標題: 新加坡運毒.死囚懺悔走錯路(大家来帮帮忙) [打印本頁]

作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:07 PM     標題: 新加坡運毒.死囚懺悔走錯路(大家来帮帮忙)

各位大大,小弟啱啱係facebook度見到匿則消息,
+ _1 i0 j7 ^. A+ @& p請救下匿位因爲無知被利用既小朋友,給佢生命中既第二次機會~!!!!# A4 ]& }* n- _7 F$ E5 f
3 H% A( t% ]# g% {
(入面有個link係廣集各位既請願,請幫幫忙~~); c; o! {  n  G; f/ i; b; h: c
您既一個支持,可能可以拯救一個身世可憐被黑幫利用既小朋友...0 K& h2 u: A, y% z
3 C  {" c' q" k" d
*僅此聲明,此絕非廣告、玩笑、無聊吹水帖,如可以,麻煩版主破例將此帖廣佈各版...
3 ~7 [8 O! T* j& T5 `! a  多謝~!!!!!!!!
' o9 a$ n- n, N2 K* F3 Q. v9 P, Z8 Z+ Z2 `$ w4 k& }! {' o# q
http://2ndchance4yong.wordpress.com/
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:18 PM

1# Maxson85 1 D0 ^, A! j* Y8 V4 @1 y4 J
/ D2 i: l/ f7 G
多謝自由神兄~~可否幫幫忙廣發出去?個小朋友好可憐....
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:19 PM

1# Maxson85  
4 \( a! h+ q' q) _8 R8 m7 N8 [/ d7 w5 s; i
多謝自由神兄~~可否幫幫忙廣發出去?個小朋友好可憐....
4 c" B: s, l! U5 ^/ M6 g: m  V4 U) LMaxson85 發表於 2010-7-23 10:18 PM
幫你highlight~
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:21 PM

唔該曬~~~
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:26 PM

唔該曬~~~4 M2 D- g" a8 e1 M1 F
Maxson85 發表於 2010-7-23 10:21 PM
識左咁耐,唔使講唔該啦) K: h3 [4 q0 r& _3 Q  T+ q9 [
近排幾好嗎你?
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:46 PM

哈哈哈~~客氣慣咗~~近排ok啊~~你又點啊??
! G9 p! ^  h( g7 z我舊年畢業咗之後一直留係屋企幫手d小生意,遲d應該要出去搵野做嚕~~( J4 s, l/ }. b, ?( K4 l. s) R+ x. l
匿度近排都好似靜咗好多....
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:50 PM

哈哈哈~~客氣慣咗~~近排ok啊~~你又點啊??
3 w! p2 O: c' l5 ^9 C9 T我舊年畢業咗之後一直留係屋企幫手d小生意,遲d應該要出去搵野做嚕~~9 o6 ]( z) m: x  s
匿度近排都好似靜咗好多....1 ^9 P9 g& x- c* j# C
Maxson85 發表於 2010-7-23 10:46 PM
聽落你發展得幾好喎~# f5 F8 E8 g2 Q; |" u
我都未畢業,還有一年
, d+ z3 h7 X% I& f/ d4 `4 O4 U4 v9 ~1 D0 f( x1 F
呢度靜左呀,等你番黎一齊搞旺佢嫁 Br o~
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:56 PM

7# 自由神
, E# \3 T! k( m0 B! D
$ ?5 ?& L$ j' @& E; y0 s; R% U. R哈哈~~你仲未畢業??甘計我應該老過你嚄...哈哈
3 R) L) t. Q+ a" W, T  J先一排有好多新人係度搞事,而家...7 q8 {2 [& O, [8 ~5 W7 K# B' ^
都係唔好講落去,費事一陣開口未完又整多幾單...
9 e( U& N3 i+ V2 n3 z* t好~~等埋你畢業一齊搞旺佢~~~!!!!!!!!
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:58 PM

7# 自由神  
7 [% N- N# C% n( \4 A+ ?* a+ e" {% Q% R; J# i' l) g% }& D
哈哈~~你仲未畢業??甘計我應該老過你嚄...哈哈! f/ @: M) u* J* h0 @) ^" F# c2 ^* Q6 `
先一排有好多新人係度搞事,而家...
- c  |* C6 u3 W; x3 ?# t/ {都係唔好講落去,費事一陣開口未完又整多幾單...
  S3 Y% \4 V8 n. L好~~等埋你畢業一齊搞旺佢~~~!!!!!!!! : ...
' G8 K% O" i6 n/ e; L3 j8 q9 KMaxson85 發表於 2010-7-23 10:56 PM
我細個唔生性,咪不停留班囉
  E5 I, u$ `8 ~9 T/ g' x$ v可能我年紀大過你嫁
  l+ Z2 x& b6 o5 [# J, N4 U, @' l# {" K  |
好好!約定你!
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 11:01 PM

9# 自由神 ( T5 r8 j; K, Z

/ _6 N/ T2 \9 e( q4 H# I哈哈哈~我都唔好得你幾多,我都簁咗好多時間係學院同大學度~~, z( a" O7 s. _$ z& x" }5 q, K8 S2 |
約定喇~~!!!!!!!!!
作者: d228216    時間: 2010-7-23 11:47 PM

9# 自由神  
" E1 G; m: g& @/ T9 X9 \; O
- D. t. @, ~9 s. X4 i哈哈哈~我都唔好得你幾多,我都簁咗好多時間係學院同大學度~~
1 |# ^& x; N" `# i1 X* K1 m( z1 P約定喇~~!!!!!!!!!) Z" f7 j" V/ a+ H
Maxson85 發表於 2010-7-23 11:01 PM
好耐冇見
作者: Maxson85    時間: 2010-7-24 12:38 AM

yo~~~
0 V+ K; P2 F$ J( B
7 k$ ]+ t3 i: F- h版主大哥~真係好耐無見~~9 e2 S( _* e6 A' `7 g
(其實大家見都無見過..
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-24 09:33 PM

已幫手貼到其它論壇……好心有好報…
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-25 01:18 PM

明白和理解人們冷漠的原因,但本人仍不能忽視生命的可貴……
& t& G! I) B1 N0 o5 T: k2 ]  W8 C法不能不依,否則社會無規治,就形成一個可怕的社會……
! @. i; n# N" T  i( w6 W, ?但對於一些情有可原的處境,小妹自以為事的而又希望盡人士……
4 W7 s9 y4 o$ s, ^的去挽回曾是無知被誘害及願懺悔的青年……' a' t8 t* X& V/ C$ w# ]
真真的希望社會給他一個重生的機會……
作者: Maxson85    時間: 2010-7-26 12:15 AM

14# goodnicelady ) n7 r3 `4 G1 Z5 i

; n/ ~2 T5 g. n. t6 J3 hgoodnicelady姐你好~多謝你post去其它論壇~
; |. C4 H; N& M( ?7 G其實我初頭見到個標題“運毒死囚懺悔走錯路”果陣個心度閙咗句“抵死!!”3 O) j% ^$ ~8 I  B- }
但係我click咗入去先發覺事情既真相...所以先呼籲大家幫下匿位小朋友...% \1 g3 J0 `3 o" [0 z! c% A
的確,如果今次格外開恩既話可能潛在negative impact,/ D8 \7 f5 X0 O- C* A
但係法律不外乎人情,況且如果佢真係無事都唔代表一定會有坏既影響...
" ^* I" _7 g$ ?) C( H1 g. u  \& B就此次事件我個人絕對希望個小朋友被免卻死刑....
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-26 12:52 AM

14# goodnicelady  5 A/ q- ^7 g. v& @

6 {$ _/ Z8 m/ ~$ @7 V0 Agoodnicelady姐你好~多謝你post去其它論壇~  E$ K  n: `9 V  a
其實我初頭見到個標題“運毒死囚懺悔走錯路”果陣個心度閙咗句“抵死!!”
; B9 z3 ?0 P% j4 @2 }' q2 P但係我click咗入去先發覺事情既真相...所以先呼籲大家幫下匿位小朋友... ...7 [9 Z" ?8 r# f
Maxson85 發表於 2010-7-26 12:15 AM
不用客氣!你都是 個善心的人!願你都好心有好報……
作者: Maxson85    時間: 2010-7-26 01:32 AM

16# goodnicelady
+ b- ^2 d& I- i0 ^) p' W9 H& @9 p2 A8 Y4 p: e1 h
大家甘話~好心有好報~~
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-26 01:40 AM

16# goodnicelady  & K+ |- h" C- t  u, N1 s2 ]  o
0 I3 ~+ d% y- o. d8 t
大家甘話~好心有好報~~
  z9 E) t' i/ Y9 wMaxson85 發表於 2010-7-26 01:32 AM
其實都無真係要好報,最緊要個個開心,人人安樂,國泰民安…
作者: Maxson85    時間: 2010-7-26 11:20 PM

18# goodnicelady
0 H% D, l$ k( ~0 m& m) b
- V$ X9 V1 }, M. G4 y啱~最緊要開心~施恩莫望報~
作者: 2622000    時間: 2010-8-7 11:40 AM

你地試吓行出街,兜巴星個警察叔叔一巴,然之後同佢講,我傻既!

作者: alan3015chan    時間: 2010-8-8 09:59 AM

18歲販毒可不是小朋友啊?無知可不是籍口,若有法不依,和包致金侄女案有何分別?
. m# p: g; `" M販毒是極度嚴重的罪行啊!在新加坡判死刑是司空見慣!
作者: Maxson85    時間: 2010-8-9 09:51 AM

21# alan3015chan % [# q/ o8 g; i# T; [  J# I1 }
* _  h' L  d# f4 |" i
alan兄有冇click入去睇詳情??
作者: alan3015chan    時間: 2010-8-9 09:37 PM

21# alan3015chan
3 S) [+ a: f3 _$ Q9 F5 E9 \. F9 X3 m; z, L, d/ Q7 ~
alan兄有冇click入去睇詳情??6 D! `; p% m1 A# _
Maxson85 發表於 2010-8-9 09:51 AM
) O6 H1 p2 F$ l' a4 G我係有既,但係他不是無辜吧?
作者: Maxson85    時間: 2010-8-10 12:35 AM

23# alan3015chan $ ~8 W8 Y" m) }; G. F
; P5 M* i7 B/ ~3 @
其實佢的確有運毒,但佢唔知個後果好嚴重,3 c0 `# o! B2 r. x8 L2 P5 _
可以話佢真係無知,好多人都話無知唔等於無錯。6 }, J" W% C8 z+ m0 K, ^4 W3 `
但其實匿個case累似係“雞與雞蛋邊樣先存在”...' Z" o! {9 x( ^5 l2 N& i
贊成寬恕與懲罰既各執一詞,雙方都有雙方既道理,3 l6 ?2 D1 ]4 r3 M
個問題係你自己點睇匿件事~
( E4 f. N, T' T# Y* C  R% R# K( m* y我地願意去幫佢,唔係因爲識得佢,
9 l; {2 q6 a" Z' q3 a而係了解+考慮過點解同咩事令到佢要甘做。
% ]/ q( @4 W; ]6 _) P, F( c我個人觀點:爲生存,想俾個好d既生活佢阿媽。
! @  v' H: X; F但係唔等於贊成佢去運毒! 佢運毒,無多大利益,亦唔見得個幕後黑手會俾佢多d利益...7 `( K9 K# a/ A2 p) f& Q
佢運毒係因爲唔知毒品既危害性與嚴重性係去到邊,
5 K6 u, `  G/ v" _9 q; V佢被誤導覺得運毒類似賣翻版光碟一樣係小事.....+ R( P) p+ b  f9 m6 q' F/ s

) {, S( w8 W# r, C8 }1 G被拘捕時,佢無否認,直接承認罪行..., H  X9 k7 ~& h9 `+ @- Z+ x) d
(睇得篇文仔細d你會明白多d....)
6 P) v& o! B/ A9 D總之我覺得匿單案,係一個無知但老實+善良既年輕人不幸既遭遇,一生坎坷既遭遇...7 h. S  }0 G, M+ Z4 A6 c
個天已經玩咗佢十幾年,我都希望個社會同政府俾佢生命中既第二次機會,7 ?! P; C( a4 e1 f% \0 U$ u5 H- A( E7 H3 _
問下自己個心,睇下周圍既人....
* K0 \+ d' f( H9 K" s% p佢冇我地甘幸福、甘好彩...
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-10 01:02 AM

23# alan3015chan  
5 U) i! J! ^' Z# M* }" O& U1 t9 t) p" w% g; f6 O* X0 L
其實佢的確有運毒,但佢唔知個後果好嚴重,
6 W7 s- y/ S& {; s/ O8 E2 E5 ]可以話佢真係無知,好多人都話無知唔等於無錯。
1 V* N( {% l- q) ?$ X6 D% S3 v但其實匿個case累似係“雞與雞蛋邊樣先存在”..." R# C% {% S) X6 m4 @
贊成寬恕與懲罰既各執一詞,雙方都有雙方既道理,
2 x% y, D" w2 E9 t" c1 o...
+ ]: i. `  X/ FMaxson85 發表於 2010-8-10 12:35 AM
講得好好!支持你!其實我今日都想打類似一篇同你的感想…只是我今日病發…個頭和全身好痛…總之真係好無奈…人世間實在太多悲哀無奈事…希望個天因為他的善良孝順比個機會佢生存、彌補佢所做的一切啦…亦令佢母親遭受不致太淒慘的事……
作者: Maxson85    時間: 2010-8-10 03:18 PM

25# goodnicelady
6 R; a. J/ `0 k7 `
: F! q4 ?' X8 G4 m4 d6 I; r/ s6 [真係希望佢生命有第二次機會...
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-10 06:19 PM

25# goodnicelady  1 i5 I, t& ^0 d$ Q; H2 z
* T" G7 L$ m5 \& A; b' Y% b
真係希望佢生命有第二次機會...
: Z$ K4 s/ S( kMaxson85 發表於 2010-8-10 03:18 PM
大家咁話!生命寶貴!人命尤關!有法雖依!但法律不外乎人情!但願上天憐憫!放過這個不明法則善良孝順的年青人…但反之希望港法對這些販毒者嚴加立例…以致不能毒害港人…
作者: alan3015chan    時間: 2010-8-11 12:41 AM

25# goodnicelady  
6 w' H: f2 J8 D
- b/ m# i6 s+ l5 r2 C, ?真係希望佢生命有第二次機會...
+ A) V* ~' M( r/ u- L& L* b' t7 kMaxson85 發表於 2010-8-10 03:18 PM
& w# o# `. J" r
既然你地咁有善心,講到咁...............我唯有支持吓啦! . H3 J2 ^* X# |8 X
不過正所謂死罪可免,活罪難饒,相信吾駛死刑都有排踎.............
作者: Maxson85    時間: 2010-8-11 12:53 AM

27# goodnicelady
1 i+ d' I" A3 F% l9 ?
$ _$ x: @' I. `2 A3 F. o啱~法律不外乎人情。法律係死,人係生,應考慮各種因素而判決!
# O8 A) G' l+ A' E/ b* m唔一定下下跟番個刑法去判決,凡事縂有例外~* k& E( P* W% H- ~6 l& ^7 c4 Q
與其處死一個無知既犯,不如俾多d心機去捉d主腦~4 E/ x+ t0 r3 u* D

) z0 T) `7 j7 m+ T 28# alan3015chan
2 a* ]8 Q  D( H& z
) i- B# [! B4 Z" s既然你地咁有善心,講到咁...............我唯有支持吓啦
$ i5 x& J+ Y; X( J2 h點解你講到好似我地逼你支持甘既? ! ~( M& v/ u+ z$ G! Q; R- O5 d0 ^
死罪可免,活罪難饒~係啊,佢自己都話自己有罪,係應該要坐監~
: `- m$ p" V1 S" @$ h" M* Q坐監都好過死嚄....況且只要唔死,第日可能仲有機會出番黎~
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-11 10:23 AM

# K/ R) Y4 u4 m: Z, G
既然你地咁有善心,講到咁...............我唯有支持吓啦!
# N' j8 ]! f. C0 y3 n& x$ d不過正所謂死罪可免,活罪難饒,相信吾駛死刑都有排踎.............
! ]. a; v/ S7 L: L9 a6 V# valan3015chan 發表於 2010-8-11 12:41 AM
原來你個人心地都咁好既! 仲好心軟添… 真多謝你的支持啦…事實有些地方的法令嚴明是好!但都要講求情有可原既…不過有些地方就真係好似無王管!搞到d人唔驚咪成日犯法,好似那個刁蠻小姐重犯幾次都無重罰咁……如果嚴和無王管能取其平衡就好啦……
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-11 10:29 AM

27# goodnicelady  * H. C# D- ?* u# z& L' J1 K8 s2 O
) o3 k8 y3 I* L; K$ f# ~) Y
啱~法律不外乎人情。法律係死,人係生,應考慮各種因素而判決!8 o* a" j& F7 Q, d* v
唔一定下下跟番個刑法去判決,凡事縂有例外~
# P& T' N1 V# D* N4 U與其處死一個無知既犯,不如俾多d心機去捉d主腦~
: {% p" F9 V! d, G" A* n- Q" a/ a- t+ L0 P
Maxson85 發表於 2010-8-11 12:53 AM
對啊!比多些心機去捉真正害人的主犯,佢地先係罪魁禍首,不但害了年青人,還要害更多更多的人,這些先係法理不容……, Z7 }+ ]/ w6 N% j5 a
Maxson85,年青人真係估你唔到咁有正義兼人性! 不得不讚揚你的善良正直…個個人好似你咁這個世界就真係好美好……
作者: Maxson85    時間: 2010-8-11 03:44 PM

31# goodnicelady
; b; {- o- G' z$ f: D0 Z( i
1 X2 X% p. h: j0 a+ g& V+ q5 M正義感...唔敢當....現實生活好多時都令到我地對好多事、好多人都麻木曬.../ N4 b5 ~$ K4 W0 s. m+ a$ H
見到匿單野,只係有感而發,好想幫佢...
  ]' @1 G4 y+ O9 `4 v4 }% B/ r可能係現實度幫唔倒d乜,所以希望係網絡世界可以多d人知道+反映+支持救助匿個年輕人~
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-11 04:40 PM

31# goodnicelady  ! h1 Z' h8 U7 m
) H, g/ x( P5 E& x4 ]8 Y$ t, w
正義感...唔敢當....現實生活好多時都令到我地對好多事、好多人都麻木曬...6 p- v& g1 W2 C$ l& ~# f2 C3 ^
見到匿單野,只係有感而發,好想幫佢...1 ]2 t) V/ i* a: t5 O: v
可能係現實度幫唔倒d乜,所以希望係網絡世界可以多d人知道+反映+支持救助匿 ...
8 ?# h/ I: y! `# P/ b5 cMaxson85 發表於 2010-8-11 03:44 PM
咁就夠正義啦…如無估錯你都是80後約24-26歲到…但就比較成熟…
作者: Maxson85    時間: 2010-8-12 01:38 AM

33# goodnicelady
  |' M0 g  H- M! ^$ l" B1 l- T
# v  C6 J9 F( s哇~~估得好准~~!!!!!!
作者: brother6    時間: 2010-8-12 03:00 AM

可以懺悔都係好事
作者: 0110851    時間: 2010-8-12 03:06 PM

等我都幫幫你啦~ ^.^
作者: Maxson85    時間: 2010-8-13 12:45 AM

36# 0110851 8 d: J9 {+ F6 F

7 c. e: ^5 |8 E) h5 T多謝~功德無量~~
作者: Maxson85    時間: 2010-8-13 01:09 AM

有facebook既可以加匿個群組:
6 t) M" b9 z, k" {7 Q# khttp://www.facebook.com/#!/SaveVuiKong
作者: bozco    時間: 2010-8-14 11:38 AM

點幫呢-.-...?
作者: Maxson85    時間: 2010-8-14 11:59 AM

39# bozco 2 e0 F3 t" w$ {, I% s% E
5 o- o# |$ ^* _& Z% }
係#1度有條 link ,click入去可以睇倒單case既詳細資料  E% ]  G5 ^5 x7 W5 @( J+ C! j
同埋一個簽寫請願書既 link~
7 ?, q; ?+ G! i4 Q( i' ^0 K各位大大可以做既係廣發#1既帖去其他其他論壇或與朋友分享,
- U! H. Q2 A( V6 l5 e2 ^& F俾多d人知,就好大機會得到更多人既幫助~~多謝~~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0