標題: [4/30吹水加分題] 你病得最嚴重係咩病,有幾嚴重? [打印本頁]

作者: 左輪仔    時間: 2005-4-28 05:37 PM     標題: [4/30吹水加分題] 你病得最嚴重係咩病,有幾嚴重?

你病得最嚴重係咩病,有幾嚴重?" N) K, n! D( x3 e6 Q2 v

3 A4 b6 A1 ]) L5 h3 C" U3 H2 l人一生世,大大話話都病過好多場!咁你到現時為止,有冇試過大病過?大病彼有冇後遺症呀?( q. j2 ^5 ?$ {8 f7 X! |. ]
2 l3 H( f7 _+ [, x/ ^5 q
病左幾耐???點解會病???如果你未試過大病過既,咁你覺得你有邊次病你係覺得最嚴重呢??, z& o' n) M5 K. _: x! d5 Y" O( b0 w* |

2 t: e  g& Q. T                  試下同大家分享下你既病歷!!!
* e5 g% n6 I9 }* @: i3 K4 ?9 W; V9 i
1 f4 a1 F) T" \( c) f/ X* c. W& A7 X[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-6 at 10:55 AM ]
作者: crap    時間: 2005-4-28 05:41 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-28 07:37 PM:
) j' w) Y$ m: Z* u0 W" V試下同大家分享下你既病歷!!!
" b- Y+ e. k- E; ~; S
. T: @. B( J7 n$ t. j/ c
6 V$ h* T8 n6 j$ }3 shahahhaa, i love this sentence* E6 }3 }3 s+ I/ a+ o
i'll answer u when i back to home
作者: brightlee    時間: 2005-4-28 05:55 PM

i feel blessed that I didn't goto hospital much.. (in my memory)! C0 R+ t' ~$ v1 o6 y; K
but I had a really bad fever when I was in year 12, I had high temperature for a week
3 G, B- P& x0 qPlus my skins had some problems before.. that effect me in 3 months
作者: neptune1122    時間: 2005-4-28 06:10 PM

嗯~~我想是我在初中三的時候呱!3 `. D6 G  D6 D  ^" c' g
那陣時發燒到38度。。。病了三天!都沒去看醫生。。因為我都跟自己話會好番丫啦,結果還是被媽媽拉去看醫生^^"在我發燒期間每次晚上我都睡不安吃不樂,半夜會一直起床去toilet和喝水,回到床要閉上眼睛睡時就會有幻覺一直旋轉暈到我睡眠不足~~
. F5 q4 u  R+ E9 k0 ]所以大家以后生病時記得去看醫生啊~~
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-28 06:27 PM

哈....細細個有哮喘...不過好好彩無發作過( ?9 }3 r1 x5 I5 m
. Y8 y/ T: |% C/ U0 H
; [) H; \- A% o
舊年2月果陣試過發燒...睇完一次e生之後見無事唔肯去睇第2次
/ l; r: t- ]9 @6 n0 x% }. t結果過多晚就高燒...10x度.....要我去驗血...照肺% u8 [8 R" J9 t& p# O/ O5 L+ m
最後check到話係肺炎...
6 P- x$ a/ Y) C+ O: M! _不過都係請左兩3日病假je @@
作者: moneycsc    時間: 2005-4-28 06:36 PM

有日無啦啦好累周身骨痛, ?8 D/ f: F6 [; ?+ a9 }
跟住睇左2次私家醫生,佢都話係感冒
! A) w2 l0 x" |4 m" J食完藥之後都唔退,仲越發越高,直到有朝104度
& ?. K3 |0 u+ C3 A頂唔順走左去ER,佢同我照肺,話我係肺炎
3 R2 W+ _0 v+ H( f" m: b+ d住左醫院4日,由開始到好番,其間真係勁辛苦
6 ~7 Z6 e4 u, L% e$ y頭幾日發燒訓覺都有幻覺,烏下烏下咁
作者: 史艷文2    時間: 2005-4-28 06:45 PM

鼻膜炎,鼻水倒流.醫唔到!
作者: JCer    時間: 2005-4-28 06:52 PM

單思病0 h& z' S" ?8 A7 l
病徵: 情緒低落 . . .
+ t4 y& F3 ?+ U1 `5,6年都未好得清. . .
作者: crap    時間: 2005-4-28 07:58 PM

中2...農曆新年之前2日, 唔知咩事發燒, 103度幾, 咁正常黎講一定攞張醫生紙, 唔番學啦...  N4 K2 Y0 ^: y3 ^( C! H, k
好衰唔衰...果日咁啱派左聖經試卷, 咁唔洗問梗係考得唔好啦, 如果俾阿媽知, 個假期一定唔洗旨意有得玩.....& V( x* L4 d3 ^2 Y( m
結果........ 103.幾度照番學..........因為如果唔番, 阿媽實打電話問人果日有咩要做, 有無卷派, 死梗...... 咁就夾硬捱左7-8個鐘=.="
+ k! A1 m: {; \之後兩日直頭唔洗郁..哈...................
& j# e6 m# m  K好在無燒傻左咋.....
/ {9 O: ~* g5 T" K
2 i$ n! F  p- o[ Last edited by crap on 2005-4-28 at 10:00 PM ]
作者: 左輪仔    時間: 2005-4-28 09:23 PM

大半年前,我成日飲酒,有幾日飲到喉嚨痛,我以為冇咩野,所以冇理到,之後果幾日,
  P- S2 E4 ]# k/ p3 V) o我開始發燒.....但我只係食必x痛算啦,唔想睇醫生,到最後我都頂唔住,落左樓下睇醫生,
' L, |$ v( a7 i入到去佢問左我幾句,照完喉嚨,佢同我講,話:你有扁桃腺發炎得好勢勵喎,
+ t- y- E# d8 |4 b. P你琴日一定發過高燒,好彩你而家黎左,如果唔係你一定要入院.7 G* ?  t5 r7 l  i, o6 x
嘩!!我咁大個仔都試過咁辛苦嫁,又未試過食哂醫生開比我d藥嫁,
: v& _$ T9 c2 e# i個次我三日都落唔到街,個頭發下發下咁,之後我成個幾月都冇飲過酒喇!!!
作者: 奇    時間: 2005-4-28 09:29 PM

Originally posted by JCer at 2005-4-28 06:52 PM:7 X' R8 k2 f, D+ ]6 F
單思病+ e: p3 s9 N; j2 p8 @
病徵: 情緒低落 . . .
# U- p6 g* Q! S: S" b4 |5,6年都未好得清. . .
3 J  t( ?4 E4 H" W, M8 Y
同是天涯鄰落人
作者: hiroraymond    時間: 2005-4-29 12:24 AM

以前岩岩開始返工,
! i" J; ^  f- h成日有胃病,  |) I; [& A& Q& a, s! v$ K
跟住有晚深夜又係個肚勁痛," a7 M6 ?) O: w: ]
跟住同阿爸阿媽入急症,  i& J8 y+ W  d, Z; A6 d* `3 v. D
我同個醫生講話個胃好痛,
' D9 _8 b; H4 g. t, [5 o跟住個醫生話懷疑我盲腸炎& j9 R: o- K9 f: g
要開刀,
7 K! ^# h% [( F, |% X2 s9 h我阿媽聽到話唔係呀嘛,8 ]& J/ F% H' Z& d* Z- C
跟住即刻走人,  X8 b8 e& G5 o3 s- }
忍到朝早私家醫生開門,. Y7 D$ {9 R/ t, A  I$ g6 W
之後食藥無事," d6 r! C* j, j% \% t
之後我阿媽話真係唔好亂去急症室!
作者: robertchai    時間: 2005-4-29 02:02 AM

囿抽筋,一年最少一次,最慘果次真係0係街度暈左,十字車送我去醫院,我係清醒架...不過事後醫生竟然同我講你果時血壓低到差D"咩"............= =9 O9 b# x+ ]) q4 j4 T; G
8 k/ J+ J, W5 V; F( z
打左N支針,狂嘔,嘔到真係黃膽水都嘔埋...訓左5日床...& i5 g& C+ g4 c9 V# x+ _+ f
! M2 K/ `0 V+ B" A$ C$ p, L
經過果次先知道冇病是福
作者: yeahchan    時間: 2005-4-29 08:31 PM

腸胃炎~痾足7日
作者: RyuII    時間: 2005-4-29 08:50 PM

Originally posted by moneycsc at 2005-4-28 06:36 PM:/ V$ u3 C: A* p% l7 X
有日無啦啦好累周身骨痛
; w$ {5 I& q6 Y) [4 j跟住睇左2次私家醫生,佢都話係感冒
7 y/ k# Z/ w! D' L& Z: x. s& }+ c食完藥之後都唔退,仲越發越高,直到有朝104度, b8 v$ i9 N5 x0 H
頂唔順走左去ER,佢同我照肺,話我係肺炎
6 @- m0 s$ K5 t% z住左醫院4日,由開始到好番,其間真係勁辛苦
- D# _" m7 O! j$ \頭幾日發燒訓覺都有幻覺,烏下烏下咁
3 g' D8 t  y- J, B
/ o& T* z( L! s0 J+ S% E
同你一模一樣, 睇左兩次私家, 俾左退燒藥但都唔退燒, 後尾入 er 就話可能係肺炎. 但o個陣唔係覺得好辛苦, 不過 d 燒唔退就有 d 擔心
作者: 大家樂1234    時間: 2005-4-30 02:01 AM

細細個發燒燒到抽筋嘔泡
作者: sfxc0000    時間: 2005-4-30 11:31 AM

病.......
) H! N; M2 j( n' u3 Z" |" y我好似好少病喎~~" j' l2 X3 y# G. K# h
除左細個o個時(不過都唔記得有咩病囉 =.=")+ v* b. |: s' f& X8 _  `  ^& h
o係我小六至e+~~
8 E' n8 R) n: w: H! c: {5 R! a我都好似只係咳過下~~
8 u/ K+ `2 J) `% q呢d已經係我近時o既大病囉 =.="
作者: jason williams    時間: 2005-4-30 12:15 PM

偏頭痛(我估係)8 a  c: G, Y) d& i% |, }- I
打波打得太劇烈, 視線會糢糊一陣, 冇左之後就開始勁頭痛, 食藥都冇咩用, 通常痛一兩日
0 z8 k9 I( R  o/ O有個docter話我d血管幼, 血液循環唔好, so this* Z9 y7 x3 J. G) K

/ h8 U3 ]  b% [& T. q7 E. o' r& Falso have a time:8 r* o- P% V/ y
suddenly勁頭痛, then 記憶力都開始受影響, 最後暈埋(有短暫時間係昏迷 i know)8 l: ~: X; c! j( u+ L6 R
入左hosptial住三日check, luckily最後冇大問題, 但懷疑有痒簡症, 要keep住覆疹: C) O# {! j0 n( q2 y9 Z5 K
keep左一年,都冇事,prove左唔係, 最後問清楚why?# _) O, O/ I" A) c7 W) D
docter 話everyone also have a chane to happen this even 冇痒簡症, may be once or even no, so everyone take care, dun play so much on pc or tv game for a long unstop period, this can affect yr 腦電波so much easily  s" E2 Y# K! ^5 ?% p

6 k- `* k( i: i9 j6 }; I[ Last edited by jason williams on 2005-4-30 at 12:24 PM ]
作者: johnwu    時間: 2005-4-30 01:36 PM

I have a condition call scoliosis, which I have since 12 yr old (3x now)! i5 {- m+ F* @# B" j! N$ e' N  Q6 Y
Basicly my back is curved to one side.  I have back pain very often, there is no cure
作者: goodday    時間: 2005-4-30 07:15 PM

心臟病
( \- ^+ q/ z4 W5 w4 B+ h1 u5 c仲要係先天性,不過暫時都唔係好嚴重
. H% b% L1 P. L1 @, n都係初期發現" V  V8 }3 ?; c$ q( T) n
不過d體力就係差過以前好多
作者: 古蘭士    時間: 2005-5-1 02:22 AM

病呀
! ?$ x7 m: V/ h: O& E- N* }. u! K$ o- f. `1 G
最勁個次應該係我小六個次
6 k$ {" Y0 U6 Y5 }唔知我個晚俱d野係咪有問題+ ~8 G/ W! u! h, U9 i
係訓覺個時個肚都痛痛地9 d8 b; `0 p# c2 E$ j
但我係到死忍( h% W) K4 s" y) v" n. {$ {4 T
到早上我差唔多番學冒時侯
" j# }' z& ]; M個肚勁痛 跟住係咁肚潟- S0 E6 w1 }5 P2 N
肚潟左成4-5次
; |5 E+ K' Q# H個時真係痛死我...& f2 d. f( D; V4 P; b" J2 F
之後去左睇醫生..
3 D3 m( w  b1 h( A6 J好彩無事5 b& x, i. r. o+ ~% n
到現在無再發生咁既情況
作者: 痛苦中    時間: 2005-5-2 06:44 PM

支氣管炎
2 K) J) f; {9 I! C/ H) d不過果陣時太細個....
9 R5 O+ Y+ O1 u0 l5 t3 T已經唔記得左點樣發生...
作者: michael~~    時間: 2005-5-2 11:42 PM

病得最嚴重都不是什麼病..# \* |% h4 \8 n' D1 c
只是感冒,發燒....
! _6 o4 q  U! ]0 j8 J這次對我是一過經歷,當時  u* a. Q0 `$ Q/ A' S: z" E4 g
11月我當時的工作是送報' x0 s# T; W7 P8 J0 n9 _
紙..沒有雨衣..在5,6度的天
: Q2 i9 ?8 k- J$ P氣車....個老細比左幾個0 }% c/ f* }: p# z2 W0 t$ K# ?
膠袋,已為比我啦....點知..# H6 d1 f8 p% q5 a5 c
佢叫我唔好弄濕D報紙...
2 R: @. |. |6 N" a' b- c果日之後病左三日...(訓在床果隻)
作者: dexter    時間: 2005-5-4 01:30 AM

我試過兩次感冒菌入胃. , w9 p3 V& ?1 Y

- X4 V# c# Q, W5 t: q  H) p8 C  @第一次小六. 食咩都嘔, 病左3個weeks, 睇左N次醫生都唔得. 呀媽直頭又"bye神"又剩. 最後睇中醫搞掂.
% ^8 `' o4 ~6 b# }1 C1 J$ _3 [3 m  g: w6 u# n. I7 B
第二次讀緊U. 病到o係張床起唔到身, 要呀媽(又係呀媽...)去醫生到幫我搖控睇醫生攞藥. 但係都唔掂, 有一晚半夜起身個人暈左, 撞左落左枱到. 要屋企人夾手夾腳抬我(因為都昏迷左一陣), 有番知覺時因為撞過落左枱所以短暫失明, 嚇到我pk~~
. X) |9 S. [9 F7 z4 g9 P6 w0 a1 g6 p; k
另外加插讀中學時朝早集隊暈左, 4個呀sir抬我去medical room. 成校都知...........+ m1 I9 ~' d* c% ~8 e

) U4 T+ e& w- f% ^! y呀~ 仲有, 我懷疑自己細個有思覺失調. 有時會聽到d聲, 有時有埋畫面, 個speed好快, 睇野個時大時細, 有時更會比呢d幻覺影響到自己既行為 所以個feel有少少恐怖. 不過每次都好短暫..........9 T2 A8 G; F! I4 L- D6 K

& R, ^# I  m9 a- \( U9 M[ Last edited by dexter on 2005-5-4 at 01:36 AM ]
作者: wolfevil    時間: 2005-5-5 07:00 AM

發燒, 搞到好難呼吸, 好辛苦
作者: partyjoy    時間: 2005-5-5 08:12 AM

單思病
/ w7 j3 B. H$ f! F" b8年啦,仲未醫好,不過應該要完了
作者: jason williams    時間: 2005-5-5 12:17 PM

Originally posted by dexter at 2005-5-4 01:30 AM:
3 Y  E1 [1 ~% b2 I3 l. c) N我試過兩次感冒菌入胃.
! d; T: {; i; n4 U4 }' Q  F2 H4 v- R# H, @' ~0 u5 r4 L/ k
第一...
# d8 }2 K$ W1 a

' [% Y4 a! P8 I: p' K( R9 v"有時會聽到d聲, 有時有埋畫面, 個speed好快, 睇野個時大時細, 有時更會比呢d幻覺影響到自己既行為 所以個feel有少少恐怖. 不過每次都好短暫.........."# ^2 r+ J$ `+ ~8 i' A
( \% o. O. C' H7 d! v" |) i
me duo have this experience wow in my childhood, i think it may be 幻覺同幻聽, seems not few children also have
作者: dexter    時間: 2005-5-6 02:10 AM

Originally posted by jason williams at 2005-5-5 12:17 PM:
: P( _5 T+ w, H3 s  ?2 g: `( i- g! K7 |4 l9 A8 i9 W2 }* m( {1 B
; S4 U2 f. A2 u2 T. i) J( `( n+ Q
"有時會聽到d聲, 有時有埋畫面, 個speed好快, 睇野個時大時細, 有時更會比呢d幻覺影響到自己既行為 所以個feel有少少恐怖. 不過每次都好短暫.........."2 O2 n7 a  l' F3 ^

0 Z+ _9 b, z' x/ f5 Y2 _me duo have this experience wow in my childhood, i think it may be 幻覺同幻聽, seems not few children also have
& b2 K9 n, {4 c- ~9 V- _% ]
2 j! |* ^2 b, @  }" b  o7 i0 M7 R諗起都驚. 不過我依家就冇再係咁. 你仲有冇?
作者: TwinsPride    時間: 2005-5-6 02:25 AM

淫精宗合症...
) |8 ?0 e' O" P7 J% }2 H" H7 u冇得醫....; J( _4 W3 h% Y% ~9 R$ E( v
一副淫樣...& A: I& a+ f$ q, W8 |- h; _
飛機照打, 女照插....
作者: robertchai    時間: 2005-5-6 05:18 AM

另外加插讀中學時朝早集隊暈左, 4個呀sir抬我去medical room. 成校都知
8 `+ E4 h8 D$ p. _$ h
' c2 Y& e( o$ G/ }2 u% J我都係呀...我間中學0係深水埗,而且好細好焗架...暈左幾次...係真既
4 e/ X& G/ u7 d- D
, Q: a" R: J, e; g2 ~3 w( ?- v' u) F
不過之後發覺被拉入medical room就唔洗上早會...我就次次都暈了...呵呵...而且我面色好差架...成日都面青青...d先生都怕左我= =
作者: lesliekkt    時間: 2005-5-6 06:10 PM

相思病lor~病到幾日起唔到床啊~好慘.....
作者: 月月鳥    時間: 2005-5-6 06:35 PM

幼稚園時一個月最少入2次醫院. A  o6 c2 ~0 V0 s" Y9 z: j
一入就三,四日
+ [) F7 S" @! S9 ^) B) B$ B0 a次次都發到103~104度,仲係唔退果隻,
# F' A& z: Z$ f發時成個人都''中'' 下 ''中'' 下咁,- L% v% c) {/ u7 e  m
而我就係咁織左d護士9 w. d3 [: V0 x; {) z. d0 P
所以細時隻手背有好多針孔2 g7 I! x" A, _8 h

& h6 x* s0 }/ y8 ][ Last edited by 月月鳥 on 2005-5-6 at 06:39 PM ]
作者: 天空藍    時間: 2005-5-6 11:30 PM

憂鬱症~~
+ W# J$ P8 _" B' J2 D3 D& E2 `% @& ]0 s0 v- k; A
因為失戀~~8 y6 E  {7 Y. A. o6 N" c

+ n, ?$ J/ X1 f, |1 J' j病左1年~~
作者: jason williams    時間: 2005-5-7 02:33 AM

Originally posted by dexter at 2005-5-6 02:10 AM:
& C. |' u6 l, ]; o) q; X. v
2 E7 R$ ~% |0 @! \2 s5 o7 }4 v$ q5 k/ ^! e
諗起都驚. 不過我依家就冇再係咁. 你仲有冇?
; Q! k' m1 C+ J  V) W

# E/ F6 f4 h# V6 q: r2 x# {" Yme duo mo la, but what u experienced is really just the same as mine, i still remember that moment (seems til to primary 2 or 3, u na?), really quite horrible
; Z: ?. ]2 d' x% L, c* ibut b4 reading some news or magazines, knowing that many children also have this kind of 幻覺幻聽 experience, so i dun afraid my b4 experience lu
/ Y9 H' M6 s% f* o$ W: w9 ~
6 L$ |' g0 @4 l5 G[ Last edited by jason williams on 2005-5-7 at 02:35 AM ]
作者: chenfeng    時間: 2005-5-7 04:45 AM

最深刻、最嚴重 o既病有兩次:
9 I. J. Y7 d( U( Z$ a9 [2 h1 _7 s* o+ q+ ^6 Z' n3 |
第一:出水痘。注意,唔好話呢個係「小兒科病」呀,因為我係成20 歲人至出水痘 o既……而且年紀越人感染水痘就越大機會有併發症,嚴重可以致死,不過,小弟當然最後都唔死得啦! 不過諗番起真係好辛苦……燒左4 日,再加上食抗生素食到個人好疲、好冇胃口、d 水痘仲要一時痛、一時痕……恐怖 o既就係照鏡時,見到自己病到瘦晒、疲晒,面上臉佈水痘個殘樣,真係驚到自己都叫左出來! (最邪 o既係,病之前一日因為正值就快係我上莊 o既AGM,所以我同人講過「真係想病下休息下」……估唔到,第二日我就真係賴左 o野!)
/ d; t- f# `" F# ]8 c* f
' Z: G; M' U& [8 G0 s1 Y, m第二次:其實只不過係普通感冒發燒,之所以印象深刻,係因為大概兩個月前,我剛剛俾我鍾意 o既女仔 o係之前一晚拒絕左、我喊左一大輪之後,第二朝一起身我就病左……燒到我食乜佢到嘔番晒出來,成日都食唔到 o野;再加上當時心情、意志消沉……真係好辛苦,唉……

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0