標題: [時事] 我問你仲敢唔敢食日本食物? [打印本頁]

作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-22 11:14 AM     標題: 我問你仲敢唔敢食日本食物?

本帖最後由 新經濟學巨人 於 2011-3-22 12:02 PM 編輯 2 ]% [# C$ _" y8 l6 C- p6 B
- Y: F2 _; F7 J6 M/ S4 g2 N
2011年3月22日訊
  U3 o/ z) e. F
+ Y3 d/ v" o1 r1)日本禁止受災地區受輻射污染食物出口;' g2 f1 i- ~1 R# y2 F3 l, T
2)美國航空武艦可能因輻射駛離開基地;及! j  _  @" Z: @
3)日本測到對出東面太平洋100米海水受輻射污染(如圖% M; }8 r" B) G  U7 u: A/ ]! o, I: t" V3 D% M
" \* z' G0 M0 N( }" a
以上三個情況乃新聞訊息,如有差誤或失實,請指正。

圖片附件: radiation.jpg (2011-3-22 11:14 AM, 44.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1822766&k=a4ceb7ba70096a8a542f18ca6c5a77e1&t=1726949692&sid=rSm421

作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:32 AM

香港傳媒有報道, 飲用輻射超標牛奶一年, 只等同做一次電腦掃瞄
, w; V- ^9 t* |7 D9 }3 K日本食物咁有問題, 排隊買日本奶粉的香港人應改去食大陸的三鹿牌奶粉啦
" B; O% o5 F- X$ w" B1 b: D1 {祖國食物信得過日本食物多多聲架!
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:33 AM

香港傳媒有報道, 飲用輻射超標牛奶一年, 只等同做一次電腦掃瞄  n: y7 U* Z+ V: k
日本食物咁有問題, 排隊買日本奶粉的香港人應改去食大陸的三鹿牌奶粉啦
; @* m4 x4 ]% N祖國食物信得過日本食物多多聲架! ...6 Q! x4 Q. v- i# h, t6 j8 o
andyho 發表於 2011-3-22 11:32 AM
$ ?) s7 E) T3 @  u
4 f* F7 w# ~/ I) i. o2 |& c你眼中全世界只有日本食品同祖國食品之分   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:40 AM

* e9 s6 C  N3 g  i* m( U5 ]; \' D; o
" B& A6 I: K8 e, }3 i$ n你眼中全世界只有日本食品同祖國食品之分     W/ ]# q6 o. k' B; X8 Q5 F
K2K 發表於 2011-3-22 11:33 AM
* x# e" m( ]1 k
" {. E. k' J! r, A. x- R( y
樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛
# p& e' n$ m6 S* t我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題?
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:43 AM

# s* s0 }7 ~7 \  i8 s+ {" v4 H8 Z% f( g* d- M  [) `
* i* z3 K! ?( E3 B1 a* M! u  ?3 y, @: m! P) J; u6 ?
樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛
, r: J5 v# V6 E9 Q我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題? ...
$ c  `1 O) Q+ K6 B, S+ X9 ^  gandyho 發表於 2011-3-22 11:40 AM
7 N: H$ O6 j- l, U* n- T2 g: G6 k1 A/ S8 [, K, M8 P4 y0 [
冇問題,  咁不如你教大家,  香港邊度買到大陸奶粉啦?  仲有,  其實你知唔知香港其他牌子奶粉,  例如香港好賣得既美贊臣,雅培,   來源地係邊度?   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:48 AM

8 V2 f. ~1 ~; H. B" h( m! E' Z& Z1 ~4 M1 _) L9 O
冇問題,  咁不如你教大家,  香港邊度買到大陸奶粉啦?  仲有,  其實你知唔知香港其他牌子奶粉,  例如美贊臣,雅培,   來源地係邊度?   
/ M, x) e' c) A7 @- iK2K 發表於 2011-3-22 11:43 AM
2 r& T5 j% o; L% c# `, b8 s, S( v5 ]
你有無回鄉證呀?有心買三鹿, 你返大陸驚買唔到?" l; A- ?. t8 D0 @, F, l$ W3 H
好過一些唔愛國的大陸人, 明明有營養豐富的三鹿奶唔食,
2 d7 p& a3 N4 H6 k2 M2 w  t$ \卻要來港買小日本出品的奶粉!大不愛國了!
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:51 AM

/ ^! V' ?8 X  }) O/ u$ I' J

?# P6 j+ x. y* k' j你有無回鄉證呀?有心買三鹿, 你返大陸驚買唔到?
% M1 |0 o) S) f/ \好過一些唔愛國的大陸人, 明明有營養豐富的三鹿奶唔食, - _* T' {0 s7 b4 F; l( i. f
卻要來港買小日本出品的奶粉!大不愛國了! ...
0 x/ X  K6 }( I& F* q5 t: aandyho 發表於 2011-3-22 11:48 AM
* g; o6 n* Z% z+ o- Y# c2 }) e7 x- a7 F& b9 q; B; \0 Z
點解你唔係對正問題黎答咁奇怪既?  係咪其實答唔出?   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:53 AM

% P. q% L  y1 Z3 g8 k
0 [7 b9 \* Q, U% V0 k/ Q點解你唔係對正問題黎答咁奇怪既?  係咪其實答唔出?   7 q" P" L& R0 K( P# o% }
K2K 發表於 2011-3-22 11:51 AM
$ k  L( l( ~) g0 ?0 m) R
% ^: R: W9 A. B+ g! a8 c& X
我用呢度的#54就給了你完滿的回答啊
' w- l8 W" b) a6 zhttp://www.26fun.com/bbs/thread-244746-6-1.html
作者: K2K    時間: 2011-3-22 11:55 AM

+ e" W8 i5 b& |

4 Q$ u2 I/ t8 u我用呢度的#54就給了你完滿的回答啊 ) Z1 z% X% m0 \
http://www.26fun.com/bbs/thread-244746-6-1.html7 |2 d. @. V0 a
andyho 發表於 2011-3-22 11:53 AM
3 j) E: B% y  S% n6 ]  G1 n  k' z4 P1 f: b% i4 j0 |) z/ I
咁我都用返#55俾你   
作者: andyho    時間: 2011-3-22 11:58 AM

有段字, 在entfun都已貼過多次, 不妨多貼一次, 不知版友會不會有體會呢?
+ q& u' h6 w- |! b( P# }
% n4 @, F! p/ Z; x* K; N這種情結,魯迅早就抨擊過了。在《准風月談》中,魯迅很看不起這一等不敢面對- I( q( m% r) C6 h$ d  B& F9 g, P
自己、凡缺點都推說「外國也有」的中國人:
% g+ s& b% U2 ^
「凡中國所有的,外國也都有。外國人說中國多臭蟲,但西洋也有臭蟲,: _( l/ D8 I" w. z7 [
最好還是希望別家也有臭蟲,而竟發現了就好。」
作者: K2K    時間: 2011-3-23 09:18 AM

- j; m! @3 F5 X$ P# C# O" j' m, R" R5 _+ [
近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態..& r6 t; r) Y6 t, O2 x( r" X
/ z+ {. U/ r) ~! D/ I) C( _
何謂<雜種仔>心態,  即係父母本來係中國人,  本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又好,  就算係利比亞人,  甚至印巴人,黑人,  總之唔係中國人,  都覺得係一件光榮既事,  佢地每日都希望個阿媽話俾佢自己聽,  其實佢係當年飲醉酒同第2個國家既人搞出來既<雜種仔>,  假如俾佢地恨到,  原來自己真係唔係中國人,  係一個擁有外國人血統,  外國人DNA既<雜種仔>,  相信佢地會好高興好高興好高興.....1 m: ]* D7 M) t+ C9 I% g
- y/ }0 R7 D! q) ^8 W
呢類網上<雜種仔>,  擁有多種特質,  日後大家可以慢慢發掘下,  自己上開既網入面,  有冇<雜種仔>存在,  今日想講一種,  就係特別喜歡發掘一D佢以為只係中國獨有既事,  講既當然係做得差既事啦,  有D甚至亢奮到會機癮大發,  咩叫機癮大發?  咪即係搞返場液體革命囉,  但每當有其他人同佢講,  乜乜國家其實都有做出相同既事,  一盆冷水兜頭淋,  革命搞唔出了,  <雜種仔>面對呢種失落感,  大家可能都想像唔到,  於是<雜種仔>就會惱羞成怒,  搬出D乜野臭蟲論,  佢地認為人家發現外國有既臭蟲同中國出現既一樣,  呢種係有問題想法,  但點解唔反過來諗,  點解佢地會覺得發現中國有其他國家一樣有既臭蟲就會咁亢奮呢?  反指其他人喜歡用外國同一樣發生既醜事黎為自己國家護航,  聽落都有點本末倒置,有點橫蠻,  點解一件事發生於自己國家,  同發生於其他國家,  <雜種仔>既標準會唔同呢?  同一件錯事,  點解發生於自己國家就亢奮莫名,  點解發生於其他國家,  就如此失落,憤怒呢?  呢種<雜種仔>心態,  真係有點莫名其妙...
8 O) [! }& @5 r  Z# Z
+ B* L  D7 w. C1 P& X0 B. }1 b) O, G
講住咁多先,  有機會再講講<雜種仔>心態既其他特質,  但願26fun出現呢類心態既人唔會太多....
作者: admin    時間: 2011-3-23 10:19 AM

admin最近都買左部祖國DSO, 拆埋黎睇這個價位有這樣的做工用料真的不錯 EBAY好多外國人都排住隊買

圖片附件: IMG_0137_resize.JPG (2011-3-23 10:19 AM, 104 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823029&k=bdeea1ef50e8074ad6e6a1598957d4a9&t=1726949692&sid=rSm421

圖片附件: IMG_0138_resize.JPG (2011-3-23 10:19 AM, 142.1 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823030&k=f85637fe40020fde7af3aa08c6fea4a7&t=1726949692&sid=rSm421

作者: admin    時間: 2011-3-23 10:26 AM

近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有心態..
6 C; W  C; |  Z2 L
1 ?3 k& ?  }* G. M+ y* Y: [; _, |何謂心態,  即係父母本來係中國人,  本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又 .../ o4 G" z* V8 ^, O1 d
K2K 發表於 2011-3-23 09:18 AM
- }) u& N" g2 e: ?8 `
% b1 Y2 x6 @- B1 ?
有批評才有進步, 不要少看這些人可能就是推動中國發展這麼快的原動力
作者: K2K    時間: 2011-3-23 10:30 AM

, \8 k2 O2 I' N7 o" I# h( ?

6 h8 K" ^  z1 O" s4 W* x! F有批評才有進步, 不要少看這些人可能就是推動中國發展這麼快的原動力
; U9 m" V% n+ kadmin 發表於 2011-3-23 10:26 AM
" }+ u4 T$ B# j# O% v5 D

m: B5 `) c4 H: W. S9 [咁又係,  可惜同時間亦令好多人充滿失落....  
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-23 11:09 AM

日本泄漏核輻射的最新資料,下圖源自TVB News ! b# [/ I8 e  G! l, F: g, [
日期2011年3月23日
7 Y: Q; @& e- x3 b, l6 b* v. q
/ r) d& {4 a- ^0 V高溫的反應堆,不斷用海水吹射,亞豬頭都知只有( H1 y8 @5 L4 ~. j. d. ~
兩個結果:
" z% l# @  g: @9 H& x) c4 y1)化為水蒸氣在空氣中散播;及
+ C. o2 w5 U. U0 U/ C5 V5 u2)因近海,水源地面引入海水中。

圖片附件: radiation2.jpg (2011-3-23 11:09 AM, 53.4 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823032&k=9a0d448a51cfb545ba92e6f12687312a&t=1726949692&sid=rSm421

作者: 自由神    時間: 2011-3-23 11:27 AM

admin最近都買左部祖國DSO, 拆埋黎睇這個價位有這樣的做工用料真的不錯 EBAY好多外國人都排住隊買. @5 W2 y: `* c
admin 發表於 2011-3-23 10:19 AM
老頂都玩淘寶?
作者: admin    時間: 2011-3-23 11:47 AM

老頂都玩淘寶?
8 j0 f3 |6 Q4 G: s( B% }8 \自由神 發表於 2011-3-23 11:27 AM
, O' H# U$ T$ F) [. P- Y) x, D# d
) @2 X, a, M" w1 Q! ^/ C; \/ ~香港乜都冇好在有淘寶班友剩係識炒樓炒股
作者: andyho    時間: 2011-3-23 11:55 AM

& @5 d" t' b5 z5 [3 V/ \$ D( l7 K# s! V  |7 a
近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態... L8 V! L  y5 \0 @/ d
何謂<雜種仔>心態,  即係父母本來係中國人,  本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又好,  就算係利比亞人,  甚至印巴人,黑人,  總之唔係中國人,  都覺得係一件光榮既事,  佢地每日都希望個阿媽話俾佢自己聽,  其實佢係當年飲醉酒同第2個國家既人搞出來既<雜種仔>,  假如俾佢地恨到,  原來自己真係唔係中國人,  係一個擁有外國人血統,  外國人DNA既<雜種仔>,  相信佢地會好高興好高興好高興.....呢類網上<雜種仔>,  擁有多種特質,  日後大家可以慢慢發掘下,  自己上開既網入面,  有冇<雜種仔>存在,  今日想講一種,  就係特別喜歡發掘一D佢以為只係中國獨有既事,  講既當然係做得差既事啦,  有D甚至亢奮到會機癮大發,  咩叫機癮大發?  咪即係搞返場液體革命囉,  但每當有其他人同佢講,  乜乜國家其實都有做出相同既事,  一盆冷水兜頭淋,  革命搞唔出了,  <雜種仔>面對呢種失落感,  大家可能都想像唔到,  於是<雜種仔>就會惱羞成怒,  搬出D乜野臭蟲論,  佢地認為人家發現外國有既臭蟲同中國出現既一樣,  呢種係有問題想法,  但點解唔反過來諗,  點解佢地會覺得發現中國有其他國家一樣有既臭蟲就會咁亢奮呢?  反指其他人喜歡用外國同一樣發生既醜事黎為自己國家護航,  聽落都有點本末倒置,有點橫蠻,  點解一件事發生於自己國家,  同發生於其他國家,  <雜種仔>既標準會唔同呢?  同一件錯事,  點解發生於自己國家就亢奮莫名,  點解發生於其他國家,  就如此失落,憤怒呢?  呢種<雜種仔>心態,  真係有點莫名其妙...講住咁多先,  有機會再講講<雜種仔>心態既其他特質,  但願26fun出現呢類心態既人唔會太多....K2K 發表於 2011-3-23 09:18 AM
$ ^; S# f! d: P
7 w- v3 `! K/ a4 O好文一篇, 我幫你全篇quote多次, 希望其他版友有時間逐句仔細看, 看完, 會明白中國人可悲在哪裡
作者: admin    時間: 2011-3-23 12:02 PM

日本泄漏核輻射的最新資料,下圖源自TVB News 3 B; q+ n& g  u3 d0 O3 N+ t7 d) C
日期2011年3月23日+ Q6 n9 ^$ I" ~* t0 u3 r# ]
( K+ O; J" L/ v2 K- P2 A: Y
高溫的反應堆,不斷用海水吹射,亞豬頭都知只有
6 Y  o9 f! `( R6 ~兩個結果:9 U0 `, K$ k4 x) L
1)化為水蒸氣在空氣中散播;及
# ^% S7 P5 y% ^9 t0 Z! q2)因近海,水源地面引入海水中。 ...
8 Q; Y9 k( N4 T5 O( O新經濟學巨人 發表於 2011-3-23 11:09 AM
* i  D# w  D- \0 a% w# K9 c
應該可以用機械人注入其他物質吸收中子, 加快停止核反應, 再用水泥封實, 日本D高手唔知去晒邊% L  r! q* Z2 z! w7 F4 l
用水降溫日本地區大件事, 唔用水更多輻射DUST進入空氣美國和其他地區大件事# [7 t: ], i0 A! C
不過其實遲早全球都大件事, 輻射半衰期都幾十年, 魚魚全世界游, 100年內食魚都出事
作者: K2K    時間: 2011-3-23 12:08 PM

8 B( w) L9 a% D8 v' W3 \" ~& m3 k5 w: z2 Z' {! R8 ]* N: `
好文一篇, 我幫你全篇quote多次, 希望其他版友有時間逐句仔細看, 看完, 會明白中國人可悲在哪裡
( T! L3 @) e! ~1 j8 kandyho 發表於 2011-3-23 11:55 AM
' T3 M& S' d' w: p; _1 U
- L: Q! M) C8 M2 k  ~都好喎,  睇下每個人有咩體會囉.... 1 @/ N& P9 V) e$ J; u# O
! d2 G: E( }+ y8 V" q
咦....你又話唔妥我,  乜突然間又讚我寫篇好文呀?   難道呢篇文章睇完之後觸動到你?   
作者: andyho    時間: 2011-3-23 12:16 PM

- [# U( g3 \. C5 ^5 l+ I5 s  F6 M0 M
( r* J  _9 z2 {
! F1 s  i$ |" t/ P8 r5 h# w8 f, v都好喎,  睇下每個人有咩體會囉.... , K) x- ~9 Z( y+ b
" S  ~" ]4 K' o' n) n: j
咦....你又話唔妥我,  乜突然間又讚我寫篇好文呀?   難道呢篇文章睇完之後觸動到你?    ' C; s' v6 u4 Z, n6 ?# s# s. c
K2K 發表於 2011-3-23 12:08 PM
, i& h( c; T0 M6 ^0 ^6 x+ i; T* }
6 z. _# |8 M/ L1 w9 J) C6 x
好文有好多種定義的, 總之, 你寫出好多中國人的想法, 外國人看完, 馬上明白中國人為何有今日的表現, 水平及特質
: G% k* @  S8 P. \/ ^中國人為何在歐美等地不及日本人那麼受尊重, 看完你寫的內容, 也可以得到一點啟示, 因此稱得上是好文一篇
作者: K2K    時間: 2011-3-23 12:22 PM

' N) F  |# ^2 A$ K) d# H& v1 K0 S' P6 n1 W$ J5 T. A
好文有好多種定義的, 總之, 你寫出好多中國人的想法, 外國人看完, 馬上明白中國人為何有今日的表現, 水平及特質
0 O9 @- r) O5 g. a3 N1 n% W7 S# Randyho 發表於 2011-3-23 12:16 PM
* q1 o; g+ B  ~5 a; c

* w- d- u/ [7 r* D唔緊要啦,  總之讚美係出自於口口聲聲話唔妥自己既朋友口中,  已經幾滿意咯,  人家想法係點唔到我去理...
) x  j  F; f1 G/ t" `4 \" {( M$ C6 @: N8 _# `% B
但係,  我寫既係中文字,  其實我係寫俾中國人睇架...   
作者: andyho    時間: 2011-3-23 12:25 PM

; U- {7 `2 F% S/ ^: E/ Z3 V8 _  }, M! G. Q
4 `+ l4 }) w6 A8 D- `

( h5 {: T$ r- L1 Z$ v# @! ?唔緊要啦,  總之讚美係出自於口口聲聲話唔妥自己既朋友口中,  已經幾滿意咯,  人家想法係點唔到我去理...
! @) Z& \$ L& B3 s# u5 w
' p9 c/ O3 u# i% d( ~( ?但係,  我寫既係中文字,  其實我係寫俾中國人睇架...    ...! K) {& N. [$ Q3 S. a' [; u) P
K2K 發表於 2011-3-23 12:22 PM
4 W) r4 ~! K- ]% G

; N0 W% e; I; l5 U$ k: g! i7 |那你有時間就繼續寫下半篇, 我等睇的, 對我來說是很好的參考資料: D. H# n- K' u0 Q
但我建議將「雜種仔」的稱呼改做「崇洋媚外走狗漢奸賣國賊」, ! ]9 D2 c6 @, T( ?+ G9 k
這會更加貼切及更凸顯中國人的想法
作者: K2K    時間: 2011-3-23 01:04 PM

1 k9 u( `4 [$ ~( I% s6 f+ X( i; ?1 w( ?) o: i6 v
8 f% H( [" n8 T9 t8 C  g1 k  d* d) J; U
那你有時間就繼續寫下半篇, 我等睇的, 對我來說是很好的參考資料
# K% l& j$ X  A& g3 s5 r但我建議將「雜種仔」的稱呼改做「崇洋媚外走狗漢奸賣國賊」, , n5 N; O; h0 P8 u
這會更加貼切及更凸顯中國人的想法 ...; x- |3 ?# h1 u/ g2 M( A& c
andyho 發表於 2011-3-23 12:25 PM
  v  V* W7 \) ~9 \2 r, o  G' e

- U& R; c) L& x. M( q, {0 I文章既野係有感而發,  有時要睇到有<雜種仔>出現,  至寫得出來,  起碼有人辦,  咁睇既人先知道我想表達乜野嘛... # S4 S* h0 F( x3 K

- {/ x8 r/ C$ U7 Q' }<雜種仔>心態呢個稱呼,  係小弟自己體會出來,  點可以因為你既建議而改稱呼呢?  話時話,  點解想我改呢?  莫非<雜種仔>心態呢種講法令你感到不安?  唔會卦?     }1 O# V3 Y: i4 Y1 z' n" T( Z
! x4 s: ]1 r$ a; z% [! P  R( R* s9 u) E
正如之前所講,  文章係小弟有感而發,  人家睇完有乜感受,  能唔能夠凸顯出何種想法,  係唔到我去理,   亦控制唔到的,  更加唔會刻意去迎合 ....  
$ ~& G/ q4 x+ Y' F* \/ Y) S2 `$ c* z) Z- p% P9 F3 i$ l1 R  O" q
不過今日都好開心,  因為引發到唔妥我既兄台有咁多和平交流對話,  獲益良多....
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-23 09:56 PM

唔通叫BB飲可樂
, x9 f- ?7 b/ X( M# @2 p6 {# v  q
福 島 2 號 反 應 堆 輻 射 水 平 升 至 新 高
, D! E/ c0 e5 N- C  }
2011-03-23 HKT 21:23
日 本 福 島 核 電 機 仍 未 解 決 , 當 地 的 核 安 全 機 構 說 , 2 號 反 應 堆 的 輻 射 水 平 , 升 至 爆 發 核 危 機 以 來 的 最 高 水 平 , 達 到 500 毫 希 。 另 外 , 3 號 機 組 下 午 冒 出 黑 煙 , 工 作 人 員 暫 時 撤 離 。 當 局 仍 在 調 查 冒 煙 原 因 。 至 於 多 個 縣 受 輻 射 污 染 的 來 源 , 是 來 自 哪 一 個 機 組 , 當 局 仍 未 有 頭 緒 , 會 派 專 家 調 查 。
9 m2 Q' l5 ~1 \1 `3 u2 h
' u) G( s) S. o( ^
商業電台 - ‎2011年3月23日
# R9 s$ q- _. ~1 U; w
) Z; f* b: i* _5 m! {  \1 h日本核輻射污染擴散,東京一間自來水處理中心,在每公升自來水,驗出放射性碘,比幼兒可攝取上限高約一倍,不宜幼兒飲用,東京超市及便利店的礦泉水,在幾小時內被搶購一空;都政府決定向區內有嬰兒的每個家庭,發放三樽樽裝水,合共二十四萬樽,而茨城縣的牛奶及蕃芫茜, ...
作者: vv1668vv    時間: 2011-3-23 10:24 PM

唔通叫BB飲可樂
% |7 g2 t7 h2 a$ @% f# k' q福 島 2 號 反 應 堆 輻 射 水 平 升 至 新 高 1 N- q$ h7 G. x' U- A) \3 g" x
2011-03-23 HKT 21:23日 本 福 島 核 電 機 仍 未 解 決 , 當 地 的 核 安 全 機 構 說 , 2 號 反 應 堆 的 輻 射 水 平 , 升 至 爆 發 核 ...
9 M$ d, z  D) E* H* w' \+ @# g, y新經濟學巨人 發表於 2011-3-23 09:56 PM
1 l- s1 ]" W2 @0 T
4 X  S5 S( x' m3 v3 S0 _- d8 C# G7 F6 a  y) q
... 屈銀纸精漏水 ... 可能 系 商机 ...
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-24 08:52 AM

值得人們尊敬的行為
) z- W4 f( [0 S2 J
- T+ h# ~! x0 r7 ]+ N7 U& ?4 D : E2 U) @1 s# |; Y% a
蘋果日報  24.3.2011
; |4 Q- Z  F% u+ V, ^4 i1 A7 p- G災難財易發,願意為災民犧牲個人利益卻很難。入口日本奶粉的香港零售商「天翼堂」負責人陳文欣,本周日發出公開信,透露他決定將陸續付運的 3,000箱日本奶粉和尿片,「轉送」受災的福島......
$ w( V+ C: W/ [, Q
  r2 K) d: _/ f9 b日本爆發核危機以來,地震前生產的日本奶粉成搶手貨,有商人窺準時機,坐地起價,一罐森永初生嬰兒奶粉升價三成至 260多元。' U: {' o( L! \; t/ u6 S! C
在此賺錢良機,天翼堂卻關閉零售門市,並暫停接收新定單,全因陳文欣怕本港家長恐慌下囤積奶粉,反造成浪費,寧願將已準備運到東京及名古屋港口的 3,000箱奶粉和尿片,運往日本有需要的地方,包括福島,令公司面臨斷貨危機。
. W' @2 R4 q0 O/ r. h5 n( O; z9 O; O陳在天翼堂網頁以「地震後的路!」為題發出公開信,形容「轉送」貨物是他人生中最痛苦的抉擇,更透露他無調回資金,如期電滙全數貨款,要求永久存放在日本廠商的戶口,出貨期無限押後。
3 I4 i& X" Y+ ^& U6 t! N9 D育有一女的他,在信中坦言明白上述決定會影響一家人生活,公司將有一段非常漫長而困難的路,他特別鳴謝妻子,笑言嫁給他「算是沒運行,有排捱窮」,又感激本港同事加班無怨言,日本同事更在餘震中加班。
9 w0 V: X3 W/ B& Y( q2 I+ w
. ]& N: f+ f7 T: L1 t/ k" O; ]/ m" d8 }
港人囤積「應該學吓日本人」0 @" _* Y  z3 y4 z- t; K: @: V
願意冒險原來單憑一個信字。陳認為,信任就是這麼簡單和無條件,他相信當地生產商不會將有問題的奶粉流出市面,也相信日本政府不會容許有人製造有問題的奶粉。早前他在一個日本地震的電視特輯中,透露有寶寶尚未出世的家長購入可用半年至一年的奶粉,甚至有人要求陳保證奶粉安全,「香港人應該學吓日本人冷靜少少」。陳文欣昨日忙得連電話也無暇接聽,但仍禮貌地以電郵婉拒訪問,記者上門造訪,他也只透露尚有近 1,200張定單需處理。
作者: vv1668vv    時間: 2011-3-24 10:45 AM

該付應有社會責任,其“商道”也!  
作者: andyho    時間: 2011-3-24 12:32 PM

" _' u8 ?: @9 }5 L7 i' }
0 j5 K, y4 g( k- z6 A2 v, P
# M$ `, I& l' t( A( t7 Z! c

5 q9 }5 h% d  g3 z文章既野係有感而發,  有時要睇到有出現,  至寫得出來,  起碼有人辦,  咁睇既人先知道我想表達乜野嘛... 9 ]' Q. t$ {6 i5 c7 m

& k+ G. H$ Z1 w& l7 m% U) G心態呢個稱呼,  係小弟自己體會出來,  點可以因為你既建議而改稱呼呢?  話時話,  點解想我改呢?  莫非 ...
+ n1 Q6 v5 P0 x* j9 d. P, M4 ?K2K 發表於 2011-3-23 01:04 PM
/ @8 f! C! q7 F

# V  q9 \. q7 R8 v版友K2K, 昨日我忙到甩肺, 今日抽少少時間回應一下, 先quote你的「雜種仔論」+ R. Y) Z# E+ }/ Q7 G

3 H6 h! m  }; p! p5 o; l' B近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態..
/ x: W& ]1 @6 M! E0 P何謂<雜種仔>心態,  即係父母本來係中國人, 本來理所當然自己都係中國人啦,  但佢地個心入面,  其實非常非常渴望自己唔係中國人,  係日本人又好,  英國人又好,  就算係利比亞人,  甚至印巴人,黑人,  總之唔係中國人,  都覺得係一件光榮既事,  佢地每日都希望個阿媽話俾佢自己聽,  其實佢係當年飲醉酒同第2個國家既人搞出來既<雜種仔>,  假如俾佢地恨到,  原來自己真係唔係中國人,  係一個擁有外國人血統,  外國人DNA既<雜種仔>,  相信佢地會好高興好高興好高興.....
; w2 F% T6 x0 D4 K/ g" D% b
呢類網上<雜種仔>,  擁有多種特質,  日後大家可以慢慢發掘下,  自己上開既網入面,  有冇<雜種仔>存在,  今日想講一種,  就係特別喜歡發掘一D佢以為只係中國獨有既事,  講既當然係做得差既事啦,  有D甚至亢奮到會機癮大發,  咩叫機癮大發?  咪即係搞返場液體革命囉,  但每當有其他人同佢講,  乜乜國家其實都有做出相同既事,  一盆冷水兜頭淋,  革命搞唔出了,  <雜種仔>面對呢種失落感,  大家可能都想像唔到,  於是<雜種仔>就會惱羞成怒,  搬出D乜野臭蟲論,  佢地認為人家發現外國有既臭蟲同中國出現既一樣,  呢種係有問題想法,  但點解唔反過來諗,  點解佢地會覺得發現中國有其他國家一樣有既臭蟲就會咁亢奮呢?  反指其他人喜歡用外國同一樣發生既醜事黎為自己國家護航,  聽落都有點本末倒置,有點橫蠻,  點解一件事發生於自己國家,  同發生於其他國家,  <雜種仔>既標準會唔同呢?  同一件錯事,  點解發生於自己國家就亢奮莫名,  點解發生於其他國家,  就如此失落,憤怒呢?  呢種<雜種仔>心態,  真係有點莫名其妙...
7 l% z4 J- y3 B
9 ]1 p6 d  v: l- q) _- n$ E再quote另一篇, 比對一下紅字, 有無發覺用語及思考角度好相似? 尤其是被他人指責時表現的那種激憤及罵人的方式,
+ t, _6 ~: _! S: o5 e2 d) x# M正正印證了柏楊所講的一點也不錯, 一點也不誇張, 所以我指你的是好文, 很寫得出中國人的思想和心態
1 E/ z" R1 @" ?5 q7 U6 a. e; l% y  u' q4 p
醬缸國醫生和病人(代序)
0 H# c' |& M' \' U4 ^8 R  話說,從前,有個醬缸國,醬缸國每天最大的事就是辯論他們是不是醬缸國。而最熱鬧的事就是醫生和病人的爭執,結果當然是醫生大敗,大概情形是這樣的:: f7 W( B- g0 z9 q! o/ I
0 m, C: Z* x: [( c& o$ {1 E& y' j
  病人:我下個月就要結婚了。大擺筵席,你可要賞光駕臨,作我的上賓。我的病化驗的結果如何?
& t" w- c% f/ x3 t3 u; `  醫生:對不起…我恐怕要報告你一個壞消息:化驗的結果就在這裏,恐怕是三期肺病:第一個是咳嗽......0 Z, [5 t* O& L! ?2 i: Z
) T5 R- q: J9 R& l- T9 U
  病人:怪了,你說我咳嗽:你剛才還不是咳嗽,爲什麽不是肺病?
6 S" }% `/ ~$ Y4 V$ L  醫生:我的咳嗽跟你的不一樣。
! z" j. d) V; t7 Z! v2 l( ~0 p
$ Q; j- m% s" M3 I  病人:有什麽不一樣?你有錢、有學問,上過大學堂,喝過亞馬遜河的水,血統高人一等,是不是?
  e* b) v) A& ^5 x9 l
  醫生:不能這麽說,還有半夜發燒......+ \$ D6 m! w/ k# ^
4 `  \9 U% v; {& U
  病人:不能這麽說,要怎麽說才能稱你的心、如你的意?半夜發燒,我家那個電扇,用到半夜能把手燙出泡,難道它也得了三期肺病!
# g9 j( \9 y9 d, e# K% c* U% B  醫生(委屈解釋):吐血也是症候之一。2 A' l2 A0 }$ w# w: V9 }" ?: N, O
: B/ L! H( i( ]6 M2 M
  病人:我家隔璧是個牙醫,去看牙的人都被他搞得吐血,難道他們也都得了三期肺病!
) g5 O" N+ {) w! x: _. U+ j, k( X  醫生:那當然不是,而是綜合起來……& c9 x& C* n; y) |

( [" M7 [. D) l& O( p/ |  病人:好吧,退一萬步說,即使是肺病,又是七八期肺病,又有什麽關係?值得你大呼小叫!外國人還不照樣得肺病?爲什麽你單指著鼻子說我。我下個月結婚,誰不知道,難道你不能說些鼓勵的話,爲什麽要打擊我?我跟你有什麽怨?有什麽仇?你要拆散我們? & R; c. j( e* ]) h* U
  醫生:你誤會了我的意思,我只是說……
+ ]4 T6 m$ |9 c" ^/ L+ D- U" m/ u9 Y9 A
  病人:我一點也不誤會,我一眼就看穿了你的肺腑,你幼年喪母,沒有家庭溫暖,中年又因強姦案和謀財害命,生了大牢,對公平的法律制裁,充滿了仇恨,所以看不得別人幸福,看不得國家民族享有榮耀。
6 E" ?. J' |% B. D; L% `
  醫生:我們應該就事論事……+ }6 Q, R' m& ~

% W" g+ u' ?/ n' ?9 ]. ]0 u- r4 b  病人:我正是在就事論事,坦白告訴你你當初殺人時,是怎麽下得手的,何況那老太太又有恩於你。 7 K  z  W! J+ n/ T/ O' d. \# v. n
  醫土(有點恐慌):診斷書根據你血液、唾液的化驗,我不是平空說話。
6 A! r0 h; w8 V# c* T, @9 e  v" u% t$ j, O( d; F
  病人:你當然不是平空說話,就等於你當初的刀子,不會平空插到那老太太胸膛上一樣。你對進步愛國人士的侮辱已經夠了,你一心一意恨你的同胞,說他們都得了三期肺病,你不覺得可恥? 5 w; u# u. W7 E8 L' _% d8 [
  醫生:老哥,我只是愛你,希望你早日康復,才直言提醒,並沒有惡意。% L) }7 u4 C) T9 Y. Y3 b# }% S0 g
' n- c2 O- s! g# H
  病人(冷笑兼咳嗽):你是一個血淋淋的劊子手,有良心的愛國人士會聯和起來,阻止你在「愛」的障眼法下進行對祖國的謀殺。 7 N9 n! o- B  W0 M1 r8 t1 o. a
  醫生:我根據的都是化驗報告,像唾液,那是天竺國大學化驗......( Z5 E& D& K2 _! f' {6 U+ _. n- E% ~
' X' i3 {0 T+ I8 F- s
  病人:崇洋媚外、崇洋媚外,你這個喪失民族自尊心的下流胚、賤骨頭,我嚴肅的警告你,你要付出崇洋媚外的代價。 / i& o6 N8 w2 i" n( q% P3 q9 H
  醫生(膽大起來):不要亂扯、不要躲避,不要用鬥臭代替說理,我過去的事和主題有什麽關係?我們的主題是:「你有沒有肺病」?
- s) u0 f% y  L( L. d
6 h: J* ?% D# D( W, i  病人:看你這個「醜陋的中國人」模樣,嗓門這麽大,從你的歷史背景可看出你的惡毒心腸,怎麽說沒有關係?中國就壞在你們這種人手上,使外國人認爲中國人全害了三期肺病,因而看不起我們。對你這種吃裏扒外的頭號漢奸,天理不容,錦衣衛(努力咳嗽),拿下!
; P! I' t" T$ b! ^% p5 S1 J7 f$ W6 I  O! A) l2 Z6 d
出至柏楊「醜陋的中國人」

! g+ _$ W) m# L0 K" W+ M
- R' k' E* w4 n1 E7 z7 B  T

6 o5 t9 `% ]) a( H  q
4 l5 _/ [& o2 O6 x+ h
作者: K2K    時間: 2011-3-24 01:08 PM

! A; e& L/ v; f
! p+ h# v- x& L" {+ z
版友K2K, 昨日我忙到甩肺, 今日抽少少時間回應一下, 先quote你的「雜種仔論」& p; g* j" n* s: c
2 e8 t4 h8 M; u/ o" N
近年我都有個好深體會,  唔知幾時開始,  網上出現一群人有心態..
# e9 J5 f/ Z9 a! C" v( [何謂心態,  即係父母本來係中國人, 本來理所當然自己都係中國人啦,  ...
5 r( E7 D' U3 ~" dandyho 發表於 2011-3-24 12:32 PM
; S: T) e+ T4 Y. R0 E& ^3 J& G! ?

1 f  ?, j, n2 ], r, s; Q# ~3 N"醜陋的中國人"呢本書,  好多年前我都睇過,  不過大部份細節已經唔太記得,  所以唔及兄台你咁熱愛呢本書....  
) W) k$ K. b" F  q, v- K' b, A. ?4 `0 C5 {& x& s
都係嗰句,  睇完我寫既文章各有體會,  你體會到乜,  點解會觸動到你而帶出咁多回應,  我就理唔到....  
作者: cxzcxz    時間: 2011-3-24 08:00 PM

中國進口香港有農藥菜,有H5M1活鷄,有激素生畜,有孔雀石綠鮮魚等......                                     都食香港人吾死呀!驚幅射小兒科啦!!!!!!
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-24 10:12 PM

* Z- @0 s, R5 M) |, Z5 b* C

% e  d+ }& z3 }" J  M6 W樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛$ w) \0 `( B* b7 b# L1 t) u3 S
我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題? ...
; }- \8 ~* I3 |" Q- R5 Eandyho 發表於 2011-3-22 11:40 AM
; M/ t7 E8 k3 a; o8 F
, Y( ?% P1 U; [4 |- H5 T你說這些話的時候, 有想過哪些"大頭BB"和他們父母的感受嗎?
作者: 打狗棒    時間: 2011-3-25 08:50 AM

中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人......全部都沒有顧及"大頭BB"和他們父母的感受; 受害者也沒有群起反抗和冒死爭取自己的權益, 反而一個網上吹水者andyho要顧及他們的感受? 蝦蝦蝦!!!

圖片附件: 001哈哈哈.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 60.9 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823484&k=e4d993dac9fc2a26ea14475dabff817b&t=1726949692&sid=rSm421

圖片附件: 001-人民生活水平低.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 19.8 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823485&k=74299b5fab617a992b1de5ba014d6a98&t=1726949692&sid=rSm421

圖片附件: 001中國的人權是最好的.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 48.9 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823486&k=71f864adcb0521e2f895686d1964548e&t=1726949692&sid=rSm421

圖片附件: x凡是温家堡的人都該死.jpg (2011-3-25 08:50 AM, 30.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823487&k=0d636733c34d0e21583d4d51658fde28&t=1726949692&sid=rSm421

作者: K2K    時間: 2011-3-25 10:12 AM

! a0 [: h4 k; v# R" T, O) x/ B9 w) A- b2 X' k2 T( J! G/ @0 R  E
8 s7 S5 D) G0 I3 }
4 E; f% ]" o- O5 D; ]你說這些話的時候, 有想過哪些"大頭BB"和他們父母的感受嗎?
, Z1 D3 J' ]1 F9 [' Qhamsubboy 發表於 2011-3-24 10:12 PM
5 l# n3 `0 A5 l5 g$ |" S8 l
8 f. V( G' m# j, b
講到底,  其實只係想借題發揮,  佢地最重要係個題,  乜野革命,災難,有毒食品....天災人禍都好,  有幾多人受害佢地點會關心?  你同冷血既人講感受係嘥氣,  正如我講,  <雜種仔>心態既其中一個病癥,  係見到人家有災難,有人流血,  佢地就會亢奮莫名,  因為又有新既題材俾佢地治療佢地既病...." R& T1 L3 ^4 A- o8 y; E0 \
7 e' e+ K4 U0 s, e0 f( h4 {/ \
好似呢個主題咁,  樓主講既係<敢唔敢食日本食物>,  但即刻就有病人扯埋祖國食品來嘲諷,  更有其他病人出來支援,  認同唔需要顧人感受都係大道理,  所以,  我所講既<雜種仔>心態,  其實並唔係信口雌黃,  有好多例子都可以睇得出邊d人有呢種病態....
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 02:16 PM

. d' U, V! S% e2 J3 G/ A- q/ X4 i( F6 F6 i
中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人......全部都沒有顧及"大頭BB"和他們父母的感受; 受害者也沒有群起反抗和冒死爭取自己的權益, 反而一個網上吹水者andyho要顧及他們的感受? 蝦蝦蝦!!! ...* u! g1 R- B9 H. N" ?
打狗棒 發表於 2011-3-25 08:50 AM
* i. ], d9 \: T& `: ^2 ~9 ?8 S+ A% x1 H2 P0 Q) X6 K8 S
中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人...... 在三鹿奶粉一案中的處理手法, 是"仆街到極點",
7 O. N; Q! a2 k. I( U還要"老屈"那幾位替"大頭BB"討回公道的父母入獄, 更是"亳無人性、強詞奪理、豬狗不如"之一族.+ e; b1 g. O+ W" {
/ ^* u' j7 S6 r* H6 W( \9 K1 c
若然一個人對這些錯誤事情加以認同和從中抽水,...... 那麼他們的"DNA都擁有亳無人性的特徵", 所以是近親./ z5 S5 d* E. Y3 u

/ @! O' j# S! e, m衰仔, 人地仆街、衰, 唔好既野你仲學, 無腦架你!"
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 02:22 PM

不要光吹水, 投票吧!
作者: andyho    時間: 2011-3-25 02:29 PM

- C1 }4 h5 v7 v" r* r0 e( y5 z0 \% r+ Y/ L$ C1 y* [& C: g3 \
你說這些話的時候, 有想過哪些"大頭BB"和他們父母的感受嗎?; W+ d& C9 }" b+ d5 v
hamsubboy 發表於 2011-3-24 10:12 PM
1 X/ c$ N6 q0 `, y9 {
/ N# y- {3 m1 s8 N- z
那你及一眾"愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時,
& D; ]- ]) ~' r% N( f- R有沒有想過毒奶, 豆腐渣工程等等受害者的感想?
作者: andyho    時間: 2011-3-25 02:34 PM

& K! S$ |, A2 n4 q/ {2 X
3 m: W  i+ n3 d0 T3 y5 x
不要光吹水, 投票吧!
3 b% \8 L0 v$ u! @. d2 P( d, H. j2 _hamsubboy 發表於 2011-3-25 02:22 PM
/ A' a/ u$ U+ a$ S

& a4 ^& W7 ]4 p' l$ L6 c投咩票呢? 又唔見你平日話香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員9 u6 v% x3 v7 y4 L
以前聽見有人說公投是以下犯上, 唔知有無你份呢?$ `, G+ X7 b. O3 y0 v
今日得小貓三幾隻, 各自有晒立場就叫人投票, 搞唔搞笑d?
作者: andyho    時間: 2011-3-25 02:38 PM

本帖最後由 andyho 於 2011-3-25 02:58 PM 編輯 . P6 K; t1 g( C- \& \7 \& l9 N
6 i7 L0 m) Y$ b. f1 q
中國政府、三鹿等奶粉公司、無良商人、研製化學食品的人......全部都沒有顧及"大頭BB"和他們父母的感受; 受害者也沒有群起反抗和冒死爭取自己的權益, 反而一個網上吹水者andyho要顧及他們的感受? 蝦蝦蝦!!! ...- G: |( C9 t: c' ?! Q- q
打狗棒 發表於 2011-3-25 08:50 AM
, P  M1 y" h$ O: C1 E' P
2 y% ^2 o/ k( y4 D2 U8 t, a趙連海為大頭BB及父母挺身而出, 但被拉後就有人覺得佢搞亂檔抵死, 並連呼三聲領導人萬歲萬萬歲
+ y: a, D+ a6 @, |( _' s: ~算啦, 世上有好多奴才, 日日不忙為主子護航,
$ e) @5 h! x& s9 F# Q% [7 t0 U1 W. ^你彈下佢主子, 佢反指你:「你係咪中國人來架,凡是中國問題都要鬧! 你係崇洋媚外走狗賣國賊!」
! F$ E/ j( v: H' y, W* G我地唔係奴才, 不明白奴才所想是合情又合理的 4 r, ]) r3 }, h- v( a& ~& k3 U# I* g
我開始明白你所講, 什麼叫做義和團呢
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 05:48 PM

6 M- o3 F* s2 [7 T* M
1 c% \% {9 ?3 O( p6 d6 i
那你及一眾"愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時, 9 q' x! }, O( Z
有沒有想過毒奶, 豆腐渣工程等等受害者的感想?! X3 d8 l. l! n; T5 D; H5 ?5 K
andyho 發表於 2011-3-25 02:29 PM
( ^  \( t, o# p9 O  {4 `. R2 o: |. P; [
首先, 你指的一眾"愛國人士"與我無關! B) ?8 b( j) f  o5 g1 d
二, "愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時", 亦與我以及我的言論無關, 請不要混為一談
/ P* W: r  i* p( i0 D: F三, 請把我對"大陸政府及領導人歌功頒德"的言論找出來。% y. D8 g: O) v! z
四, 我一向都是對毒奶、豆腐渣工程的無良奸商以及包庇他們的政府 照"".
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 06:16 PM

, J2 U2 O  ]8 _5 F- u; O" O4 k2 t
- q6 J2 I. l9 H; s* |, a
投咩票呢? 又唔見你平日話香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員* u% l: g- `$ c+ R/ Y% V9 h
以前聽見有人說公投是以下犯上, 唔知有無你份呢?
" {+ o) T* X9 q$ ]$ D% h! w9 m今日得小貓三幾隻, 各自有晒立場就叫人投票, 搞唔搞笑d? ...) R1 j' J; s+ Q, K; U% X. H( }% x
andyho 發表於 2011-3-25 02:34 PM
2 X" N  i3 D$ s7 n9 I- ?. v5 b+ r
0 p6 P# H) [* M$ l5 X8 \: i5 F1) 我指的投票 是版主的POST 是投票POST
$ ]7 E( f5 [; J6 v/ s$ y' V& U2 ?/ H2) 在此POST 投票是有關食日本食品, 與 "香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員" 無關, 請不要混為一談
8 y- H9 |2 i+ `9 \- \% N
% P* k5 m# n# O; X3) 我有去公投, 亦在過去的POST上曾經說過.
6 G1 i. [- _# y, Z
7 ?' V$ M9 ^" q5 _( e4) 閣下一而再, 再而三, 經常地去將一些無關的事情混為一談,
( S: X9 M4 m5 v4 Q 而且語氣極為沒禮、亦具挑釁性,. C& G! ^) J0 G8 m
並且事無大小都要為反而反,# @! }6 U1 H% |1 d8 r- K1 y0 [
本人對此極為反感......" V8 N% S$ m& a2 V4 w
因此, 以後再有此種挑釁性言論,
4 K0 x) C6 @5 w* ~, j4 ~# J本人會送上6個字.....6 @! K4 H- r0 R; H

% {) O+ J1 d# d5 C; l% wXX, XXXX.
作者: andyho    時間: 2011-3-25 06:33 PM

本帖最後由 andyho 於 2011-3-25 06:57 PM 編輯 & X8 [. N* d9 b7 r; ?& \

3 d: Z$ M1 Y& Y0 \0 c
3 M8 z$ v7 u, D* K4 U9 `, P0 b1 a- P
首先, 你指的一眾"愛國人士"與我無關。; s. n" G# b' r( q  ]) O3 E
二, "愛國人士"為大陸政府及領導人歌功頒德時", 亦與我以及我的言論無關, 請不要混為一談。
4 g5 I$ T8 k9 X0 P( ~三, 請把我對"大陸政府及領導人歌功頒德"的言論找出來。+ Y, t" R4 N0 H
四, 我一向都是對毒奶、 ...
4 t) @- n! y0 f" O9 K7 [2 bhamsubboy 發表於 2011-3-25 05:48 PM
- q  I8 Q/ V" y: g/ v/ F9 z' o$ x$ A( u% G
趙連海因毒奶粉一事被控以尋釁滋事罪, 即是無事搵事搞,
: i' n# A, L) \3 B" a" K那我想問你, 香港示威合法示威是不是尋釁滋事?
( V% n" _' U0 d* l" s$ ?為何有毒粉, 為何有豆腐渣, 為何有上訪人士被毆, 因為國家無民主無人權無法治
9 X8 R, t7 C8 y3 p. l# A: ^但偏偏老兄你認同一黨之下的溫總理就好到天上有, 地下無, 0 W: z5 W: d# t( H) ~1 T) D
你這種想法, 只會姑息執政黨, 繼續製造悲劇
: Z/ m: y$ o& L2 Y1 e+ l
  T4 E2 A& t: X& U/ c( H" I- n% Q你把口講到好似好偉大, x邊個x邊個, 但早陣子你連香港無擲石無放火, 手無寸鐵的示威者都x埋呢
作者: andyho    時間: 2011-3-25 06:35 PM

' I# ]# G' z+ Y9 [" x6 B# ^7 Z( ]/ {
  B$ p0 W1 T- O, Z

g4 w: d% y! H# y! ^8 M: N0 U7 b1) 我指的投票 是版主的POST 是投票POST
! n  K+ h4 O: T2 ]' V, _% M8 [2) 在此POST 投票是有關食日本食品, 與 "香港人需要投票, 需要普選出特首及立會議員" 無關, 請不要混為一談
2 z, b1 A8 r8 l
7 p9 P# t& p6 d4 \3) 我有去公投, 亦在過去的POST上曾經說過.
9 P7 `4 a3 ^3 D3 S! h+ [4 Q* T# V/ v: n+ g2 v* H7 f
4) 閣下一而再, ...
% j5 f+ U( E/ R2 ~" \hamsubboy 發表於 2011-3-25 06:16 PM
8 ^# Y0 o) y% P( @: D  K
, x5 d6 B6 z/ i$ J+ D: @5 V- G
呢度是吹水版, 我喜歡點吹就點吹, 我至今從未用過粗口, 對不?5 u. F  P0 r! f% q
若你愛用粗口, 只證明你個人無品, 惱羞就成怒, 請便, 那時我會為你所認識的人蒙羞, 請便!
. L- r' M; k. ~
7 Q" `" W: x: s5 n4 S  T如果有個人平日口口聲聲話:「普選好咩?會選到壞政客!你睇下d民選出來的議員掟野架!」
" _: o! ~$ L; H. _2 K& ^9 k( A然後轉個頭就大大聲話:「講多無謂, 投票丫!」講到懶開明, 懶民主, 我覺得這種人極度垃圾
/ A0 C; e& ]8 _*註:我無指名道姓, 切勿對號入座, 免得話我老屈
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 06:58 PM

33# 打狗棒
/ U' E3 @. t8 c5 y0 q  T
/ B' N" b7 S' i; s5 G狗哥, 他說: "樓主話日本食物有問題, 我建議改食我們偉大祖國的三鹿奶而已, 無謂去排隊買日本奶粉食壞自己個BB嘛
/ p1 }1 o. s+ T2 h我國的食物安全監管好, 品質佳, 有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題?"
$ l( B4 H- b3 v; y( _8 J% ?4 S/ E+ I! U, {5 Z
你不覺得有問題嗎?
( Z/ S7 }- w0 h4 \& q& |: {' ~" A別人有病已經很痛苦, 你們還要借來人家的慘事去揶揄其他網友,2 H7 ~& a+ M  M; `8 {
這種行為和態度極為可恥....
" Y) y) A4 `1 t  e( ^: d為求到達自己可以揶揄別人的快感 而去用 一班可憐病童作籌碼.... 可恥
作者: andyho    時間: 2011-3-25 07:09 PM

) U2 v) \5 }# w! t' s; p/ n- |! p發現有位版友對我頗仇恨, 當然有原因的/ F7 o+ g$ S9 v- c4 s
在呢條thread, 有位自己成日叫人唔好將其他事混為一談的仁兄,
0 N2 t8 q6 [, o9 }7 Q- `竟然將日本人抗災一事跟香港示威者阻街一事混為一談,話日本人守禮不阻街
9 y# D! G  I/ k2 \9 b6 Q4 Y點知我貼出日本人示威阻街的相片反駁, 那位仁兄當堂面懵懵, 改口講第樣, 私怨也許是如此形成3 E# ?/ n3 L' Z; b& q
如果有人借私怨來公報私仇大造文章, 除了垃圾, 可悲及可恥幾個字, 我找不到更合適的形容詞
2 G" k4 G( z$ u! @3 o9 T. l
! a+ G6 A1 i6 Y) Lhttp://www.26fun.com/bbs/thread-244746-1-2.html
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 07:14 PM

$ _5 B( K# Y3 d$ Z, `2 B) Y9 L4 H0 y7 C& j: v- z
趙連海因毒奶粉一事被控以尋釁滋事罪, 即是無事搵事搞,
: r1 Q- e$ T( P7 H8 o8 ^% a6 X$ R那我想問你, 香港示威合法示威是不是尋釁滋事?( S% C8 k4 B4 v8 ]; q3 x) K* p# O" O/ I% `
為何有毒粉, 為何有豆腐渣, 為何有上訪人士被毆, 因為國家無民主無人權無法治; V9 A: O3 s6 C6 R
但偏偏老兄你認同一黨之下的溫 ...+ G$ F  X, z  ~$ ]" C
andyho 發表於 2011-3-25 06:33 PM
0 H( ?8 _9 @9 e: m- m9 E! d- R  ~& ]: c& g: t/ V- ~( \' f) k
我什麼時候說過或認同過, 以下這些話, 請POST出來
& I" b+ a8 n  f( q) @"你認同一黨之下的溫總理就好到天上有, 地下無, ":
' g' b: r$ _# X' R如果你再"砌我生豬肉", 我會不客氣, 若果可以, 請版主作主
' e0 b' D3 c7 ^3 o  \! o3 I7 _
! Z+ L. A! ]/ J另外, 你又話 :你把口講到好似好偉大, x邊個x邊個, 但早陣子你連香港無擲石無放火, 手無寸鐵的示威者都x埋呢
! z# \' g3 K7 b' X2 w0 k7 V0 g8 j
- U  F/ [) F1 C  [  }又扯開話題
( Q% _; n8 p6 _: u+ H: m3 J
9 a6 A, T9 t4 M6個字:+ b! N8 x& C1 E$ S! n' D
廢話, 不想回答.......
2 C. G" Z2 x+ O/ Z* A5 J & X, v6 z0 l/ X( c
看16#% D+ H" d7 ?. E; D4 Y# b
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=244746&extra=&page=2
作者: andyho    時間: 2011-3-25 07:19 PM

+ K# o/ ]7 o7 K0 X0 a3 g8 \
) ~7 w+ x0 Z5 Z5 v0 B2 i
6 `% l: h2 o) }
我什麼時候說過或認同過, 以下這些話, 請POST出來, ^! q: Q+ ]/ K( D" y
"你認同一黨之下的溫總理就好到天上有, 地下無, ":
0 M: R) ?& b2 ~& M如果你再"砌我生豬肉", 我會不客氣, 若果可以, 請版主作主
: d6 e" o% @# ]5 S
5 Y" O$ x, `; G3 N+ p/ K6 b另外, 你又話 :你把口講到好似好偉大, x邊個x邊個 ..., d$ v7 B* n! O7 S& w& r
hamsubboy 發表於 2011-3-25 07:14 PM
% g4 {1 o8 q7 _) i; F8 u% |& s/ X
9 \& ^! w* ^% z那交由版主作主吧, 我尊重的
+ z. ]3 q* @3 L& q2 @' H1 e但請版主先看看這條thread, 想一想為何版友hamsubboy對住我特別火, 再作判斷吧( |8 ^, J' g! l4 D  ^% w- D& K
雖然我知道被人刺中痛處, 是很樣衰及很hurt的/ [  e! W- {& P3 N
但hamsubboy畢竟無爆粗, 我要贈佢一個credit囉# a/ E8 i- @  t$ S+ q0 J
http://www.26fun.com/bbs/thread-244746-1-2.html
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 08:04 PM

正確, 我是有用一個話題帶到另一話題.....
% _1 m- t2 B( m5 p* L, h/ u1 H, V; y$ V5 y! W2 H) j* K7 S
而閣下是 - 別人的每一個回覆, 你就扯到另一件事上, 一個POST, 拉到幾十件事,, y% `3 O8 W4 F: o0 p
還要"屈"我說過什麼什麼, 我叫你POST出來, 你就扯到第二度, 隻字不提....9 E3 W+ u; q( Z* e
: `% E% O3 Y! _" Y- \. w0 ^" Z# ^
錯就錯.... 避.... & W3 D) z1 z7 d% H/ {4 `4 Y
請不要再幻想我說過什麼什麼.....
3 ]2 N! M# M/ s! e" W) ]再講, 不是揶揄閣下: "最近是否精神上有點壓力或產生幻覺"
( m8 a. b0 L' Y9 Z% @' x- R6 ~  {# x若然真的, 請盡快就醫.....* h. L  c- j+ G4 o; {
還有, 閣下的言論和態度, 一直都是負能量的..... 這樣很危險
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 08:11 PM

最後, 我投降了! 負能量太多.... 唔想再上來了.....
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 10:47 PM

嘩...冇上黎兩三日o者....  S/ B. L7 F5 F8 k  u
做乜開拖都唔預在下呀
作者: K2K    時間: 2011-3-25 10:51 PM

嘩...冇上黎兩三日o者....
; Z1 C1 n" P% j, r! a做乜開拖都唔預在下呀$ i2 ^( X# @6 u3 y" ^2 \8 |6 B2 w
infjlam 發表於 2011-3-25 10:47 PM
9 m6 K: B: C9 e) p* ?
7 t5 x; m, a, c, n/ G# t6 U! ]
諗清楚先好出聲喎,
: l- I, ~, {' u皆因呢度有d人冇乜品,
3 ^0 E! B: o( B  f自己詞窮,
: W+ A4 s2 u, ]) n% \) v% U/ j9 ]唔係屈人,  b$ s+ `# `, F/ I
就係話人義和團,
' G6 C# L0 B5 J2 v5 T' o# d仲隨時會有賤人爆粗.
: N" _9 e7 I7 C( ], M
' J. `! g% y; p, c
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:06 PM

9 K; N& w6 [0 s: w% Z3 o
' s% _- w! m6 Q) x* h( I8 N' l
最後, 我投降了! 負能量太多.... 唔想再上來了.....
; X1 P# q3 I( y" j# S/ khamsubboy 發表於 2011-3-25 08:11 PM
8 M; ^2 M  ]7 W! g4 m3 {0 W2 Y  @+ i  L* @. x$ q
版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道
# }$ U* X3 h8 \& D. ?. D如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下的無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?
& K5 b- m6 d; h6 F  X1 e你見K2K老屈我, 但不曾發一句聲, 何解呢? 跟你立場一致, 自己友就側側膊, 你就是這種水平的人0 m% l9 {, t4 v& ?
: q- m& v' z7 l
我身邊欠缺你這種Level的人, 而我因工作需要, 有必要研究低水平的人大概是怎樣的貨色, ( f/ Z1 ]* Z6 A# ]
因我是銷售商品給這類人的, 你提供給我很好的示範, 我要多謝你才是, thx a lot!! 3 U8 V' O; n4 c+ C
我為何會有負能量?你覺得有, 請過主, 免得你有日看精神科來claim我錢
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:08 PM

嘩...冇上黎兩三日o者....
* Y5 M! p4 v' h: c8 I0 E做乜開拖都唔預在下呀
9 d" r) J+ r8 P7 l4 D: F2 B% S# t$ t* Rinfjlam 發表於 2011-3-25 10:47 PM
2 a8 |+ c0 ~- `% x# w% w" T
6 O  k) B7 b& ^( ^關你咩事? 我同版友只係私鬥, 了結累積下來的私怨而已,
: X! x; C- u1 K; \/ X( R你要開拖, 狗哥成日都陪你啦
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:25 PM

V2 r$ U) `) f# I# q
' a* ^& }( k! B7 @5 B關你咩事? 我同版友只係私鬥, 了結累積下來的私怨而已, $ {) y  @* ?( D/ {
你要開拖, 狗哥成日都陪你啦
2 \/ h9 x. C& U( ~1 D5 Z# Candyho 發表於 2011-3-25 11:08 PM
7 a* N7 x" `* D5 ~/ m

, L- D3 n8 R5 O+ i呀...打錯字....係開P至啱
) _4 {7 {+ a1 J: Y# x; _5 S& b( Y
今晚有時間吹兩咀先
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:29 PM

敢唔敢食日本食物?問題問得有D籠統喎...
) s6 }  M9 S& ]& f2 R食品若有輻射,梗係唔食喇
2 [4 a& M+ o) j, {若已經證明係安全,冇輻射污染,
) x: Z. X1 p2 V- s點解唔食先?1 x: b) L5 v& F" d5 v) I: |

# V0 T0 m2 Z: s7 u) \$ ]# Z' }( d3 b你班友唔係搶住買日本牌子奶粉o羊
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:29 PM

( T8 o/ {" ~+ e7 I2 M' }5 \. O* Z7 I: x6 G9 [$ y
呀...打錯字....係開P至啱 5 e# `' R9 o/ \" g0 N) x

3 b7 e# T5 h- U% V$ X5 k今晚有時間吹兩咀先' j! j8 A6 i+ i' I
infjlam 發表於 2011-3-25 11:25 PM
+ Z9 |2 t8 Y% G, L& _  z
1 f: T/ s8 r) y( Z* Q4 T
真打錯定假打錯呀? o靚仔 吹咩先?
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:32 PM

香港傳媒有報道, 飲用輻射超標牛奶一年, 只等同做一次電腦掃瞄
: P6 q1 Z6 g  N, L% U, q) X7 ?日本食物咁有問題, 排隊買日本奶粉的香港人應改去食大陸的三鹿牌奶粉
9 O5 y/ H9 R% O$ F* T; P$ G5 `祖國食物信得過日本食物多多聲架! ...9 f% M* J, G, r! `
andyho 發表於 2011-3-22 11:32 AM
, Y/ X6 }0 |) x& z# c2 {) |- J, a9 l: H# O
咪玩喇...連三鹿你都攞黎抽...
作者: K2K    時間: 2011-3-25 11:32 PM

+ j3 P; N9 P, h1 s3 e
7 L' p! Y2 t6 O7 r* @! A. e
版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道
; c+ R+ v# m$ p如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下的無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?$ T" B. n1 y' N% z, r% T+ H
你見K2 ...% X5 H' |- \/ v8 K$ R
andyho 發表於 2011-3-25 11:06 PM
: ~4 }' r9 n4 Q  p' k2 ]1 S( Z2 E7 a- @( w5 o; O
我要修正...
2 Z. B* u/ P* t* Y; B0 T$ P- q$ o0 ]9 n! t
我段文章第一段係咁寫,
4 m  o$ o/ M  R1 |1 R  t<唔知幾時開始,  網上出現一群人有<雜種仔>心態..>
% w* j" r3 `$ G$ B! v
$ v# t9 n( r- C6 J我指既係一群人,  並唔係完全指任何一個人,  當中舉有多個例子,  多個特質,  係概括左好多人既意思,% k$ R; j. F/ j" S/ Z2 `# O, \( o
我唔識andy兄真人,  唔知有冇講中閣下,  或者講中幾多樣,6 b% W7 ]6 \1 o1 Z8 x
所以請勿誤會咁大段文章只係針對兄台一人.
* k. m) N7 M& _' n: d6 m: `' w2 H
& o1 L6 C% [9 r3 n# Y$ j" N
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:38 PM

' q5 k8 V9 ~8 F: t( H( o/ v+ z
8 \+ X9 D$ Y, X1 B. t& b6 a" x" H
咪玩喇...連三鹿你都攞黎抽.... }, t  c! y( Y' C; y
infjlam 發表於 2011-3-25 11:32 PM
* ^! x+ Y, d7 R, n- x
' J7 v' Y( J! t- ~3 W0 O- c1 w
在呢區平日跟我吹開我的人, 都知道我立場, 知道我會不會覺得毒奶受害者是否抵死5 O) j; A! Q: t' F1 |' d4 w, y
我講呢個話題, 是回應樓主的主題, 日本食物危險, 那大陸的危不危險?) z: N! I8 N$ i) U! a' r5 k- q
至於是否有版友跟我私怨借題發揮, 自行判斷吧
作者: infjlam    時間: 2011-3-25 11:39 PM

admin最近都買左部祖國DSO, 拆埋黎睇這個價位有這樣的做工用料真的不錯 EBAY好多外國人都排住隊買8 m) }- u! M4 {8 k% @: G
admin 發表於 2011-3-23 10:19 AM
0 `& W* \0 p; ]; h1 k* v7 v4 @$ ?8 e+ ?3 o1 z
大陸係世界工廠,對全球係有不可多得o既貢獻# s) O0 U/ x7 b2 \
(當然,法治,版權,人權,自由,民主等領域,還是很落後的)
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:40 PM

/ d; o$ I) y6 Y2 e9 A0 D: U) K* s# H( i( d0 ^; C& F
我要修正...& |$ k6 S0 W- v" m/ p& f
  r) Z3 i6 W* Y3 }  \1 R
我段文章第一段係咁寫,
7 G$ r# k2 e/ \5 ], N: g/ r1 N9 S2 i" H* M" h/ S6 k
% h% C: j+ }7 ]# q6 Z
我指既係一群人,  並唔係完全指任何一個人,  當中舉有多個例子,  多個特質,  係概括左好多人既意思,
" L  _  C- K: _$ N/ f, T我唔識andy兄真人,  唔知有冇講中閣下,  或者講中幾多樣,
+ h$ U# S( z  k1 f所以請勿誤會 ...
8 i5 Z  |0 z3 V" D  u2 n) E2 MK2K 發表於 2011-3-25 11:32 PM
4 E5 w, T: e! J9 T7 A+ l6 J. ]" {, F- G$ R) q3 g
無所謂啦, 即使直接講我本人又如何呢? 做人要有器量, ; Z( _, P# n- _
吹水而已, 唔使太認真啦, 但如果你feel有負能量就別上來喇, 無醫生錢claim架
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:45 PM

* n8 |' S  n3 K0 m1 ^- D$ ~/ N4 e' H" H$ \
大陸係世界工廠,對全球係有不可多得o既貢獻. K" m2 ^- X5 p* Q0 o
(當然,法治,版權,人權,自由,民主等領域,還是很落後的)- q" j  ?# ^  z' a: y
infjlam 發表於 2011-3-25 11:39 PM
1 b3 Q! X8 i. h& t6 C4 `/ j
! e: X$ b8 P( z6 G4 s$ y( |) X
我認同無大陸呢個世界工廠, 好多貨品唔可以賣咁平3 t$ X. [; c* G% K% `9 I
回番主題, 樓主講到日本食物污染得好嚴重, fine!
5 Q% f8 z- _7 M0 ~' _得罪問句:「你班死窮鬼平日食幾多日本菜日本生果呀?百幾元一盒士多啤梨呀!」
% g. ~7 o8 \. p- B* O% C& R所指的「窮鬼」包括我自己
作者: K2K    時間: 2011-3-25 11:49 PM

5 Z2 i! Z; k5 t3 Y
. }" R& z% J% `% s8 K
無所謂啦, 即使直接講我本人又如何呢? 做人要有器量, ) `. D8 e: x) M8 l6 H
吹水而已, 唔使太認真啦, 但如果你feel有負能量就別上來喇, 無醫生錢claim架" @  U2 V: o/ p9 [+ G* B
andyho 發表於 2011-3-25 11:40 PM
- K8 F, Z6 |. b

M* e' F, Y, {! p! ~# L- W/ n唔係有冇所謂,  事實上我段文章的確唔係只針對閣下而寫,  大部份內容亦真係我既感受...+ D3 m: w. X, d! F

3 t  r; P( t% N" l6 W$ w6 f( Q亦順帶講聲,  小弟亦從來唔會對祖國任何事都歌功頌德,  小弟本人經常在大陸工作,  已經超過10年,  祖國既好事壞事都見唔少,  亦了解祖國喜歡隱惡揚善,  但作為一個有主見既中國人,  覺得每件事都應該獨立看待,  冇必要有關冇關既都要將祖國抽水一番. 4 e1 I3 u: _# W

7 V- W) `) B+ Q7 _
作者: K2K    時間: 2011-3-25 11:52 PM

) z2 w1 N% `( a9 P% m" @
- `' A+ U/ ]& ~  ]7 H3 }/ ?9 d. N我認同無大陸呢個世界工廠, 好多貨品唔可以賣咁平
& ~# `# {# {' F* G& ~! x- a回番主題, 樓主講到日本食物污染得好嚴重, fine!
. \8 _, X  J+ y& r$ }5 ~得罪問句:「你班死窮鬼平日食幾多日本菜日本生果呀?百幾元一盒士多啤梨呀!」
0 h" [8 f, q. Q! s3 q5 s( H% r所指的「窮鬼」包括我自己 ...$ }5 B" M6 E: B7 Z" f* s
andyho 發表於 2011-3-25 11:45 PM
7 b! E9 X( |* K* _, o
1 a2 P9 I; l% a2 B' }但有d人真係以為元祿元氣賣嗰d壽司刺身真係全部來自日本   
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-25 11:53 PM

本帖最後由 hamsubboy 於 2011-3-25 11:59 PM 編輯 % {1 [7 h9 `! C3 |
- V3 z8 o7 N7 u! l/ n
  r4 h* s" V9 n) R9 c: Y3 L& ?

0 L# Q( u7 \' _# T( _: c版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道% K5 p- L* ~9 f  m" P( w
如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下的無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?, ?3 y+ l5 O7 \: i4 k
你見K2 ...  r9 Y7 b( [  `7 a* _
andyho 發表於 2011-3-25 11:06 PM
) [% o! Y7 n( t& b9 I

) Z) @4 y) E4 G! b版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道% T7 I) c  T5 C3 m0 ?/ {5 ~
1) 在現實生活和26FUN內, 我都唔熟佢, 幾年來, 跟他說話都不多於10句, 你唔好幻想K2K的言論就是我的言論.( ~0 d) G; }  Z
2) K2K 老屈你想擁有外國人血統呀, 你無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道, IS YOUR BUSINESS, NOT MY BUSINESS& |# R- W0 s# V' ~
但你老屈我, 就是我的事.0 ]. p  Z0 ?9 d& e
3) 我請版主主持公道 - 是因為你的無理取鬧已去到無法令人溝通的地步.' G% Z2 y$ C2 p6 c+ f3 m( \" [+ c
! X7 Y; @/ I* _! s4 f6 a# `
如果我話你「認同溫家寶是好到天上有地下無領導人」, 你已覺得我砌你生豬肉, 那麼你的器量又有多少?
3 r% h5 S7 C5 T8 e% I' T/ P1) 當然! 我都無講過, 你就屈我講過, 你直頭係砌我生豬肉啦!* {0 R/ k" ~2 L" ]3 T8 S2 \1 U6 A
2) 我的器量有多少 - 和你屈我有什麼關係? 難道被人"屈"要啞忍嗎?: L' d0 o- \1 o( D  U, M+ P
3) 你的言論無論是有理由抑或是無理由, 說話的內容總是要貶低對方的, 這是最令人髮指、令人討厭的8 @0 g0 r: B6 O* o! d
: ?2 m- R- w. l* s' E
你見K2K老屈我, 但不曾發一句聲, 何解呢? 跟你立場一致, 自己友就側側膊, 你就是這種水平的人
1 D  q: P7 i4 b& {' ~1) 佢屈你, 是你們兩個人的事情, 關我什麼事? 一不親戚, 二不熟悉, 三不夾瀝, J8 M) q8 Z3 X0 {9 k4 |* {
2) 什麼自己友? 我見都沒見過!
- G4 q# F: w6 I3 R( N3) 我是什麼水平? 你又"借D椅"貶低我
. i/ r3 [( H( H5 w3 y( u, f- ~! A0 k  y
S; i# C9 ]( O' d/ P/ Q  Y, u
我身邊欠缺你這種Level的人, 而我因工作需要, 有必要研究低水平的人大概是怎樣的貨色,
0 g( H9 E2 |5 N3 z因我是銷售商品給這類人的, 你提供給我很好的示範, 我要多謝你才是, thx a lot!!

! F! n, C' S$ S1) 又來開口貶低別人了
作者: andyho    時間: 2011-3-25 11:59 PM

- L8 |+ T, m1 I" k
( _& c) a! `0 i9 B  F3 P: E" b唔係有冇所謂,  事實上我段文章的確唔係只針對閣下而寫,  大部份內容亦真係我既感受...% o/ K- O( F! o+ ^. f5 n
. Z; x9 @. H7 u; ~/ O# e5 }: |( ^
亦順帶講聲,  小弟亦從來唔會對祖國任何事都歌功頌德,  小弟本人經常在大陸工作,  已經超過10年,  祖國既好事壞事都見唔少, ...
8 Y. K' K7 S! n+ Q. c0 Z# `K2K 發表於 2011-3-25 11:49 PM
1 e4 T  j& G' d% |% h3 N/ t
* }, s/ H9 T$ U7 d5 j7 I
那我也用心回應一下你, 你所講的所謂雜種仔世上並不多, 有時是你的錯覺
/ p+ H, P& K$ z3 @- ~8 C. ~很多人批評大陸問題, 未必所有都如你所講, 是反中崇外的心理, ) K0 |5 h3 |8 M8 @
以我為例, 我是覺得為何好地地的一個歷史古國今日搞成咁, 儘管有錢但不受外國人尊重,
. z' l) U4 G6 d4 z! [1 S' X我抬出外國或日本的事去比, 是想講:「為何人地做得到, 我地完全追唔上?為何不反省下自己的不足?」
$ T9 P: x9 `+ |. `. ]/ f
/ ?4 b) U* F. F3 o反而我見很多把口嚷著「我是中國人」, 卻最愛去買歐美名牌手袋, 日本或德國名車而洋洋自得的大陸人, 9 a2 i, R" X/ `8 L2 M3 u) b
這種人的心理, 可能接近你所講的雜種仔了
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:00 AM

3 W) q( G$ L/ X6 O+ V5 R" }4 C6 F5 j2 B# P0 ]- a% a" F3 ]
在呢區平日跟我吹開我的人, 都知道我立場, 知道我會不會覺得毒奶受害者是否抵死
8 l0 h8 R1 {8 l4 V) H1 O我講呢個話題, 是回應樓主的主題, 日本食物危險, 那大陸的危不危險?
1 Z3 d1 D- ^" G  i7 M6 b至於是否有版友跟我私怨借題發揮, 自行判斷吧 ...8 x& H3 c3 v8 e) c
andyho 發表於 2011-3-25 11:38 PM
: G* p8 ]0 ~  \' A: T
0 R0 T  |  H' [( w" _( Z" C, p我又feel到你唔係黑心o既...
: D" {7 y/ A! M/ f日本食物危不危險,大陸的危不危險,
6 T5 C: j' V& ^5 k) l  T食邊樣,唔食邊樣,
2 s5 K! z, v$ m$ g: M0 a學你話齋,大家自行判斷喇,再拗,都唔見有用
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:03 AM

3 E0 t9 L: L, L# o2 T
0 W5 S( d0 E- {7 ]/ H/ l1 F4 c版友K2K揶揄我是雜種仔呀, 老屈我想擁有外國人血統呀, 我無所謂, 無投訴佢老屈, 亦無要求版主主持公道2 t' L8 j+ |) A' V# z9 N4 Q
1) 在現實生活和26FUN內, 我都唔熟佢, 幾年來, 跟他說話都不多於10句, 你唔好幻想K2K的言論就是我的言論.
" ^3 q3 Z8 D7 a8 q) x4 ^& l2)  ...0 X) ~4 ?2 ^% N* P. J
hamsubboy 發表於 2011-3-25 11:53 PM
" T/ A+ Q% m" G' y: G/ u+ y/ ^
5 R+ G! P9 F( x1 I; U2 M夠喇, 我簡直無心機看及回你, 就當我連尊重也不想尊重你了, 好不好?4 m" p8 t& K# {6 f
你頂我唔順, 唔好回我就是了, 網絡世界就是你人生的全部嗎?/ k# Y+ g% V0 W0 E
我是什麼貨色, 閣下是什麼貨色, 讓其他人看看及定奪不是最理想嗎? 就此打住
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:04 AM

" T, A0 N6 d6 n3 O
) ?. Z8 N4 ]4 a8 @
但有d人真係以為元祿元氣賣嗰d壽司刺身真係全部來自日本   7 a7 X, n" {( k3 Z" J
K2K 發表於 2011-3-25 11:52 PM
7 E+ |! c# W! ~3 z& O, A

* \$ O' \. J3 ?& N# xd人無知而已, 日本城賣的貨, 唔通全都係made in japan咩?
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:06 AM

* F+ D$ d7 |& c$ _9 u
: T; L8 Q2 y6 \* E" d) S/ v& m
我又feel到你唔係黑心o既..." g5 h: {5 ~' K3 o( s% N
日本食物危不危險,大陸的危不危險,
" \( r7 M! K- w7 W食邊樣,唔食邊樣," c! v  M$ I0 I8 e
學你話齋,大家自行判斷喇,再拗,都唔見有用4 W3 t; Q- G9 J* R+ c5 Q
infjlam 發表於 2011-3-26 12:00 AM
8 I7 h) F" Q' C9 M
! F! Z- w. Z$ O/ ?+ |# |, p3 A
神棍教授雖跟我很多政見不同, 幸好你深知我心
4 h4 d4 a8 M- D# k同你打賭丫, 你估幾耐之後香港人又去排隊食壽司呢?
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:11 AM

& L0 Z; O' v/ {/ Y
至於是否有版友跟我私怨借題發揮, 自行判斷吧 ...+ g' I' L8 G. x8 s2 F6 o; C* R
andyho 發表於 2011-3-25 11:38 PM
% k$ B3 g* N: T+ [; G, p* v
5 R9 j# `# H) p% f( K
見你地幾個吹得咁開心,我就無謂做炸両,阻住大家開P
2 H! B8 j9 d" L$ \4 e8 V% V不過一場版友,見好就收,你知喇,隱形俠隨時出黎掃場
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:15 AM

) i1 D8 [/ d" [( _& u
5 y1 t" y% E3 i0 y7 N: ^: C同你打賭丫, 你估幾耐之後香港人又去排隊食壽司呢?
/ ^5 I1 }7 L* L7 jandyho 發表於 2011-3-26 12:06 AM
( w, e/ ^% \7 E( L$ b9 X

& Y3 y" v9 r, C! m& j; N4 I挑...班友照食可也喇,) ], s# ~  d) V2 v' E) F6 }
我見有D壽司店做特價,客仔仲比以前多添呀
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:15 AM

. r) C) d6 y! t
: I7 Y1 A3 c7 p9 O: Z見你地幾個吹得咁開心,我就無謂做炸両,阻住大家開P ' Y# v. `7 T4 F" W( h! T
不過一場版友,見好就收,你知喇,隱形俠隨時出黎掃場$ `8 @  h+ Y- z: B; X8 D) p5 S  r
infjlam 發表於 2011-3-26 12:11 AM
% s3 S% c) b6 _2 y, x! A
( q7 p8 w; O" S! ]# I
版友唔忿氣要苦纏, 你見我都無再理佢啦,
3 B) [' t6 ^9 V  K$ \我都係趁隱形俠現身前, 先隱形好了,
" x, B4 M- h$ x" S6 s$ \下次等埋狗哥上來, 再熱鬧d
8 e0 {9 J6 J: u6 F) |2 A伽俐略兄, 下次再吹過
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:17 AM

3 a. V" J0 E) `5 T2 z
5 w, ?! N: p/ }5 ]夠喇, 我簡直無心機看及回你, 就當我連尊重也不想尊重你了, 好不好?3 ~% m' Y. c* K6 B7 x0 C' P
你頂我唔順, 唔好回我就是了, 網絡世界就是你人生的全部嗎?$ \; j' G# d; c) r2 X" m
我是什麼貨色, 閣下是什麼貨色, 讓其他人看看及定奪不是最理想嗎? 就此打住 .... ^# `9 m6 b& D9 H7 R$ P
andyho 發表於 2011-3-26 12:03 AM
1 c2 S0 @+ E! ]* Q: {0 P; O$ ~; V+ D* f9 @% V: B
夠?.....% `) L; Y0 C0 v$ \6 c
你貶低完我, 不尊重我, 一句"夠喇!"就當沒事發生? 蝦蝦蝦!!!
作者: K2K    時間: 2011-3-26 12:19 AM

7 ?8 W4 d( S( z/ r# f, i9 K

0 u8 ^+ d( t; \) m! {0 i, L  ?: f那我也用心回應一下你, 你所講的所謂雜種仔世上並不多, 有時是你的錯覺
5 \) Q0 _" i6 g$ b7 z4 Z% s9 |很多人批評大陸問題, 未必所有都如你所講, 是反中崇外的心理,
0 o9 U+ d' l9 L6 ~# a以我為例, 我是覺得為何好地地的一個歷史古國今日搞成咁, 儘管有錢但不受外國人尊重, % I9 n& u6 }& C- o% I
9 Z- X  T$ [( o+ q: v- T. P我抬出外國或日本的事去比, 是想講:「為何人地做得到, 我地完全追唔上?為何不反省下自己的不足?」7 X( @7 O$ t# a2 W; |
反而我見很多把口嚷著「我是中國人」, 卻最愛去買歐美名牌手袋, 日本或德國名車而洋洋自得的大陸人, 5 d% x0 u; N( b0 }3 I8 Q( h3 J% p0 I1 ~
這種人的心理, 可能接近你所講的雜種仔了 ...1 _3 g' H4 {4 I& n) ?: K
andyho 發表於 2011-3-25 11:59 PM
! v/ a- U# z2 t' p8 e; D
. S2 G8 J4 `8 N! ]: |+ O3 X
講真,  批評大陸問題,  同搵機會借意抽水,  相信有少少智慧既都分得出既,  當然,  如果你話抽水都係批評討論既一種,  咁就冇得講啦....
( m2 y: K: o1 ^  U3 `+ [! n& M
7 d8 {6 C/ }! N2 X" F( P中國人既文化水平,  點解落後比其他國家,  呢個係歷史遺留下來既問題,  一個國家要完全脫胎換骨咁改變,  係需要一段頗長既時間,  小弟去過日本兩次,  都係旅遊性質,  親身體會過日本人既優秀,  但正如之前所講,  每件事都應該獨立看待,  如果事無大小,  總之就例必將問題扯到中國頭上抽水一番,  我覺得咁樣又唔公道囉....
3 A: a/ Z  n# ], o% d& z8 ^8 c, {$ U1 ~" k3 m8 w
中國人用外國貨,  我又覺得冇乜問題喎,  正如外國人都會用中國貨,  呢個係個人生活質素既要求,  同係唔係愛國,  冇直接關係喎.....
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:21 AM

33# 打狗棒  
0 u/ b, M# `" z1 f6 Y: s3 \2 ^  k/ y4 {- E  |& d, G
有些BB仔食左大陸奶, 個頭特大, 顯見腦袋容量也大, 腦筋好有咩問題?". \3 w& A% A1 L9 x0 i0 x5 E7 m- G

% M  ]$ {+ |- p; |8 L& K5 F4 }, G你不覺得有問題嗎?5 y+ K5 F1 @2 ~# g% q5 u  ]" V2 d+ H- i. z
別人有病已經很痛苦, 你們還要借來人家的慘事去揶揄其他網友,( r4 a1 H  K& s
這種行為和態度極為可恥.... & `$ x* }- `& t4 V4 R
為求到達自己可以揶揄別人的快感 而去用 一班可憐病童作籌碼.... 可恥; [3 Z% }/ f7 E  r1 T
hamsubboy 發表於 2011-3-25 06:58 PM
4 D# Y% [& a0 i) D" G
1 A0 C7 p4 |2 `% vHamsubboy兄,
3 P: E) G0 o8 ^! }' n6 t狗哥把口同個腦,不嬲都...o羊...架喇 6 P2 j( k% k3 ^) \
根本不值回應,更不應把如此言論放在心上
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:25 AM

本帖最後由 andyho 於 2011-3-26 12:30 AM 編輯 ( V) H: A  }0 D5 t! o/ F9 O
# c& g* z1 B( Z& B
/ C. x# j" W/ v6 G$ Z/ `' c2 U: ~, ]1 N" y
Hamsubboy兄,
0 {1 I( O, O0 j狗哥把口同個腦,不嬲都...o羊...架喇
  J4 o$ l- K$ s. {3 v* H2 f8 U- w根本不值回應,更不應把如此言論放在心上7 U: N$ x; s& z/ K8 n$ O; _3 F
infjlam 發表於 2011-3-26 12:21 AM
  P. G( i- a7 T7 w$ L+ m5 x, }( y) Y' O
伽俐略兄你勸下某人啦,
0 z0 k: o# E. L$ Y2 ]之前有人在#49至話有負能量唔來喇, 一陣又唔忿氣作孩子氣式的反擊, 唉~
$ S$ J( N7 @; e0 L% d2 h+ L& N有時我都明白的, 一個人在現實生活中找不到定位, 就渴望在網絡上爭一日之長短, 有時都幾慘的
! e4 o" u4 y! @閃喇, 費時隱形俠現身, bye~
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:29 AM

% D) u. e4 N" O! `% t8 w7 X0 h' x
" u( ^3 {& x" R3 z# ]
見你地幾個吹得咁開心,我就無謂做炸両,阻住大家開P " U. q* f( u2 _
不過一場版友,見好就收,你知喇,隱形俠隨時出黎掃場
, F- [' Q8 g4 k' P% e: s8 M% E# qinfjlam 發表於 2011-3-26 12:11 AM
3 d/ k% U) c) N  I/ C, l% O

3 c( [# J, ~: G( m我估隱形俠上次是飲了點酒, 好日唔上來, 唔知來龍去脈, 飲到HIGH HIGH地, 咪BAN 籮....
# S) {+ K" d) K# ]( d# u點知人馬座衝動慣, 出左手, 收唔番, 要搵人給大家下台階,
' `/ W" \" T5 p" p( D, A所以, 轉頭ADMIN賜我們還陽, 跟手鎖狗哥入"水飯房7日, 讓我們平息怒火....% P5 g. Y3 a. M0 L- r2 ?, V
8 `& o8 D& s; ?! F4 ]# b: D9 R
隱形俠一向跟在下稱兄道弟, 我沒怪他賜我一死
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:31 AM

+ x3 u/ {7 `5 r/ x- a* n# {0 ^
5 O( w$ J* _) R
伽俐略兄你勸下某人啦,
, q3 ?8 T9 G8 T# M* i1 W1 N  J, R之前有人在#47至話有負能量唔來喇, 一陣又唔忿氣作孩子氣式的反擊, 唉~& g7 o- A1 o) Y0 e
andyho 發表於 2011-3-26 12:25 AM
: B' s" h. m1 Q3 M9 u4 Y5 s6 \1 L- d
你唔好扯埋我入局喇...
! q, u2 ^& t9 G+ f  N" n2 p你同Hamsubboy兄同係好人黎,
! X( ^. B/ O1 c2 U& P6 \咀型唔啱,咪下次吹過o羅...
# d2 X& g; U! c0 U唔一定要尾彩
作者: andyho    時間: 2011-3-26 12:34 AM

$ W' s0 |* l. d% C0 P+ {, y
0 t# h8 u% A. U3 H! K% k' {7 L你唔好扯埋我入局喇...
* H  I+ y- z6 o你同Hamsubboy兄同係好人黎,
1 D" n" T" Y% _0 @2 u5 ?/ ~咀型唔啱,咪下次吹過o羅...
, |2 q& C/ u" S* |3 N% y  f唔一定要尾彩
6 d3 W* Y; q6 s7 ainfjlam 發表於 2011-3-26 12:31 AM
5 s, W# ^  I9 c8 G+ F8 f5 g
/ ?) ?+ `; W+ w6 U6 ^你知我次次同人鬧完就算, 唔會留到下次, (包括我過去同你鬧完)4 X8 V, l) r/ n( q* c$ B
但我只是懷疑有人不是舖舖清, 將私怨日日帶在身, 那我都無法子
作者: K2K    時間: 2011-3-26 12:34 AM

" C% L; u9 Y, P  x, j$ Z2 j

# @7 c) v# w5 Y0 _" v0 z: ]' i我估隱形俠上次是飲了點酒, 好日唔上來, 唔知來龍去脈, 飲到HIGH HIGH地, 咪BAN 籮....
( u7 m0 J0 X8 h% n3 v' i點知人馬座衝動慣, 出左手, 收唔番, 要搵人給大家下台階,' n- U8 x9 K/ S" H) P
所以, 轉頭ADMIN賜我們還陽, 跟手鎖狗哥入"水飯房7日, 讓我們平息 ...& @# Y5 V& M6 M. L, k6 M; T- G& p! L
hamsubboy 發表於 2011-3-26 12:29 AM
* H( l, f7 J; I
/ i. e# O" S: l6 e
係咪架?  你講到好似講緊個真相咁喎...  
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:37 AM

; }1 d0 B0 R! p& u0 K& J9 `0 D: V: q4 D2 `
你唔好扯埋我入局喇...
; O2 B% _1 P& f+ S2 ^你同Hamsubboy兄同係好人黎,9 y0 ?5 I" w" k/ C
咀型唔啱,咪下次吹過o羅...
( Z+ a; |5 g9 F唔一定要尾彩& g' K9 [' Z6 S' R/ O
infjlam 發表於 2011-3-26 12:31 AM
! F* r3 K0 U9 K

- k: h/ r: u* F1 Z. A尾彩? 理虧是不光彩的, 何彩之有?
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:40 AM

3 }. R* w3 ?# }6 W9 C5 B" v& \! u" p
* p' r6 `) F( |5 i5 w轉頭ADMIN賜我們還陽, 跟手鎖狗哥入"水飯房7日, 讓我們平息怒火....8 k9 r: [4 N* x+ N1 l) c1 P+ k$ v: q9 v* R2 X

& o0 C0 L9 z2 s" v5 S3 L5 H隱形俠一向跟在下稱兄道弟, 我沒怪他賜我一死hamsubboy 發表於 2011-3-26 12:29 AM
4 b# J+ w+ p4 Y% W% ^! \

. c" N( I6 W  T3 l, J我又覺得冇野喎...
0 k; p+ m+ T" ]% C  V' v閻王要你三更死,絕不留人到五更,- {5 U. F% K; Q, b
自己有冇錯都好,幾時生,幾時死,其實根本話唔埋...
* O7 |, E4 R5 A5 \/ M- ^) Z& q* D都係一個forum account,吹水o者,' D* [& t, r+ m& F; a3 |
又唔係通過左23條,有幾大件事?+ `$ e2 O! Z0 e6 S! B& Z( q
no big deal la
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:40 AM

2 _# w( T2 N( G, O1 o# f: ?. n! ^3 U' U% p& s0 M7 a: m/ _$ Q
係咪架?  你講到好似講緊個真相咁喎...  
) F: V, N4 l3 S' _- A8 SK2K 發表於 2011-3-26 12:34 AM
/ G: K* k  A  |; \2 b
  b1 s& L/ }9 `2 y% s
90%呀! 9%係索左K! 餘下1%是真火
作者: infjlam    時間: 2011-3-26 12:44 AM

" f$ E# d2 b) f* W( v6 {5 A
, P$ X+ o* k( I/ S6 z) N尾彩? 理虧是不光彩的, 何彩之有?$ _# l+ k0 s7 D1 f7 A# e( i+ D
hamsubboy 發表於 2011-3-26 12:37 AM
8 A# C3 K3 |0 C( z! |5 s7 q  T4 S* c! ?- i4 ~
乜彩,九彩都好喇,
, }- {2 n9 w' j) Z( \你又唔係第一日識Andy
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:45 AM

) \7 b6 q( Z! f  [: R% C
0 q! ~1 Q- ?' `- ]! X
我又覺得冇野喎...1 e4 T1 ^' P+ a: Z
閻王要你三更死,絕不留人到五更,- N% j1 u5 q; V" f3 J. r
自己有冇錯都好,幾時生,幾時死,其實根本話唔埋...
$ P! G8 ?2 u8 z/ l; d# J都係一個forum account,吹水o者,
" h2 L; `$ U/ j( ^& B7 d) v$ r又唔係通過左23條,有幾大件事?
' k  x: H1 C: e& Xno big deal la ...3 V& S9 p0 B6 [% `6 b) E
infjlam 發表於 2011-3-26 12:40 AM
) K$ l2 s. n" `4 t, K3 L7 R% y; N; d
: N1 Z! X  M6 ?$ S" TOf course, no big deal!!! 醉酒佬一名
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 12:47 AM

/ z1 g; c3 M& Z  e) s3 `" z. g/ ?% O1 E/ a
乜彩,九彩都好喇,1 q: t4 E, B; E( n
你又唔係第一日識Andy
0 Y/ ^0 j  S2 {infjlam 發表於 2011-3-26 12:44 AM
5 \+ w6 R# f4 j! ~; I" p/ s/ O

! s( Q/ w* c( z! W% F3 X7 j, D9 @5 athank you!
作者: K2K    時間: 2011-3-26 12:53 AM

1 d$ q, k" o5 }5 E

2 [2 }! H/ B- ~" {! [: y% C2 B: Q90%呀! 9%係索左K! 餘下1%是真火
2 d3 M; N6 u, H3 Hhamsubboy 發表於 2011-3-26 12:40 AM
4 F) b, S( q, V  S5 V  X
5 N( u5 |0 A3 R
好似自從嗰次之後都未見過佢喎,  又係咩原因呢?  唔爭在爆多d料來聽聽....
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-26 01:01 AM

本帖最後由 hamsubboy 於 2011-3-26 01:05 AM 編輯 ; G9 q4 a1 j9 b: }# c
, t- H4 s+ d8 _) t
  D- z6 L& D2 Z1 h
2 C; Y7 R9 q8 ?
好似自從嗰次之後都未見過佢喎,  又係咩原因呢?  唔爭在爆多d料來聽聽.... ; ~- \$ N9 Q* }9 n8 i: K
K2K 發表於 2011-3-26 12:53 AM
* f, D9 R& O5 O1 U2 O
7 L6 v% j  V2 |- Y2 d& B$ G8 {! Y* `
爆咩鬼! 段估炸! 隱形俠晚晚在港男俱樂部吹水!
, n: I! w8 S$ M' p! m9 s幾年前和在下惺惺相惜, 自問對他的行事作風有一定了解!  i5 d. b% c* h
你估佢真係有好多時間監察住個forum咩! 佢要同老婆do野架! 佢都係hamsubboy黎!
作者: 打狗棒    時間: 2011-3-26 09:24 AM

1 W  Q. x2 C. I0 ]& T+ p  Y3 _, ?: Q: t
5 F  A/ H. Z3 |3 s$ K4 [
9 g: [2 `2 @6 T6 t2 U版友唔忿氣要苦纏, 你見我都無再理佢啦, + ^9 O2 G8 Y0 Z( N. ]+ X
我都係趁隱形俠現身前, 先隱形好了,   ~, K) Y" N5 L4 B$ |! E) n; C
下次等埋狗哥上來, 再熱鬧d8 T& L" M8 s1 l) u) Z7 V6 k
伽俐略兄, 下次再吹過
5 a5 p7 _7 D6 o! kandyho 發表於 2011-3-26 12:15 AM
"苦作癡纏, 方知道是這麼悲!!! "4 m/ q" t! `+ j4 Z+ N2 X
andy哥, 做乜無情白事惹到班義和團呀? 我睇你呢排時運低, 去鵝脛橋搵個高人幫幫你好喎!!!
+ Q5 ~' O7 k6 s: I. H4 n& i& w. H, m人家乃張角、張梁、張寶三兄弟輪迴轉世, 擁有「不壞金身大法」和「番生復活神功」之能, 非你我所能匹敵!!! ; v' J8 p" ]6 Z3 \2 h& C2 M0 P
回應番主題, 鍾意食日本食物就繼續食, 鍾意食大陸化學食物亦可繼續食, 不存在敢不敢的問題?
5 q& {9 Z7 ?/ _) I0 `講乜都冇用, 大家keep住食鬥長命, 睇吓邊個死先? 用自己條命引證自己的觀點!!!

圖片附件: 001-不要迷戀哥.jpg (2011-3-26 09:28 AM, 60.4 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1823699&k=44b7eb4260576adbf8bee48aa53870c4&t=1726949692&sid=rSm421

作者: andyho    時間: 2011-3-27 10:02 AM

"苦作癡纏, 方知道是這麼悲!!! "
1 E$ W9 s% g# p/ @andy哥, 做乜無情白事惹到班義和團呀? 我睇你呢排時運低, 去鵝脛橋搵個高人幫幫你好喎!!!
- Q* G1 `$ v9 P' _0 [人家乃張角、張梁、張寶三兄弟輪迴轉世, 擁有「不壞金身大法」和「番生復活神 ...8 K8 j5 {  A! W/ V6 z/ J9 l
打狗棒 發表於 2011-3-26 09:24 AM
2 x( g) ]+ D! Z* i; u
7 w0 b# F* L" t6 z! M我不惹人人惹我, 只係有位版友上次被我串爆太樣衰, 借d意公報私仇而已,
! g/ V" i: p: X$ f& P$ z; a不過我好似你那樣跟義和團呢交過手, 感覺又幾過癮, 好有一種勇闖非洲食人族, 被蠻荒野人狂咬嘅feel, 0 V" J( N& ~" X$ N; B3 J
你不如拍套「刀光劍影義和團」, 我拍番套「虎口餘生食人族」
! I8 x5 J- H0 D! p/ I* d( W9 Y6 v9 t1 _& i2 P: j) R
食物方面, 我不需要返大陸工作, 我唔知狗哥你啦, 其實好應體諒一班成日返大陸地的巴打,
; n$ e$ d$ i: N! a我有個朋友在內地工作, 佢話沖完涼個身都有股怪味, 認為水有問題, 但日日要飲上面的水, 食物就更加唔使講啦
& g: k! U8 v; k9 \這種人們見到日本食物出問題, 真係額手稱慶, 那種心態是:9 x0 s8 S  {3 m5 h& t  J: h( K
「哈哈!好彩日本都有事, 無理由只得我日日在大陸捱那些食水食物咁唔公平! 我唔好, 我當然唔想人地好啦!」
4 a' h. q8 S& U故此, 請予以同情, 唔該!
3 J) l: \4 ]% ^& @  [$ q0 C) U" C樓主及某些版友好喜歡玩投票, 我提議貼呢條片後票選:「我問你仲敢唔敢返大陸食野?」睇下又得到幾多票丫
8 ]0 F0 B- ^* o- G( H! vhttp://www.youtube.com/watch?v=Jz_ox-l1xVU
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-3-27 12:51 PM

福島核電廠附近海水放射性超標1850倍
, b+ s* `# m+ n2 W7 _' J8 E2011-03-27 星島日報8 V3 F7 [) B) |4 }; V$ I
日本警察廳公布,大地震和海嘯的死亡人數增加到10489人,16621人失蹤。另外,福島核電廠附近海水的放射性碘含量,由原來的超標1250倍,進一升至超標1850倍。而2號機組通向大海的排水口,測到的輻射為每小時約15毫希,機組內的積水,輻射量每小時達1000毫希。為避免海水影響冷卻系統功能及侵蝕機件,1至4號機組由今日早上起,改用淡水降溫。在千葉縣旭市,有11種蔬菜被驗出放射性物質超標。其中,在市內種植的蔬菜,碘濃度為1公斤8300貝可,超標逾4倍,當局已停售有關蔬菜。另外,核電廠外洩的微量輻射,已飄至美國拉斯維加斯,然而科學家表示,並不會構成健康風險。
作者: infjlam    時間: 2011-3-27 04:54 PM

0 {. ]" q9 W) w2 m" b+ w
! Q- N5 l: }4 v# F' ]/ k0 G我不惹人人惹我, 只係有位版友上次被我串爆太樣衰, 借d意公報私仇而已, ) |# a0 b5 h6 c2 F: F. E+ F3 @) ^* p
/ z4 T* k% i" Y; w) e不過我好似你那樣跟義和團呢交過手, 感覺又幾過癮, 好有一種勇闖非洲食人族, 被蠻荒野人狂咬嘅feel, 9 b3 b9 f7 Q+ s  I

. v+ y% n9 d$ l0 A* l; ~- Y" W/ p% k% D0 g

7 l  L' c8 ?* d0 k" f你不如拍套「刀光劍影義和團」, 我拍番套「虎口餘生食人族」andyho 發表於 2011-3-27 10:02 AM
: a/ d2 K8 i* Z2 P
  T. c" U  r2 D6 j$ S/ s
又何必這樣說呢,9 _  g1 Y* C# ^6 j
一開口就義和團、食人族,大家好難再有偈傾,
8 j" C8 A% i3 @  v( L7 z
; Y: Y* i0 d( O5 x1 C8 E. K9 p$ j1 M8 F$ ~* b+ h
講真,如果唔係狗哥一開口就罵其他人義和團,
: Z# L2 [9 }% Y) r: D7 Y我都唔會咁㷫,一開口就侮辱人,即係冇偈傾喇...
作者: andyho    時間: 2011-3-27 06:41 PM

- c. b* v* |; Q' q. U9 I0 L
. T, E, {# o6 k  d, I  I
  b7 n2 l- v- Z4 A# u' X+ ]2 L3 r
又何必這樣說呢,; C  u* X! g+ m. G+ H- i
% ^. H0 |" t8 ~6 D3 S; n
! [- q( W1 Z2 \# j. h( A" h9 V  f4 h
講真,如果唔係狗哥一開口就罵其他人義和團,7 X1 x: H; Y# G0 \1 @
我都唔會咁㷫,一開口就侮辱人,即係冇偈傾喇... ...6 p7 x  l. e+ w4 o4 Q, X" ?
infjlam 發表於 2011-3-27 04:54 PM
6 L' |$ w- n0 w0 [8 e
6 V  j7 i: B: ~- J
為何我從不見你指K2K罵他人雜種仔是侮辱呢?
: R7 {" H! o; i: w9 z8 h請注意, 我之前從未指過K2K是義和團的
" w  J. i5 m: j; G7 _5 U4 D6 e6 |# Q8 U因為K2K立場跟你相近是你自己友無所謂?你心中有沒有一套公道的準則呢?
0 |! }  Z1 y1 j. n# G+ v如問我的準則, 很簡單, 若然認為我和狗哥侮辱和貶低人, 4 e4 Z' S8 D( `! n6 {
我也歡迎你們禮尚往來互貶啊, 我的準則是否比你的公道一點?6 ?3 {, I2 \- g1 M2 i8 \# f
' x4 `0 q: ?/ @8 v% d; `6 W
我覺得互串互貶好小事, 粗口怒罵我就有所保留, " l& A* o% @- j% y3 L& P' k
我跟狗哥同一陣線, 但我亦曾勸告大家免粗口怒罵以免版主掃場, 這是我的底線及標準
作者: 敗北    時間: 2011-3-27 06:59 PM

不會食喇...都唔知日本政府係咪公報實際數字,加上對港府無乜信心
作者: andyho    時間: 2011-3-27 07:16 PM

福島核電廠附近海水放射性超標1850倍' A5 Q6 _, S' u1 q4 q0 F
2011-03-27 星島日報* Y: X& @0 q" }
日本警察廳公布,大地震和海嘯的死亡人數增加到10489人,16621人失蹤。另外,福島核電廠附近海水的放射性碘含量,由原來的超標1250倍,進一升至超標1850倍 ...* k3 r4 p# N3 F! b  N  k  m
新經濟學巨人 發表於 2011-3-27 12:51 PM
4 e( V  J1 Z7 U" y
3 F% J( U4 H/ I1 z% [
多謝樓主張貼, 我都幫手貼一貼新聞
. M2 n9 z, x- y6 H4 ^+ W1 @7 A) [8 z) a8 w
歐洲輻射風險委員會(ECCR)預測此次福島核電廠外洩事件,將導致全球12萬人患上癌症。
9 T5 b* W* Z' C/ c9 D. q6 W1 x# Dhttp://www.nownews.com/2011/03/26/334-2699934.htm3 m1 H9 Q$ F0 V; ]( U' \

* h* k9 ~9 W) B% @6 V7 e真係俾日本累死, 呢舖大家一鑊熟, 是否應考慮加重自己份重病醫療保險及寫定遺書呢?
作者: andyho    時間: 2011-3-27 07:25 PM

輯自星島日報 2011年3月27日報道" n/ _  w! t& [7 R+ x6 ~
2 N# f3 k2 f/ u5 }! C
歐洲輻射風險委員會(ECRR)用自行設計的輻射風險研究模型推斷,福島第一核電廠輻射泄漏事故,將導致世界上十二萬人在未來五十年來患癌症。委員會同時指出,輻射泄漏也會對生育、心臟病等多種疾病造成影響。6 i8 s2 C+ o) y
http://hk.news.yahoo.com/article/110326/3/ngyy.html
作者: hamsubboy    時間: 2011-3-27 08:14 PM

狗哥, 我相信你依家諗緊點做.....
: V- u: E6 I2 o3 g$ [) ]7 X; R9 C7 `
1) 無LALA俾人擺上桌, 話要同一陣線..... 點算好
  d1 G9 q4 O% ^3 M  y2) 你壇數夠就話同你稱兄道弟啫! 你同我亞狗差三、四班! 點稱兄道弟呀!
作者: andyho    時間: 2011-3-27 09:05 PM

4 w6 E4 a: C( z
5 X/ ?: m0 A- x' x# B8 a
狗哥, 我相信你依家諗緊點做.....
" g7 d1 \1 K; o  y4 [) U4 J2 B1 D' j3 b
1) 無LALA俾人擺上桌, 話要同一陣線..... 點算好
1 O( @' A. T5 i2) 你壇數夠就話同你稱兄道弟啫! 你同我亞狗差三、四班! 點稱兄道弟呀! ...6 u0 e8 y: s4 R' z# @% R, U( _3 |' I
hamsubboy 發表於 2011-3-27 08:14 PM
8 P0 ^/ c( o6 [- q, [

& J$ K% j- h6 Y0 m( ^& M- @+ A咦? 又見你上來, 早陣子聽到有人發瀾渣, 好小朋友咁頓晒地講呢句:3 h+ `8 V& L1 A4 g1 [! X. x
$ y4 E- }! h1 [( a
「最後, 我投降了! 負能量太多.... 唔想再上來了.....
+ ^2 i- M& e: D# f- Hhttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=245132&extra=&page=5& t# C, D& a9 n9 f! R
- ]% u: ]1 U; H, P8 r6 b
2 J+ M- P# I3 U+ g* J/ H2 ?唔知講呢句的係唔係你呢?
, ~4 a4 w  C5 b0 X! {% M
' J: i+ j! Y) v另外, 我想問壇數高即是在呢區逗留時間長嗎? 那我一定不及你呢位網上宅男,
6 s  i1 d8 V% I3 y1 }4 S9 s- X這一點甘拜下風, 皆因小弟在現實生活中都找到定位, 不需像某些人網上尋自我
作者: Winters    時間: 2011-3-27 11:28 PM

8 j$ W; M, j* m" C

8 q+ u) r5 l% \' a4 A( p又何必這樣說呢,0 u( g) O% j( M9 P
* U, y( M3 T: Y$ m4 \3 c; u8 t/ z8 \

! Q% y1 v4 T8 a4 ?講真,如果唔係狗哥一開口就罵其他人義和團,. c9 O# i  T6 r* _$ H; g. d! W
我都唔會咁㷫,一開口就侮辱人,即係冇偈傾喇... ...% [& Z% ~! O% G+ a6 n' y+ _9 A1 s4 e
infjlam 發表於 2011-3-27 04:54 PM
6 j/ K, E5 t$ d' X( {2 Q  |

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0