標題: [6/3吹水加分題]有否試過小時遇到既野到而家仲好有印象? [打印本頁]

作者: LMQ    時間: 2005-6-2 05:55 PM     標題: [6/3吹水加分題]有否試過小時遇到既野到而家仲好有印象?

我講先~% |& m' j! q4 {+ S/ s
自己曾經試過百厭* ?7 S- A1 l- K$ p2 j) H% h
同婆婆返屋企既時候3 Y. m& r0 H$ k% M
見婆婆同個管理員傾計~6 [# ~: y$ A: u  H( R# _# V
我就o係大廈既"lip"入面諗住嚇下自己婆婆~* B0 q+ p4 Q7 C9 X9 |7 x9 d
等佢搵唔到我
" R! P. p7 z0 G/ u9 a0 K點知入到去之後
" g6 i; i9 X9 H1 k& Q) {等左幾耐都冇反應~就想出番黎
- [: f+ h2 L: e9 U* ?. \先知道自己唔夠高按番個開關~
+ ^) J# U+ u8 k' t我諗應該果陣時無人知道我o係lip度(因為果陣時好似未有閉路電話呢樣野)
4 q& y7 {& h+ [% V好好彩都有其他人用果部lip~o佢地o係出面按番開關我先出番黎~, L* D  K% P$ n) H5 d
不過由呢次之後就打死都唔再一個人搭lip~(除非自己夠高~)
8 T3 E/ E/ m  U9 h& l4 s. o# a+ e( D1 Z; `9 X, Z
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-3 at 01:40 PM ]
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 06:24 PM

童年有好多野我仲記得WO~$ Z. e4 n; }& ?) k/ b0 v
講唔曬!! 講住1樣先啦~6 ]' l; X' i0 y

& b2 T7 X% m/ J+ e. V: J我記得細個有次係我呀婆屋企門口條走廊玩四驅車(應該係98年到)
. [4 B6 r, F+ w  U, R: ]咁我跟住架車跑啦,點知跑跑下唔小心踏屎,
8 J. X+ p) h* ]2 N4 B4 E架車都碌過D屎WO=.=# x" }: q- }8 b( T8 n
咁我好驚俾屋企人鬧啦~
# L6 p7 S: @, M咪番入屋企諗住靜雞雞洗左對拖鞋去LO~
1 c/ }3 k9 o  }但我又點識洗呀=.=最後只有話俾呀婆聽~
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 06:29 PM

97年到,我呀公死左,: v4 M8 x( I! o( L# k* B
初時我仲未知,不過見呀婆喊得咁利害,
+ @: \6 D( h4 ~7 ?咪打電話問下我家姐咩事LO~) A, ~+ L3 m: `/ B& w2 q
佢話我知呀公死左,0 R4 b7 e# u. a; j% Y
我跟住就話: 死左炸MA~都唔洗喊者~~(因為我堅信人終有一死,喊都冇用)
' ]- ?  j% j# S) W" X4 [7 S2 k點知俾佢鬧我不孝=.=
5 a" c0 V- E5 N. g# tANYWAY,我覺得細個係最好~~+ @) z& }9 H( Z. g+ {
因為某D野唔會好自己有大影響,
- L/ v' \2 g7 [4 o: _例如我呀公死左我都唔會唔開心
6 {% z. f# _8 B! {+ O1 D但係而家人大左,記憶力自然提升,/ Z: W* |# U( @9 M/ W- X- N0 e
一D好傷心既事可能要好耐先會忘記
作者: LMQ    時間: 2005-6-2 07:26 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 06:29 PM:( m2 D1 F1 B$ o" ?4 [' e
97年到,我呀公死左,% q- U" r9 d* \( ]: K: s
初時我仲未知,不...
0 |, D. |- V3 X( j
我同意你講法架~
4 d: ?' c, C7 w, @  m而家d細路仔真係好天真
/ d; z" C9 n9 i" c7 [9 l: q5 D乜野都唔駛諗$ u- M. b' d" X
凡事永遠有大人幫你諗埋! W0 P; P! a) K; I) A+ C0 {1 M
# D3 e1 U7 s: ^) Y
好似上個星期左右
' a  h8 N; K* {% q. b我一個人去左麥記食野
/ w" B& b2 i" c/ m5 w我坐低左之後
' x, i( i% ]& S5 p# h: O隔離台有個細路同個阿媽0 z. r- x% Z: L8 `: p" V  I, s
我食食下薯條時
# L: [3 F( W  B; g9 c, a隔離個細路突然間走埋黎攞左我杯汽水黎飲. j: h" K9 p  |) k. b; _
果陣時我真係唔知好嬲定好笑: A3 Z4 h8 |; M, G  a
個阿媽都真係睇到好無奈
, ]; Z! O9 F1 ~& C* Q但係個細路好似當乜事都冇咁..
4 e- j. E  X1 L4 ^飲左我杯野跟住走埋去第二d台附近行黎行去~
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:36 PM

Originally posted by LMQ at 2005-6-2 07:26 PM:0 o9 d) I) l9 b& R% v1 M! W8 [
& b7 k5 o& A2 C! j
我同意你講法架~1 ^: Z9 F% p+ w/ T- j6 e5 W: {, m. j
而家d細路仔真係...
4 G1 S, b9 L( P
呢個好明顯係個細路冇家教!!!
作者: LMQ    時間: 2005-6-2 07:38 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:36 PM:
7 ?2 z8 K: {5 Y0 o0 d% @6 z) N2 i
* {- p# w8 ?8 c+ `+ g3 E8 I呢個好明顯係個細路冇家教!!!
( s6 v( E5 F! H! @. y0 g; f# q4 c
可能大家細個既時候都會係咁~
1 i7 U1 b8 |+ Y. }只不過細個唔識野~先會覺得唔係大問題~
作者: william303    時間: 2005-6-2 07:41 PM

呢個post都幾好喎!
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:46 PM

我小學二年級個次,9 [, F- d& `; M6 L3 e) @
係公園學人爬個D木,
% W4 N, D; S+ E+ w點知一扑,
4 F0 `  A% ]8 {$ t- c2 C隻左手關節位舊骨裂左,
1 S( Y/ e! }/ y做番手術仲有條把!
/ ^' M  l( d  f( Q/ Y都真係幾後悔~~~
* f: O  u0 o3 u5 o/ S" [% ~0 t# r4 I" c係呢~你地有時會唔會諗親人死左個時點算??
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:48 PM

我細個個時我呀婆陪得我最多,
% I4 _" a! c4 p0 i' ^1 b& ^經歷都多D!
7 V7 |; @: g1 x* _, J" ?; V, ?有時諗起佢年紀咁大,不其然都會有D傷感
作者: william303    時間: 2005-6-2 07:53 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:46 PM:
9 v& ^: U# E) ?: E% ?我小學二年級個次,+ \/ B9 j6 r! g' a: V" d5 A" d
係公園學人爬個D...
, u, z& p* n, s) n5 [1 _我靚仔果陣時重癲,同D同事賭,用酒樓D滾水擺隻手落去,係用大桶喎!後生果陣時又唔識死,就擺落去,唉!之後住左一個月醫院,我老母喊餐死,到依家隻手重有傷痕係度!
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:57 PM

Originally posted by william303 at 2005-6-2 07:53 PM:2 W% T" O1 u8 [: h( r1 U
$ H* `  y% W& v! t3 j% F) s2 e
我靚仔果陣時重癲,同D同事賭,用酒...
5 |/ z0 F1 R& s$ w0 ?, n
咁你而家同你家人d關係點樣?
作者: LMQ    時間: 2005-6-2 09:23 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:46 PM:. ~, i: I! r7 d. D  q
我小學二年級個次,
0 N, Q9 Q% Q) _* `4 N% C  X  m係公園學人爬個D...
( p. q* q7 v/ R( ]
細細個唔知頭唔知路4 q5 Q, F3 f4 c. O
應該有人死左都好似覺得冇咩特別~
/ k  N/ x0 Q- w3 n) |' x: Q- W8 M& J' {5 D6 i5 f5 X6 S! p) u
不過我記得以前有個補習老師,佢教我阿哥數學既! g" F- B1 x( Y8 q
我果陣時好似得9歲左右  ~9 r, K$ L* ~" k1 k
咁岩個補習老師就過左身
1 O1 x1 u: Z9 W% F  E阿媽帶埋我去嬪儀館..- j% y9 o# H+ k, I. g! ~- p% M
我入到裡面..望見果個補習老師既遺照9 q; O9 |& t/ y9 E2 o
果一刻真係完全喊哂出黎~
3 Y/ ^' k  o% i直到而家都仲記得/ J$ Q( R; D# c$ Q* Y- n5 T
好似有親人過身都冇果次喊得咁勁~
1 |* a* A- C4 H: D" c$ E% b9 Q, E* q# V; P+ n* Q+ U
[ Last edited by LMQ on 2005-6-2 at 09:26 PM ]
作者: 奇    時間: 2005-6-3 01:00 AM

呢個TOPIC好正,總結番自己的歷史
( B/ g7 u4 ?, f3 X& O) N
5 I! I& ^, O; ]- D" Y有兩個夢好記得....幼稚園聽左個死亡天使既故仔,話在門窗畫個紅色十字便會趕走衪們,
( X( \7 V3 U$ o% X; e  ~% }) a夜晚就發番呢D~
) c& _, K: D9 w$ B夢到阿媽吊頸死,醒左仲驚緊因為之前睇左套戲,有個人吊頸)
% H+ e2 D- I& s. K; s. w5 w
) f3 S8 S' x0 v8 {9 |. E7 s& @% G4 Y小學一年級,經常傾計又幫MISS改花名,搞到佢好憎我,到左二年級...+ ^9 |8 t6 {4 B' S
有晚我留堂,佢走黎同我講~抵死囉!!比人罰留堂8 r( h! S/ m( |, `6 P8 v; o

, G: E% {$ ~! M1 G- \$ ]6年級去教育營,無帶拖鞋=.=
4 U0 o/ D8 B4 v1 {2 n$ A# b
, O$ ^" z3 L) h6 x1 k9 R5歲在廣州東方樂園走失~驚到喊!!!之後被人帶左去控制室叫我阿媽接番我
9 Q" z7 L2 p3 m+ b2 \3 m/ g9 L8 @5 y2 `/ _. j  U7 D9 B" w
4姨結婚果陣,見到樽汽水就飲,點知係洗潔精.........初頭飲落澀澀地,仲以為係濃縮橙汁-_-"$ V# j4 R5 B3 x. m' b1 y

/ r* N) L5 d5 A三年級同兩個同學放學過馬路,有天橋唔行......過左1/2,其中一個叫都叫唔住沖左出去,差點被巴士撞到,我和另一個即刻逃離現場,往屋企方向逃去=.=果條傻仔被人捉左
6 o' }7 [* k6 e8 M  }* g  H! k返到屋企勁驚,諗死條友實爆我地出黎,結果真係!!!果晚被阿媽...........) i4 @4 Q7 u; E( ?9 K% Y
仲未完....第日返學被"的"左去校長室,見到個交通警腳都軟埋.
6 X( W5 D- L/ v& u* i原來o係車度有個大肚婆傷左,條死仔就屈我地推佢出去.......! l7 }2 Z1 M8 T. w; o" `( k4 k& ~
清者自清,最後佢屈我地唔死
& _7 |& h; a: }8 n之後同佢絕交就緊架啦!!!!
: Q9 M* n: y) y, c) k7 e1 g6 B7 |+ N) o. K1 g% T/ Z8 d
自小就好驚狗.不過有次食左豹子膽,係咁吠隻狗,吠吠下比狗追!!!
4 T' J! D  c$ X% }8 V% `我圍住個石牆走....隻狗識企o係度等我XDDD! B% M7 @; e: H9 N. |
玩左一陣氹氹轉,見隻狗個勢咁兇,即刻走都走唔切爬左上紅色欄杆,隻狗竟然停左落黎!
! q5 A* I, ^, I9 b2 e到而家都唔清楚點解係紅色代表危險??3 O% ]3 |1 c3 i9 d8 S; [

) k: i: R4 I# Q* M$ @, B, X# u10歲時同阿媽買餸,被人叫妹妹>.<即刻喊左出黎~心裡盡是粗口,個刻幾想自己識天馬/ @" [/ O$ t) B" {. f
流星拳/ p/ f2 T0 m& m; ~- v# m

8 n# d6 `7 S8 j8 S: k$ ?  I/ c6年級考第一,因為真係好難得=.=
1 e3 \/ Z& ]7 A3 a& E4 k' L& d( W+ o/ r' O# k" m/ t
5年級成日考19,果年又搬左去19樓19號,學號好多時又係19....邪
作者: LMQ    時間: 2005-6-3 11:19 AM

Originally posted by at 2005-6-3 01:00 AM:+ i  S" ^0 i7 p; {) G& Y4 N1 P
呢個TOPIC好正,總結番自己的歷史...
2 ~1 c/ Y( t: ^+ S, p1 m
嘩...你童年既經歷既好豐富下喎~~~
作者: stone86    時間: 2005-6-3 01:58 PM

我好記得一件童年事呀& U4 z- r8 {0 Q+ n3 s0 |- q1 C
我那時同細佬一起落街諗住買玩具,那時我得八歲到啦,手中有一百元,都好多加(對於一小朋友)0 n: U6 @5 b2 N. l: E
咁我地住公共屋村,搭電梯時,(我仲記得有幾個師奶、亞婆同幾個細路 +我同細佬)
" J) k9 v$ ]8 ~$ \, m& I點知半路停係一層度,個男人一入來就話打劫,我時生得細粒,眼前只見把牛肉刀好閃,應該好利的.個男人無理我同細佬,只係叫D師奶同亞婆俾錢,
2 q/ @) f( c& a, S我仲記得有個師奶講: " n8 a8 D9 p+ W+ B' o& w: @
錢我地俾你,你唔好嚇親D細路呀!!
3 P% z- o1 S1 K5 ?佢收晒錢就好快走左.  
; ?0 Z7 k8 t$ k2 o, z6 ], Z& R到左G/F.大人話去報警,我同細佬就繼續去買玩具,因為我那一百元仲係度呀
: P' m/ `, q  x: Q( ]0 c/ w1 W: L, z這件事真係好深刻架
作者: thankyou    時間: 2005-6-3 02:49 PM

我係澳洲個時,成架單車向後跌,搞到我頭破血流,個頭仲有成條痕係到
作者: thatsok    時間: 2005-6-3 03:29 PM

我記得細個既時候我阿婆落街帶我落街,
( V$ }( U0 F3 g7 k跟住返屋企搭電梯果陣我搶左阿婆抽鎖匙玩,0 ]6 G. x' R+ j
出電梯果陣真係跌左抽鎖匙,沿住電梯門條罅隙跌左落去,/ `4 Q" u" `4 e8 ]# x' ]7 X; c' E3 k
返屋企俾阿婆鬧,但係到左下午去管理處竟然搵番條鎖匙。
+ c7 z9 d- V5 u! F' z3 |  j# q6 G; }$ w; C
仲有細個好似得4歲果陣,唔知係邊度學左一de粗口詞語,
  j0 e: L+ m1 Z# @不過果時唔知道係粗口,之後無論講乜野都鍾意加埋果de詞語一齊講,
3 P9 h  e! G/ _' Y好彩無成習慣,最後都改番好。
作者: 畢球人    時間: 2005-6-3 04:18 PM

小學時有一次盪鞦韆的時候,不小心從鞦韆上跌下來,還被盪回來的鞦韆坐板打穿頭~
/ ^/ l8 s& y3 O那次是我首次坐白車(希望已後不用坐),第一次入急症室(最好已後不用入),第一次照X-光,還要在傷合縫針(千萬不要再有下次了)~
+ I4 C( e$ @* ]1 ]7 Z真是記憶猶新,每次看見鞦韆都會記起,多少對鞦韆都有點陰影~~
作者: hello1234    時間: 2005-6-3 04:20 PM

O個陣時番學會經過條落斜既斜路.
5 T) i- d  ~3 s, t+ U跟住我一路跑衝落去.; @" R, l3 t% H! o& C
結果仆左落條坑渠度, 出唔到黎.8 _- M4 S& A/ k- I- x
結果成腳血咁番學.* R6 a, I& J* E8 H
痛到死一定記得.. B, W+ X) K: p/ c
仲要勁nor.. =口=
作者: brightlee    時間: 2005-6-3 06:27 PM

I remember when I was 3 years old, Yes, 3 years old, I checked back the history.
/ w- q7 x7 o# _I was looking outside.9 O6 K1 S* N+ u4 a
and I saw some people were drinking champagne, celebrating something in a MTR train.
( x' J8 D+ h% R& v) p( m$ Oand they were dressing nicely.
, d2 M5 |2 g* g5 C. R7 ~Actually, that's the opening party for MTR trains in 1979.4 O3 R* r* R! r/ P0 [, P) K3 |: c

$ v! P8 {- z4 O! _6 [! _Then I got nightmares everyday, cos the railway track...is just about 40m away from my home.
1 R5 C+ w7 z& D% j* j+ Z! VI.e. I heard the noise from MTR trains in every 2 mins (or less in peak hours) : S% R) v' O. D- T! l2 H; t$ j- w+ V
More horrible thing was: my living place was closing to the exit for the train depot.
6 w9 g6 p1 |- {7 N  |$ I, D: MI.e. when the trains are finished at 1am in the morning, I still need to hear the noise from trains until 2am every morning, and I heard the noise from the train before 5.45am in 3 hours later.+ I3 t" K' m" u  r0 ]

0 d; W2 k+ y7 V: G( KBut if that's track work at overnight, i.e. you couldn't sleep for whole night.
# n" U! @8 [/ g- J: F4 N8 x5 @7 ~5 x
i.e. that's why I speak so loudly now!
作者: mousemouse8    時間: 2005-6-3 08:08 PM     標題: 一個人時, 比飛仔逗

屈$$, 幾個夾我一個... 唔見左幾十蚊
作者: taipotse    時間: 2005-6-4 12:13 AM

我住大埔.... 以前林村河下游重未整水壩仔(其實都係近幾年先整)2 z$ e0 Q$ |# [/ w3 F1 Q& n
下游條河無咁闊, 大約係鬼屋再落d, 個水閘下面果陣下游會有河灘,
# ^! J" n8 @: |咁我同d同學落去捉魚
5 P/ s% e1 j! x, h點知我踏左落d浮沙到  
4 g, I; J9 {* r6 p' n成兩隻腳沉到見唔到小腿- T2 Y( _! [6 o, _9 o) J* a/ |9 S
果陣真係嚇左一跳  y8 e( f& z- X. G% s+ _- o
因為無諗過會有浮沙
& W3 `) p; E3 Q5 B8 z二來果陣d fd上晒岸得番我一個( a/ m3 i( Y/ ?6 E
臨急諗起電影入面主角遇到浮沙都會一步步慢慢行就無事& l) B: R" L$ h5 M, I; w- n( {
于是照做0 ]4 L6 C; a1 x9 X5 F- k# b
終于好辛苦咁爬番上岸 但係行一步就沉一次
. t  @+ ~) Z" W好彩我都算近岸 己經沉到大腿
5 Y$ H3 O: \. j9 w& f5 B唔係真係沉到去肚臍都未番到上岸
# k: X7 _. R6 B' [. H' B不過就下半身都係沙...
1 ?6 k& q0 }! O  F1 l( ^& @# p. Q依家諗番起其實應該最多沉到落肩頭, 實唔會死
  o$ \- r1 f. p. A但係到依家重成日諗番果次遇險
! Z; @2 {2 _; J* W1 F# z5 U
: I9 a: b6 Q& C# u' J, D[ Last edited by taipotse on 2005-6-4 at 12:16 AM ]
作者: brightlee    時間: 2005-6-4 09:15 AM

Another day,
1 a8 e: i8 |6 Y% F+ Q& mtoday!2 T1 a$ j  T$ V
yes, today!!% f& T( q6 G6 i

! A, t* m4 Y; e# C; y! KWe should remember it!
6 x" b* ]$ C/ r5 ^I posted what's happened on that night 16 years in Music section...
8 [. \% c' G: a) Q( rif u guys would like to see it,0 N: y$ y  [  d  @* X2 U( Z/ Y6 P
pls have a look in there
作者: 腳指o    時間: 2005-6-4 10:03 AM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-6-2 07:46 PM:
  w- A! o. @  i1 ^- y; K我小學二年級個次,
* @+ @5 O& V% f& o* q# C) p係公園學人爬個D...
0 K+ @% @' w% s: j2 h1 m我係打波整到wo0 F" v+ Z5 O8 Q
都係爆左舊骨><+ f- \3 D8 `9 q8 D4 z0 u
又係有疤
作者: leolyk    時間: 2005-6-4 10:23 AM

有呀 , `; T" P) w8 Z$ W) E+ f% X) D
個一次食面
2 f" n/ w  r7 d1 u, v- L食食下成碗面倒落我到
: R7 w$ `" N) O+ ]- l個陣時大約5歲左右
# c# ]/ g! K- F' W+ Be件事我e 加都仲記得- ?% ^8 C* @( G) _% F3 n5 C
想起都好驚...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0