標題: [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎? [打印本頁]

作者: kwajc    時間: 2005-5-18 09:49 PM     標題: [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎?

我真係好想練唱歌唱得好一點.....有咩辦法呢??? 請各位俾下意見......thx!!!!!!

[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-21 at 05:14 PM ]
作者: crap    時間: 2005-5-18 11:02 PM

狂唱, 喉沙都要唱, 講真的, 是我一個唱demo的朋友說的
先掌握到點控制個音, 再震都未遲, Eason都好少震音嫁, 但係依然好聽
作者: vivienna    時間: 2005-5-18 11:04 PM

Originally posted by kwajc at 2005-5-18 09:49 PM:
我真係好想練唱歌唱得好一點.....有咩辦法呢??? 請各位俾下意見......thx!!!!!!
喂﹐我識禍﹐我中學已經聽OPERA﹐一路聽一路唱一路震
作者: kwajc    時間: 2005-5-18 11:11 PM

狂唱真係得架?!?!?! 咁係咪人人都可以學識震音架??
eason真係一個好既歌手.....震唔震音都得.....
咁你地又覺得楊千嬅唱成點呢?? 雖然佢音域窄同唔識震音........
作者: kwajc    時間: 2005-5-18 11:13 PM

Originally posted by vivienna at 2005-5-18 11:04 PM:

喂﹐我識禍﹐我中學已經聽OPERA﹐一路聽一路唱一路震
我把聲可能已經大定左.....點唱都係咁......
作者: jason williams    時間: 2005-5-18 11:36 PM

我成日唱, 初時迫自己好造作都要震個尾音, 久而久之好自然自己會有震音o係個尾度, 而我有fd就o係尾位時震個肚黎震d音出黎
作者: kwajc    時間: 2005-5-18 11:45 PM

Originally posted by jason williams at 2005-5-18 11:36 PM:
我成日唱, 初時迫自己好造作都要震個尾音, 久而久之好自然自己會有震音o係個尾度, 而我有fd就o係尾位時震個肚黎震d音出黎
jason william.....咁你迫左自己幾耐先至有真正既震音效果呢???
作者: jason williams    時間: 2005-5-19 12:06 AM

Originally posted by kwajc at 2005-5-18 11:45 PM:

jason william.....咁你迫左自己幾耐先至有真正既震音效果呢???
m.......我都唔係好幾得有幾耐, 但我知道我想有震音都應該起碼有兩,三年, 起碼一段時間先feel到個喉嚨有震, 但實際點樣練到o係喉嚨震我都唔知
其實我d震音都好屎, 因唔係好夠氣同震得唔穩
我建議你想練的話搵d慢d而唱o個個star又有震音o個d歌黎唱多d, 8, 90年代o個d歌唔錯
作者: jason williams    時間: 2005-5-19 12:13 AM

Originally posted by kwajc at 2005-5-18 11:11 PM:
狂唱真係得架?!?!?! 咁係咪人人都可以...
eason把聲幾厚架, 佢真係近年少有係個識唱歌既歌星, 好多唔同類型既歌都唱到
千嬅, 講真就真係mama, 唱自己d歌咪可能可以lor, arm佢key ma, 唱第d就見真章
作者: kwajc    時間: 2005-5-19 12:48 AM

Originally posted by jason williams at 2005-5-19 12:06 AM:

m.......我都唔係好幾得有幾耐, ...
多謝你d寶貴既意見.....我諗我要練番一排先至得喇.....我比較鍾意李克勤d震音多d...
作者: kwajc    時間: 2005-5-19 12:50 AM

Originally posted by jason williams at 2005-5-19 12:13 AM:

eason把聲幾厚架, 佢真係近年少有...
完全同意
作者: crap    時間: 2005-5-19 03:27 AM

剛醒起的

學友教的, 最簡單的震音.....
上下郁個頭=.="
堅的, 大家可以試下

[ Last edited by crap on 2005-5-19 at 01:13 PM ]
作者: JCer    時間: 2005-5-19 03:53 AM

震音主要分3種
口震,頭震,喉震

張學友用 頭震,喉震
李克勤 喉震...震到好Q勁...
作者: kwajc    時間: 2005-5-19 12:22 PM

Originally posted by crap at 2005-5-19 03:27 AM:
剛醒起的

學友教的, 最簡單的震音.....
上下郁個頭=.="
堅的, 大家可以試下

[ Last edited by crap on 2005-5-19 at 01:13 PM ]
個頭好似要郁好大幅度先有震音效果

版主好似幾有料到咁喎.....多謝你既寶貴意見.....
作者: crap    時間: 2005-5-19 01:02 PM

Originally posted by kwajc at 2005-5-19 02:22 PM:

個頭好似要郁好大幅度先有震音效果

版主好似幾有料到咁喎.....多謝你既寶貴意見.....
hahahahaha
d意見會有用, 有料就十世都唔輪到我...

個頭郁郁下就識就嫁喇~
同埋喉震係一步步練出來, 你唔洗出聲都可以練, 搭巴士可以mark大個口試下, 唔洗出聲, 只係練下點控制喉核附近既肌肉, 同記住唔好ork高頭震, 因為d肉扯住, 你dup低少少頭就得喇~

努力呀~
作者: ilovefuckingyou    時間: 2005-5-19 01:04 PM

我識用喉震,要練
你唱時要用單田迫d氣上黎,運用喉嚨,上下震動!
平時試下唔發聲,move下喉核控制佢上下搖...就得,唔係好難
作者: ilovefuckingyou    時間: 2005-5-19 01:04 PM

Originally posted by crap at 2005-5-19 01:02 PM:

hahahahaha
d意見會有用, 有料就...
same as my form,証明係得既!
作者: jason williams    時間: 2005-5-19 11:04 PM

i wanna know how to use and practise 單田 ga?
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-19 11:29 PM

Originally posted by jason williams at 2005-5-19 11:04 PM:
i wanna know how to use and practise 單田 ga?
瞓係度, 吸氣呼氣, 用腹部(由其係小腹)嘅郁動帶動橫隔膜, 令肺部自然擴張縮細. 唔好用胸腔嘅力呼吸. 習慣成自然.
將氣呼出, 柔和, 緩慢, 穩定. 可以持續唱一個穩定嘅音, hold一段時間直至冇氣為止.
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-19 11:41 PM

我想知點樣可以令高音同假音之間嘅轉換變得順暢??
作者: kwajc    時間: 2005-5-20 12:06 AM

Originally posted by crap at 2005-5-19 01:02 PM:

hahahahaha
d意見會有用, 有料就...
喉核開始識郁喇......!!!! 不過郁得多有少少反胃既感覺....哈.....
不過仲未練到可以一路唱一路震.....我諗有排練
作者: kwajc    時間: 2005-5-20 12:07 AM

Originally posted by 吳建仁 at 2005-5-19 11:41 PM:
我都好想學呀.........
作者: crap    時間: 2005-5-20 12:43 PM

Originally posted by 吳建仁 at 2005-5-20 01:41 AM:
你地好鬼搞笑...
個個答完人地既問題自己跟住又問問題

你可唔可以舉例呀??
我一時間諗唔到有邊首歌係咁.....

我覺得假轉低仲難~.~
好似歲月如歌果野, 好難唱得好好.....
作者: crap    時間: 2005-5-20 12:43 PM

積極回覆既會員有分加
作者: jason williams    時間: 2005-5-20 12:51 PM

Originally posted by crap at 2005-5-20 12:43 PM:

你可唔可以舉例呀??
我一時間諗唔到有邊首歌係咁
鄭中基首時間, 人物, 地點算嗎?

本身已ok高key, 拉尾個"演"好難轉假音到唔走音而穩
作者: jason williams    時間: 2005-5-20 12:57 PM

我又想問係咪去到某個key位就點練都去唔到ga?
我發覺好似要 "ai" 一兩年先可以去多個key (for高音)
但我想可以去到阿Lam o甘高, 而家 ai 緊beyond, 有d都唔係好得la
作者: crap    時間: 2005-5-20 01:11 PM

Originally posted by jason williams at 2005-5-20 02:51 PM:

鄭中基首時間, 人物, 地點算嗎?

本身已ok高key, 拉尾個"演"好難轉假音到唔走音而穩
走音應該唔太易, 要穩既試十次可能有一下得 =.="
呢野我覺得比較上係易既假音, 因為直上, 唔洗落番來, 平時慣左假音應該都到, 穩就好難話好穩, 你有無聽學友medly version? 好q變態, 佢震埋 =.="

大家鍾意玩假音可以試下反串唱關心妍, 上上落落, 會想死......
我朋友就係唱有d關心妍既Demo......=.=" 好癲嫁
作者: crap    時間: 2005-5-20 01:17 PM

Originally posted by jason williams at 2005-5-20 02:57 PM:
我又想問係咪去到某個key位就點練都去...
應該又係果句, 唱到喉沙都要唱, 慢慢就會開, 有時開左聲都會忽然唱到嫁, 係咪?

唱beyond都好, 不過小心慣左大大聲唱

如果唱到:
我的天我的歌
抱擁這分鐘
黃金時代
一萬年
藍雨
.....果幾句唱得穩, 我諗可以成為你班朋友中既K歌之王嫁喇
作者: kennth002    時間: 2005-5-20 03:38 PM

我有個同學震音超勁~我問過佢..佢話係成日都練唱..而且丹田氣都要練得好好...因為震音絕對唔係用喉嚨去震..而係用氣
作者: ilovefuckingyou    時間: 2005-5-20 05:17 PM

Originally posted by jason williams at 2005-5-20 12:57 PM:
我又想問係咪去到某個key位就點練都去...
音域係可以靠練拉闊d,但係天生(發育完)基本上只可以擴到2-3個...

亞lam d哥唔係靠後天可以練到上去...無謂勉強!
作者: jason williams    時間: 2005-5-20 10:33 PM

其實我覺得好多歌轉假音都唔太難, 反而唔轉假音去繼續唱仲難,
<獻世> 唔用假音我唱極都唱唔到"力竭聲嘶"個"嘶"
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-20 10:34 PM

Originally posted by crap at 2005-5-20 12:43 PM:

你地好鬼搞笑...
個個答完人地既...
例如陶吉吉~普通朋友
我個人好奇怪, 普通情況之下真音可以好高(我應該係屬於男高音呢一類), 但係呢種情況之下我唱唔出假音. 反而要係咁不停唱, 唱到有啲攰嘅時候, 啲假音先開始出黎, 但係真音又會低咗. 都唔知點解.
作者: jason williams    時間: 2005-5-20 10:35 PM

仲有<抗戰二十年> , 每次唱到大半實走音失聲
作者: jason williams    時間: 2005-5-20 10:38 PM

Originally posted by 吳建仁 at 2005-5-20 10:34 PM:

例如陶吉吉~普通朋友
我個人好奇怪...
會唔會o個時未開晒聲呀? 通常唱到o甘上下先唱得好
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-20 10:41 PM

Originally posted by jason williams at 2005-5-20 10:38 PM:

會唔會o個時未開晒聲呀? 通常唱到o甘上下先唱得好
可能係啦...
但係唱到咁上吓, 用真音又唱唔返咁高.........

[ Last edited by 吳建仁 on 2005-5-20 at 10:42 PM ]
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-20 10:45 PM

Originally posted by crap at 2005-5-20 01:11 PM:

走音應該唔太易, 要穩既試十次可...
試過, 仲試過fir.....真係想死
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-20 10:50 PM

http://www.angelfire.com/ab8/ng01/aa.wav

啱啱錄嘅.
因為趕住掟上黎, 所以唱得快咗.....
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-20 11:06 PM

Originally posted by crap at 2005-5-20 01:17 PM:

應該又係果句, 唱到喉沙都要唱, ...
我試過俾反高潮玩死咗好多次....
作者: 小Baby    時間: 2005-5-21 12:13 AM

反高潮就梗架啦.......
因住扯得太行失聲呀!!!!!

其實就咁想練高音,
初手可以練下陳曉東既歌丫,
一萬年, 心的接觸, 在乎你感受及什麼都會變,
呢D易上D, 又有一定難度,
熟左就可以試下天亮說晚安,
呢首歌D高音位幾難下, 又要夠氣,
練假音可以試下一次真愛追尋一百次~~~
作者: 吳建仁    時間: 2005-5-21 08:58 AM

Originally posted by 小Baby at 2005-5-21 12:13 AM:
反高潮就梗架啦.......
因住扯得太行...
係winmx搵咗一萬年, 覺得ok, 之後再試天亮說晚安. 搵唔到真愛追尋一百次.
天亮說晚安
http://www.angelfire.com/ab8/ng01/b.wav
國語唔係好得, 而且唔多熟隻歌, 唱得太硬.
算唔算勉強合格?
如果呢隻歌熟咗之後, 應該有啲咩好歌可以練? thx
作者: DrChik    時間: 2005-5-28 02:18 PM

我得....................手震

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0