標題: 請問呢度有冇人係失業人仕? [打印本頁]

作者: dinosaur    時間: 2005-3-21 06:07 PM     標題: 請問呢度有冇人係失業人仕?

我係一個!
作者: dawrf    時間: 2005-3-21 06:12 PM

我算唔算弟2個囉 我就快比人抄
作者: pillgreen    時間: 2005-3-21 06:22 PM

我做左十年都比人炒,做埋呢個月就無得撈啦!
作者: dawrf    時間: 2005-3-21 06:24 PM

Originally posted by pillgreen at 2005-3-21 06:22 PM:
) F/ H0 j  j- j4 _# C& n3 X+ r我做左十年都比人炒,做埋呢個月就無得撈啦!
+ A7 y* G) p( D, Y0 w' X, @; A* y
點解 仲咩事 十年都比人炒 你應該係d老功臣
作者: pillgreen    時間: 2005-3-21 06:34 PM

聽講話人手過多,要cut人。- N/ N3 z% `! \1 S
不過炒左之後,仲可以返去做兼職,
! @& g# q$ L% m% N" l# r9 p大概有而家收入既70%。6 |2 z$ E( @# ^: x* V' k8 w
你又因乜事比人炒?
! ~/ `& o: |2 o4 B; \/ |& s
7 p' c3 n. N8 g[ Last edited by pillgreen on 2005-3-21 at 06:36 PM ]
作者: brightlee    時間: 2005-3-21 06:55 PM

me la
作者: dawrf    時間: 2005-3-21 07:00 PM

Originally posted by pillgreen at 2005-3-21 06:34 PM:
4 U/ d1 `3 x6 E/ N聽講話人手過多,要cut人。! X" |, h4 H1 Q5 N7 `! V7 `" e4 j
不過炒左 ...
8 a0 Q: A$ S' \; u
我就慘啦因為教育政制ge問題唉 就快冇收入可言
作者: 新經濟學巨人    時間: 2005-3-21 08:58 PM

失業咪上吓網,得閒去圖書館看看書,, d6 A( p% B5 O/ N* h

* K7 o4 M) A5 T) J重點係要令自己與社會保持聯繫,( t$ ~. {) F) D) Q* ~! t* @
6 ?; v' [4 @6 D
千萬唔可以Dup下Dup下,做左隱形青年人.
作者: nkt1000    時間: 2005-3-21 09:18 PM

Originally posted by 新經濟學巨人 at 2005-3-21 08:58 PM:+ A( g0 a3 J4 I( ^( f2 Z
失業咪上吓網,得閒去圖書館看看書,
" Q+ `6 V9 a5 L& K3 p2 S0 D3 C+ d- X6 \$ S. M
重點係要令自己與社會保持聯繫,9 d1 b' t/ M: H+ \2 S& j( \
9 ?4 `' I+ E) ^5 {) q- {
千萬唔可以Dup下Dup下,做左隱形青年人.
0 p/ c. p- g6 t2 Q; o) U
我都係,十分同意你的講法
作者: dinosaur    時間: 2005-3-21 10:27 PM

Originally posted by 新經濟學巨人 at 2005-3-21 08:58 PM:6 P6 L; W3 M. i' b+ G
失業咪上吓網,得閒去圖書館看看書,% T# q1 q9 f) |6 _0 A

8 l8 G$ t7 k8 n" I重點係要令自己與社會保持聯繫,
; X7 p$ V  H+ N
7 R& S+ Y3 p3 w' S$ G千萬唔可以Dup下Dup下,做左隱形青年人.
+ K- O# O' D3 c
% C, x5 d- v4 B: |) z) s, s
果然係"新經濟學巨人",絕對同意,最緊要係唔好隠形,
7 x( Y3 O* G6 G6 m# ?% Y令到自己仍然係社會o既一份子。
作者: 入晒    時間: 2005-3-21 10:36 PM

我岩岩讀完書慍唔到野做..... 驚緊...... 但係心中果團火係唔會息几.... 最緊要有鬥志
作者: dinosaur    時間: 2005-3-22 12:07 AM

Originally posted by 入晒 at 2005-3-21 10:36 PM:, n6 M* Q5 i0 I
我岩岩讀完書慍唔到野做..... 驚緊...... 但係心中果團火係唔會息几.... 最緊要有鬥志
% N( q+ V6 f4 I* u6 {3 Q
8 z7 H- m$ q8 F* q% v你o既想法十分之正確,要keep住,呢個係人生必經階段,困難係要去克服o既!' n9 [4 e- {" [/ V
加油!
作者: 新經濟學巨人    時間: 2005-3-22 12:28 AM

人生漫漫長,不如意的事一定好多,  m( k% d. y: \- a/ P6 S5 T& B
; ~6 ^7 d- ?6 T2 u% a/ f4 L
成功之所以可貴,因你嘗過失意或失敗!  m0 x2 C4 ?# S
% G" J  G- f) z7 K: P
回頭一望,你會淡淡笑之.......................,
7 `6 p- W( A0 N- w) d5 w
$ D9 ]% {" ~3 a* K8 z人生,是重質,不重量,/ m2 n- R& j7 v% f! i
/ X$ H1 }( x- H7 v) Z
你日日對住個靚海,你唔會覺得個海靚,
. _+ P1 |4 s8 u4 o# m
% I( ~% y8 Q5 b( _( Q  T; L一個一生重未見過大海的人,當佢見到大海,
' y4 i) p  L/ t+ ]# e0 `7 L/ l* U1 R
+ ~" g$ G+ [2 i7 `: B& |: l佢會好珍惜,那怕是短暫的一刻;
  G% b" E# d, w: l4 w6 l& T& J6 b$ ^# s: Q7 K  P2 C4 Q+ O
可能佢自此之後,亦冇機會再見到大海,) H" F0 y; [6 a# P1 B$ @

/ w- e: w: X  r3 X2 p: f惟見海微笑的一刻,可能..........就係令佢神往一世的美事.7 K  {/ ^" [4 G# a  r8 w# u
3 t7 e0 A5 b0 V- R
( Y: h& X7 J, A

! ~4 ^& |( N4 m; h
5 T4 j. ]! \5 _( g( ]( F
* Q: B, E. S* s3 H1 X" W6 f天行健,君子自強不息!
. M2 k/ }. c4 t; W
4 K9 |$ G) q/ w" t( c[ Last edited by 新經濟學巨人 on 2005-3-22 at 12:36 AM ]
作者: dmcy1980    時間: 2005-3-22 01:04 AM

其實宜家搵工唔難... 我一個月內已經搵到兩份請我...
作者: cchleg    時間: 2005-3-22 01:41 AM

我而家有一份工,但係唔想繼續做,所以都時時搵工申請,我每個月都會有一兩次面試機會,不過咁耐都未轉得成工,你哋話搵工難唔難?
作者: pillgreen    時間: 2005-3-22 03:29 AM

我以後可能要靠做兼職渡日,咁大家認為,5 [% p# S) p3 h" z* z2 Z' a
溝女又需吾需要一份正職呢?
" J  {4 T0 ^+ a' [因為D女可能會覺得我係無業遊民......
作者: dmcy1980    時間: 2005-3-22 12:34 PM

Originally posted by cchleg at 2005-3-22 01:41 AM:
: r* f4 g; V5 c. @" p2 G% ~( j8 I0 e. e7 [我而家有一份工,但係唔想繼續做,所以都時時搵工申請,我每個月都會有一兩次面試機會,不過咁耐都未轉得成工,你哋話搵工難唔難?
% P# M! J% p$ b好似我咁quit左份工先搵.......
作者: 代仔    時間: 2005-3-22 05:07 PM

我都搵左好耐.都搵唔到到呀
& a0 F! j, B% U5 ?$ R% Y/ G對上一份林時工..都係人地介紹至搵到炸
0 G0 ?" @0 t4 i. Q+ X. d而家又緃新搵過..前日至去in左一份
( n) l0 y  y* @- Z1 A3 O我諗都係無行多...見in既人..拿左d信成本書咁厚
9 a8 S# M  u' s$ W+ ^  j..都係女.易搵好多
2 x3 f! A1 M, X$ G0 L4 P$ j大家keep住啦....實有既
$ k1 x3 K1 b$ l; _頂多咪做d出力..唔洗出腦既工囉
作者: RyuII    時間: 2005-3-22 10:53 PM

可以問下大家o既年齡同搵工o既目的嗎?# |, {5 }3 r% e$ y; d

5 \" k- y1 q7 R, X1 X搵工係為左搵兩餐定希望有自己o既事業?
作者: 新經濟學巨人    時間: 2005-3-22 11:01 PM

Originally posted by 代仔 at 2005-3-22 05:07 PM:  |; C9 O" v, b; O2 Y" ]
我都搵左好耐.都搵唔到到呀. J; e) O$ x5 b( E* J. W
對上一份林 ...
% x7 J+ c0 j; A3 h8 u$ g7 z+ A" y
  l2 S3 D+ m/ b" Z/ P& }/ ?9 q2 y% v0 A8 b
唔好以為出力唔駛用腦丫,# k6 _" l( Y3 W/ A" G
0 T" c0 g, L0 M% j) I  J% S; z# Y
出力都要知掂樣用力,發力,保持實力,: t7 f6 c4 U4 r% w! z  r

! o" Z# g/ u9 i; S# l4 g$ H如果唔係,一扭傷左,.................
作者: Dr.anger    時間: 2005-3-22 11:21 PM

Originally posted by pillgreen at 2005-3-21 06:34 PM:
: P$ A6 r7 A& B聽講話人手過多,要cut人。
- R4 n: Y7 _' V! L5 V  ]不過炒左之後,仲可以返去做兼職,' s5 }' N; p  ~6 D
大概有而家收入既70%。
7 |; X6 q# s9 x" ?7 f* {0 l你又因乜事比人炒?
% N0 e7 u& ]. M. l( ]小弟認為呢o的只係公司變相減人工既手段。4 t4 X- f* S5 Q9 f
希望各位未有野做既brother找到適合既工作啦。
作者: Wallacehk    時間: 2005-3-23 12:29 AM

失業2年,我而家份工返4粒鐘,人工得以前1/4但係都要做keep住個人同社會嘅接觸,希望遲早揾份full day
作者: 新經濟學巨人    時間: 2005-3-23 12:51 AM

我主張人用工餘時間去學另一種知識,唔一定要返學.
作者: 樂壇渣Fit人    時間: 2005-3-23 02:28 AM

老細想工資想越來越平
2 I. w$ ^! ?+ `, _. d# V( q9 C  j結構性失業問題
9 W* s2 s7 y- Q7 }向外性經濟......
作者: henrywing    時間: 2005-3-23 02:59 AM

我建議大家可以學D手藝,or培養一些自已有興趣藝術、創作等,作為發展目標,最低限度我成日都請唔到呢D人材!各位加油!
作者: dinosaur    時間: 2005-3-23 10:09 AM

Originally posted by henrywing at 2005-3-23 02:59 AM:
% I% p' ?7 {; j3 y我建議大家可以學D手藝,or培養一些自已有興趣藝術、創作等,作為發展目標,最低限度我成日都請唔到呢D人材!各位加油!
: D' n) }9 b( G4 b/ {
" \6 `5 `# R  ~2 |我就唔係好信冇人材,多數都又係錢作怪啫!
作者: minghkhk    時間: 2005-3-23 02:32 PM

Originally posted by 新經濟學巨人 at 2005-3-22 12:28 AM:1 n. f; F6 t- ]3 A
人生漫漫長,不如意的事一定好多,) h9 O- c' D2 [& A
/ w7 @2 b: g4 G$ l
成 ...
& a0 j% _  k0 y% D/ l: q# b8 c# |
十分好...
1 s4 B% L, q0 g6 n/ e這是君行健寫ga??

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0