標題: [議論] 持 有 駕 照 即 扣 [打印本頁]

作者: 頭抽    時間: 2005-3-28 03:19 PM     標題: [議論] 持 有 駕 照 即 扣

持 有 駕 照 即 扣
- i9 B) I+ x& r3 q/ v新 界 北 交 通 部 道 路 安 全 主 任 曾 思 慧 高 級 督 察 稱 , 不 遵 守 交 通 燈 標 誌 、 未 有 在 斑 馬 線 前 停 車 等 都 是 騎 單 車 人 士 常 犯 的 交 通 條 例 , 可 能 會 被 記 三 至 五 分 及 罰 款 。 若 違 例 者 持 有 駕 駛 執 照 , 記 分 將 會 即 時 記 錄 在 駕 駛 執 照 上 。 而 未 有 駕 駛 執 照 的 違 例 者 , 其 記 分 將 被 記 錄 在 案 , 所 有 紀 錄 會 存 檔 兩 年 。 新 界 北 交 通 部 自 上 周 五 起 , 已 於 沙 田 、 大 埔 等 騎 單 車 熱 點 宣 傳 單 車 安 全 。 由 下 月 三 日 起 , 警 方 將 加 強 檢 控 違 例 的 騎 單 車 人 士 。 ; I, l' k: M4 ]3 x; ?3 S. y
9 u6 c& a0 Y) @- Q, \' A3 `
1 J" L# ~5 j  r" y2 h
小佢老鼠, 有冇九菜呀 ! 渣車沖紅燈先扣 5 分, 單車都係 ? " ?! \4 m! j$ a# u3 X
4 P: ^# }4 y1 s" K+ j  C& q9 D
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-3-29 at 10:16 PM ]
作者: chukakin    時間: 2005-3-28 03:34 PM

理由係持有駕駛執照的人應該熟識交通守則,所以應該知道踩單車一樣有危險。
作者: 頭抽    時間: 2005-3-28 03:47 PM

o甘係咪紅燈過馬路,又有車牌D人都要扣分 ?
作者: abc123aa    時間: 2005-3-28 04:37 PM

單車真係好危險,比車更危險,如果唔想比人扣分咪小心d揸囉,一係就唔好揸~
作者: dinosaur    時間: 2005-3-28 06:08 PM

簡單啲,剩罰錢!唔理大人細路,照罰!' p: a; T4 ?& g, f4 B7 O
有啲人根本都唔會去考車牌,扣條毛呀?
作者: kantang4910    時間: 2005-3-28 06:48 PM

Originally posted by dinosaur at 2005-3-28 06:08 PM:
$ K" N7 Y4 {/ ]簡單啲,剩罰錢!唔理大人細路,照罰!" D  n* _! h9 P8 {2 l3 R
有啲人根本都唔會去考車牌,扣條毛呀?
+ M& {5 z$ ^1 i' W+ Q# j6 e8 }1 O0 d
唔好以為講笑,你聽過扣負分未呀?無牌都可以扣定分先,有牌即減.今日唔會去考車,唔等如一世唔會去考車,知多先來吹水,或者來學多一點
作者: dinosaur    時間: 2005-3-28 09:47 PM

Originally posted by kantang4910 at 2005-3-28 06:48 PM:
- X0 u7 B7 S0 B9 H+ f3 w) d! s- A( L
$ B' L: X0 G( w( k* ~* B. b3 i3 {/ F, |3 P6 @
唔好以為講笑,你聽過扣負分未呀?無牌都可以扣定分先,有牌即減.今日唔會去考車,唔等如一世唔會去考車,知多先來吹水,或者來學多一點
% f5 h$ M( D( x6 D8 z( w

5 ^+ U5 W/ Q% V5 v2 l! A9 A阿kantang兄,唔好意思呀,我諗你理解清楚人地o既意思先好吹水啦!# O# v. e. i9 A- D/ a
你唔知知有啲人係成世只敢踩單車,而唔敢開車,又點會考車牌?6 Q2 _+ y9 O/ h  S: V
扣到負分又有乜用呀?3 l* p* P( p6 b  _. z1 P. ~
6 X  k. q9 |6 q& `- a0 d0 m
[ Last edited by dinosaur on 2005-3-28 at 10:33 PM ]
作者: kantang4910    時間: 2005-3-29 12:02 AM

Originally posted by kantang4910 at 2005-3-28 06:48 PM:
8 B/ y  E, G6 k6 i6 d
0 ~4 q8 \- F7 B& \" P5 M: P  w$ b2 c1 D  S9 j! R$ f2 g9 C8 O/ I
6 m: K; F7 @5 {8 y. d6 b2 U- ]8 m3 r$ S: @% d
bro , see the word in red again . pls
作者: dinosaur    時間: 2005-3-29 03:35 PM

Originally posted by kantang4910 at 2005-3-29 12:02 AM:, o/ m, X# u% n# W" e( x% x
% y6 e  ~# N6 j1 k7 T, Y% Y+ K9 [( S3 K1 |- x1 ?
bro , see the word in red again . pls
4 a+ e) z1 a' {. q5 I8 O
' @+ P8 M! J: O阿bro, 我真係好遺憾呀!原來香港人一世人係一定要考車牌,我真係唔知添!請原諒!咁我都要叫啲幾十歲啲阿叔阿伯阿嬸去考翻個車牌先好去踩單車啦!失禮晒啦!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0