標題: [資訊] 大家請小心香港寬頻!!![樂+] [打印本頁]

作者: 風火雷電    時間: 2005-4-24 02:49 AM     標題: [資訊] 大家請小心香港寬頻!!![樂+]

大家請小心香港寬頻!!!! i5 B, f) d: M; l" s' G- @, b  t
# E* O6 C, a1 I, r3 @8 R
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 6415&download=16 F. b7 @0 q4 g* R- c# L

6 V3 H7 _, ]8 N6 N0 h" ~3 u1 v[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-4-25 at 12:02 AM ]

圖片附件: hk-boardband-1.jpg (2005-4-24 02:49 AM, 396.2 KB) / 下載次數 460
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=246667&k=bc6fecfe58f91278781a25f6913937fe&t=1726947409&sid=vWLra9

作者: easonwing    時間: 2005-4-24 02:54 AM

嘩....咁狗
作者: brian213213    時間: 2005-4-24 03:02 AM

我都用緊..但冇你講既問題WOR..5 S8 n( d# F2 o  V
係你唔好彩哇..-.-’’
作者: runrun    時間: 2005-4-24 03:03 AM

趁人地d後生仔返晒工, 拍門呃d老人家, 話自己係 pccw, 仲話 pccw 改左 idd 冧把, 由0060改做xxxx. (xxxx當然係佢地個冧把)
! Z0 ^  \( H4 _" d6 v: k; {; @; {! h) ^& Z  g- G$ v
仲有, 我96年已經取消左 CTI 服務, 直到而家佢地仲 keep 住我o既個人資料, 我嘈左幾次佢都唔肯 delete !
0 b) L( n( s$ f! j) g  [
# b4 D0 y6 R, e  Z$ D1 s2 M[ Last edited by runrun on 2005-4-24 at 03:04 AM ]
作者: irisG    時間: 2005-4-24 03:14 AM

我用 Netvigator 正
作者: 本篤十六世    時間: 2005-4-24 03:18 AM     標題: yes,i support you!

You are right,HK broadband is very dog!also I-cable,their promoter will treat you!
作者: chickenboy    時間: 2005-4-24 04:40 AM

我以前都做過街邊0個d SALES(PCCW)...都知道佢地嘅推銷手法好有問題.....總知大家小心D啦
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-4-24 10:56 AM

哈~~我冇用到~~ 唔洗驚!!
作者: DrChik    時間: 2005-4-24 11:59 AM

絕對正確,正一 tilll 西頻 ,專厄老人家,仲話寬頻電視可睇波(有線果D), till 佢老眉fucingdog,- X. R% `3 h  j& j; A
申請左基本上無得cut,除非你比返錢佢,攪左成兩個月,我索性錢都唔能交,當佢無到,過一; m; o" c' O$ c4 P5 o; t& A: l/ W) h& k
排又寄信黎又搵人上黎話收機,我話登記人去左外國,下年返,下年再黎收過啦,因我好能谷3 x$ i8 {% m1 `7 Y
氣,差D請埋律師同佢玩,但律師話呢d野可以不理,佢唔會因幾百蚊而向你發出文事數頌,6 B& B% }% _3 B* e
而香港寬頻都知道自己D sales 有d咁既問題出現,多數唔再追究,費事影響公司聲譽.而家
* W1 ^# g. T) C- |就冇晒聲氣,但有寄信黎,不過銀碼就一次比一次少,唔知係咪想 hou 難腳呢,博我見到
; W- s, `9 Z4 g1 E少少錢就交左佢,好能難啦,一毛仙都唔能比佢,應該齊齊打擊呢個 till 西頻,/ Q; `5 Y- t) a/ c) B; f6 Q+ O
關佢水頭, till佢老眉, i-cable 都係呀,
; {% `( E5 \3 I果個電話成曰冇人聽,聽左又叫你留低電話轉頭覆,覆條春呀,你唔交錢佢就覆,4 a: M# Q" _4 j" w& K
自動搵你提你play bill ,果時你發難乍就要乜都得,真係運能脹  E- [$ G. f2 x& h/ }- M

1 D3 r& w% m, S2 N& |+ B* W; J5 Z  ^* d* y0 y7 ?
[ Last edited by DrChik on 2005-4-24 at 12:05 PM ]
作者: sfxc0000    時間: 2005-4-24 12:05 PM

我都係用緊netvigator^^"
1 n: z, l+ D' m! ^% Y3 _好采好采^^", N) J) h$ y( R+ R+ c1 w1 z2 ^
/ M- b( w  m* I: Z2 w. P+ v
[ Last edited by sfxc0000 on 2005-4-24 at 12:09 PM ]
作者: CK鼠    時間: 2005-4-24 12:21 PM

我用緊i-cable,不過我公司之前都係用香港寬頻,攪到又要出律師信,仲話登壹周,所以香港寬頻係好有問題,總知大家小心D喇
作者: pk_hung    時間: 2005-4-24 01:08 PM

我都衰左一次o係佢到~~
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-24 01:14 PM

我都用緊netvigator...0 o8 A2 k( f6 R' Y
貴係貴d...但係物有所值 @@
作者: justtocc    時間: 2005-4-24 01:33 PM

我電話上年轉左香港cable~真係仆街到爆~6個月免費~無嫁~照寄信黎~
! L7 c4 K# l& g1 s1 N/ Land好多台都係客戶熱線搵笨柒~報紙都賣過~成日比人complain
' T$ V% R8 x+ a' C分分鐘會考writing出呢題~
作者: HansChan    時間: 2005-4-24 10:48 PM

我用緊香港寬頻上網, 佢係okay, 但啲customer service勁衰!同好多嘢都唔對現!6 A3 Y1 z  N" H# V. J7 l
約好咗我4-6pm上黎裝, 個師父下午一點打黎冇人聽.....之後唔上黎!我4:15pm打佢, 佢最先話係因為我今次登記同六年前我登記個地址有出入,所以hold起咗個order, 我大屌佢"你有冇搞乜錯, 我同以前個登記地址有唔同關你乜事?? 我唔搬得既??"之後佢先話係因為師父一點打過俾我冇人聽!佢話我屋企冇人,所以cancel, 我問"我約你公司啲人四至六, 你有乜理由要求個客一點等你電話?",根住我話7:30pm上唔到黎就唔駛上黎!(因個plan係2年約, 頭六個月免費, 安裝時交第七個月錢$128): I: f8 T) `/ c7 [
佢打好那多次電話黎話一定要之後嗰日上午先上黎, 我話唔得, 佢話安排唔到!我話"你甘大間公司得一個師父??"(因個plan係2年約, 頭六個月免費, 安裝時交第七個月錢$128)5 @! V% j  I( m9 i9 A* W
佢仲要話我好唔聽佢哋電話,所以令我安排出錯, 又話我同之前地址唔同.
! V( T7 ^; f8 L8 _$ i我火都黎那埋, 叫佢manager黎講, 佢話佢開緊會, 叫咗個supervisor黎講!佢夠膽話因登記既人同佢哋唔同部門, 所以資料有出入!我小到佢仆街!"你幾多部門關我乜事??你哋而家出錯,仲要我就你聽日?"+ r% \$ n# I- u5 I3 G" c
小咗佢粒幾鐘, 佢叫第二個supervisor同我講, 我小得佢仲甘!!!之後佢話一定要第二日早上先上得黎, 但就將個月費減做$96一個月!我心諗佢冇可能做到甘平!佢一定玩嘢, 我再勁小佢!!我話"我而家係同你傾緊arrangement個問題, 未同你傾賠償!"佢話"我哋唔係賠償, 只係....." 我再小"冇賠償???我等你成個下午,你耍我甘耐冇賠償??我錢都未俾,你哋服務就甘, 我點用你哋服務??"(實質我真係趕住收mail, 如果唔係我真係費事用佢同小佢甘耐要佢一定要即日搞掂!)佢哋知我趕用,條粉腸講"你有冇dail-up用住先呀?" 我話"我有冇dial-up關你乜事呀??你同我搞掂個arrangement啦!!"佢話"我只係一個建議,我都明白令你好唔方便...."我話"你明有乜用呀??你同我解釋甘多做乜呀??做嘢啦!明!明有鬼用咩你!!"
: X' Q6 a$ P* e1 Q一路小到七點半, 佢就安排到8:30pm上黎! 我就同佢講"而家就同你傾賠償!!甘而家個月費點先?"佢話"$128一個月, free多一個月俾你啦!" 我又小"你正話先話聽日裝,就$96!我鬧咗你甘耐你仲玩嘢?!"佢話"對唔住!甘八個月free啦!"我話"九個月, 唔得你唔好上黎裝喇!"佢就話okay!之後到師父上黎之前同裝完之後, 佢哋一路都叫條女每半個鐘打一次電話黎, 扮晒同我follow-up甘!(佢諗住叫女同我講冇甘勞氣!甘我都冇必要同佢勞氣, 但如果佢哋再唔對現, 我又叫個supervisor黎屌!!)
1 o* }: q% M9 w  \) `! Q我登記嗰時佢話明有64ram既memory strick送, 話安裝完之後第一個月就個連同月結單寄封換領信黎.' u$ ^3 d( W+ e4 ~
我用到第三個月,都冇!!呃咗禮品啦!第一個月既月結單係$0, 但佢話我個plan係六個月free!4 `7 Q5 j& C& j( P
頂佢個肺!唔出聲當冇事!!登記嗰時佢叫我用信用咭,我死到唔用,就係因為用信用咭有乜咬,我都冇得追究!!(之前用pccw就係甘俾佢屈咗$300,之後我勁小佢哋, 個supervisor仲寸我,話係我唔岩,我去信消委會,佢回第一封信話幫我更進, 第二封話個問題己經解決咗,唔再更進....仆街!根本消委會都係呃狗人!!我之後叫幾個friend一齊打電話jam佢線, 叫晒佢哋啲senior黎講我個case, 搞咗成晚佢先退返二百俾我,但最初話寄返cheque俾我,等咗成個月都冇,最後佢只係credit返入我credit card account.我本來想打去小多鑊, 但嗰張credit card我都成日用,所以算數!)
8 s, L7 e, c- r; f/ S" l* z我諗住我唔會俾錢佢哋, 佢哋小我我就話佢哋冇對現佢哋既promise, 所以我都冇必要實行份contract...佢哋係拉線入黎, 所以唔駛驚佢哋會好似pccw甘hold住條線而用唔到其他租佢哋線既公司!所以我係$128用六個多月!!
8 L, s0 v/ x3 b我奉勸各位兄弟,所有有關電訊服務都唔好用credit card交數(手提電話, 上網之類!),起碼一有爭咬,個權響返自己到先!% {9 b! l. q8 W; @% H0 `; P

8 Z* R( w7 q- i$ x- o1 x[ Last edited by HansChan on 2005-4-24 at 10:52 PM ]
作者: Asurada129    時間: 2005-4-24 11:15 PM

Originally posted by HansChan at 2005-4-24 10:48 PM:
: V5 C5 V2 Q! k我用緊香港寬頻上網, 佢係okay,  ...
, g' [% Z) F# P' Z/ m8 w
話解釋極之詳盡.....多謝分享經歷....0 `: X5 ?( J/ K! m6 s# i1 E# o
我都要考慮用邊間先
作者: shiryu2003    時間: 2005-4-24 11:36 PM

但我4年前已經見過呢張野
作者: HansChan    時間: 2005-4-24 11:46 PM

Originally posted by shiryu2003 at 2005-4-24 11:36 PM:
  u1 S* _4 S8 M! M8 G' k$ ?但我4年前已經見過呢張野
7 z/ O$ E6 e) ~6 X0 O( @即係佢四年黎都冇做番好囉!
$ U# `( g6 y% n- d( z" c我係三個月前既經驗黎啫!
作者: nkt1000    時間: 2005-4-25 01:45 AM

佢公司有次上來推銷佢地的寬頻電視仲話有英超睇,吹水都唔識

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0