標題: [工作] 傳銷: 我唔知做唔做好呀 [積極+] [打印本頁]

作者: stephen851214    時間: 2005-6-2 07:02 PM     標題: [工作] 傳銷: 我唔知做唔做好呀 [積極+]

我今日上左herballife(康寶萊)~~$ Y8 i) f  p& T& q! ]
le間公司係以傳銷方式經營ge~~
" E# j9 Y5 Q5 a, v+ L& Q$ Z2 K4 r如果我sell到佢地d product,我就會有25%ge佣金9 J. A2 H+ h0 O2 W8 a/ U
佢話起初做parttime都可以有$3000-$6000收入9 [% u9 l. |5 L: Q& E
不過要比$1000 for training,請教練,比vcd我睇~~比product我試ar等等% F/ _' p* c+ ~
有冇人係做緊le份工ga~~
& v; I  r5 i9 L3 w) Nplease give me some comment~~
  g) v& L1 E3 C8 w# B. R1 o5 hi don't know whether i should apply this job~~
; d$ A/ o4 n8 f; D- ~4 b# }$ b
( D" Q  p7 B* }) t) Z$ Y) E8 L[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-5 at 11:51 AM ]
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-2 07:20 PM

我覺得間野會呃你,8 N5 F+ H( F8 V* H/ H- H% q
首先叫你俾1000 TRAIN
) C7 J% K8 V1 p然後就狂收你呢樣個樣既錢5 P3 E' N' ?8 }: ?/ ~% M2 H: J; I! P
最後間野CLOSE左~
* `0 h1 f  X' P" g9 L# J# O好多時都出現呢D情況架!!' d& L0 [, o% d* g! e
小心D好
作者: Nic0804    時間: 2005-6-2 07:53 PM

大前題: 怕唔怕無晒朋友?
作者: stephen851214    時間: 2005-6-2 08:04 PM

好怕
作者: 甲狀腺    時間: 2005-6-2 09:02 PM

唔好上當呀
  y# T9 ^/ l, v" Y# K呃人架,報紙都有話啦
作者: RyuII    時間: 2005-6-2 09:10 PM

唔明點解仲會有人上當, 講到明要俾錢出黎o既工咪做
作者: yutik    時間: 2005-6-2 09:37 PM

一聽就知cheat人
; Q( X: u  S: @! k旁觀者清, 當局者迷
作者: winplaq    時間: 2005-6-2 11:52 PM

Originally posted by stephen851214 at 2005-6-2 07:02 PM:6 s6 R* K3 n( v- g, T3 w/ k
我今日上左herballife(康寶萊)~~
! o4 A- h* S( l0 Z* Gle...
  v, V% q  e, r/ I; a! u' o唔好制呀!; v- I' z9 \2 E* s7 X4 P. P
呢度個個都講得好啱!, t/ j' l, t2 j, a0 f2 G
冇老點你架!
( O  _1 C* W) _' F千祈唔好制呀!, a8 q. b4 E* l
唔好俾果度d人昆呀!
" K+ r( P, M* t7 b$ `$ D大膽講句,果度d人仲恐怖過d"大耳窿"!  Y* @) \6 h) M3 r
若你一參加,將會有.....一得兩失, % @8 D6 @3 `3 N! ^; h% |0 [- A- M* ]
失者--->朋友/金錢,
- B/ H3 C3 S" S% O! k得著--->一筆債務!
7 O5 m% ?/ b* x9 U! l1 k佢地99%呃人架,根本同寶藥party冇分別!, X4 s( s4 }8 q
若你有筆錢想投資,不如同屋企人相量一下,例如諗下開下鋪頭賣下野仲好啦!" g. a8 w8 W" S5 Y

& x- `' O* f4 Z+ G最後提多你一句,--->對住佢地,千祈唔好心軟/耳仔軟! 阿門!
作者: 老鬼X    時間: 2005-6-3 12:03 AM

Originally posted by winplaq at 19xx-6-30 23:52:9 \" Y" l: x/ @) b+ P* X
, b, h: b+ D) i  T
唔好制呀!
6 z4 x: z, K4 ]. T8 `# ^. u呢度個個都講得好啱!
; w5 G; l& J+ ?; }" }/ ~...
. ]' N* ~  ?% C
又唔好咁講, }8 y/ n) Y( I/ V# i
最多係無哂o的朋友o者!) ~' R# U- o8 J" X. X* X" w# @2 _
但係錢就應該搵到5 ~0 L/ v( Z8 r  N7 n
因為低買高賣嘛!0 |* D- V5 d0 k# b; l
真係無哂o的朋友架!
作者: winplaq    時間: 2005-6-3 12:30 AM

Originally posted by 老鬼X at 2005-6-3 12:03 AM:
. k% i) y% O1 \6 p5 E" s
+ b% v# F9 R  }' \2 N* Z. u又唔好咁講
9 I0 n6 R+ k- Z+ B4 s  p9 d0 N最多係無哂o的朋友o者!9 E/ E( a  E; o  Y1 M; U* z2 G8 W+ k: {
但係錢就應該搵到
9 `# [. s* [" x' w因為低買高賣嘛!
8 z% _8 r$ Z$ i- C+ A& |  B真係無哂o的朋友架!
+ U4 d, g& N1 @# {
  V) j* J$ Y9 k" q0 n' L' Z" ^' m! x低買高賣,你估樓主做到嗎??: t7 a. S* y3 `9 k! A8 o; X1 ]) q
我覺得他可能人生經驗還少,這個社會太凶險,佢暫時可能招架唔到!3 k$ Q' Z) d) U) l

( \0 f/ e% U, y* ^1 m0 b% ^) R講開又講,老鬼X,你都講得冇錯,無哂o的朋友都幾大镬,我都見過個例子,前幾年我表哥(30歲,真有衝勁搵錢的一類人)都瀨過nu life野,未到半年,佢d男性friend真係冇咗9成,佢just持住自己有幾分似chi lam,不停咁昆d女買野入會嚟吊命,最後都損手碌爆card,做咗重數組...
作者: olaf    時間: 2005-6-3 12:35 AM

小心........小心
作者: 老鬼X    時間: 2005-6-3 12:41 AM

乜野叫做眾(x)親離?
0 H3 Q+ c9 _; R$ `' r* a. s真係好慘架!2 c4 D  M7 v1 ?! S
係好人就真係唔好做
作者: vivienna    時間: 2005-6-3 12:47 AM

Originally posted by stephen851214 at 2005-6-2 07:02 PM:
0 H" I5 D+ u) J; G9 E( H3 e我今日上左herballife(康寶萊)~~
: l4 B$ J9 _' J$ g" v- Tle...
: _) E, Y4 o  d4 e
STEPHEN﹐小心小心小心。% J$ _. v/ {# c" L( F7 ~/ B" E! O
你已經慢慢比距地洗腦架喇﹐又VCD﹐又TRAINING。奉係傳銷既﹐10個有9個都係陷阱。但我想澄清﹐大部份都唔係厄人﹐但係最終你虧既係多過賺既﹐而的而且確有好多人真係賺到錢。
. T; P9 S, P- x# \5 k& a; t2 ?  R4 X; Y7 e
點解你要小心呢﹖  n; k- y! y' u' b: a
1 [, V5 t$ z7 ~; X
1) 尼份唔係工﹐你唔係幫距打工﹐距唔係你既老闆﹐你唔係距地既僱員。有無強積金﹖有無勞保﹖. q) p! `) R# }& V9 @
2) 點解番工要比錢呢﹖TRAINING係公司既責任﹐你去做保險﹐做經紀﹐人地係比錢你同TRAIN你﹐而唔係你比錢被人TRAIN。
- ~# Z5 ^8 u0 O  }, x# L* W3) 通常D人都叫你上去距地公司度﹐然後疲勞轟炸﹐猛話有咩美滿前景﹐尼D係洗腦既技兩。
/ }" J! q  S. c* |! Q( d4) 仲有你今日覺得比人厄﹐第日你要賺錢既就係要出去厄人﹐你想唔想甘樣賺錢﹖對唔對得主自己良心﹖# a! B5 v( v  j& l

7 x/ ]3 O- R" l" f  A' `我曾經都經歷過尼D野﹐我最後既決定就係無加入喇﹐點解﹖就係因為我覺得D人好虛假﹐要靠‘周圍吹’黎厄人錢﹐我唔想將來既事業係靠厄黎賺錢。當你番到屋企﹐諗番起果D轟炸情景﹐你就會慢慢清醒架喇。
  c+ P# @" p' n/ n0 o5 E
9 w  q* B& k: G' N各位年輕人﹐而家暑假黎臨﹐小心找暑期工﹐如果唔係損失既唔單子金錢﹐總有既係保貴既時間。總之番工要比錢既都唔方好野。當然我唔擔保有一D傳銷公司係真既﹐例如﹕Nuskin, Amway...尼D係世界知名既傳銷公司﹐有好多人因距地D產品而發達﹐所以有好多細公司都有樣學樣專請傳銷﹐而唔係SELL屎。5 M/ c1 K1 U2 a2 A0 G" g

; j  ], u- z! i9 Q5 S" v[ Last edited by vivienna on 2005-6-3 at 01:02 AM ]
作者: vivienna    時間: 2005-6-3 01:04 AM

Originally posted by stephen851214 at 2005-6-2 07:02 PM:
9 f7 \0 D' i  j# D6 |# d) n! j佢話起初做parttime都可以有$3000-$6000收入/ ^; y6 b3 G/ l# [0 I- y" \2 ^
! |! Z. ]7 l8 |: |
不過我想問清楚﹐究竟係咪出薪金比你一或係你賣到一個LEVEL先至有$3000-6000呀﹖
作者: winplaq    時間: 2005-6-3 01:11 AM

Originally posted by vivienna at 2005-6-3 01:04 AM:8 O! L( _$ F1 ]" o. u

8 U6 ^2 [) c9 p2 ~不過我想問清楚﹐究竟係咪出薪金比你一或係你賣到一個LEVEL先至有$3000-6000呀﹖
- Z. f2 j3 a( F  j/ x, U$ t即係你俾一億我keep同你買波買馬,以後個個月同你嬴十萬
作者: charlie007    時間: 2005-6-3 02:41 AM

以我推斷間公司應該冇問你學歷或者工作經驗等重要見工資料而話請你嘅,你試下見其他工,就算見 M 或 KFC 都唔會見人就請啦,佢地肯定想焜你水架
作者: SSK    時間: 2005-6-3 03:14 AM

兄弟...小心小心呀!!!
作者: ianiankuan    時間: 2005-6-3 03:26 AM

呢間野就真係大公司黎既. (我家姐做過) 呃就應該唔會呃你 , 不過搵到幾多客同你買野就另一件事喇.
作者: ricojohny    時間: 2005-6-3 01:48 PM

唔晒自己出錢在先都可以諗/ A3 ^9 i, B8 O8 [
一開口就要錢通常收夠人間公司就消失
作者: adamas    時間: 2005-6-3 02:32 PM

老友
" a  L0 i6 W* j# f為你好傳銷真係唔好做
作者: chicken    時間: 2005-6-3 03:34 PM

Herbalife is one of the biggest network marketing companies in the world. All their products are good.1 \1 g6 t: n  i& S
However, network marketing is just like any business, only 5% success while 95% fail. 0 P4 O* W# s8 Z0 N# Z
The most important thing to success in network marketing is you must know how to sell your products and the opportunity. If you don't wan to sell, I suggest you work in traditional ways, in where selling are done by the boss and the marketing team.
作者: stephen851214    時間: 2005-6-4 01:34 AM

好多謝大家既comment同勸告~~
, D* l; y4 W0 R. q2 k7 s我已經冇同佢地聯絡~~3 z  `' n* j: W& m
奇怪地佢地又唔再找我~~+ ]3 b6 P4 E' ~( u+ S
不過我好同意大家講le份工會令我冇朋友~~
' M* q  h/ u& i5 }# q: ~朋友對我十分十分重要~~4 t% D: D  U/ V$ y
錢反而係其次~~
) A# k/ t. D% Z8 I* e$ S) s  m* e感激大家......
) O% P2 t* `4 [' G' m" y3 y突然對26fun多了一份歸屬感~~
作者: vivienna    時間: 2005-6-4 01:53 AM

Originally posted by stephen851214 at 2005-6-4 01:34 AM:$ u7 L5 V% E; B% u0 F
好多謝大家既comment同勸告~~  n* c+ M" Y+ a
我已經...
& k! E; G) y7 G# H& c; h
尼度好多世叔伯關照架﹐我都係一個乳臭未乾初出茅頭既細路﹐大家互相關照。
作者: Chingy    時間: 2005-6-5 06:51 AM

Originally posted by stephen851214 at 2005-6-2 07:02 PM:$ s, s& `: F7 G% k- X  O
我今日上左herballife(康寶萊)~~* V" k3 t, w0 x
le...
/ ]) |$ b+ u. E" `2 q
# {' b- [/ u6 T5 H: @  X( nHerbalife is a good company.coz my mum is workin in there.but the man was cheat u tho.coz trainin in Herbalife is free.wt u need to do is go to this trainin club after work.about 3 or 4 hrs i think.and some professional people will teach and say how is work?so that man was just cheat u..is good to work in there.bt it is quite hard..but trainin is free.dont need to pay..
作者: kawsone    時間: 2005-6-5 05:38 PM

呢行好睇你上線做得好唔好,識唔識帶你,  H- Z- [0 U& V. {' ^
同埋你怕唔怕會少左d朋友,因為會人好介意你係做傳銷,  f" i) G1 N6 ^! e! \0 m
$ W* t8 s6 A3 b& d9 r
當然你想做唔人會阻止到你,金額唔太大,而你有閒錢加上你有時間的話,
1 E3 S5 c, r/ M. l' q我覺得當買個機會亦無妨,如果你係要借錢黎做的話就唔好喇!!
作者: forty40forty    時間: 2005-6-5 08:37 PM

以上各brother講得好岩~~8 N* U9 u2 m% I& a& |7 Q
其實聽傳銷呢d講座,會好易被佢呃到??( X3 Y% v( V2 [# c$ h0 e0 k6 ]. N
因為你會被個種氣氛感染...以為d$$$好易賺...
9 R! o- _* K! r( e實有幾條友人話買車買樓話咁易~全靠xxx幫到我~# ~. P  v8 e% }" L% ]& i" w" g4 B
咩年薪過百萬...0 N% B) T  {5 {! O6 J5 @, q
我唔係話佢唔岩,但有幾多人做到呢??~
5 O8 ^4 r; \# |+ N你諗返轉頭呀~如果你個friend成日同你sell呢d野,你會點???
+ K- k1 M  U2 E如果你想sell d唔識既人,就呵呵~你估下難唔難呀la~??~& q: l, O4 C4 t; {+ ~5 H# c
真係要諗清楚.....之前我個friend咪又呢d~~
  J8 }! z% i! i5 a( D又話點好點搵$$$...講得幾好聽呀~& w, g' Y7 D0 ~2 f  X8 D6 i9 b
我冇so佢,過左一排之後咪被我知道佢係m記做~~~唉
作者: vivienna    時間: 2005-6-5 08:50 PM

Originally posted by forty40forty at 2005-6-5 08:37 PM:4 m9 V$ M; p9 K$ P( q
以上各brother講得好岩~~
" m" h, s5 @' A% s* p* Y其實聽傳銷...
3 N: v7 q% [, z! n  P
係呀﹐我就係o係招聘博覽度比人TUM左去距地公司度聽講座﹐我之後話其實我靜係上找份工架咋﹐但距地猛話打工唔好打架﹐又話自己做緊傳銷月入3萬添。。。真係好鬼吸引架。。。8 ?: H( t# A  Q; O

( D4 Y' t7 x$ N+ _- p6 z我奉勸各位去尼D講座既時候﹐唔好帶CREDIT CARD或BANKCARD或紙幣去呀。。。如果唔係真係好容易落踏架咋

作者: secretfj    時間: 2005-6-5 09:25 PM

呢排多0左一種, 就係sell纖體會藉.... J7 V' X( ?& C- B: ]
(之前就係個friend介紹, 上0左"肥媽"做代言人0個間, 條友係咁叫我開個Account, 入唔知幾多皮0野, 等我介紹D客上來0既時候要優惠禮品就0係個account度扣, 佢地入會我就有$$分云云' `" h" a6 l7 I" s3 g% N" e
當然我無Show佢, 比佢哦0左成五個鐘之後, 佢放棄了...
/ t* |7 f4 ]7 {執返身彩...  G' {& y5 A9 K+ V6 p# a
所以各位真係小心, 小心
作者: forty40forty    時間: 2005-6-5 09:57 PM

Originally posted by vivienna at 2005-6-5 08:50 PM:& ^* z) i0 E6 C) Q, s  \* Q# v9 ^

' _' O3 N& t( s( u" U係呀﹐我就係o係招聘博覽度比人TUM...
9 I/ u# L4 \4 [: n- @8 B我身邊之前有些朋友是從事傳銷的2 w+ ~  F- G! j. @3 w
傳銷一開始會要你先買一些東西(為了要點數或基分之類的)6 e  i0 n) @5 f- H
三萬五萬或十萬不等! f8 w7 r" O$ {* ?* h) C& E2 ]# X
通常跟你傳銷會跟你說的很好聽~" s4 \/ Y! L; X$ j4 x: o1 d  t
就是你只要口才好就會賺很多錢( o- P9 m- Q6 _7 Q
如果口才不好的話也沒關係
- ~7 U8 @0 E& O7 A7 }可以再訓練+ m% g" v" @+ o- I! |" x* S
但.......其實成功賺到很多錢的人很少, ?2 L2 A7 b4 i5 ~( C+ o+ L
跟你傳銷的人會告訴你很多人都開名車
+ j. v- {" i* ~% f可是有很多失敗的例子是他不會告訴你的* K3 n: n6 @( i, i) a5 F
而且如果你一開始沒有那麼多的錢去買他們的產品
2 @- U4 d; r4 ~* m5 B$ |" Z, k: l他會先叫你去辦現金卡
讓很多人之後沒有賺到錢還要背負一身債: V. Y' }3 x( k3 ]1 S6 h4 \
我想你還是打消加入的念頭會比較好7 [: M3 F$ M6 v* O6 a# U7 f- r
我看過90%失敗的例子在身邊出現了~
作者: vivienna    時間: 2005-6-5 10:01 PM

Originally posted by forty40forty at 2005-6-5 09:57 PM:7 l( |# `2 g0 Q/ g6 z) h
: S' [" g! d6 R2 g  R
我身邊之前有些朋友是從事傳銷的* e! z' z. ~% N
...
( T- p7 q; R& g  k4 Yi'd rather sell a house than doing direct sales.
作者: secretfj    時間: 2005-6-5 10:09 PM

I'd rather work for McDonalds...# X" o( h4 W4 y$ G3 H
at least you can earn money rather than lose them...also you can have "free lunch"~~
作者: 446622    時間: 2005-6-6 02:52 AM

本人亦當過傳銷成年,最後都係失敗,亦做哂以上提及過既野,我做既係健康食品,我覺得d產品好好,仲幫左我一個朋友免費醫蛇皮,好番哂,由做用家到傳銷商,我都好支持d產品,好有信心,有得做.但係要追分,先至可以進昇級別,賣唔到貨,又到期交數,只好用金錢換分,唉....當時我覺得學到好多野,洗哂腦,要做到唔難,比多d時間,一定得,做到送車送樓,好有憧憬.好彩當時我做partime,仲有份工頂住,如果唔係已經破產啦.做傳銷好慘架.不過有朋友做緊,我都會幫親買下,要做就咪攪啦.
作者: 本篤十六世    時間: 2005-6-6 03:14 AM

just do it if you can speak very fluently and have the skill
% B! q$ k$ X% J# d' q' i! Y6 gto persuade people and make them trust you,otherwise, P, n- J% A& M; [  g3 P" k% p
it will be very hard for you to earn business.
作者: waterfire    時間: 2005-6-8 05:40 AM

傳銷我都有接觸過, 聲明我而家係冇做
( {" d7 _2 e. J7 J* o  D一間叫DCHL, 簡稱LB ge 公司
$ B& d& L0 }% H( O) @o係佢到口中亦都聽過康寶萊,3 ~# i! \' k+ j8 {* M  `
我去當時有個風水大師去過, 話俾康寶萊d 人迫得好辛苦
9 }: c# R8 D8 q" p. M1 p如果你真係想做傳銷, o係LB 做仲好  N0 }; E, y( o6 g$ [
佢地分幾級, 20,29,38,41, 後面仲有, 太遠唔講住
7 ~6 Q9 p7 G+ h0 m9 p每搵倒一個人入黎, 就有1000, 佢就係你ge 下線
# B( p$ S( U  u2 R基本上要搵5 個人, 呢5 個人會幫你去升級, 去挑戰1 X, A5 I% P" ?+ l3 m
佢地再搵倒人, 自己都有錢收
6 T7 J5 {$ ]3 a& K# X9 ?$ W- c9 m變左自己個組織隱定左, 下面就有一班人幫你搵錢- s  P6 x2 V; r! ]9 N( Q' ]
而亦都有好多做左幾年就唔駛做有錢洗,/ F( k( U  l! _3 s" m
如果係41 的話, 半年有一次亞洲分紅
) i/ d* S. C7 b) a個制度係幾好ga, 之後有另一個起步點, 係由38 開始2 r/ p' f8 v/ t, G. [/ k
個回報率係大20 起步開始ge 幾賠, 條數點計我呢到唔講住, 有興趣pm 我
+ @; }8 K4 E  c1 j, _九成九ge 人都係由38 起步, 一開始要俾六萬四, 真係冇咁多,
' C: X0 m) P7 e' O% o要問朋友借錢, 呢d 事我真係做唔到% w( y2 j: L, L; ~

5 X( @' }5 i1 g) X2 n' \  k( }P.S 有d 人話賺朋友錢, 其實去到邊到, 人地都係賺緊你ge 錢(買d 野飲, 買野食)
- F# k2 R3 p3 so係外國好多呢d 傳銷公司, MLM ge 經營手法, 只係香港呢個地方, 太多人用去扼人,: S3 p* y$ J4 j) D5 ~9 {0 p0 v; g: A
亦都太多人認為係做唔過, 所以如果你真係想做, 就要諗諗計了4 w( C, l8 }7 c& {3 x" N. A& E
但係人面亦都有好多真係搵倒錢ge 人, 個數目亦都幾大, 呢點無可否認
7 V% Y( M2 A6 C7 m9 P入面d 人話, 3 個月賺十萬己經係慢  a# t, d: v0 _5 x% L- S. x& b
9 l) t1 L0 P0 `& N5 W4 l! d. u0 y
最後講埋我唔做ge 原因, 當時我為借錢ge 事而煩惱, 我聽一個人講, 如果你真係有咁ge 決心,% b2 W4 G% q/ u+ c! |3 h9 I* m
你一定會諗倒借錢ge 方法, 我就諗, 係wor, 原來我真係冇咩決心去做, 一來係為左) e$ Q7 B1 t" n: w
借錢而要去問人, 二來係就算做左, 難道我要同自己d 下線講, "你快d 問人借錢黎做啦") Y" I2 R, u9 q- a) [
呢d 事....有d 道德問題...我自己都做唔出, 我點叫自己d 下線做ar
作者: vivienna    時間: 2005-6-8 06:57 PM

courtesy of SUN時事…本地新聞,08/06/2005 . This is a very good news article, anyone job seekers should read.5 c6 f6 @0 A' [6 c

; r( w! v1 D) z' c
雙軌式傳銷新招   誘騙求職者借貴利買次貨" T" k+ v8 C9 E

& A/ I' l: h- K8 j" M8 E% p  c08/06/2005
( D! _2 o3 P5 C. S9 |/ }
4 \6 Z4 P& k: L+ b暑假將至,求職心切的學生隨時|墮入萬劫不復的求職騙局。多個行騙組織最近使用一種勢兇夾狼的「雙軌式傳銷」新招,哄騙求職者購買貨品傳銷的同時,又求職者提供虛假的入息證明,協助向「大耳窿」借錢購貨,不少求職者以高息貸款,又賣不出貨,錢未賺到已是一屁股債,還要連累家人飽受追數佬的滋擾,恨錯難返。警方在過去四個月偵破的求職陷阱案件,受騙人損失總值達四千八百萬元。" i$ [+ N1 I% u! q
/ H, C8 Q: i/ O2 z1 M
消費者委員會投訴及諮詢部去年共接獲九十宗「雙軌式傳銷」投訴,較前年急增三成,許多投訴人都為跌入陷阱感到惶恐及不知所措。
% o1 y' ~4 X  p2 j% M5 V6 d$ l/ R
8 b' l% P# y! ]) _  H/ r4 _- R被形容為「食人唔舌累骨」的雙軌式傳銷,是行騙組織務求要榨乾受害者的手法,連他們的家人都「拖落水」,行騙組織先會以招聘為名,誘騙求職者加入傳銷,由於傳銷貨品定價昂貴,求職者有可能會無法負擔而打退堂鼓,但騙徒又乘機以協助申請毋須擔保、易批核的貸款為餌,將求職者引入另一個行騙圈套。 / B. Q1 R7 y8 R/ j: S/ V0 m

V. _% t! M' X8 D* k) I7 W提供虛假入息證明- [0 U! X) M/ r" L% h! M/ S
一般貸款手續需要大量文件及入息證明,騙徒甚至會求職者虛報資料,又為求職者提供虛假入息證明,以協助取得貸款。警方更發現有部分騙徒兼營財務公司,在求職者取得貸款後,會被哄騙用來買貨傳銷,惟因貨品根本屬劣品,既難出售又不能退貨,求職者錢賺不到之餘,追數佬又上門討債,家人無辜受牽連。; k' T6 P$ O+ ]  |5 y) K
" V( K: k3 f1 O+ [/ v
消委會投訴及諮詢部首席主任陳永佳昨聯同勞工處及警方呼籲即將放暑假、急於求職做暑期工的學生,必須提高警覺。
. ^5 e2 ?: h7 s
! r: x: G- {: i5 {! Y1 q此外,改頭換面的模特兒公司求職陷阱也是騙徒使用的新招。騙徒會假扮星探在街頭獵星,首先會以稱讚奉承姿態誘騙青年人簽約成為模特兒,當受害人上釣後,騙徒就開始對受害人的身材及皮膚大肆批評,建議受害人先「執靚」。
1 T8 ]; q* ]% d6 [) m, c9 q- ^4 y
切勿透露個人資料
7 q1 B3 Q! ^& Y1 N  G「你臉部輪廓一流,可惜肥,身高標準,但多鬼祟肉,影相好難睇。仲有,皮膚毛孔咁大,又有黑斑,點夠專業呀,不如介紹你先去做番個面部護理同纖體療程啦!好抵,唔慳得!」陳永佳說,有一名投訴人聲稱正如上述情況,被誘碌卡兩萬元,做完纖體護膚都不覺有甚麼改變,但被安排的模特兒工作卻少得幾等於零。* L6 \+ N$ L" S6 W) v# a

4 x) ]8 V8 a  B: T( c$ Y警方商業罪案調查科署理高級警司鍾兆揚表示,騙徒都是要受騙者先付錢取貨,又以「時間短、回報高」作餌,求職者若遇這種情況就要提高警覺。他強調,搵工絕不需要「貼錢」,遇上街頭問卷調查,切勿透露個人資料,若有可疑,應即與警方聯絡。在過去四個月,警方已主動突擊調查五間公司及拘捕四十一人,涉及求職陷阱的損失高達四千八百萬元。2 z7 t# T4 D, Z5 K$ g
( C, ^5 m1 e0 [* u) n
http://the-sun.com.hk/channels/news/20050608/img/a10608_big.jpg, ^/ W- ~) D9 i/ z3 i2 q) a
1)雙軌式傳銷求職騙局 ! E) i4 G1 @0 n2 c) H* f  R
http://the-sun.com.hk/channels/news/20050608/img/sn01060801_big.jpg2 W* d6 X7 L  ^4 @/ o
2)暑期將至,大批畢業生及暑期求職者湧入勞工市場,面對毋須技能但薪酬優厚的職位時,應加以提防。
: }' v: L4 Z0 T- R; r4 i, T
" e9 H$ |7 Q; E4 A- H[ Last edited by vivienna on 2005-6-8 at 07:01 PM ]
作者: happylion99    時間: 2005-6-8 09:04 PM

唔使講咁多,先拿個個人的電話no和佢個名,然後打999叫d差人去間公司,最憎害人不淺的人

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0