標題: 一日12死 高永文掛住講雞 [打印本頁]

作者: shehboy    時間: 2015-2-10 08:19 PM     標題: 一日12死 高永文掛住講雞

本港過去一日,再多十二人因流感死亡,令上月初以來,因流感病逝的人數增至157人,而需要入住深切治療部的成年流感病人有236人,絕大部份是感染甲型H3N2流感。

食物及衛生局局長高永文稱本港已爭取向藥廠購買H3N2流感疫苗,但相信數量不多,預計最快4月到港,屆時可能已是今次流感高峰期尾聲。

另外,高永文表示內地活雞有望可以恢復供港,最快明天可以應市,但消息仍有待確實。他指食物安全中心昨日收到通知,最早可能於今日有1000隻活雞,由內地供港,如果消息屬實,最早能夠在周三可以應市。但這個消息當局正進一步印證中。本港去年底驗出由廣東進口的活雞有H7禽流感病毒,當局撲殺長沙灣臨時家禽批發市場的活家禽,並關閉消毒清潔21日。雖然進口禁令限期上月底已過,但至今仍未知何時再有內地活雞供港。
作者: 66630    時間: 2015-2-10 08:24 PM

高永文掛住叫雞
作者: Winters    時間: 2015-2-10 08:45 PM

人命對呢個仆街政府來講完全唔緊要. 死咁多人都係"新常態"
作者: 66630    時間: 2015-2-10 08:58 PM

人命對呢個仆街政府來講完全唔緊要. 死咁多人都係"新常態"
Winters 發表於 2015-2-10 08:45 PM
陰謀論:人命如草芥,政府話死多d佢理少d
作者: Winters    時間: 2015-2-10 09:27 PM

陰謀論:人命如草芥,政府話死多d佢理少d
66630 發表於 2015-2-10 08:58 PM
班藍絲9: 最好死撚哂D黃絲
作者: itakng    時間: 2015-2-11 09:39 AM

只係識得彈,禽流感+H3N2,一變種就無藥可醫, d人傷風感冒,咳到死死下都唔帶口罩,又唔見有人鬧.
咁多人死歸根究底都呢d人散播病毒所至
作者: shehboy    時間: 2015-2-11 09:03 PM

H3N2死亡率勁過沙士, 沙士死既係男女老幼, 而家就多數係老人家, 政府認為佢地已無經濟貢獻, 死唔死都唔擺得幾耐, 所以唔需要提升戒備水平
作者: Winters    時間: 2015-2-12 12:56 AM

H3N2死亡率勁過沙士, 沙士死既係男女老幼, 而家就多數係老人家, 政府認為佢地已無經濟貢獻, 死唔死都唔擺得幾耐, 所以唔需要提升戒備水平
shehboy 發表於 2015-2-11 09:03 PM

作者: 160212    時間: 2015-2-12 09:01 PM

shehboy 發表於 2015-2-11 09:03 PM
如果再提升戒備水平就會好似沙士感冇旅客來港,樓市股市大跌,
所以政府為左保經濟係一定唔會提升戒備水平
香港人自求多福啦

圖片附件: bkn-20150207091938004-0207_00822_001_01b.jpg (2015-2-12 09:01 PM, 243.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2727038&k=38906811369ffe3d02af8a10670f74be&t=1727663353&sid=gcDC2Q

作者: 地溝男    時間: 2015-2-12 09:13 PM

如果再提升戒備水平就會好似沙士感冇旅客來港,樓市股市大跌,
所以政府為左保經濟係一定唔會提升戒備水平
香港人自求多福啦

2727038 ...
160212 發表於 2015-2-12 09:01 PM
高永文掛住講波牙

圖片附件: U7820P18DT20120612105343.jpg (2015-2-12 09:13 PM, 199.8 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2727039&k=823dab9be7d5be8e527576ee2d8a9d11&t=1727663353&sid=gcDC2Q

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0