標題: [5/20吹水加分題] 大家覺得一日廿四小時夠唔夠用? [打印本頁]

作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:00 PM     標題: [5/20吹水加分題] 大家覺得一日廿四小時夠唔夠用?

我成日覺得好似唔夠用咁....
1 Y" z' z0 m! k返工差唔多去左一半2 h6 D6 N0 I" d- u! S, @8 P
訓教又去左幾粒鐘( W/ L4 B8 h* T5 X" w4 D; y) T
剩返d時間除埋食飯,沖涼,all屎之後有既時間好似真係唔多咁/ T# q1 u$ t5 x
剩係上26fun都漸左好多時間la?
) h) B$ K: z4 }1 G( f* x; E! R) ]- S5 A2 X
你地又點睇?& e* J* F6 q1 u, \! S

. e  c% h2 n5 ]+ Q6 Q[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-21 at 05:10 PM ]
作者: crap    時間: 2005-5-18 11:04 PM

完全唔夠, 我成日都想一日有48小時 =.="
作者: abc123aa    時間: 2005-5-18 11:04 PM

唔夠啊,又要訓,又要睇波,又要上網,又要呢樣又要果樣= ="
作者: abc123aa    時間: 2005-5-18 11:04 PM

Originally posted by crap at 2005-5-18 11:04 PM:
* ~% F& j5 q1 S2 K- j9 s1 q' d完全唔夠, 我成日都想一日有48小時 =.="
1 N0 x5 t# F' T( k" M" {
咁就差唔多^^"
作者: Dr.anger    時間: 2005-5-18 11:08 PM

完全唔夠...除有返學加做學校o的野之外..一日都係得o個幾個鐘訓。...48個鐘一日就差唔多
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:12 PM

我唔貪心,30個鐘1日都夠架la^^
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-18 11:18 PM

我最貪心唔洗做就一定夠訓
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:21 PM

辛苦左一日做野...
# t- K/ B" _; U7 C( h如果唔玩返夠本就咁訓教
) t& C% q2 ~+ Q7 P3 z) W2 D) B硬係覺得好對唔住自己
) |/ k1 E0 i) B- a& r1 r& d但係唔夠訓第2朝返工又唔夠精.....神
作者: ReyRey    時間: 2005-5-18 11:27 PM

If I have 48 hours a day, will my working hour extend to 16 hours?
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:30 PM

Originally posted by ReyRey at 2005-5-18 11:27 PM:
" |4 j# U/ N3 U" {) ~4 i8 E' wIf I have 48 hours a day, will my working hour extend to 16 hours?
8 j: w- V! T, @8 R" `$ ~* b7 X
做16個鐘真係人都顛呀
作者: Vincent銘    時間: 2005-5-18 11:37 PM

完全係唔夠既~~~/ D; n# T& Z& P1 N
訓覺已經無左9個鐘~
" `! |, o- Z5 ^( d' j' {返工又無多9個鐘~( ?4 i& ~! E. Q  f, n* l6 N
早午晚三餐又無多2、3個鐘~
4 ?& y8 ]* N8 r0 l& U; e5 f5 l等車、搭車返工放工又用多1、2個鐘
+ n/ [5 m  ^& D6 L  x( |" x$ a# v+ l6 Q- d8 s
9+9+2+1=21
' T4 j- b& \) r8 t/ K& v# B. f* d3 @/ e3 a5 Y) N2 r5 k6 }* j
每日剩番3個鐘自由活動,扑得野黎又無時間行街,行得街黎又無時間沖涼
$ W3 N. n3 V" E6 n! c$ b) r& c# b真係頂佢個肺~~香港真係收買人命~
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:38 PM

Originally posted by Vincent銘 at 2005-5-18 11:37 PM:
& {3 f0 ~% Q8 y8 d9 Z# l& E每日剩番3個鐘自由活動,扑得野黎又無時間行街,行得街黎又無時間沖涼6 f+ x0 U) P+ Z/ D3 [: i
真係頂佢個肺~~香港真係收買人命~
  {1 |3 x/ _* {7 D: Q+ o+ P) X6 G
" S, i& Q+ V1 G唔係扑得野黎又無時間射精咩
作者: Asurada129    時間: 2005-5-19 12:02 AM

Originally posted by michael86 at 2005-5-18 11:12 PM:. Q, I4 K7 }* ]2 n; f. q" w
我唔貪心,30個鐘1日都夠架la^^
8 O& p7 m9 M; e+ T6 @! Y: L5 f% M  {0 p30個鐘1日就夠.....I AGREE...
作者: 奇    時間: 2005-5-19 12:37 AM

不如叫d老細/學校做d放人啦..., Y+ B! ~" }! F4 m6 n
:cool:好似外國咁攸閒
作者: michael86    時間: 2005-5-19 12:45 AM

Originally posted by at 2005-5-19 12:37 AM:
: ~) H; T" l# D/ x6 q不如叫d老細/學校做d放人啦...
: I; o3 X4 h3 h& J:cool:好似外國咁攸閒
! i0 K1 g* {. I9 u2 |- [2 A* T

( F" s. Z0 Q0 |+ k而家d老細唔叫你ot做耐d都偷笑la
作者: 成人之美    時間: 2005-5-19 11:36 AM

一定唔夠最好30小時就差唔多
作者: Boro    時間: 2005-5-19 11:54 PM

成日瞓都唔夠瞓.....都唔知D時間去左邊....
作者: spector.R    時間: 2005-5-20 02:00 AM

我最憎d 人開口埋口都話" 好悶呀, 日日都好無聊呀, 今日都唔知做咩好, 聽日又唔知做咩好......"
8 c6 |, k5 M) v* Z  g" l
8 C. u. n. O; R# r; f- G呸 ~~~# s8 B/ ^: ]9 d- E- I/ w
日日都有咁多白白流走既時間, 比哂我la !!
作者: sas    時間: 2005-5-20 02:18 AM

絕對唔夠用
! e0 z: G  \( n+ X  v/ U訓覺唔到幾粒鐘8 `$ C2 m6 f' `* K
又要咁又要咁
' a# n, Q' @! S5 o( x' ^# }; N點會夠。
作者: tobias002    時間: 2005-5-20 03:42 PM

okay lar....if sun and sat have 48 hours jou ho lu!
作者: robertchai    時間: 2005-5-21 03:35 AM

唔訓覺既話就夠...既  d0 h1 r! l3 i: M

4 S/ b# r; K5 v, T% D真係好憎,點解要訓覺
  b! ^/ j1 R9 D6 F+ N: `( `9 \
+ C* ?- Q! {5 R& e* a3 }對一份稿,research幾日,打都要6小時,第一次自行較對2小時,日日都係咁,有時仲要上大陸出差
( V" U9 e% a. s( r1 H, S) y- @* ]2 q8 k- \: u. ~
我係好鍾意呢分工,但體力好影響工作效率lor...
: D) D, \' k" I; P
4 Y7 l% j  Q' ~  E食飯都要邊做野...有時間都要同朋友聯絡下架...& z) {- w& _( Y" E$ q4 {7 D* a

- O6 J3 g0 d2 Y  Y# W* U, B! m而且,你叫我每日唔上26fun根本冇可能,我當左呢度係新聞中心,好過yahoo了
作者: 167169    時間: 2005-5-21 10:46 AM

yes, 28-30 hours per day is perfect
作者: marqzho    時間: 2005-5-21 05:21 PM

咁如果你咦家24小時...你番緊12個鐘工...
' q# n' @3 P, i) W# r2 y就算每日有30小時..你咪又係要番15個鐘頭工架唧...
8 ?9 i( m# ^) |9 w) b邊個唔想多d時間用喎...
. s$ L; n: S- |- B3 }時間就係一種資源...一種好物品...
+ E8 e' _  s+ j; }4 R# k/ ]& g每個正常人都會想愈多愈好...
" ?; ~- _- M" L+ w% ]可能你覺得唔夠...因為你工作同日常生活都差唔多用晒一日...' [8 B  K' w3 Z7 c0 ]1 e
但係有些人..唔去好好咁利用時間...讓時間浪費去掉...2 E& W1 K  D+ W
卻埋怨唔夠時間用...4 |8 y) @% I! X9 N+ w+ ~  A
倒不如利用埋怨既時間..去訂立一個時間表...' z- _. i# w2 K) u
清楚列明自己一日既用法.... T6 I% _( a+ H+ {' {+ C
善用自己保貴資源......€
作者: abc501    時間: 2005-5-21 06:10 PM

有時多有時少..! P& G* P) }7 s& w" q( o
都唔知點~!
作者: JCer    時間: 2005-5-21 06:23 PM

如果一日唔係廿四hrs...
# {# l0 W& M# N& U老闆們咪要你地返多幾個hrs lor...
6 {4 C8 J* E; J( m$ t/ k# @一日咪要食多幾餐... 之後又要柯多D...
8 a! U. a( Z8 Z; I5 C% q8 i) x
! `* U4 H' k2 L& n6 V只不過係日落日出既"秦"還慢左...又唔會真係長命D...
7 \" W- p3 e8 l  m6 Y" r* f0 T
- F0 F8 g2 m+ d3 L總之...分別不大
作者: 28083003    時間: 2005-5-21 07:56 PM

永遠o係考試前果晚. J# Z" J- c; [3 j# E( B# Y
時間係永遠都覺得唔夠o既
( D& W1 d, u* w& ]  s0 m+ Q- ]8 F; p+ F
題外話係就算果時比多一日你都冇用5 s  O" ?0 ^& e2 e/ a
當你見仲有一日% }4 Z" H5 h+ Q' k/ ?: ]5 Z1 ]
又會先hai半日再溫# a5 `1 N( B* f. |+ v
點都係唔夠時間溫的!!!
作者: cymok3782    時間: 2005-5-22 12:19 AM

我唔係好貪心的, 我想毎日多2-3個鐘.... 可以做一些自己想做的事就夠la, 最好可以把那2-3小時overlap在原有的24小時中(like timetravel)
作者: singgeihot    時間: 2005-5-22 04:41 AM

一日 36 個钟就有得訓同 relax 吓
作者: 月月鳥    時間: 2005-5-22 12:36 PM

我覺得不夠用的,一日24小時
2 s9 O$ e! }6 ~- w( y4 V7小時訓教, : 24 - 7 = 17
) W* s2 ~$ k* j3 b1 ~7 J; d8小時工作, : 17 - 8 = 9
3 R. ^0 _5 A2 l( c: k8 A5 }" u5小時上EF, : 9 - 5 = 4
& A' S; t8 t2 X1小時大小便食飯, : 4 - 1 = 3 , q, Y2 n2 A4 ~& q  f$ R
3小時陪女友, : 3 - 3 = 0
& [, v! \0 y; t; W% J, r* I/ i% y) w# ~  a; S
咁1日就用完( S5 I, H4 V3 ]4 l% d
我想每日加多4小時
, Z. e- z2 R7 f7 B咁樣當完成每日的程序
8 {1 ~# y" @1 I8 e5 B: C自己都有一d時間行下街,睇下去,踢下波,
/ o0 x9 d: o& d3 N% m% ^9 j個人都有放鬆d啦
作者: 奇    時間: 2005-5-22 05:02 PM

其實一日做唔晒,咪第日做囉!做乜搞到咁緊迫5 P- x2 v# t: f: t1 U' c: s
其實你地想多d時間,係想長命d做多d野ja
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-22 09:46 PM

絕對唔夠啦 =.="
! [& |/ ]" ~; X返學返左差唔多半日~~~
* r( O( e( z* }# T% _: X( _訓覺又訓左7-8個鐘~~~
" Z" z+ ~% K7 Z! I  J8 a又要溫書, 又要玩~~~
. d3 r% m& ~6 `% \: V鬼夠時間咩# T# u0 J0 _; A4 y" z$ `
$ _0 M/ A/ r& x/ ~/ R/ ?2 x# V
我就唔貪心喇~~~# v  L2 a: q5 u+ O6 y7 I* u
每日俾多6個鐘就真係夠晒喇, t2 D/ v6 K2 Z7 `  c
5 S: j- X0 J+ {
[ Last edited by sfxc0000 on 2005-5-23 at 09:52 PM ]
作者: edmond25    時間: 2005-5-22 10:35 PM

一定唔足夠.....
0 V7 W3 T/ ~( n6 q0 v2 Z/ b返工 ....9個鐘.....
& M5 p9 c# w2 h5 E食飯+廁所+沖涼 ......2-3個鐘
* w) X- p8 H  a% I/ N; \) a. j訓.........5-8個鐘
) e% ?: l) g' f3 g7 G搭車返工放工.....1個鐘& [( H7 c  e, r) s5 B+ j8 i
自由時間只有......4個鐘 (未計Ot or 做功課 or 做公司d野 ) # O% }' M# ]: g3 a' P
咁又點會夠呀 >< !!!!
作者: michael86    時間: 2005-5-23 09:21 PM

Originally posted by at 2005-5-22 05:02 PM:8 M7 D: a5 m3 e) X
其實一日做唔晒,咪第日做囉!做乜搞到咁緊迫
7 n* U- F) D- l( _0 g6 J# W其實你地想多d時間,係想長命d做多d野ja
& k- C& z0 @: N* e0 A+ d2 {
- S  [( M' F, h* W- ]4 ]
其實d野做得哂,係唔夠時間玩jar ma
作者: 膠佬    時間: 2005-5-24 01:27 PM

完全唔夠 ,
9 _" ^6 b0 Q) `. D我想一日有足 72 小時 ,
" G( B# q- p( O) t+ ~俾我想打足一日機 ,% h7 w/ C* C2 y
訓足一日 , 做我想做嘅 .
作者: srfqt1    時間: 2005-5-24 01:59 PM

一日廿四小時夠夠用既* Q9 g: v' s2 G
大前提係你真係叻仔叻女" D! @: L- U" W9 i" M
可以短時間做完要做既野囉. F/ j! R' D* W. i8 v, f+ b/ i2 a
仲有一樣野係你可以訓好少時間啦: F6 ^' B7 X' e
我D中學 痴線FRIEND OK架* ~+ e3 @! J/ U8 H5 \
夜晚玩ONLINE GAME 都3-4點
. E- l& f3 ~" i/ ^6 u第2 日照上堂,全部野佢明,你唔明,
3 L# v/ h7 q* q" i# r學業成績超勁,真係痴線
作者: hoho886    時間: 2005-6-24 12:00 AM

其實我覺得一日得個24小時真係唔係好夠4 Q- P) W1 `1 i  |7 X- T# L
講真朝頭早,又要咁早起身返學,.如果唔洗8 P! U9 }2 C+ P/ t' b* N8 [
返學,就會訓到好晚,訓到12點幾,咁就冇左% ~2 v" k% n: x- N" l5 l1 N
整朝用啦.跟住下午,去食下野,周圍行下,唔
& P2 B0 X! `6 H驚唔覺又係5點幾6點啦.跟住又係食野,食完
/ E' k6 C) z. B% `7 v野,做陣野,又咁晚,又係時候訓啦.
% P, m1 n6 N2 ~; l, F) K/ }3 C3 a. r4 X0 }0 t
就算呢一日唔係咁無聊,做好實用既一日,咁" s. ^" G& H# P- f( f- z
既時間就更加唔夠啦,做得個小小野就冇左整5 O6 ^* p& o0 Z7 l& V  N7 I
日啦.我真係幾想一日有多d時間呀!!
作者: Edison    時間: 2005-6-24 05:52 AM

I live in US.
, j+ o% F6 N* S. g& YI feel 24 hrs is too much in here lar
作者: gogo8281    時間: 2005-6-24 10:25 AM

我唸夠卦 + E9 I5 }" U' K5 }2 K8 `- U( m) c
可能我吾係生長系香港咁發達的城市2 U8 R1 N, Y, A
而是吾上吾落既馬來西亞仲要係遠離
* c9 \, d! W' G7 d2 I" _市區所以生活節奏相對較慢冇唸過依" A# y) a1 k" \6 H
個問題。
作者: sysykiller01    時間: 2005-6-24 10:49 AM

Originally posted by michael86 at 2005-5-18 23:00:$ N# i! j; [& O3 ~8 @
我成日覺得好似唔夠用咁..... f, }& Q- S( p1 y0 k7 h
返工...
) d+ `+ _5 L& `: F4 b考試同打機果陣就會覺得唔夠用
作者: kaikaisa    時間: 2005-6-24 03:15 PM

半日都拎左黎打機,上網.....點會夠呀=_=
作者: ivan2005    時間: 2005-7-6 03:10 AM

我覺得好唔夠用,我做到一樣又做唔到另一樣攪到我唔知點~
作者: red16    時間: 2005-7-6 08:05 AM

根本就不够用....如果有48小时,我想就不会有那么多工作要留到第二天来完成了
作者: Twincy    時間: 2005-7-6 08:59 AM

錯,一日12個鐘最好,返工1/3 = 4個鐘,日子過得快.....
作者: annie628    時間: 2005-7-6 04:16 PM

1日24小時,唔夠用呀!!!!!!# `  ?- y2 }. r7 k

. n& Z* }4 \4 n* p0 l1日返工8小時,已用左3分之1啦,有時重要OT添, 搭車返到屋企都成7-8點啦!
( p* f: l: k; p/ g; U+ r& P沖涼+食埋飯都成9點啦,之後睇一陣電視或上吓網呀,都成10-11點啦,第日要返工,2 ^4 g# V8 S6 N9 q/ G8 S% ?1 P
又要訓覺啦,訓覺都用左6-7個小時啦, 所以真係唔夠用呀!
' U, [- M$ w5 ^* a2 {6 w7 T0 ^' n
2 |4 M: ?* h+ v3 \0 V, @) O( j如果係假期, 更加唔使講, 訓到12點幾,咁就冇左成朝用啦,. y) `( y' b& p$ c, e
下午同屋企人飲吓茶,又用左一半,行吓街睇套戲,成個下午又無埋,
/ j' S" K4 W# {到左夜晚,食晚飯,同D朋友吹吓水,飲杯野, 又到12點啦.
" _2 {' p9 S1 q* T' \0 d6 n0 @) i6 n5 [, y9 }" b6 p5 u. `) h
時間過得又快,又唔夠用.
作者: 0125summer    時間: 2005-7-17 06:25 PM

當在痛苦時,希望今天快一點過去. `$ B1 T) h- _5 }. a# D
但當處在快樂時,會希望時間慢一點
: K" ]7 [9 B/ x1 J如果每天都是快樂的,時間是不會夠用的
作者: pignose    時間: 2005-7-18 12:20 AM

我覺得其實係香港返工既時間真係太長啫,我覺得24小時係夠,要我揀係應該人唔洗訓咁長時間已經好精神,試想想訓覺已經用左差唔多成三分一時間﹙有D四分一﹚,若果可以縮短的話已經多左好多時間可以做第二D野,所以真係好配服些許人每日只需訓四粒鐘,俾著我個日一定頭痛﹗
作者: 大優勢    時間: 2005-7-19 12:17 PM

我最貪心,       唔洗訓就一定夠
作者: d228216    時間: 2005-7-19 01:05 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-5-22 12:36 PM:
) Z& ~; X. z6 p0 `4 p& Y1 z我覺得不夠用的,一日24小時
9 c1 w: F5 L+ Z. ~9 ]2 W/ S! z7小時訓教, : 24 - 7 = 17
1 X5 B% N" Q: T2 C7 o9 e3 L  }6 k8小時工作, : 17 - 8 = 9
' j  i) s) w' ]4 h% ?5小時上EF, : 9 - 5 = 4 0 L) F9 ~! B+ `& V2 T  D( P9 i8 Q, \+ X; D
1小時大小便食飯, : 4 - 1 = 3 # `* c1 z/ Z% `2 m
3小時陪女友, : 3 - 3 = 0
/ w3 y4 C* E' V& y0 Q
& n$ X3 |, P9 E" a) r

) k& H, o5 t" I& o5 i! s哈, 你就好啦, 今多樣野 喺同一地方做曬, 一步都唔駛行!) Y1 J' X8 H, ~* f* T' i, j

2 j' L. I* S3 c0 R" B其實可以省返好多時間! k$ W* F, ?* K. h
1.你可以一面上EF, 一面大小便食飯  - 省1小時
, `8 B. E5 r4 L& b6 W; e! z2.你可以一面上EF, 一面大小便食飯 再一面陪女友- 省4小時2 T/ E/ H# c) K5 Q& @5 X5 D3 Y
3.溝你公司同事, 你可以一面工作, 一面陪女友, 喺公司大小便食飯  - 省4小時; q6 M& A" z& a; a  u

/ I3 h. d' M6 g& d& F0 L我就唔想再多d時間, 已經好辛苦....8 B$ x& Z: Q% d
最好訓小d 省4小時, 返工 4小時 省4小時, so 16小時便夠了, 日子會好好過.
作者: dennis0330    時間: 2005-7-19 11:52 PM

我就SURE唔夠啦~~一日24小時~~返學/返工用左8小時(我都唔知返工洗唔洗8粒鐘=.=")得番16小時~~跟住訓覺又用咗8小時~~得番8小時~~而呢8小時~~係應該用黎陪女朋友定係上EF呢??我諗都要睇心情......(我都唔知8小時夠唔夠陪女朋友><.......)
作者: hold_find    時間: 2006-1-1 01:56 AM

Originally posted by crap at 2005-5-18 11:04 PM:3 |. Z7 P# `. ]+ b3 [0 m+ W9 a" m9 ]
完全唔夠, 我成日都想一日有48小時 =.="
. @- t3 p8 C# E" c
/ U, a; v2 j* S# [$ {時間永遠唔夠多,到一日有48小時你就會想一日有96小時,況且一日的時間多了,但人命的時數相同,也是沒意義的。
+ o7 e- L3 K; [更可能有一情況,e.g.平時一日返工8小時就可以放工,現在一日有48小時就要時間加倍,返工16小時(老闆:時間多咗,返工時間自然可以長D)

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0