標題: [5/27吹水加分題] 點樣先可以成功追人還錢呢? [打印本頁]

作者: william303    時間: 2005-5-17 02:17 PM     標題: [5/27吹水加分題] 點樣先可以成功追人還錢呢?

各位巴打有咩方法追朋友或者係親戚' I) J) }9 r5 j5 T$ Z
因為我覺得追人還錢重慘過問人借呀
3 A, i, G0 R1 O6 W2 @多謝各巴打幫忙!' e9 u7 d& G( i3 P1 b
& L! O/ R( h. T3 w6 W
: R" @) e9 F4 f3 h' K2 `, f
( k! L6 j9 g; Q4 [! I+ b0 n

3 r; n- l# b- K+ {$ j. s如果有故事分享
9 a' ]$ m! `6 x% g加分double架

c' ~. Q! V- [+ O' D9 g4 \3 G9 Q. F  e& g
7 j- T% f1 i& t# j# F% U" ?% `1 r

+ D: l/ v7 F3 \& u" r1 ]
7 }6 S; m" b: U! @' N+ S: y1 U0 a' ]4 I' {- @! }# z
積極回覆主題之會員, 每人可加 5~30分, 視回覆質素而定
, Y/ w! s$ _1 a) s7 X(積極回覆之定義: 字數起碼超過30 及 有意義同時貼題之回覆)

+ J7 u' \* ?4 u  |7 R5 i
0 T+ M" `; C0 D1 L[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-25 at 09:38 PM ]
作者: vivienna    時間: 2005-5-17 02:46 PM

rob and kill
作者: Shing    時間: 2005-5-17 02:55 PM

Originally posted by william303 at 2005-5-17 02:17 PM:" w) X% @, R, {; O8 D
各位巴打有咩方法追朋友或者係親戚,因為我覺得追人還錢重慘過問人借呀,多謝各巴打幫忙!
  ?: Z: ~; P/ e# l

, Y3 v4 j+ A3 v* K
  j/ J: o1 l: X) Y4 }5 Ome too
作者: vivienna    時間: 2005-5-17 03:01 PM

Originally posted by william303 at 2005-5-17 02:17 PM:
- u; N$ X! y* p7 A. q+ o各位巴打有咩方法追朋友或者係親戚,因為我覺得追人還錢重慘過問人借呀,多謝各巴打幫忙!
- N4 S9 ~. b/ O0 {9 W老實講﹐我借出去既CD同DVD總值都過千呀( u% k) O% a  u8 G+ g3 T
去小押錢債審裁處啦
作者: william303    時間: 2005-5-17 03:05 PM

Originally posted by vivienna at 2005-5-17 03:01 PM:* F! Y! ~8 N4 M6 J

. T# h7 }% b3 |  r, L老實講﹐我借出去既CD同DVD總值都過千呀
' ~: W5 o1 v3 f, b( r* G去小押錢債審裁處啦
; F8 K' j+ }% l4 O1 A去小押錢債審裁處?唔好玩啦大佬,朋友親人點攪呀,如果生意就話搵人收都得o者!
作者: dexter    時間: 2005-5-17 03:07 PM

我只有失敗case................試過我個friend問我地借完錢最後都還唔清大耳"loan"條數跳樓死左...........
作者: vivienna    時間: 2005-5-17 03:09 PM

Originally posted by william303 at 2005-5-17 03:05 PM:* n$ \, F$ @5 U1 l' b
4 |& M3 ]3 ?0 Y$ a, u0 t
去小押錢債審裁處?唔好玩啦大佬,朋友親人點攪呀,如果生意就話搵人收都得o者!
" {* B! v' L( ^/ F# }. Z. i: E4 Q甘好難架禍﹐我諗我會好直接甘同距講話我等錢洗。。。7 V- Z0 I1 y6 b7 x9 Y/ f% {
1 o1 b& z' @- a& q2 g
請問貴兄借左幾多呀﹖<1000, 1000-9999, 10000-99999, >100000?
作者: william303    時間: 2005-5-17 03:11 PM

Originally posted by vivienna at 2005-5-17 03:09 PM:" Y; M9 M6 L, w) {5 A8 C

$ k: K1 \6 W6 D  B- U! ?+ r1 \甘好難架禍﹐我諗我會好直接甘同距講話我等錢洗。。。
) ~* d9 Z" u! R. C" Q
+ F7 w0 z- g/ V5 ^! Y0 p請問貴兄借左幾多呀﹖<1000, 1000-9999, 10000-99999, >100000?
; I; t$ H4 Q" U4 W
我都唔敢提,總之就唔小啦!
作者: 奇    時間: 2005-5-17 09:37 PM

Originally posted by dexter at 2005-5-17 03:07 PM:
! g& c9 N9 A: G9 a; K$ D我只有失敗case................試過我個friend問我地借完錢最後都還唔清大耳"loan"條數跳樓死左...........
" O4 y! k9 D! i5 \2 d/ b- l8 \
今日睇百發百中好似話過左7年唔使還
作者: 奇    時間: 2005-5-17 09:42 PM

Originally posted by william303 at 2005-5-17 02:17 PM:. J+ U4 R5 H+ }7 g! M
各位巴打有咩方法追朋友或者係親戚,因為我覺得追人還錢重慘過問人借呀,多謝各巴打幫忙!
6 O$ J$ i8 i3 ?- a6 h0 J( A5 L( y# i3 e1 Q0 w4 Z
咁咪問番佢借
/ v- \- o/ a5 `1 B" v8 F0 V算啦!佢有心唔還可以點....我以前有個fd成日問我借$: e+ h" G! u1 N5 h
借左幾廿蚊仲問我借...
, u4 f' Z( h+ j# j( Z見到佢都掉頭走' Q' R. H! C4 e& x) U; |1 ~
果幾廿蚊當買個教訓
作者: stone86    時間: 2005-5-17 09:50 PM

小額錢債審裁處
, n0 I2 q9 c3 m  E! p6 Whttp://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/sc.htm0 F' r) Y) I: j( C$ q# Z
可以去睇下啦) Y! A+ k$ @6 U& p* R0 s( Q
只要是五萬內就可以提出申索.2 a4 C8 O0 H* O$ E
如是個人申索,只要有那人的名及住址就可以了,
作者: Vincent銘    時間: 2005-5-18 12:14 AM

我03年尾借左500蚊俾個FD0 c, ^* t! ~1 X( G# n# u5 p
佢今年年頭先還清
- H1 b: B8 `% X4 w$ v! k  q7 d仲要係分期還果隻.....
作者: Dr.anger    時間: 2005-5-18 12:20 AM

死纏難打是最好的方法,也可說是唯一的方法。
) Q  i0 y" H* |! H一係就唱衰佢,等其他人都唔敢借被佢。2 F9 Q8 Z3 ?; }
其實,最好就唔好借,借左就遇人唔好環。
作者: baatkung    時間: 2005-5-18 02:46 AM

有無借據呀?
作者: ricojohny    時間: 2005-5-18 11:15 AM

你個親朋戚友有無工返?有就日日跟佢返工,(要比佢知)等佢收工,(要比佢知)唔出聲,(唔好[蘇]擾佢,淨係跟住佢好啦,)跟佢幾日,好就會還. L! d  b6 o4 J8 K8 B

& D$ Z+ R& }" \- G4 ~& `1 F* _再唔還就影佢屋企人d相,(細佬返學,放學,老豆晨運,老母買餸)寄番比佢,(唔好寫恐嚇字句,咩都唔寫)佢明白咩事架啦8 U0 u7 l1 I7 ?" _. T( v, s

5 P- p4 M' b) S3 u7 G# p7 b[ Last edited by ricojohny on 2005-5-18 at 11:16 AM ]
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-5-18 01:06 PM

單字一個:煩
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-18 10:36 PM

算把啦!2 m$ U* E& z! O0 r  z8 K: T6 L
當捐左去樂施會) E" ?# H3 U& U( S8 }+ }
咁就安樂少少 無咁嬲
作者: pokemons    時間: 2005-5-18 10:46 PM

如果男嘅就,就要佢夫債妻還/ K5 |8 {; P( b
女就當然系,錢債肉嘗。嘿~~
' w6 G( Q7 x& ^/ l2 a我就試過朋友差我錢,去食飲玩樂時等佢埋單。打死話自己無錢咖喇~~# A! p& H3 |7 a/ _, a* S5 G
又或者去佢屋企,癡飲癡食,順手羅番幾件戰利品走。。。
作者: 畢球人    時間: 2005-5-26 11:50 AM

通常我借錢給朋友都會先想想對方有否能力和意圖還錢,若沒有的話,我多數不會借給對方的。' @# ]; p* n4 ]9 V/ ^
若要對方還錢,又不好意思直接講,太可作藉口。) d8 C; N4 T0 w6 u
例如話自己有個friend欠下貴利數,若佢再不還錢會好大件事。
: h0 e/ q  C* a. N又例如話有個friend患重病,等錢醫病,你可大條道理(加些少淚水)要求你的債仔還錢。* b4 X# g$ u" b/ Z# ]7 j
若對方這樣都不還錢,你都睇清他的人格,這樣大可不用叫他還了。一是不了了之,一是四圍宣揚,至於是否要告佢,你就自己決定了~
作者: jasonkat    時間: 2005-5-26 03:59 PM

= =通常都係話要買野送比女朋友/朋友/啊媽咁
( p+ V6 a/ k9 T# A; P跟住話唔夠錢買..有幾多還住黎先
作者: xthmkn    時間: 2005-5-26 07:29 PM

1哭 2鬧 3上吊 !!
作者: 膠佬    時間: 2005-5-27 01:18 PM

你一係死纏難打 ,
  D2 K& s5 J  I0 r( S如果你有佢把柄 ,' q! q) ?- E+ j  `, o& f
一係爆佢大穫 ,
+ m. I- ~$ ?+ A  V一係就要脅佢 ," A9 R: \; C2 z
正如Dr.anger講 ,
; E0 ?  Q- |# `0 G/ H0 C) o& X一係就唱衰佢 ,
1 {5 i( t: V6 `& d" }( P: b" P5 q等其他人都唔敢借被佢 ,
3 b9 `4 I2 R  A4 _或者去啲財務公司追佢 ,* M4 s$ {& {' x/ U
如果唔係就去小押錢債審裁處告佢 .
作者: trista_cheong    時間: 2005-5-27 01:40 PM

我覺得搵d藉口叫佢還錢比較好…
0 T4 V2 o* r1 _+ ^+ @* D+ p- I  r: _7 G# R6 m1 @
好似同佢一齊去餐廳食o野…賣單ge 時候先同佢講我冇帶銀包 …
( q9 E( j+ `! ~5 p" \% \
2 A  P: A( D- x) X. Q0 y4 y$ q咁樣黎逐少逐少羅返d 錢得唔得呢?, j- o! F! S  s% o" [) _! R2 T
) Q( t1 u" f: U& T6 p. ?
不過如果佢岩岩夠俾佢自己o個份… 都幾大鑊
作者: 腳指o    時間: 2005-5-27 08:05 PM

佢白白地痴既..打佢一擭先啦-.-
  i3 S4 g2 D  F+ q% Y/ `4 Z如果唔係就死纏啦!!
作者: VictorTan    時間: 2005-5-28 12:01 AM

去印一件T恤,最高处印负债人GA名,
) W5 y& {. D! p6 U下低印欠钱还钱,坐系HIS公司,屋企门口,5 h4 }( y: Q3 t( H2 E
一直跟系后面,一直好斯文叫HIS名。
作者: Rika    時間: 2005-5-28 03:39 PM

Originally posted by trista_cheong at 2005-5-27 01:40 PM:
; N! `8 q2 T/ V+ y我覺得搵d藉口叫佢還錢比較好…) t9 i. s( T, N/ {

9 h& Q/ t2 h% n9 `1 H* L- [好...
- z( g# t& r) P/ `7 r! }你呢個方法對付少樓目就ok' N( d* C, x1 ~/ g, V9 x  j: ^
我中五o個陣(五年前) 借左2千蚊比個friend
1 T. ?6 B7 s/ Q5 _( [& R! @每年先還得幾百, 還淨6百, 而家不了了之6 x6 D0 Z% F; h' T' R
上年借左3千蚊比第個friend, 你話過兩個月之後還; A& E7 `: A9 B, A1 W! }2 F
最後都還左成年, 真係唔想再借
作者: srfqt1    時間: 2005-5-29 02:54 PM

其實所有借出去既錢都預咗冇架啦
0 z+ t; g1 [/ E) O  q2 h% {% a; L所以最好都係唔好借錢俾人就算
- T/ f: U  F# w- k
; c7 F$ c+ J$ O真係要向朋友法追數
- w* i4 d& C; ~6 S5 _) N, u5 y8 Z咁如果對方真係咁賤格全心唔還錢3 e, Q9 ]  W2 K
而你又真係好需要番果筆錢,而且立定心腸同佢反面0 J: d+ N2 l& C, x
你就只有同佢鬥賤格啦
  }4 L- p4 |, h成日打電話崔佢還錢,將佢全心唔還錢既事爆晒俾d friend
) z, ?4 T+ L. p5 m或者直情打去佢公司話呢個人唔還錢囉
! B& J2 Z7 I- f  a3 b2 p! n- x5 R只要唔好迫死佢就算,但是總之就唔好心軟啦,始終係佢既錯
作者: srfqt1    時間: 2005-5-29 03:01 PM

Originally posted by trista_cheong at 2005-5-27 01:40 PM:
) G# v! p- G9 d( x我覺得搵d藉口叫佢還錢比較好…
4 X: L) }+ K; ^/ @( u! `; s好似同佢一齊去餐廳食o野…賣單ge 時候先同佢講我冇帶銀包 …
& v9 ?8 H+ c" u% A" [( q/ ?咁樣黎逐少逐少羅返d 錢得唔得呢?6 ?0 o1 ?0 G5 o: h- X% Q
不過如果佢岩岩夠俾佢自己o個份… 都幾大鑊
: O/ [$ T6 ~& j  a, c# M
6 s5 C# j7 R" [; O! s
差你一百幾十就可以叫佢請食飯當補償! f, W( w/ E; w# B5 P
但是差幾萬咁未要請好多餐
作者: 大家樂1234    時間: 2005-5-30 01:17 AM

直接d
2 w2 e& ?. s% }3 [' o1 V8 j再唔係既當你屋企人過時過節一定會好多親友黎0 w' c2 u" j) Y, n
到時當面叫佢還
作者: kkcphk    時間: 2005-6-19 06:30 PM

攻擊佢死月....& C+ x$ g3 ^+ o8 Q# l8 c  K7 W

& z; l: C5 d1 M1 ]- }6 p! `佢死月係咩就要自己查 la...
: L* w! t! C7 l; }! C) U" _Or 問一佢 d friend la...
作者: aa8116a    時間: 2005-6-19 08:32 PM

算吧啦 ........ 借出去嘅錢要預左同撥出街嘅水一樣收唔番, 借之前衡量是否值得借同是否負擔得起, 之後有得還就仲係朋友/親戚, 無嘅話就用錢睇清楚人 (值得架) ..........[ 同人十幾年朋友, 夾份做生意一個月, 以後無朋友做 ........ ]    
作者: hoho886    時間: 2005-6-19 11:17 PM

我就會睇下佢係咪整日借錢唔還
) i8 E% q/ C( T- l, J: P7 S: q+ {先會借比佢!!!- p- v3 D% E- W- I
借左比佢唔還 我會整日都煩住佢8 \9 g& @1 N2 y0 v; L& o
如果唔得睇下有咩辦法 5 q. x' u8 X0 U& A, E% k. `' o
如果好多錢 好似由法律方面問佢拎番d錢......
作者: 大家樂1234    時間: 2005-6-20 01:30 AM

阿a問我借左50蚊4 Y6 `4 q, s, t0 a! M
我都諗佢唔記得
5 X1 J- ^( t: W咁我就問阿b借50蚊話阿a借左我50你叫佢還比你啦  \/ f. h- [  W% \
@@我覺得我好奸
作者: 哈哈哈哈    時間: 2005-7-6 07:24 PM

Originally posted by 大家樂1234 at 2005-6-20 01:30 AM:
1 T- d! U& j% W  x5 O% k& ]阿a問我借左50蚊8 E" W- e1 J" W0 Z* {
我都諗佢唔記得
& }1 a  f' D7 p/ [咁我就問阿b借50蚊話阿a借左我50你叫佢還比你啦* u$ r5 ~1 O. ]4 e! I) N5 |
@@我覺得我好奸
; o2 L# P, }0 Q' m/ q
呢個都好,但如果a死都唔還,咁b最後都會要你還,無奈,仲打草驚蛇。4 C* I" S+ t9 O6 r, h  G
你可以試下借完比佢,之後吼佢唔記得,問佢借返個數,佢追你時勁得戚咁話:你之前借左我,我而家借返你,無數。錢都到左你手,仲點到佢唔認命。& ]" K# R( L/ h5 M. E" J
但如果佢係o個d一有錢就用晒、係咁問人借爭全港人數,又或者一毛不拔o既人就冇法用呢條q,惟有就係唔借錢比佢。但如果閣下又真係唔覺意借左比呢d人,都有法子o既,首先係咁煩佢,佢不勝其煩還比你就happy ending啦,但佢地好鍾意用o既籍口係冇錢,咁你試下逐d逐d幾廿蚊同佢搣,你話要搭車咁囉。但若果遇著d勁厚面皮o既人,就冇法啦,條數唔大o既就當跌落街囉,大o既話...可以試下報警-.-(講緊過萬o既)。
! A% d& F$ r5 n9 N; A學生可試下同佢家長講。! a! G& A& p; V
# x# e9 a3 C6 ~) W
[ Last edited by 哈哈哈哈 on 2005-7-6 at 07:28 PM ]
作者: hold_find    時間: 2006-1-1 02:00 AM

基本上煩到佢還,不過自己都要頂得順自己成日去煩人
作者: 極樂    時間: 2006-1-1 11:06 PM

講錢傷感情~~二千蚊就無左一個識左十年既朋友!* o- D, A, m7 H7 [! a% ^9 a% i$ x
其實二千蚊當買生日禮物俾佢, 幾年都唔止呢個數啦~~
* t' t7 e+ B: I! j9 k; F但係我唔鐘意佢當我白痴囉~~8 {# |, T! E* O8 g+ k8 b7 t
打電話去, 我未講乜事, 佢已經以為我追佢還錢~~% t) ~8 ], p( ?/ Z: H0 g' q
講一大堆藉口~~3 K; g& X8 G9 @% ^6 i2 E
仲要俾我知道佢年尾花紅都有成三萬~~5 u! J" u" \" X. H
但係就唔還錢!!) d, r  Q; r$ ?3 t4 h; K! I
" J' O* h) R: y
有借無還好無品!!
0 n( m' h. T% m8 R唉~~~~~~~~~~~
作者: 機密    時間: 2006-1-3 03:57 AM

來一個離譜d但應該都對對方有壓力的方法。
0 p9 t) s3 n% |+ J# v5 W如果你係個單身又獨居的人就得架啦!不過如果唔係的話就要再改改方案。 之前我有friend同你咁,我提議俾佢都迫到對方還錢。& e  t' ]2 S- K$ F3 d- f- ^
0 r# n+ V$ e6 f) k
方法就係先問對方有無錢還,因為你自己無錢用,好唔掂喎隻,連電費都交唔到,幾乎要破產。  如果佢有d人性應該會還d俾你! 但如果數目太少的話,你唔好收住。 你要話仲唔夠,因為幫唔到幾多。 要再同佢講如果佢唔夠錢還又想幫你,不如俾你o係佢屋企度住,衣食住行包晒。咁你就用少好多開支。咁你就唔駛破產。 還掂佢真係欠你,大家一舉兩得啦。 我包佢好快還錢。 如果佢真的寧願俾你住,你就真係住。  住住下,佢會唔習慣!咁先有壓力俾到佢。 不妨試試!
作者: wind69    時間: 2006-1-3 11:44 PM

得閒講兩句# f# \4 o$ Q% W3 b7 [- Y
話說十年八年前,少不更事,年少無知2 }! ?9 E7 E' `/ G: Z8 ?
年輕嘛!以為眼光可以放遠少少,放膽少少!
' m5 ^& W% s6 N& ~4 s結果生意上就俾某條所謂"朋友"ge PK物體 呃左十九萬幾,
* q( ~: @- X- T0 o
, d* _  x* o: z7 N" h, o! i過程係點唔想再講
$ j  P" J9 s2 u2 i1 I8 B
9 K, Y* o& V* b1 M, F6 k如果佢采你有味擺明唔還我都無咁慶!
; L( E7 @! d: H1 [. j1 d不過佢唔係,佢期期開張空頭支票俾你
: J( ^: c; V4 }# D; F% T0 @, @+ |等你去入錢跟住就彈票,激死你為止
# W2 h, B2 \5 L4 V! B報過差館但係唔受理
+ K3 Y  s5 d7 d8 f! k總知用盡仁義道德ge方法去要求佢還錢都失敗# v& ]( O0 B+ g4 ^0 e, L( {

* ~! |% P; F. v7 V結果托上托係唔知邊到搵到班收數佬- Y5 w( o5 S. v# p  n6 f+ f6 g  g
開到七、三分賬咁筍盤叫班人去收
3 T* s2 u% z8 R1 F. C6 P; j班收數佬擺明唔係好人,數照收!- V4 u: k' d: Q% n/ f2 `
自己又借d意抽水  o- X" L& h4 F2 Z
點知俾果條PK錄晒音,* h0 B" p+ C. v: }  h; T
拿去差館掉轉頭報番警話自己俾人勒索$ K" ~4 E9 |3 K+ g& k
攪到要上庭!咁最後當然無事) m' p8 J$ L" L. v% c$ ~
不過都攪左年幾兩年,
" E/ A; D8 q1 L8 R6 D6 j: c! E實則收得番ge錢大約係八萬蚊左右" g/ H* h7 E# Q5 g

1 N$ C0 m7 C, Q成件事教識我三件事,
( i5 f+ S. _& v# V第一,! s: o4 u) C: C# R  _+ A8 w
開空頭支票原來係唔算犯法ge,
7 Z9 c. i3 ~+ @4 ^& K! T因為彈票只係顯示佢周轉不靈,) r( c7 n; o1 K
只係銀行"暫時"無錢!完全唔代表佢專登呃你7 }1 V9 {/ m; Z4 }  t7 r
生意上來往係一定會有周轉不靈ge
2 d( J: C- W% j0 F, ?2 ]0 v* _所以拿住幾百萬空頭支票都入唔到佢...
5 r" R- k! g/ u第二,( R- C6 o9 g( N) D8 b0 f
人唔還錢,你告佢咩!好多人都以為法庭會幫你追數0 m4 h( b9 y' c" t( |$ W
其實法庭ge 責任只係話俾個債仔知要還幾多幾多錢,/ \  c! \0 a" O  s
跟住又同你講佢應該要還你幾多幾多錢
  l8 T& v$ J9 N  O  e點還?你地自己傾掂佢,關人忍事* j& \3 h( i. b  J& M  `8 ]
6 w: }* F! P* U: Y; x0 Q+ X
第三,) l7 O9 z! W) ]4 G8 ^9 O
欠債果個,拍下籮友申請破產,) j5 q$ @' u/ S: e1 D9 k0 g  S
之後可以同公司打籠通' R/ H: O3 g# h. d, q1 W; H# h6 Z3 k
糧單做手腳0 s4 V8 A; e8 y1 J7 g
之後好有良心咁每個月千幾千幾咁還5 e+ L/ Z0 r8 [% r
幾年之後就算錢未還清你都無得追,吹咩!$ ?+ z$ ]) O' e7 R! _$ w+ B2 @$ t% ?
/ F; P, `$ b# V" u% A, F+ i" H4 Y
最後都係果句,你可以俾錢,捐錢,' |$ Y- V1 V0 v5 o/ W
但係就千祈唔好借錢俾任何人7 V: G4 Y$ ]3 @; X; i0 @2 Q
借錢一定要搵律師要對方做份抵押  {2 J- h0 H5 _( }% k  s
唔還就收佢PK的舖!PK的樓!
4 P7 n7 [, O8 t/ G& d! p( t1 j: s: @, \+ t; P
以為一張爛鬼借據就可以收番錢?哈哈: t* @4 y. I1 s& C7 Q
對方唔還就唔還,有拖無欠!吹咩!
3 z8 ^: C6 D( i4 u+ n: {追債,當中ge壓力一定遠遠超過你想像ge
2 y4 K+ z" N# P- S結果,錢還是收唔到,精神和時間卻花掉了
! R7 T$ w+ F- \2 V, _3 a3 d自己拿黎!喊都無謂!- a; w1 `! J: p! q' M6 g

; [! J" i6 S/ K8 k" G- Qps回應番個主題:: p7 T0 {6 M! {4 ]5 R
借錢俾人就好似一個女人嫁錯郎一樣!
! ~/ B/ J9 K( Y- l. m8 }對方婚前婚後兩個樣,又奈何?
% v8 j: o3 k7 t只有下決心抹掉雙方像迷一樣的感情,選擇離開# Y* n5 E/ U- O5 |( M3 {
趁精神和時間未耗盡時,活得更好....) A& s( x4 [3 K: H
回憶,追番幾多都好!追唔晒都無辦法,算把啦....
作者: makin    時間: 2006-1-5 11:17 PM

我都試過借比人又想叫人還野..
2 f* I( d. A! F3 @感覺好難受..我既方法就係..
) c) d2 M/ B0 p; o* L4 g話自己好等錢洗..叫佢還住小小先..9 k, a1 F* X) O0 e
一次一次咁慢慢叫佢還返= ="
$ N% m# |* M% y. {" O如果係大數目..你就要直接同佢講..
$ m, {# g7 x8 M- i! y& N你唔直接佢就唔會驚你架喇~
; I6 q' n0 [1 T- k- ]0 N( c有d咩事就大下佢 = =話要告佢../ {/ ~7 C6 I; {1 x& X
以上都係我自己既辦法= ="本人未試過借出大數目~
作者: lko    時間: 2006-1-22 08:23 PM

我只試果借個交情算很好的friend錢......  l7 }% v2 \8 |# q- ]" J. W
但我一直不明為何他的朋友會交的很少....  v$ i; X2 }. g$ [9 C2 I' Z) Y5 e
在這段借錢給朋友等待卻極漫長....7 L# {) U8 j- s" @. J0 b+ F6 {: c
朋友不係說不還.而是要再等一下子
4 M" d- {  V/ i+ ?! v我都唔好意思追著他要....
, m9 w7 K4 J3 S/ t但看他游戲機...PC.....MD..都陸續添購....2 S# f2 a7 L0 J" v" S
就一點也沒還錢的意願.........
4 ^' o. B1 x6 @# s4 C後來聽其他朋友跟我說.5 X7 d0 |& t* w& I
其實他自己都有錢....只是捨不得花.....8 G5 M  `/ z, ^
就都跟朋友借....卻都拖很久才還.........
4 j6 L$ q" J' B" O+ X7 K+ F除了我以外...還有一堆朋友也是這樣的情形....( I7 ^' J4 e+ y# R" ?5 |
也因此朋友才會一個一個疏遠他....( K9 m6 E2 s7 F8 s/ `% N" `
雖然我並不是很CARE這筆錢...
1 ]' b8 k8 e, ?- P5 z但我卻不喜歡他的作法......
7 f" Q* L4 b3 r  U# ~' Q最後只有跟他說明.....
2 i" f; S5 h' I, x0 J: q+ y5 Y若再不還..就要報警處理....
0 U% t- W. B* k! Y( \他才免為其難.....隔日隨即把錢全數歸還........
9 b% Q( L! t0 d5 h: h但兩人的交情也沒那麼好了
% s( E6 J& r8 N. {9 L# Q知道我等了多久嗎........整整等了一年半........' Z! k% w8 F5 T* S+ I- a" H
- J8 q- o' @4 A6 N$ a9 b5 H
後來我就有了一個看法..4 ]0 I+ D# T4 R. a, L! `
就是朋友要看人借..........2 S& {% ?3 f+ l& ~8 d: {
有急需時還是得要借.助他渡過難關是義不容辭......" ]/ X# {; J1 C% h- u0 ]
但若只是利用你的朋友...., j+ i7 _& B- R$ m# v9 r. P
就真的不要借....不然一定會吃虧........><
作者: german    時間: 2006-1-26 08:58 PM

如果佢借得多ge話更係大條道理叫佢還la' G( _) M+ w% ^) q
大拿拿幾千蚊你估講笑mei* b0 \% q& J# j" v9 M  f) u+ l8 D
通常d人都會扮唔記得唔還畀你
% w6 w$ Z6 {" G( l2 |所以就要定時提下佢,煩到佢還為止
, ^8 k9 T5 y$ U* X4 L' t* s1 p* Z2 E* z* Q& R  z/ E
我有個幾搞笑ge case
% N: N( j" H, U. g我個班有個frd成日週圍問人借錢
  i% k/ g7 H9 |7 w! \; z' y  M雖然借得唔多,小至廿蚊多至一百蚊* y7 [/ G, ~' a' Y
但我地成班決定玩下佢; E- h' ^5 Y- G( O7 `0 `
十幾條友係佢xanga度留言追佢錢
& v* U5 s: ]2 X  H3 C% h- h' m& Y, `最後煩到佢逐個還番晒d錢^.^

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0