標題: 吊你老母五萬蚊唔夠洗,梅媽再獲發13萬「過年金」 [打印本頁]

作者: 自首男    時間: 2015-1-15 04:33 PM     標題: 吊你老母五萬蚊唔夠洗,梅媽再獲發13萬「過年金」

13萬利士錢牙

已故樂壇天后梅艷芳的遺產管理人匯豐銀行於13年以1億4千萬元出售「阿梅」的故居,向梅媽支付生活費及向破產管理人償還梅媽的欠債。梅媽覃美金早前到高院「幾十歲人住邊呀,唔通要我踎街住劏房」,又稱要住在鄰近醫院及街市的跑馬地大單位及購買貴價補品,要求增加生活費,庭外指「至少都要10幾萬(先夠)啦」。法官今頒下判詞,將梅媽的生活費由原本的4萬8千元,增加2千元至5萬元。又考慮到其子患癌,向梅媽發放一筆一次性的「過年金」13萬元。

判詞指梅媽要求住大單位並不合理,因她早前已經破產,應在生活上作出調節及節省開支,「須較大單位養寵物」亦非合理理由。法官又指梅媽沒提供醫療證明,證明她須吃該些補品,因此不接受以這些理由增加生活費。惟考慮到通脹,法官下令將梅媽的生活費由原本的4萬8千元調整至5萬元。而交給破產管理人的金額由每月10萬4千元調整至10萬8千元。
作者: 66630    時間: 2015-1-15 05:41 PM

索性一次過比佢敗埋去好過,五萬蚊都話唔夠用,咁我ed失業人士,戶口得返萬幾蚊,係唔係死左去好過
作者: 自首男    時間: 2015-1-15 06:30 PM

索性一次過比佢敗埋去好過,五萬蚊都話唔夠用,咁我ed失業人士,戶口得返萬幾蚊,係唔係死左去好過
66630 發表於 2015-1-15 05:41 PM
一次過澳門翻身牙
作者: 66630    時間: 2015-1-15 07:21 PM

冇錢la,啱啱先斷左三連勝,買波三日贏左$500,頭先買伊朗兩邊再入球,輸返$150
作者: Winters    時間: 2015-1-15 07:29 PM

冇錢la,啱啱先斷左三連勝,買波三日贏左$500,頭先買伊朗兩邊再入球,輸返$150
66630 發表於 2015-1-15 07:21 PM
萬幾蚊, 重注強國下埸搞掂北韓
作者: 66630    時間: 2015-1-15 08:05 PM

睇埋今晚三場波先,大家有咩心水益下我
作者: 160212    時間: 2015-1-15 09:17 PM

睇埋今晚三場波先,大家有咩心水益下我
66630 發表於 2015-1-15 08:05 PM
禾刀想要貼士牙
作者: 自首男    時間: 2015-1-15 10:25 PM

萬幾蚊, 重注強國下埸搞掂北韓
Winters 發表於 2015-1-15 07:29 PM
一舖脫貧牙

圖片附件: 新-2.JPG (2015-1-15 10:25 PM, 169.2 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2721506&k=5786fad62375e6d19defdb948636893d&t=1727684643&sid=6r0Dj5

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0