標題: 智利礦難︰人類史上求生意志極限 [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-10-13 11:35 PM     標題: 智利礦難︰人類史上求生意志極限

& f/ J: L, E. o) Q0 i1 c; l
8 ^- [; Y1 a" s4 U( r二個月冇沖涼牙 1 C* A: k) ?* @% W- v; _& i

# S" z/ v4 r0 h/ h& Z[youtube]YEYwOFPlUJE[/youtube]
作者: 呀傑    時間: 2010-10-14 02:40 AM

狂呼,狂呼!!!又一証明冇野,,係冇可能!!
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 07:40 PM

求生意志也要看看處身甚麼國家? 同樣是礦難, 如你處身在某遠東的小農國家,
0 y( F; v1 k$ j8 S1 _8 r' l人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好,
) O! V& O9 G' y6 x2 L0 B因為在這個國家做鬼比做人更有價值, 正所謂: 「黨疼國愛, 十三億人共一哭, 縱做鬼, 也幸福。」
作者: infjlam    時間: 2010-10-14 09:06 PM

本帖最後由 infjlam 於 2010-10-14 09:12 PM 編輯 ' J; `) J6 ^: k4 B4 G

8 e* j3 T* t- u" I; ~, X
求生意志也要看看處身甚麼國家? 同樣是礦難, 如你處身在某遠東的小農國家,
' N3 j# }1 M, {/ ^+ t* u人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好, * X4 j$ h- R) u9 R- N7 ?
因為在這個國家做鬼比做人更有價值, 正所謂: 「黨疼國愛, 十三億人共一哭, 縱 ...
' F" ^% x" t2 }) [* _9 K$ v打狗棒 發表於 2010-10-14 07:40 PM
+ o/ B: A  k5 X7 {5 o

* b/ h2 w1 S. ]次次都搵位抽水罵中 共,fine,3 f9 I" H, Z" X: d
- Q5 ?- @& K1 O% c3 s
但我卻從不感覺到,閣下有對國內受苦同胞有絲毫的體恤或關愛,
9 Q4 ^6 Y) u: r. O你呢隻終日幸災樂禍,毫無人性,揸邊個國家護照都唔敢公開o既抽水狗,快D去死喇
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 09:38 PM

6 W1 Y0 H- M6 N6 K' K人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好,
3 [. a( [( d" a7 Z4 i因為在這個國家做鬼比做人更有價值, 正所謂: 「黨疼國愛, 十三億人共一哭, 縱 ...
: D/ C+ _- F5 Y# z- d打狗棒 發表於 2010-10-14 07:40 PM
: i! z' g& `& B8 Y6 S, H
; m9 [: y3 ^) l$ ]2 n* y# ?: S& h
生要做外國人
4 e: }0 v" s8 D, Y' A  k6 c7 J
# b' X" a4 _& \* K4 V4 [$ s5 [+ v死要做外國鬼
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 10:01 PM

2 h) J; \" v+ W- B
; c9 \+ Q5 g  ]8 x0 g( t4 ]* j. `+ V次次都搵位抽水罵中 共,fine,
/ t: x( B8 N  O1 m3 n, ?. b: {$ B- O% `/ S) o8 E9 J0 l6 s* E
但我卻從不感覺到,閣下有對國內受苦同胞有絲毫的體恤或關愛,' R# Q+ W2 {  [0 O8 l8 T+ E
你呢隻終日幸災樂禍,毫無人性,揸邊個國家護照都唔敢公開o既抽水狗,快D去死喇 ...
2 D; s' A* C1 N# L) dinfjlam 發表於 2010-10-14 09:06 PM
, c8 ~/ l/ t6 a" Y, u, r
你冚家剷死, 我都未死.........
作者: infjlam    時間: 2010-10-14 10:17 PM

* F, Q- M% C1 E# j* G# |! N1 P5 n你冚家剷死, 我都未死.........0 |% y- L* ?9 A- [, X
打狗棒 發表於 2010-10-14 10:01 PM
7 {% r( u- g5 _6 A; @. m" Y
, Q0 {2 K9 n: T; H/ Y) t, x
有一樣野,叫做「天收」,你都係打定輸數為好
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 10:19 PM

9 w; m' x& }' p+ z  o& y& V你冚家剷死, 我都未死.........
+ Y; ~5 ?2 D: E8 j; f/ u8 ], S打狗棒 發表於 2010-10-14 10:01 PM
6 ]. l4 V7 f7 ]
1 L( ^0 x1 V7 y5 F% J3 C+ |同共慘黨鬥長命牙
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 11:14 PM

% w% `2 e0 b1 @+ i$ w
/ r  F9 f! j% \& q有一樣野,叫做「天收」,你都係打定輸數為好6 V4 j+ g8 H3 |* A9 }, P
infjlam 發表於 2010-10-14 10:17 PM
+ l) Y+ a, G6 [8 R
收都收你條契弟先
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:17 PM

. O6 g( d; Z  o' ]% W' d' h/ `. R
收都收你條契弟先! q' P+ K9 J6 R! j9 x! K; W% K
打狗棒 發表於 2010-10-14 11:14 PM
. P7 @- e( `# P/ W/ b) L1 z
  l' O! ]( N& Z; d& _, ^收刀收共慘黨先牙   
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:20 PM

; o# u6 `2 J+ g$ h' b+ n, B% B; C8 Z  t7 r, l2 ?
次次都搵位抽水罵中 共,fine,8 K/ `) u  r( l( T( F
2 r8 q1 F- Z& j" n
但我卻從不感覺到,閣下有對國內受苦同胞有絲毫的體恤或關愛,
5 J1 f/ S- `/ N4 S% E- C% z你呢隻終日幸災樂禍,毫無人性,揸邊個國家護照都唔敢公開o既抽水狗,快D去死喇 ...
( B- k: W8 N) j" Yinfjlam 發表於 2010-10-14 09:06 PM
  ~# R: _  l' N2 m- x
  S) @' j7 s- @- O. I6 j' A: \( d
wakkaakkakak!
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:21 PM

/ O2 ]' w( W* s; n. m0 [) P! V7 A, i2 }$ W4 F: M( X
生要做外國人
5 {) W% r8 l4 b5 {0 z
( N4 @- I: E& V6 s( \/ f' |# Q死要做外國鬼 & A( }/ x* t2 y. \- S8 m
電梯男 發表於 2010-10-14 09:38 PM
  v, A: @+ \5 ?/ A' V& r# u
7 |: v; k; c6 R9 C
wakakkakaka
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:27 PM

) C3 o8 H& n- A' Z/ c% j) y7 z, X+ T' v生要做外國人 % V( N$ z, t: V2 u! e% B0 Q8 p0 f; W% n: }' r* @
' Y2 E" k) E% z. Q! N& W1 a3 Z: q- L; m
死要做外國鬼 ' d" {5 W2 F, T+ d# u9 x& ]
3 G6 }6 b3 l; p/ E  f電梯男 發表於 2010-10-14 09:38 PM1 {. \  k/ s# j) G( ]) k7 U: g6 O/ x) k, o7 b+ ^) D
wakakkakaka 1 Q- ?2 y( c! }* s5 ~- t" x
hamsubboy 發表於 2010-10-14 11:21 PM
+ B' ^; ?5 A! S" `+ g" ?& u
# }  @$ {5 p9 p6 D! q$ _" Qcheer
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:32 PM

+ F, R$ E7 p" V( O: _& ?
4 C2 U& g/ U* f% r. ?cheer & T" P4 d8 w2 |
電梯男 發表於 2010-10-14 11:27 PM
% m: s7 s, {% a+ E. C
( z7 N6 Y5 p; e4 `' P- n! L  R
飲勝.... 干杯
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:33 PM

2 O9 a# e; ?% z. b. O
3 K. p8 B, u" ^7 E" c% q; ^
飲勝.... 干杯
0 n% H+ ?5 F6 V/ n$ Rhamsubboy 發表於 2010-10-14 11:32 PM
+ X- K9 Q( P$ s" n9 k: J
. e$ u1 c8 [* b1 D  XFriday night fever 牙
作者: infjlam    時間: 2010-10-14 11:36 PM

/ d/ ?% o7 E- K* s1 `3 D生要做外國人 8 |$ v- h2 `) [9 l: f  E/ l
死要做外國鬼 0 j/ o+ i) v2 `/ K+ n1 r
電梯男 發表於 2010-10-14 09:38 PM
6 B1 Y2 r: U: @. k2 K, V
9 O9 A0 ?! D5 i做狗,當然要做隻番狗,才為之好狗
; d# H$ b. y# z: N- p" q2 E做番狗好過做人
2 O$ c* Q( ]& U5 k) U  X(雖則只係一隻吃裡扒外,黃皮白心,聽講寫乜Q都用中文o既偽番狗
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:37 PM

8 N, i  z. ^5 @2 Y
  T9 M3 y; m. [, W* Z
Friday night fever 牙
/ P/ ?6 c# S. T0 U電梯男 發表於 2010-10-14 11:33 PM
4 D6 u' T+ o1 j' A5 t+ |
& o* J+ l  S8 `9 ]0 J週末狂熱呀!
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:39 PM

, D2 v+ ?" A: i" w6 t5 L2 ]$ J9 b
7 P4 h2 S% D) h做狗,當然要做隻番狗,才為之好狗 9 o5 K( w2 }1 P5 c( A! j
做番狗好過做人 , n8 A- D" @) w# Q. R
(雖則只係一隻吃裡扒外,黃皮白心,聽講寫乜Q都用中文o既偽番狗5 H, |2 A( g- M
infjlam 發表於 2010-10-14 11:36 PM
7 _: Z/ L; f7 T5 `
; v4 h+ g9 s' a7 b8 h* n
潮州人會話 - 西狗
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:42 PM

6 w' l& o# f( D; W) U0 f$ ?! j* W( _" H9 ~
潮州人會話 - 西狗# |- Q0 }4 F% y2 R7 ~2 w% p# ]% i# h+ P
hamsubboy 發表於 2010-10-14 11:39 PM
2 Z5 L. V: |" e* F0 j+ }+ W, R
3 F, A5 U/ m7 \, `
共狗牙
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 11:55 PM

9 t# S5 e' o3 _& f& D/ s
* d+ Z' v. g* j$ w9 G5 H( T
做狗,當然要做隻番狗,才為之好狗
7 x- X/ i2 m; [, p* H$ u' t: D做番狗好過做人 $ k* U5 c' |+ g, b9 {# Q. N' |
(雖則只係一隻吃裡扒外,黃皮白心,聽講寫乜Q都用中文o既偽番狗8 P3 s, ?9 C! ^3 v
infjlam 發表於 2010-10-14 11:36 PM
4 V$ k, V. y+ C: ?" j" L" ]
挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?( d3 f# T. r- S
咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?
  y8 z2 t- ?- P3 f- c2 }" _, a你都柒撚矇朦食甜筒!!!
作者: Winters    時間: 2010-10-15 12:14 AM

+ H) i0 R% q$ e! N9 a+ @* K挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?
3 M+ I5 K; T2 f. S7 @1 ^咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?
! x5 c; Q2 R0 D3 a" X5 n你都柒撚矇朦食甜筒!!!- R  A% S' [6 g: O
打狗棒 發表於 2010-10-14 11:55 PM
9 ?4 p4 O( w6 b8 f& v% V* I
講得無錯,infjlam兄以人地講咩文黎判別佢係邊國人真係唔啱.
. f+ J8 D% E- Q7 C- `6 ^" k, h) h" Q. ~5 S; ~
不過狗哥係呢個POST:0 U9 w% E# k$ ~6 |+ t$ G) x
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=224315&page=2. Z9 x3 E2 w: _7 ^

) C) x7 P$ R+ [  G+ n* q入面嘅說話透露左佢"當時"嘅國籍
+ H5 x/ F' k7 Q! |+ U"狄娜年青時替中 共做間諜......這些財力武器正是用來鎮壓我國人民......"
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-15 12:18 AM

) F! Q( F4 G$ I7 z$ [* v3 l挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?, c# F, L' [2 ^4 b; b- \
咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?
6 d4 c# i1 r9 E) d. t. @+ u你都柒撚矇朦食甜筒!!!6 ~5 @& X5 Z- a" C7 g
打狗棒 發表於 2010-10-14 11:55 PM
3 G/ v. Q5 D5 ?: C7 M
2 T, G* t9 o+ J1 s* N狗哥, 請問你係咩人? 咩國籍? 手持哪國PASSPORT? : `* `5 t8 r7 K+ k( s0 u/ [

/ A$ {, C8 w! F; \% C: f4 F我頭像是 陳妙英, 但我不是陳妙英, 不是女人, 但我又是中國人......
9 ?+ i+ F7 X% b1 z9 P3 c2 ]: }) d# U我叫 hamsubboy, 因為我打中文慢, 因為當年登記做 member, 趕住睇"咸"相
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-15 12:42 AM

未覆.... 買宵夜先
作者: infjlam    時間: 2010-10-15 01:02 AM

! w* P4 T: n" I5 E
講得無錯,infjlam兄以人地講咩文黎判別佢係邊國人真係唔啱.0 B& l( ], _- r' V/ N8 z" M
) }1 k" T$ q% t+ e5 W7 V! b
不過狗哥係呢個POST:4 g' ^8 {  Q* T  T2 D' C0 P7 m
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=224315&page=2' O% v9 K3 d% g/ v# @
, d0 M) ?. k+ y: O/ W, a& c) D+ u
入面嘅說話透露左佢"當時"嘅國籍
1 w- C2 K7 z" W: g"狄娜年青時替 ...
: i$ y# n  L6 X# O# E- bWinters 發表於 2010-10-15 12:14 AM
! S0 `6 ~0 ?# v$ Z7 n. Z

& X- P* o9 r4 x) A  d' ]或者咁講,小弟唔介意狗哥是那個國籍,只係唔明,狗哥時常說自己已經「脫蠻入化」,
+ T- p! E5 ]6 ?% O, K9 x) d點解仲要用他眼中的低等蠻族語言,還要眷戀他那段已成歷史o既過去o者
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-15 01:40 AM

$ @2 n% d* y5 z3 `& \  c
挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?
1 e3 l. S9 v" O# P' n- M2 \' I咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?
. q$ L4 g  a! F( d* \# H你都柒撚矇朦食甜筒!!!
* D5 u/ a8 s  w9 Y8 b0 [  d* o, L打狗棒 發表於 2010-10-14 11:55 PM
1 z; y% r0 A5 U$ H; c
# X# d9 ]" O5 _* x
狗哥, 你的頭像是發哥燒美金點香煙....6 c2 m  Q7 e* \$ L
唔代表你係煙民, 唔代表你平時用美金作貨幣....$ P2 m' F: L& a, t+ m4 v3 R6 e
你網名用中文叫"打狗棒", (打 = 扑, 狗扑野, 用狗陽具)! d" E1 r1 f0 r- b4 y$ b( |
唔代表你係狗陽具.....0 k( M# \; y% H% y
我開始捉摸到一d意思
作者: KNY    時間: 2010-10-15 09:13 AM

/ H( S" P/ j/ {% Y: G& M% Z, [2 y4 x, M/ G2 [& K+ c. [
或者咁講,小弟唔介意狗哥是那個國籍,只係唔明,狗哥時常說自己已經「脫蠻入化」,
. K( q( o; U1 w  m) l點解仲要用他眼中的低等蠻族語言,還要眷戀他那段已成歷史o既過去o者 ...
6 Z4 G! b3 D' B# ^6 F! [infjlam 發表於 2010-10-15 01:02 AM
$ o9 M6 R% o; _" h! g. B5 w) I

+ [% e) y9 p& {% e' u都話左passport可以換 ~ 但存在既DNA係冇得改變 ~
; Y" H  Y6 W4 q) J. E9 {0 ^9 H. b. G. W
正如有D愛狗之人 ~ 鍾意幫隻狗著衫著鞋 ~ 將隻狗當玩物 ~ 隻狗可能覺得好自豪 ~ 以為經過主人打扮之後 ~ 身份唔同左 ~ 覺得自己似人多過似隻狗 ~ 但係行出街 ~ 可能引起其他狗既羨慕 ~ 但係你估有冇人會當隻狗真係人?     
作者: andyho    時間: 2010-10-15 09:42 AM

求生意志也要看看處身甚麼國家? 同樣是礦難, 如你處身在某遠東的小農國家, + j) y; u' v+ }1 ^9 j# K2 ^
人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好,
1 a! e0 y8 O6 T: \, ~" K( x打狗棒 發表於 2010-10-14 07:40 PM
2 ?1 k( D. c& n  M% V& w% L
& Z( H0 L8 }, g) n; x$ H, D
我地國家有本事救出礦工架, 只不過先要讓擁有影帝級演技的總理粉墨登場, 在中央電視台鏡頭前為救援人員打氣, 7 j: `  N2 `0 l6 R. l  ^6 T
而礦工被救出時例牌要對住鏡頭大聲同總理講:「多謝黨及國家的救援!」
作者: KNY    時間: 2010-10-15 10:48 AM

}  h$ V3 u- P* u" e  p  C: P! r; {0 J( ?# }+ d
我地國家有本事救出礦工架, 只不過先要讓擁有影帝級演技的總理粉墨登場, 在中央電視台鏡頭前為救援人員打氣,
0 t/ t) m  L1 U" k' g而礦工被救出時例牌要對住鏡頭大聲同總理講:「多謝黨及國家的救援!」 ...
$ \+ B/ V; m3 ]4 u5 g6 l3 Eandyho 發表於 2010-10-15 09:42 AM
' Q% ~8 E1 }, F) a
$ w0 Q2 q% O+ `* ^, q. k* E
智利咪一樣 ~ 總統登場 ~ 礦工獲救後多謝總統
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 10:50 AM

笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~
作者: andyho    時間: 2010-10-15 10:56 AM

' s1 H5 L/ i  m7 M) ?2 F% ]/ }
1 y: s$ d* h, q  t$ B" @2 Z智利咪一樣 ~ 總統登場 ~ 礦工獲救後多謝總統
' H! s' X) R# B( h5 HKNY 發表於 2010-10-15 10:48 AM
9 @" S2 a# Q: Z; u5 p

" r0 q5 B$ K( i* W8 m磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?$ ^. t5 x+ m# A4 i8 f: C' Q* h! e
內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?
  _; F% }+ U. p. ?7 ~/ w1 ~你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:02 AM

笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ , V, q, o# j/ B1 u2 F3 d
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
/ X8 D$ G1 ^8 h5 {5 ]# H2 O
7 ]1 F' \  T0 K+ D
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
& ?$ F2 ^/ m. l5 `  Z+ W但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
* F4 p- F7 g7 ]9 H因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:03 AM

: ~5 i/ l1 Y# d2 s$ J0 ?: w
: q5 q0 ]1 h  Z/ u0 a. E磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?8 c. ^! s) p$ F; C6 \( s; v. N0 }+ U" g
內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?
# s, H' j0 `% u3 H8 b- G# V* |你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...
1 @  m! i* z* fandyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
7 L; `8 t  y7 N& c. v' i4 z
# _2 h2 C# q7 a1 F7 t( J
我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
& [1 b. |. H- H5 }) b+ O- E# r1 ]9 Z2 v' [. ^
: i6 C: M% G6 L- b1 q3 ~
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
9 V3 E( c+ d: T/ p/ e' t/ i, `* A  Z9 E$ x( o9 R
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:04 AM

- i* o/ F( y( W
4 ~+ A' l* g+ b
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
, L7 S7 ^! @  j0 o但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
; m* |3 B6 a" b因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...& g" X% S3 [- D$ R. x; N
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
  |) n5 K" l$ ~
; |7 Z. R' u2 H' m( t/ x
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:09 AM

$ A' W% V; v. p2 v* L! c

+ k8 X$ c2 ~/ y2 \0 {9 Y至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
# i( V. `! h$ p+ b" Qc( O8 n
2 y, g% Y0 z% d# M4 B# T5 ]: g* I. k中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
8 G% F; |% Z6 ^; l

( ^5 y- W$ }! w礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?' O& @+ a; W! |  \7 W: d" O
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:13 AM

本帖最後由 andyho 於 2010-10-15 11:18 AM 編輯 1 i1 |9 v& J% Z( M0 J4 ~" w
, K$ H, c; Y  [: W4 b" C
9 i! t* P& r9 r9 B2 T, x, Z! G我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   6 g4 r$ C7 c* y' O. B, d/ `8 y, Q
KNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
. s: X4 u; D8 n
% L1 P7 a; s& P& D# ^! c應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
! y- r9 d* Y; W/ U6 v但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
0 Q. k$ Q* @5 J: e+ o# S所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:18 AM

: z4 X: `7 l4 T$ w- R. ?* s
( x( J5 c5 `' c! C; k
/ L- E* [$ I  e4 t4 D- N( e* {" n
2 s" ]1 F" A  p; Q9 x  r
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?3 k6 k7 G' y& D# B( A1 K
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?+ O$ p6 N* Q1 u' [  G3 p& @- ^
andyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
1 y6 C7 Y* I7 Q, D+ k) l
) v& b9 E8 k, E8 J$ h
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:20 AM

T( N: z( ?* p3 l8 X( ^7 ?. ?
7 F+ B9 H1 l& k" r1 f1 i0 t! h
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出' H- f# I$ i( l) s, L$ v( S* \+ I
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
' C3 z+ y* S" h所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...& s# z; X, L4 M% y' ^  o
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
% W. {# c  A& d5 t4 J5 [& p

# {( i) @: a" ^" z4 r0 q我好少睇中央台喎   
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:23 AM

. s- m, o  O& Y2 K1 f3 j$ U* v0 J/ [; ~8 Q
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...& M. K  K( K! L5 Q% J0 k" I6 L- D" S
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
4 A. {( @: |+ x1 J0 @7 G

- |* S' @' D8 Y3 G. i6 X係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. 1 o: p& j) ^2 M/ C
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 11:27 AM

; T5 _$ {0 h# @0 r0 L6 l3 @1 }" Z1 t9 V4 x4 s; |0 o1 v' ^; S: j
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, 8 A) v8 h4 g& [4 S/ M% i. m" w
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 ) ?$ j; D5 q# x* r5 a
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...& ~- }5 \0 q5 }8 `0 D  u
andyho 發表於 2010-10-15 11:02
5 |1 c. ^" M4 b1 a

) I$ r7 e+ g# s7 q( c" v( \有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~! }  G  ?& R" d/ G* f9 _
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
: {: Z2 C. l/ h9 {8 R做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:31 AM

0 T1 b+ t5 M, I% Z8 ~# C1 }/ M" Z3 Y% g8 T2 N2 D, ~
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. ' L7 i/ |# P- }8 J* e
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
8 e+ N1 S/ t, X* G5 _& H  landyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
1 o) P  g7 u: v( M2 c  m- v
6 R8 J) z/ P# D0 r  V發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗 $ d) c6 ~% h$ g, I0 x
* }5 R+ g  b& L: I+ J
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:42 AM

3 N* q9 D- J# H- D/ I8 l4 ^% e$ H
, Q! f) Z& R. }# t5 m& V7 g% Z
有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~' s. \  H5 P+ t& S: F' E  x
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無 ..., `; w  k9 E- }2 y- u+ ?
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 11:27 AM
" A& _9 U& p4 r% S$ _) o& O
7 p8 @: A' ]. J! ^事實跟道理是兩回事, 大家都知中央台是國內唯一發聲的喉言, 這是事實,
; o: p; ?: k5 G至於是否經過包裝至國家認為合標準才播放, 這點可以去爭論, 7 i9 M4 E, w- k
我剛才所講的「事實」是, 每逢見天災人禍, 總見到總理以同一形象同一語氣在中央台出現, 而被救者總之先多謝黨及國家
( i/ S+ V: T6 e7 x( T+ |8 }當然對這畫面, 不同人可以有不同判斷,我只是暗諷, 未至於「插」咁嚴重吧?
) U2 d' }2 _9 P( X% s1 b5 W- R2 w! d% s) C
版主,你講開我又趁呢個機會同反映幾句, 過往你指責過有版友煽風點火後即閃, 我相信所指的包括我, ( A/ ^6 {9 Q& h2 z8 O
呢一點我認為不公道, 或者你客觀有那種感覺, 但我個從無呢個動機- X8 L: A( z; h
至於風頭火勢下撤退, 你應記得當時是什麼氣氛, 聽其言, 觀其行, 可留意我一直以來所有的言論, 再判決我是什麼人  
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:44 AM

4 U" t+ k( }5 ^8 Q1 \+ \4 n
3 R6 o/ c/ A7 }
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗
) A+ X! J- N$ N7 a; h1 H: G% L* X' ~' b. E4 \
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民 ...: C5 D; v% g! i+ C. r  {
KNY 發表於 2010-10-15 11:31 AM
$ y2 ~/ {% W0 u5 k

7 O; H# v( {0 [# `1 T' O所以我咪多謝你講出道理囉!我地唔完全認識北韓架, 話北韓餓死人, 我同你見過咩?
8 u# n* V7 t2 p- g可能是西方人中傷, 可能佢地餐餐大魚大肉, 仲要瘦身啊!
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-15 11:49 AM

% I2 r3 z& G# s1 P: A+ J, p( m" d  u# z
所以我咪多謝你講出道理囉!我地唔完全認識北韓架, 話北韓餓死人, 我同你見過咩?$ a7 p5 \/ f( }5 Z
可能是西方人中傷, 可能佢地餐餐大魚大肉, 仲要瘦身啊!$ [$ U  s6 L* h
andyho 發表於 2010-10-15 11:44 AM
% V5 f' z6 ?# O/ p. Y  ?4 X4 p1 n
我都認為係, 金家三爺孫肥屍大隻, 話北韓冇嘢食? 可信程度不高!!!
作者: Winters    時間: 2010-10-15 11:55 AM

* Y. A2 @+ v+ y
- ~8 e& P6 U: Y" v0 W+ o) r所以我咪多謝你講出道理囉!我地唔完全認識北韓架, 話北韓餓死人, 我同你見過咩?
/ _1 d9 X2 f( c& s: X7 f7 M可能是西方人中傷, 可能佢地餐餐大魚大肉, 仲要瘦身啊!
  @, z9 ?2 e1 I1 }5 k- q( a& Uandyho 發表於 2010-10-15 11:44 AM
5 Q5 u. C7 k" ?0 |2 @呢度鍾意捩橫折曲真係多,包括巴打你7 G" d. V+ V& }4 H. \! L* G6 G" p
' E9 o' r6 l( z! E/ a5 {0 v
另外,你同KNY係度爭論緊啲人係咪發自內心感謝黨.5 |2 L7 Z- p) W7 p
我係大陸見過兩種人,一種就係為自身利益而扮野成日將黨放係口邊,9 v$ w# e8 ?5 R9 c6 c
另一種就係電視個種,因為近年經濟高速發展真心覺得黨係好.' I* [. w8 D  f6 a2 x
但當然,前者人數梗係多好多啦.不過我想講嘅係,真心愛黨嘅人確實存在,就好似民建聯都有好多人支持一樣咁.
作者: andyho    時間: 2010-10-15 12:00 PM

$ D) j" w, b; R! C
呢度鍾意捩橫折曲真係多,包括巴打你
. O+ I4 A8 t- @' C. Y3 [' m: l8 o7 `1 w! x3 U. J& u( Q, L) b# X
另外,你同KNY係度爭論緊啲人係咪發自內心感謝黨.
$ L; l+ I  \# L" T4 ]. ^) \+ f' ]! w! X我係大陸見過兩種人,一種就係為自身利益而扮野成日將黨放係口邊,3 T6 V( B/ g- k; d
另一種就係電視個種,因為近年經濟高速發展真心覺得黨係 ..." }! T. U+ x' i8 l$ Z
Winters 發表於 2010-10-15 11:55 AM
7 ~4 k" G$ i2 k* k  b$ i; V2 [
; b2 S* n+ a7 j) H7 J0 C
我講北韓, 講真講假, 你唔係睇唔出吧? % x) m5 J* W( ^4 R
我嘗試用KNY個邏輯去思考嘛
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:01 PM

5 k# R% M* i3 G3 w/ M1 g8 F事實跟道理是兩回事, 大家都知中央台是國內唯一發聲的喉言, 這是事實,
; m+ J* B) W1 q* z; Q; X' y+ K% p至於是否經過包裝至國家認為合標準才播放, 這點可以去爭論,
, s! k+ e( R( `! ~我剛才所講的「事實」是, 每逢見天災人禍, 總見到總理以同一形象同一語氣在中央台出現, 而被救者總之先多謝黨及國家: K8 }0 U0 n7 z7 q: D
當然對這畫面, 不同人可以有不同判斷,我只是暗諷, 未至於「插」咁嚴重吧? & D! }1 G$ ?; x5 M! l7 U8 o

' v* S3 l" G( n/ f版主,你講開我又趁呢個機會同反映幾句, 過往你指責過有版友煽風點火後即閃, 我相信所指的包括我, - k4 P3 n2 j' J! C9 ]4 x; l1 @  [
呢一點我認為不公道, 或者你客觀有那種感覺, 但我個從無呢個動機
/ |+ [' f) j1 z至於風頭火勢下撤退, 你應記得當時是什麼氣氛, 聽其言, 觀其行, 可留意我一直以來所有的言論, 再判決我是什麼人  andyho 發表於 2010-10-15 11:42
" H0 `/ @% \) i# `1 Q2 E

, @4 l: t. q% s放鬆d 放鬆d~ 小弟並無認為andy兄你所講嘅有何不妥, 部份亦相當認同添~ 只不過每個人觀感都唔同, 就算係事實都好難以概偏全啫~
+ {9 |7 L7 Q; _  E: U" e都係有感而發咋~5 V( V* T  F! d$ E$ ~

8 r0 l, P/ X5 ^4 T# ~% dandy, 趁呢個機會小弟亦不妨表明立場: 你從來無包括在內, 只係當時我無可能逐位版友逐一去解釋啫, 莫過敏; 如果我當日表達得太差令你同部份版友誤會而耿耿於懷, 我樂於致歉
' l# w4 Q: o8 k) ^同樣, 在其位訴其位, 於小弟處理版務期間, 你亦應記得當時是什麼氣氛, 聽其言, 觀其行, 可留意我一直以來所有的言論, 再判決我是什麼人
作者: KNY    時間: 2010-10-15 12:04 PM

- k, V8 x" I7 R0 T: c
呢度鍾意捩橫折曲真係多,包括巴打你+ \9 z  E1 M  k. }8 P
2 m0 C" y- \* @6 }" ?0 ^
另外,你同KNY係度爭論緊啲人係咪發自內心感謝黨.0 i  W( d! n0 {1 C
我係大陸見過兩種人,一種就係為自身利益而扮野成日將黨放係口邊,' l0 |5 o: m* V# N" ]( ~5 B9 m
另一種就係電視個種,因為近年經濟高速發展真心覺得黨係 ...; k. t- Q. c8 A3 h
Winters 發表於 2010-10-15 11:55 AM
) k% Y* t  N/ o
3 W0 t8 {7 |# R! x& Z) _
人家係唔係發自內心都有得批判 ~ 仲點夠佢拗?  
作者: infjlam    時間: 2010-10-15 12:08 PM

我想可能是Andyho兄反應過敏罷,6 ]  z) G; F  T% `1 q: `
唔覺Boydwan版主在這thread中有責難過邊個
- J2 N. \* p. I) x
% h: I3 l3 q0 O5 R大家吹水,交流下啫
作者: andyho    時間: 2010-10-15 12:17 PM

我想可能是Andyho兄反應過敏罷,- o3 n* v: z! r5 L2 b
唔覺Boydwan版主在這thread中有責難過邊個
" W+ Z1 |3 u; c
' ~9 Z( ]6 W+ [0 \+ C/ Q大家吹水,交流下啫
6 s1 W  q1 p+ ^0 T9 ?# T, U8 y1 n9 G* }infjlam 發表於 2010-10-15 12:08 PM
6 {  u# q( |# }2 V3 q+ R! q# @- V( C0 W5 J# ^
兄台誤會了, 我指好耐以前的事, 但版主應記得我講邊單
作者: infjlam    時間: 2010-10-15 12:20 PM

; H/ H/ p" G  |9 P+ k
. a, ^. U2 Q4 a兄台誤會了, 我指好耐以前的事, 但版主應記得我講邊單. \, w9 O; }. A( Z$ {
andyho 發表於 2010-10-15 12:17 PM
/ i- v- H- y  h; n. z
  x/ c' X$ A+ H8 h( [) ^/ P3 h一單還一單,
/ A4 y3 J9 a5 K* B! n# t, Q唔好下下燒埋本陳年數簿喇 ; n3 U# w$ b+ y9 w
男人應該胸襟廣闊D嘛
作者: Winters    時間: 2010-10-15 12:32 PM

7 C% m. a3 O: s" s" k
! f: K2 f' c% Y一單還一單,
, l% p( \" \; G, C. o( K  e唔好下下燒埋本陳年數簿喇 * c; I, K( @* O( C/ I3 @0 |4 W5 w
男人應該胸襟廣闊D嘛
9 ?& _& U% h* l. l" Kinfjlam 發表於 2010-10-15 12:20 PM
0 |9 P1 {& A, L+ X( }
說話唔係咁講.
% u: c2 _( P! b以史鑑今,昔日嘅言行可以反映人嘅本質,係26FUN呢度特別重要.
作者: andyho    時間: 2010-10-15 12:33 PM

3 P. [  E4 p) [1 i' G
: o5 O( }! |9 b+ o) x) Z4 _
放鬆d 放鬆d~ 小弟並無認為andy兄你所講嘅有何不妥, 部份亦相當認同添~ 只不過每個人觀感都唔同, 就算係事實都好難以概偏全啫~
% p2 t2 W) F7 z5 K" ~% `都係有感而發咋~
/ c7 d3 t- h  g* m/ V) E$ Y; W) F9 e! s
& }* A" k1 [4 |+ t6 Q6 `andy, 趁呢個機會小弟亦不妨表明立場: 你從來無包括在內,  ...+ C7 w+ Y/ _( }* P: T% ]
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 12:01 PM
5 V2 a, U) v9 M6 }

" `, a( `" ^  e既然大家無誤會就最好   P( N7 }0 v0 z9 C
我雖然覺得整體上你算公道, 但在那次事件的判決, 我非常唔認同, . G$ d# i+ p% I
但在你的立場, 我唯有說是你身為版主, 在那氣氛下需要作出非常手段, 但當中真係有殺錯良民
  J1 @7 H' l# Z' t  h我連累到那位版友亦感不好意思, P4 @+ N3 s  n3 H: y$ k

' q7 F8 W, F0 W; S4 P" sanyway, 事件已過去, 我今日借機向你表明想法亦係好事
" ?+ a9 l/ p" ]3 I$ C得閒多d現身吹水吧! 雖然我知你平日有睇帖
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:48 PM

8 I* }7 O, b& s" t9 l% q說話唔係咁講.% M/ k2 b/ S: K
以史鑑今,昔日嘅言行可以反映人嘅本質,係26FUN呢度特別重要.
2 r; T- O6 E$ J: RWinters 發表於 2010-10-15 12:32
. F, l' f7 U8 U: n6 K  `# `) ?7 s

0 W, i6 I  V& B7 ?' i9 |* S$ s- `+ `# i% n: ]
哈! 連小弟都想燒埋?  如果小弟初入嚟就遇到你相信都會幾精彩幾好玩) ?9 w/ Z# s2 I5 T0 ~9 c; S1 m
不過可惜, 小弟依家上26嘅時間實在好有限, 上幾次都未同你講完就已經要離場, 唉..........
1 c/ \' ?# M* ]6 y5 H, ^: H* j2 D點都好啦, 有機會小弟都希望可以再同你揶揄一番嘅~
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:51 PM

: C( f3 P& W# r* b) S
7 E; N4 N# o9 g' G/ _0 C既然大家無誤會就最好
# z2 s, c0 k( x9 q, `我雖然覺得整體上你算公道, 但在那次事件的判決, 我非常唔認同,
1 z3 R4 x4 F9 T+ X0 l4 Z0 s+ m% ~但在你的立場, 我唯有說是你身為版主, 在那氣氛下需要作出非常手段, 但當中真係有殺錯良民9 Y" c% y0 L7 H$ D
我連累到那位版友亦感不好 ...- _  J0 z0 V+ }- v' w* U5 Z9 u
andyho 發表於 2010-10-15 12:33
, _# |# ]3 D2 @( U6 i# D# f  r2 ]  ?6 F7 _9 b$ Y! J' p9 s
% J6 m; Y* y2 r0 q: n) s
小弟時間好唔夠駛呀, 所以依家無乜時間上嚟同你地傾傾講講吵吵鬧鬧喇, 希望日後有機會啦~
8 K) U. g4 C- u& x祝安
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:54 PM

infjlam, 小弟衷心感謝你一番好意, 多謝. 1 M- D4 e7 g1 E& ]
遲d 再見
作者: Winters    時間: 2010-10-15 01:01 PM

% ]: d2 Z) i3 `
6 M( G) U# }# I* M* H" P
: p/ q8 K4 q6 W- a  |* q, Y, P哈! 連小弟都想燒埋?  如果小弟初入嚟就遇到你相信都會幾精彩幾好玩5 g; f2 }" R3 |  C
不過可惜, 小弟依家上26嘅時間實在好有限, 上幾次都未同你講完就已經要離場, 唉..........
* w/ }( q2 z6 q. X' a9 k& [點都好啦, 有機會小弟都希望可以再同你揶揄一 ...) z9 ~( ]* t0 b1 _$ U* C. S! [
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 12:48 PM
0 T. u' T3 s! `: u/ q9 x& U, q+ W
唔好玩我啦版主
7 M5 C$ W0 u" B/ K; i# i3 ^* x% e0 b" O+ o
經一事長一智,上次之後我深感明白到即使係網路世界,同要知道"民不與官鬥"呢個金科玉律.
5 z" B9 u) p' u! {9 E鑑於我上26FUN嘅首要目的係睇相,討論為次,陣間我又講多兩句,好似劉曉波咁(並非有意自抬身價,只作比喻)咪大獲?!, J5 j' B1 q" X/ n
- _  b4 O! P$ N  A( Q5 c
祝安好
作者: CK銘    時間: 2010-10-22 08:05 PM

好佩服佢地呀.....能夠堅持到咁耐

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0