標題: 告急 [打印本頁]

作者: 費事高    時間: 2012-9-9 04:33 PM     標題: 告急

(希望版主別介意,我知道不該在這裡出帖,但這個版該較多人看,在屎急馬行田,只淨幾粒鐘時間下,只好在此出post)
今日係投票日,我這個政治白痴分不了各門各派,今日睇報紙知道泛民告急,請問泛民是否即係"不同意"國民教育一派?
雖然小小的一票未必能幫甚麼,但總叫出過力來求求下一代,成功與否,只好聽天尤命!請問泛民該是那一派?
泛民=民主黨?民建聯?民栛?工聯會?實在太多太亂...
我只想投"反對國民教育"那一面,我該投甚麼組別?
作者: HKblood    時間: 2012-9-9 04:57 PM

雖然個post唔關aio事, 但係見你咁有心就無所為la.

投票應該係個人決定, 唔方便叫你投邊個. 不過你可以先睇一睇官方資料....

http://www.elections.gov.hk/legco2012/chi/introd.html

之後可以再去mytvb, rthk, youtube睇返有關選區的辯論. 到時你應該會有心水
作者: limited-too    時間: 2012-9-9 05:23 PM

更係DAB啦, 沒有話方便吾方便, 若覺得吾知投那個, 更係選港最大那個投, 就係DAB啦
作者: thick_plastic    時間: 2012-9-9 06:13 PM

dab = 民建聯 = 保皇黨 = 政府/filter_199的yes-man你投佢 = 投支持推行國民教育
個個都可以投, 千奇唔好投dab或者工聯會就得
樓上位做打手做到你咁無恥真係第一次見
作者: 屎高斯    時間: 2012-9-9 06:31 PM

區議會(第二)功能界別,投803 白姐姐一票
白姐姐可以同你盡訴心中情
作者: neoplan03132003    時間: 2012-9-9 06:35 PM

dab = 民建聯 = 保皇黨 = 政府/filter_199的yes-man你投佢 = 投支持推行國民教育
個個都可以投, 千奇唔好投dab或者工聯會就得
樓上位做打手做到你咁無恥真係第一次見 ...
thick_plastic 發表於 2012-9-9 06:13 PM
認真你就輸
作者: HansChan    時間: 2012-9-9 06:38 PM

而家既香港一味個個律師坐底同你慢慢傾係冇用。你講完佢當你冇講過,繼續佢鍾意點就點。香港而家既政治環境係可悲的。比較激烈既抗爭雖不盡認同,但係亂世唯一有實質建設既手法。根本唔可能次次好似今次班甘有思想既後生仔甘,絕食,佔領十日去表達不滿。難聽啲講,一坐埋開會,唔岩就要屌。屌到你驚,屌到你要一定程度妥協。保皇黨哩啲人渣只識幫個仆街政府呃呃氹氹我哋啲小市民。自命為民主一大黨,你老味陰陽怪氣,都唔知佢係人係鬼。力量派又話無間道.....
硬撐以長毛為首既香港希望!
作者: ppcat    時間: 2012-9-9 07:45 PM

大家見到保皇黨d人點樣誤導人 人地講到明要投俾反國教既人 佢就出黎插科打混 咩全港最大緊係投你 咩樣邏輯黎
作者: limited-too    時間: 2012-9-9 07:52 PM

o甘事實上DAB真係全港最大呀, 無可否認的事實, 另外, 樓主問投誰好呀, DAB由此至終對國教都無表過態, 也無錯呀, 吾係吾表態就等於支持呀, 而且, 既然大家話國教科只講中國的好, 不講中國的不好, o甘現在點解各位只講民協呀, 人力呀...好吾公平BO...
作者: HansChan    時間: 2012-9-9 08:35 PM

o甘事實上DAB真係全港最大呀, 無可否認的事實, 另外, 樓主問投誰好呀, DAB由此至終對國教都無表過態, 也無錯呀, 吾係吾表態就等於支持呀, 而且, 既然大家話國教科只講中國的好, 不講中國的不好, o甘現在點解各位只講 ...
limited-too 發表於 2012-9-9 07:52 PM
若然人哋問你係咪性變態,你都可以唔表態㗎。人哋問十個人同一個問題,九個答唔係,係得你唔答,你都可以呃人話你唔係性變態嘅!
表達無寧兩可,風吹邊面側少少去嗰面,哩啲政黨就如以前啲死太監!
佢哋既支持者都係啲扮理性,只識攞著數既小人。
作者: wakit    時間: 2012-9-9 08:38 PM

而家既香港一味個個律師坐底同你慢慢傾係冇用。你講完佢當你冇講過,繼續佢鍾意點就點。香港而家既政治環境係可悲的。比較激烈既抗爭雖不盡認同,但係亂世唯一有實質建設既手法。根本唔可能次次好似今次班甘有思想既 ...
HansChan 發表於 2012-9-9 06:38 PM
咁你真係唔比人屌過就舒服果類人, 個個好似你咁嘅處事方法,天下只剩一個字...亂!!! 成日都講核心價值, 咁究竟香港核心價值係乜..?? 就係 " 屌" ??
作者: wakit    時間: 2012-9-9 08:41 PM

"個個都可以投, 千奇唔好投dab或者工聯會就得"

咁你都算係打手喇, 同樣都係咁...賤!!!
作者: HansChan    時間: 2012-9-9 08:48 PM

咁你真係唔比人屌過就舒服果類人, 個個好似你咁嘅處事方法,天下只剩一個字...亂!!! 成日都講核心價值, 咁究竟香港核心價值係乜..?? 就係 " 屌" ??
wakit 發表於 2012-9-9 08:38 PM
我得罪你?你屌乜撚嘢呀?
亂?香港係亂呀!咪就係有政府充滿你哩啲人,亂就借頭借路賴反對派囉!政府唔亂,好公整?治港治得好唔亂?唔亂早兩晚駛唔駛十幾萬人响街?駛唔駛一個接一個絕食個仆街政府先稍稍讓步,讓得黎仲要留有後著?
核心價值?個政府同建製派成日掛响口邊囉!
香港哋好多你哩啲甘既人,清楚又好唔清楚又好,乜都賴!乜人講過乜唔知,總之唔岩聽就賴對家!自己就扮晒高尚情操。實情就死流氓一名。
我冇得罪你呀,你屌乜撚嘢呀,撚樣!
作者: limited-too    時間: 2012-9-9 09:10 PM

樓主, 背後你可能的目的已達到啦, 有人為左樓主你鬧交啦, 開心啦, 樓主, 就算你無任何目的都好, 出這帖分明就有問題, 睇樓主的帖, 應該係一個讀書識字的人, 無理由無留意誰人誰人的....
不過, 算啦, 達到目的的你, 吾會出黎解釋...版主應該早早鎖帖為是
作者: thick_plastic    時間: 2012-9-9 09:32 PM

12# wakit 你都幾好笑, 我無叫人投邊個或者投邊個黨, 我幫邊個做打手呀請問?
我只係叫人唔好投某兩個無恥政黨only
作者: ppcat    時間: 2012-9-9 10:09 PM

大家見到保皇黨行事既風格
插科打混,"沒有話方便吾方便, 若覺得吾知投那個, 更係選港最大那個投, 就係DAB啦"
你同d人呃阿婆去買基金有咩分別
扮受害者, 再加d陰謀係人身上,
自己插科打混俾人督穿就無啦啦轉風頭話人出post係有陰謀,以為睇post既人唔會認真諗
一心為自己同下一代爭取正確價值觀而企出街既人就屈你地有幕後政黨煽動,描寫到你地逢事必反,出黎講咩好傷心好惋惜 大家數都數到香港人幾時企過出黎係為左咩企出黎
咁多民生問題唔解決 部門間互相卸膊 就講到係香港人習慣左樣樣野都"屌" 有幾多政策香港人係有出黎屌過 數都數得出 23條 言論自由 版權修正條例 國教 有邊一樣係急緊市民所急 正常既政策幾時有12萬人山長水遠去政總坐? 政府自己一味拖拖到越黎越多人出黎發聲就推個責任俾人 邊個整到咁亂?
敗壞既野就預左會有人出黎"屌",出黎"屌"既人就係倒亂? 孫中山做既野係咪"倒亂"? 法國大革命既人係咪"搞事"? 無佢地你可能仲係封建制度下被人剥削緊 真既野係如實擺得出黎既 有理有據去說服人 歪理先要轉移視線 藏頭露尾去做咁多掩飾
民建聯無表態係代表支持定反對國教? 邊個留言既有咩政黨背景?大家心知肚明
作者: wakit    時間: 2012-9-10 12:40 AM

亂?香港係亂呀!咪就係有政府充滿你哩啲人,亂就借頭借路賴反對派囉!政府唔亂,好公整?治港治得好唔亂?唔亂早兩晚駛唔駛十幾萬人响街?駛唔駛一個接一個絕食個仆街政府先稍稍讓步,讓 ...
HansChan 發表於 2012-9-9 08:48 PM
屌你又唔得?? 為公義,  為言論自由而屌你LOR, 唔得??? 咁你好霸道喎, 你講就係道理?? 有你講冇人講,你係共X黨 ??HAHA!!!
作者: wakit    時間: 2012-9-10 12:44 AM

亂?香港係亂呀!咪就係有政府充滿你哩啲人,亂就借頭借路賴反對派囉!政府唔亂,好公整?治港治得好唔亂?唔亂早兩晚駛唔駛十幾萬人响街?駛唔駛一個接一個絕食個仆街政府先稍稍讓步,讓 ...
HansChan 發表於 2012-9-9 08:48 PM
香港哋好多你哩啲甘既人,清楚又好唔清楚又好,乜都賴!乜人講過乜唔知,總之唔岩聽就賴對家!自己就扮晒高尚情操。實情就死流氓一名。
我冇得罪你呀,你屌乜撚嘢呀,撚樣!

你似乎係講緊你自己喎,實頭!!!
dd, 屌你唔講道理ga..^^
作者: HansChan    時間: 2012-9-10 12:49 AM

屌你又唔得?? 為公義,  為言論自由而屌你LOR, 唔得??? 咁你好霸道喎, 你講就係道理?? 有你講冇人講,你係共X黨 ??HAHA!!!
wakit 發表於 2012-9-10 12:40 AM
你啲撚樣咪啲仆街人渣囉。我話我冇得罪你,你屌鳩我把撚呀!言論自由就係指鳩住我黎屌。你老母你含撚啦!霸道?我發表有冇屌鳩你呀?你老母冇教你乜撚嘢叫霸道呀!你自細你老母餵屎你食呀!我屌鳩啲政黨有冇屌鳩你呀?你老母前世做撚錯乜生你條死人妖出黎搞事搞非呀?你聽朝問撚吓佢。撚樣!
作者: 費事高    時間: 2012-9-10 06:05 AM

樓主, 背後你可能的目的已達到啦, 有人為左樓主你鬧交啦, 開心啦, 樓主, 就算你無任何目的都好, 出這帖分明就有問題, 睇樓主的帖, 應該係一個讀書識字的人, 無理由無留意誰人誰人的....
不過, 算啦, 達到目的的你,  ...
limited-too 發表於 2012-9-9 09:10 PM
你係咪有病?你真係有睇過我以前既帖?
可以post出來給我看看嗎?我登記26fun多年,
我並沒有談過任何政治?算有...也是搭嘴不著邊際,
我並沒有出過,回答過任何有關政治既post,那表示甚麼?
即係表示我根本搭唔到嘴,讀書識字...字...的確係識,但你有留心我以的對答,
醒目少少既人,都知道我文化並非太好,全是白話...文采亦久奉,
你自己比人插,就唔好搵我發洩,雖然我係一名政治白痴,
其他組別我確實不太認識,但民賤聯個朵臭過屎坑,你仲叫我去投?
應該係我問你...你有咩目的先岩?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0