標題: 香港導遊狂鬧恐嚇大陸遊客!!! [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-7-16 12:35 AM     標題: 香港導遊狂鬧恐嚇大陸遊客!!!

大陸黑工導遊牙  
$ |1 M  u) t, d+ d. V( e  B: P6 d/ }9 r- ?" U
[youtube]2C792nTsIpo[/youtube]
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-16 01:03 AM

實話實說,一竹竿又好似有點兒偏袒...........5 Z3 n' K& G; P3 F1 L; Z2 `0 _8 X
6 |) [" G8 E1 C) t; g7 w6 Z
歸根究底,惡性競爭,整個旅游業制度有問題。  h1 p% w1 o& W
長期結搆性問題導致惡性循環,長期積弱,問題深化,得不嘗失) t2 I/ n; y  j/ n6 y+ J' Z& p3 v( d

0 P$ }. U2 ^& b8 M  O1 e香港產業所余無幾..........雖然話賤物斗窮人,梗有來客........
9 ]1 A, r7 \2 x, W7 |9 P# K7 {為己為人,(為本土事業聲譽及長遠效益着想,為到港旅游的旅客着想)+ I, W; W4 x4 ~& D- X6 t
跟本就應該一早就要放蛇打擊黑工及重新釐定合乎多方利益的相關政策。
作者: benny1219    時間: 2010-7-16 01:12 AM

應該成立一個新的旅遊業議會: ^9 ]4 f$ }4 K2 a: Z
現在果個旅遊業議會毫無公信力可言   自己人監管自己人 有屁用咩  0 e% I+ U+ C. d) T& @- E. [3 w8 V' R

3 y7 Q6 w* \( P  Z2 a( W! {早排睇報章 有啲導遊被迫  因為要貼錢打工  幫公司預支遊客食宿  若果遊客唔多啲消費  佣金彌補唔到預支開支  導遊不單白做仲要蝕突
+ R$ k8 o; b! }0 b
! Z8 |* \1 M* @6 [* z9 I零團費根本係有問題...旅遊業議會究竟有冇做過野呢 我就唔知  只知一路都無法解決問題
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-16 01:38 AM

上次“死人”單野之后草草了事.... 8 L- E7 E* `' L5 f

2 z4 k; y- \( h7 n/ Y$ B% |黎緊暑假旺季 ..........
作者: 電梯男    時間: 2010-7-16 08:50 AM

董耀中、謝偉俊、田北俊全部垃圾 ) I8 k: W) C3 L" Z

6 T- n* Z, A6 E: {
0 j5 K9 f) W7 N! S剩係識得唱巧香港
作者: 打狗棒    時間: 2010-7-16 09:36 AM

/ \. M$ E; i8 k% Y- ]
此事只不過是中國小農社會的內訌小事, 自97香港解放後, 歐美日旅客續年驟減, 換來的就是忽然富貴的祖國同胞;
' h, k. @7 r1 _8 |  |$ t以前做導遊要識英文、日文 .......等幾國語言, 但現在只要在北京永定河畔跟烏龜王八同住操流利普通話者就可入職;. U2 z$ O8 Y3 h8 U
基本上只是大陸人帶大陸人遊香港, 跟香港人扯不上半點關係, 香港根本無須負責。; s0 L4 L" b! W  f
更甚者, 就算當那北嬸導遊是香港人, 她也不過是鬧人罷了, 李肇星不是曾經說過: "有飯吃已經是最好的人權"嗎?
8 d, z- p% W7 e現在那「陀北嚮導」只是說將酒店房門鎖上, 又不是說不給飽飯給團友們吃, 請問香港沒有人權之話從何說起?
* a: t( ?, g, \5 c  f- W2 ~9 \! u而且那嚮導說得也不是全錯, 現在我們祖國崛起了, 同胞身上沒有十萬八萬, 學甚麼人出外旅遊? 丟人現眼嗎!!!
+ L* m5 C+ B6 Y  O" v) w個人的尊嚴算甚麼? 國家的面子不能失嗎!!! 香港人不是一向看不起祖國同胞嗎? % n# Z- a- V* r5 {5 Z3 [# h
現在老子有錢了, 來到了香港, 不就是要用錢來證明祖國今時不同往日嗎? 4 c: H# U4 ~" I. X6 e( }
那位「北嬸嚮導」罵得對, 使不起錢, 就留在鄉下餵豬種菜, 不要通處亂跑, 對不對?
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-16 11:59 AM

本帖最後由 vv1668vv 於 2010-7-16 12:05 PM 編輯 2 F) W: L1 N: r( E$ X; j# i

2 J  ~8 ]" j) ~1 x* m
董耀中、謝偉俊、田北俊全部垃圾 : v. d% U: h# V$ K

* R; v: f' M, W  O0 g
0 M( w0 Z6 [+ {& ^剩係識得唱巧香港
6 J  F$ _: _$ ?0 T9 B4 f- @電梯男 發表於 2010-7-16 08:50 AM
% v% H; S4 ^" \3 T& M

+ I2 l  c) B/ F; a: A5 x填笑?? 做埋D野直投害鳩鄉講仁" l* B& |% @* e4 Y, K" X$ y  _+ i
& v' N: _$ |, `6 {+ Y
自己選唔島,即刻走去格離,大搞飛深震戶籍,夏鄉功人來 ..........
5 x/ e" W/ Q1 t, j, v
! R6 G- F) d$ |" \
作者: selena127    時間: 2010-7-16 12:58 PM

http://hk.news.yahoo.com/article/100715/3/j6ql.html; E& B0 S8 M; d/ I( i

- q/ [  F' Q- M+ D. i2 M) { yahoo 都有講 !!
; k5 c9 V/ A- @3 l6 v( {  H/ P2 i4 T  ~5 {
其中一句 : 8 g; u( |9 X( z
她說:「這個世界怎麼可能會有免費午餐呢?你想一想,這麼老遠坐飛機,你們一千多塊錢,連飛機票的錢都不夠了……我們不是慈善機構!」
/ T7 P! |1 C$ I/ z! O! L( ^+ `5 {' `6 l$ M- @
我覺得佢又講得無錯 , 平就預左無好野 !! 無錢就咪學人旅行 !!
7 R& B( `% P3 h1 H. v, E8 }
# W5 U8 B  r* }7 }3 x另一方面睇 : 香港越來越似大陸 , 中央係咪應該開心呢 ??
作者: 電梯男    時間: 2010-7-16 01:01 PM

2 }- z& K2 \7 w' O+ E& D0 d$ w
1 Z0 u  M" R/ N. C香港旅行社請大陸黑工導遊,無法無天牙 + T4 B0 y4 k6 I" Y# c

6 y5 D2 q) ^: s' F( Y5 C: L
; {+ Q' z; D+ g- m8 A9 q香港旅遊業玩完牙
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-16 01:38 PM

( W0 g7 J1 F4 k
: k6 l$ ^" J1 Q# n5 z/ q! \嗱!小妹又有另一番睇法喎!雖然無錢就唔好去旅行!講得好對!但身為共產國家的我,錢就無乜,但偏偏就可以跟到個合我河車的旅行團,梗係趁未發表言論自由時去體會一番言論自由的香港啦!鬱左咁耐,難得共產國家在我有限的資產下可以有得去吓都要見識吓架!萬一一句不啱聽的說話要被屈去嘆吓監時,怕一世都無機會去吓香港咪唔低!係架啦,錢就啱啱夠去團仔!要買野就無可能架啦!但都要睇吓言論自由而又無錢買野既香港,見識吓先得架麻!講完謬論!: q( ~2 Q, c( S; ~. R* G
話回來!雖然諒解她可能為二餐,但其實個導遊就真係過火了!唔理你帶團賺得幾多或無得賺都好!都不能強迫性的要人買野咯!無簽下契約一定要買野先去得旅行架﹖佢賺唔到就咪鬼做咯,好過影衰哂香港旅遊業咯!
作者: 打狗棒    時間: 2010-7-16 01:56 PM

香港旅行社請大陸黑工導遊,無法無天牙
" ]: y! h; t! b" a( x% }) N/ }7 T0 l1 Z
+ b3 J( `  E1 s0 c! Z0 b
香港旅遊業玩完牙
' M3 O' L5 l( p3 I( e+ v/ Q電梯男 發表於 2010-7-16 01:01 PM
/ w' a9 G* Q" M% o$ d% I0 b8 u' N/ f
完? 你完佢都未完, 香港被解放了13年, 已經變成一個麻木不仁的地方, $ }% v- Y! t0 y9 C2 H# Q1 d9 u6 N
人人拜金主義, 好大喜功, 前有「領匯事件」, 後有「高鐵事件」, 有錢賺使乜同你講道義?
0 I8 e; }* s; M3 O再者, 參加平價團來港五日四夜, 邊有死錯人? 唔屈番你一筆, 條數點計得掂?
: [3 j- }) X2 g5 c等於我地香港人跟團番大陸, 咪一樣俾人帶去d「山卡啦」地方買嘢, 買果d唔係假貨就係cheap貨,5 `* k+ F% z- e: u( }, a
一個明搶, 一個暗屈, 哥倆不相伯仲, 呢個世界係咁架啦, 鬼叫你窮兼生活在一個咁嘅國家?" C5 u4 M: t/ k" x2 B( i" C
金勞詹話齋: "唔鍾意呀? 移民囉......"
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-16 02:00 PM

. g8 ~) n  @$ X7 B完? 你完佢都未完, 香港被解放了13年, 已經變成一個麻木不仁的地方, 3 K- b2 v7 H7 s4 z, v0 r4 \
人人拜金主義, 好大喜功, 前有「領匯事件」, 後有「高鐵事件」, 有錢賺使乜同你講道義?
5 o3 h& w3 W7 `9 p" ^% G: J3 V" E! O, F再者, 參加平價團來港五日四夜, 邊有死錯人? 唔屈番你一 ...
  p' P4 g+ S, M! _# h7 p打狗棒 發表於 2010-7-16 01:56 PM
講得好精彩!但我地的經濟無得選擇!只可以移民返大陸咋!即是打個百鴿轉都係中國,二極化的其中一極就是窮困的我們走不出這個五指山咯!
作者: 自由神    時間: 2010-7-16 03:21 PM

我呢d窮人生活在這裡咪要含忍囉~
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-16 04:32 PM

我呢d窮人生活在這裡咪要含忍囉~5 l! c8 X7 s/ V. X3 F) Y
自由神 發表於 2010-7-16 03:21 PM
可以點喎!
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-16 11:58 PM

00岩新聞......
9 ?. G6 q% ?$ ]3 F. N2 f7 o' r9 Y: c; ~
條女 畀人(旅游公司) “格”且.........以后不獲錄用........
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 12:02 AM

0岩 0岩新聞......
! \$ c: d3 j3 k' y1 N. X! x3 \/ O6 t4 s5 V2 l
條女 畀人(旅游公司) “格”且 左.........以后不獲錄用........
! d7 v9 c% S( O8 Qvv1668vv 發表於 2010-7-16 11:58 PM
咁揚!被隔扯...始料之事…
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-17 12:05 AM

咁揚!被隔扯...始料之事…
8 @. E4 X% @; egoodnicelady 發表於 2010-7-17 12:02 AM
5 f* C6 e7 d0 |/ \# o

' x0 E. A  q2 r  o% @! g( g0 u% }2 z% c# k* D1 U
都系 良莠不齊制度下 的 犧牲品  遮............
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 12:08 AM

2 m5 B: U) E. c3 s0 e9 T5 H
+ |8 _, u# l9 s+ r8 K" ?+ n( t1 A) }3 O+ d5 Z; U# `! m
都系 良莠不齊制度下 的 犧牲品  遮............
# ~( c; M8 U4 r2 H9 F9 G! gvv1668vv 發表於 2010-7-17 12:05 AM
又不是犧牲品!可以講是代價咯!佢亦都不能如此喪話遊客架!遊客有權只是遊玩而不買野!
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-17 12:19 AM

又不是犧牲品!可以講是代價咯!佢亦都不能如此喪話遊客架!遊客有權只是遊玩而不買野!
9 r2 H; K7 k2 Y+ ^% T: _: L# kgoodnicelady 發表於 2010-7-17 12:08 AM
, h6 c9 j& d* d  Z! w$ B

* |% m. s$ r# l; \7 h; g# p2 e6 I( B- |& E4 J; ]8 @- \9 ^
! M0 C6 E' w% K' D
其實喱D 案例可能只屬于 冰山一角。% m  \8 s/ L& Z. E
: D4 b8 z1 C0 r9 {8 Q
03開始以來, “殺雞取卵”事件,對內地游客 出言粗暴,簡直多不勝數.........
# n$ e) i2 O. y$ C. e" h6 y9 D0 s$ W* m, Q2 m% v1 ^
偶爾畀人拍到,放上網,起哄,喱條女唔好彩...; y7 C) K. j5 D- s
0 K- [0 t7 p* ]" l% J
如果有 真正 管促力 既 法例規管,相信唔會型成喱種“無法無天”心態及行為。
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 12:21 AM

, E2 K. K/ ]5 x4 A$ t$ b
7 z1 A5 l- n8 D7 z7 D0 y; @6 L4 q* I8 `3 W

0 b/ z0 y7 g" k. W1 h7 ^其實喱D 案例可能只屬于 冰山一角。7 l! M- Z  t  m  y# Z0 ^1 W4 [! @& b
$ L+ L& q( g! k" D3 e5 B9 I
03開始以來, “殺雞取卵”事件,對內地游客 出言粗暴,簡直多不勝數........./ m( a" c: Y4 U2 Q9 r" }
: A" s* L9 }7 K/ z
偶爾畀人拍到,放上網,起哄,喱條女唔好彩...- {" i+ E8 H. F+ {) X
3 [6 w/ L1 B+ X
如果有 真正 管促力 既 法例規管,相信唔會 ...4 b( s- K4 [4 W: n
vv1668vv 發表於 2010-7-17 12:19 AM
總之任何情況總有開創先河……
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-17 12:32 AM

總之任何情況總有開創先河……
& h  ^+ M$ r# T* G' _goodnicelady 發表於 2010-7-17 12:21 AM
, e( ^2 H+ C: u* X. ?& F* v
1 u6 s% g) v' \

0 q* x' f! U( s2 I炒條女魷魚”可能    只不過,都系揾一件 “貢品”畀 呀爺 悉民憤........
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 12:35 AM

" V6 K1 ~" b5 k: {

( l' x; _6 ~0 h' o; c! S
% @) }0 M+ Q! L% J. \“炒條女魷魚”可能    只不過,都系揾一件 “貢品”畀 呀爺 悉民憤........ " K, a6 i; ^  J1 m: h/ d0 I
vv1668vv 發表於 2010-7-17 12:32 AM
一定要有人擋的!否則無得交代……
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-17 12:43 AM

一定要有人擋的!否則無得交代……
8 b4 ^# ^6 U. Z, v: igoodnicelady 發表於 2010-7-17 12:35 AM
) C* q- E6 o1 {# l' D

( s! @8 W( b; V; _' t; S& L5 l) T. B% z% f7 k8 _
揾錢果班大笑.........唔怕畀人CUT ?? ) i; B* P: M: V2 q& e9 m' W* z2 |
" b' s9 W( U0 S* j% S2 Q5 _
2 x) J/ g' B( n' p# h$ f& w+ l
7 g: p0 E6 l) }. P# k1 X
擋都無乜用嫁嘞,03年以來,野野去到0甘盡..........  ; I5 o4 i& L% ]

& ^: u# N: {. `  L完全無客黎咩??相信又唔會.............2 D8 C) E# e$ f$ |3 U& D) {
+ z" V! ?. M1 d2 ?/ m
不過,鄰近國家再放寬,再減掙客 的話..........錢就可能 隨之而溜走 得更快......
4 d5 H6 M% d, U到時唔好話人地 ...乜乜物物
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 12:51 AM

4 `3 r" z0 g' T* g/ x8 X" y1 D7 f9 q! P) C$ B2 c

1 u+ `# V0 L! `# M2 i8 F揾錢果班大笑.........唔怕畀人CUT ??
: [& M  ^6 d* U# F! s7 {5 _' z  r$ y3 N
! G4 R1 p2 ~4 u% i. ?. E. h- s

& N1 d- @- P3 P3 r- T& v' e擋都無乜用嫁嘞,03年以來,野野去到0甘盡..........  ( c! o( R) K8 Q% M1 o; q

, v, ~) n* `# i2 P3 K完全無客黎咩??相信又唔會.............
9 m3 m+ T$ D6 }3 f- l; V" o# J+ G& s
不過,鄰近國家再放寬,再減掙客 的話..........錢就 ..." S  ^$ b' G! D. ?) M0 t
vv1668vv 發表於 2010-7-17 12:43 AM
每事在改革前總有所擾攘、籌措、犧牲……等等事發生…
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-17 12:56 AM

每事在改革前總有所擾攘、籌措、犧牲……等等事發生…3 t* z- N8 K% w5 y+ r5 W" }
goodnicelady 發表於 2010-7-17 12:51 AM
# k2 t% ~2 ~" ^7 \1 j5 D
2 V+ p0 A  Z& o
6 U" {/ o+ E# x. X, r' u早知今日,何必當初呢
* ~1 M( X7 n' T8 l. |1 o( U& H
8 v" K* t/ z& Q0 X之前 搞自由行 混亂 都 應該 嘗過 不少滋味。, B8 l7 ]- ?2 s: X# _
, k8 [' e, Q7 o, X( R3 S# I
淪落到今時今日 先至 走黎 撲火 ???$ B5 S# l8 z! }0 }- W
. @4 }( V+ t/ d. [

" h2 ?" p: o% ?; V: Z- L/ ~
" Y5 X7 n  u; `2 ~% o& N1 Q5 g4 C2 l, ^0 n% Y
鄉講症苦 未免 反應過慢,麻木不仁....
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 12:59 AM

~( i( t2 R8 J) J5 B6 ^2 A
* q* S  d' J0 V4 F4 B( y1 ~/ l1 |" ?8 a: T
早知今日,何必當初呢/ G4 x) X5 K5 p7 Q; b! y
: {8 E: b+ `* n$ D- o6 j, c5 @% h
之前 搞自由行 混亂 都 應該 嘗過 不少滋味。) s' T, y& h* Q$ Z/ y$ h) U. }, C9 I
1 R# o9 J3 ^; J1 Z
淪落到今時今日 先至 走黎 撲火 ???0 a7 O* S  p7 i# r6 [) b5 k

) X. ~; g: y( p1 a# r7 U7 a8 V: f6 ]1 H& E* u( V3 z
0 |/ n7 ^9 p% {5 e; l. i# j
0 }  i6 V- ?( Q1 ^  h/ T3 O* e
鄉講症苦 未免 反應過慢,麻木不仁.... ..." h! v% t: I# P1 h) a1 Q
vv1668vv 發表於 2010-7-17 12:56 AM
唔係咩叫亂港……哈哈…
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-17 01:01 AM

唔係咩叫亂港……哈哈…
: g$ X* u& A3 X6 J9 dgoodnicelady 發表於 2010-7-17 12:59 AM
2 k& j- w4 v$ Y4 i
9 g. K/ c8 t1 p' U: X1 t $ a7 K" B1 k2 J, a- m! K7 N8 {
亂講............哈哈
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 01:04 AM

) @) ^% g2 ~9 y4 Y
. q$ b- g' _# R1 A$ B. N$ ~# I
& l( k6 |! J$ S1 y2 m5 }9 ^7 }2 c
亂講............哈哈! ?( s" O2 F; _7 N- n
vv1668vv 發表於 2010-7-17 01:01 AM
亂講又=亂港!
作者: vv1668vv    時間: 2010-7-17 01:07 AM

亂講又=亂港!
1 R- R& [4 K: pgoodnicelady 發表於 2010-7-17 01:04 AM
8 t/ R) S/ g& F! u

+ V9 d# _. m; a; m6 o$ A& ^3 P, [! ?3 dnot =+ S2 F! }$ {( |7 ?
+ D& q: t& {/ i$ G

( d% t1 [) R# d( Q8 n亂講 =  POST .................hahaha 。。
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 01:34 AM

O) r7 N& _, v# _8 O8 g

1 w! A# r7 ^/ X9 U* Pnot =: W- m# N9 q* x! `7 y# A

# h4 _2 l0 s. ?/ X; {8 a
# H* e, e: G9 M9 p- d5 E$ Q+ W2 R亂講 =  呃 POST 遮.................hahaha 。。 . u" I4 K5 o* U  B$ I6 d
vv1668vv 發表於 2010-7-17 01:07 AM
又無分既!呃來做乜﹖煲醋﹖
作者: 電梯男    時間: 2010-7-17 10:25 AM

金凱國際崔錦銘條契弟拉去打耙啦 % o6 o. p8 b7 ]3 _4 t' {$ M
$ l( R6 b2 L# }6 U
[youtube]XrqI2vmgA74[/youtube]
作者: 電梯男    時間: 2010-7-17 10:54 AM

條八婆名叫「李巧珍」,新來港人士
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 11:09 AM

條八婆名叫「李巧珍」,新來港人士 1 x' F3 t3 i. w& n; v6 v( c+ M
電梯男 發表於 2010-7-17 10:54 AM
9 ~& G- d& R* W4 q5 g新移民正亞燦!
7 E0 f* N! ^$ o6 t% f唔怪得要被隔!
; e) B2 Z0 _+ m- v心裏只錢錢錢!
5 h6 c; L8 k& `3 ]: ~& j懶理人鬧鬧鬧!
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 12:17 PM

要釘牌就應該釘埋間旅行社( h* r+ y. X2 b) ^
個旅行Plan~同個收費
  H( N- j* c% h7 j& G# p最數都唔係果個咩咩阿珍話事嫁啦?! Q+ A" n; z8 p0 a0 @. O* J
如果大家覺得一個導遊可以有咁大權力既話,大家未免太過容易被傳媒引導了吧
+ i, R# v5 m5 L3 L我唔係話“阿珍”姐完全無責任,但邊個最大責任?大家應該心裡有個數
5 i% x! k$ w  h% s; N5 M9 s: T) K& r5 U$ i+ e! D
搵個無士兵黎釘,幫成間旅行社擋“殺”
1 G" \. A( W7 b/ S佢真係貢獻良多~
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 12:40 PM

要釘牌就應該釘埋間旅行社
1 d$ N4 ~0 J' g- n! P個旅行Plan~同個收費6 U/ \5 A8 ]; ^* u6 M0 k
最數都唔係果個咩咩阿珍話事嫁啦?
9 {7 X3 C& t5 s9 p9 n5 x如果大家覺得一個導遊可以有咁大權力既話,大家未免太過容易被傳媒引導了吧8 E! E! m4 ^6 b# Y
我唔係話“阿珍”姐完全無責任,但邊個最大責任?大家 ...
, z6 ]/ O1 d, y* n) Q自由神 發表於 2010-7-17 12:17 PM
往往事情就係咁!無奈的...一切..
作者: Triangel    時間: 2010-7-17 12:57 PM

4 p* R, j3 T% ^+ T
5 P3 m& J8 f  s8 \; v2 j
要釘牌就應該釘埋間旅行社
9 ?+ k+ j# y$ j' b個旅行Plan~同個收費
3 ?5 M$ v$ S4 s4 T8 @$ s% _最數都唔係果個咩咩阿珍話事嫁啦?( W1 F5 p6 ], D9 J
如果大家覺得一個導遊可以有咁大權力既話,大家未免太過容易被傳媒引導了吧7 n) u8 R9 {6 D# W; G' o
我唔係話“阿珍”姐完全無責任,但邊個最大責任?大家 ...
0 A: i2 u- v2 Z4 {1 y自由神 發表於 2010-7-17 12:17 PM
$ ?. b3 O$ R& j* w  ]! i
# a2 f0 z8 I- Q8 k6 |
錯...呢件事最錯的是阿珍本人,
5 e7 _8 `* ~' P: ~; i# g估勿論阿珍同旅行社有乜contract,旅行社有冇出糧比阿珍,都是她自願接受這分牛工, 與人無尤
7 j% i3 S1 H7 X% T. K而賺到的佣金, 阿珍是全數照收 與旅行社無關,所以旅行社絕不會咁儍,為左阿珍的佣金,去強迫阿珍做D咁方糖的事!
2 {. a! l3 V. k! B導遊發溫 short 左 9 up 是不需要乜乜大權力的, % |) O9 \! k2 a: L( I/ F
邊個最大責任, 仲駛審, 當然是果位發溫“阿珍”啦!
作者: Triangel    時間: 2010-7-17 12:59 PM

往往事情就係咁!無奈的...一切..9 L+ Z7 a8 L1 L2 \, b3 D
goodnicelady 發表於 2010-7-17 12:40 PM
' ^% O3 {- c/ g/ ?

. r  V6 h# w) a" B) EGoodNiceLady你好, 多謝支持26fun.
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 01:24 PM

+ i* f6 V3 ^4 b6 R- X; g
9 C8 g' ?5 t* \+ N) w8 v; @7 l& {GoodNiceLady你好, 多謝支持26fun., D% [% L* ^7 ?! a
Triangel 發表於 2010-7-17 12:59 PM
客氣咯!有一個平台給我發表謬論!都不知幾盞鬼呢!何謝之有呢﹖
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 01:36 PM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-7-17 01:37 PM 編輯 7 ^( ]  \# W$ r5 _
! k1 }) V5 _8 x- o6 |
6 P% {# F% c% d' G& T# N
) y. {+ m8 _. U8 B9 J錯...呢件事最錯的是阿珍本人,
  k3 y7 U7 q! O' X+ \& H2 A估勿論阿珍同旅行社有乜contract,旅行社有冇出糧比阿珍,都是她自願接受這分牛工, 與人無尤% e9 v7 M2 V9 v5 ]
而賺到的佣金, 阿珍是全數照收 與旅行社無關,所以旅行社絕不會咁儍,為左阿珍的佣金,去強迫 ...! L" \. V3 B. {) G+ [% e
Triangel 發表於 2010-7-17 12:57 PM
' a2 F6 J% D( w7 u) m% E9 J
講得好有point!忘記0添!事實店鋪的佣金是分給導遊自己擁有的!可能佢是新移民!以為慣於生活在一個打壓的社會中.每事都是要打壓卦,以為在港都是如此!以致無利可圖就無的放矢…我諗我從個人利益的角度去睇事,或者可以理解亞珍的行為,或人的百態觀念,她可能以為導遊就是領導,從綠音的播放聽番不難理解……,她講句話都好有leader作風!似乎她分不出遊客就是米飯班主!她若能客氣以待還可以感動到遊客打賞多些金錢,又或者比面她唔多唔少都會買番點手信咯!可惜她自以為是……
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 02:59 PM

* I) h; r; u* K1 q
3 C+ s* @8 k, \% {錯...呢件事最錯的是阿珍本人,
* I% X' p$ t+ ~, \4 I, T估勿論阿珍同旅行社有乜contract,旅行社有冇出糧比阿珍,都是她自願接受這分牛工, 與人無尤* |& o0 N1 x" I) ^
而賺到的佣金, 阿珍是全數照收 與旅行社無關,所以旅行社絕不會咁儍,為左阿珍的佣金,去強迫 ...# z7 O% f) p% [) s5 e9 G, s
Triangel 發表於 2010-7-17 12:57 PM
tri~U can't c  HK news ga??
0 c6 |0 x' _7 k
  X! p, A& a* r6 _/ Z
: a0 I9 k2 f' L4 t9 I2 k  S; _賺到的佣金, 阿珍是全數照收<--
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 03:31 PM

tri~U can't c  HK news ga??- f  S- t0 [/ `2 n
7 h4 m/ M+ L8 E. z1 X9 Y) H8 T, Z6 [

% [( [6 S1 ~- ^2 m賺到的佣金, 阿珍是全數照收5 y5 g5 I* H" {0 t
自由神 發表於 2010-7-17 02:59 PM
新聞點講呀﹖如不是亞珍全收,真係呢間旅社好有問題咯!
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 03:34 PM

新聞點講呀﹖如不是亞珍全收,真係呢間旅社好有問題咯!) G9 o& Z2 S4 N
goodnicelady 發表於 2010-7-17 03:31 PM
分脹嫁
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 03:39 PM

分脹嫁
, p9 `" d: Q) ?自由神 發表於 2010-7-17 03:34 PM
咁就真係同傳統的導遊唔同咯!那間旅行社真係搵人做替死鬼咯!我未睇新聞呀!所以不知情!
作者: 電梯男    時間: 2010-7-17 03:47 PM

咁就真係同傳統的導遊唔同咯!那間旅行社真係搵人做替死鬼咯!我未睇新聞呀!所以不知情!
3 k) R4 t+ z" E2 a2 }, Z0 igoodnicelady 發表於 2010-7-17 03:39 PM
$ C2 v' @6 k* ^, _  ?/ `5 H1 [& s9 m* y
北妹亞珍  
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 03:50 PM

( K" a( S1 B5 {$ ]goodnicelady 發表於 2010-7-17 03:39 PM
一千蚊點可能飛機票加在香港住同食幾日?日日快餐都唔掂啦
作者: 電梯男    時間: 2010-7-17 03:51 PM

一千蚊點可能飛機票加在香港住同食幾日?日日快餐都唔掂啦* E$ e! I: G3 v) z3 {3 u
自由神 發表於 2010-7-17 03:50 PM
# @4 E5 |2 Z  _' m* ^0 o, ]$ f$ r

' e& ]- k. _( Y9 I5知索5索牙  
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 03:56 PM

一千蚊點可能飛機票加在香港住同食幾日?日日快餐都唔掂啦
" m% {: U) `. n! O( n8 g7 K自由神 發表於 2010-7-17 03:50 PM
我全無睇呢單新聞,正係聽呢單導遊鬧人唔買野!
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:06 PM

2 h6 V0 a. `  J0 `7 R2 g5 t# }$ |, a6 N! z
5知索5索牙  - N* s6 f# P3 x$ o& \7 Y
電梯男 發表於 2010-7-17 03:51 PM
你講呀珍姐?
作者: 電梯男    時間: 2010-7-17 04:11 PM

你講呀珍姐?
2 C) P  J( `5 k: m% d. _自由神 發表於 2010-7-17 04:06 PM
) z* U6 Q, L4 F/ V" v# c: b/ k' X# I! @3 w- g1 [
叫床  
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 04:12 PM

4 l0 n: x; C8 Y) {& |. E' \4 m! \+ e) F) l3 ], u) A+ [
叫床  
# o1 m" M2 c/ C  ~電梯男 發表於 2010-7-17 04:11 PM
乜你咁意淫架﹖
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:12 PM

我全無睇呢單新聞,正係聽呢單導遊鬧人唔買野!8 C1 }2 G7 _6 f1 I) @% D
goodnicelady 發表於 2010-7-17 03:56 PM
千零蚊可以坐飛機包食包住包車?0 C- C& a/ i. i0 }
就算導遊真係無人工 0 P# M& R) S% n1 \0 g
旅行社用d最平既機票、車、賓館、食店~
6 w2 k7 |3 U  w1 A3 v$ p1 j大家都知有數得計係蝕硬嫁。
/ W3 D4 ~5 B3 s6 q) T
2 m. @/ g4 }( _$ \: q1 \; P  F
5 x3 p% ^' R3 b8 g$ x0 j0 a0 Z" j大家可以諗下有咩可能導遊食曬D佣 8 s! ]% h; \3 C0 Q! e
根本就係蛇鼠一鍋~
6 I1 m  D; d5 K1 L成個計劃同諗法根本就係而家鬧得最大聲果班旅遊業巨頭諗出黎既。, q5 R( r6 e8 T% X
出事就搵最前線黎祭“其”
2 F! b4 b" n1 t$ {如果用tritri既角度睇都岩既,導遊係咁嫁啦!無人叫你做嫁~
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 04:17 PM

千零蚊可以坐飛機包食包住包車?
- e; Z$ ^( j+ f6 t就算導遊真係無人工
4 g, l& U( P: A. t& F: r6 b. t旅行社用d最平既機票、車、賓館、食店~
1 {% e2 {& [8 G5 `大家都知有數得計係蝕硬嫁。3 }8 y. ~0 o, w9 s6 s7 r6 Z

& g" g; b0 \; \2 Q& f
2 a7 ^3 i3 S) D5 V9 x" v! ~大家可以諗下有咩可能導遊食曬D佣
5 m# \0 c6 y+ P9 H2 |根本就係蛇鼠一鍋~
- ~; Q$ Z" M3 D& N% }, [3 C7 [成個計劃同諗法根本就係而家鬧 ...
" ~3 N$ S$ o5 P5 K4 W# m自由神 發表於 2010-7-17 04:12 PM
你幫我睇埋單新聞啊!照你咁講當然係啦!乜原來1000元都可以幾日住食玩架!早知我都去,多比佢鬧吓咋麻!好似話有得補償去多次係咪呀﹖!我用眼用得多依家唔睇呢單新聞住!你分析埋比我知!我悶得制係度打網上麻雀呀! 哈哈!
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:25 PM

你幫我睇埋單新聞啊!照你咁講當然係啦!乜原來1000元都可以幾日住食玩架!早知我都去,多比佢鬧吓咋麻!好似話有得補償去多次係咪呀﹖!我用眼用得多依家唔睇呢單新聞住!你分析埋比我知!我悶得制係度打網上麻雀呀 ...2 e! m( w& i" b& v, I' ~7 O% W
goodnicelady 發表於 2010-7-17 04:17 PM
打網上麻雀
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 04:29 PM

打網上麻雀4 q  `4 Y9 X/ e2 X# a3 x2 q
自由神 發表於 2010-7-17 04:25 PM
來唔來玩呀﹖
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:31 PM

來唔來玩呀﹖+ Q0 L: {9 W/ g2 W" W; J+ Q
goodnicelady 發表於 2010-7-17 04:29 PM
唔識
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 04:33 PM

唔識
: D* c  [2 G* P9 P自由神 發表於 2010-7-17 04:31 PM
你唔識既咩﹖我一路聽歌一路同好多人在ym,msn,qq,icq,badoo,傾計又一路在論壇回貼呀﹖幾充實呢!哈哈!
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:37 PM

你唔識既咩﹖我一路聽歌一路同好多人在ym,msn,qq,icq,badoo,傾計又一路在論壇回貼呀﹖幾充實呢!哈哈!9 m" S" m" H6 {' k0 }5 ?
goodnicelady 發表於 2010-7-17 04:33 PM

作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 04:39 PM

0 g# J8 [  E9 R6 B) S/ R" m' _
自由神 發表於 2010-7-17 04:37 PM
去唔去我的傾計功具傾呀﹖
作者: 電梯男    時間: 2010-7-17 04:40 PM

乜你咁意淫架﹖/ d( `( i! C# ?9 o0 K
goodnicelady 發表於 2010-7-17 04:12 PM
! ^7 o# E) o5 ?1 ~" n% P. Z$ n5 s7 f
叫床一定勁  
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:41 PM

去唔去我的傾計功具傾呀﹖1 ^% Z- T% T: K; z5 H" q
goodnicelady 發表於 2010-7-17 04:39 PM

作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 04:41 PM

( e9 W- Y$ I9 K& o. B2 _2 K1 g! l7 s3 L! U3 O3 o1 S2 t
叫床一定勁  
  \) C. Z3 l5 ~9 c3 T, @2 F電梯男 發表於 2010-7-17 04:40 PM
唔講呢d咁既野!
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:54 PM

# e; S+ D/ K' Z# b0 _

& s: Y& s5 v" w- P. W叫床一定勁  9 T3 b" |8 s- e* \
電梯男 發表於 2010-7-17 04:40 PM
呢度“吹水版”亂講野搏死咩?
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 04:54 PM

唔講呢d咁既野!. E8 o  w( A2 {
goodnicelady 發表於 2010-7-17 04:41 PM
佢再講我收佢皮~
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 04:55 PM

* k* h+ @1 [+ H$ @  l+ ~: S自由神 發表於 2010-7-17 04:41 PM
咁點通知你又不被人知道我地的聯絡呀﹖你傳短訊我啦!﹖
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 05:04 PM

咁點通知你又不被人知道我地的聯絡呀﹖你傳短訊我啦!﹖: x5 X0 N9 K1 ?# \+ C1 u
goodnicelady 發表於 2010-7-17 04:55 PM
My E-mail = MSN
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 05:08 PM

My E-mail = MSN
3 A' C& Q. X- b' D3 F% e' n" `自由神 發表於 2010-7-17 05:04 PM
睇吓你叻唔叻!搵我個facebook 啦!你知點搵架!
作者: 自由神    時間: 2010-7-17 05:23 PM

睇吓你叻唔叻!搵我個facebook 啦!你知點搵架!
' F1 E* |  m4 Q7 U8 a4 s- N- ?goodnicelady 發表於 2010-7-17 05:08 PM

作者: goodnicelady    時間: 2010-7-17 05:24 PM

! E7 m4 N7 o* U自由神 發表於 2010-7-17 05:23 PM
真係比你搵到.....
作者: Triangel    時間: 2010-7-28 08:06 AM

0 U: g- h; \2 ~講得好有point!忘記0添!事實店鋪的佣金是分給導遊自己擁有的!可能佢是新移民!以為慣於生活在一個打壓的社會中.每事都是要打壓卦,以為在港都是如此!以致無利可圖就無的放矢…我諗我從個人利益的角度去睇事,或 ...1 }5 i' G4 O  D5 _8 D- @0 X
goodnicelady 發表於 2010-7-17 01:36 PM
* }/ a, r" S7 Q" m
  S* L3 C9 [. W0 M, y7 G: K7 C) ?
現身五度道歉 盼保導遊牌
* A, Z. A9 \( k6 U, u- }
惡珍哽咽:我從不鬧人【本報訊】辱罵內地遊客而「舉國聞名」的惡導遊阿珍終現身交代事件。李巧珍昨日在近百名傳媒面前,至少五次向本港市民及全國同胞道歉,但聲言「帶團從來冇鬧人」、從不強迫旅客購物,當時是有旅客在簽署前往購物同意書後反口,並用「尖銳」說話否定其付出的服務,受刺激下才失控講錯話。她認為事件上旅客及自己也有責任,但個人操守無問題,極希望不會被釘牌,將來繼續當導遊
$ F. Q/ ?9 m2 E* h' r& e; d7 O% X9 `" A4 b/ ]
阿珍原名李巧珍,昨在罵遊客短片曝光半個月後首次露面,由立法會議員謝偉俊陪同下,與聘用她的金凱國際旅遊老闆周文偉一同見記者。阿珍先低頭向本港市民及全國同胞道歉,並解釋因不知如何面對公眾才一直躲藏起來,今次在謝偉俊鼓勵下,明白逃避不是辦法,故鼓起勇氣出席記者會
! k& }* `7 M  ], R+ d3 C, v5 B( g, A: O' t) B$ X
稱老父中風壞心情9 _8 y* m0 J4 e' p: Y% [; Y
阿珍雖然認錯,但形容今次事件是誤會,她指帶團首日與團友有說有笑,大家很開心,亦簽下同意書承諾願意前往購物,但翌日到珠寶店卻是另一回事, 26人只買了 1.3萬元東西,「購物效果唔太理想」,她指旅客可能因為心虛,離開店舖後和她發生爭拗,「有個客話唔應該行舖,我話你哋(旅客)簽訂咗去購物,但對方話『你冇資格講呢啲說話』」。阿珍表示,當時十分氣憤,認為旅客明知此乃購物團,不應反過來指她不是,加上早前收到湖北家鄉的父親突然中風的消息,心情欠佳下,一時失控才狂罵旅客。
; A: H' J5 r0 ?8 J' n+ y0 a6 P, O. V# V8 f: I
阿珍認為事件非她一個人的錯,「講錯說話係我嘅錯,但唔係一個人可以講得錯,一個巴掌係拍唔響嘅,係兩個巴掌先可以拍得響」。她堅稱除了今次事件,帶團以來從來無鬧人,「當你受到刺激嘅時候可能好多嘢平時唔做、唔會講,都會在衝動之下做出嚟」。' i( w9 T& e3 y+ Q$ c6 G  M

4 a9 `" }" N# `) v9 ?! Q旅遊業議會已發信指控她涉嫌違規,阿珍下周一前需書面回覆認罪與否。阿珍現時最擔心被旅遊業議會釘牌,「我要養女兒、父母,做其他工作收入比不上導遊」。6 \! m4 n$ H' e

7 r* z1 }4 M$ p- w" z將阿珍辱罵旅客片段放上網的安徽團團友王先生,昨晚接受電視台訪問時稱,所有團友均沒有激怒阿珍,堅稱團友離開商店後,阿珍即場責怪團友購物量不足。安徽省旅遊部門正就事件展開調查。 * j9 M2 F- d1 m/ D" w
  n! h4 m' ]& S
網民質疑道歉誠意
% I: _6 z4 K1 @' S  d+ u4 u+ W阿珍所屬的金凱國際旅遊董事總經理周文偉承認,事件中的團友每人繳付的 610元團費,不能彌補成本,但指會繼續開辦購物團,並指旅客報團時,應明白低團費的旅行性質,「起碼要知道一斤米要幾錢,唔係貪便宜或淨係攞着數就得」。9 p- b' N1 ?/ W5 x& W( @( ]  o0 H. i
% E, H* \0 A7 [
內地網民對阿珍的解釋議論紛紜,網民亞聲調質疑:「如果沒有輿論的壓力,她會道歉嗎?」另一網友郭小生則力撐:「至少她站出來了,沒見我們中國(大陸)人出來道歉過。」不過,香港有網民卻有說:「她只是其中一個,而佢嘅做法只是行規,背後嘅問題係乜先重要。」) O# M4 J: y. j7 Q- L+ `

9 k$ S2 _! {4 k身在北京的香港旅遊發展局主席田北俊表示,內地參與誠信遊的城市將增展至 27個,合共 78間旅行社,並強調不可能出現零團費訪港情況。商務及經濟發展局局長劉吳惠蘭與旅遊業議會代表,本周六( 31日)將到北京與國家旅遊局會面,商討近期連串強迫購物事件。
; p* S9 W: E  r8 D
9 ~; ^9 U! y- l( [( k1 O+ n3 Z現時本港有 5間機構提供「職前導遊培訓課程」,香港旅遊專業培訓中心是其一,課程導師陳月珠強調本港購物團一直存在,但導遊應擔當「購物顧問」的角色,「係要令旅客自願去買」。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0