標題: [時事] 星期三晚圍堵立法會牙!!!!! [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-6-22 10:53 PM     標題: 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!

反對政改出賣港人牙   ! p# n; z9 [  `# [7 v3 k3 a) r' s2 \
+ w9 Y2 i- s2 `! d
反對何俊仁牙  
作者: infjlam    時間: 2010-6-22 11:07 PM

鵪鶉黨
) f- S7 {$ f- f3 u% F+ N' c+ b- E: w! b' d
出賣港人
作者: bobo21    時間: 2010-6-22 11:09 PM

仲圍堵嚟把鬼囉, 立法會嘟過硬.
作者: Winters    時間: 2010-6-22 11:59 PM

咁樓主會唔會去?
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 12:35 AM

咁樓主會唔會去?; J3 w7 z6 E, h% G0 u0 G2 q; ]
Winters 發表於 2010-6-22 11:59 PM
( c9 i/ F6 ?( K3 x/ v! G
. ~& q8 S7 v1 [睇世界盃英格蘭牙  
作者: selena127    時間: 2010-6-23 12:47 AM

) X3 C; g& n$ ~2 ~- j( ?
5 u1 }( s& B1 d$ J2 f, P* ?! x睇世界盃英格蘭牙  
) U2 k5 G% ]! p2 F電梯男 發表於 23/6/2010 00:35
* w2 u8 X/ f. M. g* q
; o0 _. h) d, N: ?  Z
對你好失望 !!
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 12:48 AM

9 O* f; J1 A% p0 e) u4 g
6 R& F" k1 S& E
對你好失望 !!8 i1 \: K/ D" n: k9 L! K, B5 k) \
selena127 發表於 2010-6-23 12:47 AM
9 g. L6 N, U; E

- V; }7 q1 s1 ~: y7 S% F去完立法會去蘭桂坊宵夜牙  
作者: Winters    時間: 2010-6-23 10:45 AM

6 b* A3 N) f- `1 V
! u. `2 B$ l3 G" m7 v7 f) n' Q
睇世界盃英格蘭牙  0 m1 F+ y+ C5 r5 s) N+ d
電梯男 發表於 2010-6-23 12:35 AM
2 L5 x) |( c( J" ~- N
你真老實
作者: selena127    時間: 2010-6-23 10:55 AM

你去蘭桂坊 , 順道圍堵立法會 ??
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 11:05 AM

你去蘭桂坊 , 順道圍堵立法會 ??8 |' M" b$ E; q8 w
selena127 發表於 2010-6-23 10:55 AM
1 A3 f- e, z# s, w7 u
  U( M; {+ k* S2 G2 x1 d3 {英格蘭生死決牙 ! \$ Z7 F; F" {2 E. ]
2 ^* n1 W& B& T7 e! ^+ B5 P
立法會生死決牙
作者: yakyi    時間: 2010-6-23 01:54 PM

I guess lesser people would be there this time
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 01:55 PM

反對功撚組別合法化牙  
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 01:56 PM

I guess lesser people would be there this time" E; n: G5 S' X& q
yakyi 發表於 2010-6-23 01:54 PM
& g. j5 f. y! h1 G$ x0 J% L" N; ]; O7 O
5 r% V! Q* `( k" X% T0 U9 o8 _0 W去晒蘭桂坊睇波牙  
作者: bobo21    時間: 2010-6-24 12:45 AM

d; s8 c  e- [6 Q3 O( \& G
& }4 v: u5 v" [% D6 l今天若通過白鴿黨個政改修訂方案, 相信都過硬,  噤樣就 ___>
* V% J8 H9 P' Q4 L( g
1 ?  B! a( A; S. H噤樣就1) 新増5席功能組別-即區議會議席是由全港300萬選民直接選舉出來(不包括現有功能組別的選民), 即是首次/第一次功能組別有議席由全港市民直接投票產生.6 g8 `$ ?# r( R8 r
$ L& x4 K. V9 x( O! R) R
噤樣就2) 若然通過方案, 2012年立法會共有70席(60席+新増10席), 即35席是直選議員, 35席是功能組別議員, 亦即有40席是由全港選民直接投票選舉出來, 佔全部70席的57巴仙(%).
7 Z; b/ t8 T% f, F5 {) ]% G/ Q4 R4 D1 q0 B# r
噤樣就3) 2012年的立法會選舉經修改並通過, 符合阿耶所講的要求, 阿耶亦承諾咗政制有修改, 2017年就可普選凸手, 2020年亦可直選立法會議席, 長遠看, 2020年果屆立法會便可由全部直選議員來討論功能組別以後的存廢問題.
+ k) x( a3 f8 e7 y9 E, U0 b" K8 P) m2 B) u; w5 h) n. Q' f
通過白鴿黨果個政改修訂方案好d呢, 定還是像E+一樣原地踏步好d呢 ,
, s" t: C9 p2 N+ }今晚去睇波, 明早繼續圍堵立法會牙.

作者: 奉命    時間: 2010-6-24 01:49 AM

今天若通過白鴿黨個政改修訂方案, 相信都過硬,  噤樣就 ___>
! Y; p- \% F$ Z" \% z7 y) w
' s. y# l* t$ X' R: q; a噤樣就1) 新増5席功能組別-即區議會議席是由全港300萬選民直接選舉出來(不包括現有功能組別的選民), 即是首次/第一次功能組別有議席由全港市 ...  Z- W$ A% t, i* ~7 \; {; T. j/ U
bobo21 發表於 2010-6-24 12:45 AM
各有各睇法,各有各見解啦.......!  q( t- T. {5 i6 @9 n
功能組別係香港主流有錢佬嘅棋子,所以加功能組別是勁有問題的
3 T% Z. L  G$ g1 v# u但香港成世企定係唔可能的,點解唔試試走前一步,可能會有明天呢,老豆係唔會成世呃個仔的
% q5 m/ P6 _- l) ?- a/ k就算真係行前一步之後前景都係唔明朗,最多香港都係企定定,一定唔會差過現在
; K5 T/ E" q, {6 V  y& Y宜家香港都唔算勁差姐,個個有書讀,個個有飯食,個個有屋住,個個野做,俾起好多國家已經好好了( t: T2 r0 r: _" e( {/ d
     ~大家知足啦~
作者: 電梯男    時間: 2010-6-24 10:22 AM

0 C+ h2 y) T9 c6 W- @3 H) z- t宜家香港都唔算勁差姐,個個有書讀,個個有飯食,個個有屋住,個個野做,俾起好多國家已經好好了) k+ I0 K" U* ?( I$ a8 j. h( h6 X- {- O: r* a; q) s
奉命 發表於 2010-6-24 01:49 AM
! K) U  C4 ?5 k" b, v1 P. q
/ W3 r- J4 c: M9 l- }( L' u冰有牙,回歸前就有牙
作者: Winters    時間: 2010-6-24 01:59 PM

各有各睇法,各有各見解啦.......!) U. P; x/ M- T, O; {6 x, H
功能組別係香港主流有錢佬嘅棋子,所以加功能組別是勁有問題的
2 Q) I3 K$ o) s5 d' B8 q但香港成世企定係唔可能的,點解唔試試走前一步,可能會有明天呢,老豆係唔會成世呃個仔的' W6 l! o' h) \- D6 i; d2 p; o* l% }
就算真係行前一步之後 ...
' _) |0 S4 J! g" X6 J7 M奉命 發表於 2010-6-24 01:49 AM
3 b  o8 B$ [# Q  j; Q" f
版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
作者: 電梯男    時間: 2010-6-24 02:04 PM

# f6 |9 e) u6 m0 t- m9 m版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
- H7 v. V, ?+ U/ LWinters 發表於 2010-6-24 01:59 PM
( [6 p+ H6 P$ W" U) l9 }
9 M2 F$ O* F3 s9 z! U) a何俊仁最撚天真牙  
作者: andyho    時間: 2010-6-24 04:28 PM

由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心,
% q9 ], }' I- z2 o* e. k! h3 t" s8 u+ S如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,
6 o+ V1 ]5 \) }! D# ?. ]香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-24 08:02 PM

由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心,- U- _1 ~9 t# d" |: ?, I
如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,9 b# q6 b# H6 i* h  K3 I# j( |
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。 ...4 [* N( o( M4 p) H, s0 P
andyho 發表於 2010-6-24 04:28 PM
唔通過又點會知道香港會唔會好轉呢
/ Z3 n- P; t) \) L+ M. X0 Z) s如果真係唔好,如果真係衰過以前,到時7百萬香港人都會一齊企出嚟反啦
作者: infjlam    時間: 2010-6-24 08:05 PM

Andyho講野,好似事不關己咁喎 " \% e$ [$ O5 v) W6 r7 B  f" _, h6 y) G$ V
  K# A( x$ e1 B% u3 ~! K$ ^0 }
唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩
作者: 奉命    時間: 2010-6-24 08:07 PM

`) `6 {9 Z! K) |4 t
版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
9 e1 V" O6 Z/ {5 x6 i/ S! C- ?Winters 發表於 2010-6-24 01:59 PM
我唔係亞嬌
作者: HansChan    時間: 2010-6-24 08:26 PM

由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心
1 B6 ]9 G" `6 C$ V如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,0 b/ X& z) M0 k. [. y. m
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。 ...+ i: e0 H5 W+ `( r) |. O
andyho 發表於 2010-6-24 04:28 PM
- [% v, e# s; M. _+ |+ I' c今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......
; I9 C- ~* v7 g5 T" S( j- x8 d- |* C. T而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......
; W1 u+ a" b4 Z0 w功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構....
5 y# }6 D" I6 T- p甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧者越貧....
作者: andyho    時間: 2010-6-25 01:59 AM

本帖最後由 andyho 於 2010-6-25 02:10 AM 編輯 9 k7 G; M: q* U8 o) I$ \* ~! M

- f1 w: H0 }0 P
Andyho講野,好似事不關己咁喎
, P0 I6 c% a+ d$ W$ V. F/ @3 ]
, K* w7 x1 D+ ~& j4 T+ Q唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩
' |4 W2 _$ @$ [infjlam 發表於 2010-6-24 08:05 PM
$ b) u( k) A+ q9 ]
7 z- Z, A: N/ c" q& n
好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。 8 ^4 Z" U! o# q. b
既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
4 Y  U. e# t, @& n; W: e6 m方案通過不等於真正解決社會不公的問題,
7 p2 u8 W9 {% e如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。! [0 k+ ^. `$ M7 R/ b
若然我睇錯,呢個方案係好野,仲好啦,到時大家都可以開香檳慶祝。
作者: andyho    時間: 2010-6-25 02:08 AM

' x+ y7 T! _+ @% ~$ E$ D+ V: q, m/ F4 U: p$ l% U& {7 f6 e
, S. M: \$ N: Y7 W3 D( i
今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......" @9 {1 X8 F8 z  q7 S
而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......3 O2 B7 p& Z+ ]
功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構....6 `/ `' s3 I9 }/ L% E# D
甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧 ..., U4 }% T& ~( Y. n7 {3 a! Z
HansChan 發表於 2010-6-24 08:26 PM
8 e9 o3 j& R" Y- E6 \! c9 @7 ?/ @- H5 O  n0 M+ O  J' v
如我樓上所講,政府要製造和諧假象,由得佢囉。1 h% h3 @' i6 X6 f3 z  c
我近日見到d功能組別議員得意洋洋,不知幾高興,
* }8 C. \/ S+ J$ Y3 B3 \我希望佢地以後要更加肆無忌憚,剝削得更加徹底,2 _' Z9 M/ a& V
例如樓價要炒到10萬蚊呎,實用率要低過5成,最低時薪壓低至20蚊樓下,& ?* i4 j6 \% J8 E6 j1 {
到那日有d香港人至會醒覺。
作者: infjlam    時間: 2010-6-25 02:18 AM

3 ]9 d' X9 E( |/ a- w' @2 t5 s
# m# k& ~. m' i0 F( ~& E6 e- G. J. f
好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。
3 r4 r* H# W2 s$ c+ K2 q$ w既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
6 b- l5 R! Q  R% ?. S2 A7 I方案通過不等於真正解決社會不公的問題,
% U& u+ W1 V# m3 @0 [& v' ?如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。 ...4 w' W# ]1 \; H' Y% F$ U! u
andyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
0 W( [$ N7 V4 x
香港人真係唔瀨過野都唔識死...
+ K7 ~0 Y& Q# H, B* ]% R: ^! Z, }% X$ d0 F; s# Q9 Q7 \0 y
無知,係要付上沉重代價的
作者: 奉命    時間: 2010-6-25 08:05 AM

! g' w) I& x/ R
! k: N5 M& n6 {, p好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界
4 A  A/ n9 m- f6 n4 `7 O& g2 I既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。9 [' I9 y" I6 \( _" q3 A
方案通過不等於真正解決社會不公的問題,
7 @" d0 e  W0 |+ h/ H如果問題如、等無改善,始終都會爆煲。 ...
( n- Y0 ]1 s5 s8 Eandyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
2 x1 r4 ^: Z9 c2 h啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))5 v7 p9 }2 p7 _- w# p
你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩
4 _  A; d% w7 z8 g% s現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企......好多國家更高啦!!!失業問題......好多國家更慘啦!!!民主自由......香港已經自由到有點可怕!!!' s# n  }9 u- ^
其實現今一定要教育好下一代年青人,要俾心機讀好d書;到時候就會有一份好工...有好收入...有好前途!!!
+ ?4 ?0 g' o! }$ ]( A6 I2010唔係要搞分化~搞反對~搞對抗啊(中國會想香港玩完?!),當務之急最緊要係搞好下一代嘅level啊~~~~~. ^5 t/ a6 N$ p7 O. E
只要下一代有好好嘅教育,香港人先會有進步,人君水平自然會高,香港自然會發達向前& W6 G2 l4 R. B

) T# S/ ~( f+ _( t. i
: l# L5 q% w& D7 w, J" Y8 a6 c! r/ W- q/ H5 B- D. ?( D

作者: 奉命    時間: 2010-6-25 08:19 AM

& |+ u) H+ O2 f% B) D+ X! b
香港人真係唔瀨過野都唔識死...
7 ^4 y& M& l& a# K, u, X
! F6 ^3 A! y0 e+ D. h無知,係要付上沉重代價的" [' l; |3 \  M5 g3 E+ s1 |( q
infjlam 發表於 2010-6-25 02:18 AM
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???. y0 y! z0 I( ?- H
你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???
$ Q: {" P' J7 @% U你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???
1 U. w5 E6 ~: h% r, k你覺得我地會瀨d咩野呢???* j/ e/ {2 n5 S) R( |% ^, v
你覺得會有咩野沉重代價呢???$ ^0 i2 p; y* q+ P, }8 Z  \! q
你係釘對中國??你想香港好??
作者: infjlam    時間: 2010-6-25 09:49 AM

你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???* [, q7 W* y+ u  U) j$ J' Z; z: I. W
/ M6 t' e3 M/ H: C你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???! P" W0 B  A, ^( Y# ~! d' D" E
你覺得我地會瀨d咩野呢???3 k1 }- s* m* O' s: p0 h6 C; S* g
你覺得會有咩野沉重代價呢???2 R- {. z, N# u1 m" I8 D
你係釘對中國??你想香港好?? ...- k% g( N0 X0 w/ Y0 V) d
奉命 發表於 2010-6-25 08:19 AM
5 a2 i0 T  C0 N

( ?0 i9 z' ?3 Y. n- w% o[youtube]ZDNsRUj3nHk[/youtube]
1 {0 |. R; \6 y3 w2 ^6 C, m0 h# C
[youtube]_B7s8YuE-Ko[/youtube]
6 q( S( C3 B+ ?: S
8 n# O1 \) f0 }# ]; u聽得明o既,就聽下,
9 f. D$ }; j) s2 g7 I" e不過我睇有人係都要選擇繼續做盲毛,繼續掩耳盜鈴
作者: andyho    時間: 2010-6-25 10:21 AM

& r3 J9 {: F6 Z- X  ]1 g( z
4 p( X% P4 J; l( W- H) C0 n
啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))
/ W7 h0 X6 v/ I& U! B7 n1 |  J( G你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩
. `1 `4 f7 F$ b9 L0 ^1 A/ ]6 v  [現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企...... ...
& }# l- }/ {  w: u奉命 發表於 2010-6-25 08:05 AM
; R) |% b9 A' a
( I& A$ f& _: d2 l我覺得而家樓價一d都唔ok,太低喇,樓價太低,地產商賺得少,會撤出香港,+ h/ K5 }; W& j% @
李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?# |0 J1 Z) o1 D
所以為了祖國為了香港,我認為樓價7萬呎都太低,10萬呎就差不多了。9 N, a! b2 I/ z" r- E
香港行高地價政策,大家供貴樓,李嘉誠及李兆基及政府都有可觀進賬。
% b4 ~" ^. Q5 ~. e2 j& Q我地要愛國,大學生無工做返內地貢獻吧,富士康長期請人架。
( i( y, s; {, C
- v+ F+ X. f* y1 _( ^% w/ V/ C5 Q你講得好對,香港言論太自由,d人成日彈彈彈,我好開心民主黨變成建制派,! z6 g( A6 J" {8 r9 `
可盡快早日立23條,應嚴到凡是批評香港及其領導人及其有錢佬的言論都禁止,( u4 p* k+ Z/ }3 M, O5 N8 j5 k9 q
無批評至有和諧,有未來,唔再聽見年青人鬧無工做,供唔到樓,那時天下太平,
9 e  E1 U7 Q0 a- o8 X: U& q/ v0 O) O中國富強,超英趕美。
作者: HansChan    時間: 2010-6-25 02:34 PM

! G, b  @8 d7 @( _4 f( ]% m5 i8 A" m1 Z& s
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???+ @2 \/ r/ i- m3 V
5 b" C; A6 V* p: e你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???
/ s2 |$ c0 K# |7 z; ^% k你覺得我地會瀨d咩野呢???
  p4 X* p" k1 d: H你覺得會有咩野沉重代價呢???! x. y4 f6 A" ?/ N4 V' X. x* i
你係釘對中國??你想香港好?? ...
* M/ Y7 m; S1 c, h奉命 發表於 2010-6-25 08:19 AM
- W9 j! J2 J2 K
"一,二,三,四,還原基本步..."* r* K9 q+ k# i1 j6 l0 ]) B- |7 Y
因為還原基本步,所以要改良進步....岩!!% \8 w9 K8 ^3 w- k8 a2 M
但...連基本四步都跳得唔好,或唔夠好..你再去跳多四步,會跳得好咩??再加上而家加上去既四步,係整醜咗隻舞...% {0 V& t1 C2 v: S
你個仔四歲大都行得唔好...你話佢甘大個仔都唔識跑...你夾硬响後面燒佢屎忽等佢跑.....你話後果係會點吖??4 Z8 K: w) Q2 T; N
要進步,唔係話進就進...要好多嘢配合的...$ l+ k7 I8 U% k  L3 A0 ^
而家所謂政改令香港民主向前...真係??: F& ]2 m! r+ E( ?# Z1 [
特首選舉門檻提高..後選人俾多幾個阿爺認可大弟子你選...民主?進步??
% w9 M. `5 A6 `, e% ^; T立法會選舉..一人兩票,叫你投嗰5丁功能組別..同叫你認同功能組別,參與功能組別圈子,有乜分別??係!你有自由o架,你唔鍾意可以唔投o架!又話你唔盡選民責任......) Z8 q- j  E" w( ^, w* X
民主進步??甘都叫係甘真係好進步囉!, s7 U" K0 S# i
甘還原基本步係唔係真係甘差????????
作者: 奉命    時間: 2010-6-26 01:15 AM

1 e% x- H$ W  m- e& n5 Y- c3 k' a/ e8 k
ZDNsRUj3nHk- j  C9 F9 p8 L$ |. d
3 W" |( h3 I. I8 S# w
_B7s8YuE-Ko5 K1 i7 U3 M2 e

2 w/ v  y4 R* Y# h- T聽得明o既,就聽下,
1 ^1 f3 s5 W$ \5 W不過我睇有人係都要選擇繼續做盲毛,繼續掩耳盜鈴6 O! e0 ]; d  T9 I/ V
infjlam 發表於 2010-6-25 09:49 AM
我有NOW TV,我睇左5次
作者: 奉命    時間: 2010-6-26 01:23 AM

9 ~+ `( o! `+ f1 `, v
. m% p4 e; I. Z( R7 a) t3 x
9 J9 m$ y7 h6 Y0 |& K+ H我覺得而家樓價一d都唔ok,太低喇,樓價太低,地產商賺得少,會撤出香港,7 c  |# Y1 M, u5 P; z, \' J2 Y
李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?- G1 ?2 u5 x$ c* R# J+ n
所以為了祖國為了香港,我認為樓價7萬呎都太低,10萬呎就差 ...( o  c* B- P7 Y6 K
andyho 發表於 2010-6-25 10:21 AM
小時唔讀好D書,大時唔做工($7000唔做$8000又唔做$9000又唔做),俾個皇帝你做好冇/ V! u% A4 L' u! _, p& f# {
你咁有型,你要咁樣諗,好勁~好叻
# E5 P0 b$ G% r! t( O4 j正面D啦
作者: 奉命    時間: 2010-6-26 01:34 AM

, r2 F) }2 d% \- A" P, ]"一,二,三,四,還原基本步..."
3 @( _* ?  z# e/ R. R因為還原基本步,所以要改良進步....岩!!
/ ^# e; L3 }% w. B: r, g; _* K但...連基本四步都跳得唔好,或唔夠好..你再去跳多四步,會跳得好咩??再加上而家加上去既四步,係整醜咗隻舞...
* X# ]& k/ p$ `" ^7 g你個仔四歲大都行得唔好...你話佢 ...
" f) }% u! j: h( `7 PHansChan 發表於 2010-6-25 02:34 PM
你講野就最似人話喇,好明確係一把年幾" }3 w" a0 H0 I: r9 `
好明白你講嘅野
' M" J5 v. D) I' U但小朋友學行都要慢慢學啦,唔學又點會識行呢
/ [! s3 @4 g1 P- N# C1 Z1 I我一早都話左係唔同意宜家方案,但點都要走走識識學學的
9 O8 [5 W* J* O6 l4 n, n% Z8 s9 l大家都係估估吓,大家都唔會知道未發生嘅事,可能小朋友未識行先識走呢
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:34 AM

小時唔讀好D書,大時唔做工($7000唔做$8000又唔做$9000又唔做),俾個皇帝你做好冇* r4 a2 q( m$ f
你咁有型,你要咁樣諗,好勁~好叻( Z! y8 X$ \+ C& e, u
正面D啦小朋友
* O7 c. ?( d! r6 c5 b% V6 b  c奉命 發表於 2010-6-26 01:23 AM
2 H* X) n. ^2 @; z& `) `& P1 r+ A; D
8 P" n! i- c: u7 x% |' Y9 j我幾時要份工做?我幾時呻過人工低?你唔好當我係應屆大學畢業生啦。
4 P8 {. s! X7 @; N, o. `) Y2 a你話$7000一個月?日本yen呀?香港大學生值呢個價?
) }8 N3 D* V% N' I( M我看法剛好相反,嫌香港薪金太高,應該跟富士康看齊,1000元人仔就夠,咁先至有競爭力。4 ^+ M2 |; b3 U5 W3 i8 Z5 {  ^
我同時嫌樓價太低,令地產商賺得太少,擔心佢地撤出香港。
$ [6 b( J$ ?4 O' ~9 \我quote我之前發言其中一句俾你睇多次,嗱!今次唔好理解錯誤喇,大朋友。 ) J/ u' e* y6 d+ t8 L

2 Z5 W; o& }3 r+ [' x& S「大學生無工做返內地貢獻吧,富士康長期請人架。」
. D  \$ b& \3 Z' O" l1 Z" |: \
. g2 q* Y2 i7 [2 B$ c, w有錢佬要賺多d,打工的應收少d貢獻給有錢佬,傳媒要報喜不報憂,
# J: w9 d3 t  m* u追求到和諧,香港才會係一片樂土,到時大家都可以安息....講錯,係安樂至啱。
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 02:35 AM

我有NOW TV,我睇左5次
& r7 P1 Y/ Y6 h# ]+ H4 T) w" ]奉命 發表於 2010-6-26 01:15 AM
+ N2 Y* [0 E# q
! V+ Y3 _' ^& n- B$ e: J  e4 P$ H
有乜得著
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:37 AM

/ @3 L& _2 Y: g! i0 K1 e" U

8 }$ S& Y) Q0 r! u2 r/ S有乜得著' ^) e% _/ `( \# _" e& p
infjlam 發表於 2010-6-26 02:35 AM
, ?: b1 e4 a9 S4 Z; W- _; p: ]  c
0 F: x( V- T1 x* F
伽俐略兄,我太高估你喇,( z) M  G, W. u; r6 D
你竟然對牛彈琴,然後問隻牛聽完琴聲有何得著?
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 02:40 AM

本帖最後由 infjlam 於 2010-6-26 02:42 AM 編輯 8 Q  I, v( E* Z3 Q- o4 e+ e
( r# L, b2 g3 i2 L
# ?2 `# m4 x# u7 v2 {* _

W+ J3 n% _7 I6 A0 x伽俐略兄,我太高估你喇,
2 ]# f; t; b4 l0 M' ^你竟然對牛彈琴,然後問隻牛聽完琴聲有何得著?! Q% o2 S) J0 x9 Q9 c5 z0 x
andyho 發表於 2010-6-26 02:37 AM
/ x( C/ f' L3 W' R
) _/ h$ ], ?7 e8 Z4 y
噓...話人係牛...可能係我太高估兄台你就真
" R) u6 o% v, ~+ E1 k" ?人地有好崇高地位o架
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:44 AM

/ U" J' C1 v4 \' O( {& Y# i# G5 ?, V) d9 _( A
( c! N, V- F$ D9 T
# T; X" K* H0 T
噓...話人係牛...可能係我太高估兄台就真
4 H+ g4 \, w) |' C: ^+ I# X人地有好崇高地位o架
; ~7 o5 c/ m" j! J5 g  zinfjlam 發表於 2010-6-26 02:40 AM
4 o* r$ s8 s* ]. c

1 ~, W+ [! ]& R$ ~yes,佢一定係好膠的,9 m6 o) H2 o% p/ k# L
哎呀!我發左國語音,其實我想講:「佢一定係好高的。」+ \  |9 T/ Y- _# P" K9 e' }
/ t/ `8 M% _+ [; E. a+ s
神探你未就寢,相信同我一樣睇緊波呢。
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 02:51 AM

8 c; j6 B7 P8 c- |
9 Q, S0 O& L6 Q$ [
yes,佢一定係好膠的,
3 \! _1 H) M" x哎呀!我發左國語音,其實我想講:「佢一定係好高的。」6 C( ?# d* ]. @/ O8 w3 g

$ {2 O1 `# k0 e7 T; O2 M6 j神探你未就寢,相信同我一樣睇緊波呢。9 `% ~/ {6 ]" Z& W* a8 ?: S
andyho 發表於 2010-6-26 02:44 AM
! d1 t0 r5 e" w% ]  N5 U

( m# v" l% M) X5 j3 u+ L/ i/ C周五晚嘛...何況有波睇
3 ^, @  ^& o$ b$ A8 k3 p; A
+ r, e& o; N  T& L2 R頭先巴葡0比0,主客和,執左少少
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-26 02:51 AM

我覺得根本反對通過班友仔係有私心
; e! |6 ^; f" @+ q6 H佢地話驚做錯決定所以唔做決定,緊係啦....如果日後真係有問題出現佢地就要上身,到時就冇人會再選佢地,佢地就會冇左份福利超高+豐厚薪酬嘅工換轉係我都可能會做好自己份工啦! A2 V" r2 y* C
大家睇吓以前嘅癲狗民係骨瘦如柴,宜家嘅癲狗民係肥豬大隻
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:55 AM

6 x) c& S5 v8 Z2 w- H! w
: z0 w# [2 \7 E9 q; [, Y周五晚嘛...何況有波睇
4 w6 R5 B9 ]8 E* y4 [+ t
# R% E/ ~: y" t4 A3 a頭先巴葡0比0,主客和,執左少少  }& K& ^: ?# f1 M: E& D4 r5 ?
infjlam 發表於 2010-6-26 02:51 AM
6 \# D1 q2 q+ Y7 c0 c8 L/ H* _( V
- w7 i! o$ S& e/ g6 G( c0 _你知我向來係日本fans,你都估到我最近贏定輸啦。 ; I( ]$ p+ F( h  w$ O
大家執多d,我去專心睇波先。
作者: andyho    時間: 2010-6-26 03:00 AM

8 f( [- b2 {$ ?' A4 d1 P
3 j# W0 C0 |% a+ X
我覺得根本反對通過班友仔係有私心# k, p6 a! H0 A! U/ L
佢地話驚做錯決定所以唔做決定,緊係啦....如果日後真係有問題出現佢地就要上身,到時就冇人會再選佢地,佢地就會冇左份福利超高+豐厚薪酬嘅工換轉係我都可能會做好自 ...
& F: K' Y4 C, r) \mK頭ck@G點 發表於 2010-6-26 02:51 AM
% x( `2 d) j; H1 m, d% {2 c# ?
/ R* p( N" b0 v# r/ r2 b1 }5 L你真係講得對!我都相信有d議員純粹為份人工及福利。7 U: B- }  v9 u9 S9 v
我提供個客觀數字大家參考下,民主黨最高峰時在立法會有19席,3 Y2 i) e; V) Z) d' V. ?  t* `. A3 p
2000年剩12席,2004年得9席,2008年得8席,劉慧卿加入又變番9席。
# s, n0 E" ~8 s" S現任民主黨議員黃成智在04年一度落選,08年至重返,1 t3 z5 k! |5 K
劉慧卿在08年以最後一席當選,勁險,得票少過長毛約1萬票之多。' d6 t7 _. K: P2 u; W2 O3 i% G
民主黨玩左20年了,公民黨06年成立而家有5席,社民連08年成立而家有3席。3 l3 N1 ~- X' I; t0 c3 ~. }" z' v
睇番個數據,就會覺得民主黨加入建制係好明智的,趁仲有剩餘價值的時候。
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 03:01 AM

立法會議員六皮野人工  =   福利超高+豐厚薪酬嘅工?   
* V7 }! Z, F: G" M6 ^! ?; e3 C8 [2 d3 p6 t0 b! _6 s
- y8 Q: i" X+ Q6 r$ U; o7 r
癲狗民  =   肥豬大隻?   % b! A: d! g" O" Q' ^5 Q* _

" o% y& @5 V) p1 o' }4 J; T/ U世事真的都給你看透了!
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 03:07 AM

本帖最後由 infjlam 於 2010-6-26 03:09 AM 編輯 ( l& l* L. U1 U: o6 p

9 g: @3 |3 y5 \" X3 e/ X% o% A! ^- s- _白鴿...阿唔係...係紅鴿,仲直乜鬼選o丫?
/ b7 Q, i$ q* H" \阿爺包養你下半世,保證你肥肥白白
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 03:10 AM

1 q0 h7 K- \( _5 g/ W3 }
% o- m: q7 a( p8 g+ J/ g
你知我向來係日本fans,你都估到我最近贏定輸啦。   _0 h2 v( ~3 E. P5 e! a( _- I
大家執多d,我去專心睇波先。
3 h# |( C; ?( W& P2 m' sandyho 發表於 2010-6-26 02:55 AM
6 f' Z1 c8 o; K( ~  g8 |+ E) r3 \/ ]/ V3 D* q1 l7 t
贏多D
作者: andyho    時間: 2010-6-26 03:12 AM

白鴿...阿唔係...係紅鴿,仲直乜鬼算選o丫? . e7 R+ Q" a' ?6 D4 `5 k1 _% z/ F! t
阿爺包養你下半世,保證你肥肥白白
0 O& r4 u" V! E8 |# `infjlam 發表於 2010-6-26 03:07 AM
3 t7 m( |& Z3 ]- l! d9 G5 L: Z7 `9 Y3 Y
我衷心恭喜民主黨,除左快將取回回鄉證,仲可以排隊等委任,, T) A1 A- l" }! `, k2 y. {! R
做個甚麼副局長10零萬月薪,又或者去公營機構撈個主席副主席又得,年薪又係百萬計。
' m: n& {* W  _* ?好過做議員6皮幾又要花錢去選,又驚選唔到。5 S' i, C( c4 X  h
民主黨個個係典型醒目香港人,好!
作者: HansChan    時間: 2010-6-26 03:38 AM

你講野就最似人話喇,好明確係一把年幾: Z# E9 u. A  H: D( `9 f$ M4 O' P; Y
好明白你講嘅野  d9 }1 \3 a1 g3 O+ D& W
但小朋友學行都要慢慢學啦,唔學又點會識行呢4 ^& O# P5 z& K% L; z; p+ Z
我一早都話左係唔同意宜家方案,但點都要走走識識學學的
+ z. d3 {2 R" W$ }" s# O/ p! s大家都係估估吓,大家都唔會知道未發生嘅事, ...
5 D. i2 E8 E6 B5 J奉命 發表於 2010-6-26 01:34 AM
) r& b" t$ u/ N( O( ^嘗試係應該!問題係點試!6 S, T" f9 U$ I0 K% F
要改進,最起碼係要改"頭四步",係改好個基礎呀!!1 ~) m' I7 R0 ]5 g. ^1 L+ Q0 b- E- e
四歲o靚仔唔識跑係因為行得唔好,要改係要教好佢'行'唔係'跑'!!% h9 W3 P4 W# g$ I+ o& z
個方案去到表決前四日都係唔夠票通過,證明咗個方案本身個質未夠掂,係教唔好佢'行'!!
6 `: E/ [/ B# x, o但因為一個同合鴿黨既concession,以一人兩票"裝飾"一下個方案,實情係strengthen功能組別個架構,加多五席!!) \0 x% u3 \2 u& g/ h7 `6 z$ \
甘咪即係等於個o靚仔行得唔好,唔識跑,你買對跑短跑既'釘鞋'俾佢著,扮跑之嘛!!
" z  I+ Z# v$ n* c$ o: U1 s* z進步係要,一定岩!係個方案錯晒,係倒行緊呀!!
$ E9 j- W. l" B5 ^' y% P5 j一路硬銷個方案,唔夠支持...阿爺搵生意黨傾生意...包張花紙推出黎做乜呀??俾市民睇之嘛!美其名多咗民選票,實質依然响功能組別個架構之中,咪即係叫市民參與哩啲小圈子之中!!!1 z$ R0 Y: s6 S1 w9 _) k% x' i; Y3 W
生意傾得成,生意黨做嘢囉!!所咪夠票囉!!
9 \1 h6 _9 z1 B3 K5 J係可悲!!可悲唔再在於政改內容喇,在於通過手段!!!+ j# F; I  M) b0 ]& Y/ h
bty,師兄!講到我甘老呀!!我可只是七十後啊!!
作者: HansChan    時間: 2010-6-26 03:40 AM

0 _; q, g% T3 ^  S4 H6 m$ q) e) }' U7 ?8 V1 d3 O' ]
我衷心恭喜民主黨,除左快將取回回鄉證,仲可以排隊等委任,
. I0 y$ g. V* v8 P. _; l8 r) g  |做個甚麼副局長10零萬月薪,又或者去公營機構撈個主席副主席又得,年薪又係百萬計。
, n- K- r, h/ H3 \3 q好過做議員6皮幾又要花錢去選,又驚選唔到。' r6 N$ G) e7 u& v5 Q: N
民主黨個個係典型醒目 ...) h8 K; m4 ]( w1 q1 e. W
andyho 發表於 2010-6-26 03:12 AM
8 x; G1 s# `# ]# {
民主黨名存實亡喇!  |- \, h! p% |' b2 t8 a  u
正正式式改名做'生意黨'好了!!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-27 05:27 AM

' o$ z) X. m. P% ]% o

9 U, ?( ]6 x& p- M* e  b你真係講得對!我都相信有d議員純粹為份人工及福利。) H, v1 ~3 l/ e  z
我提供個客觀數字大家參考下,民主黨最高峰時在立法會有19席,+ k( Y) k" K  H- J4 n  Y
2000年剩12席,2004年得9席,2008年得8席,劉慧卿加入又變番9席。
5 @! j- v% a% O/ n) R7 }現任民主黨議員黃成智在04年 .../ S; A0 @4 D; G& q% {$ U' y* m* K
andyho 發表於 2010-6-26 03:00 AM
高人~~~你講野好深
  k! T7 d9 j* U4 ~% p0 w. v但噤米即係香港人覺得要生活雖求多過要無聊嘅民主囉
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-27 05:30 AM

立法會議員六皮野人工  =   福利超高+豐厚薪酬嘅工?   
4 P+ m% w1 C" e" N, \
6 i5 f1 \- R% O9 e8 p5 y2 A' @/ A5 x
癲狗民  =   肥豬大隻?  
3 K9 c3 z" C8 R9 U+ B& y6 V5 W9 D' n2 c" C) {0 l) D9 B4 k# c2 i
世事真的都給你看透了! / o, U6 {$ L$ l+ V- l% F* ~
infjlam 發表於 2010-6-26 03:01 AM
佢地福利+人工 仲唔算高(不計外國)
* a$ ^) r* A, T9 n你唔覺得黃x民暴肥好多咩
作者: 奉命    時間: 2010-6-27 06:43 AM

* f2 b2 i# H' P% b: z' `8 S
嘗試係應該!問題係點試!
. C0 i) u7 A6 F要改進,最起碼係要改"頭四步",係改好個基礎呀!!
. g) J1 B! b9 q6 x' i四歲o靚仔唔識跑係因為行得唔好,要改係要教好佢'行'唔係'跑'!!' b) j- N  O; g- j. U' {' l
個方案去到表決前四日都係唔夠票通過,證明咗個方案本身個質未夠掂,係教唔好佢 ...! p7 Q& [" Q6 C, r
HansChan 發表於 2010-6-26 03:38 AM
我明白你講嘅野{因為我有睇晒(修改立法會產生辦法和表決程序)},其實反對者支持者都各有道理的3 T! S. F) n3 u! [* e5 {, n
又但係今日唔知天日事,天日都未過就去諗以以以以以以後,會唔會太唔實際呢
/ R7 ^! o) L7 n! I2 M9 O" L我只係一個平民!我只係想有3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育+ T! k- Q3 d9 e: r# }" b
有民主有自由會食飽d有民主有自由香港經濟會好d
& W; }2 f% p" w% m% e% N" G* r5 T+ A) ]搞民主自由??搞針對中國??搞死香港??.................................................
作者: 奉命    時間: 2010-6-27 06:49 AM

5 F+ P, ^* `0 E" @7 `4 P; B

W9 |8 l% Z( k1 ~8 A" e! l" \我幾時要份工做?我幾時呻過人工低?你唔好當我係應屆大學畢業生啦。
! b; e% ^) y; D' p% ?* J你話$7000一個月?日本yen呀?香港大學生值呢個價?  E, ^/ m& v' x& Y+ v9 A
我看法剛好相反,嫌香港薪金太高,應該跟富士康看齊,1000元人仔就夠,咁先至有競爭力。
1 c! I) Q* @" N! x7 \ ...
9 d& V( v' r# T+ m& A- L4 Q, Vandyho 發表於 2010-6-26 02:34 AM
你噤有型級數噤高點同你吹.....7 A0 {0 H* {. Q/ q4 m2 T8 G2 A
你星期日去城市論壇或者同長毛去癲啦
作者: 奉命    時間: 2010-6-27 07:45 AM

" M3 w7 a5 g9 E6 p7 s6 Q
8 a: t2 u! H5 q, F( |0 z  b% {, |1 R有乜得著4 S& B3 _5 n; L- G; Y* ]
infjlam 發表於 2010-6-26 02:35 AM
其實我唔應該回post,因為依個post論點係民主自由,因為我覺得有冇民主自由香港都係咁樣發展進步的,冇人可以改變得到$ k! b/ z, _' E$ _: h
本應我90%支持老曾,睇完後65%支持老曾,因為佢真好狗4 [  K% _: s5 a; T' c! r6 t) e$ T
余小姐:睇唔到前景>>>>我同意(因為佢係民主黨,反對中國主控香港一齊)
- j+ M9 Q) D" B* D老曾:不能再原地踏步>>>>我同意(佢好無奈,因為佢係傳話,但係佢都有佢嘅點)% c! B0 c! F/ P# y- k1 O
我諗左好耐(所以睇左5次),我都係覺得唔應該再等喇,應該試試睇吓有咩野變化啦2 E- a9 {- r% B, c; T- U
其實香港宜家又唔係太差,最大問題米都係失業,失業率全世界都有啦,邊關中央事啊??
2 J: f. ^+ g# m! v  X3 w0 p港人治港真係噤緊要?!港人治港就會人人有工做?!港人治港香港經濟就會飛升?!港人治港....中國治港有分別咩?!1 W9 V6 C" D( A9 J
我覺得反對嘅人根本就係針對中國(因為64),當初解放軍註香港都好多言論的,但13年都安然無恙(已經好個d美軍啦)- A7 v" A0 H5 f
都係個句......中國點會想整死香港啊,時代已經進步,64係唔會再發生的,大家正面d啦
作者: andyho    時間: 2010-6-27 12:13 PM

# H. N% Q# V2 b, D9 |& |8 z
9 b8 b. N; D2 G) v
你噤有型級數噤高點同你吹.....
9 l, x$ w' r9 Z你星期日去城市論壇或者同長毛去癲啦9 z' W' Q- @0 W. b' z
奉命 發表於 2010-6-27 06:49 AM
  p+ v; N% Y/ z" S6 D
4 \4 D0 L  b/ ?' P0 W' U
你何出此言? 我同你立場不知幾相近,我quote出來讓你重溫。
3 [# I9 n: O1 J2 u6 c: j+ R0 C2 F& u) ~; I/ W+ K' y5 u
奉命:「民主自由......香港已經自由到有點可怕!!!& D& w" y' G) b# T8 H: Q5 \
" z5 q0 ~7 u% I) f; sc( k" k2 x4 m5 @' C' x
2010唔係要搞分化~搞反對~搞對抗啊(中國會想香港玩完?!)」: N5 d$ H4 n" o* `
" S, h; A* _6 ]$ C$ x& t" \
andyho:「你講得好對,香港言論太自由,d人成日彈彈彈,我好開心民主黨變成建制派,
9 l1 H6 K4 ^5 Y  J3 {9 V" t可盡快早日立23條,應嚴到凡是批評香港及其領導人及其有錢佬的言論都禁止。」

( ~7 o# x: U9 u+ `4 ]
$ J9 E4 Q' x& [( i8 p9 t& C" i
奉命:「如果d有錢佬再話唔到事,佢地仲會唔會撐香港呢(中國話會消除所有功能組別),我想像到個情景但唔識講........」, C7 V+ }$ t  K- j$ ?! X# M
5 p: \4 n$ w; w, ^+ }
andyho:「地產商賺得少,會撤出香港,, q9 j/ y0 G& w% T) x- h% H
李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?」
4 N. H3 P, w& H1 G4 }9 A, t4 b' O
6 d4 F; q0 b$ }
我同你都係支持地產商賺大錢及降低香港人言論自由以增加和諧的,6 C* b8 x6 R9 ^* R7 X* O
如果你唔同意我這講法,請指出以上幾句我同你立場上的分別。3 N1 l% J8 f0 ~* I6 t) \
你叫我同長毛癲?長毛反地產商及反23條架,你無野嘛?
, ?1 M% Z; Z& [( ^- `0 x* \$ P& {, s- P) E1 J# u

作者: andyho    時間: 2010-6-27 12:56 PM

# C7 T" l2 n& F; E( k: {8 h5 ]2 Z
中國點會想整死香港啊奉命 發表於 2010-6-27 07:45 AM
+ U6 Y7 y; W7 N" `
$ v/ U5 h$ O7 V2 l) W/ w
想補充一下,我好讚同你的「領袖不會整死人民論」," p, A+ _- D; C7 P6 m4 A% q
中國一定不會整死香港的,否則佢有咩好處?
, N+ R, e, O; e1 ~正如金正日一定不會整死北韓人民的,否則佢有咩好處?4 H4 ^, z# P; A/ f! i3 {
中國想香港好,金正日也想北韓人好,( n/ ?% C7 J! Q
只是金先生成日受到英美為首的國家惡意抨擊,令好多人誤以為佢存心害北韓人,8 P. |( p$ |7 a) [% ~: Q, v
如版友奉命所講,領袖點會想整死人民?" ], _( j& ^' l' D3 ]9 A
所以香港人應相信中國,正如北韓人應相信金正日一樣,
  T0 j7 T! `. [9 ?$ y大家未來都會有美好明天!
作者: HansChan    時間: 2010-6-27 01:11 PM

我明白你講嘅野{因為我有睇晒(修改立法會產生辦法和表決程序)},其實反對者支持者都各有道理的4 P1 V  P9 o5 P. v' R: d, D' r2 x2 \, A) J$ _7 G# c
又但係今日唔知天日事,天日都未過就去諗以以以以以以後,會唔會太唔實際呢7 z. {: r  g0 ^# }1 v1 P
3 d8 h$ `6 j" l# j  s6 |8 i, |+ U我只係一個平民!我只係想有3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育
+ V3 ?* |9 D  X4 c2 Q* C$ M6 M. l+ a5 A有民主有自由會食飽d有民主有自由香港經濟會好d8 \( y) m! W3 D0 q$ V+ y7 j5 k$ }6 F+ i, ^
搞民主自由??搞針對中國??搞死香港??.................................................. H! ~8 S4 J) N) N
奉命 發表於 2010-6-27 06:43 AM
4 _6 e" N4 c+ W  y
如果係甘,更加唔應改!有乜嘢好改吖??
: ~% Z/ Q" Y2 ^. H7 Y. X"3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育",其實而家已經响香港有一個特定比例,中產或以上既市民,基本上都可以achieve到哩個要求...貧窮既人呢??响而家既香港,佢哋未必可以achieve你出哩個簡單要求...根本响香港,窮人係冇嘢可以要求,因為佢哋窮!!
" Z3 H: R" G( e# R; S) rok...而家個方案,我會先睇一開出黎個盤口,有幾唔好,之前講過唔再提!若以你甘講,即係話"開出黎既盤口'表面'係甘,實情未必唔好呢??"......今日唔知聽日事,岩!!!所以我覺得做人有時要以眼前既嘢去做判斷!!冇理由前面明明見到有pat屎,自己仲要同自己講"未必係既!!"而照踏落去!!
5 q9 S7 a: ^% K. A8 L- h# e. Pok,又退一步黎睇,就如之前我話個方案通過係可悲,但可悲唔在於方案內容,因歷史自自然然會話返俾我哋知!! 可悲係在於通過既"手段"!!!!!!
+ P: O7 O5 ]/ C2 }成個過程,由老曾佢哋落街做大龍鳳,得唔夠票,到兩日內同白鴿黨枱底交易得以通過,當中動議推遲表決,等大家得以多一點了解政改內容,實情合情合理,但班友驚,否決!!!可想而知個方案本身質地幾薄??!!?!?!?!1 f! w6 N9 w+ a! U- \
通過後,新聞見到訪問班歡天喜地既老人家問佢哋做甘開心,佢哋話因通過香港踏出一步會更民主....問佢哋政改內容係啲乜,佢哋話唔知,不過總之就支持.....我大膽估計,若再問佢哋expect政改後香港有乜會好轉,有啲乜嘢香港當下不足地方可以得到改善,我好大膽估計佢答唔知!!!!!!你問佢哋香港可唔可以俾到"3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育",我估部份都會答得到!!你去深水埗問又會有唔同比例既結果問到.......
( n5 L6 g) j6 x3 }$ U# Q若然係甘,我就真係唔明白哩啲人為乜支持通過政改,既然已經甘滿意,你哋expect改咗會點??根本佢哋就唔知!!社會上大多都係哩啲人!!# b. T4 h4 Y7 k5 q
講可悲之處,通過手段!!枱底交易,民選出黎既立法會議員為求利益,出賣黨既"原則,理念"!!!投票俾佢哋既人若有同一"原則,理念",今日就係被嗰班人因黨既利益而慘被出賣!再睇落去一質地唔好既政改需要用哩既形式先夠票通過,我本人就非常擔心同不滿哩個社會政治氣氛!官商扣結,大眾市民只係玩偶!!貧者會越貧,富者會越富,又可以演譯成"得到好生活既人越黎越極端".../ t. c& J! Z/ g8 n
理性既人,都有兩班,一班支持,一班唔支持!當然唔水持既人言!  ~# j# N/ @% R- o
想"改"就係'現況不足,希望有所改善"....若以"3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育"立論....我想請問師兄你有幾不滿你既現況而覺得應該要改?!若冇乜唔滿意,甘政府死去改係唔係屎忽痕之舉???* K3 n8 [: N0 u' M
我話唔應通過,原因就係係企响兩位去睇...第一,有名冇實既所謂民主選舉,呃市民參與功能組別當中,從而為加強功能組別既結構...以致組別可以利字當頭,並非為民請命!!不過哩點你會話"今日唔知聽日事,未必既!"...甘我回你"歷史俾答案我哋啦!"
1 _( E! n0 q7 @! U' V' q" H* C2 H第二,醜陋既枱底交易,政改內容冇俾香港市民足夠時間去'睇清楚'....連動議去俾返哩個機會市民都唔得....哩啲甘既黑箱政治,冇視市民知情權......我哋市民被你'管'...係咪連你點管都冇權清楚了解...就簡簡單單被一啲利字當頭既政黨"代"為認同??哩點先係問題既核心!!!!!!!!以後只要市民有不滿有反對,阿爺只要重施故技,有利字當頭既政黨會代為搞掂!!如果政府順水推舟...強行實施如23條既法例...你都覺得冇問題??你會話杞人憂天....但我想話哩個係順住當下既政府情況同形勢,logically甘推斷出黎既事!!!
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 05:39 PM

佢地福利+人工 仲唔算高(不計外國)
; C4 u" f& C8 `) ?9 a, A: ]" p: b你唔覺得黃x民暴肥好多咩3 C. j8 W) _* [7 [% m7 p5 n
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-27 05:30 AM
/ r9 C" z  p1 h( |8 N
$ ^: y  V8 Q7 o& m0 k
朋友,做個什麼特首辦特別助理(以前陳克勤個post),人工都高過佢地喇
3 ]# z8 l% w' R; y# S. P2 k' n) M: V. H" S  c" _  T9 w
何況立法會直選議員,要四年重選一次(每次重選都要心驚膽顫,選輸左真係食穀種 ),  S% P! H% c4 U
又冇約滿酬金,有邊個直選議員能擔保自己每次都選贏,做到退休?
, y, P, ~" r6 H: _6 B
3 W% W! T6 X/ K! f7 j; E5 J* f% I7 P: ~4 H0 Q
嘩...毓民叫做暴肥? 5 E/ {! ?8 S3 t1 ~3 I
咁何俊仁、李華明、霍震霆、張廿蚊果D,咪應該叫做肥到襪都著唔到?
作者: 打狗棒    時間: 2010-6-27 05:55 PM

其實我唔應該回post,因為依個post論點係民主自由,因為我覺得有冇民主自由香港都係咁樣發展進步的,冇人可以改變得到
0 K% [) W- P6 e2 V7 x8 {本應我90%支持老曾,睇完後65%支持老曾,因為佢真好狗8 d) ]! D2 n; }7 B4 T- Y# l) `
余小姐:睇唔到前景>>>>我同意(因為佢 ...都係個句......中國點會想整死香港啊,時代已經進步,64係唔會再發生的,大家正面d啦% U+ `; \6 f4 k/ `$ G; Y$ U" q& B
奉命 發表於 2010-6-27 07:45 AM
' A, k' t4 [& ?嘩, 就算64係唔會再發生的, 咁係咪唔使追究?
2 a6 l2 Q3 w; U' E以閣下的邏輯, 現在的日本比侵華時的日本不知已文明多少倍, 中國人可唔可以肯定軍國主義唔再復辟?
2 Y+ @' _: C) Y" X! \9 n中國人正面d又可唔可以以後都唔好再提「日本侵華事件」呢?
( g: X( V# [6 M3 L, L我明白, 中國人有五千年的奴民基因, 就算再過多五千年, 都唔會有真正民主, 所以像閣下呢類人永遠都係中國人中的中流抵柱, 對嗎?
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 06:02 PM

其實我唔應該回post,因為依個post論點係民主自由,因為我覺得有冇民主自由香港都係咁樣發展進步的,冇人可以改變得到( u; @$ b4 ?8 g3 Z' `7 S
奉命 發表於 2010-6-27 07:45 AM
咁又係呀
' Q- v1 q9 B: e4 ?/ s香港人駛鬼要民主o羊?只要大家有工做,有錢賺,有錢途,有飯食就得" o; H* I7 Q7 K! l9 Y0 g) u! M
追求自由、公義、民主?又冇jetso,又唔可以當飯食
6 I: A; |+ c" B' E$ Y: W' z! h, I. R
我屋企隻Dolly都係咁講,有狗餅食,有狗屋住,已經好滿足,  F6 ]$ M7 }$ u
聽聽話話,和和諧諧,都唔知幾好
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 06:15 PM

) Y- P% Z$ ~; j. G% y& X
嘩, 就算64係唔會再發生的, 咁係咪唔使追究?
8 a+ W3 b+ l7 D' m以閣下的邏輯, 現在的日本比侵華時的日本不知已文明多少倍, 中國人可唔可以肯定軍國主義唔再復辟?9 o9 @- I3 A( X  e, y
中國人正面d又可唔可以以後都唔好再提「日本侵華事件」呢?
2 V3 Q4 d( Z2 w) A& B& e- D我明白, 中 ...  r6 d! `, Y! S+ @* }3 b
打狗棒 發表於 2010-6-27 05:55 PM
6 H  ?0 {- {5 w0 M' k唔講就冇o架o刺 ,何況講左,都會隨時轉軚,禮義廉同紅鴿黨就係最佳樣板
5 H- l% a; z3 ]0 x3 U6 g6 l3 r[youtube]dwssSILIg-M[/youtube]
作者: 打狗棒    時間: 2010-6-27 06:50 PM

5 N. u! o; D  i4 I5 |8 m$ _6 i1 _  s9 ?8 g. O# h# u/ D
咁又係呀
* V( z7 o$ Z/ }& u) y' C6 C8 T香港人駛鬼要民主o羊?只要大家有工做,有錢賺,有錢途,有飯食就得
- C; m2 ~# z# T* V' K$ `! |7 G追求自由、公義、民主?又冇jetso,又唔可以當飯食
! _* r" t1 X& w. [  A9 j; |0 _/ B0 @. G6 Z/ v
我屋企隻Dolly都係咁講,有狗餅食,有狗屋住,已經好滿足,
+ _" |% @1 m( k! P0 A' Y聽聽 ...0 x! u- ]9 h8 X! j( W# i
infjlam 發表於 2010-6-27 06:02 PM
: r2 z( C) N2 x( T0 X6 `
你隻Dolly咁識諗, 應該申請加入民建聯或民主黨; : C( h& f& l- ^: P
又或者介紹俾同文網友奉命認識, 難得佢地咁志同道合, 分分鐘對埋襯家都未定?
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 07:44 PM

0 D6 a0 j4 H3 Y6 s& \6 Q$ d' U% ^你隻Dolly咁識諗, 應該申請加入民建聯或民主黨; ) m: n6 _- J5 Z' j
打狗棒 發表於 2010-6-27 06:50 PM
) S) q6 }& \2 L* X  T3 e
% l  r" _+ S1 V2 e; ]! O咁又唔得喎...
) Q1 j. H0 _1 a; w3 B- f: J我隻Dolly只係一隻好普通o既狗,入民建聯或民主黨,要好狗至夠資格   b( L( Z8 a. u+ h, N  d! S
我隻Dolly明顯唔夠班
作者: 打狗棒    時間: 2010-6-27 08:44 PM

% `% b* P9 g8 R0 i
" q$ ]. j' n4 R  ^& `
咁又唔得喎...
) x; R4 B' q* X1 p$ j- _7 K我隻Dolly只係一隻好普通o既狗,入民建聯或民主黨,要好狗至夠資格
3 D$ l, K# Z2 N7 [! O我隻Dolly明顯唔夠班' E1 p+ R) O5 I" n  O3 g
infjlam 發表於 2010-6-27 07:44 PM
2 K, Z3 P- V3 O6 x2 Y' k4 G普通先好, 叻得滯容乜易功高震主? 劉少奇、彭德懷、林彪、胡耀邦、趙紫陽......等就係好例子;
! f" @, u6 e7 x' v& B全中國有植晶片嘅有牌狗成7000幾萬, 連埋d嚮往人地晶片狗主義嘅五毛雜種不下幾億, 3 K. n4 f5 T( X% v9 V7 C  A
只要服從黨, 服從主人嘅意旨, 就係一隻好狗。" x2 A: D. P+ G. j. s% |1 Z" Q
有何為證? 有詩為證: 「我是黨的一條狗, 天天守在大門口; 黨叫咬誰就咬誰, 叫咬幾口就幾口。」" ?  X) v+ @5 S2 ]! {
所以你隻Dolly唔使灰心, 起碼本題都有同類兼同level, 有狗餅食就係全世界最好嘅「狗權」。
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 09:16 PM

64# 打狗棒
/ [; M  p# |! F3 @4 O* S& D' u+ }3 n1 T9 b, D* k% c$ |
我係話,我隻Dolly太忠直,唔夠「狗」呀,果D政黨,係要非常非常之「狗」,至俾入呀
作者: cdg257    時間: 2010-6-29 03:55 PM

我都反對政改、不過我唔會去

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0