標題: 您覺得人生係咪好似文中所講咁「正面」呢? [樂+] [打印本頁]

作者: GoodPic    時間: 2005-5-26 12:19 PM     標題: 您覺得人生係咪好似文中所講咁「正面」呢? [樂+]

看多幾次都覺得好棒
/ g# e  b. z) m' N6 D9 s/ R- `3 P, D& r' U$ j8 U! L4 G
                  有每夜和我搶棉被的伴侶,因為那表示他/她不是和別人在一起。
5 z( r  m0 z5 @9 v  S# z$ N                    l5 Z8 r' N! _/ {
      有只會看電視而不洗碗的青少年,因為那表示他/她乖乖在家而不是留連在外。
/ y9 M$ m0 q3 n* {( H7 M- e* o& M
) T& |) D) [" o1 U3 M                  有繳稅的帳單,因為那表示我有工作。
; x$ _5 U) V/ \$ `* l9 d
$ _: G& v3 ]+ D8 m( V; L/ y' \$ e                  衣服越來越緊, 那表示我吃的很好。
- s  D3 \* m1 `! N; V) |1 p9 i/ P' T1 v. A- ]1 Y- H8 B% b9 J
                  有陰影陪伴我的勞動, 那表示我在明亮的陽光下。
; B# [* E" j# ?" H
) c8 G; ~" m7 h3 V8 ]( \                  有待修整的草地,待清理的窗戶和待修理的排水溝, 那表示我有個家。0 x. v0 n! v) `+ Q. ^: F  Z

% K5 Z3 [8 Y% c                  有各樣對政府不滿的抱怨, 因為那表示我們有言論自由。
# g% d0 p6 R' j/ [
& d. I9 F: L7 W/ N+ ?6 d! p  j                  能找到最遠的那個停車位,因為那表示我還能走路,且還有幸能有輛車。+ h" u6 Z+ @2 T' L8 q  d
! W% }) C! C3 M# g
                  有巨額的電費帳單, 因為那表示我冷氣吹得很爽。  G, d7 |1 Q+ @! W! w

0 f3 }/ ^* I1 e  W, `$ G& S: f                  教堂禮拜時我身後五音不全的女士, 因為那表示我還聽得到。
' x2 s- T+ M: z3 D. l
0 x) {  w' T6 J" n4 c                  有一堆衣服要洗燙,因為那表示我有衣服穿。
6 t2 l5 Z' E. A0 W( W
! {9 P$ b% N* M2 g                  一天結束時的疲勞和肌肉酸痛, 因為那表示我有拼命工作的能力。
. ^: \4 r2 B3 v# h3 z5 L& D2 q7 C
                  一大早響起的鬧鐘,因為那表示我還活著。
* ]* a8 l9 z) }" t- C9 d$ ?4 j) A0 C$ R7 E) U3 q
      最後: 感恩過量的電子郵件, 因為那表示有許多朋友會想到我!( N& e4 H9 F0 m& ]: G4 Q

3 n: A, [3 D/ C6 J把這個轉寄給你關心的人。9 j5 N/ P% J. o) {" o' V% Q

+ a: M- e8 v. c; y當你覺得人生很糟,就..........再看一遍吧!!!
3 ]. g3 h# n+ M4 F
0 v+ @- m5 F$ c# @1 H- {( J[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-26 at 12:40 PM ]
作者: 樂壇渣Fit人    時間: 2005-5-26 12:43 PM

任何事都有正反兩面
* b" L, F  ~3 t8 T8 N以我個人觀點黎睇) S4 Z. q- t& _5 _
只有睇到正面既人
1 _  c- o$ z9 D) d+ X+ ?先會感到滿足
- X0 E+ M8 T! A6 H才會得到幸福....
作者: william303    時間: 2005-5-26 12:49 PM

好正!人生充滿希望!
作者: redstick    時間: 2005-5-26 01:21 PM

老真講~~真係寫得唔錯..
2 S$ n' l+ n: R' H( R1 [+ g& `& f' ^- L, N$ q4 g, J/ `5 }
好多時我阿爸阿媽成日哦我....哦到煩..但都證明佢地緊張我..
/ e) e3 B% f4 `; c" o+ S% Q/ Z1 N4 i( j0 N& C8 D
成日話我食極唔肥,睇落好瘦,都代表住佢地好關心我健康....
/ U( f( V7 W. I" e% U2 z- v
0 `  L  T" F7 t& V$ L. m% p; }. n. l$ o2 B
糸呢到我都想發表一d野..如果覺得好煩可以唔睇的# X, b3 m  R& H& E  R

. E2 V- F( \, x  \' d, ^2 T如果各位ent fun既兄弟姊妹如果係中學生的話...
  N4 M' |1 y9 P0 h1 E$ p0 Z, V6 y6 E
妳地既miss阿sir如果成日迫你地交功課,成日捉你去見訓導,考試肥佬罰你呢樣o個樣,仲迫你補課.....其實呢D都係代表佢地care你地,上到大學,d大學教授真係理得你死,糸中學入面,上堂同埋同學一齊偷偷地食糖都覺得好開心,上到大學,你拎個pizza出黎食都無人理你,0 a+ |8 [) b, k9 X
學唔學到野都話之你..佢地d professor教完落堂就算...落堂就鬆人....
9 d7 n8 W0 ?; H' ^! L! Y9 q* B  g- c/ E* V2 E1 J7 I& ~' ^+ j
所以唔好成日埋怨自己間中學點嚴,d老師點煩..佢地都只係關心你,
) {, q) ]1 W1 e+ c1 H老師既責任只係教書,如果佢連你既品格儀容都理埋...8 Y4 Z- `7 P  j- {
代表佢地唔單止希望你糸學校得到知識,更加希望你糸人生方面有成長...& W5 E- V) x+ }& J1 p
最後一句...好好珍惜自己既中小學生涯
作者: 奇    時間: 2005-5-26 08:23 PM

如果有人話你超級無敵樣衰/蠢到死.....
( n: O# y. j& I# w' F你又點睇??
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-26 09:07 PM

Originally posted by redstick at 19xx-6-30 13:21:1 x5 n8 T/ b0 w1 M) |
老真講~~真係寫得唔錯..1 I& b% |" Q2 W" x( y8 Y+ j7 W5 x, y

1 s% B! x2 M- g( j好多時我...
: A+ A/ E$ o" I9 n/ z
如果我早o的睇到就好: \0 e" A) b# b
讀書真係好重要
$ i2 A) F$ c+ b( W我真係好後悔細個唔讀書
作者: advvda    時間: 2005-5-26 10:03 PM

只不過甘,任何衰嘢你都睇到正面都唔一定係好事,因爲會導致你咖鬆懈。
2 j  J* u8 L3 [
3 p  L1 v3 l* h+ W: m# [: M例如如果考試衰佐你就想到 [正面] “有得考試起碼證明我仲有書讀阿“,E個時候就係e种想法咖局限性拉。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0