標題: 大家幾耐俾警察'逗'一次?[樂+月+] [打印本頁]

作者: crap    時間: 2005-4-10 01:20 AM     標題: 大家幾耐俾警察'逗'一次?[樂+月+]

你地滿唔滿意佢地既態度?
* ]& B, U, A, Z8 S* \有無問佢點解逗你? /你估佢點解逗你?' k$ Q& I% L$ O' Q1 u
最唔滿意係咩?
! G. y, a: C! x& O$ I有無同佢玩野?
- K( r" H) l. U
2 a" X" i: a2 c[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-12 at 01:37 PM ]
作者: crap    時間: 2005-4-10 03:04 AM

早排...
2 \% T, Y) h6 Z4 U$ M3 |9 W送完女朋友番屋企..(黃昏)% [+ M$ v/ ~, F$ W4 j0 D2 ^
等巴士, 無啦啦兩隻龜走埋黎, 問我攞身分證! L9 k& S! |2 }* C+ o- T
咁我俾佢, 兩條友mimi momo,又要打電台...
0 A3 a8 H( u! f4 i6 g* e; h+ ^好喇..車黎..... _$ x& P! M- ~7 `$ @
我話阿sir, 車喎.....快d得唔得? (望一望我, 唔應)
0 W* ]# I9 k1 u8 W* f咁架車當然係走左啦...
# U' ]* h4 c' L$ H佢地終於搞掂..
9 T5 M3 n2 f5 ^2 I8 f我忍唔住問, 點解搵我呢? 係咪關個頭事..
9 H% u; c9 J7 R6 q3 ?佢答, 係咪對頭先既情序唔滿意... " X* T5 j5 T/ P$ j# C
我話唔關事, 佢又講.. 你唔滿意可以去投訢
, y& J; `. `, P0 Y- E$ h我問佢.. 即係你無原因咁查我?
* s1 ]$ i$ ]9 I; |4 t* T! x+ }8 L佢話.. 而家咁既時間(6點..最多7..), 你咁樣企響呢度(巴士站), 可能你係missing person呢(d英文好到爆..)0 a7 A; a0 X& \0 n- ?

Y; I2 \5 c8 U# M) f, `- {/ z
) H$ r) L  l7 M) o我想知...
) k( c+ A' Z) l, ^+ y8 _" O有無人好似我咁?
/ `  l9 V( a! c( N  @- l同埋俾唔俾阻住人等車?6 f+ t+ J* W$ j2 ?2 x
香港既PC有無腦?
作者: crap    時間: 2005-4-10 03:07 AM

我女朋友個細佬仲大獲....* T7 b& }8 \+ a4 v% H
一個禮拜俾人逗3次...0 @: ~* q* Y, \( X8 ~
原因係.....'你一個後生仔, 咁早響中環行黎行去'
, W8 U, d; K0 D' R7 ?. B# {! @4 U$ e
( r# f: i3 L; i( Z% h
. |1 \! T2 h. D" x/ K3 `好野!!
作者: abc123aa    時間: 2005-4-10 03:30 AM

失蹤人士= ="
作者: toro    時間: 2005-4-10 03:35 AM

Originally posted by crap at 2005-4-10 03:04 AM:
! o( W5 Y* e6 N6 ^早排...) j& Z, |+ @# P3 C7 L6 n3 }9 J& P
送完女朋友番屋企..(黃昏 ...
$ i- @2 f* X: j+ m4 V. J3 [, `: q呢次你响邊區?因為我响油尖區都久唔久比佢哋查,但就好好禮貌,下一次如果你覺得佢態度差,可以記低佢號碼,然後投訴佢,記得唔係投訴個程序,係佢個人,唔好由佢玩文字遊戲,程序有問題唔等於佢有問題。當然,佢真用係乞人憎到爆你先咁啦,警察都有分好壞嘅,唔好嘅我覺得向警方反映都好應該,佢嘅責任係服務市民唔係留難市民嘛!做乜要怕佢!
作者: pakho    時間: 2005-4-10 03:42 AM

我有次試過同班friend去打golf........緊住咪過黎查我 身份証,哥爾夫球棍囉.......4 W. W* G" |0 z) U8 s2 s
個時係好夜........去練習場玩.........
! H5 h$ r; A) c點解逗??' n6 n8 T: U4 X9 T% e6 H/ O
我諗佢要交差掛~~~~
作者: crap    時間: 2005-4-10 03:53 AM

Originally posted by toro at 2005-4-10 05:35 AM:& y' Z- g  U2 Z; d- }

' s. o% Y9 v% k/ e; B呢次你响邊區?因為我响油尖區都久唔久 ...
: T* z1 [. o6 y3 D* n
9 l4 n. Y7 ^& N
你又講得好有道理,
8 j0 e% a  a9 @/ }其實我唔係想投訢d咩,
& C$ {! f) L: R4 z8 t我都覺得有殺錯無放過好d,
8 P4 l/ q  k( L& A/ L+ y0 @% f( m但都唔好搞等車既人...好玩野feel...
- a  d0 j$ }/ t9 b+ Q  i$ ]佢又唔係話態度唔好, 只係九唔答八.... 蠢蠢地咁....
, P* k6 Z+ W9 k+ X4 \0 j& b4 m$ m4 Z/ F
我地都係響中環中招....
, K$ C  f( T6 b9 y4 k  H可能要錫住d有錢佬啦........
作者: crap    時間: 2005-4-10 03:55 AM

係喎...% _' x" f; ]( s! D
TORO仔做咩唔去上面報到?
作者: crap    時間: 2005-4-10 03:59 AM

Originally posted by pakho at 2005-4-10 05:42 AM:
. A9 |+ }: p3 d7 n2 ^! z: d我有次試過同班friend去打golf........緊住咪過黎查我 身份証,哥爾夫球棍囉.......
5 V3 j- c- T& H0 V6 W) ^6 i個時係好夜........去練習場玩.........4 ?6 f# |! e5 v6 J& |
點解逗??
0 s0 h, D/ B$ h我諗佢要交差掛~~~~
* R5 V! t5 u0 [9 o1 Q- Z3 O, p6 _0 d- b( P' Z  j5 m
佢可能好遠見到你'咩'住咁大袋野, 以為食大茶飯...
* Z" c1 v3 _$ z$ P7 o
, I1 x2 ]0 o: A; u5 o& }btw, Pakho 你咁夜仲響度?
9 a: m3 |% a5 j3 i0 p4 w4 ~0 h今晚阿仙奴好早踢完喇喎
作者: toro    時間: 2005-4-10 04:04 AM

Originally posted by crap at 2005-4-10 03:55 AM:
- G8 p2 z8 G+ b: X7 L' Z3 o3 u係喎...
8 z" D8 {' Y$ r6 y! d' dTORO仔做咩唔去上面報到?
8 s$ `( `; i5 y' t" O6 c( \  m今日唔想打字,不過你個題幾特別,咪覆囉
作者: crap    時間: 2005-4-10 04:08 AM

Originally posted by toro at 2005-4-10 06:04 AM:
6 F1 v& \, Z5 P, U: x& E# f8 X
3 T+ |4 V5 X0 g! i  E* _; h0 r今日唔想打字,不過你個題幾特別,咪覆囉
9 K, z( }% K' |% E* Q3 A( E3 c6 D' a) }7 |# {
& L, G* |3 s  ^! T9 i1 r3 n/ V, K
多謝你俾面呀!!! W8 ?) b2 P- e) i" q# u* E: U
咁有遲d講啦% @8 }& D) \" Q: }+ U' `
wahahhaaa
  y: K: t+ {8 K) f4 W$ m保重
作者: pakho    時間: 2005-4-10 04:18 AM

Originally posted by crap at 2005-4-10 03:59 AM:& Y3 i' s, K: [- `& ?

+ o" i. X" T- T% N8 m3 G7 c  D- m. ^* `
佢可能好遠見到你'咩'住咁大袋野, 以為食大茶飯...
+ r) Y5 M0 e: V' V7 U" A. L7 n* h* g- A3 X9 W0 S1 \
btw, Pakho 你咁夜仲響度?8 p% K5 V* F$ U2 z( p0 f# Y) N
今晚阿仙奴好早踢完喇喎
  o/ t" `1 E+ ^
唉~~~阿記~~~吹多陣水訓.........
: B! W# {5 _: }: d( |祖記和,A米和,車仔又和,曼聯,利記,馬賽,索察輸~~~今晚都唔知咩事...........1 v0 g$ l( M! G
! ]" {: m! N2 K7 J$ a
[ Last edited by pakho on 2005-4-10 at 04:21 AM ]
作者: crap    時間: 2005-4-10 04:22 AM

Originally posted by pakho at 2005-4-10 06:18 AM:4 C" t: s; g- I0 ]
* T1 a9 G8 D/ v: k; z7 v
唉~~~阿記~~~吹多陣水訓.........+ Z  C7 ]0 L) h' X) X
祖記和,A米和,車仔又和,曼聯,利記,馬賽,索察輸~~~今晚都唔知咩事...........
! t6 o! n. ?: o- Y
+ n1 W# @1 p) k  o' [% c[ Last edited by pakho on 2005-4-10 at 04:21 AM ]
, e: [6 s+ x* c' z6 S
9 w9 r! e7 c# r8 B2 O% b0 z
3 |* W+ f: j: x. R( c咪係..大把人又唔見幾舊
作者: HansChan    時間: 2005-4-10 09:59 AM

早六七年我經常俾差佬查, 大多都係態度唔好!
' K; Y( `7 U! g6 G7 \. k我試過投訴, 之後有個inspector打返電話俾我了解詳情, 佢講到差人做o野係老憑甘!$ u8 b/ H6 ]- W/ t. E! V
我試個問個inspector o的死差佬用乜理由去查一個人, 佢話你越唔滿意佢查你, 佢越會懷疑你....之後我話甘即係唔駛理由啦, 差佬鍾意點就點, 大那晒啦.佢又死話唔係,係警民合作!
5 P( _! H" }3 N( y我話佢查身份証就還查身份証, 做乜要o的態度甘衰先?仲有佢要睇我做袋裏面, 可以!(雖條氣唔順!)但有乜理由睇我本organize裏面既o野?甘即係乜私隱都唔駛有啦?!個inspector見我執到甘盡黎講, 就求那其話係個死差佬有問題, 問我拎o左佢no,之後話會查!我話okay, 但我要返佢聯絡方法!過佐兩個星期, 我打返去問佢處理成點, 佢答佢會處理, 我真係講o左句"頂你個肺!"我話佢根本乜都冇做到,佢最後唔同我嘈, 話我鍾意可以去警處落口供, 佢又唔知我識一o的律師朋友, 我帶埋個律師朋友去, 佢先真真正正同我處理.....最後佢阿頭當面同我ay sorry......但我知其實咪又係乜都冇做過!
1 X  e0 m1 x% Z3 R" g我覺得佢check還check, o的禮貌唔應該甘差, 好禮貌o個o的同佢合作又有乜所謂? 所以成日有報導又話o的死差佬報勤時被唔好態度對代, 佢o地o的死人態度又點??
+ w) [. L, W0 T: \% A: q) T3 l我試過執到個銀包拎去差館, o的死人態度好似當我係犯甘!我好q嬲甘問"你盤我呀而家??" 三個死差佬夠膽死話我唔同佢o地合作!! 我嘈得好大聲, 之後有一個好好態度既inspector出黎做先停!
! B; E5 E6 I2 \' y, ~1 J8 _所以我對差佬印象真係好差!佢o地o的死人態度真係好唔要得!十個差佬真係八個都係衰態度, 真係以為自己大那晒!
作者: ken9ging    時間: 2005-4-10 11:23 AM

低b!!   有一次我等緊電梯落街。。。好耐都未有。。。0甘0係 走廊行來行去啦。。。0甘就0係屋企門口比差佬逗。。。   痴線以為我想打劫。。。。等電梯都有罪。。。
作者: inico    時間: 2005-4-10 11:35 AM

記得上年,o係條街到講電話,咁講完之後好自然會放番落個褲袋到架MA,,,
+ c. C* K& e& g  M- r點知前面係兩隻龜,,走埋黎同我講"你放d咩野落個褲袋呀?攞出黎丫!!"......  H# `: K6 O9 o! ]+ l
我呆晒...我就拎晒我褲袋d野出黎...(電話,鎖匙,銀包,香口膠等).....點知佢
/ k; J- L3 A. D( a6 ~$ P地唔肯放棄,,,,仲反轉左我個Bag.......,check 埋ID card !!足足阻左我15分鐘..
作者: d228216    時間: 2005-4-10 11:45 AM

冇, 有一次中環置地有人打刧, 成村人排隊 手身......我想要破處了.....突然有個老雜走過來叫我: 打刧呀,,,快D走.....
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 11:59 AM

有啊!!!不過他很有禮貌啊。。。。不會逗我們啊!!那次是我們在海邊幫朋友慶祝生日咯!玩到凌辰三點几就有警車來啦!!問我們今晚在昨什么!!我們就同他講幫朋友慶祝生日咯之後他就叫我們快點回家了:O:O:O:O
作者: 大家樂1234    時間: 2005-4-10 12:13 PM

無比人逗過
作者: crap    時間: 2005-4-10 12:58 PM

Originally posted by HansChan at 2005-4-10 11:59 AM:" k3 v1 m4 Y) E8 n
早六七年我經常俾差佬查, 大多都係態度 ...
% g  @  ^& [0 m' O) Z. T
  t" K$ T. {+ k+ v- M6 f
/ t3 B+ J5 S8 J
你講得好啱!!!2 x: r  X" e4 w, G# j
你要人警民合作, 首先要自己擺出個想同人合作既態度....
+ g! t" G+ i7 h% \. G# j唔通同人傾生意要拍枱拍'鄧'?! - E5 }7 }5 o; t% K1 A0 X: e
好差人唔少, 但行'必'呢班真係好多都好垃圾......
作者: crap    時間: 2005-4-10 01:03 PM

Originally posted by ken9ging at 2005-4-10 01:23 PM:
5 e! p0 k) p6 ^& O0 {0 q# u低b!!   有一次我等緊電梯落街。。 ...
* p# h$ S3 O1 L9 q* ]
) r. b+ z: x9 C- a0 W( Q
, T$ S+ U0 k& `) p& L
Originally posted by inico at 2005-4-10 01:35 PM:: g* \& Z) {  H. j2 X7 q; y
記得上年,o係條街到講電話,咁講完之後 ...
" K9 |5 b% ]2 x. g* A1 ?0 F

% {3 ?9 Z/ N3 l. ]$ m2 Y/ B7 d5 f; @& @
Originally posted by d228216 at 2005-4-10 01:45 PM:
" ]5 [1 v, B1 R7 P  x2 P% A冇, 有一次中環置地有人打刧, 成村人排隊 手身......我想要破處了.....突然有個老雜走過來叫我: 打刧呀,,,快D走.....
3 M6 A( |7 D% U2 Q* v' b0 g+ s
/ G9 C; X  T9 @6 S  O. P
- s! `+ `0 n$ k: B) L% a$ h3 @! `
三位大佬..6 W, }+ h( {1 g8 H- a. j
你地既case完全顯示出個制度幾有問題.........好似真係如pakho兄講..只係為交差...
, w& @) X) M8 A' i/ V" M: j雖然好無稽,但係...............真係好鬼好笑
作者: crap    時間: 2005-4-10 01:06 PM

Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 01:59 PM:
. {% C/ l% s) g, V有啊!!!不過他很有禮貌啊。。。。不會 ...
, u5 H. g6 s; [
5 D: q# h$ P' i9 w2 v9 w你國家既警察真好人....
; u3 T+ @# n9 A5 R: ]( Y香港既同古惑仔差唔多...
" C, G: z8 r% m% d' J. p9 z" V可能要以其人之道還治其人之身..
作者: 火柴仔    時間: 2005-4-10 01:16 PM

我都試過一過月比龜逗3次啦...........次次都係係落街既時間
' x- a& N) ?0 ~: b+ Z+ W可以我個排冇野做.........落街買野都比龜逗......頂...........不過兩隻龜都冇乜野問
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 01:18 PM

Originally posted by crap at 05:06 AM 05:06 AM:
# o, C( P- ]3 ~5 ~  r, J9 c7 o  R) B5 e! C: R3 P+ c$ f1 g* Z
3 V/ J/ x, ~5 V3 i6 m
你國家既警察真好人....
8 p1 K% g% }1 K- \( ?1 J香港既同古惑仔差唔多...
0 B9 x7 B4 X" h5 l3 V" x* Z/ E- o可能要以其人之道還治其人之身..
. y  W7 x4 s* C我想我們好彩沒遇到那D難搞的差人,如果遇到我想我們全部被拉上警車啦。。% |1 w* j: @$ b) ]$ Z
因為我們的國家有一個law係晚上國了十二點如果超過5個人以上叫做非法集會!!7 E% J8 o' }; L7 t2 q
會被拉丫!那晚我們有三十几人夠數劈友啦!!
作者: 月月鳥    時間: 2005-4-10 01:48 PM

我有次試過同班friend去打木球[印度澳洲好興]
$ C4 O7 H* {9 ~5 l差佬問我地令著d木棒做咩 =.=
作者: crap    時間: 2005-4-10 01:53 PM

Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 03:18 PM:
, ]6 i, e- o6 X; N" C" J: z( a! I* [- i
我想我們好彩沒遇到那D難搞的差人,如 ...
0 Q0 N. l& N* J* z) ?" _
6 T& O  o; N3 |( n五個人咁嚴?!+ Q  C$ [- K6 V
咁一家五口點算呀??
作者: crap    時間: 2005-4-10 01:54 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-4-10 03:48 PM:
' H1 r! p) S8 O) y我有次試過同班friend去打木球[印度澳洲好興]
( B9 o1 F8 n6 A4 p: h1 R差佬問我地令著d木棒做咩 =.=
) i# g) z1 ?3 ^: T8 Z* C$ N, f( c  z& ]8 v& p! W3 Y4 z

& u  J, C& J) ?- O' @! f咁冷門你都玩?!
6 |: a& r! x8 J: J; ?# N. m" Z木球=cricket?
作者: 月月鳥    時間: 2005-4-10 01:55 PM

Originally posted by crap at 2005-4-10 13:54:
  E7 U+ P, E5 t4 ~
9 n. A2 C* x2 s: j, s; ~
. l' h/ w% f8 W% c! i$ y5 j2 @& K0 f: P( E' q( T
咁冷門你都玩?!
1 G& a9 S3 w1 ^% `5 t3 J" Y+ \/ I' z木球=cricket?
2 q2 B4 V: ^4 g% ~& R, z
yes 0 e! _1 x9 N# d6 |
do u play
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 01:58 PM

Originally posted by crap at 05:53 AM 05:53 AM:
) F# W$ P9 _$ J- [; R: d# I" }, W! J& `

0 c- ]& u; G( d五個人咁嚴?!
1 T( D! P) f7 _8 N咁一家五口點算呀??
/ C5 j6 c" e0 W3 E1 g咁就沒有問題啦!!!!
作者: crap    時間: 2005-4-10 02:21 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-4-10 03:55 PM:& W& W- v) M  O% S$ ~/ u) F+ B
+ q) B+ I! V% F7 T5 i$ I: m
yes
0 [2 t% b! I: J: ]) \do u play
+ f1 r# ?' f! M- o; t. B* `) v& q% e4 h( c2 T2 H7 c( g! L9 g
no la..... k" v' [- V5 d$ p
i dun even know the rules.......
/ f1 s) n/ b5 j, k+ d: O2 E' R0 |0 gare u good at it?
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 02:24 PM

crap crap i post the new pic but cant post it.....he say"對不起,不支持上傳此類擴展名的附件,請返回修改。"how to change file?????
作者: crap    時間: 2005-4-10 02:33 PM

Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 04:24 PM:8 m$ ~( R- _, t% J9 |# o* U# o
crap crap i post the new pic but cant post it.....he say"對不起,不支持上傳此類擴展名的附件,請返回修改。"how to change file?????
0 b/ i2 u: A" c
4 U3 }% N0 S; Z# O- p. l
what file type is it??
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 02:38 PM

Microsoft Photo Editor
作者: crap    時間: 2005-4-10 02:42 PM

Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 04:38 PM:5 q! a0 f1 C- i$ U0 A/ H; k
Microsoft Photo Editor
" @% K0 b. a; ~, u7 V9 u. b- ^- `9 I) T4 `

# R/ g6 i* K* Y+ ^0 |. Z7 B# c) ?i don't know about that................sorry,   f" s: K+ J$ k5 X" Z3 u2 n/ N5 H
maybe u can ask ask moonmoon
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 02:44 PM

he so busy ...........i don know i wan post the msg at where then he just can see.....so sad T.T
作者: crap    時間: 2005-4-10 02:51 PM

Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 04:44 PM:6 H$ ?$ ^: i( ~0 f) Q+ j
he so busy ...........i don know i wan post the msg at where then he just can see.....so sad T.T
" _- p# j* ]; j: {5 o* y* ]$ b( {& h% e8 Y7 B  U. _
haha
% x3 A; Z8 H1 c" o1 j' u. u% W/ V7 t+ Qcheer up man, wait until tonight, 揸fit人can help u
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 02:55 PM

ok loh..........i scare another ppl post fast to me .....so poor......
作者: crap    時間: 2005-4-10 03:00 PM

Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 04:55 PM:' ?& N4 F- g- k3 U3 X1 I+ [
ok loh..........i scare another ppl post fast to me .....so poor......
) p7 W+ u5 |) X/ K- p
. P8 g- s  R) \/ Z2 @# h$ Q
haha, dun worry~
8 W7 S: }( c! K0 z( M唔會咁橋~
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 03:11 PM

成你貴言啦~~~
作者: 左輪仔    時間: 2005-4-10 04:01 PM

我試過一日比龜逗3次
) ^" e1 z$ l: c2 M& v之後就冇比佢地逗喇
作者: crap    時間: 2005-4-10 04:05 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 06:01 PM:
; E2 t2 g# w6 M7 k3 ]5 j我試過一日比龜逗3次
. e6 q- x! I- a8 i之後就冇比佢地逗喇
! G, U# ]; I7 [" N; u
/ V: g0 O5 E% s$ D  i你果日做過咩黎呀.......
作者: 左輪仔    時間: 2005-4-10 04:21 PM

Originally posted by crap at 2005-4-10 16:05:
. O2 e  P; S; M# l. ?5 R4 {: z9 I- d
; Y; K0 {, p5 }8 U
你果日做過咩黎呀.......
) \7 p! |$ ?, @% F事發0係8件前:5 q3 M, E5 U$ L, k! W0 R9 R: V/ L
果日我約左個同學去打波
9 A+ h. w) _/ P6 w2 B- w一落樓下,就比龜逗,問我係唔偽同d村童熟
+ ]8 W# j. W; E2 f佢都傻既,係都唔會同你講啦,何況仲係唔識,
# b2 {$ q. s4 o0 D7 K4 e6 }之後我同個朋友約左0係地鐵站等( n4 t( B- F- f. T
果日個地鐵站好多女女呀,我同個朋友睇下d女咋' D# w0 |4 d4 ]8 F
唉~~~又有幾隻龜走過黎問我地咁鬼鼠做咩* F# J* i4 U8 R! W
又話而家有好多0靚仔係地鐵到偷野
8 U# W( D; Z8 h$ b9 M果一刻,我真小隻死龜嫁; O/ {; X: N. P/ u: d: C4 z" g
最後,到左球場喇5 s, F/ f/ w3 b" T9 {
射左都唔夠幾球
4 `) s3 ?2 H6 ]! w! [0 u( |: {* }又有一班龜走埋黎. f) {: |8 g" w3 F6 D! W
話e個球場琴日有人講數,打交6 g+ ?( L( ]8 B# `& ]$ v
問我地知唔知喎
" O% U& E3 D! W2 f8 _; n我地差知咩,佢仲大我地話我地知情不報; m3 v, q9 s6 X* t8 X
之後有過反黑既走過黎話我地唔係果班人,迫唔到料
& j6 z; Z) m9 |2 j- R(我睇一次見有咁好人既反黑咋)
) \) R, N8 ^" i9 p: Y6 z唉~~~e日係我有史以黎最黑既一日
作者: 月月鳥    時間: 2005-4-10 07:57 PM

Originally posted by crap at 2005-4-10 14:21:
6 q5 A; f' V/ A9 d, W* t, M- f! U% ~/ c7 ^2 v9 c" t( F, v

" r# n! u  E5 D) l+ ~no la....% H! X2 `  `, N- w* `0 H" Z4 n
i dun even know the rules.......
+ W# z; g9 C9 `' e" B% kare u good at it?
- _/ R3 `8 v. O1 z# n1 n
i am very skilful at that
作者: sls17199    時間: 2005-4-10 08:04 PM

arm arm一個月前% e  T6 _& S' p# B8 P
我剪完頭髮,
0 O  J3 N: t2 X- p2 J" m7 J1 r側面幾青下...
8 `. {3 {/ ~% u( |上面gel起晒/ y, ]: V3 k$ b
第二日戴埋個女友送俾我ge dog tag落街食飯,/ r/ Y; U5 ]' f% h! C0 |
咁就俾人逗la2 I2 \/ Y1 t$ o" \
不過佢都幾有禮貌,9 r; Y$ H) N' o/ c  ^& j$ B3 ~
話唔好意思,阻你一陣; H! ?$ V/ @' I1 c
不過D路人就報以歧視ge目光la.....
作者: HansChan    時間: 2005-4-10 08:51 PM

Originally posted by sls17199 at 2005-4-10 08:04 PM:
5 @" a& x" N7 Y& n& ~arm arm一個月前9 i+ q2 p2 u( m, C& g
我剪完頭髮,2 L3 {& |1 Z/ P# _8 y
...
1 |# v4 S/ r, ?4 k佢講得唔好意思就算啦!係做o野o者!8 |; m: t$ B) `$ |" W5 t* q7 Z
我六年前試過響大角咀等條女放工(星期六, o個時佢返母校做tutor)四點黎鐘, 見個死差佬條街到有人都逗, 師奶啦, 抺車黎的士司機....卒之到我喇!
* M' P% K0 F+ F1 {佢一行埋黎己經好差態度問"你企響到做乜?".我答"等人!".佢跟住問拎身份証, 甘俾佢啦..之後佢問"你撈乜o野?".我答"乜叫撈乜o野?".佢話"你係咪同阿sir我玩o野?". 我答"我玩乜?我唔明你問乜係咪要問??如果問o野係玩o野, 我係唔係企o左響度俾你玩o左好耐?". 佢死死地氣話"你做邊行呀?".我話"哦!!我撈讀書!".佢眼超超問"邊度?".我答"香港本土!".佢話"喂!好喇喎! 邊間呀!".我答"xx大學!".佢話"甘拎學生證出黎!".我答"我有帶都唔一定要俾你睇!我相信你冇權甘做!". 佢話"我點知你有冇呃我呀?!". 我話"我冇責任去幫你證明我有冇呃你!". 佢小我甘滯"而家呀sir我叫你拎出黎, 你係唔係唔合作?". 我好大聲話"我唔合作?你唔好去死? 我張身份證都仲俾你拎住, 你同我講話我唔合作? 你係呀sir??邊間學校書呀你!屎忽鬼!"1 Y$ r. s5 d7 W3 V
成街人望住晒!佢跟住問我住邊, 我話"觀塘!", 佢又問"觀塘邊到?", 我答"xx園", 佢又問"幾樓?乜室?", 我話"你又黎?我有冇必要答你先? 我講我地址俾你聽, 我聽朝屋企俾人打劫係唔係入你數?你都玩夠啦!你唔係大晒o架! 你check身份證, check完就過主啦!你係要問甘多私隱o野, 我死唔信死差佬可以侵犯人私隱到甘既地步!!" 跟住佢仲仆街!佢問我個袋裝住o的乜, 我話乜都有,佢跟住就剿我個袋, 拎我本organizer出黎, 睇o左兩版, 我一手搶返過黎跟住講o左句"頂你呀!你睇乜春呀!你唔好越黎越過份!"佢話"我一定要睇下你有冇黑社會字句!'我話"甘你係唔係首先要證實o左我係黑社會先?你睇我私隱o野我一定追究!"跟住我拉佢膊頭睇佢no, 佢縮, 仲小我"你唔好亂黎呀吓!襲警呀你!" 我扯晒火"襲你老母!我唔睇你no點告你呀!我告埋你話你屈我郁你添呀, 成街人睇住呀!"之後佢冇出聲,我抄完佢no, 佢俾返張身份證我, 佢就走, 我小多佢一句"告梗你!死仆街!" 之後就係我之前講個inspector o個o的o野!
7 J* ^' A6 q$ n7 z0 h  o9 u; W& b根本死差佬似住自己著住套甲那衣, 鍾意點就點!之後有親死差佬問我地址我都同一個答法, 咪個個最後都冇再問攞! 根本佢o地就冇權無端端響條街到甘問人!我問過個inspector o格!佢答我係有權唔答佢哩o的o野同有權唔俾佢睇我本organizer o格!不過佢加多句講到差人大晒甘之嘛, 佢話我越唔俾佢知佢可以越懷疑我喎!我咪答佢囉, 我話差佬係我貴親呀? 佢要求甘, 我俾佢係我鍾意, 我唔俾佢係道理, 差佬懷疑係一件事, 但有乜理由冇端白事影響我人生自由. 個inspector都話o的死差佬係冇權甘做!
; v! Z& k1 j3 t0 A% y9 g! o7 }' a
[ Last edited by HansChan on 2005-4-10 at 08:54 PM ]
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 09:26 PM

Originally posted by HansChan at 12:51 PM 12:51 PM:: L1 K' S5 W$ H

: I$ t# B- }& h佢講得唔好意思就算啦!係做o野o者! ...
- s! U. t$ J) b# \$ X叫他們收皮啦!!!
作者: justtocc    時間: 2005-4-10 09:56 PM

我一個月前搵返件m年前o既大褸著,..自己望塊鏡都覺得好似唔係好襯條褲+鞋..但照出去補習..& }) T7 e2 r8 n1 ]) _% v( s
走果陣比兩龜逗..我有個袋..and個look可能似偷渡..so...覺得自己衣著有問題唔好隔硬出街..
作者: Dr.anger    時間: 2005-4-10 11:51 PM

小弟玩花式單車既,以前又踩板....真係成日被都o的臭龜逗..
作者: crap    時間: 2005-4-11 12:06 AM

Originally posted by sls17199 at 2005-4-10 10:04 PM:
4 |" {* |, {& d* C% Larm arm一個月前
+ w0 d- m) {9 M9 D% y  I* m7 F. G我剪完頭髮,. Z  {) M  C. H+ l% `
...
' t$ \2 Z# O: j/ E  b- Y$ G2 {
' @& W: O, D& t! o; @
無錯,路人既眼光又係一樣好煩既野.....
作者: minghkhk    時間: 2005-4-11 04:34 AM

其實佢態度差係策略....<---個人覺得8 ?, s4 I+ A( ]0 {* Y
有次同個fd,平日兩,三點係銅鑼灣行街.) G5 l; a9 Z  G$ z
個fd長毛,又gel起晒.
( j+ i( I4 C7 D, v6 y行行下,有兩個警察行埋黎查身份證,同check下個褲袋有d咩..
( e1 F0 P% J$ }. y$ Y6 N0 r態度好差,好凶咁問問題(工作,做緊咩,去邊,住邊...等....)
" C0 [) x/ U7 v* Q) H! acheck完之後,態度好轉,重幾nice,傾左幾句閒計.# l- u$ Y  r( {
! K0 a# k2 L- F6 z4 C: i) t5 d
佢check我同個fd係有原因,平日(星期一至五),無lala有兩個年青人係條街游盪..<---我估la~0 [* w) q- }! g( K+ C/ p  A$ ^
同埋佢咁凶,係想"chok"你.
作者: crap    時間: 2005-4-11 04:56 AM

Originally posted by minghkhk at 2005-4-11 06:34 AM:9 ~: @0 {- v* J! h
其實佢態度差係策略....<-- ...
$ P; ?. j& X9 K! ^: R$ N# U
) ~" y) I# c1 b% }) X又係果句, 有d係真係做野..
) D% S" F% p! o5 A- R有d係真係玩野, 睇你好唔好彩
作者: HansChan    時間: 2005-4-11 02:26 PM

Originally posted by minghkhk at 2005-4-11 04:34 AM:
# C/ e' D9 i" y其實佢態度差係策略....<-- ...
5 y2 G. s+ Q" h) h甘唔代表係一個好既approach!7 e7 `' ?- t. ^0 F% U
唔係佢要做o野就可以惡晒!
作者: austin666    時間: 2005-4-11 03:59 PM

其實警察查身分證有好多原因
5 O- ]* v, T4 h4 {, P而且佢冇必要答你亦係真的; V# ]' v9 t4 H: p. ~

" Q+ _4 q4 l3 O& `# i' i, s1.失蹤人口& V  R$ i, S( z0 }
2.非法入境者(ii)6 R( K) z1 |+ j+ i
3.通緝犯
0 y, t- F( l- t+ p" @4 Z- b8 K4.冇交罰款的人
" i6 T3 L5 H  Y7 b5.在監管期的人,好似d守行為的人有冇犯例
8 e, K+ _9 f, h! w2 O8 l6.call台叫佢地留意的人
4 J0 B" o$ i( w4 a# L(好似call台叫人留意著成身黑色的人,通常中招的人就係呢樣,不過call台係吳一定會講什麼原因要留意的)% L' }! ~; n* ]) A$ P
- K8 C8 n9 ]4 m: A1 a1 I* E
仲有n種情形..................
3 t$ Q/ J" @8 T& @1 p. |5 v- s  Q2 M- ?
警察有權在任何地方查你身分證9 f' l0 N! B* |% G! y$ o7 L
你等緊車查你都吳算乜野,"折停"架車查都仲得.............(好多過期居留,人蛇都係衰等車)
  _8 X, K* i3 `3 d7 }& ~你冇權吳俾佢查
" m  B: B( r2 n1 d& V  Q: ]6 V, Z但可以要求返警察局先查' b5 q4 v& E' w* |

: W' |$ Z+ J* U
# A# O3 R5 Z6 l; I% N- ]坦白講睇左呢篇野真係太多人吳知警方運作
作者: HansChan    時間: 2005-4-11 04:34 PM

Originally posted by austin666 at 2005-4-11 03:59 PM:
6 a4 \/ |8 I( [. W6 B/ ]其實警察查身分證有好多原因2 I+ r; s# ~* u5 W( @
而且佢冇必 ...
  k6 [3 g5 @- D6 L$ a' o
佢係可以查!
1 m3 U* X- w% _/ V問題係佢o地o的態度同問或睇好多佢o地唔係可以係又查唔係又查既o野!/ e! L1 P/ O. ~) s+ r
o個次我問個inspector佢o地憑乜查人, 大玫上都係你講o個o的!; [9 N; d+ `: `5 ^1 H  Z/ O
但個問題係佢冇理由冇端端問"地址"或"電話"更加冇理由"返閱"人本organizer或日記!哩o的o野個inspector話係佢o地冇權知, 或我o地有權唔提供!' X3 u9 Z2 C% W- b9 b# V0 h) R
好似o的死差佬問我企響度做乜, 我答佢等人己經可以, 佢再問我等邊個, 我次次都係話"你有乜理由要知?" 十個九個都唔會再問落去, 餘下o個一個咪o個o的以為自己大那晒o個o的囉!
: j% a4 D& E2 q* l6 v" r% o, ]我試過楂車經block, 佢要搜部車,okay, 佢睇我個袋入面個file o的公司o野, 我小到佢仆街, 佢其餘o的伙記好似好出奇個樣, 好似覺得居然有人會唔俾佢睇...條粉腸根本解釋唔到佢做乜要睇我file內文件內容, 我同佢講"你一係佢就認多事, 一係認你濫用權力!"佢都係解釋唔到, 最後三條死差佬話"唔好意思, 人有錯手, 唔覺意睇o左你o的文件, 我o地唔知係甘重要既,希望你唔好介意!" 我反駁佢"重唔重要都唔應該睇啦!我甘合作你o地就離那晒大譜!!!"
; i, i0 Y7 k! f- A5 F, E根本好多o野佢o地就冇權同冇理由甘做, 只係人o地唔出聲, 佢鍾意點就點.
; t' C4 [1 f" l: x; O你一出聲佢o地解釋唔到o格!有咪好似我之前講響大角咀見到o個o的似住自己係差人大你囉!
* M+ D, y$ J* x4 |1 f9 j3 u- q2 S再講, 你差人乜運作我唔理!你差佬有你既職權, 我合作己經可以!但令人勞氣既係, o地做既o野係唔係佢o地職權根本就唔係下下都知, 重要俾人發現好多都唔係佢o地職權范圍先把幾火!!唔好要人睇量佢o地o的乜難處!係難處理o架! 處理唔到唔好做差佬囉!好多時唔係我o地唔同佢o地合作, 係佢o地做好多o野影響其他人人生自由而仲要係佢o地職權范圍以外!!
- [7 u" ?- @+ M6 Y, X7 g% z行行下街, 你走埋黎要人同你合作, 甘你態度係唔係應該好o的?下下都老憑甘, 重要玩下你, 甘點唔燙?
" G4 O, Z$ n9 \( B" V9 H我執到個銀包拎上差館都要俾人用審犯甘既態度盤!哩o的唔係叫死差佬叫乜?
3 M% E$ d1 U. A+ M6 P7 @
+ X& W* d" |+ M( d[ Last edited by HansChan on 2005-4-11 at 04:43 PM ]
作者: austin666    時間: 2005-4-11 04:51 PM

問電話地址就知你係咪身分證的本人
作者: crap    時間: 2005-4-11 05:11 PM

Originally posted by austin666 at 2005-4-11 06:51 PM:
' _4 }8 D! i+ j$ h) g' R問電話地址就知你係咪身分證的本人
8 N8 u) U* l9 Z. T# A$ R/ S. W3 [

( ^2 {6 @+ \& H% d+ m
* u( w3 Z& ~) ^9 r咁點解d態度唔可以友善d?
) q3 s, b  Y) s& e: B+ o: P$ K6 A  [當你咩都無做錯, 無啦啦俾人當犯咁....
# c+ a# ~/ w- E+ H' o+ o有邊個頂得順?
作者: HansChan    時間: 2005-4-11 05:35 PM

Originally posted by austin666 at 2005-4-11 04:51 PM:, H0 z& |$ J# k" O/ z) v7 B
問電話地址就知你係咪身分證的本人
; u% x% D7 C' H$ @0 R) P3 e$ v- c但我有權唔答!
/ o5 w# X! `2 E都係o個句, 佢問完今晚三更半夜有人打黎玩電話我入唔入佢數?
  ]" n4 A4 H2 ?! a我聽朝屋企俾人打劫關唔關佢事?
1 S! r% g( }1 E2 h( Y/ z) |身份證己經係證明持有人身份, 根本冇理由再同一時間追落去!
, s8 R" @7 M8 v& M甘追落去可以話登記地址同電話都係假!仲有我可以冇屋企o格!!!7 k; F3 Y2 i0 q* m& x: k
甘樣照你所講, 身份證都唔代表o的乜, 不如一有死差佬行埋黎, 帶佢上屋企拎埋出世紙俾佢睇我就係香港合法居民喇甘啦!佢要唔信或懷疑就點佢都可以懷疑o架啦!$ q4 T6 _% B- z9 d6 z" x4 a& u
你拎passport出境都入境處都唔可能有你冇你都懷疑你本係假啦!" N2 h* h9 J" X$ F( j( S5 c
身份證明文件咪要黎甘用囉!依你所講, 身份證明文件係要黎進一步懷疑同調查既工具!佢要查係可以o架, 查個犯咪得囉! 佢冇足夠理由證明我係犯我就冇義務證明我唔係犯o架啦! 做o野有等級同程序, 唔係下下都要去證明到底! 響街調查, 身份證就己經係足夠!
3 b" v4 }, a3 I+ N( P4 A9 A/ d我唔係犯, 佢冇任何理由可以侵犯私隱到哩個地步!; N4 Z# \/ \7 t; R  n0 Z
再講, 搜袋之餘返閱其人既文件同organizer又係為o左乜? 我只可以係話佢o地故意侵犯他人私隱囉!
! J. B# m% }9 s& {! U同埋都係o個樣o野!態度問題!: Y! v/ O$ ]& n8 ?
根本好多o野佢o地自己都解釋唔到, 好唔明點解佢o地要做到甘黑人憎!0 H, N4 T( x# j) X+ h0 f0 U
+ ~1 u  n$ Q* i1 T
[ Last edited by HansChan on 2005-4-11 at 05:42 PM ]
作者: 黑黑仔    時間: 2005-4-11 05:44 PM

人有好有壞...差人都係~~
! g' _; L' O7 p! d) XHansChan唔好咁激~~過去既已成過去~~
作者: HansChan    時間: 2005-4-11 05:58 PM

Originally posted by 黑黑仔 at 2005-4-11 05:44 PM:* Y0 W1 ]" r: o; F6 `
人有好有壞...差人都係~~, {  v/ Y" Y/ P
HansChan唔好咁激~~過去既已成過去~~
9 b1 u3 I. i  x" @  ]1 A* B6 |
我都只係講好多差人係好多餘!! Q: t5 O( x( S. P! J( M# ^8 f
唔係一定話佢壞!
, v. N2 T' I! v8 n" k2 B9 B好似佢問我企響度乜, 我答佢等人!) Y  \2 F$ R# q8 q. K
你再問我等邊個係唔係多餘?: ?. r1 w6 T2 H$ I! t6 e6 ~
okay, 你多事甘問, 人唔鍾意答你, 甘咪算囉! 做乜要又話"我係呀sir, 問你係唔係唔答?"之類既說話?7 U' |) M; t6 ]9 m. E; n5 ]
我而家好耐唔耐都有試過響街俾差佬查身份証, 問我而家去邊, 我答去街!. U6 W2 O+ i. z; |' a* c
大多都唔再問, 有o的仲好好態度話唔好意思阻多我一陣. 甘哩o的咪大家好囉! 0 y) [3 v7 |6 {% Y& e
係要有似住自己係差佬!係要大那晒你睇, 係要你做個"我好那驚你呀!"甘既樣俾佢睇, 一係就好似查你家宅甘!
7 K9 N, N5 |% s; B2 c! m1 H0 F9 ^- ?% [我執到個銀包拎上差館都要俾人盤甘...
( m3 U/ f* {" O4 J8 q; C0 |o的甘既態度點可以接受?5 ]& i3 X$ W# A
根本好多時唔係人唔同佢合作!係佢唔識尊重人, 但佢o地只會interrupt為"唔合作"!- B6 E* e  L* e9 b
. f6 J! I0 n) L6 E$ @
[ Last edited by HansChan on 2005-4-11 at 06:04 PM ]
作者: austin666    時間: 2005-4-11 06:50 PM

Originally posted by HansChan at 2005-4-11 05:35 PM:
; G0 i( |4 t$ d2 {- {' C7 Z
  Y& F- @$ N; J) z8 c+ X  A, a' R但我有權唔答!; L: o$ l1 {& r) \/ z
都係o個句, 佢問完 ...
. _! I4 e! _# F# O8 T  F6 d
8 r' o% Q6 U, Q. y. w你冇權吳答( @+ v3 R* q5 h; C
但你有權返警局先答
6 B8 @1 |& V. f/ y' e  X! x
) C# @9 |3 O8 B9 }5 c仲有如果佢態度差. d. p1 Z; k1 I+ `2 x, C$ H
你又好似上面打咁答佢' ~: s2 v. G5 |& }3 T0 f; `
路過的人只會覺得  t( Q" B+ o% k6 Y: z& K! P
因為你係咁D警察先係咁的態度
, ^2 H9 W( O- `
% ]% }4 M3 d2 q! g1 F$ s你不投訴7 O$ J8 O5 V' g9 i
你覺得佢玩你,9 n9 ]  A3 X% j
佢一樣都覺得你玩野, j! k- }7 W5 x  d: _
$ M4 V4 m* N% w) q1 P5 S
其實你有不滿
, I9 B  C" D( C2 E1 @. v5 y講真去投訴佢好過啦9 M6 \9 a) T6 x
拗贏我都冇用" A4 C# w. [7 \) d& p" d, S

/ g+ P# `$ U' B3 t. K如果係我一定玩到盡
) R9 }' Z9 E( \- Q# B
' N8 T1 I4 H! m% @8 z【有理橫行天下,無理寸步難行】
作者: HansChan    時間: 2005-4-11 08:54 PM

Originally posted by austin666 at 2005-4-11 06:50 PM:5 u' q$ J/ R2 [7 H* r; y5 \; V: h
/ v* h9 ]) n3 F, Y# n6 M

5 o" J7 @  d8 l, T0 |& w8 ~你冇權吳答
' k( S. o3 v* K' o' J' O" \" i: }但你有權返警局先答
1 C+ |, i8 a5 A+ f' D3 s
4 m( n/ j' H  ~) \ ...
" L1 x; w- o/ C* f3 f( x我試過投訴, 結果係點同詳情係點, 你可以睇返上兩版個post!
3 M5 h' u% k* @- `投訴根本係費!
" O& U7 M( P2 L) v仲有, 電話,地址同私人事係有權唔答!inspector講既!9 W$ T0 c! [2 i4 a* q( K, O; B
返差館先做係搜身同身份證only!
/ c4 S+ E: x6 m身份證己經係合法証明文件, 電話同地址唔係!!
# i& R( ]5 i( T1 a0 D9 H) B如果照你所講差佬問電話地址都要答, 你條女係邊個又要答, 你著幾多號底褲亦都要答, 你幾時破處都要答!因可能得一個austin666合符o個三個答案!
# y/ P# I; B3 r- u冇必要同你拗!!只係我說出經過同上次投訴個inspector答我既o野!因我知的確係有好多人係俾o的死差佬甘玩而又唔知某情況可以拒絕!
4 u1 g7 Y/ ]9 N! K可能你覺得差佬永遠是對的, 哩個係你既事!2 M; C2 f( n) {  G
同埋香港基本上任何一個投訴機製都係廢!基本上差佬都係幫返差佬, 好似個inspector甘, 佢雖然答我法例上我可以唔答佢同唔俾佢睇o個o的o野, 但佢點都加多句"你唔講佢知,佢咪仲懷疑你!"基本上佢都支持o的死差佬玩你o架, 我駁佢,佢都係表面上話個差佬唔岩兼濫用職權!到佢話接受我投訴喇,又點?咪又係乜都冇做過! 李嘉誠去投訴佢就處理喇!
5 _2 Y+ u. r- m- G4 u唔係只係差佬係甘o格, 消委會係甘!上次pccw屈$200, 我去信pccw投訴佢, 佢做戲甘寄返封信我話處理中, 跟住話pccw己經同我完滿解決o左件事, 而佢亦唔會再同我更進!4 J5 S8 Q2 U2 F2 b
投訴囉!同俾人夾埋玩多鑊冇乜分別!
% v& [% d: |* Z! j途人點睇係一件事, 有人覺我玩o野, 亦都有人覺我被差佬玩, 可能我冇你甘顧及型像, 冇你甘受大眾歡迎!
. i2 n: t: S3 L- J4 ]9 `重申!冇同你拗過, 贏你亦冇意義!
1 X$ ~$ {: Q, f0 G. G只係將自己經過同投訴後所得既答案講出!
9 X/ u" c. V6 F! ^3 B0 Y  G9 d% {' ~' d4 D! \
[ Last edited by HansChan on 2005-4-11 at 08:55 PM ]
作者: austin666    時間: 2005-4-11 09:43 PM

地址係你申請身分證果陣就要填的5 G0 p1 k' q8 w6 w+ \
仲有問地址就係當佢覺得有問題1 h8 h( R4 t; I& W0 M. y5 G
CALL番台就可以知係咪真(即係你申請身分證個地址)
/ s& v! l' X4 Z1 F你答另一個佢有權做野" |3 T, |1 a$ j4 _) H5 B2 D
4 E) C9 F' ?7 [5 S2 v
仲有好多人吳知搬屋一定要更正番地址! K. K; v8 Q4 r; e3 v
(如果吳更正有權起訴的,不過好似未用過呢條例,亦吳係咁多人知)
& X/ N" d1 O! S" r' a  L: A3 J0 F0 x  K! m( p4 W
仲有我同你講地址,電話! c5 H4 }- a& Z2 O' w1 T9 i2 `0 [/ f
又同私人事有乜關係?7 l! m1 E% k, ~. ^% a5 \+ l  k& v
我由頭到尾都冇講過同私人事有乜關係" l( y4 i- I. u+ Q# I8 m
. `* _' T, L% C# P! W4 o8 U
"如果照你所講差佬問電話地址都要答, 你條女係邊個又要答, 你著幾多號底褲亦都要答, 你幾時破處都要答!因可能得一個austin666合符o個三個答案!") i% z, x/ s9 x5 ]0 a7 f8 L
! |+ d9 _4 ^& ^% `5 G* ]( W: k
9吳答8
/ ^7 Z* D( c" d1 ^( e有人咁問係人都投訴啦(應該打999問下,青山,小纜係咪有人走出黎玩野), U1 `9 z; b) [4 G1 }7 c# i
而且同你單野又無關
: p1 q: b8 `  R  a- D2 k( b; D- k4 X吳好凡事都無限上綱,上線$ G, P9 f) j* G% A
, ]! b5 Q0 c; B  Y/ v( T
[ Last edited by austin666 on 2005-4-11 at 09:46 PM ]
作者: HansChan    時間: 2005-4-11 10:24 PM

Originally posted by austin666 at 2005-4-11 09:43 PM:" S* ^0 @1 L# w: f2 C2 S. [6 Z8 D/ L
地址係你申請身分證果陣就要填的. I6 h! }$ Q3 e' e% X$ v# B
仲有問 ...
: D4 U5 K, R0 ~3 a
係要登記o架!
# B+ v) T2 g) S2 U8 s* r3 v- ]但正話咪講過你知囉!; v8 E1 S; ]' N" g9 S6 s
身份證響"一般情況"下(如街頭俾死差佬查) 係合法而且己經係"足夠"證明你身份!4 X- N4 I' k- A6 [/ S
要問地址電話係"進一步"!如你岩岩錯咗啲乜俾人捉咗返差館(因甘既情況下係嫌疑犯!)
4 Z6 g7 t/ s9 a我都知搬o左屋係要同人民入境事務處改返, 再得你提醒,你真係功德無量!- X6 S1 z+ v+ Y1 H
唔係有意乜都拎出黎講, 只係一個比喻! 如電話,地址響"一般情況下"係唔需要俾啲死差佬查, 若要就同佢要你話佢聽幾時破處冇分別!(可能比喻唔好, 因我唔夠你讀得書多!)! T1 V2 _( H! A8 M, [
佢有權懷疑你乜都得!但合作到邊個程度係有個譜!唔係家宅都俾佢知晒就係叫合作! 如果我係犯, 唔止電話,地址, 好多o野都要答添! 但行行下街唔代表一個人有罪嘛! 行行下街一個良好市民俾查身份證係"一般情況"!!!冇"必要"咪唔講囉! 佢問我係唔係等條女, 我唔講係正常o架喎!同樣, 佢未到問我地址電話既"情況", 我係"有權"唔答! 佢要既只係查我既身份證明, 一張"合法"既身份證己經足夠!
* ~3 f6 ?# T  H佢要懷疑都要有充份理由, 佢錯咗唔代表佢唔駛負責, 只係到去投訴佢嗰時就好似嗰個inspector甘, 扮做咗o野就算! 如果個inspector唔攬佢, 佢一樣有責任要"咩". 根本整個投訴部門只係做下樣, 做場戲玩多你一鑊, 整到你覺得吹班死差佬唔漲!
  M) A0 Z; X$ X0 p8 r4 p試下李嘉誠去投訴丫!你估會唔會好似我投訴甘, 扮做咗嘢就算?
作者: austin666    時間: 2005-4-11 10:48 PM

可能我講得吳清楚
3 W" f6 z$ o7 M7 j9 v- D* `4 s3 Z. B0 b* p$ A* ]

9 b% h7 d1 ]( M身分證當然係可以證明你的身分啦/ S$ e3 B1 ]( x' I8 |7 ]! ~5 O
但持證人係咪相中人呢?* n9 d/ R5 o6 W& S' `. \; l
咁就要問野啦
' `6 B1 }: X0 F& i4 x6 [最簡單就係問地址
/ {/ {! E2 N& ]/ J因為張證冇寫好難撞中
( J( v# w$ ]  U6 E8 o6 _咁先知有冇使用他人身分證. q1 A! f* n( w* z. M% o5 Y: W
- T4 H, L7 w& \1 H  f- M
講真丫身分證D相,* m4 \! z$ _3 I( s2 g0 e& k
有幾多人影得同真人差吳多丫" a$ m$ h2 O3 T
有時自己都認吳到啦" t* A" u2 C- j( d* M/ W1 n  U* e) r

A( x6 r# {" |% `  ^3 U6 ^其實你一直講的係態度的問題' @; D8 @# `; J! z
但如果你有留意9 P4 L" [% Z$ A* F) W6 g: B8 l7 P
我只係解釋番點解要咁做的原因唧8 C  ]) I! A1 E- q
吳係代表我同意佢地的做法
作者: HansChan    時間: 2005-4-11 11:03 PM

Originally posted by austin666 at 2005-4-11 10:48 PM:
2 h/ V+ P% f, r8 T) J8 Q1 _可能我講得吳清楚# a4 }( w# F, ^$ S$ b# v, C* A
3 L( k- R/ Y. [. s1 x3 L* I% {) v
  a# [5 H! w% S0 m$ S$ Q% t
身分證當然係可以 ...
  {4 w! L4 n. F; q1 Q1 d& @我都明你講乜!4 ?( P3 `& [% c9 y; k( U
我文字亦都唔係太好!# M; b' U+ J  ]5 {* _: ]
個inspector話響"一般情況"下(如正話所講!)佢係只要查你身份證!) t$ n( [, B! i% S9 [
佢係冇"必要" "專登"證明你既身份證既真偽! 除非佢有"足夠理由"相信張身份證唔係你既或者係假!所以有冇足夠證明就係佢o地自己up! 若佢要玩嘢, 佢就可以扮晒嘢當你係同同區某某案件有關或某某失踪人口而要查你哩樣嗰樣, 甘就唔係一般情況, 係當你"嫌疑犯"!!" ]* z& J4 U- a, B% E% a- \% K- @# @0 m
佢除非係佢似住差佬要玩嘢, 又或者呀曽蔭權唔見咗個孫, 又或者係因某某事件要全區作"進一步"調查, 佢先會問甘多嘢!(如果係第二,三樣, 我就覺得講俾佢知都冇問題, 因佢真係做嘢, 係警民合作, 但第二三類基本上係唔會睇唔出, 因通常都係幾個差佬一齊兼"折"得好密下!所以好少可係第二,三種情況, 通常都係第一!)# |& n/ z1 x/ ^/ U9 {
但好多時係佢自己因人唔答佢啲九唔搭八問題而條氣唔順, 越問越仆街!
+ H, R/ m/ A2 d8 P試過佢問我係唔係等條女, 我唔答, 佢問我小學讀邊間, 我都唔答, 佢小我同佢玩嘢!基本上我答佢現在做乜職業都己經足夠, 冇必要話佢聽公司名或學校名!都係嗰句, 係未到我"有必要"答佢既"情況",佢根本就冇必要問! 佢越問越過份, 點會冇爭執?' T2 o0 R! e! r* f& w* @
再講, 身份證同地址既相互相核實, 只要地區同屋苑名稱都己經足夠, 再問人乜樓乜室同電話(我試過唔俾屋企電話佢, 佢話手提電話都要!)只係佢鍾意甘做就甘做!  k1 D, `/ @' N( B2 R( l
. |9 n( t+ Y! q2 \  [' @6 D
[ Last edited by HansChan on 2005-4-11 at 11:15 PM ]
作者: crap    時間: 2005-4-11 11:43 PM

Originally posted by 樂壇渣Fit人 at 2005-4-12 01:26 AM:5 m  ^& W  J* \
sorry, 小弟冇被逗過. f2 x4 ~& y7 U, _$ `8 l8 E
冇得分享添
( Z2 a( D% A1 }$ c  O5 L+ v  N' H
% q& V" j. T1 d5 c% s( {7 Q
, 咁勁?!6 k! t3 n4 u1 F5 B/ C
6 N' P8 H" |0 @" n% r
anyway, 多謝你的分, 大家真的很認真回
作者: newman2005    時間: 2005-4-12 01:02 AM

去完pub飲嘢走既時候check過身份證而已(但乜都冇問過), 咁算唔算?
作者: robertchai    時間: 2005-4-14 09:00 AM

我有次返工途中丟左D交件,返去一順路搵都唔見,勁急既時候,有個死差婆查我
4 f  O& `# H( A' H0 S我激到差d想打佢,不過廢事話我打女人,算啦
作者: crap    時間: 2005-4-14 09:07 AM

Originally posted by robertchai at 2005-4-14 11:00 AM:; S5 V7 u* w3 s( T' @
我有次返工途中丟左D交件,返去一順路搵都唔見,勁急既時候,有個死差婆查我& G: J5 ]6 k* r
我激到差d想打佢,不過廢事話我打女人,算啦
& B& `+ S, ~% o$ A/ {+ L
! k* K% D; T; O9 m. c( v
咁慘7 C  y: j; }( E' E, r* W' l  Y
咁你有無叫佢幫你手搵? 佢有義務幫助市民嫁喎
作者: crap    時間: 2005-4-14 09:08 AM

Originally posted by newman2005 at 2005-4-12 03:02 AM:
  ?  C% n7 O. P- q) d去完pub飲嘢走既時候check過身份證而已(但乜都冇問過), 咁算唔算?
' K6 R9 ~* }' R& F

8 O8 c  d' k- V: Bum.......
, L/ a6 a/ [$ c5 ]" r5 Y好難答你, 都應該算
作者: robertchai    時間: 2005-4-14 09:11 AM

仲有兩單case,我老豆同我老豆個朋友既7 }% S9 Y, P: r# P

1 n0 p% k) ?! J; L- X8 z我老豆樣衰就係人都知,佢成日比人查証,有哂經驗,不過如果條友太串,我老豆玩硬佢
9 ]! U" P  [3 d- R有次比人查,條友擰住佢張身分證音音嘴唔知笑咩...% ?' i2 |3 ~( t4 T1 T- Q8 r
我老豆又音音嘴同佢互笑,然後退開左幾尺,條友以為好好玩3 g: ~4 j3 c5 Q% h
我老豆其實係打999= =
$ B' M# S: N: @! c& R( f2 `"喂,我而家0係邊度,有個駝槍既渣住我張身分證,我好驚,要求差人協助": f, g( @* a& w0 ]# R' y- r
個傻仔仍然on99咁以為好好玩* P% \! ?& c1 c
5分鐘之內,差人到場,個傻仔先知個死字點寫...
6 @! l6 a. y0 f* L! d" [1 B  \6 J4 S# l$ u  C' N
老官對我老豆講"係咪玩野呀?"0 N: ~/ ?1 p7 s8 C1 g( r
佢話"咁我講事實蹯,拿!!!!佢有槍架"5 V. u/ `6 R% ], b8 |3 P3 ?
老官即時拉個傻仔埋一二便用粗口訓話"x你老母你傻X左呀"" K  i: |9 z+ m+ l2 a
小完幾分鐘之後老官同我老豆道歉就離開...) I, P! P, E8 r: m

: Z- g' [" A6 v% P: y$ R9 p$ [另外我老豆個朋友又係遇上串串貢
7 z* o8 o4 N3 r7 s4 V佢好鬼賤,特登去燎傻仔把火
1 g% t6 V- x$ y2 u% e9 u2 t" L到傻仔火到上心口出言恐嚇時佢就開手提錄底哂...3 ^0 @! n* ^$ n* w7 w. O
然後仲告埋上法庭...
  B! G2 O! i5 x
. c  k. K, }% i- b9 g6 z( V; j  j0 J9 [, M( F% K1 i
對d死傻仔唔洗咁好架...用下計仔,包佢以後做死一世三柴
作者: HansChan    時間: 2005-4-14 12:19 PM

Originally posted by robertchai at 2005-4-14 09:11 AM:5 G5 v# ~$ J  c( `
仲有兩單case,我老豆同我老豆個朋友 ...
6 M4 X9 f# z+ P4 x3 ^  K0 z- U. t- w
好計喎!!
作者: robertchai    時間: 2005-4-15 03:40 AM

Quote:
$ t; Q1 T# B2 Z6 Q+ N+ U3 \  r8 ]Originally posted by robertchai at 2005-4-14 11:00 AM:& t: [! L3 z" h0 _# g5 g% i$ v
我有次返工途中丟左D交件,返去一順路搵都唔見,勁急既時候,有個死差婆查我& Z; s5 Q2 |# |2 ]- d, G) ]. J
我激到差d想打佢,不過廢事話我打女人,算啦  . a1 c: I4 p0 Q9 b: W

$ b; ]5 q% ]2 `8 [( X0 h2 \/ [4 A- f# |; Z' Q5 G

( F3 B7 J' r3 G! J2 M# E咁慘' F  J; [1 ~# W
咁你有無叫佢幫你手搵? 佢有義務幫助市民嫁喎# D1 t) n( z* K3 g* t# o
# S' d* Z/ d5 v
* c# e8 M0 E/ \5 _, q7 N

' N* R& f  h2 S' U* u+ L有!!!!% V" D( w/ y, V8 I7 a  D: H( X4 L
佢話"好啦,沿途幫你搵下啦"就走左/ B3 W! }8 I, F  h; T
4 W# {1 q: v' y$ z0 ~
如果我當時有心玩野,一定串佢/ s: H3 D  O6 Q- n
喂,你都冇叫我留電話,你搵到點通知我呀,叫我日日去差館問你搵到未呀?
作者: cd-key    時間: 2005-4-20 02:08 PM

一次係機場等check in,之後有隻德國類似特警既物體黎問我去邊,我話去德國,之後佢問我去德國做咩,我話我係德國做生意,之後佢問你係個邊好耐啦?,睇你個樣唔似,咁你d錢放左係邊,我話放左係我德國間屋入面張台上面..正on 9
作者: HansChan    時間: 2005-4-20 02:52 PM

Originally posted by cd-key at 2005-4-20 02:08 PM:2 V; {9 s1 B9 m; [8 i  Y9 t. W, A
一次係機場等check in,之後有隻 ...
% c1 Q  g$ X2 v% U" n
一句答佢"關你撚事!"
作者: 艾奧羅斯    時間: 2005-4-20 08:36 PM

好耐好耐喇.....暫時係我人生中都係既一次...
- }, H0 z( R: J. a& }係讀書個陣..約中一到啦..冬天.5 w3 i  ^/ v# s5 A
係我睇完醫生返屋企,去到屋企樓下,就有兩個差人埋黎問我,
4 p5 b3 C5 j- t8 O差人: 細路,你做咩架 !
) z; H) [% x. Q: e: a8 M; i3 t  v我答: 讀書  : J% J( s  D) ~+ [2 e  A( J/ d
差人: 咁能串啊 ) m& V. P  M: M/ `, C- y& S% p; I
我答: 對唔住 ...2 @  W( x7 n- |- T  t9 f
差人甲: 你同我行埋一邊先,
) K  P) Y0 p; n. m5 z5 _差人乙: 你係咪XX, XXX (佢講左幾個三合會既當口名,我個陣識鬼咩)
- p6 T/ O6 N- \# n. |8 C我答: 唔係, 我都唔知咩黎 !: c- i* {+ N& U) M* W4 V. ~4 ?
差人: 你係咪未比人打過啊.(好凶)
: X% P1 i% B, I  t7 ?, M我答: 咁我知係唔知嘛..(好病既語氣)0 Z+ x/ ~9 ?9 R2 P
差人: 大聲的同阿sir 講野啊 !!! {" K, {0 i1 Y
我答: 你都見到拎住的藥啦,啱啱睇完醫生咋!5 B+ G7 N4 j9 S' Z
到最後好彩有間賣零食既鋪頭既老經過,同的死差佬講,話我係到住左好耐先冇事!
. `2 \7 }1 n: h% C/ ]
! I6 P$ Q6 g( v你地睇完可能會覺得我吹水,但一定係事實!!
/ K0 O3 E! K2 M& m- g& Q- ^" z雖然隔左好多年,呢單野我永遠都記得!!3 F0 [, ~; |$ @6 M8 a, m% N
對住一個病緊既細路都可以咁...之後我就好憎警察!!
+ e* @, g, a0 a+ o! h+ @2 o( X- ]- ~) ^- a: E+ _# e
[ Last edited by 艾奧羅斯 on 2005-4-20 at 08:55 PM ]
作者: HansChan    時間: 2005-4-21 02:17 AM

所以叫佢哋死差佬係冇錯!( G1 q) X/ v# m6 B- {8 x7 [) t
以前讀大學一年班嗰時, 試過成班friend(有男有女)去打機,有死差佬(有啲係便衣)入黎查身份証, 唔知做乜人人派張紙(白紙一張)派枝筆, 叫我哋寫姓名電話同地址, 我照慣例唔寫電話同詳細地址,條死仆街便衣問我做乜唔寫, 我答佢(之前啲post我講既嘢!), 佢冇出聲. 但我啲friend全部唔識, 叫乜寫乜. 第二日我有個friend, 女黎既, 響屋企收到一個死差佬電話, 話佢俾既資料唔夠詳細, 話要佢俾手提佢, 佢又白那癡,真係俾喎! 之後隔多兩日, 佢就打條女手提, 約佢飲嘢又話做個朋友..我個friend話唔好(俾我佢我實屌條仆街!), 之後又打黎....一兩次之後我個friend接到條粉腸電話俾佢老母聽, 佢老母屌到佢仆街! 仲話叫佢上佢屋企佢再屌過佢, 條死仆街先冇再打去!
$ ^* c9 t8 B& `講真! 我第一次俾差佬逗都有成八九年前!第一次乜都唔識, 俾佢寸,俾佢玩(條仆街態度超唔好就係例牌, 佢居然問我係咪有犯過事!!第一次唔識, 就只係識話冇! 換著而家實屌到佢仆街!!!) 到而家都有俾死差佬查身份証(當然做學生時係多好多!而家好耐唔耐一兩次! 返工著西裝就未試過!), 十個八個啲態度都係超差, 係要寸下你....一寸我, 我就話我有權點點點或寸返佢., 有啲係即刻收聲, 有啲就條氣唔順, 係要再玩再寸, 我又還拖, 越嘈越煩!
! G& H# o9 }$ H) Y( i) Q根本啲差佬就麻那煩, 屎忽痕冇嘢做, 正死仆街!
! h$ T. }) I3 J' r! O; U所以成那日有報導話差佬執勤時遭不禮貌對待, 根本就未必係甘樣!係啲死差佬自己攞黎, 根住就乜都話市民唔岩!$ F1 k" x6 E& V+ T
我係偏激!但我都會話香港差佬由高到底都係死仆街!# J' E6 f3 W# W
咩叫執法者啫??啲甘既蓋家祥做執法者喎!執佢老味啦!
作者: Asurada129    時間: 2005-4-22 04:21 PM

呢世仔暫時被逗一次...但係同一班friend(有男女小學同學)一齊...
& f4 x  N, `$ s1 v5 H% ?話說我間中學係放假學校(我阿媽話....因成日有假期....唔係紅日)....甘放暑假又比其他學校早...8 o3 K2 a/ k  {9 U2 U
甘無記錯應係中二暑假....小學同學聚舊大概朝早11時左右出街打波....係街場冇其他人只得我地一行七人....甘其他學校仲番緊學......就甘遇到2個行"bit"差佬走埋黎問為何唔番學打波....甘我地成班就甘同佢講我校已放假.....但佢唔信....後尾佢call總部問........但其實我地覺得佢走黎問係我地之中有個靚女....少少mix樣...幾靚的....
作者: Dr.anger    時間: 2005-4-22 11:40 PM

Originally posted by 艾奧羅斯 at 2005-4-20 08:36 PM:4 \, G# U- _5 ~# ^$ @* h# Y6 j
好耐好耐喇.....暫時係我人生中都係 ...
& R$ P8 V: S0 y( A
...o個兩件野係咪弱智嫁?
作者: Preston_tron    時間: 2005-4-23 01:38 AM

of course not
作者: 段云    時間: 2005-4-24 01:23 AM

我到而家剩係被差佬逗過一次,不過我經歷比大家好好多。
, N  h- e' n" r7 q3 ~! {! _果兩個差佬都幾nice,無串柒柒,又無話搜呢樣果樣,仲同佢地吹左陣水。. K8 R- ]( C: Z1 Y
而且被差佬逗都係自己衰,
$ o) }3 T$ c% b! d) u* @; N: {凌晨成三點係中環一個人行係差佬都上黎逗下你啦
0 S5 r( K7 n- A* Y8 ?% P' _5 s/ i) _: `4 G. [( M; x
不過我反而係機舖未被人逗過。好似星期五咁,我係中環兩間機舖打緊機" u7 y/ L4 O& |* ^* n3 d' h9 Y
撞到四批差佬黎查機舖,但一次都無被差佬逗。  j4 f, `. }2 A3 J5 ]7 v7 l+ v4 i
日日係機舖都見到差佬,但次次都無逗我。
作者: 甲狀腺    時間: 2005-5-16 10:24 PM

我試過買左支天拿水,同幾個fd係山邊玩火
3 ?7 [; M' L! {: u結果比7-9個差佬捉住 但只係記書溥仔
作者: tobias002    時間: 2005-5-17 07:31 PM

no wor....ahah@@lucky me!
作者: kwajc    時間: 2005-5-18 06:21 AM

Originally posted by HansChan at 2005-4-10 08:51 PM:  r) M% d! l& ?. a
+ B4 f( ]# M/ b; z* Y4 o
佢講得唔好意思就算啦!係做o野o者!
: Q) x! u5 i7 X, H5 r; g...
/ I! y0 P+ t0 X2 H  U

- |1 N+ h! W! U1 ^( J# V* ^好一個據理力爭既事件......勁!!!! 個差佬要玩野反而俾人串番轉頭.....大快人心!!!!
作者: wc608    時間: 2005-5-18 10:36 AM

is it only Hong Kong get this special inspection from police officer?
4 G) B1 _: l7 m5 T# V' L3 cI never heard of this kind of inspection in other places
. n# n6 x: c$ o* N/ d( t. q(maybe i dont know)
作者: honeyharajuku    時間: 2005-5-22 09:39 AM

幾年前 我日日都出黎浦出黎玩果時.
, v- F3 ~8 ?( M4 Q1 ~; Q真係差唔多日日都比龜逗.' I/ G# w9 v% q7 j1 p; D
次數真係太多喇  好差佬壞差佬都試過.
* U: {* x8 e9 n$ g/ u6 ]2 F5 ]要我講得好詳細的話 就唔係記得太清楚喇..
3 p/ n! [; y4 D$ u; f3 n- B6 X5 K6 |  O! O) D; S3 N% t5 ^
印象中..! Z1 g/ {0 B6 P; T7 i3 i& `
/ y) e! ?) H; `/ `
吹雞圍差佬) I3 {; V9 X, k* T& c* n

0 r/ I9 d. r; u有日約左條女係中環某某餐聽食飯., M, t0 o3 l6 D8 \
咁本來我份人就冇乜時間觀念.成日遲到既...
: u# S7 ~$ v2 J( z* W% r果時一如以往..又遲到!  仲要好急屎!!xp8 N1 _+ q: X0 R# b2 s7 P
遲到+急屎 = 自然行得快.
) i% V. u) l% a9 K0 G$ `% F7 o- w好死唔死..呢個時候
. G; F7 B( _+ c# Y) j: ?9 B行到去中環某某街口比龜逗!& \& i+ c. q/ b6 y
咁岩果日又衰黑仔啵...竟然唔記得帶銀包!!!!(姐係冇身份證係身...)+ o7 |! N7 Y% b- M
隻龜問長問短...dum我時間愈耐  我就愈急....
  `1 o3 }2 l. O2 b: C) v當時女友又打黎係咁催!
1 d- f# w. R; d) B" O) d隻龜當時都問到興  開始爆粗喇..% l3 Q! Z* b: l3 R/ k
"你老母西.呀sir問你野呀!"  總之就又撚又西...3 w9 T8 h5 h5 t& t
我一聽到正常人聽到都會興既果4隻字..就爆出黎!!!7 }4 J$ A* J5 [% V
我屌番佢轉頭.問番佢"你問我係咪玩野丫嗎! 我依家問番你係咪要玩呀!!!"& B! L* W/ L0 p9 B. |7 t
隻死人龜即刻call上台...2 Z( o/ X% t1 M4 r
唔洗5分鐘 2.3架龜車  3.4隻鐵馬...
$ z/ p$ y2 d8 ?* G% c4 z' z- R+ e- m/ ]  x6 z
果時年少氣盛...血氣方剛!& s4 }8 `7 h1 _* X) _: U1 l
一時受唔住氣打左電話吹雞.....0 w" p6 `& U, i" N9 c$ x- K3 J* f
同差佬既效率一樣...唔洗5分鐘0 E* [5 r5 Y  y7 x' A6 Z6 y
街口愈黎愈多人. 廿幾人圍住班差佬.( T5 h! C. K- u; y
之後屌屌下..差佬隻大粒佬  吹左班反黑落黎喎...6 `8 d! i9 `$ e* f) }' d& I
(果時我同反黑好熟.成日上去同佢地吹水飲野.)' ], }/ ?: X; z4 k: b- j' y  H
呀王sir一落到黎..."你個死仔~又搞單乜撚野出黎呀"
5 v2 i: k: z6 L& O$ r$ U1 U% h我一五一十慢慢咁同佢解釋 :
0 [, S2 a% m# H) ~2 r事源係因為自己冇帶身份證.而果隻龜盆我果時態度又極之唔好..3 r' u6 ~. t" u9 W8 @
所以就搞左單咁既野出黎喇...& X$ U" @7 ?1 r* Q9 _3 t" x
呀王sir搞清楚成件事後.走去屌果隻"行必龜"....! L" a1 P6 n2 q2 B) M$ N
之後再同我講"冇野喇依加~  散咁d人先啦"
1 u- i2 _# Y9 Y' Z6 ?1 H$ C竹之就係咁完場喇~
8 `( |6 t  W) q最後嘈完我仲砰砰聲走去大解...0 N8 j6 A( f' o# P* x  e4 |* W. z9 w
搞到女友嬲左我成晚(因為佢等左我太耐喇..)xp1 v9 |: d; z2 l7 c" h

$ Q- E) p1 J8 F
- o, z& e; k) c5 ?話時話...古惑仔真係同差佬有仇咁.
7 f+ |& T  C7 J8 P5 [% k2 f/ w8 i: e好少差佬會好聲好氣..4 V$ ^; Y! |, |3 {
反而自己個樣斯文少少. 差佬少逗之餘. 禮貌仲會好好多.
5 U( ?+ W8 h9 J$ Q6 H1 H( [- [可能而家做髮型呢行.型象上改變左啦.冇乜再比人逗喇.+ N& s0 F" C/ |/ Y1 Q
對上果次比龜逗係前幾日番工又遲到.係條街度跑...xp
- Y9 l+ L3 O, A; B1 i
! ]( o1 f' @+ N; |0 f[ Last edited by honeyharajuku on 2005-5-22 at 09:42 AM ]
作者: donald15    時間: 2005-5-22 03:10 PM

本身我係中環番工
0 z" {) M" w" `都係朝9晚6既時間+ t2 _1 n- x# U$ m1 s6 f, m2 n4 m
通常我都懶懶地戴頂帽就番工  l/ d0 \# n% h: b
一去到香港站通常都會比人逗
作者: HansChan    時間: 2005-5-22 09:36 PM

最那仆街嗰啲死差佬......好撚鍾意響人面前落你面, 激那嬲你!' T* O2 Q) u, P8 d" D: H! W
早三年我岩岩買第一部車, 嗰時冇乜錢, 買咗部civic ef冇尾嗰隻.....有一晚同個女性friend經block, 班死差佬叫晒我兩個落車, 查身份証之餘仲搜車, 仆街搜到條女個銀包有個套....之後有個差佬拉埋我一邊搜身!仆街, 真係好撚火滾, 當街當行搜身, 仲要響個女仔面前(雖然唔係我條女!)...之後我聽到條女講粗口屌鳩個便衣, 甘我行埋去睇下乜事啦, 我聽到個仆街便衣話"我只係俾個意見你啫!"...之後條女話我聽話個便衣叫佢唔那好跟我哩啲人喎!) ^8 f1 {1 Q0 q+ L' }. \8 f
人要面, 樹要皮...佢老味!我同條女勁爆粗小狗佢......小完一輪,佢跟住話"我收返晒我之前講既嘢!"....跟住條女話正話條仆街叫佢寫底啲嘢嗰張紙囉返(因條女話條仆街己經call咗上台check完)....之後我一睇....又係手提電話同詳細地址....重有條女既英文名.....張紙係死仆街重打咗粒星做記號......用黎做乜就唔知喇!
作者: kaigi    時間: 2005-6-12 02:32 PM

我一個月比人check一次
0 b1 \+ A. K7 s9 X有時係穿得太7
  g" @, E& z  q/ z( k6 C' |有時係bring左個大袋出街
  h2 U( F3 ^) B2 j有時係等人....最無奈係d friend遲到成幾個字,人已經火火地1 R" p. b/ ^7 b* i
仲要比人查0 R0 u4 K- v& N+ ]% j& Q6 {

* j: N4 P7 u9 h, a6 `佢地查通常查d傻仔,因為安全(佢地)
作者: 800    時間: 2005-6-12 02:46 PM

而家好少查,以前十五、六歲就多,試過一日兩次,分上午,下午同一條街唔同差人) O8 y+ O; ~& H2 Y4 y
警察佢地內部可能有指令要查十幾至廿歲個D人,過左就好少查
作者: siuyip    時間: 2005-6-14 12:22 AM

我最高記錄一日三次.....
$ R$ [; V( `$ b% N( G; k! j! [% Z: J            仲要係三個街口之內被逗三次$ B& V# u( a) q3 a3 b/ M  [' y: P
      到第三次我已經想x佢...
$ J6 U4 t6 G6 I1 F& S. m4 V玩野麼
作者: wahaha1234    時間: 2005-6-15 02:54 AM

sometime go to MK
' q0 x& D& O% x* YD ar sir always 逗me  Y/ u5 |3 x: g( ^# d7 n, A
ho charm : (
作者: pkdonald    時間: 2005-6-15 09:51 AM     標題: re

有一次我同d同學去打邊爐,之後去左老尖飲野,有幾個警察走埋泥逗我地,仲好x串,問我地做咩,當中有個同學係幫辦,佢show pass之後果幾個差佬即刻死哂狗,頂...........
作者: 10michaelowen    時間: 2005-6-29 03:24 PM

有一個星期6~我因為遲到~所以著完套校服就趕去返學la~
1 O9 I3 q  I8 @1 y6 h唔豬係唔係我冇替蘇掛~although我自問唔係樣衰~5 E  j) }# q2 L7 F- U8 R
冇la la比兩個警察逗wor~叫我唔好行住~
# o8 F! A! g- g  x: u0 D之後有個12碼問我依家去邊~我味話返學lo~$ N2 \( `! d  O4 S$ A
佢:你返咩學ar?~. ?# X9 w! v9 Q8 ?
我:學校d保習班~6 z  `2 u% W: j* V- v# z# P# T
佢:做咩唔bring輸?
5 s; ^1 E/ u& C2 i+ N$ i我:都話返學校d保習班lo~
, f) d: r+ d6 R) h佢0係我件冷3找到一個摺好左既膠袋~
4 {5 t* }, q! n: ]/ G, X+ Z$ E佢:做咩bring膠袋ar?~! g* C  U' c- G, ]) ?
我:我返學去locker拿輸~) V; q+ g- Q( T5 P
另一個警察就話:中學0係興放輸0係locker~
& O4 x  t/ O4 l2 \/ q: i我:係ar~* J0 C2 l1 @# F) Y1 V" n
十二碼:咁你唔洗0係屋企study ga?~! ~" @; C6 j1 N6 \+ k1 W
我:我依家味順便返學拿輸lo~
! e  j5 n( z. L- v' i0 m# i+ w" e8 S條十二碼就不斷拍我個富袋~搜我個銀包~
& }+ c* Z8 T- O; T# n但係佢就可能比我草左好耐既足球card嚇親~=.=
7 z2 X. b9 m6 Y' w# |另一個警察:都冇野找到ga la~算la~
' y' _7 S3 s# c! V) r+ ^2 v- |) `9 R1 X- V( N) R
宜家諗番起~都唔豬條友係唔係gay紋ga?~
* u5 L( O8 x- S- M最得意既就係竟然冇check我id card~我0個日都冇bring~
9 _: u" q, l) j4 E之後我就好憎d死差佬la~
作者: HansChan    時間: 2005-6-29 04:08 PM

啲差佬十個有九個都係差態度啦.....0 S& q9 J& ^' C  \
有時唔係話怪佢執勤.....而係佢執勤但又要玩到甘串.......我試過讀緊書嗰時(大學一年班)有一次入間漫畫店....入到去唔知點解見到差佬........甘我睇咗幾分鐘走啦.....兩條死差佬走出黎....其中一個大大聲甘話"喂,你做乜見到差人甘快走呀?"....我話"我見你兩個唔到, 我只係睇完我睇既嘢所以就走喇!"
- G. v8 ?; ?4 C; |跟住佢哋拉埋我一邊係甘盤......其中一個見我讀緊大學, 就話"算啦!冇嘢喇!你可以走!"
1 m# u1 Z) K  T" h+ z: O但另外嗰絛四眼仔話"唔好走住,攞學生証出黎睇下先!" 我話"我冇必要俾你喎! 你岩岩先睇完我身份証, 有晒我data啦! 你要check, 自己打電話去電話公司問xx大學幾多號電話, 之後再打去問下係唔係真係有我哩個學生囉!"
0 T1 a" H- V" g條死四眼仔勁冇癮, 想發惡...但另一個就笑笑口甘拉佢走....." o7 t1 H: n4 h6 N
甘諗住走啦....條死四眼仔大大聲講多句"你呀!下次見到差人唔好甘快走呀!"
# N) P. m! f% ], N, a佢老味,我咪串佢囉" 駛唔駛等你苛埋篤尿, 著返條褲先走呀?"
2 j8 M$ d0 m, g+ m9 b佢話"你唔好甘串, 你自己野我懷疑o架咋!"
3 R! i  Q1 d% ^! R( l9 B我話"你黑人憎添呀你!人做差佬你做差佬, 你係要做個[死]差佬既?學下你伙記有啲品啦!"* m$ u( y9 ?- d8 N  ~0 G: }
嗰時响商場睇緊我哋既人個個都响度笑甘泎........條死四眼仔好嬲個樣....但都係佢自己攞黎!
作者: 10michaelowen    時間: 2005-6-29 07:25 PM

Originally posted by HansChan at 2005-6-29 04:08 PM:
( U0 q: v6 g7 V2 e( Z* Z. W啲差佬十個有九個都係差態度啦.....
! n# o. ~) W( L2 o/ r- r- b...
: o" ]% O8 J8 y0 l, m, p
0個個差佬抵比人串番轉頭la~哈哈~
6 k3 _6 Y: }2 T4 Z9 F- r但係你好似成人比人逗咁既?~
作者: HansChan    時間: 2005-6-29 11:26 PM

Originally posted by 10michaelowen at 2005-6-29 07:25 PM:
* O$ k, i- W  Z5 j# K. c' n6 I
' s. ?3 |* @, b. {( B0個個差佬抵比人串番轉頭la~哈哈~3 P0 c. k7 R% b, E  S$ j& d( U
但係你好似成人比人逗咁既?~
7 n8 z5 X7 f' A而家出咗黎做嘢幾年....少咗好多lu(而家通常都係駕車經block先會被逗!)
4 C: o. O; I0 I) R我第一次俾差佬逗係中七嗰年暑假.....之後入咗大學就經常性俾啲死差佬逗...(我以前係長頭髮...但係係斯文嗰隻!我上星期剪咗留咗成十年既長髮lu!!!). Q% j5 L# w% ?- o+ d6 D9 K/ M
而十次真係差唔多八九次都係屌生晒收場.......因佢哋班死仆街啲態度實在太仆街串!
作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-6-29 11:35 PM

16歲仔仲未俾人"豆"過XD<<<+ D  b, W9 V$ C* M' u4 G4 Z0 ~& ?
乖咖XD
作者: abcde1918    時間: 2005-6-30 12:28 PM

一年無一次
作者: 大波仔    時間: 2005-6-30 06:52 PM

我試過連續3-4個禮拜一,咁上下時間俾人查身份證[放Lunch]
; ^2 o8 ~! P) [8 ^# s# B$ r我讀IVE...
2 a. O1 I& {  z5 T; G" }. S佢地班PC真係好X煩...2 @* b" O+ d9 A$ a) i

5 K; R0 n% N9 s4 Q第一次,返屋企食飯,之後返IVE,響度折住我,話查身份証
4 w5 V& [! O3 y2 f4 j. b! }4 d+ F我真係吹Q佢唔脹...  ]  d$ G6 ^$ {2 }
佢問我而家去邊,咁急趕住去邊...6 p" Q2 a7 @2 |
我話返學囉...
  Y* ^% i8 V: q9 @+ v) _$ T佢好無腦咁問我,返學唔駛著校服架?!
5 @7 o: D/ \/ \# C8 p7 @你返咩?!我話我讀IVE..駛乜著校服...
% H$ K5 f# C$ c; t佢仲要查埋我IVE學生証...真係X佢...$ ^; u" y2 s$ o' _: I
淨係講話查身份証咋嘛,無端端又查學生証.../ n3 Q" c8 |9 l. \
真係吹佢唔脹...' d0 V, d& \, f) N9 s  m
慢慢同我Call台...真係佢媽媽
% {' t/ Z" K) j- z' c5 @1 V慢慢Check...慢慢講我ID號碼,全朵...
$ H# m( Z6 X0 ?之後又問我屋企住邊....
" m4 z( n: h$ g: r3 B8 M$ P我同佢講左,佢又唔明,唔知響邊度,唔知響邊座...
5 v% c# h. }: U- d# o, Y9 D佢查我果陣,仲係響我住果條屋村範圍,咁都唔知...
/ A! `8 T# T/ K) g2 c% ?0 p唔好出黎行喇,俾D賊砍死都抵你喇....* f% N: i7 f" I/ a# c8 P
之後仲響度教我人生道理,駛你教我咩= ="
0 G3 g% A1 O2 D1 b7 [4 m# B/ TIVE都有生活技能喇...  j9 A  C1 `1 e' w0 a5 J2 ^
2 @. `1 C* S# c8 R8 `6 m# G+ [
問我點解唔好好讀書,我想讀無得讀咋...2 h: e! {% j5 u3 E& H+ b
係學校學位唔夠,先踢我出黎咋,踢左總共8個喇...
) X6 \2 x) w& q9 Q7 n真係吹佢唔脹,拖足我差唔多就黎15分鐘/ d+ U9 s8 c* y1 A; n: d
要傾計搵第2個喇..好彩我無遲到/ @5 G5 Y0 N" [! _9 e
我想講,我係咪由頭到尾無串佢,因為我知尼D龜惹唔過...
4 Q+ F- |8 U" x9 w2 q9 i$ d2 @好合作俾佢查...不過真係好過份
9 t+ x& ~" x: }" A( n, K0 J( }5 k; {# N7 `+ x
第2個...無乜野ge..唔記得
- n1 f4 A) h! }/ m1 e' @5 u( |第3個...都係咁上下...
0 N# C: N2 a; ^第4個...我好無奈咁問個女警.../ s, \4 b6 J- g# x
點解又查我,我話連續3-4個禮拜俾你地查...
# i3 v# C# n: w3 M佢話:係咩?!  g5 ]3 R) T/ z* w1 x  s+ M
$ B! |: N4 N9 \/ f8 Y
完全唔知乜事..
6 |3 K2 x7 |9 ?- c
& E5 J! U6 }- n" j6 k0 h& X同埋我想講,查親身份證都要查埋我學生證..  O2 [0 q0 N4 Y  ?8 ^/ F6 @1 m
我唔知佢想查我乜...; Y# l6 Y; A$ {# d3 A3 {/ }: F! j
, y; B, x* v" P" b" H! o- `" A
不過查完尼3-4次之後,無再查過我...- ?; q7 c* \, b& ^4 G7 v: c

; n1 H6 ]1 d2 ~[ Last edited by 大波仔 on 2005-6-30 at 06:59 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0