標題: 髮型師點解要將個風筒掉轉吹你個頭? [積極+] [打印本頁]

作者: Lap Hui    時間: 2005-6-1 01:49 PM     標題: 髮型師點解要將個風筒掉轉吹你個頭? [積極+]

有冇需要? 扮型? 細風d ?
/ u% X& u8 j! s9 T3 E有d 髮型師就冇咁既習慣??& g! ^& p6 B: t! [
) e/ W+ P: r" J
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-3 at 12:39 PM ]
作者: honeyharajuku    時間: 2005-6-1 02:31 PM

掉轉既意思係點先?
8 o# u% _9 F5 C* ~其實好多髮型都需要"吹頭"呢個step, E# `; ]9 k: q
掉轉吹 好可能係果位髮型師既手勢都唔出奇.
& V1 H( G0 O  y$ g2 T" o6 n2 i以我所學過既手法就有好幾種...
9 ]" r/ [% f5 y$ ^$ }6 T幫你吹頭果位你確定係髮型師嗎?0 T4 k6 [# {- F
每個髮型師都係獨立既藝術家.$ m+ P$ v; T- L# N9 g3 j
每個人既手法.風格都唔同.% H- p; N. O' R
例如:髮型師A會鐘意幫個客搞到好sharp.落晒硬gel.搞到個頭飛起晒.
3 D8 p% u2 d9 @/ @       髮型師B會偏好於自然.多層次+暖色support.盡量將自然既味道帶出黎.! v4 \, s( |; v$ B, `  n

: Z6 y0 U) Q, x  c% E所以習慣同手法真係好野講./ _, E. W( K& n0 G5 A( K
大場.細場.髮型師既手法都差好遠.
: C$ B! ^( @: U% Q# z至於扮型呢...有時唔係故意要咁做.
8 n. i' ~; f/ F2 {因為髮型呢行特別需要注重自我型象.7 P" E5 g8 p) e8 v# q. w: y
如果髮型師自己本身個look唔係太討好. 客人仲會唔會幫親落去呢?
7 e( s/ h  x, R2 G& A/ Z2 v所以扮型唔係必要.而係需要.(細場就唔一定)
作者: Hkwan    時間: 2005-6-1 02:39 PM

將個風筒掉轉吹你個頭唔係想你個頭快d乾咩?...
作者: HansChan    時間: 2005-6-1 03:10 PM

唔係呀!
4 A0 l& `( U+ s/ R因一吹熱風落頭髮, 啲頭髮會軟, 就可以扯直佢或造型......佢用個尾係去盡快吸啲熱走, 等啲頭髮冇甘軟方便定型呀!所以用個尾吸熱係一定頭髮乾晒, 要造型時先會甘做, 如果係啲頭髮濕嗰時個stylist用個尾去吸熱, 即係佢扮緊嘢!!!!!!!!& U+ L9 s* x& T3 i
所以自己響屋企吹頭係點都吹唔到個stylist甘既頝果!& d( u4 o) C3 |: }6 R! R( M$ V

* ~- R4 F7 H$ v& X[ Last edited by HansChan on 2005-6-1 at 03:13 PM ]
作者: don    時間: 2005-6-5 01:37 PM

我尋日問左髮型師
. j' w; A/ Y% k4 g0 i" V佢話係用黎cool down
作者: bigfish    時間: 2005-6-5 07:09 PM

我唔明點倒轉吹喎, 有冇圖示範呀?
作者: lovelyguy    時間: 2005-6-7 09:21 AM

扮嘢囉
作者: 800    時間: 2005-6-7 11:27 AM

Originally posted by Lap Hui at 2005-6-1 01:49 PM:3 T5 `5 t  ~8 d' i. _
有冇需要? 扮型? 細風d ?
# Z! _1 v2 j7 W' z, c* V# v4 @有d 髮型師就冇咁既習慣??* @% W# J9 O+ _# `/ B

2 A' z7 D$ j& {5 r[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-3 at 12:39 PM ]
* e( E. H0 x, U7 f0 F1 y
因為你個頭就黎吹到出煙,所以掉轉吸吸D熱氣
作者: Lap Hui    時間: 2005-6-7 11:45 AM

Originally posted by 800 at 2005-6-7 11:27 AM:9 L- s% r% f) u9 _- S6 {- R  O" \8 M

3 G2 ~8 i4 t$ ]+ K7 p因為你個頭就黎吹到出煙,所以掉轉吸吸D熱氣
& l  F' }' ?: {( H2 k
0 {: C% }2 q2 ]
風筒冇凍風架咩, 轉做凍風一吹, 邊會有熱氣
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 11:45 PM

係唔係你個頭吹吹下掉轉左,所以你覺得個風筒掉轉左呢?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0