標題: 學業事宜一問 [打印本頁]

作者: mk865    時間: 2010-7-19 02:26 AM     標題: 學業事宜一問

想問下邊間大學的副學士/高級文憑課程比較大機會入本地大學?
作者: ATX 828    時間: 2010-7-19 02:54 AM

1# mk865 1 C) ^9 t, U6 v( i& x* \6 F

X8 B$ C& j; d; D. b( J/ ]副學士 cut 入 學士 o既 必要條件係 GPA 要高.6 `  v# Y& u  [* x- m9 J9 _2 d
自問可以 科科拎到 A 至 B grade就愈有機.
1 f# P( l4 U5 J$ J- }& z0 t學額有限, 讀完兩年副學士, 唔夠學分入 U.
( `7 o3 y) H- O/ S6 ]) ]3 a就可以讀一個叫榮譽學士. 意思係政府無資助. 如果普通學士要八萬蚊一年,
8 x. L  B0 b& r尼個就分分鐘要十幾萬.....
  K9 E' B& `2 R7 Y7 \4 I讀副學士, 我覺得係浪費時間同金錢, 有得揀讀個文憑 / 高級文憑仲實際.4 x$ t- A: f) e9 Z* H
PS: 依家好多大學都收左內地優才生, 要係一個系拔尖升上大學唔係咁易, 
* c: E# I: P* g' O# U" [% o- P' z因為, 每屆都係得十幾個位係留番比副學士.
; ], Z0 ^; Y' Y$ a1 L* Z* \*備註: 以上資訊係我5 年讀書得知的. 如果你真係想讀副學士, 我建議你留意+ J" `. R7 K2 h1 m3 o
D 大學舉辦o既副學士講座.
作者: mk865    時間: 2010-7-19 02:24 PM

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
作者: 自由神    時間: 2010-7-19 04:13 PM

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
8 p$ i0 ~/ o) j/ c0 amk865 發表於 2010-7-19 02:24 PM
副學士既課程設計係俾學生繼續讀上大學
' m3 k+ V0 {, o; r" W8 k# c% m高級文憑係俾學生學以致用,畢業出黎成為該本科的專業人士. J8 U( W6 v9 E% @
兩者從根本的起點同目的都完全唔同
- y' d: C( [; ?6 m/ f  H$ e5 y點選擇?睇你想讀完打工定讀大學
作者: mk865    時間: 2010-7-20 02:26 AM

喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
作者: darkensun    時間: 2010-7-20 03:04 AM

5# mk865 ; s( [% T2 o5 z8 Q% h7 f; @
相對HIGH DIP 咪高少少囉, 相對A-LEVEL 就差好遠LA
# `% E/ D  s- T& }: y! S& c副學士十個爭一個(四年前, 當副學士仲未氾濫時, 資料由LECTURER提供), A-LEVEL生三個爭一個學額, HIGH DIP 就比較少統計, 但一定低過ASSO
作者: 自由神    時間: 2010-7-20 12:13 PM

喔,即係副學士相對入大學率會比較高?  N! ~, N2 f  j" R9 L2 m/ r
mk865 發表於 2010-7-20 02:26 AM
係呀
. T0 V" ~' s3 r! ]/ q* L# b; a過來人Ma~年少不努力~5 T+ L7 V" m8 p
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你2 d9 y3 Q. ?, Y6 k
! P  E6 R! T; v' O. T
Hi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁
: |% N8 r3 `2 {1 B7 G/ u  x不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大學!)以top-up為主  E+ s& [* j' M8 Q% A
如果ive offer既hi-dip都睇你讀咩科,不過就主流學科黎講都入唔到嫁啦(姐係商科果D)
) a$ D% G/ x3 ^2 X除非你係成個progamme入面既精英啦
作者: ATX 828    時間: 2010-7-20 10:33 PM

係呀) c$ i. l( ?: a6 V$ J
過來人Ma~年少不努力~
$ B( h: i, j3 W2 A! M我係Asso上Yr2嫁(信不信由你
' @; y; n' B; Z- t6 q
9 v( L; d# }  l" e& ^8 jHi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁3 Q* |) }3 V% X  f
不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大 ...- p# s  V5 S1 r5 n  w4 |
自由神 發表於 2010-7-20 12:13 PM
9 B5 K' z; G) P+ S% R/ I

6 Y4 V5 e/ E$ |7 L) {我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
: _2 Q# W! H0 P1 H: z. u( Y. G你係 u 讀咩科
作者: 自由神    時間: 2010-7-20 10:37 PM

% U. C4 w/ w& m5 o" r! P4 t! J
" T4 P* g# t' U" k
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
9 \1 m$ J( L1 @% B, v% T你係 u 讀咩科
0 @; c3 o6 Q0 h' Q3 x- o; kATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
好似係喎 * V8 Z! Y* ~& v2 z$ h3 [5 D+ f
我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
作者: ATX 828    時間: 2010-7-20 10:56 PM

好似係喎   ~. r6 F/ h: Y! _- Z. }  v4 K
我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
0 E3 w+ e9 V6 R/ @9 i自由神 發表於 2010-7-20 10:37 PM
- m, V0 Z$ C/ C) {# a( ]. {% \+ J/ S% |" k% Q& @: S
咁怕死把抬咩
作者: 自由神    時間: 2010-7-20 11:03 PM

; r2 u7 U- G* b4 N8 C
0 B; L- Z$ Y# h2 L# Q- ]7 ^
咁怕死把抬咩
# m" f( g/ o! U; R: JATX 828 發表於 2010-7-20 10:56 PM

作者: clkgtr    時間: 2010-7-20 11:27 PM

* A/ g7 Y* f- X6 N' k( n' N0 h* s2 \, I1 r
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
# g' V) K- A* J2 ?# p你係 u 讀咩科
% ]& _- y: z. J* h8 ?, T7 I5 L/ jATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
+ W# `9 i7 S9 O+ m! O& N8 M

3 L3 Q& N* D" _5 M1 `我真係見唔到有提過 UGC 呢一個terms 呀

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0