標題: 公屋,居屋,私人樓, 你會點揀? [積極回應者+] [打印本頁]

作者: yanmatthew2006    時間: 2005-6-1 03:42 PM     標題: 公屋,居屋,私人樓, 你會點揀? [積極回應者+]

公屋,居屋,私人樓, 你會點揀?
5 K9 |2 D! ~) J
& ^) I  w$ ^% h" H, n$ W衣食住行,邊樣先係最重要呢?
" K7 N. v% C8 H/ G' }) m有人覺得買樓可以保值, 有人又覺得做得咁辛苦就比晒層樓唔值
+ o" s3 F3 ~1 g  Z6 C我真係唔識揀3 L0 c% U# C) x. U
2 m% W, x9 x9 [# c% {6 P
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-3 at 12:42 PM ]
作者: net169    時間: 2005-6-1 08:06 PM

有人覺得買樓可以保值 .... 因為佢地賺錢
# t% U. O% e8 U5 b) Y" ]/ P4 O- c) O! z
, X) L& W5 i6 \6 m! p有人又覺得做得咁辛苦就比晒層樓唔值......因為佢地係負資產
作者: taipotse    時間: 2005-6-1 08:20 PM

就黎無得申請公屋啦單身人仕!so 唔駛諗公屋
作者: 446622    時間: 2005-6-2 07:41 PM

公屋我最想住,雖然可能雜d,但係屋租平,設施齊備,交通網絡,有d位置仲背山面海,住到d人風山水起,做哂富戶都唔願搬走,但係要申請就難啦,最底入息限額好似六千幾,單身人士就黎無得申請,仲有好條件限制,而家呢個社會六千幾蚊點生活呀,如果仲要養家,難上加難,就算真係申請到都要去籌一筆裝修費,你話啦,揀邊樣呀?補充:有d公屋d人好有米架,捨得用十幾萬裝修,又有車.
作者: RyuII    時間: 2005-6-3 04:44 PM

Originally posted by 446622 at 2005-6-2 07:41 PM:
% E& ~: E  D8 S( M' V! [) n# I最底入息限額好似六千幾
" E& x- [) W) X' x3 H

! R3 b$ r& I  y2 A( G7 {& }8 O% f1 ~+ ]+ D' y" w
應該係最高限額

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0