標題: 易小玲真面目控訴美亞拒絕賠償 [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2011-3-31 12:24 AM     標題: 易小玲真面目控訴美亞拒絕賠償

康泰、美亞蛇鼠一窩  2 F' e% e; T# b- ?0 ^* b- I4 k$ Z
6 q( f' f9 s0 b5 B6 P4 z4 W% u4 m1 F
[youtube]eSobXQxl-Os[/youtube]
作者: K2K    時間: 2011-3-31 10:01 AM

其實好簡單,  只要有醫生證明佢係屬於永久傷殘造成失去工作能力,  就唔到保險公司唔賠,  但點解搵唔到醫生證明呢?
作者: andyho    時間: 2011-3-31 11:43 AM

其實好簡單,  只要有醫生證明佢係屬於永久傷殘造成失去工作能力,  就唔到保險公司唔賠,  但點解搵唔到醫生證明呢?+ J7 L6 k. j* L5 V" U; C6 k. o' ]8 F
K2K 發表於 2011-3-31 10:01 AM
) n3 Y5 _1 _3 z  k3 _2 W% C

1 v/ ^, X# C  f# z5 [" k9 O據講保險公司份保指明要四肢傷殘, 傷者仲行得走得, 所以拒賠償, 有無取巧, 心中有數啦
作者: K2K    時間: 2011-3-31 11:53 AM

( ?* u5 }: l- q9 m& y
/ K& Y$ a. q2 _2 G  u) @+ F' G據講保險公司份保指明要四肢傷殘, 傷者仲行得走得, 所以拒賠償, 有無取巧, 心中有數啦$ E* X0 h; Y& H- M* O% U4 K2 j1 H
andyho 發表於 2011-3-31 11:43 AM
+ J; x6 _: g4 c5 ]

* o$ |" T6 R# U9 a1 n你睇過易小姐份保單嗎?
作者: andyho    時間: 2011-3-31 11:53 AM

; s8 [# g* x; a& B4 X9 s
4 D/ t) H+ e) d, h, ~
你睇過易小姐份保單嗎?3 k6 P8 A; s- C7 H0 ^/ x! S& I
K2K 發表於 2011-3-31 11:53 AM
6 _/ D5 U; b: }  G* }) w
6 D1 w( M5 A9 j7 S$ p# Z1 P
睇新聞啦哥哥, 易小姐自白架
作者: K2K    時間: 2011-3-31 11:57 AM

9 J+ N2 }# r1 C5 t- ]1 l

1 [9 H! h% T2 l* ]9 q0 a睇新聞啦哥哥, 易小姐自白架# J- F1 U. r; O, ]
andyho 發表於 2011-3-31 11:53 AM
% g  T  _' C1 I9 A0 H6 m( U4 o: [7 O) l7 I" W0 t7 S
咁你覺得易小姐真係失去工作能力嗎?
作者: 浪子    時間: 2011-3-31 12:13 PM

* Q+ D" {7 }# _( p& C% Z- c

8 V, ^% v& }6 V1 z1 _咁你覺得易小姐真係失去工作能力嗎?
7 e1 _1 D/ a  S; i) [6 y- H9 A- TK2K 發表於 2011-3-31 11:57 AM
: t5 X4 V& t7 J* ]% B0 E* X2 M+ |
; Y5 Y% j  k! q# S/ J好誠實咁講, 對不起...
/ `# G5 j* S" I( V4 C2 Z大家樂請佢做收銀, 你會唔會想去飯先?( x$ ^5 I8 E- T1 {2 F9 [8 x5 q, ~
半島請佢做仕應,  你會唔會想去飯先?
作者: K2K    時間: 2011-3-31 12:19 PM

8 k7 R: X5 g. `0 A) e& h, f) E

) U% ~2 }1 n; H" v, A好誠實咁講, 對不起...
% N& b0 n, Z* w6 n( ?1 F3 o大家樂請佢做收銀, 你會唔會想去飯先?# V) Z6 z( ~% I* f* e5 a6 E
半島請佢做仕應,  你會唔會想去飯先?5 R+ i& \' c, H
浪子 發表於 2011-3-31 12:13 PM
4 m9 H; b: b, a- p
! E" h9 ~" [5 {! U- ~你用個別行業來講就梗係啦,  雖然佢係不幸毀左容, 但亦唔可以硬要保險公司承擔合約以外既責任, 法治社會,  大家都應該講法.
作者: andyho    時間: 2011-3-31 12:45 PM

- f9 y# _: V  Y0 {* Y

% n3 L) A2 w. _. ~' a( Z  N: t你用個別行業來講就梗係啦,  雖然佢係不幸毀左容, 但亦唔可以硬要保險公司承擔合約以外既責任, 法治社會,  大家都應該講法.  q5 q; |0 v$ e! B; F+ F: v
K2K 發表於 2011-3-31 12:19 PM
7 [5 l( I# P' `8 E4 Q

) N3 o1 U; `6 ^$ u. e先唔講毀容, 斷一隻姆指, 另一隻手有兩隻手指不能屈曲, 都唔會影響工作能力嗎?
作者: K2K    時間: 2011-3-31 01:05 PM

; q) E& m" i% V/ M6 g
0 w# A1 Z" H' b1 x
先唔講毀容, 斷一隻姆指, 另一隻手有兩隻手指不能屈曲, 都唔會影響工作能力嗎?, s, f, M( |% A
andyho 發表於 2011-3-31 12:45 PM
' O, N/ Q8 Z7 w+ h: I. H% X
! E6 c7 S" Z3 H/ K6 K: y
你想講陳國柱?  斷指是否影響工作能力問題,  傷殘定義應該係有訂明,  呢個我唔肯定所以唔敢亂講,  但既然你話自己係傳媒人,  尋找呢方面既資料應該難唔到你,  最好你搵齊資料之後去幫兩位苦主追討,  比o係討論區討論有用得多.7 a4 [2 e$ _0 P/ U) B

4 N) L) W: s- `! w/ a/ {呢個主題係講易小姐,  據我所知,  毀容就應該唔係屬於永久傷殘範圍.
作者: andyho    時間: 2011-3-31 01:19 PM

4 I" f$ S4 I) x
4 R2 r& |- j8 C+ s3 i$ X
. G8 F- ~; z! T7 n- O
9 r5 o( j) V" A% S  l8 ^- z6 ^你想講陳國柱?  斷指是否影響工作能力問題,  傷殘定義應該係有訂明,  呢個我唔肯定所以唔敢亂講,  但既然你話自己係傳媒人,  尋找呢方面既資料應該難唔到你,  最好你搵齊資料之後去幫兩位苦主追討,  比o係討論區討 ...5 v+ V# H, v7 s* D
K2K 發表於 2011-3-31 01:05 PM
7 V7 Q6 n8 q& w

5 o9 M" A. {! C0 L8 X7 V5 M一, 我無自稱傳媒人, 二, 更正一下, 易小鈴係斷左手姆指, 右手食指中指斷骨鑲左金屬, 無法屈曲
/ z, g% o% h1 E( {4 z+ M. Y( j5 g% ~十隻手指斷三隻, 我覺得大大影響工作, 你呢?+ ^* v9 Z9 B8 l6 y
問你個人感覺都答唔到? 討論區只係傾下而已, 又不是法庭, 無法律責任的, g0 D: J" h4 v( T! m8 O, m
或者你答唔出:「十隻手指斷三隻可照常工作」, 所以避答,
& P* @  r; l( ?9 E然後將話題扯到:「你咁叻, 搵齊資料幫人啦!」4 a$ P. j& l* ~* q+ |/ {
我有無說錯呢?( J3 H7 }5 B( \" m; w, Q
# ?( H3 _2 t9 q9 q/ y2 A6 r5 ?
如單問毀容會否影響工作能力, 呢一點有得商榷
作者: K2K    時間: 2011-3-31 01:33 PM

* k: k- I  W. P: D- M4 A$ w! r2 f8 w1 p& Q; h9 ^4 d
一, 我無自稱傳媒人, 二, 更正一下, 易小鈴係斷左手姆指, 右手食指中指,
- Z9 k2 ]1 `% C% W) u" k  M十隻手指斷三隻, 我覺得大大影響工作, 你呢?
- z7 b/ G# [9 @  \3 l( N$ R問你個人感覺都答唔到? 討論區只係傾下而已, 又不是法庭, 無法律責任的2 w+ H7 K1 q, W3 n% `* L! \
或者你答唔出:「十隻 ..." L2 \9 s; A1 I1 |& h) _9 M
andyho 發表於 2011-3-31 01:19 PM
0 c& S( E4 \  W$ T! b9 y. O8 E% q9 w0 i/ `& X& d
如果有醫生證實,  佢既斷指係影響到永久不能工作,  應該屬於永久傷殘範圍,  易小姐最終應該係可以索償.
) c" ?: c! T9 h! Q
; W: E- J; z& r. B但我想講既係,  易小姐遭遇固然值得同情,  但一切都係要依法,  如果係保險公司應賠償而唔賠償,  係保險公司理虧,  但如果追討既係超出保單範圍,  就唔應該要保險公司承擔埋額外責任.
作者: vv1668vv    時間: 2011-3-31 03:34 PM

Post追看中
& z- G, b1 l5 N' K& C' e( Y今次事件赔偿從法理情三方面睇都比较复杂
作者: wcyjj2000    時間: 2011-4-2 08:20 AM

佢真係好慘!2 t8 }+ N* n; }% i  _
好心政府賠比佢地!~
作者: 硬膠人    時間: 2011-4-2 09:08 AM

佢真係好慘!5 T+ c, }) `+ [) P9 t$ u/ }7 ?( z
好心政府賠比佢地!~! M3 [) A5 E' ~+ @5 f8 R# {% Q0 ]
wcyjj2000 發表於 2011-4-2 08:20 AM
# o4 I3 B: S- [; U+ e- }3 v

" J3 _, e/ T* T, @政府賠比佢地?邊個賠比政府?
作者: yangt88    時間: 2011-4-2 11:37 PM

路过顶一下
作者: yangt88    時間: 2011-4-2 11:37 PM

路过顶一下
作者: infjlam    時間: 2011-4-4 09:08 AM

慘劇前易小玲曾任職酒樓知客、酒店執房工作,2002年從內地來港後一直自力更生,對於這場意外,她一直默默承受傷痛,原以為靠旅遊保險賠的一百數十萬支付日後矯形整容手術費,好好帶大2歲半的兒子,重新生活。豈料保險公司指她不是永久完全傷殘,不予任何意外保險賠償。
  N8 K' p* _+ N: ^1 N「我這張臉?還有人請我當酒樓知客嗎?酒店執房工作也不能做,手指已經無力!我連話也講不清,手術後嘴變小,進食也困難,要將食物剪細像嬰兒般慢慢進食,怎能工作維生?」+ A# z: ?9 k! I! t9 F

- g; A" S0 v1 |% O: x* y馬尼拉慘劇中以雙手護頭保住性命的陳國柱,雙手手腕嚴重受傷。右手雖然駁回,卻扭曲無力,無法從事昔日修理汽車工作。保險公司同樣指他不屬永久傷殘,不作任何意外賠償。對於保險公司的無情,他說﹕「當你見到保險公司,迫到一個毁容的女人,揭開口罩爭取公義,你只可以說,這樣的公司,簡直極不人道!」! J. {- s3 F7 ?- c! b1 t9 J
http://hk.news.yahoo.com/article/110403/4/nlw3.html

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0