蠢...拎自己間公司比佢較飛...
# y! c% W, K' {+ c/ y% u7 K建設...曾狗絕無本事,+ S# Y2 ]0 [3 C" u6 X& B  z
但講到破壞.....佢應該受之無愧..... ...: O) }0 t  p9 F! l. g( G$ e5 v
費事高 發表於 2010-6-24 08:24 PM
' _6 X! F  H$ p: D$ u; ?& h/ L) p. C) u& a
何俊仁原來係中 共地下黨員牙   
作者: 奉命    時間: 2010-6-25 08:27 AM

$ k# y7 M8 q$ `% e4 `) W+ e6 A9 O都唔可以甘講o架!!! s" R% H8 C+ d, d( f& X7 r. {
有邊個有錢佬唔係狗人??% [: x, ^( `) e" H; s: K8 D
唔狗邊搵到大錢呀??  z3 \0 L! A( Q5 s
HansChan 發表於 2010-6-24 08:27 PM
如果d有錢佬再話唔到事,佢地仲會唔會撐香港呢(中國話會消除所有功能組別),我想像到個情景但唔識講........
作者: HansChan    時間: 2010-6-26 12:53 AM

如果d有錢佬再話唔到事,佢地仲會唔會撐香港呢(中國話會消除所有功能組別),我想像到個情景但唔識講........6 M$ r5 h+ a% I* x& Z' v# U* f! ^: l
奉命 發表於 2010-6-25 08:27 AM
$ o) O% m9 A$ m+ ]* C* v+ F
所以香港有大把人係邊'小'官商扣結,但又邊認同.....
8 m6 D- }) Y- W9 r  N就係因為甘,哩會社會先越來貧者越貧,富者越富..8 \7 m5 r/ ~- B& F: A0 @
只是大多中產人士高唔到佢,低又未至於...見高既就'小',見低既就'事不關己'或好啲既就星期六買枝旗..9 t6 P9 z9 k! `; Z9 }
始終係死局一個!!6 E* J0 a, {2 w! K# E1 B
政府响哩方面咪一直逃避囉!!
作者: 奉命    時間: 2010-6-26 01:37 AM

% R/ {, T7 ]+ `8 {% m
所以香港有大把人係邊'小'官商扣結,但又邊認同.....4 E! j# m# W$ M/ V# N, N* _
就係因為甘,哩會社會先越來貧者越貧,富者越富..
% Z: ~* ]. l, D& k/ c只是大多中產人士高唔到佢,低又未至於...見高既就'小',見低既就'事不關己'或好啲既就星期六買枝旗..
, \  C4 M; j* m, C+ i始終係死局 ...: x' d' z- o' o% c, `& ]8 Z$ j
HansChan 發表於 2010-6-26 12:53 AM
好野一針見血

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0