標題: [5/09吹水加分題]大家試過最窮既時候得返幾錢? [打印本頁]

作者: superlover    時間: 2005-5-7 09:01 AM     標題: [5/09吹水加分題]大家試過最窮既時候得返幾錢?

我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......1 d0 G& Q) l# F1 s. @

0 Z' h/ X  [( Z, ~; i[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-9 at 03:48 PM ]
作者: william303    時間: 2005-5-7 09:17 AM

你都還好,買野唔夠錢!我最窮係好多年前,我袋裏面得果個2銀錢,重要係九龍灣返柴灣,咁你話可以點!都重未計欠人錢呀,陰功,小朋友宜家你地咪幸福囉!大把人重窮過我呀,所以後生的時候留返D錢,唔好咁大洗,知道嗎!
作者: chung31249    時間: 2005-5-7 09:27 AM

$1.7.........
作者: singleung    時間: 2005-5-7 09:29 AM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 09:01:
8 F( k* }2 E( Q6 m3 B  i我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......
# j7 \( i6 c8 j2 h! \' x* J
我最窮的時間是於北角工作,早上由黃大仙步行往九龍城碼頭(免費),坐船過北角碼頭,步行回地盆(免費),早餐免問,午餐在地盆(公司包),回程路線調轉,晚餐老媽子包,   此種生活足一星期
作者: superlover    時間: 2005-5-7 09:42 AM

Originally posted by singleung at 2005-5-7 09:29 AM:
0 M- [2 r" o+ \6 m' }7 M! C$ o2 O9 L: Q+ g" Q
我最窮的時間是於北角工作,早上由黃...
) ~" A4 D: Q7 S- T
又幾慘既......
作者: superlover    時間: 2005-5-7 10:01 AM

Originally posted by william303 at 2005-5-7 09:17 AM:
' K7 N) g4 `/ M6 A; M: ^. k) V你都還好,買野唔夠錢!我最窮係好多...
! I! o* b) g* i! f% O9 @. J) m6 X咁你之後點返屋企呀??
作者: william303    時間: 2005-5-7 10:08 AM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 10:01 AM:
8 H' V# f( l3 K. [/ B2 u2 |% ^$ u, @
咁你之後點返屋企呀??
2 l3 n" u1 v) H5 B' o係地鐵站跳閘,
作者: noknok_nok    時間: 2005-5-7 10:12 AM

我最窮?一蚊都冇囉
作者: william303    時間: 2005-5-7 10:19 AM

Originally posted by noknok_nok at 2005-5-7 10:12 AM:9 ?2 @2 H0 o3 J9 ~
我最窮?一蚊都冇囉
( X4 w) A6 ~0 |. `; M% i  R. r咁慘!但係有冇飯開呀!
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-5-7 10:20 AM

得番幾毫~通常在週末出現(俗稱糧尾時)
作者: neitly    時間: 2005-5-8 08:50 AM

0.1
作者: so1874    時間: 2005-5-8 11:07 AM

話得係最窮既時候...就當然係一毫子都冇La
. @" P& g1 ~/ x% B5 d: J: v# w# I  i2 m7 d# z
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 5&checkid=a734a

圖片附件: PDVD_105.jpg (2005-5-8 11:07 AM, 17.6 KB) / 下載次數 530
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=282075&k=3e4f25efb53997d1dad7f20faab958a0&t=1726912681&sid=4p6peN

作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-5-8 11:14 AM

點先叫最窮??% ^# Z- l% J  B7 M# B( G& b; }1 [
咁如果我今日得反1蚊,但係聽日有100蚊,
% y/ i/ j$ ^3 R5 b9 i$ O咁我今日係咪最窮??
. r% N/ \4 Q) t5 k4 @- P* Y未試過最窮,因為我仲係俾呀爸呀媽養~
作者: roykenroy    時間: 2005-5-8 11:51 AM

最窮果時,就係自己做生意果時.......聽日要找數比人.....但係今日夜晚仲未諗到辦法果野!
; B% \$ l6 v8 Q煩到不得了.........真係好辛苦.....個袋又淨番一百幾十.....連買包煙都要企o係人生交叉點...驚今日買左煙...聽日又冇錢食飯....如果聽日有錢收....今晚吊煙隱咪好唔底....好 on 9!
: n  Q% R7 u6 |8 [8 S0 ?
$ ?7 P& _" y9 B- g6 t9 H最唔開心係當年母親節同阿媽生日都冇錢買野比佢,又或者請佢飲餐茶,仲要佢成日擔心我.....諗番起真係百般滋味....不過我亦o係果時學得最多....都唔知好事定壞事...../ G% n9 i: ~) v2 K+ \( ?! H8 W
所以而家阿媽只要目光停留o係某樣野度,多過廿秒...我都一定買比佢! (當然係能力範圍啦...佢望住架巴士或者飛機,我又咩野咩.....)
7 B4 y/ E1 D/ K- {# V. h
) B7 [$ Z9 n6 N/ T( t" w; S2 ~* C* R要捱唔緊要,最慘係個心理負擔呀!- b+ X( q9 r2 U" ~
各位:  一定會捱得過嫁...咬緊牙關啦! 兄弟!
作者: superlover    時間: 2005-5-8 05:09 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-5-8 11:14 AM:
, N6 D( v* \" y: }4 ]5 {( L+ O$ v) l點先叫最窮??
# c; l9 t/ {; G1 J) P' O1 ~, u5 F咁如果我今日得反1蚊,但係聽日有100蚊,
$ h6 L, _/ e) F) U0 b5 l! l0 h& O% ~咁我今日係咪最窮??
; u5 E- X0 k5 u# S5 p" b+ l$ q未試過最窮,因為我仲係俾呀爸呀媽養~
9 i' Z1 ^5 k; u, Q; y0 A% q5 S% u9 J唔係既,有d人維持得好耐,有d人通常都係幾日姐,姐係你點都會有一掛係特別"dum"
0 m7 F4 ]6 E0 Q' \! n$ u想出街都冇錢,想做咩都唔得....
作者: superlover    時間: 2005-5-8 05:11 PM

Originally posted by roykenroy at 2005-5-8 11:51 AM:( T1 \. ], E2 c' l2 S* n! ~# T  M
最窮果時,就係自己做生意果時..........
$ w& K: t; R7 i
呢d咪就係人生既經歷囉,其實"窮"唔多唔多都俾到d經驗我地既......
作者: robertchai    時間: 2005-5-9 02:55 AM

各位...最窮果個人叫布殊,佢爭人幾十億.../ o  d) T4 a; ?0 y
仲有好多負資產呀,生意失敗呀,果D,哈哈7 A1 A& j: O6 G

) c1 {1 S' V8 O- W# w比起來由黃大仙街去碼頭都不錯,行下有益,鍛鍊自己意志同身體,不過唔好唔食早餐哦~
作者: xshatinx    時間: 2005-5-9 01:51 PM

得$8.....無錢開飯。。只吃面。。吃左一個星期。
作者: brightlee    時間: 2005-5-9 07:00 PM

Originally posted by roykenroy at 2005-5-8 13:51:
3 L8 s- G/ ^) Y$ E( {最窮果時,就係自己做生意果時..........
1 C# Q* x% B$ e( F" ^) v4 i7 Y2 ]" e; u- \+ r7 r3 @
a great comment in here!9 E2 X& J+ f0 i7 E
i am really happy to see something articles are liking this.
1 `3 S" c0 u/ a( f2 |& F' a
7 O( X& W1 {- `( v; F. tyes, we can have so many tough roads/situation in our life.1 a8 ^% C# r5 |9 W# q% g. f
I am AUS-$5000 nowadays.7 D1 j8 d5 P7 R8 i3 m  z. F
I feel blessed that some people loan me money to support my life
! E" f( k$ M+ x3 {# C9 dI think the most important thing in your life is: You need to be looking positively and the most important in your life is: YOUR LIFE!
: S) n  K5 g# V8 G4 PIf you fight back, you can have an exit somewhere.: o8 L- t* X7 M% Z, p& S' K6 n
If you don't fight back, sorry, no one can help you!3 {& g" f& V' h) x. C5 s
: z2 \/ D. E; c+ R7 W
so, Be Positive!; U2 n0 L; v) v7 N

, r6 I3 x6 ]: j8 ?[ Last edited by brightlee on 2005-5-9 at 09:16 PM ]
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-9 07:06 PM

我最窮o既時侯........8 i! o* R' J. [. w  e
就係窮到我爭阿妹錢 =.="
! e# S* T- s4 K7 ^$ so個時真係慘, 每日食早餐加埋午餐都唔可以用多過10蚊 =.="
作者: cymok3782    時間: 2005-5-9 07:31 PM

at the end of the semaster la, i have about US$150 in the bank but owning my roomate about US$300(dinner+everyday small stuff)
作者: 左輪仔    時間: 2005-5-9 07:33 PM

最窮果陣咪成身得返一蚊囉=.="
' w/ G8 x3 E: E! B6 i2 i係幾年前,我岩岩出黎做野養家
+ [" X# O$ n: h' n/ q2 F到左月尾(糧尾),個身巳所盛無幾
: B) p; r  H/ W# K得返D散銀用,仲有兩日先出糧,2 |: I" @7 e" T& s$ O* q
我又唔會問人借錢既,咁除左車5 s; ]6 K1 \9 f1 l" ?, a- r
凡連飯都唔食,慳得就慳(捱到返屋企食)
: Y7 x) k( v0 ]( M; ?4 ]5 m都左最後果日,個身只係得返一蚊
, b5 h! n8 s; g% }9 R' n我要由油麻地行走返彩虹,
0 F0 ?8 k9 h! t* y% {! ^5 M( v5 H# H5 P而家我都仲記得我果陣有幾慘
作者: city1220    時間: 2005-5-9 07:34 PM

我試過最窮既時候,租左幾本漫畫4 C! W2 k/ `3 q, P, N
但過左期都冇錢俾佢罰; v* k' ]: E0 F
唯有硬住頭皮話走去還
; [/ A8 q" l0 I話唔知過左期唔記得帶銀包
4 X- I( }7 g! a$ ?下次俾~' K) d0 B0 K, ~2 [. w
之後再唔夠膽用晒錢
! ~+ q" S% J! U. Q! b總要留返D
作者: michael~~    時間: 2005-5-9 10:25 PM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 09:01 AM:
& j7 Z8 Y7 ^: a) ^6 p+ s- P$ {6 j  [我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......
* l9 A: B& o  ~* m# y: U+ Q9 I( T( k1 T
6 z" }# k7 ]1 ~/ n  h  F[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-9 at 03:48 PM ]
: H4 I. ]  e3 s1 D& P! Q最窮既時候....$1.28超慘~~~~~~
作者: johnwu    時間: 2005-5-10 03:29 AM

負資產算唔算??
作者: abc123    時間: 2005-5-10 06:35 AM

最窮應該係上個月到啦=.=d fd成日搵我出街~洗晒d錢
! B  g$ w+ ?/ e/ s1 d但係阿爸又無出到糧~過左個幾兩星期既窮生活* _2 T" F0 e9 ~) z1 {
當時成個幾兩星期都係得十蚊=.=都唔知用丫定唔用好~用左就無啦wo @@
作者: foodpadv1    時間: 2005-5-10 05:11 PM

after 98 負資產 . Y8 g. T+ i# a, r9 `
日日paybill4 h9 E: S" A1 q/ S( W
日日 empty
作者: chuen167    時間: 2005-5-10 06:24 PM

一起身~刷牙~番學~~出左門一睇個銀包....眼都都光埋!!' V' m4 h! N5 j: h# M
得20$$原來係唔記得拎錢...想番轉頭拎..點知冇帶key!!
7 z4 D7 F' O+ e  @坐車用左12$....番到學校冇錢食lunch....唯有食包....一個唔夠食...要食兩個...' s2 U: d. O4 r8 r; {5 P0 ?
用左4個半...得番4$...慘到要飲益力多....><!!得番兩蚊.........要問人借錢.......
作者: 大家樂1234    時間: 2005-5-10 09:19 PM

未試過
# w! Q- J0 S6 R5 }以前阿媽係邊我都知道6 X7 T$ o+ D' Z, ]0 Q9 x+ G1 x1 x
無錢問佢拎
% M, z5 F  m" a2 g0 K7 f全家人唔知點解個個都好疼愛我
作者: 冷莫的卓一航    時間: 2005-5-10 10:37 PM

我試過最窮既時候,生意失敗,一個人走佐過馬交,清靜一下,欠下二個月租.) _1 ~& G: c1 D1 y
又試過去酒婁食霸王餐,
作者: Wallacehk    時間: 2005-5-10 10:59 PM

最窮係生意失敗,要用信用卡CASH ADVANCE 找十幾萬比行家,又唔敢比亞媽知,最後呢十幾個由我細佬幫我還比信用卡公司,到而家重未還返哂比細佬
作者: wild9394    時間: 2005-5-11 08:14 AM

$0.0 for 1 week
5 x' r3 ~6 ]$ w8 i. ~# Z9 oeat at home
$ X; l6 W: {) Zstay at home+ d" i% r" n& t
most of the time watch TV and sleep at home T__T
作者: Asurada129    時間: 2005-5-11 12:54 PM

我最窮o既時侯........
1 s. H, D, b% `試過爭我家姐錢成2千幾蚊...個時唔知點解甘大洗...個時仲讀緊書冇收入..只靠返學車費飯錢洗
, j5 c& z" U3 O. p4 a# \1 n但之後我家姐不用我還,,,
作者: 28083003    時間: 2005-5-11 02:44 PM

wah.................個個得真係窮得好恐怖..............
8 z4 p5 q) f% |0 _又爭卡數又生意失敗9 m/ O6 i& Y% N7 c: D0 A; i9 [7 Z
" r3 }9 `/ u+ C$ \2 F* |
對於仍係學生o既我+ D2 F3 Z; R4 s) K& _. {) T- U( A
最窮個次係因為買左個touch o既銀包2 o' p1 [9 u2 N% O, `5 v! ?
但係成個禮拜個新銀包都冇錢o既..........haha8 U! G: x' d" Q7 s$ E

/ k$ b% \& z. i, |  l" p* ^: K人大左就越大洗
  I$ H6 F, a5 O但係唔知點解窮極都唔會冇飯開!!!
作者: kimkim    時間: 2005-5-12 01:09 AM

冇工番果陣-.-得幾廿蚊係袋3 F, M* X# }" ?% o& i* i6 S- l
真係好濕滯=..=
作者: superlover    時間: 2005-5-12 09:40 AM

Reply to all: d8 ^$ w9 l4 \. M/ Q
睇黎大家都有唔同既經歷,其實呢d經歷係一件好事黎嫁。要試過冇錢,先明白有錢既時候既好處,不過真係好同意28083003兄既講法,真係唔知點解人大左就自然洗大左......' H2 G( T7 b$ m+ h/ ~
以前細細個,有$10出街已經好好啦...而家,如果$10,都唔知點過呀!!
作者: superlover    時間: 2005-5-12 09:41 AM

Originally posted by wild9394 at 2005-5-11 08:14 AM:9 `: l1 o3 M/ e$ `5 c0 Y5 s
$0.0 for 1 week
& |* V( i! e3 R/ B! W: T7 leat at home3 D6 I" u, v5 H; c) O
stay at home+ J: d; Q: F) V" P9 C
most of the time watch TV and sleep at home T__T
8 g  q! }+ o$ w3 b9 Z9 C) `
我想問下你o個陣係學生定係做緊野呀??
作者: duckduckb    時間: 2005-5-13 01:02 AM

想買$5注六合彩ge 都無錢時.........
作者: mark072610    時間: 2005-5-13 01:28 AM

還好ㄅ~~我比你更窮多沒在說ㄌ~~
作者: jasonkat    時間: 2005-5-23 07:45 AM

小學個時,
: W9 ~; [5 a5 _4 s3 H9 P以為自己散字包夠錢塔車,( g; k  p5 |0 k4 v% D
跟住買左個M記包黎食,
2 s) r+ {& |, c* H. f3 f3 E% T點知上到車先發覺,2 @4 o- J3 j: Y) X) X% Z: O" E
唔夠錢,<差2蚊>: e1 z, d" R1 ^" \
好采個司機好人, n! |' x$ k* l6 a7 \  n) k
話下次塔車入番,
& U$ ]/ o. }$ n唔係實番唔到屋企
作者: waiC你    時間: 2005-5-23 08:32 PM

史冇前例
' H1 |. t) r3 f% g, }- x4毫子走出街
作者: MaxFigo    時間: 2005-5-24 12:50 AM

試過唔見左銀包 = =
8 h& O6 F8 S% _6 Z0 g6 h無左八達通搞到搭車要靠散紙...
7 [. Y: ]( n8 d果陣仲要日日駛10幾蚊車錢送條女返屋企 = =""""
1 C& K% n7 G! d" X仲要請佢食飯le = =
2 i$ r6 A: Y/ i* X. Z& l
; _& C# j+ x+ B% n結果成個暑假得返10幾蚊係身....
( Q9 k9 s6 w9 _無得出街......><"3 A4 D3 X0 c- n9 S
好彩果陣忙於搞o camp ^^無時間出街先唔覺有太大損失
作者: bigfish    時間: 2005-5-24 03:01 AM

作為一個有信用咭o既學生, 要兼顧拍拖同理財係好困難, 女友陰乾我d 現金, 淨返$30.x, 提款機都提唔到, 八達通又冇錢, 唯有靠女友每日借$20 搭車 & 食麵包充飢, 奉勸大家唔好就女友呀
作者: swl0307    時間: 2005-5-30 11:33 PM

$10 ,仲可以買張三T博下
作者: i4826c    時間: 2005-6-13 10:13 PM

記得我仲係雙失既時侯,: i( h' W; [! v& d) B6 m
我既 Account 試過就只得二百幾元左右.) ]- A/ w+ L6 N" Y+ Y
不過我覺得無錢是小,
0 m0 n' q4 m% [1 e; r) }失去其他人既尊重先至係最重要,0 E: N9 v. E! ~9 O$ E
尤其係家人.
9 {4 p- i0 Z0 x' k; l4 x, i可以話係完全感受到人情冷暖.
' X( [" S1 M+ W6 L" [後來搵到工後,
" z) f" S- L7 N8 R, C# Y講野先大聲番少少......
作者: henrykmb    時間: 2005-6-19 11:14 PM

我試過淨返1.2) \9 d' o7 [9 y* d, z
不過好在離屋企唔遠9 C* W* `. }* a  z+ ?3 t
行返去
作者: X-Gang    時間: 2005-6-19 11:27 PM

我記得有一次成排人出街,我唔小心帶少左錢出街~& V, E" `' K% C" G3 w! n8 L* r
之後去買野,買完野之後~我得返8蚊,仲要食lunch~我仲係要係中環~, C& ]1 |* k/ \2 P3 j( W' j
坐車返青衣...當時係...嚇到傻左..~之後好在有途人肯借十蚊比我..
7 w; E0 w4 Q# {不過到依家都未還**~
作者: hoho886    時間: 2005-6-20 11:00 AM

我最窮既時候應該得番好小
8 B  L* g, I! S: G1 J不過都仲可以買到一d野食既
$ ~2 Z( R/ G- F! m真係得返幾多就唔幾得,因為都係以前既$ \0 j9 \# W. t* E6 l
我諗應該唔夠$10
! I4 {) d! n1 ~+ J, F4 Q+ k- I咁我就不斷係整間屋仲有冇放左錢
( f; e( d) u$ k8 F1 o好彩原來真係有呀,不過都係小到唔小!!!
作者: wer    時間: 2005-6-20 11:36 AM

我最窮既時候應該得番好小錢7 B/ f# n; A3 U* g9 s
我吃了午餐後想著乘小巴回家,
3 m% l# i/ J, s  I! e& _但我己沒甚麼錢  p1 U6 ?! x6 Z# x
那兒是尖東,我家在慈雲山,- @( h9 [# S* ~: B
走大約個半小時才回家
作者: superlover    時間: 2005-6-28 10:49 AM

Originally posted by i4826c at 2005-6-13 10:13 PM:
+ x/ h* ^! |% V9 U/ `記得我仲係雙失既時侯,$ D. L6 n+ S# x. P9 d2 D
我既 Account...
, y+ n) t8 ^) G/ @( x3 y我而家都係雙失呀...
作者: 冷    時間: 2005-7-1 04:54 PM

一出世,
/ p' c. \3 p; v& z一毫子都無。
作者: 睇我唔到    時間: 2005-7-1 05:30 PM

一個星期日既下午,我個fd講請我去打機~打機玩完又想加鍾~加完之後先發覺冇錢"答"車,又想食野又想飲野,最後就取消返張八達通~食完野飲完野"答"完車~最後o個果星期得50$食飯"答"車% q9 \' |2 u' \9 Y/ j: |: T% T/ N
. d: A2 }8 n0 `' u% ^3 `
[ Last edited by 睇我唔到 on 2005-7-1 at 05:31 PM ]
作者: suntan    時間: 2005-7-2 02:18 AM

最窮的時侯係係小學/中學時, 每日得20蚊用, 包食, 包車費, 見到同學仔得閒可以買波鞋, 買漫畫書, 自己就沒得買....不過, 出黎做野後就邊做邊食邊慳...
作者: ivan2005    時間: 2005-7-6 02:59 AM

冇錢到要叫朋友黎比錢我坐車走~
作者: kakeidevil    時間: 2005-7-6 02:29 PM

最窮試過得番兩蚊....
作者: annie628    時間: 2005-7-6 03:36 PM

我好似未識過喎, 因為由細到大我都已經識得儲錢啦!# I4 j+ ^, Z# N
9 |4 L- z3 _. o! G
細個時(讀小學時),沒有零用錢,有時見到D得意既野,想買,但無錢買呀!所以咪有錢時,識得儲錢囉.4 |7 _7 A6 S) O# h6 l$ l5 {! \. M

" `" k( S3 q6 ?0 E7 T之後到中學,屋企人比零用錢,我已經識得用一半儲一半啦,
# Q4 E9 s+ o1 N' C! q- k
5 q3 y0 ]! |$ |$ H- C依家做野更加唔晒講. 差唔多所有糧都攞來儲錢,儲錢已變成左我既嗜好啦,+ l' g; s# p# }) W

5 F) E7 z; ~! L8 g( g; I9 l# k/ K& ?雖然我中意儲錢, 但亦會以"應使時就要使"為宗旨,有時都會去旅行,放鬆吓自己。
作者: 秦二世    時間: 2005-7-12 01:50 AM

现在咯。。0 {- Z7 C0 A; g6 p6 T
而家欠朋友300蚊。。
2 i8 t" m8 r3 l4 ^6 q生活费也还没有清完。。
. z- q0 e+ P4 M! l死啦。。
作者: pinkpiggy    時間: 2005-7-12 02:07 AM

我最窮既時候負銀行2000英磅﹗
作者: 12311    時間: 2005-7-12 10:44 PM

試過冇錢搭車番屋企; u% ?  _( [3 o: Q2 s/ e
好彩有fd依樣野-.-"
作者: LouisYu02331    時間: 2005-7-12 10:49 PM

Originally posted by superlover at 2005-5-7 09:01 AM:
, V3 R4 r8 C- N0 X" h' V8 F5 {: ~我而家就係我最窮既時候,連買枝塗改液都唔夠錢......
. u' y# \0 v8 f. ]6 W4 y% a9 V4 W, y( _
5 X; t$ Z  l+ {  ][ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-9 at 03:48 PM ]
; Y. |% {# h. H! A; {8 I) m0 L* ~我最窮既時候,,就係有日我學校話要交D去日營既錢9 F% F1 b9 W+ [. }" R) d1 p
重要係用8達通比錢
$ b( D. Z9 x& i! a我唔知我張8達通得返30蚊
$ d. Y; P' }2 J俾完錢之後我D同學同我講:喂,我岩岩見到你剩返-20幾蚊喎!
: m  l6 A- }8 T( y& G! P4 K0 F跟住放學,我係咁搵人借錢俾我搭車,,點知一個都冇
# ], f# m# n0 Y/ Z搞到我用左1粒鐘行返屋企~~
% c4 g. K! S1 o  s返到屋企,,都5點,,我由1點開始已經冇食野
) {& I0 ]" ~: A7 L) f! U& T) N返到屋企呀ma又唔係度,得我一個
* h1 p% \4 |3 a# [, o; Y1 m- k1 T) ?公仔麵,餅乜都無,,,我又無晒錢,,唔可以出去買野食,,我又係乖孩子,唔可以偷錢
! [* M: C! M) F$ Z) p. X餓到8點先有得食8 [0 W+ l# p# I  G* g) |
真係慘~~
作者: lawrence    時間: 2005-7-12 10:55 PM

few cents..... haf to walk bk home... form CWB to Central
作者: 大波仔    時間: 2005-7-13 12:20 AM

窮到想食老麥都要用爆發達通...<<早午晚一餐搞掂...! h/ {2 V4 D$ A- L1 b
試過差d無錢搭車,o岩o岩夠數左右,距離都OK遠,5-7個MTR站咁遠左右...
作者: afai12    時間: 2005-7-13 02:25 AM

我最窮就系欠人錢!所以吾出街!
1 s% K0 S  Y; \出街又冇錢!又要欠人錢!吾知會點!' \  n- G% [' w2 N8 s
錢!!錢!!錢!!錢....吾好比我知邊個發明錢!!!
作者: Ninka2005    時間: 2005-7-13 03:51 AM     標題: My opinion

錢!!錢!!錢!!錢!!  That's life.   My poorest time is when I have to eat rice with soya sauce.  I didn't even have a cent !   Got caught trying to steal milk from a supermarket... =(   9 ]" z" _2 i4 Q: _
! W% j# |1 }3 d3 b
I'm doing much better now
6 k" `1 _) q: Z2 C" }5 u% B' [8 L) R$ L
錢 cannot buy happiness but without 錢, you won't be happy!  I guarantee it!
! K3 J) L2 G6 s& o9 A6 J
4 d6 Y0 W( I' \6 _  f. sNinka
作者: yeahchan    時間: 2005-7-13 01:11 PM

negative capital
作者: ka_kit1314    時間: 2005-7-13 02:04 PM

有次係網吧唔小心跌左個銀包都唔知~/ z$ r9 s- P8 X8 ?: q
比人拎晒d錢,但個銀包仲係到= =""無奈
3 T: D% q: Q- R' v+ V9 G之後維有同老闆講唔見左,之後就些住數先!!(我識果個老闆)
作者: 滅殺之王    時間: 2005-7-13 04:07 PM

我最窮果時 真係 咩錢都無+ b8 `" i2 P7 F5 ~* ^
果時中4  走去玩online game 買玩具   玩到  1蚊都無 =__=
作者: 銘少    時間: 2005-7-13 05:40 PM

Originally posted by 冷莫的卓一航 at 2005-5-10 10:37 PM:
* A! a+ f7 e/ u我試過最窮既時候,生意失敗,一個人走佐過馬交,清靜一下,欠下二個月租.
- k* b$ i8 E9 p! D% X又試過去酒婁食霸王餐,
- h8 \1 S& j8 C. t( e咁你要對你細佬好D啦
作者: hideaki    時間: 2005-7-13 06:45 PM

不知這個算不算~~- s8 j% g2 r% ?
有一次和朋友穿著校服到百貨公司逛逛
+ c+ i( q" }1 v$ c6 F+ j7 B0 n6 u帶著父母剛給的零用錢~在一個轉角處
3 v9 m5 _- z6 d5 Q9 w, z被人搶了~~
0 B+ r$ _; g# n& n+ a身上一分錢都沒有,+ D( p2 x$ p+ S4 ~7 h
還要到處求人要零錢搭巴士回家
0 m  G) x( F" b- _之後那個月都沒出外逛街~~/ B7 H9 J$ c5 U7 E* `2 l7 N( v
) q- ^# o9 z! p6 u* F
哎!!!
作者: 西部狂傑    時間: 2005-7-13 07:51 PM

最窮呀....咪算係而家囉~(其實每個暑假都係)
2 Z. U1 r* j( D$ H1 e4 C; t8 U我唔知仲係唔係一個學生= =,而家考完會考等放榜但又中五畢業左* ~# e& B' j/ J8 h( N
平時lunch番屋企食,但都有少少錢比我既,but因為同學生日呀~阿媽生日呀~父親節呀~母親節呀~我就會出錢,阿媽阿爸生日同埋父親母親節就會請佢地食飯(當然最多咪出一舊水....冇錢嘛~)6 T( M, q" X6 ^- G1 O) ]5 [& ?) b
同學生日又出幾十蚊,平時都冇咩錢儲,因為除左有少少零用之外(少到可以打一鋪機就冇左)就冇錢...況且我阿媽除左番學比錢我之外,放假唔會比....而且放假同人地出去睇戲and玩都係自己比.....唉~~~我問過我阿媽拎零用錢架啦...係暑假,不過佢話你食我既住我既著我既唔洗你比,你仲要咩零用錢呀.....咁我就冇計啦..係事實....
5 m% l: i7 G& F9 o% T' H' h: D9 A% q/ \# ?" m1 A' i+ [% O1 `0 _
而家我全副身家得5蚊都唔夠,係呢個暑假點過呢~~?就係等公司出我個份糧~$250~(做左兩日promoter就唔搵我做啦,有冇人聽過咩咩咩LANSING既喇叭?唔講之前個個字.....貴到無倫個隻呢~冇人買喇叭,有d睇下就比個價錢嚇走左,又點有生意做丫...)d fd約我出去睇戲都冇錢呀= ="..........嗚嗚嗚
9 @6 @! B! D; {) [9 n0 X3 M7 f最有d眼紅既就係我細路好易就有錢....同阿媽泵幾下骨就十幾廿蚊.....佢讀小學就有零用錢...我個時就冇...
- r6 P( B  O3 ?& c# r. j3 `  A& M' d2 C  ]
我都知我地活係幸福既家庭,有好多人慘過我地,
  {6 m' f0 W! ^; X; s3 f話哂我有得食有得住...問阿媽拎零用錢真係有d唔好意思既...
; I; ~' d! D: ?- Z3 Z6 v人越大越知錢既重要,以前知道一個星期就出一次糧,覺得錢好易有;
; ~- w8 Q( n, b: k而家大過仔左唔會咁大洗lu~....5 W; ~# C% s8 F9 Q5 C( a7 H; A

& U, J+ [9 I( v* ?" o5 K所以見到d fd成日話一出新game就買,又可以租漫畫,成日可以睇戲,成日出去打波
7 x7 V  n1 U% P* E( a+ ]0 s9 G仲要話係暑假一個月有一千蚊零用都唔夠洗既人,我係非常羨慕的....8 a( M: a+ R9 N

7 F+ s/ t$ v1 O: b4 }4 K* A[ Last edited by 西部狂傑 on 2005-7-13 at 08:20 PM ]
作者: mwj2003    時間: 2005-7-14 10:23 AM

我最穷的时候,连吃盒饭的钱都没有,只能喝水,现在想来,恍若隔世。
作者: topkiller    時間: 2005-8-26 12:50 PM

最窮時一分錢都冇 ..
作者: alexha    時間: 2005-8-26 03:19 PM

我最窮既時候??" V2 w& s* K/ i$ I2 q* w
only have $2.0 need to walk along the tuen mun river to tuen mun from siu hung
作者: hotimmy007    時間: 2005-8-27 03:23 AM

得番$1.5/ X& g9 o5 _8 Z+ {# j0 L
又唔夠錢返home1 ^2 u1 q, I# B5 x
結果要行番home.$ B0 A! J9 m6 T  M% Z% _$ E- x
又熱又遠
0 Q7 L5 n& B9 L/ h無錢都幾辛苦
作者: GENOCIDE    時間: 2005-9-14 11:31 PM

现在现在现在
作者: d228216    時間: 2005-9-15 02:06 PM

前年滙豐$82時, 瘋狂入貨, 銀行户口不足萬元...要等出糧
作者: nono_comdan    時間: 2005-9-15 10:15 PM

得番$0=.=
作者: P900    時間: 2005-9-16 03:54 AM

Originally posted by roykenroy at 2005-5-7 10:51 PM:
4 A7 k* n+ e9 o; Y& d; D  k最窮果時,就係自己做生意果時..........
3 N/ N& A4 w  q4 x. @各位:  一定會捱得過嫁...咬緊牙關啦! 兄弟!
* H0 Y6 c: F& E( |+ MAGREE!!!!
作者: dragonball    時間: 2005-9-18 09:54 PM

最窮個時
1 C, b- _2 [' `5 c# T& X9 i" ]; g. v, Q  h
咪係要揾人救擠.....lor
作者: abc911abc    時間: 2005-9-19 02:22 AM

一起身~刷牙~番學~~出左門一睇個銀包....眼都都光埋!!5 X. X' K% H- Q) G( v6 O
得20$$原來係唔記得拎錢...想番轉頭拎..點知冇帶key!!
% y2 R1 h: I* W& C坐車用左12$....番到學校冇錢食lunch....唯有食包....一個唔夠食...要食兩個...
$ Q2 ^* P8 l+ N8 I# E用左4個半...得番4$...慘到要飲益力多....><!!得番兩蚊.........要問人借錢.......
作者: Killer6234    時間: 2005-9-20 01:42 PM

最窮應該就係讀書果陣,同屋企反晒面冇錢俾我(每日仲有廿蚊飯錢),( p- T% u) A; N
一放學就返屋企搵衫走夜晚都唔番屋企食,到半夜兩三點先番屋企,
, w6 F# }6 U8 m- ?$ K每晚夜媽媽行半個幾鐘先番到屋企訓,廿蚊食足三餐咪話唔慘,$ D' q7 n% T4 m
咁既情景仲要維持左二個幾三月........
作者: lung712    時間: 2005-9-25 05:35 PM     標題: 5位數字

最窮個時
  b- @3 X. [1 h: \; R9 O; \. g; ^! A
4 M1 K( w4 ]8 E4 N, P: W$ ~( l% q
1 R+ m/ ~" V/ n* B1 r( W. y& Y% @7 U* S+ Y5 z
. O5 H' r: B" W4 q$ L3 V

( P4 x6 _; N) t$0.0000
作者: 丁當    時間: 2005-10-3 01:53 AM

最窮試過一毫子都冇) O/ U' U. Q9 r) \6 \3 E' c5 Q1 k
ar爸ar媽返左大陸,要等佢地返黎先有飯開...7 H& p) ?3 ], ^  l, I
一.一
作者: honeywell    時間: 2005-10-3 07:20 PM

大約8,9年前我依度新賭場落成冇幾耐,果時剛剛出來社會做事,
) b4 R+ B2 z$ ?7 ~
! M- j4 |/ H2 J7 E! o* Y平時都係唱下k,去D bar到飲下酒咁,食下煙,但從唔賭$,咁大個& f/ u. S: Z2 w2 n. J, j' y# M
, y, ?9 @6 Y- {7 t1 Z1 U% n* q
人連六合彩個類都未買個,加上依邊夜晚真係冇咩好做,
$ Q8 I( v( ~( \% l; B+ g8 p0 Z( C2 y9 @6 \+ I9 Y! W8 l; {
而且我自己份人唔大洗,有習慣將一個星期2/3粮留起" E1 p+ f: N/ |% ^; e
3 R6 X( }6 j# F4 K5 t
(澳洲大部份一星期出一次粮),雖然唔係非常高薪厚職,5 `9 ~2 P% }  j  u1 R6 D0 t

' j" m! \- ]6 O% p4 r; @8 E' |! l但屋企又唔需要我養,所以真係衣食無憂,從來唔會為$發愁,呵呵2 c7 b* c5 N8 X% r4 T, E! d
: ]5 F6 i& |! d' |$ E- T/ q
但係可能果時仲未成熟,對感情事處理始終有問題,
! [- W9 [1 |2 F2 m7 F1 R' f3 b# t3 {0 H+ Y2 ~
同個女人由開始直到分手,又分手再復合,然後復合完再分手,* y/ V% h9 F! }3 w6 k" O& t. J

, g: c2 ^" I8 e  F如始類推6,7次,最後崩潰,我唔再返工(同佢係同事),
7 o5 k5 B& A4 c, _* g0 b, K8 [# h+ I+ c! m5 Q
日日出去搵其他friend揾其他野攪下,好怕一個人夜脕對住間房四面牆,4 n5 Y+ C& N8 c, b

D' e: F. P0 M7 s1 B但係出去玩得多,來來去去都會悶,當其時可能又傻到覺得情場失意,賭場就應該
0 ~8 n4 L" N$ a! Y; W" V9 W4 `6 H3 S3 N$ N/ _3 e' [3 t
會得意,就囉晒戶口既$出黎,就開始玩下賭$,記得有一晚最寂寞難耐! Z$ O7 V8 p5 k3 |4 k; x2 y
8 Z7 s" g* _4 ]4 i7 N
既時候,突然一call,原來係一位冇見好耐既女好友叫我去飲野,
3 p/ r& ^- K3 N: g1 M8 z$ c, `* M% _4 g
唔知係唔係心痕手癢又或者比鬼推,當其時我就話,不如去賭場la順便飲野,+ P" p7 F6 n+ |
) L: |- e( m) e2 Q6 l3 a$ B  V
於是乎我就"雄"心壯志帶晒副身家去換籌碼,開始大家各有玩,佢玩輪盤,
; e8 l/ ~& A3 B# T6 x* U
3 N0 L& Q1 O3 t8 }  B2 B0 F好冇奈我淨係識玩21同大細,所以我玩21,剛開波就連贏4,5around,
0 U7 N+ ^! K; S7 r0 L% K: z* M  v& E3 g  T
但後來越賭就越黑,輸開有條路,唔到你唔信,加埋個臭莊家旺到爆,0 V9 N/ T, |/ b  L1 B( Z

# T5 W' A& b* f0 k. ?連最後兩鋪想用黎返身都輸埋,搵埋個袋最後得150$,
$ B, A9 |1 n, u& S. ]0 D5 F6 g1 v1 D" g% c* b% t4 F8 D
最慘係我位好朋友都輸到貼地得100$1 t( Q+ Q2 q8 G. V0 E0 q0 Z

( ?+ c" c+ ?  i0 e8 Z7 E咁我就攞埋佢100$加埋我150$一野覺掂佢,心諗財散人安樂,清晒佢la1 A+ R  ^4 B7 n$ R6 y; z
: t( o+ P, c7 {9 r  T" N9 G  k% ]- T0 V
結果係唔需要講,我地兩個行出開口時已經係半夜3點幾,諗住打的返家,
  e7 M7 j& v( d* n) h% q% J/ _$ E4 M: L
我問佢仲有冇$,佢好驚訝咁望住我話"最後100$都比晒你la,"# r4 Z0 c' J$ T( ]1 e  R/ G

& r8 ~' v' F" J6 l"你唔係同我講話你又係散紙都冇呀嗎?"  我個心個時 "咯o鄧! "一聲.......
: |. c& G0 J: P) {( a% c
! E1 D* [/ j' e; y我再問佢係真唔係真連散銀都冇? 佢話"冇散銀" 禁機? "冇$剩" 用卡? "爆左" " k1 m7 j8 e" J3 F) E( ]
/ ?& j4 N; _. a8 J, }3 }, i
最收尾齊齊"行"返屋企,唔係講笑,真係用腳行,佢屋企近city要1個幾鍾," }& i( J' S* o
/ \" j* f, @4 h
我要兩個鐘,其實個時真係好折墮,要個女仔陪我一齊行,本來我地可以坐的士去到( f8 [$ W! P1 i! n4 U! R) n7 u) B
7 I5 ]+ P+ W2 c7 I+ d' D5 I( M
我屋企先至再比的士$個司機,但唔知我地係唔係有默契咁,都想行下順便冷靜下吹下風.* R- v7 I, K$ T& m9 \1 E
6 s/ S- F9 ?0 e1 e$ n0 q
真係人又冇,錢又冇,老婆又走路,認真失落,就係個次我話夠了,永不再賭了.
  u4 i0 q0 h' R/ P
+ R% k6 S/ B$ B4 ]0 {- b$ v個年真係好難忘,卡數,水電,gas bill樣樣到期,戶口光了,連衰到架車路費保險費8 l/ C1 e9 A+ P; ~* r. C* ^

+ v) ^8 c0 K: t; {* e1 q9 y' \都交唔到,屋企人又返晒香港玩幾個月,又唔敢講比佢地知,為有捨借度日,2 a5 r, B: }% t7 d' ^& `5 l0 \7 _
% v; q# l/ U4 i/ E
但D數太大,點都頂唔住,又欠人太耐唔好意思唔還,結果都要做衰仔問屋企借,, M- l8 Y) T, \: A' S
% h* u0 k9 N6 l; p4 m1 o
依家諗起都好笑.
. A% Q2 d. e7 j  r1 ?5 w' Y: R" Z9 H
8 D3 V; @' H( q' s不過最失落時既收穫,就係個位同我共"患難"好友,由好友變做我既女友,哈哈
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:24 PM

身上無錢, 戶口得90幾蚊, 無符, 唯有行路返屋企
作者: 亨九利    時間: 2005-10-15 12:28 PM

我最窮最霉的時候試過變賣電腦, 在街乞一兩個月才夠錢到網吧爽幾個鐘頭...
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:30 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-10-15 12:28 PM:( r5 N: Q# A5 U, N- o& Q
我最窮最霉的時候試過變賣電腦, 在街乞一兩個月才夠錢到網吧爽幾個鐘頭...
2 h: z, C* c0 q5 Z: K

C. W8 b1 n: o試下派傳單, 好似話都有幾十蚊一個鐘, 跟住搭車去中央圖書館上網, 幾蚊來回, 仲咁你食餐飯 人窮志不窮, 千萬不要發窮惡
作者: 亨九利    時間: 2005-10-15 12:37 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-10-15 12:30:
+ g" P. ~- C8 a# y# `; x0 W3 E5 A/ w3 d* }/ c: e5 e, p0 s( a! P2 H
# a2 K, w" w* L' U8 B
試下派傳單, 好似話都有幾十蚊一個鐘, 跟住搭車去中央圖書館上網, 幾蚊來回, 仲咁你食餐飯 人窮志不窮, 千萬不要發窮惡
) y# Z# t' l2 I$ B& r
我有頭有面, 網上世界位極人臣, 士可殺, 不可辱, 叫我拋頭露面派傳單? 你冇能野呀? 同我七少陣啦!何況發窮惡乃我的專利, 我兩個月發一次窮惡也不算過份吧?
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:38 PM

9 P2 i) R0 t0 N; X" t1 S1 I6 L+ Q' `6 j& e
晚輩實在不應 8+1 up當秘笈
作者: 亨九利    時間: 2005-10-15 12:41 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-10-15 12:38:; Q2 X+ }1 [; n6 H. e
! c- i: s/ t' [  d/ x1 e! v" c
+ ]7 G% z* D# L
晚輩實在不應 8+1 up當秘笈
1 G( \1 J+ J7 L7 k4 J
還不三呼萬歲?:cool:
作者: research2005010    時間: 2005-10-15 12:45 PM

亨九利講d野好到位嫁
3 \  Q- L7 R! _! O有時做窮人唔惡d唔得,唔惡d既話人地以為你冇料到,就唔會施捨俾你,) w- o7 J# B- N) a* w: N
發窮惡的窮人萬歲萬歲萬萬歲/ Y% b" ]7 O2 \& G  q, X

$ S. t" l) s7 J--------------------------------------------------------------------------------------------------% r8 V- U5 \" V+ J3 a9 S" s- ]
係呢, 唔知版主會唔會加d分咁呢?" G) V. U( _8 }
2 u* W" ~! I$ x7 O7 Y
[ Last edited by research2005010 on 2005-10-15 at 12:46 PM ]
作者: mary    時間: 2005-10-27 06:08 PM

Only $5
2 ?* ]2 E+ P) a8 X! \><.........
作者: Jk    時間: 2005-10-29 06:16 PM

試過最窮既時候係幾年前嘅事...( {1 p1 v( |+ ^; y, J: N+ T0 F
嗰時係月尾,使剩5個大洋;仲有3day至出糧,連搭車返屋企都冇水,又吾想問人度水,索性留响公司宿舍過夜;用左5個大洋响d臨收舖嘅麵包舖度"掃"左5個冇餡嘅不知名大麵包...
- W4 q0 R9 U( r$ @就係咁"做完食","食完瞓","瞓完再做","食哂冇得食又瞓","瞓醒都係冇得食唯有做"嘅情況下......响公司度過左3day嘅地獄式鍛鍊!!:cool:
作者: hold_find    時間: 2006-1-1 01:07 AM

我最窮時1蚊都冇,因為趕時間,冇帶銀包,又趕返學,結果問人借錢搭車返學、吃飯,返屋搭11號車(兩隻腳)
作者: iqandjoke    時間: 2006-1-1 12:18 PM

我試過最窮既時候,同 D 最憎既親戚借錢(幾千蚊),去朋友屋企住,因為 個時 D 錢交哂上網同電費,糧又未出,著個件衫都著左成個禮拜,朋友衰到話淨請食紫菜($ 0.5 有四塊),用 $1.5 就一日咁話
作者: makin    時間: 2006-1-1 12:36 PM

就係12月30號..我同班fd去左睇哈利3- -
! R+ V3 _3 S0 Y" ?* K之後去埋BBQ~~再去埋網吧打機~~
" F! Z$ Z5 p- `) c) d又買左d自己想買既野~
, `. D5 Q' V# {& T8 E7 e返屋企果陣..八達通負10幾蚊~
$ f+ U6 v0 i, t4 @銀包得返1蚊= =要問朋友借先返到屋企..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0