標題: 香港騎呢校規 [打印本頁]

作者: SCM    時間: 2005-3-10 04:50 PM     標題: 香港騎呢校規

1.銅鑼灣聖保祿中學:
% {% I* n- j) c2 d7 m. q頭髮短要戴假髮學校規定學生頭髮唔可以短過耳仔, 如果有人頭髮太短就要戴假髮返學, 因為學校唔想有學生打扮成TB,要學生保持斯文淑女形象
- c8 |: o# L9 g& v. {0 N; \$ e" A2 U

+ A7 _0 \* y7 x' Z% J. B% j2.藍田聖保祿中學: + P8 G( A- d7 C* }
要擦"令"對鞋 學校有條校規,係返學對皮鞋一定要擦到"令立立", 仲要反哂光個隻,如果唔係就要即刻擦番乾淨,唔乾淨唔俾走. , ]( V7 @9 W, E$ \6 b
3 z, g( G0 D* Z( u) s% o5 `
5 K  D* K2 M" ~$ T% I! R5 m- L
3.葵涌蘇浙公學: ! r0 s5 P& G7 u" T/ q
校呔唔准歪 學校既男生校呔一定唔可以歪, 要保持整齊企理,如果被發現校呔歪左就要記名警告.
3 l/ [* Y8 B" {2 x' ]& C
9 {: J0 m5 s% x5 V& B; i" H
5 U% a, T% F& y) o* e! B4.葵涌東華三院陳兆民中學: ; X! |3 Q' R9 }' z% P; `
全年要著JACKET 所有學生都有一件運動套裝,學校規定無論夏天定冬天, 所有人都要著住 套裝件上身jacket上早會,唔記得著就要受罰
2 u7 i1 f2 V2 Z! d/ u  C2 H$ O  e1 f$ g2 t( [3 Q

h4 I5 d& \* _' R3 I5.將軍澳圓玄學院第三中學: 1 S8 {9 w, k: W9 W, J; z5 W
遲到要搜書包 學校規定所有學生如果遲到,就一律要俾老師搜書包, 睇下學生有冇係返學前搞事,然後帶違禁品返學.
" }( c" f0 C, X  }8 |7 Z) V/ [7 r" C' B/ j" L8 r

( {( D8 ]! S2 L& W9 q6.將軍澳圓玄學院第三中學:
- r, c5 E8 o2 L9 m$ W3 c冬天要著校褸 無論冬天係廿幾度,十幾度定幾度,學生都一定要著住或帶住校褸返學,
, T4 c2 J. v, v8 Q$ M因為學校覺得咁樣會整齊d.如有學生冇著或唔記得帶校褸返學,咁就罰學生唔俾入學校. & ~7 F. ~, R( r, O4 i& }) M

2 e0 ~2 i  A6 l) M8 Z8 s  J. T5 e
( \3 Y+ k$ o, g( Z7.馬鞍山潮州會館中學: ( [( {% y% O+ S8 j
擺書係櫃筒要扣分學校既櫃筒原來唔可以用尼擺書, 因為有校規規定,如果有學生擺書係櫃 筒,就要扣操行分一分. + K9 m7 b( }) ^: B- M( q
* F# b9 U, i! s  S6 X6 C: X
( e" b+ z7 w& [# ?! M: j% r7 M5 C
8.西貢三育中學:
; g$ l. x# Z* L+ E8 _9 S唔准食豬肉飲汽水 雖然呢間學校冇任何宗教信仰,但學校規定學生係學校唔可以食豬肉, 仲有唔可以飲汽水,只可以飲水,如果學生偷食或偷飲就要受罰.
- r: o6 f/ D0 {: |( c5 y# V( d
. Q, {# N% M& G: G' K
6 b) X  w" t- R- I4 G6 l9.官塘聖傑靈女子中學:
3 R/ g0 ~, g# h0 p行街唔准食野 學校要管學生在校既言行,仲要管理係校外既舉止, 好似 lee 間學校規定 學生著住校服行街時唔俾食野,因為要保持清潔整齊既形象 ) X8 _4 [( ?0 Q8 n5 m
% p0 F! T. M; I6 E" S
! X$ A5 F+ x* `. o+ ^0 |0 M+ R% _
10.東華三院李超人中學: 0 ^: D! ]6 W5 C( D! Y
返學唔俾著皮鞋,因為會踩花球場塊地
  U1 g8 G( {/ v) X2 K6 p/ Y; D2 A& a" ~* F
11.粉嶺救恩書院
2 w( {& d9 `. \9 T不准玩ICQ,MSN...總之係呢類野 同埋放假不准外出玩耍2 F! O8 ~, q  C
1 C' u2 l3 C  ]

/ T5 a8 R0 Q7 U; h9 B4 o唔錯+5
7 P: }$ K! n/ K, _8 K0 w
# N) \8 v9 ~4 w9 \. E[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-3-14 at 11:33 PM ]
作者: ilovefuckingyou    時間: 2005-3-10 05:31 PM

彩拒都on9!
作者: 月月鳥    時間: 2005-3-10 05:43 PM

8c
作者: robertchai    時間: 2005-3-10 06:20 PM

6.將軍澳圓玄學院第三中學:
% p' l3 n. r( M0 Z% P冬天要著校褸 無論冬天係廿幾度,十幾度定幾度,學生都一定要著住或帶住校褸返學, $ P5 _5 ~* L5 h9 Q0 v
因為學校覺得咁樣會整齊d.如有學生冇著或唔記得帶校褸返學,咁就罰學生唔俾入學校.
& P& j  g" `+ Z0 L( g0 }4 ~8 d( x; U! x6 Y- V) T$ v
咁米可以擺明唔返學?
$ \: J4 [* X( w  L0 _$ W
2 x3 G, v9 m! O; J- X7.馬鞍山潮州會館中學:
) S: u& J3 I7 u3 E$ z8 S7 B, q擺書係櫃筒要扣分學校既櫃筒原來唔可以用尼擺書, 因為有校規規定,如果有學生擺書係櫃 筒,就要扣操行分一分. % v! a6 C$ B, t6 |1 T/ x
# }& l4 B) x9 E; x. y1 d/ ~. \$ ?
呢間...聽講唔係學校黎過喎...話明"會館"呀麻,哈哈...有冇人讀呢間架,明我呢個師兄講咩啦...
$ E+ c! A$ e3 ~9 z+ ?1 f, @8 X* x5 P5 y
/ x+ M, Z6 O  @0 [
11.粉嶺救恩書院
1 d  C! g  Y0 X0 _4 S. d不准玩ICQ,MSN...總之係呢類野 同埋放假不准外出玩耍0 ]2 R% U+ e: t) }8 k0 K

% h& E1 ~  e) m$ g4 R/ A, D" b8 G+ p呢條係咪小欖d獄規黎架...呀SCM吧你可能搞錯左啦(笑到胃痛)
作者: 三仔    時間: 2005-3-10 09:38 PM

1.銅鑼灣聖保祿中學:
0 F2 W" e& C$ s0 z; a$ K( c頭髮短要戴假髮學校規定學生頭髮唔可以短過耳仔, 如果有人頭髮太短就要戴假髮返學, 因為學校唔想有學生打扮成TB,要學生保持斯文淑女形象
9 M# S6 X% g& h0 ?# T3 |+ T2 a8 s- G1 N* d! o
呢條我喜歡!!趕盡殺絕d TB!!
作者: Chenjinnan    時間: 2005-3-10 09:52 PM

銅鑼灣�黧‘s聖保祿學校- @( m0 Y7 ]2 f
跑馬地�黧‘�叫聖保祿中學
作者: rider    時間: 2005-3-14 12:08 PM

以上所舉例子,並沒有「騎呢」之處,合情合理!( B: `4 f, q  {4 W- N9 h

( `; l) ?& c8 B) v' B& g# S$ F# v+ T[ Last edited by rider on 2005-3-14 at 01:06 PM ]
作者: rider    時間: 2005-3-14 01:05 PM

Originally posted by SCM at 2005-3-10 04:50 PM:
" B1 n& h; R& f0 O2 q……
( ~: i5 G" H% Y5 i, k# G2 v8.西貢三育中學:
1 M, p7 M+ F! z' G# F( N% L唔准食豬肉飲汽水 雖然呢間學校冇任何宗教信仰,但學校規定學生係學校唔可以食豬肉, 仲有唔可以飲汽水,只可以飲水,如果學生偷食或偷飲就要受罰
5 ~- v$ v! T6 s9 X……
, q; T# `0 Y/ _1 l8 A/ x西貢三育中學—此學校有宗教信仰—屬於一個不被認同的基督教支派,其信義頗接近猶太教
作者: mc_devil    時間: 2005-3-14 03:00 PM

really crazy,
6 v: v9 Z& F$ W: V2 V4 Ci wonder the rules set by government or school community .4 H/ T1 J  [- v

+ P. b  L0 l/ }& y* T' q7 }6 Vi suggest all female must wear mini skirt and male student must prepare a camera for snapshot
作者: goodtime    時間: 2005-3-14 05:26 PM

4.葵涌東華三院陳兆民中學: . R  q1 G( j  R4 ^6 t& o( t; u# n
全年要著JACKET 所有學生都有一件運動套裝,學校規定無論夏天定冬天, 所有人都要著住 套裝件上身jacket上早會,唔記得著就要受罰 # [+ M' N5 ~* @

. }" @' L( }" ^the same..
作者: Dr.anger    時間: 2005-3-14 09:49 PM

香港p的學樣最鐘意攪埋o的弱智野去表顯自己o的權威。小弟間中學都有以上各中學特色....最pk試過考緊mock時(仲要考緊listening),捉晒全個hall o的人出去check校服。
作者: Kra    時間: 2005-3-14 10:45 PM

我彩佢都 on 9 !
作者: godofcar    時間: 2005-3-14 11:32 PM

小弟以前間學校好自由,好彩
作者: Lincoln    時間: 2005-3-15 12:08 AM

好怪!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0