標題: 點解中國仲係落後人地100年? 係咪因為無卡通同AV?[樂+] [打印本頁]

作者: spector.R    時間: 2005-5-22 07:06 AM     標題: 點解中國仲係落後人地100年? 係咪因為無卡通同AV?[樂+]

點解中國仲係落後人地100年...? 因為無卡通, 無AV ?9 F' G% i* k' c/ K
1 f4 w" F2 a5 x$ `( h5 S6 i$ W+ j
好多重大既科技都係中國發明, 例如紙同火藥,但就係唔明點解到左而家,中國仲係咁落後....比其他國家超前10年 什至100年....
5 b  C& a9 k. ]% N+ B8 ^
5 {+ z4 z% l8 w- l, ^係因為國家太大管唔到? 定係人格既問題...
( I! ]% I& q9 c! s- G( R  ^9 Q, Z+ J# }
我有個愚蠢既想法... 就係因為中國得唔到年青一代既心, 係呢方面日本做得好好. 2 k( F& x, U& {: Y! |

2 N0 i2 h1 m- M4 ^2 K. q! |/ W年青人最易受物質影響, 從80 , 90 年代既電視機,卡拉Ok, 日本卡通, 日劇, 漫畫 ,模型.... 到而
& V" L+ ?0 G9 a$ [( ]3 X! F家既Playstation, Tamagochi....  這些東西都重重咁將日本文化注入我們的心裡, 由3歲開始這些" ?' X: Q, d+ v# F$ l8 G' L
東西便一直陪伴著我們成長. 4 X8 J  s" T" q, `5 t0 q; t4 S! o

/ j; o4 E  ^8 R$ G7 G相反 , 中國有那些東西是陪著我們成長的? 中國電視機? 中國卡通? 中國漫畫?中國模型(工藝)?+ T6 s0 _) `" _* C
國產遊戲機? 中劇(讀出黎都唔順口)?" J. l# j' t4 P# a3 M, e7 }
( U& {* [7 w: i3 C+ G" R
我們小時侯能夠" 接觸"到中國文化既機會就只有在學校上中國語文時.... 上課 = 灌輸 ,7 z& G  t1 H' d  C( G: z
但日本文化不用灌輸我們都會自己主動去"接觸".& l" |- o0 |/ Q; O
人們會主動去學日文, 為了什麼? 為了興趣,為了去旅遊..  ;  
, Y6 F7 k+ o' b" z, _" l人們會主動去學普通話, 為了什麼?為了當找不到工作時便北上找工作.
+ R' q- |. e- M你會見到街上面的兒童手拿著超人公仔在扮超人發死光, 扮龍珠的孫悟空出龜波氣工....
1 @& f# B1 c0 [% {1 Y9 O但你會否見到他們會一手抓著頭, 一手拿著膠棍扮西遊記的孫悟空嗎?; H4 \" A6 b: X9 t
+ t! `- [' _$ g# `2 X
想把一個國家的文化帶去其他國家最好既方法係電視劇或電影, <<大長金>>便是一個十分成功的例子. 日本風吹完後緊接著的是韓風, 吹到人們連自己是中國人都忘記了著住傳統韓服周街走. $ c- k9 i7 J. f5 c# _4 T
日本風, 韓風, 美國風你就聽過了, 但你有否聽過中國電視劇, 中國風的吹來?? 97年回歸可算是中國風的吹來吧.... 但當時卻吹走了很多人移民去了其他國家....
8 b. d! f" x6 D6 {- m% T2 Q5 E7 K0 ?. D4 W/ j$ e
總括而言, 中國一直以來就是忽略了"物質和娛樂"的重要性, 令到其他國家有機可乘,在享用她們帶給我們娛樂和物質的同時, 把我們對中國的心都漸漸地沖淡...搞到我們現在連中國國旗的意思都不知道, 唱國歌都會比人話老套....9 T6 e" Z: B; L  f  ^
; n- I9 Y2 W2 z* x! U& V& R' A
其實要發展這些東西唔難 , 用的錢都不會像不斷擴大軍事力量般多~* c6 M7 ^8 n3 P2 e# P

4 j9 z* z1 J0 }# u: q我相信當有一日" 步步高" 電器品牌比起Sony 還多人用, d 細路個個都拿著國產遊戲機, 人們在街上談論剛剛看完的中國片, 到那一該人們便會在不知不覺間愛上中國./ x" F% K% j. P  E( F6 o* h& b
' T7 i# X. G# Y; u
有了娛樂, 人們才會有力量去工作 ;  有了自由, 人們才會愛國團結起來做事; 有了愛國既心, 國家才會強大 ! * s8 R/ v5 x, `! c" G

+ u/ O( t6 n; y$ D. J% [& i天光了, 不寫了....
9 W; P/ G( U' E" S0 a2 N" h! N1 S6 D8 k) T1 x; e$ Z
這是我本人看了qweqweqwe的一篇文章http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=48638&fpage=13 B; m/ y9 F; ^1 d
有感而發而寫的個人見解. 因為少寫野, 文筆唔好請見諒...9 l- O0 Z3 p& d% n) D4 a
1 K) v' T( [/ b$ k/ |% n; y( T
是對是錯都希望大家在這裡討論討論 ^^5 R6 J) o$ ?$ w" M  m

3 r# f. Z0 {' Y5 s2 Y9 k( R[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-26 at 12:17 AM ]
作者: honeyharajuku    時間: 2005-5-22 08:22 AM

文章幾有point8 S$ f7 P/ D2 E; X/ T2 n; x& J
而且仲幾值得深思.
, S. {2 I6 q4 k( X' ?/ \
( f) s2 D; o: b- P不過與其要搞娛樂.
+ v+ Y# R* q& u倒不如先搞好教育制度.搞好經濟環境!
$ D6 n2 V. k' J4 b- H. Z6 Z4 A0 |* Q' i7 K
娛樂係重要...但我相信冇教育+經濟既support
" h( g8 s* k$ P# _內地既同胞連娛樂係咩都唔知....' S0 F( m6 R! g
4 Q; b3 T9 V. _: Y
要做到"人人有書讀.人人有工開"
- t+ z7 x9 _0 K再從各方面搞好"愛國觀念"
9 t* T  u, X" q我相信會更加事半功倍.2 M8 _/ d( V) a; w" u+ s
* x+ ]8 J# k& k( z3 q
最怕就係..5 D9 P: o4 s0 H( m# R+ S, ?

9 z0 c' [0 B% Z5 V! u) i【人人有書讀. 失業率高企】
作者: KrisX    時間: 2005-5-22 01:15 PM

中國d 貪污問題咁嚴重, d 人邊有$$$ 去搞娛樂, 佢地有$, 要黎食唔好, 要黎玩? 拍av?
作者: spector.R    時間: 2005-5-22 01:40 PM     標題: 內地既同胞連娛樂係咩都唔知....

又係bor..~~ 5 J  v" D; s  |+ k8 r/ U: E

) P# U+ t0 S( \; S5 p' r+ l" 中日两国的教育相差多远呢?据估计,中国的初级教育大约相当于日本1900年的水平,落后100年;中等教育大约相当于日本1910年的水平,落后90年;高等教育大约相当于日本1920年的水平,落后80年。"
% d' g1 J5 M+ I  h7 \+ a; B$ a# l8 U) ?% `$ l
最好就係先教佢地咩係知識版權, 唔好成日都抄襲, 假冒. 咁樣不但嚇怕了很多想過來投資的人, 仲會令人覺得我地中國人無腦, 剩係識得見人地個樣產品好便諗都唔諗就抄過來當是自己的.....最慘係抄得黎個質素又低劣,食死人....; Y' @$ p& t1 M- ]/ |& U: n
" C" _" A$ o: R+ J& I1 w
香港雖然都有老翻 , 但起碼少抄少冒~
作者: tobias002    時間: 2005-5-22 01:43 PM

good point wor!~
作者: goshgod    時間: 2005-5-22 02:38 PM

spector.R
4 _( T, I- d4 h8 h% L' w, J1 G我都幾同意你講法# |5 A4 c  |  E9 E: z) S+ \$ I
       中國現在還是個一個發展中國家,很多技術都是剛剛起步,很多東西都要向其他國家學習,我們並不能對由國有嚴荷的要求。
' R+ A1 \* i# P6 Y       再者,每個國家都有各自長處的地方,就好像spector.R舉的例子中,超人公仔雖然是由日本人計計,但生產主要是由中國制造呀!
. Z) u5 F3 S' H: {# i8 H不知道各位兄弟是否同意我講法。
作者: abcc    時間: 2005-5-22 04:09 PM

其實中國落後人地100年係因為清朝ge問題
# o: n$ O" b6 L) h! z
* v# R: ?- ?8 ?. J$ \講錯唔好怪我
作者: joebar    時間: 2005-5-23 01:42 AM

話中國落後100年又有o的失實,不過就真係有落後50~70年o既....- V! ~% |# {- a4 U
原因係中日兩國都係第二次機械人,啊!!唔係!!,係世界大戰中,都受到嚴重o既損毀。
0 b/ ?+ _: e+ i  ]但係人地日本就戰後重建,而我地中國呢..........就戰後又戰(國共內戰),再之後黎個文化大革命,咁就搞左廿幾年。人地日本都已經開始起飛啦,我地先叫正正式式開始重建。咁你可能話,咁都係廿零卅年姐,何來50~70年呀??咁你自己睇下文革果時o的"光榮歷史"你就明o架啦。你有錢咩,要全部俾政府沒收,仲要俾人批爭,如果你係有錢人o既話,走都走唔切啦。再講果時批爭都整死唔少知識份子,咁o既情況下經濟同教育就一定傷上加傷。直到文革失敗(無錯!!!係失敗左先會落後50~70年咁少,如果唔係,依家北韓o既情況就我地ga情況就係文革"成功"後o既中國)後先慢慢康復,依家先叫o岩o岩好返,咁你自己計計啦。所以呢,我話中國落後都唔係全部因為AV同卡通,係因為你阿爺同你老爹個代有條姓毛o既搞屎掍同一群有妄想性思覺失調中老年,搞出黎o既蘇州屎。到依家中國係發展中國家已經係好o架啦,好彩唔係第三世界國家或者邪惡軸心之類o既o野......" q2 v. B+ N- W5 R  O( e
中國係一個發展中國家o既事實,中國d高官唔知點解接受唔到喎,重要成日話自己係已發展國,又唔諗下國家o的鄉村地區,果o的地方真係第四世界地區......(題外話...)
0 Y9 @- X. k; c0 S2 u7 M3 _* T3 r5 a& q$ U- [8 x" L
聲明:個人絕不反中或反共,只係有話真說姐!!!
作者: spector.R    時間: 2005-5-23 02:12 AM

班搞屎掍而家都死鬼哂 ~~~   13億人民....就咁比佢地玩左咁多年....
$ ^, q4 t: ~& b; W/ I9 {& e希望以後唔好再有呢類人出現係中國 !!!
作者: robertchai    時間: 2005-5-23 02:18 AM

所謂飽暖思淫慾呀巴打...
作者: Rika    時間: 2005-5-23 04:11 PM

Originally posted by spector.R at 2005-5-22 07:06 AM:; A# a- n% p" k2 o1 K% A8 J
相反 , 中國有那些東西是陪著我們成長的? 中國電視機? 中國卡通? 中國漫畫?中國模型(工藝)?+ N1 o9 U6 L* z5 d4 }
國產遊戲機? 中劇(讀出黎都唔順口)?
4 z' e) h5 s7 T" g
6 i- E, b5 c+ j* H我幾鐘意呢句
作者: dereklike    時間: 2005-5-23 04:42 PM

Originally posted by joebar at 2005-5-23 01:42 AM:/ q: w4 W' \) b) D
聲明:個人絕不反中或反共,只係有話真說姐!!!
3 Q" _1 L9 j9 |. l4 l% H( _. X8 N  r+ z4 M
其實你驚咩..
作者: joebar    時間: 2005-5-23 04:44 PM

Originally posted by dereklike at 2005-5-22 08:42 PM:. V  N& N% `4 `4 l: }

4 Q0 |% F* B6 ?) Q( h; g, _5 }. @5 E3 M5 G
其實你驚咩..
, C4 `9 s) e/ u% ^$ Z' i4 }1 ^4 x

& y* S) d* m0 {) v5 {! [  K無~~~志在係咁講下姐........政治正確嘛
作者: dereklike    時間: 2005-5-23 04:51 PM

Originally posted by joebar at 2005-5-23 04:44 PM:  W% J3 t4 s4 i9 m; x$ \
6 D1 M2 d/ _+ C1 N6 s3 j
0 r1 r+ \9 e4 n9 c
無~~~志在係咁講下姐........政治正確嘛
" ]: N; T) q0 C, }$ G' @5 e' c& Q

& d, Z7 v6 t6 v$ D/ D* u政治正確...點解??
作者: spector.R    時間: 2005-5-23 05:45 PM

13 億人... 如果個個都受到同等既教育, 相信成個中國會完全唔同哂~~~~
: |  V, d2 W' a8 Q" u( j- e, w/ c7 {3 {
有言論自由既中國, 少貪官既中國, 有良好生活質素既中國....5 \( r- \$ r" o# y, Q
等緊呢一日 .
作者: 奇    時間: 2005-5-23 08:02 PM

Originally posted by spector.R at 2005-5-23 05:45 PM:
, ]% S% N5 X5 v( o13 億人... 如果個個都受到同等既教育, 相信成個中國會完全唔同哂~~~~- q6 c4 s4 [" y2 y1 p

( Y' j( i0 L3 Q+ C有言論自由既中國, 少貪官既中國, 有良好生活質素既中國....2 H  D& }6 v5 n/ _- H, E7 u) x
等緊呢一日 .
. r' x  N) R8 O( C; \7 S! c. b. l# T
哈哈...番到大陸想睇下香港新聞都唔得,一有d稍為敏感既話題....即刻變左風景畫:cool:
作者: xthmkn    時間: 2005-5-25 08:08 PM

共產政權
作者: spector.R    時間: 2005-5-26 01:40 AM

Originally posted by honeyharajuku at 2005-5-22 08:22 AM:
  L. I& g- u+ i9 L文章幾有point
: k3 T4 |4 k* h: t7 f6 `而且仲幾值得深思.) N  j3 E! x7 m

7 V3 B$ a2 T4 p9 w" c...
" t+ ?$ P( G5 |# D, e
+ w) N8 O) Q9 {" X& k1 h8 m) P; m, B6 z; j
其實那是小人當日一時魯莽衝動而抒發的感受...." L# @4 |- }- a
* `& i6 L2 m: l5 l& ?3 ]: M
中國而家最重要確實係要攪好經濟同埋推行全國統一教育 ....
4 F( m9 A% x2 f2 x4 y& p, r+ c8 F/ P2 @
當人人有書讀好食好住, 精彩既娛樂活動自然會一浪接一浪, 包保你同我都玩唔哂 ^^"
$ ?: M7 X+ Z1 N; S! J3 X' M3 u6 b# Y! J7 `+ W% t
[ Last edited by spector.R on 2005-5-26 at 01:43 AM ]
作者: qweqweqwe    時間: 2005-6-9 09:36 PM

我覺得大陸一日唔改返用繁體中文,一日都抬唔起頭話自己係中國人,
- D# j- G/ Y3 D+ m& J, S! h2 n. ^3 [
簡體中文完全將中國文化毀壞............
9 u& N; m0 H1 N% Z
% l6 ^2 h  Z4 Z$ W/ j( D8 f. k
9 P2 |  V3 Z8 o( @8 w
9 v5 W: \0 q# ?! c# W( c恨共產黨
0 i/ C6 `) x1 j6 i* D8 [

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0