標題: 扑街每年有成二萬幾支那人黎香港打工,Grandfather 點評? [打印本頁]

作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:01 PM     標題: 扑街每年有成二萬幾支那人黎香港打工,Grandfather 點評?

前交銀高層羅家聰因為無「香港人」而被離職一事,繼續引發討論。
有人找出入境處數字,話近年內地專才的確勢不可擋,過去一年有超過23,000人來港工作,搶中環人飯碗。
小編幾個群組今日都講緊,有金融朋友感慨,一早已經有iBank講明唔請本地畢業,好多大行鍾意請內地人貪有network;而最吸引嘅係成本,幾個朋友公司都有內地碩士畢業生,來港叫價都只係一萬幾千蚊,朋友話,老細都係有少少貪平心態,因為請本地的,無經驗新人點都18000。
雖然呢班碩士畢業生,根據朋友經驗,通常都做唔長,但公司無有怕,一個人走咗,又會有另一位內地平價專才填滿。
內地人口基數大,碩士畢業用「洗碗價」同你爭份工,香港年輕人點競爭真係一個難題。
===================
19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:02 PM

扑你個街,唔怪得連快餐店員工都係講支那話
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:02 PM

又係變相廉價勞工
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:04 PM

洗碗都要內地專才,有冇搞撚錯
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:04 PM

特衰正苦竟然唔保障香港人利益優先
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:07 PM

以前只有上萬人已經夠誇張,依家仲要雙倍
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:07 PM

每年又有幾萬支那大專生畢業,扑你個街
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:08 PM

呢的咪就係民怨囉
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:22 PM

吊你老母,選埋呢的扑街凸狗,根本就唔係為香港人
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:23 PM

扑街曾任權,連生仔床位都讓比支那人
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:24 PM

扑街梁振英,將的工作職位全部送晒比支那人
作者: 港燦男    時間: 2019-12-4 04:28 PM

扑你個街,回龜22年,將香港全部資源送晒比地產商、大財團、支那人
作者: Grandfather    時間: 2019-12-5 11:06 PM

唔怪之得賣菜婆都煲冬瓜啦 問你京未
作者: 攬炒男    時間: 2019-12-5 11:52 PM

唔怪之得賣菜婆都煲冬瓜啦 問你京未
Grandfather 發表於 2019-12-5 11:06 PM
扑街,快餐店員工全部講普通話既

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0