標題: [5/19吹水加分題] 如果被人出賣 你會點做? [打印本頁]

作者: henrywing    時間: 2005-5-15 03:51 AM     標題: [5/19吹水加分題] 如果被人出賣 你會點做?

<真實故事>+ m3 a; i- i  B, v. g
一天朋友的大老闆(很出名)找他幫手,要他調查小老闆有沒有出古惑,因大老闆懷疑小老闆吞了錢可能達千萬之多,但此事非常危險,所以他也想不理,以保安全,但大老闆多番要求幫手,所以他終被打動,而且不是為了錢,沒有分毫落袋,誰不知這件事越查越臭,原來大老闆也有痛腳給小老闆找住,他們其實想互相爭權,但最後為了擺平這件事,當沒有事發生,竟然拿我的朋友做替死鬼,將很多的罪名都强加於他身上,被炒!而公司內部也有很多人被解顧,二人當沒有事發生過一樣,最慘是我的朋友負上了惡名、失去了工作,亦曾經謠傳被下了追殺令,天理何在!4 u7 q6 Y+ A# |
此事還有一奇怪的事,我朋友一位在公司裡的兄弟,在調查此事的期間,提供了不少資料,還十分支持他,原因是這人十分痛恨小老闆,但結果......現在被小老闆升為高層,無間道中的無間道!& Q1 V+ J3 d: ?
有幾件事我覺得很值得分享:
. P9 K3 V* j, P7 d0 `5 C8 k2 _1.有錢人會覺得自已有錢好像所有人都貪他的財,他也認為我朋友是想發財才幫他,但我朋友常認為要正義,在這件事他還用了好幾萬,也沒有想過要拿回。% K1 P+ f# v9 U3 t
2.我覺得商家就算是像求你幫手,背後都是利用,之後便掉,不值得信任。2 G4 z: H" K+ S! M6 Z- z
3.就算是所謂兄弟,當利益放前,也一樣會害身邊的人。
8 X5 i6 Z, b0 P4.大、小老闆就算是互相爭奪,最後為了共同利益,都是會和解,錢放第一。! |5 D0 e0 s2 ~, _3 ^; k0 ^
5.千萬不要天真,想為公司好做多餘的事,更莫說什麼正義了!# G0 p& Y! ^- W9 }$ x; w

7 y# N5 n- _0 w[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-20 at 11:11 AM ]
作者: vivienna    時間: 2005-5-15 04:10 AM

記住﹐幫人打工既意思就係幫人打工﹐永遠要準備離開﹐吾好放感情。
3 t* ]; b8 Y( ?7 D7 O
3 I: z- o# @& q( y; I/ C2 M: g我比人出賣過﹐所以我乜野都好小心架﹐好難信人。
作者: honeyharajuku    時間: 2005-5-15 10:33 AM

唉...辦公室工作   幾十年不變既定律= 勾心鬥角) d! b) D, }9 y- }$ s* K5 i

1 ]1 r$ I/ ^% w  v4 x( w' x6 s以下係我最唔like既地方:" ^0 v6 Q) x; _2 A5 G# S

& h: ?! _% D- g' a# k2 {1: 日日著西裝.著西裝唔代表高人一等.
/ x: J) ~. y- t" S+ Q3 m    你d死人中環西裝友.以為搵到個錢就懶巴之閉.
$ }8 c5 l9 K2 N$ q; |6 I    睇人唔起!
" W4 f' [4 x; E# @' ?
/ c9 I5 j0 T3 o- c2: 日日坐係公司.同事打關系.察老闆隻鞋.7 Z# I8 D& u; J
    勾心鬥角.日日番工好似上戰場咁...做黎有乜引!!  l- V$ ~  s! h+ I

# A9 m# @1 w/ J- v9 l; D1 J3: 辦公室好少會有真正朋友可言 (會有. 但絕少!)7 z( Y4 o3 r, O; H
   有穫你咩!  有利益先會同你有兩句!
2 y; e2 M5 u5 w5 @$ D7 Q1 b   冇利益?! 冇so?!  公司剩係做boy?!
5 k. ]; a) [" [   人地才你都傻!
6 h2 r: y) Y; w; B) J1 r  I6 x/ t
4: 你做辦公室既.冇乜機心真係生存唔到.
9 Q8 h0 W: K( I. O    你要清高?! 你要正義?! 你要唔同人勾心鬥角?!
+ P2 ]) G: C( p# Y( y4 I    人地唔踩住你上就偷笑喇!# n/ g) O2 R# n0 G+ m7 `8 [
1 Z5 [3 m7 J; p$ i5 C
5: 日日番工都咁辛苦.
* I' x% n' B1 h0 U* c    心理壓力咁大.仲番黎做乜先!?- O- K0 }5 e4 L4 ~) J
    所以我選擇既工作.
$ e" V% y* z* W( ^) N3 Z  F. g    除左自由度比較大之外.
) H2 |. S( h( d: B/ G8 B    仲比較輕鬆relax^^/ H# m/ y  s' m( U, M) P

3 @+ s0 k' w+ E" `3 u' K
9 e9 y- b/ {& s2 P1 M% i7 f& w* T+ N  Xps : 以上幾點只係細佬個人幾分見解.
9 u/ p* X; i  Y: {* z      我相信唔係所有辦公室都咁黑暗既....
" B! {4 z2 t5 `, A, l      但以我所知香港地大部份既寫字樓都幾黑暗囉!3 K& l- d7 d7 K$ e% d
      希望正義既西裝友們唔好介意我既言論XD
作者: bigfish    時間: 2005-5-21 12:42 AM

其實辦公室政治看似複雜, 實乃簡單, 大家要緊記做任何事前都睇長遠利益, 唔好因為任何短線利益而誤墮陷阱, 呢個係我一位長者朋友o既忠告
作者: LMQ    時間: 2005-5-21 02:08 AM

講真啦
" a$ M* E& Z; P" J3 g俾人出賣自己肯定難受,點都冇可能可以當乜事都冇發生過/ |9 `" g; E) \3 x1 l# f
總之乜都係假
( ^; a% a9 Z) l人往往活o係利益入面
) r* b0 {6 H# w$ c, Q! V; \* T) M只要邊度能夠得到利益,就朋友都可以出賣(除非真係好知心果d)
1 d- E/ m& F& H所以而家往往都有"無間道"同"金枝慾孽"事件存在..$ r8 o' V1 J% D, F" d) ~/ w
記住一句說話,世界上唔會有咁大隻"夾拿"隨街跳# S) q  t. [' A  x2 H; H! ?
有都係裝你彈弓only~2 a* u; R9 R$ H7 A% ]
, K( O8 ?) }( r8 ~
自己最緊要唔好行差踏錯俾人捉痛腳
0 g1 D1 l" C) J! q* C萬一真係唔好彩發生o係自己身上/ X1 Z0 K/ l4 i! u4 N9 [' h3 r
只能夠隨遇而安,真係見步行步囉~
+ A7 Y8 I# T: I% |+ u9 I- I* H( a* C5 e0 x
[ Last edited by LMQ on 2005-5-21 at 02:09 AM ]
作者: 痛苦中    時間: 2005-5-22 06:07 AM

睇下俾人出賣成點同俾邊D人出賣LA~~~7 U6 Q0 {  U! F( N6 ]5 Z; m
如果係朋友之間玩玩下果種出賣緊係冇問題LA~
7 f$ t4 a7 d% W6 F. g4 E如果係好D好朋友出賣
/ t& N- z# J+ _8 |+ C  O: e仲要俾佢出賣到好緊要的話# G  B) ^7 _# K$ J
我實會同佢絕交加向佢報復( t& s6 a" |; g
我自問冇D咩高尚品格
5 a9 `3 D# \: X; f我做唔到有仇唔報......

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0