標題: 法律幫晒有錢人﹖是否應再重判﹖ [打印本頁]

作者: goodnicelady    時間: 2010-8-4 12:09 PM     標題: 法律幫晒有錢人﹖是否應再重判﹖

法律在人人面前是平等的﹖但今次法官所判是否真的平等﹖是否天子犯法與民同罰﹖今次醉駕好彩無死人啫!但若再放她,下次撞死人由誰人負責呢﹖她是個有病的弱女嗎﹖!無人真想要置她於死地!大家都是有同情心!但有法不依﹖又何以服眾呢﹖判罪並非要置死她,而是令她真的明白何為法﹖何為錯﹖何為道理﹖何為交通安全﹖何為人命﹖是否放過她就表示得饒人處且饒人呢﹖就算今次放過她未必是對她好的!因她不是第一次犯例!亦因她還未知道要改過﹖人人好似她醉駕﹖人人好似她襲警都可否一樣如她的輕判﹖那公理何在﹖
! c1 p4 Q* {" n5 v7 }http://hk.dv.nextmedia.com/template/dv_channel/index.php?fuseaction=dv15.player&mode=section&range=d&dv_iss=20100804&sort=view&id=4104&iss_id=20100804&sec_id=4104&art_id=14308981&av_id=14309300
作者: 兩腳一伸    時間: 2010-8-4 06:38 PM

成件事,o個條女犯罪時既態度,行動
. I% M- B1 Y( b" ~完全唔值得輕判
  M# l3 L( i# `& U% g4 i特別係呢件事受到社會廣大關注下+ F7 {$ E: `* e2 s
更應嚴懲,以敬效尤
7 W% v" n1 }! r; O% {; |  A----------------------------------
9 z) Z* u. N) Q另外岩岩睇新聞3 _9 ?8 S2 T! ^% T4 d
發現原來警方用左一個較低既罪名控告佢
' c- ^8 U0 z( O3 Z好令人質疑究竟係咪"朝中有人好辦事"
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-4 07:12 PM

成件事,o個條女犯罪時既態度,行動
4 g# i& ~5 q7 J# e完全唔值得輕判
* t8 s9 N0 `& u) o! ]- y特別係呢件事受到社會廣大關注下
7 o, i4 I  s# z/ Y更應嚴懲,以敬效尤) ~# a: \- E# o9 {. Q9 n- \0 ?8 a
----------------------------------
. Z  v3 J; S: e# E  S另外岩岩睇新聞2 W! ]: P3 W4 D, O: u! Y
發現原來警方用左一個較低既罪名控告佢
5 H$ e- r# X5 U好令人質疑究竟係 ...
6 n% }2 K5 a: b0 \! T1 I( c兩腳一伸 發表於 2010-8-4 06:38 PM
就算不是!都要比面個包大人啦……所謂官官相護…唔出奇喎…
作者: 奉命    時間: 2010-8-4 11:49 PM

起馬拍佢一碌啦
作者: infjlam    時間: 2010-8-5 01:25 AM

$ C& h1 Z8 Y2 N7 m4 I7 _2 m
冇用o架........
6 n/ R- T) Z- `* L' R6 X  O2 d+ i; v- p/ z- _8 ]
香港只要有錢有地位,就可以有特權,屢次獲得輕判,瀟遙法外,
  e" W2 s; `% {! `9 f3 U" v2 C呢D就係所謂「有強權,冇公理」
( N5 e0 ]% N2 g# D4 C( D& A
1 I) S' ~* M( z- `" ]8 G' r有錢有地位人士隻狗,連吠都大聲D呀,你吹得佢脹o羊
作者: 自由神    時間: 2010-8-6 05:10 PM

終審法院法官包致金姪女的襲警案判刑覆核,裁判官阮偉明決定維持原判
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-6 05:20 PM

終審法院法官包致金姪女的襲警案判刑覆核,裁判官阮偉明決定維持原判  F/ i: P' Y+ s4 s
自由神 發表於 2010-8-6 05:10 PM
噢!無眼睇…
作者: 2622000    時間: 2010-8-7 11:37 AM

成件事,o個條女犯罪時既態度,行動3 o1 Z  l4 h2 G$ f# a1 S3 F. ~6 @. B0 ^, r
完全唔值得輕判0 O6 Z  \: Y2 y$ Z; b! e2 {& U
特別係呢件事受到社會廣大關注下5 k( h% l3 k7 f7 d4 n
7 p3 B  Z! r4 z更應嚴懲,以敬效尤$ E% @7
作者: 小小康    時間: 2010-8-7 12:50 PM

呢啲咪叫"港式"法律
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-7 01:22 PM

呢啲咪叫"港式"法律- ~+ L& Q+ _  P4 t. E
小小康 發表於 2010-8-7 12:50 PM
我以為是中國式法律添…
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-7 07:11 PM

摑警女嘲記者: like a zoo1 r! B/ j, i. r
http://hk.dv.nextmedia.com/template/dv_channel/index.php?fuseaction=dv15.player&mode=section&range=d&dv_iss=20100807&sort=view&id=4104&iss_id=20100807&sec_id=4104&art_id=14320367&av_id=14320921+ ^8 S; M+ r8 Z: p! S. A: @
後尾果句嘲諷峰擁群眾為動物已經睇得出佢無悔意和囂張!不可一世……護送的狗係度和應她的諷刺性說話也是睇到都火…
作者: jojojojoj    時間: 2010-8-7 07:57 PM

都唔係話重判定放過,$ Y4 V" w/ Q" R& ^& k6 `, e
最起碼要判得合理, ! R3 X5 N& ~' G+ g4 N4 x
襲咁多次警都可以冇事仲要出黎串串貢7 Y$ E% i, R/ ]& o) L& Z% o
咁都唔叫"法律幫晒有錢人"真係唔知叫乜
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-7 08:02 PM

都唔係話重判定放過,
% S. q2 w' I6 z- h- G7 ]) b最起碼要判得合理,
: P8 ]6 V4 d/ v+ [0 k襲咁多次警都可以冇事仲要出黎串串貢/ w0 K: D8 i& i; D9 O) D) v
咁都唔叫"法律幫晒有錢人"真係唔知叫乜' p3 n+ K* U8 [9 p- A! M, ?
jojojojoj 發表於 2010-8-7 07:57 PM
佢咁串盞惹民忿!衰左都不懂收歛遲早衰…
作者: alan3015chan    時間: 2010-8-7 08:32 PM

佢咁串盞惹民忿!衰左都不懂收歛遲早衰…" `! B# g' L* P& [" K5 I! X
goodnicelady 發表於 2010-8-7 08:02 PM
5 j- \: O: J! @4 ^- C
我睇東方話佢話d記者係動物! " r4 C' y& _3 a- e
吾知堅定流?
作者: jojojojoj    時間: 2010-8-7 11:29 PM

佢咁串盞惹民忿!衰左都不懂收歛遲早衰…. g+ a4 }& B) N) j5 h( x- `
goodnicelady 發表於 2010-8-7 08:02 PM
+ C1 s  _, X) _- [# B

/ x, m8 v: q* z( P# v3 `9 N8 b* O識收歛就唔會打幾次差佬, 下次就算車死人或者一巴摑死左個差佬都可能罰幾千了事, 等佢衰可能要等到下世
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-7 11:48 PM

: {6 P9 z" m4 d' w
( E2 j: [) L' K: z5 ^& g5 v
識收歛就唔會打幾次差佬, 下次就算車死人或者一巴摑死左個差佬都可能罰幾千了事, 等佢衰可能要等到下世
9 y0 A( U3 [: N- yjojojojoj 發表於 2010-8-7 11:29 PM
車死人或者一巴摑死左個差佬都可能罰幾千了事﹖唔係麻﹖咁仲成世界既﹖
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-7 11:48 PM

& m+ Z6 v  g' V' N+ l我睇東方話佢話d記者係動物! % {2 z6 B$ e- A) r' s( I- \
吾知堅定流?5 r. l" a! @* ]* m& I3 q
alan3015chan 發表於 2010-8-7 08:32 PM
睇佢個樣講野咁串係都唔出奇呢…
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-9 06:34 PM

摑警案震盪  500黑衣人遊行! x1 w8 _! k! z' s( w
躁鬱症患者:病唔係藉口http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100809&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=14325423
1 b! z! P+ T& @2 ~" h【本報訊】包致金姪女辣掌餘威銳不可擋,不少巿民和警員昨日為她獻出人生第一次遊行,有躁鬱症患者
2 W! A/ h\" v$ ]( ]2 _0 E
高呼病人不是「大晒」,有醉駕判監者的親友呼寃「窮人含忍」。其中網民自發遊行,短短五天內號召了近 500人,網路上的怒火燒到現實。
* g0 n6 Q4 E* R# F/ N! E6 g遊行隊伍身穿象徵法律已死的黑衣,中午 12時在立法會門外集會,高呼「還我廉潔社會」、「打倒官商勾結」、「捍衞公平審訊」、「抗議法律不公正」和「維護前線執法人員尊嚴」口號,其後遊行至禮賓府遞交請願信。3 a5 ?7 Z  m! E# r/ ]9 H
& V6 E/ T4 X5 [5 J6 i, o4 u) H+ S
社民連:維護人權非警權
2 f* Y- Z0 U* [$ d遊行發起人盧先生是香港專業教育學院( IVE)學生,今年 22歲,首次參與遊行,他指上周三在 facebook發起遊行後不足五天,已有大批市民參與,「反映香港人今次真係好嬲」,他強調事件打擊前線執法人員士氣,若政府本周內不能作出合理回應,他將在下周日發起更大規模行動。
# D" o+ k) ~. x& Z+ o參與遊行的社民連「阿牛」曾健成指,警方過去執勤時,確曾借故推撞示威者,再「老屈」市民襲警,今次遊行非維護「警權」,「我哋出嚟係要維護人權,出嚟撐個道理,維護香港司法制度」。社民連「長毛」梁國雄亦指,現時警隊條例權力過大,有需要修改和檢討,「家條條例保障唔到市民,亦保障唔到前線警員」。; a% R8 Z+ A8 O* g$ c, H
30歲的彭小姐跟包致金姪女 Amina Mariam Bokhary一樣是躁鬱症患者4 `/ g3 l- x$ h8 D' B+ D
, 04年病發,現時病情受控,「病唔係藉口,我唔會畀自己唔食藥,啲藥會帶喺身,呢個病唔會話乜嘢都控制唔到,點會其他警察同佢講嘢佢都識得應吖,全部都係 bullshit!佢家境咁好,屋企人都應該提佢食藥啦」。
9 v2 ^* e& Q: M
9 t3 M' \+ E1 U退役警:捱摑警員被毆辱' g) j* g. B% `9 Y4 l( d: v
任職旅遊業的黎小姐,自言周日最愛打台灣牌,「除咗六四之外,我都未行(指遊行)過,要我放低嗰 16隻牌出嚟行唔係咁易,證明呢件事幾咁激親我」。朱小姐的友人曾因醉駕入獄,「我飲咗酒都唔揸車,奉公守法,我朋友都坐咗(指坐牢) 14日,雖然只係 14日,不過佢都負番佢應負嘅責任,唔明點解佢(指 Amina)唔使(入獄)」。
% J& ~3 ^7 a) W$ s1 `) M; T7 H5 q十多名香港警察員佐級協會創建人暨退役同僚聯會的成員,昨日亦首度參與遊行,夥拍自由黨遊行至政府總部。聯會委員周鎮宇批評,包致金姪女今次所犯的襲警罪比一般襲警罪嚴重,「今次係我要犯法,要打你就打你,對法律係完全唔尊重」,並形容被摑的警員是被「毆辱」,「仲慘過捉賊時被打」。周認為,警方選擇以較輕罪行檢控包的姪女並不恰當,認為立法會應調查當中理據。
作者: 0110851    時間: 2010-8-12 03:11 PM

唔通法律真係有錢人用黎控制窮人既工具?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0