標題: 6000蚊強金失敗之作, 曾必死無疑.... [打印本頁]

作者: d228216    時間: 2011-2-24 02:11 PM     標題: 6000蚊強金失敗之作, 曾必死無疑....

每户6K, 全港要用 240億. 管理費用全港最大强積金HSBC計
6 U9 @3 W: f* A! f1 E, B http://www.insurance.asiapacific.hsbc.com/1/2/mpf/chinese/news: i/ m  R+ [- {7 b
240億 x 平均0.00875 x 30年 = 63億 / P  L/ M* O: D* k. y4 H
淨計頭1年, 約2.1億管理費, 每人$6000的話, 可以派多35000人次, 30年可派多105萬人次.
' K- U8 R0 W2 H不如三粒星人頭派每人$4000, 計600萬人, 一樣洗240億, 皆大歡喜.
作者: K2K    時間: 2011-2-24 04:29 PM

放6000蚊入強積金戶口呢個措施失敗,  我有同感,  
; w; j; ~( V1 l: g# X不過我亦唔贊成有三粒星就有錢派,  香港已經有唔少宅男唔願搵工, 日日周圍hea,  俾幾千銀呢班廢物駛,  多謝都冇句,  俾左佢都會嫌派得少....
作者: 自由神    時間: 2011-2-24 04:37 PM

有趣問題,股市重要定市民重?!
作者: mnbvc    時間: 2011-2-24 09:50 PM

每户6K, 全港要用 240億. 管理費用全港最大强積金HSBC計7 F7 K# g; ?: g1 ?6 J
http://www.insurance.asiapacific.hsbc.com/1/2/mpf/chinese/news
) m4 @# B. {4 f0 e# t240億 x 平均0.00875 x 30年 = 63億
) L- _: ]7 l7 H) j3 V' _) t" x5 I淨計頭1年, 約2.1億管理費, 每人$6000的話, 可以派 ...% t& y  Y2 l( `
d228216 發表於 2011-2-24 02:11 PM
% u1 a/ d% N% R6 ^5 H唔係保險邊有甘發先得
7 f* x7 F! L7 h( i當年強逼金一出1 ~& i6 V; S5 O1 A
某隻股由幾蚊變幾百, _4 N- Z0 l6 x7 x# ]- [0 r+ F
強逼金真係為退休以置咩
作者: 電梯男    時間: 2011-2-24 09:51 PM

冇錢開飯叫人儲錢  
作者: AWU    時間: 2011-2-25 03:19 PM

d大大你放心. $ M7 W$ p2 d2 O0 o1 l

4 W- y& z- w/ q以財爺條form計算, $6000變$6000000的機會, 是高於變成$6的
作者: 深圳居民    時間: 2011-2-27 12:36 PM

冇錢開飯叫人儲錢  1 z; J# ]0 d5 B/ X& a) V  j  k& A
電梯男 發表於 2011-2-24 09:51 PM
剛剛城市論壇說也有觀眾說了這個問題!
0 J+ q. g, t# A, n* t) R還有,現在越來越多人給不起香港房租,買不起香港房子,政府從來不會在任何方面補貼住在深圳的香港居民。所有這個補貼那個補貼,從來只考慮住在香港的市民,但是香港不少市民因為總總原因住不到公共房屋。政府這麼多年的政策都是滋潤了地產商!
作者: d228216    時間: 2011-3-2 03:02 PM

成功爭取
作者: 自由神    時間: 2011-3-2 03:46 PM

成功爭取
0 B3 p. S( R+ L2 K9 L8 _d228216 發表於 2011-3-2 03:02 PM

作者: 奉命    時間: 2011-3-3 12:18 AM

得18歲人對社會一點付出都冇就有$6000,好似有d過份,我覺得應該分歲數去領錢
作者: K2K    時間: 2011-3-3 12:26 AM

得18歲人對社會一點付出都冇就有$6000,好似有d過份,我覺得應該分歲數去領錢2 G. ~* {( [: O  R/ C: U
奉命 發表於 2011-3-3 12:18 AM
1 `  s" S/ {. [( r% V4 {( w; n
* s7 i" X  J5 Y+ O; n我覺得6000蚊放入強積金呢個方案極差,  但亦一直唔贊成有身份證就有現金派,  9 x3 n% e5 F) Y3 r6 ?  R+ r) q
唔好話18歲,  就算一D28歲,  38歲,  一樣係社會寄生蟲,  係廢物,  只係日望夜望等人接濟,  俾6000蚊佢地,  多謝都冇句.
作者: 奉命    時間: 2011-3-3 12:34 AM

8 l$ S% q1 b& ]( L% k; t

" o/ Q3 E  C! E2 x我覺得6000蚊放入強積金呢個方案極差,  但亦一直唔贊成有身份證就有現金派,  
3 s8 t' K8 }. E* d/ Z8 N! V; @! S唔好話18歲,  就算一D28歲,  38歲,  一樣係社會寄生蟲,  係廢物,  只係日望夜望等人接濟,  俾6000蚊佢地,  多謝都冇句. ...
* i8 C+ }$ N0 G9 |6 pK2K 發表於 2011-3-3 12:26 AM
但對d老人家真係非常之好,對一個執紙皮嘅老人家可以有排洗
作者: K2K    時間: 2011-3-3 12:42 AM

但對d老人家真係非常之好,對一個執紙皮嘅老人家可以有排洗
9 g& p1 U( Y: F* `+ I* q: J3 ~奉命 發表於 2011-3-3 12:34 AM
3 ~+ ~' M; u3 F! y0 z
% l9 m. V/ X$ D2 [0 y5 W3 B$ m: l
當然,  社會上有好多有需要既人,  亦係值得幫既人,  但政府唔識分配,  人人有錢派,  就連D垃圾廢物都有份,
" _+ S. L( Y" q' s9 y就係浪費資源囉,  同樣地,  等如俾6000蚊個有錢佬係無意思,  所以我唔係好贊成有身份證就有錢派.
作者: 費事高    時間: 2011-3-3 12:43 AM

但對d老人家真係非常之好,對一個執紙皮嘅老人家可以有排洗8 y% Q6 ^3 S% J2 ]
奉命 發表於 2011-3-3 12:34 AM
" ^$ S$ }4 ]0 q6 O, J6 y5 v' |9 R% `# ^5 s! @2 k
還有...對於一個沒生產能力的四肢不健全殘障人士,( T2 B* O* x4 o2 F( ~, e$ L: M
他們也絕非本意去乞求這些金錢,奈何...他實在沒能為力,
& ?3 o, i, X7 |4 _, B6 r$ }因為我朋友當中,有一位是肢體折肢永世也要坐在輪椅上來渡餘生...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0