標題: 家鄉雞加薪變減薪 [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-10-29 12:49 AM     標題: 家鄉雞加薪變減薪

善有善報惡有惡報時辰一到必定會報   : G4 v0 m7 d( R" L  `( j+ J
! _( S- o, Z& O. N- b
[youtube]yFl3FeNKwyw[/youtube]
作者: infjlam    時間: 2010-10-29 01:20 AM

在香港,打工仔不嬲都冇say,班飲食界鉅子要賺到盡,當然要玩弄手段,
; F9 S" j, `- p" h加薪?好........
' q" j. {. ]( x$ s3 o咪第二度剋扣你人工囉  
, v  m& @# ~; k+ V3 z7 W+ I" P* q# @! y( _3 v  x6 ?, e
貧富懸殊咁嚴重,香港政府又廢,完全係冇牙老虎 * a( o( H1 w* m5 G( o
仇商仇富怨氣就係咁黎囉
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-29 11:46 AM

一隻手掌拍唔響, 有無良僱主, 亦要有逆來順受的員工,  W2 x7 U( z. A- }8 F  e. a5 k+ i
唔好話扣「食飯時間」, 就算要扣「呼吸時間」, 一樣有人做;7 Q. }) ?  L( g4 j4 q3 C
有d嘢要靠自己爭取, 夠唔夠膽學外國搞罷工? : L/ u+ q* C! V7 a
唔夠膽? 拿拿臨去炸雞啦, 仲講?
作者: infjlam    時間: 2010-10-29 12:48 PM

一隻手掌拍唔響, 有無良僱主, 亦要有逆來順受的員工,' [: q8 ?' x$ C% [+ I# A
唔好話扣「食飯時間」, 就算要扣「呼吸時間」, 一樣有人做;" e; v1 Q. q/ m: S% a4 u& o
有d嘢要靠自己爭取, 夠唔夠膽學外國搞罷工? . D) H+ V( o9 J
唔夠膽? 拿拿臨去炸雞啦, 仲講? ...: t' j/ J" [& l( w  \: x- V$ I
打狗棒 發表於 2010-10-29 11:46 AM
% G7 q9 S8 P1 q: E9 r
8 C  Y: U- h# o
有人講就兇狠,做就...
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-29 03:02 PM

9 K' k& Q4 c( m( g; v3 J4 t9 t/ s/ ^- K7 V
有人講就兇狠,做就...$ ^9 d- w" F; f" E0 [0 f
infjlam 發表於 2010-10-29 12:48 PM
* i9 x& }! S" o- q2 y彼此彼此.......
作者: infjlam    時間: 2010-10-29 03:33 PM

M* _3 C$ g' T' e
彼此彼此.......
6 R4 p7 v& m+ j, }# L$ v打狗棒 發表於 2010-10-29 03:02 PM
) F& g, S9 X) V* i
- T$ ]9 n$ E/ y9 h: v
我同情苦主,你就擺明抽苦主水,點同?
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-29 03:58 PM

; t, d3 p' f. h, O

$ D' U' n! @  s1 p4 ^* c  Y) L9 @我同情苦主,你就擺明抽苦主水,點同?
& A+ ]2 E' R4 ~" ~' Yinfjlam 發表於 2010-10-29 03:33 PM
$ O; l5 V, S2 Q7 R. X; H
點同情? 一世罷食家鄉雞?
% \! T2 u5 @& ?) t8 j$ A你咪一樣講就兇狠......
作者: infjlam    時間: 2010-10-29 10:31 PM

. B2 b# T% o% i  |, T. K; k
點同情? 一世罷食家鄉雞?
# s& V1 p2 O- n5 L+ n你咪一樣講就兇狠......
$ i  B' h1 r! p打狗棒 發表於 2010-10-29 03:58 PM
2 J& T! q0 p' p0 |/ @2 p3 q
* i8 ?: Z' v% ]8 I! A- q# l$ ~# s  X
我的確從來唔食家鄉雞,你呢?
作者: andyho    時間: 2010-10-30 10:21 AM

4 L( t( E# K, Y9 _
我同情苦主,你就擺明抽苦主水,點同?4 N/ i5 R  E- G0 z+ }8 C% y
infjlam 發表於 2010-10-29 03:33 PM
* i7 V0 v7 L+ R  h" p" c4 m$ }+ x" a% N
我只有一半同情, 好多香港人習慣逆來順受, 如果個個好似法國人咁集體罷工, d奸商有無咁惡?
  ]- i6 a! S3 g* h! c+ p2 H國泰幾次集體大罷工, 雖有失敗, 但都有成功, 問題係好多人受欺壓選擇忍受而唔開聲
作者: 電梯男    時間: 2010-10-30 10:54 AM

9 v# d  q/ d: w$ `+ B; I- q: Q# j( i- @( @7 k; t, m0 B/ I
我只有一半同情, 好多香港人習慣逆來順受, 如果個個好似法國人咁集體罷工, d奸商有無咁惡?
2 Z2 B% b0 G  X! |% n國泰幾次集體大罷工, 雖有失敗, 但都有成功, 問題係好多人受欺壓選擇忍受而唔開聲 ...4 R2 S& k' E9 L2 X
andyho 發表於 2010-10-30 10:21 AM
! b( l2 N. I1 d$ g

3 X; {/ @1 L3 b  i6 O集體談判權又比班民賤聯保王狗否決   0 g* g- `8 h& O( h
6 U% G: l# z  c# }
勞工處張建宗條仆街又專幫有錢佬打壓勞工

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0