標題: [討論] 我最唔欣賞張國榮佢既死係自殺,最令我失望! [打印本頁]

作者: dinosaur    時間: 2005-3-31 09:37 PM

張國榮真係一個好戲之人,唱歌又好,不過我最唔欣賞佢o既死係自殺,最令我失望!做唔到個好傍樣俾啲年青人!
作者: amigofans    時間: 2005-4-1 02:14 AM

Originally posted by dinosaur at 2005-3-31 09:37 PM:6 @0 K7 X# N+ o; K8 d/ b
張國榮真係一個好戲之人,唱歌又好,不過我最唔欣賞佢o既死係自殺,最令我失望!做唔到個好傍樣俾啲年青人!
; R8 c$ k+ u) j2 a4 x# k1 E  w* V# o4 ~1 L! N$ M# W/ B
我吾係針對你,不過有機會既話,我想你認識下咩叫 "抑鬱症"
: }. t9 x9 V) ^% z6 D2 R唉,條傻佬點會跳左落黎架.......唉.....
作者: dinosaur    時間: 2005-4-1 11:02 AM

Originally posted by ---fans at 2005-4-1 02:14 AM:2 A5 E3 c% R+ T& g% c+ T6 C

) V( R: N( O; }7 ]9 n  }  u4 t, i- X, M
/ W5 I7 M8 G# A2 b2 U我吾係針對你,不過有機會既話,我想你認識下咩叫 "抑鬱症"/ G5 o$ t6 O- p& Z; ]* a* \
唉,條傻佬點會跳左落黎架.......唉.....
" Q( X% ~) ?( ~$ X2 o, ], D$ V% }

& A% j$ Q4 x3 I阿bro,明星都係人一個,有病就要去醫。
( w1 t  n" [5 Z# Q7 Y  z不過作為明星,作為一個公眾人物,, x9 N4 w# K8 o
就更加要做好榜樣,灌輸啲正面口訊息俾啲年青人。
5 L) F9 y$ X' `8 o! b, E  t/ T' L5 f% J" _5 e) [, O
唔通啲明星食丸仔,你又要我認識吓咩叫壓力大呀!. m7 @) X) H; f( M' e) E- h
+ j8 u  c" D4 a4 ^* I) q, z
我本人都係好欣賞張國滎o既演出,5 @/ `0 `! U7 N6 R
,但無論點講自殺都係唔啱!% O4 c' U: g6 Y# r
  N5 N) S" ^2 U% o8 a6 V6 q
我都只係議事論事!請做到對事不對人!
作者: HansChan    時間: 2005-4-1 09:52 PM

本人認為, 自殺係佢個人決定, 基本上我覺得冇問題!( o" k6 g2 i: r/ X
我o地又點會知自殺者當時既心情或點解做個甘既決定丫?! 講到尾, 唔係當時人, 我o地又點應該評擊當時人既決定呢?
1 W# e( u5 b: Z: @# o! wo的人好反對自殺, 但我認為一個人如果活得唔想活, 要結束, 做旁人既係可以勸喻, 但我覺得冇得阻止一個人既定!
$ T5 m2 Q+ G" \3 ]% p6 F* Q6 Z6 ^哥哥離開, 我當然難過, 亦大把人傷心!但......
# J, c, K* p( n4 t/ v* [尊重哥哥決定啦!
' h. r  }# e3 U5 P8 x/ B* L再講, 人都唔響度, 都唔應該評擊佢既決定同做法.; S. S/ j' C6 q$ u
"自殺絕對唔岩!"之類既講法, 係一個人主觀既講法!
+ ]4 a- }0 c7 @1 i"會對大眾有影響!"我唔反對!但每件事有正反, 人人都會對生命有唔同睇法! 一個人條命, 唔係由天決定就係自己決定, 點可以下下都否決o左後者?7 ]! d' S* D$ A  X
大眾傷心,朋友傷心,家庭傷心, 的確係甘! 但唔通真係有o野可以兩全其美而乜o野唔好既影響都冇?我相信冇可能!!
: B5 H+ d, j3 a8 Y$ U) P4 |8 I5 e  Z6 L; @, I. R1 ?5 a
[ Last edited by HansChan on 2005-4-1 at 09:59 PM ]
作者: dinosaur    時間: 2005-4-2 12:15 AM

Originally posted by HansChan at 2005-4-1 09:52 PM:
5 B' w8 T- w+ Q! r" s5 ?; X* q- eo的人好反對自殺, 但我認為一個人如果活得唔想活, 要結束, 做旁人既係可以勸喻, 但我覺得冇得阻止一個人既定!
# s- q# H( g) H1 x

. v) [7 I/ g2 D咁如果有人要跳樓,勸唔到,就由得佢跳咯喎?又如果你當時係哥哥身邊,你會由得佢跳落去,若果真係咁,我諗你會成世都唔安樂呀!
( u3 `9 o3 w( r! ]5 \5 X6 N0 J5 }, }( i6 F, ^
基本上,我係好同意你o既睇法,每個人都有佢諗唔通o既時候,不過,生命係最寶貴。5 I3 l# ~2 l6 \/ ]* ^
無論係一個普通市民,都要愛惜身命,身為公眾人物更加要做好榜樣,請清楚我係指所有公眾人物,並非只係講哥哥。霑叔,羅文,羅家英,葉麗儀 ...佢地都係有病,佢地都好積極去醫,俾到其他人好正面o既訊息,無論最後都要面對死亡,都已經盡咗力。
: M; n" ~" x( B7 t5 L& P/ L
# j& W2 y* q- A你可以話我錯,但係我覺得生命係屬於自己,但係冇人有權去取去,包括自己!
作者: newman2005    時間: 2005-4-2 12:41 AM

Originally posted by dinosaur at 2005-4-1 11:02 AM:- `- K: O- Z" }5 o: M4 a! [
$ W! Z' ~0 A3 U- X2 N1 L9 E

" Y6 F2 {7 c' A阿bro,明星都係人一個,有病就要 ...
5 T" z2 O9 j( d. x. I2 f7 f受病情(抑鬱症)影響而控制不到自己而去自殺..../ [( H, M* i6 b2 w; W
總之很可惜!
作者: HansChan    時間: 2005-4-2 12:56 AM

Originally posted by dinosaur at 2005-4-2 12:15 AM:# h1 J% x. ~# `  R# I2 `% ~% Y
1 V4 M7 O, m( q

8 Z$ K. A' O3 H, U3 }咁如果有人要跳樓,勸唔到,就由得佢 ...
7 R' f3 G5 n: b# I" S2 q1 u, u& y! u
勸唔到, 阻止唔到, 甘重有乜可以做我想問?
* {# x: z5 j3 F: B8 T$ h$ s我可以答你唔知! 只係可以講見步行步!
5 f) b5 q' T2 N" o3 C5 M9 e重有, 哥哥自殺係有佢既決定, 亦都係響冇人阻止到既情況底下發生! 眾人傷心難過係事實!佢作出一個佢認為適合自己既決定亦都係事實!0 n6 ^6 ?' [, p3 x
事已發生o左, 我覺得既係應該尊重當時人既決定, 而唔應該好definite話人係錯!
9 r# E0 k" X; C一個人有冇權羅走自己性命, 唔係一套理論!只係個別人既睇法!
, _0 G2 e# M8 ?5 f; t" ]8 X$ Y+ T' @所以我唔會覺得你睇法係錯!只係個個人唔同甘解!因生命對唔同既人有唔同既定義!
+ O: q: i9 h4 Z所以我會話如果有人好definite甘話唔珍惜自己生命係自私既行為, 我會話佢bull shit!
, {  j: M* a, ]2 a" R6 M因為我覺得唔應好definite甘去講!自私成份係有.但唔尊重他人決定又何常唔係自私?
. L+ G3 s* o5 [* \; t# ^1 s同埋, 我係從當時人既決定發生o左之後去睇件事!應該係去尊重, 唔應該去blame!
2 S. ?, a* X9 n我意思唔係話睇到人要死由得佢, 而係人仲有自己既決定, 係應該尊重他人決定甘解!
作者: (~^o^~).    時間: 2005-4-2 06:23 AM

有成2億幾身家都要跳樓自殺 , shit !

圖片附件: d1.gif (2005-4-2 06:23 AM, 8.6 KB) / 下載次數 2
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=192731&k=e922e0ddd156654df50bd68ff73126ab&t=1726921875&sid=4djOJb

圖片附件: 致敬 1.jpg (2005-4-2 06:23 AM, 12.4 KB) / 下載次數 28
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=192732&k=acc88cd0b30d7a9656ee8c5b30d86bde&t=1726921875&sid=4djOJb

圖片附件: 打小人2.jpg (2005-4-2 06:23 AM, 37.4 KB) / 下載次數 28
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=192733&k=bffe31b1f18a74edaff3f806189f23f5&t=1726921875&sid=4djOJb

作者: dinosaur    時間: 2005-4-2 11:44 AM

Originally posted by HansChan at 2005-4-2 12:56 AM:
, m5 m& ]& K% y; W所以我會話如果有人好definite甘話唔珍惜自己生命係自私既行為, 我會話佢bull shit!: a9 h: K# [7 [& X
因為我覺得唔應好definite甘去講!自私成份係有.但唔尊重他人決定又何常唔係自私?" d# \; W3 a6 [
同埋, 我係從當時人既決定發生o左之後去睇件事!應該係去尊重, 唔應該去blame!
) y  z2 P% X/ H# f5 f. H! C* x我意思唔係話睇到人要死由得佢, 而係人仲有自己既決定, 係應該尊重他人決定甘解!
/ u/ B/ ~- ?7 Q# q1 `$ @
8 e) ^$ h: m$ x8 {  J+ ], F  d) l% s& W: j3 O+ Y' a
好似你咁講,咁啲歷史記載要黎做乜呀?歷史就係流俾啲後人作經驗,教訓,好o既就去學,唔好就要叫啲後人唔好去跟,要改善,唔係世界點會進步呀?一味只係識叫人去尊重,人係要由錯誤中去學習咖!再講,公眾人物更加會係別人o既橂仿對眾!啲靚仔靚妹逃學去追星,又要去尊重啦喎!
& ]5 C* Q6 r, S  G7 N5 ?- [
. C6 R- I! o) o8 x% ^  }: T. c我好希望你唔係一個公眾人物,一味剩係叫人尊重自己o既決定!前特首董先生如果可以3 p  g* P- s3 C7 F: Z2 Q; {
同所有人講,請尊重我的決定,不要blame我,咁點呀?如果講翻哥哥o既case,我相信當時有人係佢身邊,唔係得佢自己一個,係人都會去阻止佢。如果跳樓果個唔係哥哥,係一個白粉道人,你o既睇法會唔會唔同呀?警察,消防員點解見人跳樓都要拚命去救呀,唔通呢啲就係因為職責所在咁簡單呀!
0 T: O& U8 c. n: d# C/ _
  A* l  y6 c# ^, e, m' v5 q做每樣嘢都有個限度,無論係尊重,容忍,大方,幫助,批評‥。
% w$ ]* l7 b, P' I, W1 B每個人都會有自私o既一面,我都會有,要人尊重你,你都要尊重別人!
7 R* F; [% @0 r- u2 c1 \+ F" A8 l$ {& J; T" j. G. ?2 d  V
ps. 請不要在此講粗話,無論中文或英文,乜文都係!請尊重這個論壇!
6 E& i; r) Q7 N  s( S- p2 }& H0 d' u7 w4 P! s6 C
[ Last edited by dinosaur on 2005-4-2 at 11:47 AM ]
作者: bob64    時間: 2005-4-2 01:18 PM

Originally posted by dinosaur at 2005-4-1 11:02 AM:$ S# h* a* [# z* ?7 \+ l
8 N. N; b) k7 b8 T9 d/ g

$ j0 A3 \. G$ g0 j阿bro,明星都係人一個,有病就要去醫 ...
9 a7 ?  H  O" {! d0 d# F+ m& d* D7 w, s% _5 R) n. m
/ R, t: y3 z) l9 f. J% [# g3 D

% m# z0 E5 J% `5 c$ j去醫都唔一定醫到
作者: funnygay    時間: 2005-4-2 01:53 PM

我始終覺得人死了,就算了吧,不用再討論佢所做的事情好嗎
作者: dinosaur    時間: 2005-4-2 09:35 PM

Originally posted by 樂壇渣Fit人 at 2005-4-2 01:11 PM:
( p2 c- V. r% X+ r. u+ D7 [分割主題
) K# c8 i; _# a& k2 I* A4 E本來個主題係講緊 永遠懷念一代巨星張國榮(哥哥)% e; d) o3 f& K0 q
人地而家唔係講張國榮啱定唔啱0 ]4 U8 [2 N( b! k  _' x3 h
淨係想去懷念下哥哥
0 p, w( l: b* q  d希望大家高抬貴手
& J2 k4 ]( Z. v, r! ^唔好入其他會員既topic搗亂
/ p/ t5 X$ m4 c& p) y尊重poster, 尊重自己~
4 s' ~1 B2 u9 q! Y; t' n
9 W' E* j( i- A% q" E( b
9 [  ~- F! `0 X2 a+ x3 |
唔好意思呀渣Fit人,因為出於自然反映,所以有所偏離!深表歉意!
作者: dinosaur    時間: 2005-4-2 09:39 PM

Originally posted by bob64 at 2005-4-2 01:18 PM:6 @7 J8 c4 ~2 ]3 d  `, A0 s
7 E4 b2 @7 ?' Q" _0 i  ^, ?
去醫都唔一定醫到
0 V  R; \4 z8 m+ R# \, J4 J/ E6 T
: W5 o5 p' ~9 j3 ?; i# N* N9 l0 s
請積極面對人生,直到最後一分一秒!否則,只會令更多人受傷害!
作者: 大家樂1234    時間: 2005-4-2 09:54 PM

人點都會死$ t; I2 H! F7 u7 j
有錢就可以唔洗死咩?  Q* F0 W6 |3 Z$ P5 f
李嘉誠可能過多2年死添
作者: dinosaur    時間: 2005-4-2 09:56 PM

Originally posted by funnygay at 2005-4-2 01:53 PM:3 f# e- k4 G1 Z9 K& Q) m
我始終覺得人死了,就算了吧,不用再討論佢所做的事情好嗎
/ S/ C7 k% Z" y  I  ^* d

+ m+ |, _, T4 c5 G5 ?0 y9 H* z& E% ~如果人死了就萛了吧,就不要再討論,為何我們要讀歷史?怎樣從錯誤中學習?5 H) x  F9 i2 o: X
討論就是進步其中一個要素,真理是越辯越明!
# W; V$ ]* o7 C, }" w; w2 {) b+ u) T) s4 N6 e# u9 l  N, s5 v
我個人都係好欣賞哥哥,尤其首"追"5 Z1 ~$ {% v& a9 L7 F$ U
=================================
6 |9 L/ U/ ^! W. {: l% _追(電影"金枝玉葉"插曲) ) ]0 E, [: U' ?/ P) t
曲 : 李 迪 文   詞 : 林 夕   編 : GEORGE LEONG . u" q% h+ [: t
! \  Z2 W! j, ?$ S4 _. E
這 一 生  也 在 進 取   這 分 鐘   卻 掛 念 誰" Z( B4 c( E2 v2 ^& Q7 V) S+ U
我 會 說   是 唯 獨 你 不 可 失 去' m, a+ L- }) ~& z4 t8 n
好 風 光   似 幻 似 虛   誰 明 人 生 樂 趣
: p7 ^( j, @! L, u  e我 會 說   為 情 為 愛   仍 然 是 對" e% D; `5 \4 Z# N: G
誰 比 你 重 要   成 功 了 敗 了 也 完 全 無 重 要/ b0 b- Q* R+ R, I' d1 f. }
誰 比 你 重 要   狂 風 與 暴 雨 都 因 你 燃 燒, j" r' }1 L, P6 x6 a
一 追 再 追   只 想 追 趕 生 命 裡 一 分 一 秒; N: i) U" y) t, `- k# z
原 來 多 麼 可 笑   你 是 真 正 目 標0 g* [3 k, l- h/ p0 h9 F6 s3 l" j# j
一 追 再 追   追 蹤 一 些 生 活 最 基 本 需 要
- ~! N% U* I" t0 @; m. V原 來 早 不 缺 少   HA . . . . . .2 o" ?; q* K* ]9 I# R: I& v
有 了 你   即 使 平 凡   卻 最 重 要+ _/ i8 S/ M' Z1 Q9 Q  {* c
! j( {; D! H' _0 S$ l$ l$ p
好 光 陰   縱 沒 太 多   一 分 鐘 又 如 何
% {  A* @. h- _- f; u會 與 你   共 同 渡 過   都 不 枉 過! F3 l% J4 B  n% w
瘋 戀 多   錯 誤 更 多   如 能 從 新 做 過
: j8 R3 P; ^  M我 會 說   願 能 為 你   提 前 做 錯
2 n: w4 i$ b4 ^& i* n- u. F/ s& v3 Q/ c
一 追再 追   只 想 追 趕 生 命 裡 一 分 一 秒
. c, e7 p. h& }3 y原 來 多 麼 可 笑   你 是 真 正 目 標" e/ O) E6 T8 v" O4 C+ u4 F
一 追 再 追    追 蹤 一 些 生 活 最 基 本 需 要
2 U6 F% W% N% _. |" Q原 來 早 不 缺 少   HA . . . . . .$ O! D: k2 e/ X
只 得 你   會 叫 我 彷 彿 人 群 裡 最 重 要' o3 v* N, _* q& K0 U
有 了 你   即 使 沈 睡 了   也 在 笑) _6 K7 v9 c" l1 X. E: D+ |" z
=================================
$ h) D( c4 W" |* Q" `, A# S$ I8 \" r! P' h& Z6 ?) M3 D# s( K
歌詞有意思,比起宜家啲所謂情歌,真係冇得比!+ n7 R: {$ S5 M+ ?" \
人要用盡自己一分一秒,就是平凡,都會覺得滿足!( Q2 C4 K8 D, Z) g* e  x: Q

: ~. [! e# G2 z, K; r) q& _8 b[ Last edited by dinosaur on 2005-4-2 at 10:08 PM ]
作者: dinosaur    時間: 2005-4-2 10:05 PM

Originally posted by 大家樂1234 at 2005-4-2 09:54 PM:1 r! a8 H, R6 d3 V/ |* ^/ t
人點都會死
- Z8 [) M# g2 H+ }& {有錢就可以唔洗死咩?
7 m- q1 ~0 y( b李嘉誠可能過多2年死添
* }9 \, b. L: Q$ o& @. R- J: A
( K! T( o% L- _/ C( u"人點都會死" ==>絕對正確。
, [$ g4 `+ h2 {, I5 @不過阿李生直到宜家都冇放棄喎,可能佢天日就會去,冇人知。
& a* v6 R# U' i; K; Z; n9 R* s" a佢都唔係年青人,仍然積極面對人生,積極工作。
7 N- `9 h$ ?1 y% h唔通驚聽日會死就乜都唔去做呀?7 ]7 f: h' [  w6 K, [, G6 w9 }
生、老、病、死,為人生必經階段!
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-3 12:54 PM

你把公眾人物睇到好似聖人咁....其實佢地都係普通人je' w" G* v. u4 ~( I/ A6 Q/ }
佢地都會有喜怒哀樂.....如果做決定時下下都要顧慮會唔會影響其他人
6 U! \0 d# f) i; `2 j7 @7 C  R" W7 A我覺得我地ge要求太過份    + R8 S$ u0 x0 X- V" x) y
大佬   人有判斷力ga  唔通人死你又去死lo wo
( Z2 l2 `/ J- E; G2 n: Sd靚仔去追星係因為d ar爸ar媽教得唔好   d明星出黎搵食je  關佢地鬼事 ^^
8 C* m( r0 U* q- X/ |
4 c8 S# F; I6 f" K& D9 X況且,你唔係哥哥,你根本唔會明白一個有病ge人係果一刻ge心情
5 O& P& n0 X' l- n你之前講到理直氣壯....但如果你代入左哥哥果一刻ge心情....無人夠膽講你一定唔會跳落去 @@. L3 w) ?: @& W  g; e* t

6 O7 h9 Y' [  s4 S3 j, t我覺得我地應該對佢同情同婉惜,而唔係係度話佢唔理大眾ge感受8 x3 d/ }9 z$ ^
始終我覺得佢自己ge感受先係最重要 !!
作者: EDI    時間: 2005-4-3 01:48 PM

乜X都曹一餐......唉...人類...一齊自殺啦......咁X識諗....未試過唔好話自已唔會做!!!
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-3 04:06 PM

Originally posted by EDI at 2005-4-3 01:48 PM:; W2 {3 n! B2 m+ s, M9 |% ~
乜X都曹一餐......唉...人類...一齊自殺啦......咁X識諗....未試過唔好話自已唔會做!!!
1 B) X9 a" H6 i

) ^2 g4 x/ a. v5 E: m, P/ F  ~: {( e
唔好咁講...我相信佢地都只係愛之深,恨之切 !!
作者: vld2    時間: 2005-4-3 10:38 PM

張國榮根本就系自戀狂,又虛偽又扮野。8 n! B! D4 |. ?, A! Y! u) B6 s

! U1 b9 x7 {( u, E  _我不樓都覺得佢EQ低,凡是選擇自殺D人,都系鐘意隱藏自己,表面上就一定要扮野,扮到好樂觀,扮到好正義凜然,扮到好豁達,扮到自己好健康。# w3 Y+ b: g4 x. c* g5 F8 T3 c& w+ Q
3 n% I0 r9 V- H7 ^) g
太要面,太執著,驚死系人面前出醜,驚死俾人睇穿唔夠實力。長期落來,心理就屈到有障礙,精神緊張。0 B( H* y# f- @& ]
. M% A, S4 q  J! G5 y# X6 q
香港人普遍都冇迫自己讀書的覺悟智慧,文化層次低,知識結構太薄弱,思想自然就會簡單膚淺,所以表達能力好差。因為冇閱讀習慣,所以理解能力差,要理解深層既野會覺得好困難、好悶。
% M7 k' \/ E* Q- j9 v2 R$ U) C2 u
1 G9 A) {8 G2 f9 q( G所以,有一堆甘既膚淺歌迷,特別系一堆師奶歌迷,正系識“錢、靚、情”3樣野,超低能,先至可以造就哥哥張、牛華、謝檸檬…呢D膚淺明星。
作者: 火爆仔    時間: 2005-4-3 10:50 PM

Originally posted by funnygay at 2005-4-2 01:53 PM:
' A, j; }- i1 ~( v$ Y* S# M- ^, U我始終覺得人死了,就算了吧,不用再討論佢所做的事情好嗎
8 d! J& F9 x% {2 d; Magree:cool:
作者: HansChan    時間: 2005-4-3 10:53 PM

Originally posted by MaxFigo at 2005-4-3 12:54 PM:7 d5 G5 Z5 Q8 |/ v* F( B$ l
你把公眾人物睇到好似聖人咁....其實 ...
+ y6 k+ U" e5 W$ a( {8 n( M0 e  Q! m
我覺得恐龍兄就如你所講甘!$ ^4 T3 N" x3 E: I
我唔想再reply佢o的乜o野!' A: |) v" A, z6 }! i; [3 p! p2 ~
佢話岩就岩啦!
# `4 K& v& O; ]) h: J: }. C始終哩o的問題好主觀, 有人甘睇,有人唔係甘睇, 本來好正常!, }3 r7 B9 j8 y: E! d. C4 s/ Z
但佢好似有點那個......
; [+ H* r+ }) {% R我最把幾火係佢話我爆粗......癡線o架佢都!
% x( y1 e0 `8 y& V4 z9 \佢根本就借題發揮!(請睇返我之前既reply, 佢所謂我唔尊重個論壇, 睇睇係乜一回事!)7 P/ H6 X5 L! e( y- L" B
我根本就唔係響度爆粗去攻擊邊個, 我有我既expression, 甘樣俾佢捉我過我一幢, 我真係一肚氣!!
2 Q/ Q: e/ V/ I7 H- v6 p: J我一直都係講我從件事之後去睇件事,同我覺得一個人應唔應該自我了結唔應睇得甘black and white.
; A5 [  R1 U* W  @/ P但佢個人就, 第一佢又反返轉頭講"自殺更係唔岩啦!",第二就要講到我係睇住人死, 見死不救之類!
( B# Y6 f2 Q5 j* u' a我唔知係佢閱讀能力有問題定理解能力有問題!
3 s- p: H8 K# a$ C總之我認為每件事都唔應只會用hostory或單一理性或感情都睇! 根本每件事前因後果都唔同, 冇一個definite準則! 每個人去睇每件事都唔同, 唔一定要有一個universal 既結論!& r5 t- p' g- L  {9 m
我係覺得人都死o左....佢又唔係大奸大惡既人, 而且生前佢o左好多歡樂大眾, 甘做乜仲要blame人?
3 [: ?5 Y4 R# R/ ^; N史前生物真係連一點尊重都唔識?下下都只係要好definite甘求個black and white??要佢話唔岩就唔岩!!但世界根本就係充滿灰色o架啦!  V$ o5 ~4 Z$ \. O/ Y
我都希望佢唔係一個公眾人物! 樣樣既非黑即白, 仲要細眉細眼冇關痛癢過你兩幢!個社會個個人係甘都幾唔和諧!
8 t8 x( p& ]( b* z. Y3 n佢講乜我都唔會再reply!!佢o的甘既態度好似當正自己係老豆甘!
2 i0 `6 |4 |; P9 U+ A* r最後一句, 我係尊重哥哥既決定, 對佢既死我感到可惜, 我會懷念佢!  }/ {, ]7 Z" {! D- v
恐龍兄即管抱住history做人, 永遠用history做自己個人既見解啦!
0 X% @* _9 v" l# P- o% K2 v仲有,我係講粗口!你岩!俾你捉到喇!恭喜你!2 l2 Y' T7 O" d5 }0 A& O( V

L8 q6 {; Y5 ^2 w8 @3 q* {4 b) n6 L[ Last edited by HansChan on 2005-4-3 at 11:16 PM ]
作者: toro    時間: 2005-4-4 12:50 AM

精神有病嘅人好難知道自己嘅行為正確定唔正確,我諗唔應該用你正常嘅思維去判定佢嘅行動。我睇過李碧華小姐嘅文章,話佢自殺之前嘅行為其實已經唔係好正常,你好難要求佢用正常人嘅方式去思考,難聽d講,佢係痴左線,所以你唔可以怪佢,正如上面其中一位兄弟所講,人都死左,算啦…2 Y2 S0 I8 X8 K7 p- ?/ M  T  Q8 p

- O9 ^8 K/ l" f2 [[ Last edited by toro on 2005-4-4 at 12:56 AM ]
作者: amigofans    時間: 2005-4-4 01:36 AM

Originally posted by dinosaur at 2005-4-1 11:02 AM:. T: c# a% s& B7 s$ l( I

: X, x' S5 Z6 }
, V; W2 _5 o8 v/ i& h# z阿bro,明星都係人一個,有病就要 ...
- y4 F/ F  H7 |( k* @' P/ w7 m& d  V- K6 y0 [8 G
總吾想針對人,希望你明白我係對事,' c# b  X  v. p/ B# d' u/ A- @
我講過"希望你明白咩係抑鬱症"
' c& `# E) G4 a: C# u3 b( t睇黎係對牛彈琴....# V9 c0 M: e2 j9 ?7 b
. H# S/ |( v: A* V. K2 A% m; O
"有病就要去醫",大哥,你知對佢無去咩? 同埋去醫就保証一定會醫好?. ]& t' I# x! B# L
"作為偶像就要為年青人作榜樣",我可以同意,但係佢自殺就一定會為社會帶黎負面影響?
  `2 s  W& l' U  ?' l7 {年青人自己就無腦無思想?
9 j0 ~; R' \0 U2 c2 F9 l3 B不過你發咩up風都好,最好都係 "去了解下咩係抑鬱症"先!!7 E, @5 G4 x. ^
& k& V# _- P  R# g& {
呢個世界,總有人腦筋過度發達,係吾應該既日子,場合,講d吾應該講既野!7 p  C0 a9 G. n
3 d( W4 a+ h" [
多d體諒別人,試下易地而處,仲有吾好強加一d"責任"比別人- k: d* U- q. ?4 i1 C
吾通有d"哥哥"迷,睇完你呢d說話吾開心,我又入晒你數咩?
作者: amigofans    時間: 2005-4-4 01:50 AM

Originally posted by vld2 at 2005-4-3 10:38 PM:: V/ d2 V7 _: \: }/ x
張國榮根本就系自戀狂,又虛偽又扮野。
7 N/ y* C; A! s& }9 [ ...
5 m# m- Z3 W9 e+ \: l, G) h3 R. x6 w
香港人普遍都冇迫自己讀書的覺悟智慧,文化層次低,知識結構太薄弱,思想自然就會簡單膚淺,所以表達能力好差。因為冇閱讀習慣,所以理解能力差,要理解深層既野會覺得好困難、好悶。
! T: y( ]0 X" S9 G" P- h6 w+ {+ M! I3 P8 Z  N" a, j/ {
好o岩,咪好似講緊你自己law,我吾知你咩教育程度,如果你讀好多書,咁就真係得罪晒啦,因為你一直都係"讀屎片"
: }2 b5 ~/ T! u1 w& v! y$ n3 H
) @  J* g0 g. m5 {8 i3 O我同你講,讀書少吾代表"無文化",讀得書多亦吾一定"吾膚淺"* z5 |& l8 Y5 o! k' E
你呢班友,只係識得講人地既"衰野",係你地眼中自己就係最叻,4 b& H9 c. c$ s& N8 l$ P; v

: d- K  z) B0 U. D, F" @劉德華就膚淺,謝霆鋒又係,張國榮就連"靚"都有罪....' t! @; x8 f# ^
點解吾記下人地幾努力,點奮鬥?+ n4 s8 R' b: D& ^1 k

, Q" L9 i! r/ Q$ ^7 K其實呢個forum都係貼相好過吹水啦
# x  @# L1 R& F. N4 w因為有d大哥"連做人都未識"
作者: amigofans    時間: 2005-4-4 01:58 AM

to dinosaur兄9 I' P4 s" N9 R+ j

# A* }& R/ Y# E; b' w; ~http://www.jcbhwh2.1accesshost.com/new_page_25.htm
: K& p" d4 U7 `& `& O4 x  d1 D! |8 T3 |6 A+ t3 l5 w- S
睇下啦,我真係想你明白姐- m* t) X7 W- C( k+ [$ R0 u- v" B
1 R# F& O4 c& k5 S0 z! B
陳寶蓮,林青霞既媽媽,都係因為患上"抑鬱症"而走去自殺
, l$ I. s$ y" s* |
) l( B/ y2 h( g陳寶蓮果種"產後抑鬱症"就更加常見..../ x- p0 \! L; B+ `( [5 z2 j' k0 g* W
0 w* B0 ~/ g" \0 v! c
了解,諒解
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-4 02:04 AM

睇黎都係各有各睇法
3 {4 b3 D# p" q' ]4 ~4 r+ B但你地都唔係哥哥
# W2 Z; t+ i7 \0 l$ m1 q憑咩去評論佢私事 ??
9 Z6 P& _; I- D* s0 U6 s, i你地有資格咩 ??  你知道ge野比佢多 ?? 你比佢更清楚佢自己 ??
8 Q4 O  u, C4 X+ L' O6 G! C你試過有抑鬱症??
' T5 a5 i3 h- G: p% y! q$ E9 c# U你又有佢不順意ge經歷 ?? (e.g.胃酸倒流無左把靚聲  對佢打擊好大)' _: l3 B/ b! L0 Z: D/ F) d

$ ~3 w7 j5 x7 B# J( g) `/ Q請大家係批評佢之前先設身處地去諗一諗
+ i* \+ X2 o$ o' [( N* V# K3 B+ k* X2 J, x5 H4 _
e d唔係話讀得書多就有用9 d+ D3 d' H  A7 L
你地d孔乙己精神唔該收返埋佢
作者: toro    時間: 2005-4-4 02:49 AM

Originally posted by MaxFigo at 2005-4-4 02:04 AM:9 E$ J2 @! [5 R! s9 I1 W
睇黎都係各有各睇法
# N* ?0 j* E3 L. _但你地都唔係哥哥
7 N- {5 g4 `; `' {5 w. G ...
. w) q) Q2 d9 f' x9 ^+ X7 q9 c) Z2 z
設身處地呢句講得好!
作者: vld2    時間: 2005-4-4 08:19 AM

你地唔好成日系情緒病上面諗野,冇錯,有情緒病好容易睇唔開,會好悲觀。
" A- f% @- _# s) q但系唔同精神病,精神病患者連本能條件反射都冇埋,即系會當街大小便失禁,完全冇理智。  W' N$ x) U6 i- K% [, |! k; N
' F0 _  u3 `5 L  ]
而情緒病只不過系精神緊張,發自己脾氣,自暴自棄,睇任何事都系負面。但系又唔想人地睇出佢有事,會神經緊張,外界對自己的睇法會好敏感同埋好在乎。所以情緒反應會比平常誇張,比如笑得特別大聲,表現出特別開朗,俾人話兩句就即刻好嚴肅或者扮笑。
$ ]0 x1 ?1 L& t% Y- r7 w1 X
4 g5 O  y! d6 K7 z3 e+ H1 n9 p' O/ T而自戀的人,最容易有情緒病,因為好在乎自己的形象,好怕人地對自己的睇法會變差。所以要自己做事一次比一次好,唔可以俾自己滑下坡。
* Y# _9 o/ v0 Q- _, Q
: ?/ c% n( o7 {) S0 A8 G$ h# J9 a依家娛樂圈,凡系表情過份緊張的藝人,其實已經有情緒病,只不過冇甘嚴重啫。
0 `5 F. J1 Y% t9 M% k+ t& U! N1 b( N1 p0 n/ N. P% `$ w
好似老鼠安、牛華、黃偉文、梁思浩、劉玉翠、薛家燕……  佢地的喜努哀樂都好唔自然,有D笑得好誇張,有D容易激動、有D好霸道囂張、有D動作特別興奮……% u, Q) R. A1 T

2 K; P9 ^3 j- z3 n, z6 Z佢地自己都唔知已經有情緒問題。
作者: tomy lee    時間: 2005-4-4 11:03 AM

Originally posted by dinosaur at 2005-4-1 11:02 AM:
: d6 _7 p7 S$ ]/ o! q+ v) _* T! X0 V+ m& M$ `: z( x2 n) ]! F

9 x) V; J2 t) F1 z阿bro,明星都係人一個,有病就要 ...
( ~" O) T9 r2 t; R- [6 e, j- b) M( ~8 R. l( m* G5 m8 J+ Z
同意 吾通佢原子彈係 mk 自殺都話佢無錯ar
作者: HansChan    時間: 2005-4-4 01:06 PM

Originally posted by vld2 at 2005-4-4 08:19 AM:
' k5 b: A  M1 _你地唔好成日系情緒病上面諗野,冇錯,有情緒病好容易睇唔開,會好悲觀。
! ^6 w3 P& t0 _: L0 {4 Q但系唔同精神病,精神病患者連本能條件反射都冇埋,即系會當街大小便失禁,完全冇理智。' `/ F, S4 Y* p( I, G, I1 ^9 ^

1 {& l) \  j+ Q  h8 Y; p而情緒病只不過系精神緊張,發自己脾氣,自暴自棄,睇任何事都系負面。但系又唔想人地睇出佢有事,會神經緊張,外界對自己的睇法會好敏感同埋好在乎。所以情緒反應會比平常誇張,比如笑得特別大聲,表現出特別開朗,俾人話兩句就即刻好嚴肅或者扮笑。
3 a( p* S! J9 \- |& M% ~# g4 H3 d0 h8 Y$ T* E
而自戀的人,最容易有情緒病,因為好在乎自己的形象,好怕人地對自己的睇法會變差。所以要自己做事一次比一次好,唔可以俾自己滑下坡。
# f9 A$ }- k- ]+ S) L/ d7 Z3 l6 y- x
依家娛樂圈,凡系表情過份緊張的藝人,其實已經有情緒病,只不過冇甘嚴重啫。* L, C' O8 \7 ]/ ]! V6 Y* U4 |  b
4 h% o' s1 W& l7 H3 l0 K
好似老鼠安、牛華、黃偉文、梁思浩、劉玉翠、薛家燕……  佢地的喜努哀樂都好唔自然,有D笑得好誇張,有D容易激動、有D好霸道囂張、有D動作特別興奮……
" X4 O+ U2 v; f7 Q6 d
0 n. T$ a4 ]6 I佢地自己都唔知已經有情緒問題。
# n/ ^+ r; O' {; ^2 g7 ^8 P
# Y5 ]6 }$ }5 t' Y% \* R好o野!- f. B/ `+ z* ~; G1 z1 w& a- q" f
只要響你心目中唔係大件事,乜都係好小事既o者!
作者: sls17199    時間: 2005-4-4 04:07 PM

Originally posted by vld2 at 2005-4-4 08:19 AM:% Z4 a  N' R: o/ p
你地唔好成日系情緒病上面諗野,冇錯,有情緒病好容易睇唔開,會好悲觀。* O8 x4 `# d. m
但系唔同精神病,精神病患者連本能條件反射都冇埋,即系會當街大小便失禁,完全冇理智。
+ k/ w- }; R5 [2 Z3 o$ _9 ]; G. G3 [" z' c  x! W/ d/ _
而情緒病只不過系精神緊張,發自己脾氣,自暴自棄,睇任何事都系負面。但系又唔想人地睇出佢有事,會神經緊張,外界對自己的睇法會好敏感同埋好在乎。所以情緒反應會比平常誇張,比如笑得特別大聲,表現出特別開朗,俾人話兩句就即刻好嚴肅或者扮笑。- J% ?) `* Z' a% R
7 k& X" u7 d# t' c, `
而自戀的人,最容易有情緒病,因為好在乎自己的形象,好怕人地對自己的睇法會變差。所以要自己做事一次比一次好,唔可以俾自己滑下坡。
% [# h. w- C# D: x$ Z3 H. g7 U( L" `2 W/ a3 I
依家娛樂圈,凡系表情過份緊張的藝人,其實已經有情緒病,只不過冇甘嚴重啫。
! O" u0 n8 I1 }* ?" X. p
7 X' ?* |  P. a9 R. h6 R8 T# f好似老鼠安、牛華、黃偉文、梁思浩、劉玉翠、薛家燕……  佢地的喜努哀樂都好唔自然,有D笑得好誇張,有D容易激動、有D好霸道囂張、有D動作特別興奮……
' E; }# V7 k) Z' N: w6 v5 G$ z% {" y9 X# N0 g, ~6 g1 h0 G
佢地自己都唔知已經有情緒問題。
: [2 Q2 T0 T$ u  C
/ F! K% C, G  S* ?! y6 j: D
嘩,呀醫師,你將兩種病分得咁開,證明你真係好淵博呀,但係你讀咁多書,點解仲來呢D Forum睇相?唔係應該去下其他forum做學術研究?係度發言太浪費閣下ge知識la  _- K7 [% I) Y
, J% L6 h" K) T" m. W  z
" Z# P" @0 A  {4 n
「依家娛樂圈,凡系表情過份緊張的藝人,其實已經有情緒病,只不過冇甘嚴重啫。」. p- k9 I" X8 G5 M  Z

# c! z+ Q$ p! f/ A  I5 t+ v淨係睇係呢句ge 邏輯已經好有問題la,凡係  D7 H# f5 S6 n+ [& p
表情過份緊張的藝人,其實已經有情緒病
4 h  m! w  |. ~( K4 Z咁凡係有咳ge就一定係感冒la,唔可以有其他病ga,知唔知ar大家?
" X" m1 B" L& ]你真係觀察力強,一睇個樣就知人地有咩病,咁以後大家唔洗睇醫生la,搵佢望兩眼la...' p8 _) q  _0 e- C+ B
咁你又知張國榮係情緒病定精神病?係wor,你一睇就知ga la wor,差D唔記得tim,失覺晒
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-4 04:32 PM

Originally posted by toro at 2005-4-4 02:49 AM:
3 d; Q% D. B8 ^" V; e+ c
/ Y, M! i8 B2 c設身處地呢句講得好!
1 a/ h% V0 \+ F) \5 {- C/ i1 x

3 M: `$ a- b( F+ A
" R4 ^1 L; u; ?( W: Lhaha ~ thx) N. H4 @$ s- ^# x

, F, P0 Z0 L4 h不過睇黎得你一個明白我講緊咩...= =
" _( m, x" |( H- R1 C個個都淨係識係度吹水.....
作者: anakinlee    時間: 2005-4-6 06:53 PM     標題: 張國榮

張國榮都只係一個人o者,佢又唔係耶穌,洗唔洗下下要諗公眾利益呀。而且青少年唔係低能ga嘛,張國榮自殺係好係唔好佢地應該識分既~~如果唔明都有pg家長指引啦。除非佢真係低能咁就真係冇計啦係咪先!~~而家d人諗野真係唔識轉彎,哂版兼無厘頭。
作者: michael86    時間: 2005-4-6 08:23 PM

個人認為自殺係一個自私既行為
作者: 樂壇渣Fit人    時間: 2005-4-7 11:47 PM

Following is an extract of part of the interview with Florence Chan, the ex-manager of Leslie:-
) _; q" B" l7 }" R
7 ^) O2 \2 J( J6 F記者:當時哥哥的病情是怎麼樣的呢?
& e+ i& `+ o+ j7 B9 V$ c3 |4 s, ?! x  X9 F' Q
陳太:他是憂鬱症。他這個病呢就是很多事情都沒有辦法控制他自己的情緒,就好像他自己的手啊、腳啊有時候都沒有辦法控制,所以他很困難,他連看醫生都不敢去看。他去找人家拿藥都會被人家(媒體記者)寫他去看一個精神病醫生,那你知道他自尊心很強嘛,他怎麼可以讓人家這樣寫,而且傳媒一寫就亂寫的,不會寫的很清楚,那個時候任何這些東西對他來講都是一個刺激。 $ P! z: B/ }0 D2 d9 ?. h: k( ^
; U" v6 @) v, [9 P

, l) W$ }' S! _5 H) I  E. t記者:哥哥什麼都擁有了,是什麼原因讓他患上了這樣的病呢?
" m1 {: I4 m1 F3 r& J0 P. x% [' a0 k. H; c- T1 W  Z
陳太:關於演唱會的報導。很多事情哥哥都很介意,卻只能悶在心裡, 無法說出來。(哭),一閒下來的時候,他就會想,可能很多讓他委屈的事情使他開始得上這個病。他得病的時候自己並不知道,直到後來這個病就開始有了一些病態反應:好像手振啊、睡不著啊、出冷汗……發生這些情況的時候,他就去看醫生,所有醫生都說他身體上是沒有問題的,肝很好,心臟很好,什麼都很好。他就覺得好奇怪──我基本上沒病啊?那我為什麼會流汗,為什麼會睡不著,為什麼會有這些狀況呢?因為哥哥一直都是很注重健康的,他自己本身也是一個不大抽煙、不喝酒,也沒有夜生活的一個人。那麼健康的一個人會有什麼病呢?為什麼會突然出現很多好像不正常的現象呢?我們也搞不清。所有檢查的每個醫生都說他沒事,專科醫生也都說他沒事情。 7 s* C/ i& D9 a

( Y. ]2 E3 g" b, H; P  `, z) D9 i% A6 L6 G6 E2 \
病情發作痛不欲生 最慘時真讓人心疼 " e7 E( O/ O, F' x
) r" W5 I1 x1 x. Q, O  S6 u
記者:哥哥病情最嚴重的時候是什麼狀態? ( L# y6 H! _' S

5 P2 i3 c0 `- [1 x# V, n. e  s8 D陳太:哥哥自己從來也都沒想過要看精神科醫生,他最慘的時候真的很讓人心疼。他發作起來時所有的筋痛得好像要把他的肉都撕開了一樣,痛得很厲害的。不同階段不同的病情,把他折騰得非常的慘,簡直讓他痛不欲生。而且他還有很多工作去做,他每一件工作都不敢去答應,他很想去做,但是沒有辦法去答應人家去做。因為一答應了,要是他病發沒有辦法完成工作怎麼辦?所以大家都不知道,他去世前的一年是很痛苦的一年。
作者: JCer    時間: 2005-4-8 03:33 AM

我記得佢死之前果幾日,係日日都陰天...
& L5 i8 h5 ]: s% E天氣影響心情...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0