標題: 食環署罰清潔阿婆1500蚊被吊鳩,點解唔罰水貨客 [打印本頁]

作者: 港燦男    時間: 2016-10-24 05:23 PM     標題: 食環署罰清潔阿婆1500蚊被吊鳩,點解唔罰水貨客

外判清潔工婆婆倒水落坑渠,被食環人員罰千五蚊,婆婆當場落淚,引起網民熱議「係咪一定要捉阿婆?水貨客又唔捉?」

今日FACEBOOK流傳以下文字:
【以下根據現場人士陳述】灣仔盧押道,一個外判清潔工婆婆因為倒清水落坑渠,所以畀食環職員罰款1,500蚊。
1,500港幣,對一個老弱婆婆嚟講,唔係容易搵到嘅數目。婆婆驚到喊,但係食環職員都係開出咗告票。
事件告一段落,婆婆眼淚未乾,但手上多咗一張定額罰款通知書。
「法律不外乎人情」,細細個睇電視成日聽到。大個就發現,其實好難見到。
希望婆婆安好。"

呢件事引起好多網民關注,覺得婆婆自力更生,應該畀個機會佢,
亦有人鬧食環人員欺善怕惡,
淨係抄阿婆牌,但水貨客阻街就唔理。

圖片附件: tumblr_inline_ofjk9j89Mq1t6ecng_500.jpg (2016-10-24 05:23 PM, 188.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=2838679&k=ab9c8951f2515594939a9656c9588e51&t=1727707085&sid=2If93Q

作者: 港燦男    時間: 2016-10-24 05:24 PM

阿婆要捱幾耐先有1,500蚊
作者: 港燦男    時間: 2016-10-24 05:25 PM

特衰欺善怕惡系列
作者: 港燦男    時間: 2016-10-24 05:28 PM

18鄉土豪佔橫洲官地唔敢收

傑志足球場就要收番
作者: t6t    時間: 2016-10-24 07:12 PM

點解
作者: 自拍男    時間: 2016-10-24 09:23 PM

點解
t6t 發表於 2016-10-24 07:12 PM
問689
作者: Grandfather    時間: 2016-10-24 11:12 PM

都未判
忽然無唒D公義律政強人出泥救助牙
作者: 電騙男    時間: 2016-10-25 08:49 AM

都未判
忽然無唒D公義律政強人出泥救助牙
Grandfather 發表於 2016-10-24 11:12 PM
有689冇公義

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0