標題: [5/21吹水加分題] 依家澳門勁過香港, 有冇攪錯?!! [打印本頁]

作者: hiroraymond    時間: 2005-5-16 01:11 AM     標題: [5/21吹水加分題] 依家澳門勁過香港, 有冇攪錯?!!

前幾日係澳門,
! B3 h/ U2 d/ o6 y: g. u* n! z同一齊去既朋友係度吹水飲野,% z, ^4 l2 R6 w5 @) B: p4 s
咁岩播緊晚間新聞,
8 Q" H& W( j. `) @4 }唔記得佢播緊咩新聞,
& z; \' Z0 s$ j) G之後隔望個澳門人好大聲咁話,
0 F' N+ j' l) h
8 O' U$ e  N! c5 o『香港 out 晒啦,1 E. A2 @  q, f/ K0 N  M# o! ~
   依家澳門個勢係勁架啦,
: F1 P7 D& F( e) Y   繁榮過香港幾多,
: P4 o) i( u; w  r, @   香港攪乜都一塌糊塗,6 S2 H2 I% C$ u9 y( o
   不如學下我地啦。』) d$ l( ]& R. ~) Z) L, I8 U5 r
7 l. G; G' A# w- D* a- y
聽完之後我地班 friend 互相對望,
1 |4 ^; A) w# k: |5 [1 n% o只係冷笑,* e) `8 l5 y! C* b2 t4 G, E
跟住我諗,3 d' q5 G0 N7 ^( x- t6 v
究竟真係人地做得好,
5 X2 H+ I0 p6 l  j1 m定係澳門細先至係咁呢?
' g5 C: @( ]) |+ \6 C9 R, u) G% u& G! y0 @
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-21 at 05:12 PM ]
作者: vivienna    時間: 2005-5-16 01:16 AM

我同個澳門朋友上個月去美國﹐個鬼佬問我地邊樹黎﹐我話HONG KONG﹐我朋友話MACAU﹐個鬼佬吾明仲問翻轉頭“WHERE IS ‘蜜9’﹖”
3 a4 _4 \4 ~. u6 }2 Q我朋友望主我苦笑話“唉﹐做澳門人真係ON9喇”8 d! r5 e) @$ f% G5 D
做香港人係我既榮耀﹐就算衰既﹐我都會努力撐﹐起馬有鬼佬識我地。
! [  \6 r8 m' z8 ^
6 s/ N, g( Y7 \1 q, {[ Last edited by vivienna on 2005-5-16 at 01:19 AM ]
作者: tommyloo    時間: 2005-5-16 01:20 AM

Originally posted by hiroraymond at 2005-5-16 01:11 AM:
7 t9 T1 O7 z4 ~$ e前幾日係澳門,
' I* H3 W! j; o) ?: G同一齊去既朋友係度...
1 K8 U1 j! y" {6 l8 c
; {+ a( J9 r' ]& t2 q* g+ b( C
- U& z! }$ r5 K香港〇ut乜  好潮呀+ y2 d. F. F2 b/ Y
澳門個勢有幾好  黒社會呀叫你斬友(踢波咩)
4 e# c  Z/ A6 H9 y繁榮過香港?  叫雞呀(我認呀)3 r. M. s0 U5 r
一塌糊途?  好過D澳門人唔用腦諗野又唔做野
作者: singleung    時間: 2005-5-16 01:26 AM

是因為澳門人有共識,香港人冇,香港人注重個人既得利益,那些所謂智識份子的立法局議員,只識嘩眾取寵,不理社會的長遠利益,只知不擇手段,籠絡市民,爭取選票,不理後果,因反對而反對,
作者: tommyloo    時間: 2005-5-16 01:31 AM

Originally posted by singleung at 2005-5-16 01:26 AM:; T6 W9 O- z6 _1 I, n  h+ @
是因為澳門人有共識,香港人冇,香港人...
2 |- T% M  g# ^$ [8 E  {: G, N
% w1 A( U  `( {/ e5 v% L8 z
" U( f$ T# x. C1 y: v
澳門人有共識我同意
% q% z1 {# e' |3 k/ ]7 a, V! Y- X因為成個澳門都係古惑仔都係聽大老話
作者: hiroraymond    時間: 2005-5-16 01:54 AM

我前排睇過新聞,% l& G$ @, o; ?3 I: F/ \; x% x' Y
佢話澳門後生個0的個個都諗住去賭場做荷官,- F  v- @, [/ J
跟住就諗,
) a1 R, g0 H; \7 C4 }/ R: E9 n  ?6 }澳門賭場仲多過大學,
" x) N; d; ~& b只要賭個方面 ok 既話就乜都滿意啦。3 Z1 C7 n2 W3 I5 ~, d
唔似香港咁有咁多野,
2 x# ~3 z9 ^# r& i, U可能當初如果董伯伯同何生調轉,6 Q; n- [& B9 N
董伯伯都做得好架!
作者: yutik    時間: 2005-5-16 01:55 AM

Originally posted by vivienna at 2005-5-16 01:16 AM:
) o2 E. V, F# ?" g  l我同個澳門朋友上個月去美國﹐個鬼佬...
1 q! x& x' y9 K7 s6 n- m  a# x/ \+ B# Y3 k% X% R, \
我地身為香港人(中國人), 唔應該因為鬼佬識我地而覺得自豪
; H5 {0 ]) C: Y7 P而澳門人更不應因為鬼佬唔識而自卑& I, N+ m$ P% V. c0 S. P
我地要以自己係中國人而傲!!!
6 Q+ a, k. w$ G/ G/ k  ~9 s5 O勢不當東亞病夫
作者: nelly    時間: 2005-5-16 01:59 AM

exactly
' `* Z) A& S# kNo way for Macau be better than HK in that way!!& k3 c+ K/ V4 S
C the GDP, c the living standard. C how many people come to HK for shopping??
作者: yutik    時間: 2005-5-16 01:59 AM

其實咩澳門, 香港
/ _7 z  f* ]2 p. ]- \/ O0 T大家都係自己人, 中國之所以失敗就係搞分裂, 搞內訌
6 e& s1 H5 x# W# D! S; j* z
: K$ S8 A1 V& r, N你睇下Germany BISMARCK點笑我地中國1 Y8 r! t2 R' g! K, j" s, L0 {& @
"早 在 一 百 多 年 前 , 李 鴻 章 訪 問 德 國 , 會 見 德 國 鐵 血 首 相 卑 斯 麥 。 卑 斯 麥 看 不 起 這 位 遠 道 前 來 的 中 國 宰 相 , 像 老 闆 面 試 一 樣 , 不 客 氣 地 問 他 : 「 你 當 了 一 輩 子 的 中 國 宰 相 , 告 訴 我 , 你 有 甚 麼 足 以 自 傲 的 政 績 ? 」 李 鴻 章 就 說 , 他 怎 樣 領 導 軍 隊 剿 滅 了 太 平 天 國 和 造 反 的 捻 匪 。 卑 斯 麥 聽 了 , 據 梁 啟 超 記 述 , 通 過 翻 譯 告 訴 李 鴻 章 : 「 誠 巍 巍 矣 ! 然 吾 歐 人 以 能 敵 異 種 者 為 功 , 自 殘 同 種 保 一 定 , 歐 人 所 不 稱 之 。 」 意 思 就 是 : 「 呀 , 你 真 係 把 炮 ! 不 過 , 我 們 歐 洲 人 卻 認 為 , 打 仗 , 要 戰 勝 外 國 人 才 是 真 英 雄 , 你 的 軍 功 , 只 不 過 是 貴 國 內 部 的 自 相 殘 殺 , 這 樣 來 保 持 穩 定 , 我 們 歐 洲 人 最 看 不 起 。 」 把 李 鴻 章 搶 白 得 一 陣 臉 紅 , 卑 斯 麥 冷 笑 一 聲 , 端 茶 送 客 。 "
作者: vivienna    時間: 2005-5-16 02:01 AM

Originally posted by yutik at 2005-5-16 01:55 AM:; n0 X$ L& a! |  ]# \9 f0 j1 d0 W: G
我地身為香港人(中國人), 唔應該因為鬼佬識我地而覺得自豪
% _, l9 U1 W: D% G/ u+ l3 ~而澳門人更不應因為鬼佬唔識而自卑
' R! w. L, n/ E0 l$ P我地要以自己係中國人而傲!!!: H1 h% z3 ?, Z3 V( N
勢不當東亞病夫
! K; d! K' o  U$ I0 N/ D3 A" Y你講得好岩﹐認真地講﹐我曾經有個澳門朋友好鬼自大﹐有次距踩我地香港﹐我慶合合同距噪﹐跟主就反左面。
作者: iad    時間: 2005-5-16 03:57 AM

澳門經濟比起以前好好& l* h( {- j4 B& Q8 e; X
但係都沒比起香港好! ?  s& ~0 ?( F+ U$ O: g
香港過左04都比起97-2004 好好多8 c/ b5 s! i+ h/ i  b1 {
只少物價上昇,易搵工啦, i4 y9 S  l( n, ^" X' D+ |: f
同時香港人教育水平比起澳門高
作者: truelove    時間: 2005-5-16 04:09 AM

澳門除左賭場同夜總會之外.
0 g5 ^/ n' e* s$ |* i* L' m我諗唔到有咩特別出名喎 =D
作者: vivienna    時間: 2005-5-16 04:51 AM

Originally posted by truelove at 2005-5-16 04:09 AM:
1 i' r  M# P3 j6 y% p澳門除左賭場同夜總會之外.
) P' K8 h& e; e" G) L我諗唔到有咩特別出名喎 =D
0 L+ M8 F  R0 B7 AD女仔都醜樣D
作者: honeyharajuku    時間: 2005-5-16 05:40 AM

既然澳門真係咁差....' a% y; F& I5 p6 O9 x
7 a( i3 {/ I( ], G! J
我諗極都唔明點解...
) m3 l6 |: B) M9 h5 C
: }, q/ ~4 @% h2 u同我有4年感情既初戀女友會嫁鬼左去澳門.. (勁似Jade嫁佢.不過再瘦少少)
2 h* `" [+ Y0 L" X
/ c  I5 P8 e0 ^6 D4 Q; V+ `1 o爭卡數就識搵我.  條仔唔係度就識掛住我 打比我.
作者: vivienna    時間: 2005-5-16 06:13 AM

Originally posted by honeyharajuku at 2005-5-16 05:40 AM:0 i+ P5 h4 @% D  h8 T  Q2 N( `# `
既然澳門真係咁差....- B( S7 e; \4 R; _" t' L4 _
' w7 S5 |9 r  G; ?/ s* B1 {* @
我諗極都唔...
5 _  N: E6 _( o. ~5 }7 P甘咪正明澳門人碌7甘
作者: chickenboy    時間: 2005-5-16 08:21 AM

香港人真係要爭氣,我記得有一次...見到yahoo有人post左: D) {3 h: w; f0 {1 h
個topic出黎......"叫做澳門賭業害死好多香港人"(大約係咁嘅意思)' b  f* I, a( ~
睇到好多香港人同澳門人喺度互插,咁我咪打左句"本是同根生......"! n# ?5 U$ g( x; r5 V  n& x: p
後尾我見到有個澳門人post左句"邊X個同你同根生......"
+ E8 n# W- r! b3 f6 [SO我係極度討厭澳門人....
) V- T) u. D. H) T2 g1 f大家一定要爭氣呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: dereklike    時間: 2005-5-16 11:06 AM

你應該去查下香港同澳門既人均生產總值係幾多
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-16 08:57 PM

我認為董伯伯係做得唔好 只係0係阿何好運o者
7 b6 X" g8 N4 G1 p# |" q  n$ |) j, _老實講澳門有幾大?只要分得好o的餅仔就ok; U" |% q5 U& D$ q! |! k, w: _
咁你話有幾難?o個邊除左賭場之外
. @$ e+ h* f( _% T+ w/ w1 O2 t有乜係世界知名架?而香港又有幾多?(世界知名)
; o# m+ Y. Q. X, y8 j3 z; c如果唔係歷史既關係 共產黨又點會俾佢開賭
9 y/ \; [! N' [無賭場 澳門又會唔會咁旺?
( Z+ Y$ I" G0 c( J( U唔好灰心 正如董伯伯話:你(澳門人)好膚淺8 o1 B9 m; f1 K$ w
6 Z& L6 F8 g( U2 F% Q) \$ M8 \, W6 ^
[ Last edited by 老鬼X on 2005-5-16 at 09:12 PM ]
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-16 09:03 PM

Originally posted by vivienna at 19xx-6-30 01:16:, J* L% o! U$ R1 h# b, I
我同個澳門朋友上個月去美國﹐個鬼佬...
3 H# C4 I# f- @; i; V
我地有精英大師:cool::cool:
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-16 09:08 PM

Originally posted by nelly at 19xx-6-30 01:59:
& w( `+ F4 Z$ h8 P0 pexactly8 m7 p# n3 U, D( F( I0 i
No way for Macau be better than HK in that way!!
  Y1 n  M1 y3 c$ c8 `7 Z3 MC the GDP, c the living standard. C how many people come to HK for shopping??
- w2 V# y: k  f- O# j& o" l* M5 A可唔可以就下我唔識英文既朋友?5 p  ^. F% ^/ ^8 }, H
我唔..唔..唔..識英文架!嗚..嗚..嗚
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-17 01:02 AM

香港人死哂呀?
作者: hiroraymond    時間: 2005-5-17 01:42 AM

又或者好似蔡楓華所講,
$ X* K, p" z3 |- C『一剎那光輝唔代表永恒』
作者: vivienna    時間: 2005-5-17 02:33 AM

Originally posted by 老鬼X at 2005-5-16 08:57 PM:/ {+ x9 d) a8 j2 F3 w& V, Z
我認為董伯伯係做得唔好 只係0係阿何...
& z: u8 C; ?' Q* J* b
澳門細﹐就算金融風暴都無距地份﹐仲有何生跟本唔係善男信女。第時再多D賭場出黎之後﹐成個澳門就會好似被黑幫操控架喇﹐但經濟真係會好落去。同時好多香港人都會因為甘而家破人亡﹐益曬D貴利+ E! V; v& k6 Q$ b! D' g% c. D, L
8 M" y) [+ j3 _/ q% N! E$ Q
[ Last edited by vivienna on 2005-5-17 at 02:34 AM ]
作者: waikit1003    時間: 2005-5-17 05:28 AM

因為香港人知識多D.要求自然高D.問題就自然多D.: A& B  o' D9 t+ a5 p/ _" F9 a
正如一個正常既老伯多野諗D.定係一個老人痴呆既阿伯多野諗D一樣...
作者: robertchai    時間: 2005-5-17 06:10 AM

某程度上係董生既錯
作者: pkdonald    時間: 2005-5-17 07:42 AM     標題: RE

香港人唔好理人地點睇,做好自己本份~~~~~!!!!!
作者: pkdonald    時間: 2005-5-17 07:43 AM     標題: re

我以自己是香港人為榮~
作者: ricojohny    時間: 2005-5-17 08:56 AM

一水之隔都差咁遠?
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-18 12:00 AM

Originally posted by ricojohny at 19xx-6-30 08:56:+ p( p: g- [7 t5 J6 n1 g# u6 k: Q
一水之隔都差咁遠?
3 }" X- N$ w* A1 [4 K  C
當然!
作者: Vincent銘    時間: 2005-5-18 12:10 AM

D澳門人真係傻傻地...眼光咁鬼短視...
6 Z% M. a3 [4 N! f* K0 Z1 d; _+ D) H1 S短期內香港可能真係無澳門個勢咁好~/ {* B& `& l- W2 M/ z0 q3 a4 h1 h; I
但將來一定會比澳門強囉~9 C. R3 X* ?0 n1 h# b. f
我地有多方面既發展,又係國際知名都市,人地D外國公司都係投資係香港度啦~. e& L" A+ m- Z# u3 Y
又唔見佢地會投資落澳門?2 p) C& ]8 M. a% K" J- M* j# z
澳門來來去去咪又係得個賭字~# C: W3 }6 c, x# W; T. y
最近或者可以有D地產俾佢地玩下既~但你夠我地香港D地產咁勁咩~?
* |  L: Y0 |6 r8 [4 D
  K0 a) \$ _; `; K) r6 n+ V澳門最多只可以叫做一個娛樂場~6 V% e  R; E3 K# z
除左娛樂事業仲可以有乜發展先?; i7 I+ O. l! [
佢地係安定過我地好多~因為佢地無咁多乜黨物黨~地方又細~包穩定啦~
' K, [9 p3 j, f& z但咁咪即係好似係個井入面咁~~~無風無浪~但又一世無出頭~
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-18 07:00 PM

Originally posted by Vincent銘 at 19xx-6-30 00:10:7 q% ~1 g, c) ^* Z- J
D澳門人真係傻傻地...眼光咁鬼短視......
2 @# h0 E; g' |2 b. ^# z; l
o個o的乜黨物黨咪做哂廳主o羅/ T; H2 H0 {' e" v
仲要o的黨黎做乜?搵錢好過啦!
作者: 20001160    時間: 2005-5-18 07:44 PM

井底之蛙
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-18 08:23 PM

Originally posted by 20001160 at 19xx-6-30 19:44:
& k. X, R5 Q% C( G井底之蛙
3 \6 Z- g, ]( H2 r! f* C  A; C: A多謝!:cool:
作者: trista_cheong    時間: 2005-5-19 01:55 AM

喂……… 唔該唔好狂睬澳門黎抬高自己香港……
' c/ v0 u* R- M+ u  L& N$ q# z1 C! ^4 f6 U1 j+ Q
我都係澳門人…你話我睇o下有咩感受?
! J$ A! Q! v  }! B9 P5 y3 L, M
0 _5 D; m$ T7 I2 B我覺得有幾點要澄清:. \! |" K/ P  _' G  X( m
1. 你話澳門d 青年人個個都做賭場唔讀書﹐我100% 唔同意! 有好多人都努力考大學﹐我依家都努力緊。澳門通街都係大學生…2 v. |7 M" h2 ]: d) n  N
9 \0 ^8 ^$ Q: f* ~' @$ E
2. 你話澳門淨係有賭場娛樂場﹐我更加唔同意﹐澳門有佢自己ge 文化特色﹐除此之外其實澳門正計劃發展成會展勝地﹐所有行業都一路發展緊。曾經有個香港人問我個frd澳門有冇電視機﹐我真係好無奈﹐唔通澳門真係你o地想像中咁落後?
, Y' L0 Z! l9 }6 M4 o: U9 |2 ^, M8 M* t, Q
3. 雖然澳門係細﹐但我並唔認為咁就好好管治﹐何生都有努力到﹐亦都有好多外來公司投資緊。你話易﹐如果俾個澳門你去管﹐你會唔會管得好過佢先?無論一個地方細定大﹐要佢發展得好並唔係個個能夠做到ge事﹐起碼要dum 個心入去先。
0 p& t/ p, v& J" ^& h3 [# n
  Q& V0 B- @  n" T/ M再者﹐澳門同香港 ge 發展同市場都唔同… 澳門一路以黎都以賭業為主...未來目標係成為asia's las vegas( 金光大道個投資者講) 同會展勝地。香港係一個國際都會﹐而且已經知名o左好多年﹐外國人會識香港人係好自然ge 事﹐我覺得香港係一個好好ge地方﹐我個人都好鐘意。但係澳門就係因為冇外國人知所以就cheap ?
0 p; k% _" V' f( u0 P/ G3 G' q
* H! ?6 e& d4 c2 Q/ g8 n教育水平香港比澳門高? 可唔可以比d數字出黎睇睇?你以為澳門冇大學生?6 k& \) S+ m8 R! q# G/ n
香港同澳門根本就係兩個唔同ge地方﹐點去比較?
* h$ x# e' U' I至少我知道澳門有個優點係有共識﹐你o地覺得香港人夠唔夠澳門人團結? 唔好又用地方細黎做總結。9 a* Q, @3 _! ?' E. |. Z
( v* |8 a, T7 k7 ^
我個人就好鐘意香港﹐我真係唔想見到香港人咁樣話澳門……
作者: 20001160    時間: 2005-5-19 02:00 AM

其實我覺得佢地都唔係咁睇1 K# I/ z. L% p
不過因為有個澳門人咁講- a3 s: l3 y4 N1 n
佢地先咁講ja2 ^: h% L7 `# i
咁你應為我地團唔團結^^<------一齊反罵那個澳門人
作者: Vincent銘    時間: 2005-5-19 02:05 AM

咁我夠唔想D澳門人發少少財就係度踩我地香港話我地就黎玩完啦~4 r; O! V5 Y2 v/ h% r( k/ I
而且講到發展我覺得香港真係優勝過澳門~
* R4 @9 V+ l8 K6 R連迪士尼都揀係香港落腳啦~~: l- q8 I6 N! ^( A8 i
如果有叫個商家揀係香港定澳門發展~: K& }6 B7 i' h. ]' l3 V% @- }
肯定佢揀香港~
& {: v1 k' |3 R  i7 Y除非佢賣賭場用品~~
作者: hiroraymond    時間: 2005-5-19 02:26 AM

岩岩搵到  D8 Q/ A: X( b# R( }

' i0 b, D8 ]3 i
; }  x6 K) [  ?8 k' O去年澳門人均收入十四萬二千六百澳門幣,香港人均收入十八萬一千四百二十港元,較澳門人高出27.2%。今年澳門的士牌價已超過香港,達四百二十萬元,香港只值三百七十萬元。未來幾年澳門酒店及賭場開設後,唔排除澳門人均收入甚至高過香港人。1870年香港禁賭造就澳門賭業,1997年香港特區政府唔肯在大嶼山發展賭業,令澳門賭博事業繁榮昌盛。澳門的繁榮係建基於香港領導層執著上。
作者: 代仔    時間: 2005-5-19 03:41 PM

香港人係度踩澳門人..同樓上聽到既澳門人踩香港人
' q- y! t' d) j* V/ W有乜分別6 F0 ~2 N% [* V' q: l
3 _! z  g: @8 O
大家冷靜d啦
% S  b) o- a7 b1 s大家各有各做麻,,,佢地講既野..唔一定岩# l9 Z" V3 x* p& m1 Z  @' ~. k1 ~: |
香港同澳門根本發展方向.完全唔同6 l5 E. ?" j* F; B4 C: J' w
我都係澳門人黎,,老實講$ v2 M, R0 y9 n9 l& U( d
澳門同香港最大既分別係生活指數上,,澳門可以10$都可以買到個飯盒
' c0 }/ @- Z. j1 K香港應該唔得啦,我好小去hk的
' Z; U9 t; }+ K* l) v係澳門搵到7000以經好夠用, 不過e家d樓係咁升,,買樓應該無望
  z3 o3 m4 D& j1 S! k, I係hk 7000夠坐車同食飯,,之後都無晒啦
作者: vivienna    時間: 2005-5-19 03:51 PM

Originally posted by 代仔 at 2005-5-19 03:41 PM:) a; U6 c! e2 ]) |
香港人係度踩澳門人..同樓上聽到既澳...
" D2 B" m( f8 ?3 U$ D" s9 U5 T- t係﹐我地身為大阿哥﹐應該大方少少。。。否則外面D人會睇我地好似潑婦罵街甘
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-19 10:51 PM

大家唔好咁啦!我承認我既言論有少少偏激sorry
1 {" z/ W( p' h% I阿trista_cheong兄優點既野 視符大家點睇o者!  v$ H9 y7 s6 Y+ ~8 Z7 t
有錢搵 社會安定  黎玩既又開心
2 R8 o! I; ^3 A( C, p0 D: R8 N1 z但係我擔你地將會面對香港人既痛苦1 w0 Z- b* J( b( k6 o: A
快速既經濟增長等同高通脹(我讀書少如果錯唔好小呀)0 D5 W5 W8 b9 y2 w1 {, `
高樓價 高消費
4 r1 w1 l( l: R9 n1 W香港人 我諗我地以前都係咁 對象唔同咁解之嘛!
7 u  Z0 c; n4 R# c1 b1 a  D香港人我地十年前又點睇中國人(大陸人)+ X1 E7 G" U/ x) R
我老婆係大陸人 佢成日話我地香港人睇唔起佢地o的大陸人& G" E# p6 O4 d
講到分哂AB咁之後咪無O野7 p( D- c+ ~! R8 `
大家都睇下對方既優點 包容對方既缺點
( a) L: [5 K) X) ~+ ^  E個人都開心o的嘛  m: V- u  J- r7 H. z& L. Y" M1 U2 @
(我唔係為左吐好人先至咁講架):cool::cool:
* Y  J* S. f5 n/ ~* @. w- _3 R2 a$ c4 a# s2 m8 T
[ Last edited by 老鬼X on 2005-5-19 at 11:18 PM ]
作者: honeyharajuku    時間: 2005-5-19 11:49 PM

嗚...你地成日提澳門做乜姐!
2 [% v" g" `$ N搞到我又掛住我之前條女喇>_<
  [. u& f4 [) A% m& ?; b
( Y* B- e) _: f, V. A. p) ^7 X半年前有日個FD係某區某機浦同人嘈. n8 K; j& _/ L1 M- m( A
當時我地成班係酒樓打緊B爐..
8 z& W( x2 U; a2 _7 `% n個fd打黎.我地梗係即刻仆落去啦... O& [1 j- H1 U. u: {- |
落到去..對方果邊有條友仔無啦啦走埋黎打招呼"你就係xx牙?"' Y; `* Z- c9 f5 {# l
我好奇怪點解無神神會有人走埋黎打招呼) i. \2 l  b' A/ e
原來佢係我之前條女個表弟~_~"
' c1 e8 z- m& @+ q當時聽到我d fd叫我個名..: V! Q6 A" l+ v; G
而呀表弟又成日聽我以前條女講起我...4 D; \. Q0 I2 ~
所以先知道"我係我" xp9 r( h" w, C3 J- A
當時我問呀表弟"你表姐呢?近排點呀?"- s# H' I5 _9 y$ F7 h6 _3 l$ m
呀表弟好老實咁答我 :
4 }3 ^& e( P* d: v"佢走左過澳門同條澳門仔同居丫嗎"8 N! o( V/ {3 i
"佢就黎結婚啦~"
/ W) R; I- K4 d5 [' B我聽到之後真係晴天霹靂..........
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-20 12:05 AM

Originally posted by honeyharajuku at 19xx-6-30 23:49:
" _2 v4 a9 T/ \8 ]7 y& u7 {1 E嗚...你地成日提澳門做乜姐!
1 S; G: H7 }$ y" E4 h$ W2 x搞到我...
. f: N8 F! e! j4 K1 c, r
過去既野除風飄去吧
作者: 代仔    時間: 2005-5-20 12:33 AM

Originally posted by vivienna at 2005-5-19 03:51 PM:! t$ `2 F8 g* `. h+ V2 k

2 H5 Y( w' d; X! j係﹐我地身為大阿哥﹐應該大方少少。。。否則外面D人會睇我地好似潑婦罵街甘
8 h2 d! K1 p2 m( `$ R4 g6 g& o! T
3 s( _! `( b) j/ D4 x  ~# _
就係因為有好似你既存在...所以咪有潑婦罵街囉
: `/ G8 o/ v, M" d# }6 r
: B$ v8 A0 _* j; l大阿哥
作者: vivienna    時間: 2005-5-20 01:08 AM

Originally posted by 代仔 at 2005-5-20 12:33 AM:
* }) |0 _4 i6 R% K* _9 u$ P) W0 h2 K- r
  J% ^  F1 a& h" n

' e' x7 p6 \3 I就係因為有好似你既存在...所以咪有潑婦罵街囉
  I: O4 ~$ C( o* O- @3 v, U. G7 n( U2 E, s; q7 [% i
大阿哥
9 A1 v0 y5 o7 B# x: `! @
邊樹有呀﹖趙海豬
作者: yutik    時間: 2005-5-20 01:48 AM

Originally posted by 代仔 at 2005-5-20 12:33 AM:
/ V* `' }- K- o) ^+ m  u% k
4 `5 I# f# o* |! ]$ Y6 C1 u% A, K5 i8 ?& }% l9 `5 f
+ p5 x3 M9 x8 i' x! W; n0 {4 w
就係因為有好似你既存在...所以咪有潑婦罵街囉
7 P# X' f8 y# ?% ?4 v3 N: ~
6 i, x! V0 @2 L- A, U  g* o大阿哥
, Q% o( Q# O9 Q0 b! R* L/ w" ]( i+ Y$ O: z! Q0 I8 W  `
我都講過叫佢地唔好拗, but冇用, 算吧la, 趙海珠
作者: 代仔    時間: 2005-5-20 12:17 PM

Originally posted by yutik at 2005-5-20 01:48 AM:, O; G3 A$ {0 `- f. A8 i
7 b; E1 O/ |: x. R/ S# M+ o) d9 E
8 h+ l4 _, B; J" a
我都講過叫佢地唔好拗, but冇用, 算吧la, 趙海珠
2 t: H; e0 r: n2 P
5 U& l3 B6 B6 y' ]! i1 Q9 q$ N! ?9 p8 U4 Z' B. h6 N, l
我都係咁話..大家一齊收聲9 o3 N2 ?5 l* V# K1 v% l% a+ A9 U
d咁高深既問題,都唔係好適合我地d小市民8 _. I+ s+ c' z: l  a- s# V; B; x
大家係度吹吓水..講吓笑咪幾好# p2 P+ n! ^/ B0 I& F
講埋d咁認真既問題做乜

圖片附件: 662459.jpg (2005-5-20 12:17 PM, 8.4 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=321714&k=83a09a50e7507c7d69e8d0714054d9de&t=1726905236&sid=S4ff28

作者: rexhong2002    時間: 2005-5-20 10:04 PM

得-0-燒味飯 10蚊
( E, E; q* B0 Q, F0 T. F7 B人均有17m ga,我好自悲
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-20 10:18 PM

係時事政治區 ; d1 G6 F% k! B; y9 i
[轉貼]: 澳門人的十大挑戰  . X& [& ?, y( ?
各位可以去睇睇
作者: 28083003    時間: 2005-5-21 08:00 PM

咪玩la~~
+ \; j2 C8 V* ^馬交想過香港頭仲有一段好長o既日子
' e+ B, z3 `# s! T2 j3 J你睇澳門人平均生活指數幾低就知la
- f4 j3 l+ M  ]* m& V2 u3 u3 @, v5 I2 A# k* p) Z0 D$ V
無錯
5 H9 P) x% z7 U+ W香港經濟插水式咁跌
' L" U8 W* ?. P5 [1 X9 j) V& I- P總未至於連澳門到不如
作者: 新用戶    時間: 2005-5-21 09:47 PM

未係澳門住過就唔好咁話澳門啦,你地講到自己咁掂,我又唔覺wo,我而家做野果間賭場都有唔少香港人走黎做野啦,佢地同我講香港揾唔到野做先走過黎,所以話呢!!!!!!!
作者: 痛苦中    時間: 2005-5-22 05:55 AM

老實說...
  ]( U% O4 l" S唔好話我係到踏澳門...
, w3 n, ?7 _. J7 N7 {& R事實上我覺得澳門有好多野都比唔上香港( a3 p! J& t5 r
香港起碼有國際都會,東方之珠等呢D稱號
7 p, j% P) v$ R% R5 `澳門有冇!?
# ?% Y, G5 `8 d% Q' _; f如果俾D鬼佬佢地選擇去HOLIDAY
: _7 S$ {6 [' `& v9 ~5 Z你估佢地會選擇去澳門多定香港多!?
2 g$ J0 Q+ n) z" I) M你見尖沙咀都知有幾多白人都知有幾多白人選擇黎香港玩LA......8 \) d3 M# _' `
不過就咁~~~
" Y0 _: m. {  j大家都係中國人
! \0 ]& n& [: R冇話邊個強邊個廢GE~
. M% |% w) H8 I1 {大家一齊攪好中國~!!!
$ l' z5 L0 ~5 c4 o: q到時搵D白鬼同D日本佬黎串下仲好LA~~XDDDDD5 U5 X6 c: b" @) A+ w3 w
7 C9 Q' n$ l+ p
PS:以上全部只是個人意見,如果得罪,敬請原諒
作者: LMQ    時間: 2005-5-22 12:29 PM

無他既
7 t' c9 n$ j( r- K7 ], J4 W澳門人口少過香港好多2 S, `- Q2 s' r! d9 h
何生要管理都易得多: L1 m% {, d$ `$ G* J
加上澳門賭場數目多
' B1 t8 x% z: c/ \8 ~# q4 ?) R! a( Y自自然然吸引得大多遊客黎幫襯2 C1 a8 q: ]( W* Y
' o6 c' c/ F" }9 I8 g4 h
相對起香港黎講# N5 [! N  d5 j6 Y: U  ^
班民主黨三日唔埋兩日就搞遊行抗議9 j5 A( v5 x9 R) |
長毛更加係表表者: s4 P& W0 V+ d/ g2 t
總之樣樣都係投訴同批評,同埋要追求佢地所謂既民主" T' o/ \% f: B' Z( J; b+ l3 f
試問之前董生邊有可能做到野% {: h% E/ o' K0 Z
而家只期望下一任特首俾到好成績俾大家睇已經開心
作者: 月月鳥    時間: 2005-5-22 12:49 PM

今日睇newspaper,香港都有大進步
+ ?* e. n1 j/ C5 s6 p旅行勝地打入全球10大,同03年比較,hk增加了40.1%,3 U6 t( u! k2 v0 f# d, p+ R/ Q
幾乎是10大增長率之冠,
5 \# x7 D: A4 c都是港人之努力;
( W4 P9 }3 L" a$ \  i% S2 y# h/ F但macau比我一種黑feel,
# x! w" @9 w+ n因在世人眼中,macau只是一個大賭場
! B5 t( _) ^' L& X- n, qmo d咩特別,但hk在世人眼中,係個世界大都會% x( R4 v( e# o$ z6 r6 E
這樣,我認為macau冇能力取代hk
' l4 G# E, `; @! G' k7 |# O" x
( j; b* g" x* p% ]以下係我影的macau
* v, e, m" y1 g& X& y0 k
8 e1 Y. H( A, t% T. s/ [http://albums.photo.epson.com/j/View?u=4225644&a=31391194&p=69336767&Sequence=0
, m; m) A  O! I" F) w% V3 u$ Q7 u  h. \  r; @. C* }
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-5-22 at 05:07 PM ]

圖片附件: View.jpg (2005-5-22 12:49 PM, 54.4 KB) / 下載次數 3
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328408&k=51be9461f114c6c3005ecf2ccb4701e7&t=1726905236&sid=S4ff28

圖片附件: View2.jpg (2005-5-22 12:49 PM, 97.9 KB) / 下載次數 2
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328409&k=b57c7ce2e13df037c299a1996605d208&t=1726905236&sid=S4ff28

圖片附件: View3.jpg (2005-5-22 12:49 PM, 74.1 KB) / 下載次數 2
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328410&k=227ae1fd0662c0fd6e9af0d39b3f2a34&t=1726905236&sid=S4ff28

圖片附件: View4.jpg (2005-5-22 12:49 PM, 53.1 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328411&k=9bf3b38480ffabfb904583250a106fe7&t=1726905236&sid=S4ff28

圖片附件: View5.jpg (2005-5-22 12:49 PM, 85.7 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328412&k=c78e16378eeb56d07b3c490d651509b5&t=1726905236&sid=S4ff28

作者: 月月鳥    時間: 2005-5-22 05:08 PM

....

圖片附件: View6.jpg (2005-5-22 05:08 PM, 71.8 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328414&k=79841da5a72a3e0bf722eded86cb7150&t=1726905236&sid=S4ff28

圖片附件: View7.jpg (2005-5-22 05:08 PM, 70.1 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328415&k=6847e690e6b8b4fbf17687dc64f543ab&t=1726905236&sid=S4ff28

圖片附件: View9.jpg (2005-5-22 05:08 PM, 79.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328416&k=a433353d748edfa59d341a0dbe25e650&t=1726905236&sid=S4ff28

圖片附件: View10.jpg (2005-5-22 05:08 PM, 72.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=328417&k=af071e4e868924fe5725bb0a07c465a2&t=1726905236&sid=S4ff28

作者: 老鬼X    時間: 2005-5-22 10:45 PM

其實我覺得係時事政治區有好多澳門既資料睇( Y4 @+ x9 d5 M- Y" i
有好多都幾中肯
3 k  p0 @1 j  U! v1 R. V- E! O/ [唔好無分加就唔過去啦
8 w) _& B& x0 d+ A睇完過黎吹都得下9 h$ w" r- e+ @( C  ^; M+ U
唔洗扣分既(我)
作者: crap    時間: 2005-5-23 04:04 AM

大家身為同胞, 做咩要響度互相踐踏?
1 v* q2 O& {- ?! k) t/ t# c, M9 m香港好又好, 澳門好又好, 何必為幾句話而大造文章/ M, x1 W, v; b  g" [9 D
如果對現在既生活環境滿意咪得囉, 無需要扁低人地, 抬高自己
0 M& D7 C" e) [. g% ^+ J. ^" X# l0 D如果覺得自己一方好, 唔係應該幫下自己友, 唔係踩人咩?
% W- N, t* |7 o- Z如果覺得自己一方唔好, 咪努力改善囉, 強化整個民族囉...
: q. ~' G2 `( h3 i4 h4 H3 {$ P) ]/ Y% V! q
大家上得黎EF就係一家人, 又一樣係中國人, 互插對邊個都無益.. 大家應該共同進退
) J% h. ]: e, h; \$ }+ V  O$ Q5 o- _
[ Last edited by crap on 2005-5-23 at 06:09 AM ]
作者: bigfish    時間: 2005-5-24 03:04 AM

Originally posted by yutik at 2005-5-16 01:55 AM:
) Z8 B7 A& B  w# o7 e8 E) C3 b. d& G
7 s$ ]! e9 a% J9 o
我地身為香港人(中國人), 唔應該因為鬼佬識我地而覺得自豪" t, J, P8 n. I) I7 ^7 Q
而澳門人更不應因為鬼佬唔識而自卑
5 [7 E( ^% q0 a4 j& m2 _2 `. I我地要以自己係中國人而傲!!!
0 w! A- m; |1 f, `- O3 w勢不當東亞病夫
- d4 W3 f5 x1 k絕對認同囉
9 B  F2 ~% ~' \; y4 c; H" S3 N  {我夠唔識好多美國城市la
作者: manu14mo    時間: 2005-5-25 12:15 AM

Originally posted by hiroraymond at 2005-5-16 01:54 AM:3 A+ E! b( ^3 w0 q) b4 M) A
我前排睇過新聞,6 |5 u& k5 Z  r" P% o. b$ C
佢話澳門後生個0的...
% N) M5 ~/ U3 ^6 M' F& @
+ O5 z# K) [0 G7 r5 x/ \首先,我想講講, 澳門係有十三間註冊間大學0既(當然有d質素好參差)
5 \1 j1 E5 W+ P  Y0 j/ d% _以一個咁細0既地方, 十三間已經好多..3 D- m, s# B/ c" b& p) J( _, }
& z6 m$ i3 A+ u, a" {8 Y5 z* k
以一個咁細0既地方,要發展多元化產業係冇咩可能...- t. p& A( ?, y
單靠賭業係唯一出路..5 x. A( ]& A5 T6 d4 i5 Z3 x2 i
  }! j+ s% M% Y
以國際地位, 發展規模黎比較, 香港當然優勝得多..
# X. U; |  h: s" ~不過澳門地位不斷提升, 就係事實..7 k) q8 P) s) m. _9 b
至少有唔少外國企業去澳門投資, 2005東亞運動會亦都係澳門舉行...
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-26 09:45 PM

Originally posted by 新用戶 at 19xx-6-30 21:47:
/ _3 U0 G" L3 F. l6 b9 w未係澳門住過就唔好咁話澳門啦,你地講...
- E1 }9 ]1 [0 D0 @+ {; u
我諗Li樣係自由經濟既原因
* w1 Z8 d* o0 c6 e( h正如南韓人去北韓
/ M( B6 m/ h' G/ Q- a唔通你話北韓勁
0 w. H2 F  J2 \( |1 d# ~, [* j. R有錢搵就得啦!
7 `5 I+ q. C* ~總之香港好 澳門好 中國就更加好
4 G8 h" p5 `3 C2 R0 @一於和氣生財

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0